Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009



Σταματήστε να υπονομεύετε την Κοπεγχάγη

Μια σειρά από γεγονότα έχουν σπείρει ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα σχετικά με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το κλίμα. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και Greenpeace απευθύνουν έκκληση στους Υπουργούς Περιβάλλοντος της ΕΕ που θα συναντηθούν στις 23 Νοεμβρίου, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αγωνιστούν στην Κοπεγχάγη για μία δίκαιη, φιλόδοξη και νομικά δεσμευτική συνθήκη.

Οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού της Δανίας, κ. Ρασμούσεν, την τελευταία ημέρα (15/11) των συζητήσεων του Φόρουμ συνεργασίας των κρατών Ασίας και Ειρηνικού (APEC), μπορούν εν δυνάμει να αποτελέσουν τη χαριστική βολή σε μία καλή συμφωνία τον Δεκέμβρη. Ουσιαστικά, ο κ. Ρασμούσεν κατέστρωσε ένα πολιτικά ανώδυνο σχέδιο εξόδου από τις διεθνείς διαπραγματεύσεις που ο ίδιος φιλοξενεί, τόσο για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, όσο και για όποιον άλλο αρνείται να συμβάλει στην παγκόσμια προσπάθεια για τη σωτηρία του πλανήτη.

«Η πρόταση Ρασμούσεν μας πάει αρκετά πίσω. Δεν έχουμε όμως, την πολυτέλεια να χάσουμε την ευκαιρία της Κοπεγχάγης. Η συμφωνία της Κοπεγχάγης, ακόμα και αν πρόκειται για ένα ‘πλαίσιο δράσης’ θα πρέπει να είναι νομικά δεσμευτική» σχολιάζει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής του WWF Ελλάς.

Τα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως αναφέρουν συνεχώς πως αρκετές μεγάλες χώρες μειώνουν τον βαθμό φιλοδοξίας για την Κοπεγχάγη. Παρόλα αυτά, είναι δυνατό να επιτευχθεί μια καλή συμφωνία στην πρωτεύουσα της Δανίας που θα διασφαλίσει τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2οC. Αρκεί η ΕΕ να ενώσει τις δυνάμεις της με την πλειονότητα των κρατών του κόσμου (αφρικανικές χώρες, μικρά νησιωτικά κράτη, χώρες της Λατινικής Αμερικής) που εξακολουθούν να στηρίζουν μια νομικά δεσμευτική συμφωνία.

«Η επιστήμη μας υπαγορεύει τι πρέπει να κάνουμε και η τεχνολογία μας δείχνει τον τρόπο. Το μόνο που λείπει είναι η πολιτική βούληση. Ακόμα και τώρα τίποτα δεν έχει χαθεί, θα πρέπει όμως η Ευρώπη να ανακτήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο και το Συμβούλιο Περιβάλλοντος μάλλον είναι η τελευταία ευκαιρία για αυτό» σημειώνει ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Οι ηγέτες του κόσμου, σύμφωνα με τις δυο οργανώσεις, δεν πρέπει να υποτιμούν ένα σημαντικό γεγονός: οι πολίτες του κόσμου περιμένουν από αυτούς δράση για το κλίμα, όχι άλλη καθυστέρηση. Στην Ελλάδα, η Greenpeace και το WWF Ελλάς καλούν τους πολίτες να υπογράψουν έκκληση προς τον Πρωθυπουργό υπέρ μιας καλής συμφωνίας στην Κοπεγχάγη, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τους 25.000 Έλληνες που το έχουν ήδη πράξει.

Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2009

παρουσίαση της κυψέλης ΑΡΓΩ

Αφιερώνω τα σχέδια αυτά στον φίλο Ζαφείρη Χουρμούζη και την αγάπη του για τη κυψέλη Αργώ όπως και στους δημιουργούς της. Θα δούμε πως κατασκευάζεται με τρόπο κατανοητό και χωρίς πολλά λόγια.
Κατασκευαστικές λεπτομέρειες δεν δίνω ακόμη αλλά έπονται αφού κατασκευάσω κάποια ώστε να δώ τα θέματα και να δώσω επιμέρους λύσεις














πάρτε κι ένα ανεκδοτάκι που μου έστειλε ο Ζαφείρης

---------------------------------------------------------------------
> > ΕΝΑΣ παππούς 80 χρονών πάει στο γιατρό για γενικό τσεκάπ.
> >
> > - Πώς αισθάνεστε;
> >
> > - Ποτέ δεν ένιωσα καλύτερα. Είμαι παντρεμένος με μια 25χρονη, με την οποία
> > περνάω θαυμάσια, και μάλιστα είναι και έγκυος. Μου ετοιμάζει παιδί.

> > Ο γιατρός τον κοιτάει για λίγα δευτερόλεπτα σκεπτικός και του λέει :

> > - Να σας πω μια ιστορία... Ήταν ένας φίλος μου κυνηγός, ο οποίος καθώς
> > έφευγε από το σπίτι του, αντί να πάρει το όπλο του, πήρε κατά λάθος την
> > ομπρέλα.. Αφού περπατούσε για κάμποση ώρα στο δάσος, είδε μπροστά του
> > ξαφνικά μια άγρια αρκούδα. Σηκώνει λοιπόν την ομπρέλα του και κάνει να
> > πυροβολήσει, και η αρκούδα ..... πέφτει κάτω νεκρή, τέζα.
> >
> > - Αποκλείεται, φωνάζει ο παππούς, άλλος την πυροβόλησε.
> >
> > - Α, μπράβο .....
> >

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ ΚΑΙ ΠΛΑΙΣΙΩΝ -LANGSTROTH & HOFMANN

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ ΛΑΓΚΣΤΡΟΘ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΧΟΦΜΑΝ


Πασχάλης Χαριζάνης, Δημήτριος Λαζαράκης
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Από την οπτική γωνία της λειτουργικότητας και της ευκολίας εφαρμογής των διαφόρων μελισσοκομικών χειρισμών βρέθηκε ότι οι κυψέλες των 8 και 10 πλαισίων Hoffman (Standard) είναι οι πιο ενδεδειγμένες για την Ελλάδα. Η κυψέλη τύπου Langstroth έχει σταθερές διαστάσεις και πρέπει να τηρηθούν ως πρότυπο και να ακολουθούνται από όλους τους κατασκευαστές κυψελών. Οι αποκλίσεις από τις διαστάσεις αυτές μόνο προβλήματα έχουν δημιουργήσει και πιστεύουμε ότι έγιναν από άγνοια και όχι από πρόθεση. Για να σταματήσει όμως αυτό το κακό θα πρέπει όλοι οι φορείς που εμπλέκονται με τη μελισσοκομία να τηρούν τις σταθερές προδιαγραφές με θρησκευτική ευλάβεια.

Παρακάτω δίδονται με λεπτομέρεια οι διαστάσεις όλων των τμημάτων της κυψέλης τύπου Langstroth των 10 πλαισίων όπως αρχικά εισήχθηκε στην Ελλάδα και υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας και χρησιμοποιείται από τις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Οι εξωτερικές διαστάσεις της κυψέλης μπορεί να διαφέρουν μερικά χιλιοστά αν αυτό κρίνεται αναγκαίο για τεχνικούς λόγους. Αυτό όμως που πρέπει να τηρηθεί με "θρησκευτική ευλάβεια" είναι οι εσωτερικές διαστάσεις και του πλαισίου, ώστε να διασφαλίζεται το διάστημα της μέλισσας (6-9 χιλιοστά).

Οι απαιτήσεις της σύγχρονης μελισσοκομίας απαιτεί την ύπαρξη κινητού πυθμένα (βάσης) γιατί διευκολύνονται κατά πολύ οι μελισσοκομικοί χειρισμοί (αναστροφή πατωμάτων, καθαρισμός πυθμένα, έλεγχος του εμβρυοθαλάμου για βασιλοκύτταρα με απλό ανασήκωμα της μιας μόνο πλευράς κ.ά.). Η ύπαρξη διαφόρων τύπων συνδετήρων εξασφαλίζουν τη σταθερότητα της κυψέλης κατά τη διάρκεια των μεταφορών.

Ακολουθούν τα σχέδια με τις διαστάσεις των κυψελών και των πλαισίων σε χιλιοστά του μέτρου (milimeters):

ΚΥΨΕΛΗ: LANGSTROTH (10 πλαισίων)
ΠΛΑΙΣΙΟ: HOFFMAN (Standard)
Εικόνα 1. Η κυψέλη τύπου Langstroth με τις διάφορες διαστάσεις της σε χιλιοστά του μέτρου
Εικόνα 1. Η κυψέλη τύπου Langstroth με τις διάφορες διαστάσεις της σε χιλιοστά του μέτρου

Εικόνα 2. Βαθύ πάτωμα τύπου Langstroth με τις διαστάσεις σε χιλιοστά του μέτρου
Εικόνα 2. Βαθύ πάτωμα τύπου Langstroth με τις διαστάσεις σε χιλιοστά του μέτρου

Εικόνα 3. Η κινητή βάση ή πυθμένας της κυψέλης σε χιλιοστά του μέτρου
Εικόνα 3. Η κινητή βάση ή πυθμένας της κυψέλης σε χιλιοστά του μέτρου

Εικόνα 4. Καπάκι εξωτερικό σε κανονική θέση με τις διαστάσεις σε χιλιοστά του μέτρου Εικόνα 4. Καπάκι εξωτερικό σε αναποδογυρισμένη θέση με τις διαστάσεις σε χιλιοστά του μέτρου
Εικόνα 4. Καπάκι εξωτερικό σε κανονική και αναποδογυρισμένη θέση με τις διαστάσεις σε χιλιοστά του μέτρου

Εικόνα 5. Καπάκι εσωτερικό με διαστάσεις σε χιλιοστά του μέτρου Εικόνα 5. Καπάκι τύπου Αυστραλίας με διαστάσεις σε χιλιοστά του μέτρου
Εικόνα 5. Καπάκι εσωτερικό και καπάκι τύπου Αυστραλίας με διαστάσεις σε χιλιοστά του μέτρου

Εικόνα 6. Λεπτομέρεια κατασκευής στο σώμα της κυψέλης όπου επικάθονται τα πλαίσια με τις διαστάσεις σε χιλιοστά του μέτρου
Εικόνα 6. Λεπτομέρεια κατασκευής στο σώμα της κυψέλης όπου επικάθονται τα πλαίσια με τις διαστάσεις σε χιλιοστά του μέτρου

Εικόνα 7. Λεπτομέρειες κατασκευής κυψέλης και πλαισίων όπου φαίνεται σε διάφορα σημεία το διάστημα μέλισσας σε χιλιοστά του μέτρου
Εικόνα 7. Λεπτομέρειες κατασκευής κυψέλης και πλαισίων όπου φαίνεται σε διάφορα σημεία το διάστημα μέλισσας σε χιλιοστά του μέτρου

Εικόνα 8. Το πλαίσιο τύπου Hoffman με διαστάσεις σε χιλιοστά του μέτρου
Εικόνα 8. Το πλαίσιο τύπου Hoffman με διαστάσεις σε χιλιοστά του μέτρου

Εικόνα 9. Οι διαστάσεις σε χιλιοστά του μέτρου των διαφόρων τμημάτων του πλαισίου τύπου Hoffman
Εικόνα 9. Οι διαστάσεις σε χιλιοστά του μέτρου των διαφόρων τμημάτων του πλαισίου τύπου Hoffman

Εικόνα 10. Λεπτομέρεια κατασκευής του πλαισίου τύπου Hoffman με διαστάσεις σε χιλιοστά του μέτρου
Εικόνα 10. Λεπτομέρεια κατασκευής του πλαισίου τύπου Hoffman με διαστάσεις σε χιλιοστά του μέτρου



Εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας
melissa@aua.gr

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009

το ζαχαροζύμαρο είναι η πιο βολική τροφή και λιγότερο επικίνδυνη για ατυχήματα και ξύνισμα για τούτο αναδημοσιεύω την ανάρτηση του Μάρκου Aλιπράντη ώστε να σημειώσουμε τη συνταγή οι νέοι


Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, κυρίως στεριανής, υπάρχουν ανθοφορίες και συλλογή νέκταρος όπως και γύρης ακόμη.
Όσο προχωράμε όμως στο Φθινόπωρο αυτά θα αρχίσουν να τελειώνουν και όσοι δεν έχουν αφήσει πολλές τροφές στα μελίσσια τους, και όχι μόνο, καλό θα είναι να φτιάξουν δικό τους ζαχαροζύμαρο γιατί ο χειμώνας είναι μπροστά.
Δεν υπάρχει πιό καλή τροφή από το δικό μας ζαχαροζύμαρο ειδικά αν το μέλι που θα χρησιμοποιήσουμε είναι από τις δικές μας μέλισσες.

Οι συνταγές που ακολουθούν είναι από επιστήμονες του κλάδου και δουλεμένες από μένα κάμποσα χρόνια και είναι για αυτούς που έχουν ζυμωτήριο.

Για τους νέους μελισσοκόμους που κυρίως σε αυτούς απευθύνομαι και δεν έχουν ζυμωτήριο θα βάλουν λιγότερο ζάχαρη άχνη περίπου 25-30% ή θα πάνε σε κάποιον γνωστό τους που έχει ζυμωτήριο να το φτιάξουν.

Σε ένα τσουβάλι ζάχαρη άχνη 50kg θα χρειαστούμε 12 κιλά μέλι και 4 ποτήρια του νερού χυμό από ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ.
{για μικρότερη ποσότητα εννοείται κρατάμε τις αναλογίες πχ
για 5 κιλά ζάχαρη
βάζουμε 1,2 κιλά μέλι και 25 γρ χυμό -κάθε ποτήρι είναι 250 γρ οπότε τα 4 ειναι ένα κιλό -}

Ο τρόπος παρασκευής είναι ο εξής:
Βάζουμε την ζάχαρη άχνη στο ζυμωτήριο κάνοντας ένα λάκκο στην μέση για να πέσει το μέλι μέσα εκεί και να μην κολλήσει στα τοιχώματα του ζυμωτηρίου και παιδευτούμε.

Ζεσταίνουμε το μέλι στους 70 βαθμούς κελσίου για 10 λεπτά και προσθέτουμε τον χυμό του πορτοκαλιού και το ρίχνουμε στο ζυμωτήριο.
Βάζουμε το ζυμωτήριο να δουλέψει και περίπου ανάλογα με τον τύπο του σε 20 λεπτά είναι έτοιμο.Πρέπει όταν το πιάσουμε να μην κολλά στα χέρια σχεδόν καθόλου.Αν δούμε οτι κολλάει προσθέτουμε ζάχαρη άχνη.

Όσοι θέλουν μπορούν να προσθέσουν σκόρδο σκόνη ή χυμό σε αναλογια μισό κεφάλι σκόρδο σε κάθε τσουβάλι ζάχαρης άχνης.
Αφού ζυμωθεί το βάζουμε σε σακκουλάκια νάϋλον ανα κιλό ή ανά 2 κιλά και τα κλείνουμε.
Κάτι πολύ σημαντικό ΔΕΝ βάζουμε μέλια ξυνισμένα γιατί θα καταδικάσουμε τις μέλισσες μας σε θάνατο.
Πολλά προβλήματα επίσης δημιουργούνται όταν βάλουμε μέλια πολύ ρευστά που δεν τα έχουν σφραγίσει οι μέλισσες(κουμαριά)γιατί δημιουργούνται ζημώσεις και αλοιώνεται το προϊόν.

Κατά την γνώμη μου πρέπει να μπαίνει ζαχαροζύμαρο είτε έχουν μέλια μέσα είτε όχι για να μην στρεσάρετε η μάνα.Πολλά μελίσσια έχουν χαθεί με μέλια γιατί οι μέλισσες δεν πήγαιναν να τα πάρουν από τα διπλανά τελάρα,ενώ όταν το ζαχαροζύμαρο τοποθετηθεί ακριβώς πάνω στους κηρηθροφορείς πάνω από το κεφάλι τους (μελισσόσφαιρα)το παίρνουν και ας έχει χαμηλές θερμοκρασίες.

μια βόλτα στη χειμωνιάτικη Λευκάδα


ένα μικρό διάλειμα απο τις βροχές μας επέτρεψε να δούμε την ομορφιά της φύσης








φωτογραφίες του Φιλιππου Κολυβά

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009

ΔΩΡΕΑΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ-120 ΚΑΝΑΛΙΑ- ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ


Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ :

1) ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΜΙΚΡΟ VIDEO ΚΑΤΩ
2) ΣΤΕΙΛΤΕ 25 ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ "ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ" ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ
(Με λιγότερες από 25 προσκλήσεις έχετε και λιγότερα κανάλια θα το διαπιστώσετε και εσείς.!)
3) ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ FASTBOOK ΑΠΟ THN ΔΙΕΥΘ:

www.FASTBOOK.com.gr

http://www.facebook.com/video/video.php?v=1145044395238

ανεκδοτάκι;

Όταν ζητάει κανείς βοήθεια απο φίλο καλό είναι να είναι κι ο κατάλληλος δείτε γιατί...

Aγαπητέ Γιώργο,
Ελπίζω να μπορείς να με βοηθήσεις! Τις προάλλες, έφυγα για τη δουλειά μου αφήνοντας τον σύζυγό μου στο σπίτι να βλέπει τηλεόραση όπως συνήθως. Δεν είχα απομακρυνθεί πάνω από 500 μέτρα όταν το αυτοκίνητο άρχισε να κάνει διακοπές και έσβησε. Το πάρκαρα στην άκρη και πήγα με τα πόδια πίσω στο σπίτι για να ζητήσω βοήθεια από τον σύζυγό μου.
Όταν μπήκα στο σπίτι δεν πίστευα στα μάτια μου! Τον βρήκα στην κρεβατοκάμαρά μας με την κόρη των γειτόνων μας. Εγώ είμαι 52, ο σύζυγός μου 54 και η κόρη των γειτόνων μας 22. Είμαστε χρόνια παντρεμένοι. Όταν άρχισα να τον ρωτάω, μου αποκάλυψε ότι έχει σχέση μαζί της τους τελευταίους 6 μήνες. Του είπα να διακόψει αλλιώς θα έφευγα. Είναι άνεργος τους τελευταίους 6 μήνες και νιώθει άχρηστος και θλιμμένος. Το! ν αγαπώ πάρα πολύ, αλλά από τη μέρα που του έθεσα το τελεσίγραφο γίνεται όλο και πιο απόμακρος. Δε θέλει να πάει σε σύμβουλο γάμου και φοβάμαι ότι δεν αντέχω άλλο αυτή τη κατάσταση.
Μπορείς να με βοηθήσεις?
Μαρία

-------------------
Αγαπητή Μαρία
Όταν ένα αυτοκίνητο κάνει διακοπές και σβήνει μετά από τόσο μικρή απόσταση, αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Ξεκίνα ελέγχοντας αν υπάρχουν σκουπίδια στο σωληνάκι του καυσίμου. Αν είναι καθαρό, έλεγξε την πολλαπλή εισαγωγής και επίσης τα καλώδια της γείωσης. Αν τίποτε από αυτά δε σου λύνει το πρόβλημα, τότε μπορεί να είναι ελαττωματική η αντλία βενζίνης, δημιουργώντας χαμηλή παροχή πίεσης στα μπεκ ψεκασμού.
Ελπίζω να σε βοήθησα

Γιώργος

Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2009

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΒΑΡΡΟΑ ΜΕ ΤΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ

ΘΕΡΜΟΒΑΡ - ΤΗΕΡΜΟΒΑΡ

η συσκευή θερμοβάρ

Στην παρουσίαση της συσκευής θερμοβάρ αναφέρεται:
Το άκαρι βαρρόα (Varroa destructor) είναι ο κυριότερος εχθρός των μελισσών.

Για την αντιμετώπιση του χρησιμοποιούνται :

  • χημικές ουσίες όπως είναι το μαλάθειο, το κουμαφώς, το φλουφαλινέιτ, το αμιτράζ, το φλουμεθρίν
  • οργανικά οξέα όπως το γαλακτικό, φορμικό και οξαλικό οξύ
  • καθώς επίσης και πτητικές ουσίες όπως η θυμόλη, καμφουρά και η μενθόλη.

Τα χημικά σκευάσματα επιβαρύνουν το μέλι με ανεπιθύμητα υπολείμματα, τα οργανικά οξέα είναι επικίνδυνα για το μελισσοκόμο στη χρήση τους και οι πτητικές ουσίες διαταράζουν τις οσμές της κυψέλης αποδιοργανώνοντας το μελίσσι.

Εναλλακτική μέθοδος αντιμετώπισης της βαρρόα χωρίς τις παρενέργειες των παραπάνω επεμβάσεων μέσα στη κυψέλη είναι η υπερθερμία της βαρρόα. Βασίζεται στο ότι η έκθεση οποιουδήποτε οργανισμού σε κατάλληλο συνδυασμό θερμοκρασίας και χρόνου, είναι επιβλαβής έως θανατηφόρα και στο ότι η μέλισσα έχει μεγαλύτερη αντοχή από ότι το Βαρρόα στην έκθεσή της σε ψηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία, θερμοκρασία μεγαλύτερη από 40ο C θανατώνει τα ακάρεα μέσα στο γόνο και πάνω από 46-48ο C θανατώνει εκείνα που βρίσκονται στις ακμαίες μέλισσες. Ο γόνος των μελισσών αντέχει θερμοκρασίες μέχρι 42ο και 43ο C και οι ακμαίες μέλισσες υψηλότερες.

Επειδή υπάρχει διαφορά στην ανθεκτικότητα του γόνου και των ακμαίων μελισσών στις υψηλές θερμοκρασίες, η θεραπεία εφαρμόστηκε κατά το παρελθόν στο γόνο και στις ακμαίες μέλισσες ξεχωριστά . Η διαδικασία αυτή απαιτούσε και απαιτεί αρκετό μελισσοκομικό κόπο και χρόνο.

Εμείς στην προσπάθειά μας να ασκήσουμε τη μελισσοκομία με μεθόδους φιλικές προς την μέλισσα, το περιβάλλον και ακίνδυνες για τον άνθρωπο, εφαρμόζουμε από το 1995 τη μέθοδο της υπερθερμίας της βαρρόα στον αγρό απευθείας στο μελίσσι χωρίς να απομακρύνουμε το γόνο. Από την εμπειρία αυτή προέκυψε η συσκευή «THERMOVAR» η οποία χρησιμοποιείται με επιτυχία για την αντιμετώπιση του ακάρεος βαρρόα



εφαρμόζει στη κυψέλη με τον πληθυσμό μέσα -χωρίς το γόνο-


εφαρμόζει η συσκευή απο πάνω και το καπάκι ανακύκλωσης του αέρα














Στα συστατικά του στοιχεία









το πίσω μέρος της συσκευής όπου εφαρμοζει το καπάκι ανακύκλωσης του θερμού αέρα


η φτερωτή-ανεμιστήρας
το καπάκι ανακύκλωσης του αέρα

ο μηχανισμός για τη ρύθμιση των διαφόρων παραμέτρων θερμοκρασίας χρόνου λειτουργίας θερμάστρας και ανεμιστήρα διακόπτης κλπ


η ομάδα επι το έργον
για περισσότερα δείτε την ιστοσελίδα

http://www.melissokomia.gr/thermo/images/perilipsi.jpg

Η ΚΥΨΕΛΗ ΑΡΓΩ













Η κυψέλη ΑΡΓΩ είναι εφεύρεση του Βάιου και Βαλάντη Πανταζή





















































Η νέα κυψέλη ΄΄ Αργώ΄΄- Χρήσεις.
Οι πιο βασικές πρακτικές εφαρμογές της είναι :
-Ασφαλές ξεχειμώνιασμα μικρών μελισσιών και πρωίμηση της ανάπτυξης τους.
Αυτή αποτελεί(ίσως) την σημαντικότερη πρακτική εφαρμογή αφού και μια χούφτα μέλισσες ξεχειμωνιάζουν με σιγουριά. Ο χώρος και το σχήμα κάθε διαμερίσματος μοιάζει με αυτόν του κοφινιού και του κουβελιού. Έτσι η κατακόρυφη θέση τους, ο μικρός όγκος τους και η καλή θερμομόνωση τους συμβάλλει καθοριστικά στην ασφαλή διαχείμανση τους.

-Παραγωγή βασιλισσών με μείωση του χρόνου και του κόστους εργασίας.
Με την ΑΡΓΩ δεν απαιτείται η μεταφορά και χρησιμοποίηση από τον μελισσοκόμο ιδιαίτερου τύπου κυψελών για την βασιλισσοτροφία(βλέπε τριπλοκυψελίδια), αλλά διατηρώντας μελίσσια στις κυψέλες της Αργώ όλο το χρόνο μπορούμε οποτεδήποτε το θελήσουμε να παράγουμε βασίλισσες.
Πολλαπλασιασμός των μελισσιών
Η γρήγορη ανάπτυξη των μελισσιών νωρίς την Άνοιξη σε συνδυασμό με την παραγωγή βασιλισσών την ίδια χρονική περίοδο διευκολύνουν τον πολλαπλασιασμό τους με πολλούς και εγγυημένους τρόπους(λεπτομέρειες βέβαια συναντά κανείς και στο βιβλίο ΄΄ΚΥΨΕΛΗ ΑΡΓΩ - Η κιβωτός των μελισσιών΄΄.
Αν, τέλος, θελήσουμε να μετρήσουμε(υπολογίσουμε ) τις εργατοώρες που απαιτούνται για την εφαρμογή των υπό εξέταση μεθόδων, θα πρέπει να πούμε ότι, χοντρικά, η δουλειά που απαιτείται είναι αρκετή και περίπου ίδια για όλες,(μεταγγίσεις κυψελών, ενώσεις, αλλαγές κτλ). Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αποφευχθεί και στο κάτω-κάτω της γραφής, όταν το αποτέλεσμα είναι προδιαγραμμένο, η επιπλέον εργασία είναι…Χαρά. Ίσως δεν συμφωνείται, αλλά αυτό είναι λάθος και πρόκειται για ένα από τα εγγενή προβλήματα ή παθογένειες της εξάσκησης της μελισσοκομίας μας, παγκοίνως γνωστά σε όλους μας. Εμ, δε γίνεται… τα αγαθά κόποις κτώνται. Τίποτε άλλο.

Βαλάντης Βάιου Πανταζής
Γεωπόνος – Μελισσοκόμος
neaargo@in.gr
Μέλος του www.melissokomos.com









































































































































































































































πηγή http://beeclubpellas.blogspot.com

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ
Το φηφιακό βιβλίο για την αριθμητική και τη γεωμετρία

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑΤΑ

Τα βασικά (36) εργαλεία (33) ΒΙΝΤΕΟ (20) έξυπνα κόλπα (18) κυψέλη (16) μελισσοκομική ιστορία (16) ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ (14) ανακοινώσεις (14) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ (13) αυτοπροστασία (12) ΚΟΦΙΝΕΛΟ (11) SKEP (10) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (10) το σύστημα μου (10) κατασκευές (9) οδηγίες (9) ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ (8) απόψεις (8) ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (7) Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ (7) ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ (7) Συσκευασίες μελιού (7) βιβλία (7) κυψελη (7) παραδοσιακή μελισσοκομία (7) Μελισσοκομική Πρακτική (6) κυψέλη άμστελ (6) περιβάλλον (6) συσκευασίες (6) το μελισσοκομείο μου (6) Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΑΝ ΕΜΠΕΥΣΗ (5) ΚΥΨΕΛΗ ΚΟΡΜΟΣ (5) βασιλικός πολτός (5) οικειακή διατροφική αυτάρκεια (5) παράξενα (5) συσκευασία (5) φυσική ζωή (5) 1.ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (4) ΓΥΡΗ (4) Γερμανική μελισσοκομεία (4) Ελληνική σοφία (4) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ (4) ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (4) ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΙΣΤΕΑΣ (4) ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (4) αποφθέγματα (4) δράσεις (4) εχθροί της μέλισσας (4) κοινωνία (4) νομικά θέματα (4) πολιτική (4) σκέψεις (4) το εργαστήρι του βασιλοτρόφου (4) ¨ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ (3) ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (3) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (3) Ελλάδα (3) ΙΣΤΟΡΙΑ (3) ΚΟΣΜΗΜΑ (3) ΚΥΨΕΛΗ ΠΟΛΗΣ (3) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ (3) Πρόσωπα της Ελληνικής μελισσοκομίας (3) ΤΟΠΙΑ (3) ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (3) ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΗΡΗΘΡΑΣ (3) ανέκδοτο (3) βότανα (3) διεθνώς (3) ιστοσελίδες μελισσοκομίας (3) μεταλλαγμένα (3) μεταφορικό μέσο μελισσοκόμων (3) πλαστική κυψέλη (3) προιόντα (3) TOP BAR (2) ΑΝΑΣΤΟΜΗ ΚΥΨΕΛΗ (2) ΒΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ (2) ΒΟΤΑΝΑ (2) ΓΕΩΡΓΙΑ (2) ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (2) Δημήτρης Καρακούσης (2) ΕΚΘΕΣΕΙΣ (2) ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ (2) ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΗΣ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ (2) ΕΞΥΠΝΑ ΚΟΛΠΑ (2) Ηλεκτρονικό κατάστημα (2) Ημερολόγιο εμπειριών (2) ΚΗΦΗΝΑΣ (2) ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ (2) Λευκάδα (2) ΜΕΛΙΣΣΟΚΕΡΙ (2) Μύθοι Αισώπου (2) ΝΟΜΑΔΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (2) ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (2) ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ (2) ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ (2) ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (2) ΠΡΟΠΟΛΗ (2) ΠΡΩΤΟΓΟΝΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ (2) Πρόσωπα (2) Πρόσωπα της διεθνούς μελισσοκομίας (2) ΣΥΡΜΑΤΩΜΑ ΠΛΑΙΣΙΟΥ (2) ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (2) ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ (2) αλυσοπρίονο (2) βαρρόα (2) βιολογία (2) δηλητήριο μέλισσας (2) διαγωνισμοί (2) ενεργειακή αυτάρκεια (2) ενημέρωση (2) επιστήμη (2) ετήσιος απολογισμός (2) ευτράπελα (2) η μέλισσα (2) ιδιοκατασκευές (2) κοφίνια (2) κυψέλες (2) κυψέλη Αργώ (2) κυψέλη ανάστομη-τοπ μπαρ- (2) μελισσοκομική επιθεώρηση (2) νομοθεσία μελισσοκομίας (2) πλαστική κυψέλη Νικοτπλαστ (2) προμηθευτές (2) στατιστικά στοιχεία (2) τα προϊόντα μου (2) τιμές (2) τρύγος (2) υδρόμελο (2) φυλές μέλισσας (2) φυτά (2) Aσθένειες του μελισσιού (1) Huber Francois (1) Α (1) ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΑΓΡΟΤΟΣΠΙΤΟ (1) ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ (1) ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ (1) ΑΝΤΛΙΑ ΚΡΙΟΣ (1) ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ (1) ΑΣΦΑΛΕΙΑ (1) ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΚΥΨΕΛΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ (1) Αστείο (1) ΒΑΛΒΙΔΕΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ (1) ΒΑΡΕΛΙ (1) ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (1) Βαρροική ακαρίαση (1) Γ’ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ (1) ΔΙΕΘΝΩΣ (1) Διατροφή (1) ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ (1) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΦΕΣΜΟΥ ΣΕ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (1) ΕΛΙΑ (1) ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗΜΑ (1) ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (1) ΕΞΥΠΝΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ (1) ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΛΙΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ (1) ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΥΛΗΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (1) ΕΡΓΑΤΡΙΑ (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (1) ΕΧΡ (1) Επικαιρότητα (1) Εργάτης πεύκου (1) ΖΑΧΑΡΟΖΥΜΑΡΟ (1) ΖΟΜΠΥ (1) ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ (1) ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ (1) ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ (1) Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (1) Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ (1) Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ (1) Η ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΜΟΥ (1) ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ (1) ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ (1) ΘΕΡΜΟΚΥΨΕΛΗ ΒΕΕΒΟΧ (1) ΘΥΡΙΔΑ (1) Θερμοβάρ (1) ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (1) ΚΌΣΜΗΜΑ (1) ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (1) ΚΕΝΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ (1) ΚΕΡΙ (1) ΚΗΡΟΓΟΝΟΙ ΑΔΕΝΕΣ (1) ΚΟΤΕΤΣΙ (1) ΚΤΙΣΙΜΟ ΚΟΜΠ (1) ΚΥΨΕΛΗ ΚΤΙΣΤΗ (1) ΚΥΨΕΛΗ ΠΗΛΙΝΗ (1) Κωστας Χαραλάς (1) ΛΙΩΣΙΜΟ ΚΕΡΙΟΥ (1) ΜΑΚΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΒΟΣΚΕΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΦΟΡΕΙΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ (1) ΜΕΞΙΚΟ (1) ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΜΥΘΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΗΡΩΕΣ (1) ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ (1) Μανίκης (1) Μελίσσια κι άνθρωπος (1) Μελίχρυσος (1) ΝΤΑΝΤΑΝΤ (1) Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (1) Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΟΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΟΡΕΣΤΑΔΑ (1) ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (1) ΠΑΡΑΣΙΤΑ (1) ΠΗΛΙΝΑ ΣΚΕΥΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΠΗΛΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΗΛΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ ΚΑΘΕΤΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΥΨΕΛΗ APIMAYE (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΥΨΈΛΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΕΚΝΟΣΕΤ (1) ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ (1) ΠΟΤΙΣΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΏΝ ΤΕΚΝΟΣΕΤ (1) ΠΡΟΠΑΛΟΙΦΗ (1) ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ (1) ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΡΩΤΟΕΛΛΗΝΕΣ (1) Περιοδικά μελισσοκομίας (1) ΡΟΛΟΙ (1) ΣΕΡΣΕΛΟΙ (1) ΣΕΡΣΕΝΙΑ (1) ΣΙΚΕΛΙΑ (1) ΣΤΕΝΣΙΛ (1) ΣΤΟΧΟΙ (1) ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1) ΣΥΝΤΑΓΗ ΒΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ (1) ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΡΟΠΑΛΟΙΦΗΣ (1) ΣΥΣΤΗΜΑ ΖΕΝΤΕΡ (1) ΣΦΗΚΕΣ (1) ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΤΑΙΝΙΕΣ (1) ΤΑΜΠΕΛΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ (1) ΤΑΜΠΕΛΙΤΣΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΥ (1) ΤΕΧΝΗΤΗ ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑ-ΚΟΨΙΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ- (1) ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΦΕΣΜΟΥ ΣΕ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΥΛΟΥ ΚΕΡΙΟΥ ΣΕ ΠΛΑΙΣΙΟ (1) ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΣ (1) ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΑΣ (1) ΥΠΟΔΟΜΗ (1) ΥΨΕΛΙ (1) ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ (1) ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ (1) ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ (1) ΦΟΡΗΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ (1) ΦΩΛΙΑ ΠΟΥΛΙΩΝ (1) ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟ (1) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΌΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΦΟΡΤΗΓΟΥ (1) ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΚΕΡΙ (1) ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ (1) ανακαλύψεις (1) αρρώστιες (1) ασκοσφαίρωση (1) ασφάλεια (1) βαμβακίαση πεύκου (1) βασιλισσοκελιά (1) βιολογική μελισσοκομία (1) βιοποικιλοτητα και απειλές (1) γλυκά (1) διατροφικά σκάνδαλα (1) εγκλωβισμός βασίλισσας (1) εκθέσεις-συνέδρια (1) εκλογές (1) εντατική γεωρία (1) εξ (1) επίκαιρα (1) εργαστήριο μελισσοκομικό (1) η μελισσοκομία (1) η παριζιάνικη κυψέλη (1) καθαρισμός εργαλείων (1) καυσιμο νερό (1) κινηματογράφος (1) κυψέλη επίδειξης Οντάριο (1) κυψελίδιο (1) κόψιμο μελισσιού (1) μέλισσα και περιβάλλον (1) μήνας του μέλιτος (1) μελισσοκομική ορολογία (1) μελισσοκομική χλωρίδα (1) μελισσοφάγος (1) μελιτογόνα έντομα (1) μελόκρασο (1) μικρό εργαστήρι της μέλισσας (1) μινιμαλιστική κυψέλη (1) μοντέλο πρόγνωσης μελιτοεκκρίσεων (1) μύγες και μέλι (1) νέοι μελισσοκόμοι (1) νομαδική κυψέλη (1) νοσεμίαση (1) ο επιγειος παράδεισος (1) οι τροφοδότες μου (1) οικονομία (1) παράσιτα (1) πελίτι (1) πλαστική κυψέλη beehive (1) πλαστική κυψέλη Τεκνοσέτ (1) ποιότητα (1) προιόντα κυψέλης (1) σερσένι (1) σκαθάρι (1) συνταγές με μέλι (1) συνταγή ζαχαροζύμαρου (1) σφήκα (1) σύστημα Αριστέας (1) τα προϊόντα της μέλισσας (1) ταυτοποίηση (1) τιμοκατάλογος Ελληνικός (1) το εργαστήριο μου (1) τσιμεντένια κυψέλη:Μέλοικος (1) φαρμακείο σπιτιού (1) φουτουριστική κυψέλη (1) φυσική καλλιέργεια (1) φωτογραφία (1)

Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας και η δυστυχία του να μην είσαι

Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας και η δυστυχία του να μην είσαι
κάντε κλίκ για ανάγνωση του πλήρους έργου