Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΚΥΨΕΛΕΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕΓΕΘΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΥΠΩΝ ΚΥΨΕΛΗΣ






Πρόσφατα έκανα μια έρευνα στο διαδίκτυο για κάθε τύπο κυψέλης μελισσών που χρησιμοποιείται ανά τον κόσμο σήμερα.
Βρήκα πολλά στοιχεία μαζεμένα σε ιστολόγια-όπως το bee.sourches.com,   και ιστοσελίδες -wikipidia-   worldbeehiveprojekt. αλλά ξενόγλωσσες τα μετέφρασα και σας τα παρουσιάζω, θα ακολουθήσει και αναλυτικότερη περιγραφή με τον κάθε τύπο τα σχέδια και τις διαστάσεις των διαφόρων τύπων κυψέλης.


Τύποι κυψελών:


Langstroth - Σχεδιασμένος από τον Αμερικανικό Lorenzo Lorraine Langstroth, αναγνωρισμένος για την "ανακάλυψη"  του  ελάχιστου διαστήματος που δεν μπορούν να κτίσουν οι μέλισσες και το χρησιμοποιούν για διάδρομο και δεν θα γεμίσουν με πρόπολη ή κηρήθρα. Αυτός είναι ο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενος σχεδιασμός κυψέλης στον κόσμο.













Dadant - Σχεδιασμένος από τον αμερικανικό (μετανάστευσε από τη Γαλλία) Charles Dadant και βρίσκεται περισσότερο σε όλη την Ευρώπη, τη βόρεια Ασία και τμήματα της Νότιας Αμερικής. Είναι με μικρή διαφορά δεύτερος δημοφιλέστερος τύπος κυψέλης








WBC - Σχεδιασμένος από τον Άγγλο William Braughton Carr. Αυτός ο τύπος κυψέλης σχεδόν αποκλειστικά βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και μόνο στα μελίσσια των ερασιτεχνών που το χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον επειδή οι κεκλιμένες πλευρές του ομορφαίνουν τους κήπους τους σαν μικρά κουκλόσπιτα.


BΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ - Ουσιαστικά  σχεδιάστηκε από επιτροπή ειδικών για να εξυπηρετήσει τους Βρετανούς μελισσοκόμους.
'Εχει βελτιωθεί μέσα σε αρκετές δεκαετίες, και είναι το "πρότυπο". Είναι η κυψέλη σε  επικρατέστερη χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο προσαρμοσμένη στις εκεί συνθήκες κάθε είδους και έχει λίγα δείγματα στον υπόλοιπο κόσμο.


Smith - Σχεδιασμένος από τον Σκωτσέζο Willie Smith. Αυτός  ο τύπος είναι, ουσιαστικά, μια μικρότερη και απλοποιημένη Βρετανική στάνταρντ εθνική . Η χρήση είναι του σχεδόν αποκλειστικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, πιο συχνή στη Σκωτία.


Layens - Σχεδιασμένος από τον Γάλλο Layens botonist Georges de. Έχει μεγάλη δημοτικότητα στη Γαλλία και την Ισπανία.


Warre - Σχεδιασμένος από τον Γάλλο μοναχό Emile Warre. Αυτή η ομάδα έχει κάποια έκταση χρήσης στη Γαλλία και κερδίζει σε δημοτικότητα  μεταξύ των πειραματιστών στην Αγγλία και την Αμερική (Βόρεια και Νότια).


Voirnot- Σχεδιασμένος από τον Γάλλο μοναχό Jean-Babtiste Voirnot. Αυτή η ομάδα είναι δημοφιλής σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας και της Γαλλίας. Ωστόσο, η δημοτικότητα έχει μειωθεί προς όφελος των Dadant και Layens.




Adansonian - Σχεδιασμός από το Βέλγο καθηγητής Roch Domergo. Αυτός είναι ένας άλλος μη-δημοφιλής τύπος κυψέλης, αλλά είναι διακριτικός με δύο τρόπους:
1 - Έχει σχεδιαστεί ειδικά για να στεγάσει τη μικρότερη αφρικανική μέλισσα (Apis Mellifera Αφρικανός),
 2 - Είναι ο πιο πρόσφατα σχεδιασμένος τύπος  κυψέλης σε αυτόν τον κατάλογο, αφού  κατοχυρώθηκε το 1980.


Newton - Δεν έχω ιδέα ποιος σχεδίασε αυτό το τύπο κυψέλης, κατά πάσα πιθανότητα ..κάποιος Newton. Αυτός, επίσης, δεν είναι ένας δημοφιλής τύπος κυψέλης. Έχει σχεδιαστεί ειδικά για την ασιατική μέλισσα (Apis Cerana). Είναι αισθητά μικρότερος από τις άλλες κυψέλες, όπως αρμόζει σε μια αποικία μελισσών με πληθυσμό σημαντικά χαμηλότερη από την Ευρωπαϊκή μέλισσα.


ΑΝΑΣΤΟΜΟ ΚΟΦΙΝΙ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΚΛΑΣΣΙΚΗ  ΕΠΟΧΗ




κοφίνια-skeps- Αυτός ο τύπος είναι παραδοσιακός τύπος σε διάφορα μέρη και έχει  σχεδόν εκλείψει στη Βόρεια Αμερική (την απαγορεύουν), αλλά μπορεί ακόμα να βρεθεί στην Αφρική, στη νότια Ασία, τη Νότια Αμερική, την Ινδια  και, σπάνια, στην Ευρώπη.


Zander - βρίσκονται συνήθως στη Γερμανία. Είναι μια κάθετης θέσης πλαισιωμένη κυψέλη που μοιάζει με την  Ελληνική Αργώ. Ακόμα ψάχνω για κάποια στοιχεία της ιστορίας της.


Segeberger - βρέθηκαν ως επί το πλείστον σε μια περιορισμένη περιοχή γύρω από Segeberg, Γερμανίας. Αυτή είναι μια κάθετα, πλαισιωμένη κυψέλη.




KYΨΕΛΗ   ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΥΤΙ-BIENENKISTE -


Μελισσοκουτί (Bienenkiste)- Ένα παλιός γερμανικός οριζόντιας τοποθέτησης τύπος κυψέλης που βρίσκει εφαρμογή στους χομπίστες. Μπορεί να εργαστεί κανείς είτε από τα κάτω ή το πίσω μέρος της κυψέλης, εξαρτάται από τους στόχους μιας δεδομένης  επέμβασης.


H ΚΥΨΕΛΗ  KERKHOF


Kerkhof h3 Σχεδιασμένος από τον Καναδό Herman Kerkhof, αυτός ο τύπος είναι βασικά μια διπλή κυψέλη, αποτελείται από δύο αποικίες σε Langstroth κουτιά πυρήνα με ένα κοινό χώρο αποθήκευσης για μέλι.
Υπάρχει ένα πολύπλοκο σύστημα εξαερισμού σε όλη τη κυψέλη. Έχει έρθει πρόσφατα σε εμπορική παραγωγή - με τροποποιήσεις - στη Νέα Υόρκη με το παρατσούκλι "H 3 ".






Hinterbehandlungsbeute (πίσω-πρόσβασης κυψέλη) - Το  γερμανικό αυτό μαραφέτι είναι ένας περίεργός συνδυασμός οριζόντιας και κάθετης κυψέλη. Τα πλαίσια είναι τοποθετημένα με κάθετο προσανατολισμό, αλλά ο μελισσοκόμος έχει πρόσβαση στο εσωτερικό της κυψέλης από την οριζόντια πτυχή δεν κατάλαβα τι προσφέρει αυτό.


Golz / Bremer - Αυτός ο τύπος έχει τα πλαίσια, οριζόντια,είναι δύο θαλάμων κυψέλη από  τη Γερμανία. Το αρχικό σχέδιο, από τον Wolfgang Golz, έχει τα πλαίσια προσανατολισμένη κάθετα προς την είσοδο -κρύος τρόπος εισόδου-.
Πρωτοβάθμιας τροποποιήσης είναι το τύπος John Edwald Bremer αναπροσανατολίσει τα πλαίσια παράλληλη στην είσοδο ("ζεστός τρόπος") και να αλλάζει το μέγεθος του πλαισίου.







Quinby - Η αμερικανική κυψέλη είναι πολύ παρόμοια με τη βιβλίο-κυψέλη που χρησιμοποιείται από  τον Huber για να  τον κάνει διάσημο- και συχνά εξακολουθεί να αναφέρεται - .
Ουσιαστικά, είναι μια σειρά από καρέ δεμένα μαζί με τους τελικούς πίνακες για να περικλείουν το όλο.
  
τοπ μπαρ. Ένας τύπος πολύ διαδεδομένος μεταξύ των ερασιτεχνών σε παγκόσμιο   κλίμακα, επίπεδης ανάπτυξης κυψέλη, ιδιοκατασκευή με πόδια ή χωρίς και σίγουρα χωρίς πλαίσια μόνο με ξύλινους οδηγούς μπάρες.




Είναι ξεκάθαρο ότι το ζήτημα δεν τελειώνει εδώ, θα το αναπτύξουμε περαιτέρω, δίνοντας και τα σχέδια για κείνους που θέλουν να φτιάξουν τις δικές τους και να πειραματιστούν.
Παραθέτουμε εδώ τους πιο διαδεδομένους παγκοσμίως μεταξύ των επαγγελματιών μελισσοκόμων:










Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

ΗΔΙΣΤΟ ΜΕΛΗΜΑ ΚΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ: ΜΕ ΜΕΛΙ ΔΙΑΝΘΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ



ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΏΣΕΙΣ


Η πρώτη συνταγή προέρχεται από το "Κάμα Σούτρα" ή "Αφορισμοί του έρωτα "
το ιερό βιβλίο της ερωτικής Τέχνης- επιστήμης στην Ινδία γράφτηκε απο τον Βατσιαγιάνα Μούνι περίπου τον 14ο μΧ αιώνα.
{"Καμα σούτρα" του Βατσιαγιάνα Μούνι εκδόσεις Μπαρμπουνάκη μετάφραση Γιάννη Μικεδάκη}
Αποτελεί συγκρότηση πολλών επιμέρους έργων
οπότε μιλάμε για αιώνες συσσωρευμένης εμπειρίας ιερής και εγκόσμιας σε ενός άλλου  είδους ήδιστο μέλημα τον έρωτα.
Είναι σχετικά εύκολο -όπως οτιδήποτε βλακώδες εξάλλου-να κοιτάζει κανείς τα έργα αυτά αφ' υψηλού όπως οι πουριτανοί  άγγλοι αποικιοκράτες του 19ου αιώνα οπότε και πρωτογνώρισαν τα ιερά έργα του είδους αυτού.
Όπως εμείς οι χριστιανοί έχουμε τη Καινή διαθήκη και τη Παλαιά διαθήκη έτσι για τους Βραχμάνους -Ινδουιστές αποτελούν ιερά βιβλία και τα δύο αυτά έργα.

Θα τα χρησιμοποιήσουμε σαν πηγή με πλήρη σεβασμό για τη γνώση που μεταφέρουν .
Ενίοτε αδυνατούμε να την αντιληφτούμε σήμερα, επειδή χάσαμε αρκετά "κομμάτια του ψηφιδωτού", κομμάτια που όμως έχουν αξιοποιήσει άλλοι πολιτισμοί εξίσου αρχαίοι και πλούσιοι όπως ο Ινδικός .
Συμπεριέλαβε την ιατρική επιστήμη των τροφών και των  βοτάνων  του Ιπποκράτη στις ιερές γνώσεις που διασώθηκαν και εμπλουτίστηκαν και μέσω έργων όπως τα δύο αυτά  έχουμε την ευκαιρία να τις ξαναποκτήσουμε.

Θερμή παράκληση μην βιαστείτε να τα αποκλείσετε ούτε βέβαια και να τα αποδεχτείτε, απλά πειραματισθείτε και παίξτε, μας λείπει και παράλληλα μας αξίζει. Χαρείτε το


περίπτωση α: Αύξηση σεξουαλικού σφρίγους

Η πρώτη συνταγή
Γάλα που σ'αυτό  έβρασαν πιτιά κριαριού, [προμηθευτείτε από τυροκόμο] και προστέθηκε μέλι δίνει σπουδαία αποτελέσματα
είναι αυτό που σήμερα ξέρουμε σαν γιαούρτι με μέλι, εδώ απλά δεν έχει προχωρήσει η ζύμωση που πρέπει να γίνει στο στομάχι μας.

Η δεύτερη συνταγή
επίσης από το Κάμα Σούτρα
Ανακατεύουμε ρύζι με αυγά σπουργιτιού -καλά είναι και της πέρδικας  ή του περιστεριού που κυκλοφορούν στο εμπόριο-
τα βράζει με γάλα αφού τα χτυπήσει, προσθέτει μέλι
 και πίνουμε όσο χρειάζεται και όταν χρειάζεται.

περίπτωση β: Για την σύλληψη ,και την ευόδωση τεκνοποίησης και αποφυγή αποβολών

Εδώ περνάμε στο αντίπαλο δέος το ΑΝΑΝΓΚΑ ΡΑΝΓΚΑ την ερωτική τέχνη του έρωτα  που έγραψε λίγο αργότερα 15ο-16ο αιώνα μΧ ο Καλιάνα Μάλλα και ενσωμάτωσε περίπου δέκα αξιόλογα έργα πέραν του Κάμα σούτρα
{"Ανάνγκα Ρανγκα:Ινδική τέχνη του Έρωτα"  Καλιάνα Μαλλα  εκδόσεις παρασκήνιο μετάφραση Νίκος Δημέλλας}

Συνταγή πρώτη: [το δυναμωτικό σας κυρίες]
Κάντε σκόνη  μπουμπούκια μικρής κάσσιας [mesua ferrea]
ανακατέψτε τα με  λιωμένο βούτυρο σε γάλα με μέλι και τρώτε για τρείς συνεχόμενες μέρες ξεκινώντας από την τέταρτη μέρα μετά την περίοδο,  απέχετε από κάθε άλλη τροφή
-ο συγγραφέας εννοεί μη φάτε τίποτε άλλο γιατί θα γίνετε σα δαμάλες αφού αυτό το γεύμα δεν χορταίνεται και δυναμώνει αλλά και παχαίνει-
Η επόμενη συνουσία θα έχει ευνοϊκή έκβαση  για το στόχο -τη σύλληψη-
Προσθέτω  εγώ τώρα να δώσετε στο σύζυγο  το σκεύασμα της αρχικής περίπτωσης, θα του χρειαστεί γιατί όπως θα είστε καρδαμωμένες θα του πιείτε το μεδούλι!!!

Συνταγή δεύτερη: [το τονωτικό σας ]
πάρτε αφέψημα με  μέλι από
Ασκχαντ [Phisalis flexuosa],
γκούλβελ [menispermum glabrum ή cocculus cordifolius]
και το ρετσίνι που ονομάζεται Λάγκου ραλ- μοιάζει στη μαστίχα Χίου προτιμήστε τη- και πιείτε το τη τέταρτη μέρα

Συνταγή τρίτη [το μαλακτικό-σαλατικό σας] 
Κατά τη διάρκεια της  προσπάθειας
στείλτε το σύζυγο σας να μαζέψει ρίζες από Γιασβάντ, -δεν ξέρω ποιές είναι αλλά ξέρουν στα μαγαζιά με τα βότανα- και φάτε τις  μαζί με μέλι, τηρώντας ταυτόχρονα τη δίαιτα με το γάλα.

Συνταγή  τέταρτη [μια παραλλαγή με άρωμα λεμονιού]
Ξύστε μέσα σε νερό φλούδα λεμονιού -μαχαλούνγκ λέγεται στην Ινδία- βράστε αρκετή ώρα να ξε-πικρίσει και προσθέστε λιωμένο βούτυρο, γλυκαίνετε με λίγο μέλι.
Πίνετε επί τρείς μέρες μετά την περίοδο

Αν μετά από όλα αυτά δεν τεκνοποιήσετε τι να πω, απευθυνθείτε  στο σύζυγο που δεν έπινε το δυναμωτικό του.

Συνταγή για την αποφυγή αποβολής και διακοπής εγκυμοσύνης
Βράστε αρκετή ώρα γάλα με λιωμένο βούτυρο, μέλι και ρίζα κόκκινου λωτού, αφήστε να κρυώσει και πιείτε το μέσα σε εφτά μέρες, αυτό το ρόφημα προλαμβάνει τους εμετούς τις επιθυμίες -που υποτίθεται πρέπει να ικανοποιούνται αμέσως- και διατηρεί  καθαρά το αίμα, τη χολή και το φλέγμα.
Μην ανησυχείτε καθόλου θα τρέξουν -άπαξ -οι μέλλοντες χαζο-μπαμπάδες να βρούνε το λωτό.


περίπτωση γ: περί της γοητείας

Συνταγή για να δυναμώσουμε και να ομορφύνουμε  τα μαλλιά μας
Ανακατέψτε μέλι με σπόρους γκούνι [ arbus precatorius]  και απλώστε  τους στα μαλλιά. Αυτό το φάρμακο είναι μοναδικό για να αποφύγετε τη φαλάκρα στη κορυφή του κεφαλιού-αρχές φαλάκρας-


Συνταγή για να ευωδιάζει το στόμα
Χτυπήστε μέχρι να γίνουν σκόνη σπόρους Γκούνι[arbus precatorius] ανακατέψτε με μέλι και τρώτε από αυτό για δεκαπέντε μέρες , η αναπνοή σας θα ευωδιάζει σαν τα λουλούδια κεβάντα.
Δεν ξέρω ποια είναι τα λουλούδια αυτά ελπίζω να μην είναι οι λεγόμενες σαρδέλες...

Τώρα θα σας εκπλήξω απεριόριστα :)

Συνταγή για να γοητεύσουμε το ποθητό πρόσωπο!!!
Ο σεβάσμιος σοφός Βατσιαγιάνα Μούνι -ο συγγραφέας του Κάμα Σούτρα - αναφέρει μεταξύ  άλλων:
Ο άντρας που θα πάρει ίσες ποσότητες
τάγκαρ [taberna montiana]
πιμπαλιμούλ [ρίζα του Piper dichomum]
μεντασίγκι [φυτό που οι καρποί του μοιάζουν με κέρατο γίδας]
ινδικό νάρδο
και τα ανακατέψει όλα μαζί με μέλι και το κάμα σαλίλα του -το σπέρμα του- ή οποιαδήποτε από τις πέντε εκκρίσεις του σώματος που φέρουν τη μυρωδιά του
[θα πρότεινα τουλάχιστο δύο από αυτές να τις ξεχάσετε...]
φτιάχνοντας με αυτό το μίγμα μια βούλα στο μέτωπο του ,θα κατακτήσει και θα υποτάξει όλες τις γυναίκες του κόσμου.
[ξανά θα πρότεινα εγώ τώρα,  αντί για βούλες βάλτε κανένα καλό αποσμητικό μετά από το μπάνιο σας ίσως και μια κολόνια που σας αρέσει και νομίζω κάτι θα γίνει με τη μια και μοναδική σας αγάπη που πιθανά θα θέλατε να γοητεύσετε, γιατί τέτοια δεν είχαν τότε και σκαρφίζονταν διάφορα]

Καλή τύχη στους πειραματισμούς σας και προσοχή: το έργο "Κάμα σούτρα- αφορισμοι του έρωτα" γράφτηκε κάπου τον 14ο ή 15ο αιώνα, και  μπορεί μεν να είχαν εντρυφήσει στο θέμα, αλλά μάλλον υστερούσαν σε ιατρική γνώση κι έτσι ειδικά για τις εγκύους καλό είναι να ρωτήσετε και κανέναν που να ξέρει κάτι παραπάνω ένα γιατρό ίσως ή ένα φαρμακοποιό.


βιβλιογραφικές πηγές:
{"Καμα σούτρα" του Βατσιαγιάνα Μούνι.
 Εκδόσεις Μπαρμπουνάκη Θεσσαλονίκη, μετάφραση Γιάννη Μικεδάκη}

{"Ανάνγκα Ρανγκα:Ινδική τέχνη του Έρωτα"  του Καλιάνα Μαλλα.  Εκδόσεις παρασκήνιο, Αθήνα 1990
 μετάφραση Νίκος Δημέλλας}




Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΔΑΝΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ ΓΙΑ ΣΑΣ




Επιλέγοντας την Ιδανική κυψέλη σας

Κάθε μελισσοκόμος θέλει να κρατήσει υγιείς μέλισσες με την ελάχιστη προσπάθεια και ακόμα να πάρει μια πλούσια επιστροφή στο μέλι, κερί, γύρη και πρόπολη.
Η τεράστια ποικιλία των σχεδίων κυψέλη είναι απίστευτη. Κάθε τύπος κυψέλη έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της και κάθε μελισσοκόμος θα πρέπει να επιλέξει ένα σχέδιο κυψέλης κατάλληλο  να του υποστηρίξει τις μοναδικές ανάγκες και τις επιθυμίες.

Οριζόντια ή κάθετη ανάπτυξη

Τελικά, υπάρχουν δύο βασικές τοποθετήσεις ανάπτυξης για μια κυψέλη: οριζόντια και κάθετη.

 οριζόντιας ανάπτυξης κυψέλη
 είναι απλά μια μακρόστενη κατά μήκος αναπτυγμένη κοιλότητα για τις μέλισσες και για την κατασκευή  των χτενιών-κηρηθρών τους  που  όταν υπάρχει ανάγκη  δημιουργούνται δηλαδή για υποδοχή  γόνου και για την αποθήκευση τροφής: μελιού και γύρης .

 κάθετης ανάπτυξης κυψέλη
είναι βασικά η μακρόστενη καθ ύψος κοιλότητα που διαμορφώθηκε στο τέλος του αθροίσματος επάλληλων στρωμάτων ορόφων και πλαισίων που  πάνω τους χτίζει τα χτένια-τις κηρήθρες της το  μελίσσι αναπτυσσόμενο ώστε  για να καλύψει τις ανάγκες του σμήνους σε υποδοχή γόνου και αποθήκευση τροφής -μελιού και γύρης- .

Σε μια κυψέλη οριζόντιας διαμόρφωσης ,
Οι μέλισσες το έργο της κηρήθρας το κτίζουν προσθετικά σε - το μαντέψατε - ένα οριζόντιο τρόπο επεκτείνεται δηλαδή ο χώρος που καταλαμβάνουν οριζοντίως.
Με κερί χτίζονται τα κελιά που  είναι χτισμένα σε όλο το πλάτος και το μήκος.
Τα κελιά γόνου  βρίσκονται, συνήθως στο κέντρο του χώρου και κοντά στην είσοδο και το μέλι αποθηκεύεται πιο πίσω ώστε να περιτριγυρίζει το γόνο .και να είναι εύκολα προσπελάσιμο ειδικά  το χειμώνα που το σμήνος περιορίζεται στον ελάχιστο δυνατό χώρο γύρω από το γόνο σχηματίζοντας πληθυσμιακή σφαίρα με ομοιόμορφη θερμοκρασία.
  Ο εσωτερικός όγκος είναι καθορισμένος και σταθερός, αν και μερικές κατασκευές προσφέρουν περιορισμένη  επέκταση  από διάφορες διευθύνσεις  μπροστά και πίσω ή στο πλάι δεξιά και αριστερά.
Καταλαμβάνει μεγάλο εμβαδό αναλογικά  κι επομένως ένα μεγάλο μέρος του χώρου του εδάφους  του μελισσοκομείου, αλλά είναι εντελώς σταθερή, ακόμη και στους δυνατότερους  ανέμους αλλά και κατά τη διάρκεια των πιο δύσκολων εργασιών.
Αυτό το είδος  της επίπεδης ανάπτυξης και  ομαδοποίησης είναι πιο σημαντικό στις περιοχές του ισημερινού και στις πιο θερμές περιοχές του κόσμου,  λόγω της σωστής κατανομής της θερμότητας και αερισμού αλλά βρίσκονται επίσης  συνήθως και  στο μελισσοκομείο του ερασιτέχνη σχεδόν παντού.

Σε μια κυψέλη  κάθετης ανάπτυξης
  Οι κάθετες κυψέλες  πραγματοποιούνται από τις μέλισσες από την κορυφή, προς τα κάτω. Το μέλι αποθηκεύεται στην κορυφή των χτενιών ή πλαισίων  κηρήθρας  και εκτρέφεται γόνος  προς το κάτω μέρος.
Η ομάδα χτενιών  ή πλαισίων κηρήθρας συχνά χτίστηκε για να είναι εύκολα επεκτάσιμη πάνω, κάτω ή και τα δύο με την απλή προσθήκη περισσότερων κουτιών γνωστών με τον όρο "Όροφοι". Αυτός ο τύπος κυψέλης  και ομαδοποίησης κουτιών  καταλαμβάνει  ένα μικρό αναλογικά μέρος του χώρου στο έδαφος του μελισσοκομείου, αλλά είναι ασταθής , καθώς μεγαλώνουν περισσότερο  τα αθροίσματα  ως προς το ύψος σε σχέση με τη βάση, πράγμα που τις κάνει να γίνονται επιρρεπής σε ανατροπή στον αέρα ή κατά το χειρισμό.
Πάντως  αυτό το είδος της ομαδοποίησης και ανάπτυξης κυψελών κυριαρχεί στον κόσμο. Μπορεί να βρεθεί από τον ισημερινό μέχρι και τους δύο πόλους.

Σταθερών ή κινητών  χτενιών κηρήθρας  και πλαισίων

Σταθερά χτένια,
η φυσική μορφή της κηρήθρας είναι το χτένι.Τα χτένια που σταθεροποιούνται  συγκολλούνται με κερί στην οροφή μιας κυψέλης   από το μελίσσι. Πρέπει να κοπεί το χτένι  μέσα στη κυψέλη για να μεταφερθεί έξω από την κυψέλη για τη συγκομιδή ή για να ενθαρρύνει νέο κτίσιμο και  κατασκευή κηρήθρας.
Η παραδοσιακή μέθοδος συγκομιδής είναι να οδηγεί τις μέλισσες έξω από την κυψέλη με μηχανικό τρόπο με τίναγμα απότομο, ή με αποτροπιαστικά  αχάριστο  ανήθικο τρόπο να τις εξοντώνει ο μελισσοκόμος με διάφορες μεθόδους κυρίως όμως μέσω ασφυξίας με αναθυμιάσεις θειώδους μίγματος σε πανί που καίγεται, και στη συνέχεια να λαβαίνει το υπόλοιπο περιεχόμενο.
Το μέλι μπορεί να βγει  -εφόσον συμπιεστεί - από την κηρήθρα ή τρώγεται σαν κηρήθρα ενώ δηλαδή εξακολουθεί  το μέλι να περιβάλλεται από κερί.
Είναι παράνομο να κρατήσει ένας μελισσοκόμος αυτό το είδος της κυψέλης στο μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής και σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής, για λόγους κακώς εννοούμενης προτυποποίησης της παραγωγής και έλεγχο της, πρόκειται για αναγκαστική βιομηχανοποίηση της μελισσοκομίας δηλαδή  απόλυτη εντατικοποίηση της που τη θεωρώ εγκληματική ενέργεια εναντίον της φύσης.


Τα κινητά χτένια ,
που  είναι συνημμένα σε μπάρες-ξύλινες ή κλαδάκια ή σε πλαίσια που μπορούν εύκολα να βρεθούν εκ νέου σε άλλες θέσεις μέσα στην κυψέλη ή να τοποθετηθούν σε μια διαφορετική ομάδα συνολικά..
Αλλά και -το κυριότερο- να ελεγχθούν και να παρατηρηθούν εύκολα και πλήρως όλες οι περιοχές της κυψέλης

 Οι δύο πιο κοινές μορφές κινητών χτενιών: Η μόνη πραγματική διαφορά μεταξύ αυτών των δύο είναι η ευκολία της μετακίνησης και της μεθόδου συγκομιδής.

1.Οι μπάρες
ο πιο παλαιός και πρωτόγονος τρόπος  μορφοποίησης οδηγού κτισίματος κηρήθρας στο πάνω μέρος της κυψέλης, με κάποια μέσα για να καθοδηγείται το χτένι και για να κρατήσει ευθεία και σε συγκεκριμένη κατεύθυνση το χτίσιμο.Πρόκειται για επινόηση των μελισσοκόμων της Αττικής της κλασσικής εποχής είναι η λεγόμενη ανάστομη κυψέλη δηλαδή κυψέλη που έχει το στόμιο πάνω όπου και έμπαιναν κλαδάκια οδηγοί με λίγο κερί για να κτίζει το μελίσσι πάνω τους,
Στη μπάρα, όμως τα χτένια συχνά στερεώνονται από τις εργάτριες όταν ολοκληρωθεί το κτίσιμο στις πλευρές της κυψέλης και τότε τα στερεωμένα πρέπει να κοπούν για να ξεκολλήσουν και για να μετακινηθούν μαζί  με τον οδηγό τους .
Ένα κομμάτι κερί ή άλλος οδηγός χρησιμοποιείται για να ενθαρρύνει τις μέλισσες για την κατασκευή του χτενιού σε ίσια γραμμή και την πρόληψη απόθεσης σε άλλες, γειτονικές, μπάρες.
Για τη συγκομιδή, των  χτενιών πρέπει να έχει αποκοπεί  κάθε χτένι από τη μπάρα και μετά να πιέζεται  για να ελευθερώσει το μέλι από τις κυψέλες αποθήκευσης. Εναλλακτικά, το μέλι μπορεί να φαγωθεί, ενώ βρίσκεται ακόμα στη κηρήθρα
Είναι ένας πολύ οικονομικός τρόπος  συγκομιδής, που απαιτεί λίγο
ή καθόλου εξειδικευμένο εξοπλισμό με χαμηλό  ή καθόλου κόστος.
Επιπλέον, οι μπάρες είναι απλό να κατασκευαστούν μόνο με τα πιο βασικά  εργαλεία, ελάχιστη πραγματική επιδεξιότητα, και τη χρήση πολύ λίγων πόρων



 Τα πλαίσια
Τα χτένια κηρήθρας χτισμένα σε πλαίσια αποτελούν ένα ομοιόμορφο σχήμα Κάθε πλαίσιο περιέχει το χτένι της κηρήθρας που έτσι καθοδηγείται ακόμα και στο που θα σταματήσει το κτίσιμο προκαθορίζοντας τα όρια της κηρήθρας στο τέλος του πλαισίου
Το χτένι κηρήθρας  που είναι χτισμένο μέσα σε ένα πλαίσιο από ξύλο ή άλλο υλικό -πλαστικό-. Δεν υπάρχει προσκόλληση στο περίβλημα της κυψέλης  γεγονός που καθιστά ένα απλό θέμα να σύρονται  έξω απο τη κυψέλη ή να άρει το πλαίσιο σε νέα θέση.
 Ένας οδηγός εξακολουθεί να είναι απαραίτητος για να αποτρέψει τις μέλισσες από το κτίζουν χτένια που περιπλανιόνται σε περισσότερα από ένα πλαίσια.
Συχνά, ένα φύλλο από κερί ή πλαστικό με τυπωμένο ένα εξαγωνικό μοτίβο ανάγλυφπ χρησιμοποιείται για να δώσει στις μέλισσες ένα κομμάτι εναρκτήριο- ένα «προβάδισμα» στη κηρήθρα τους και να βοηθήσει στη ρύθμιση του μεγέθους των  κελιών που θα χτιστούν.

Για τη συγκομιδή του υγρού μελιού από την κηρήθρα, ένα είδος φυγοκεντρικής μηχανής- ένα δοχείο με περιστρεφόμενες θήκες πλαισίων - χρησιμοποιείται για να αναγκάσει το μέλι να βγει από τα κελιά. Αυτό το επιτυγχάνει μέσω περιστροφής μετά την κοπή των σφραγισμάτων τους από κερί, τα λεγόμενα "απολεπίσματα" επειδή αφαιρούνται με λεπίδα που αρχικά ήταν ένα απλό μακρύ μαχαίρι που θερμαίνονταν σε ζεστό νερό ενώ τώρα υπάρχει ειδικό ηλεκτρικό μαχαίρι και ειδικό απολεπιστικό μηχάνημα]
Τα φυγοκεντρικά μηχανήματα αυτά καθώς και τα επαγγελματικά απολεπιστικά είναι ακριβά, απαιτούν ένα μεγάλο αποθηκευτικό χώρο όταν δεν τα χρησιμοποιεί ο μελισσοκόμος (δηλαδή στο μεγαλύτερο μέρος του έτους) και χρειάζονται τακτική συντήρηση για να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά.
 Εναλλακτικά, η κηρήθρα μπορεί να κοπεί από το πλαίσιο  με απλό ή μελισσοκομικό ηλεκτρικό μαχαίρι και να έχει την ίδια  επεξεργασία με τον ίδιο τρόπο όπως με τις μπάρες ή σταθερές κηρήθρες.

Πρόσβαση: πάνω, κάτω ή πλάγια

Ο μελισσοκόμος  πρέπει να έχει πρόσβαση προς το εσωτερικό της κυψέλης.
Σε αντίθετη περίπτωση η κυψέλη είναι απλά ένα όμορφο στολίδι για το κήπο και το γκαζόν με τις μέλισσες μέσα.
 Ίσως βέβαια να θέλει κανείς  να είναι σε θέση να πάρει το μέλι από αυτό, και ίσως ακόμη  καλύτερα και θέλει να εργαστεί σε ένα οικιακό ερασιτεχνικό επίπεδο με τις μέλισσες και την αναπαραγωγή τους και τις άλλες συνήθειες του σμήνους έχοντας λίγες κυψέλες.


Η πιο συνηθισμένη ρύθμιση για το μελισσοκόμο είναι να έχει πρόσβαση από τη κορυφή της κυψέλης αφαιρώντας το καπάκι. Το γεγονός αυτό εκθέτει συνήθως τις κορυφές των πλαισίων κηρήθρας , που επιτρέπει στο μελισσοκόμο να κάνει ό, τι προσαρμογές  θεωρεί αναγκαίες.
 Εάν η κηρήθρες έχουν ολοκληρωθεί και σφραγιστεί τότε ο μέλι είναι έτοιμο για συγκομιδή, όταν αυτή η συλλογή ολοκληρωθεί επιτρέπει ή και επιβάλλει  τη συγκομιδή του μελιού και αν πρόκειται για κολλημένες σταθερές κηρήθρες με οδηγούς μπάρες συνήθως είναι αρκετά βρώμικη και καταστροφική διαδικασία. Ενώ με τα πλαίσια έχουμε  Κινητά χτένια κηρήθρας  τα Πλαίσια  που επιτρέπουν πολύ πιο φινέτσα και άνεση στους χειρισμούς σας.
Βέβαια το πρωτόγονο στοιχείο έχει τη χάρη του και τα πλεονεκτήματα του.. Την απλότητα οικονομία ανεξαρτησία από υλικά και εργαλεία καθαριότητα στις κηρήθρες αφού καταστρέφονται με την εξαγωγή τους και οι μέλισσες αναγκάζονται να χτίζουν νέες χάνοντας χρόνο συγκομιδής ενέργεια και μέλι αλλά κερδίζοντας νέο κερί καθαρό και ευωδιαστό.


Η δεύτερη πιο συνηθισμένη ρύθμιση είναι  η πρόσβαση από το πλάι ή πίσω.
Αυτή η κατεύθυνση πρόσβασης εκθέτει το ύψος των κηρηθρών  στο μελισσοκόμο
και επιτρέπει πάρα πολλές μη καταστρεπτικές επισκέψεις πρόσβασης παρατήρησης ακόμη και σε σταθερής κηρήθρας  κυψέλες.
Σε σταθερής κηρήθρας κυψέλες, ωστόσο, ο μελισσοκόμος ακόμη και σε μεγάλο βαθμό δυσκολεύεται  στην συγκομιδή του μελιού που έχει αποθηκεύσει το μελίσσι, επειδή  ενδεχομένως, έχουν αποθηκεύσει αρκετά κοντά στο σημείο πρόσβασης του.


Κυψέλες με πρόσβαση από κάτω έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Καμπάνες ,Κώνοι, Καλάθια,Κοφίνια  και μερικοί άλλοι τύποι κυψελών απαιτείται να είναι κλειστές από  πάνω και επιτρέπουν να  εργαστεί ο μελισσοκόμος από κάτω που συνήθως είναι ανοικτές.
Αυτό  που προκαλεί έκπληξη είναι το γεγονός της ελάχιστης ενόχλησης και διαταραχής της ρουτίνας εργασιών στις μέλισσες, ακόμα και κατά τη διάρκεια των εξαιρετικά επεμβατικών  διαδικασιών.
Αυτές οι κυψέλες με πρόσβαση από την ανοικτή τους  βάση  είναι σχεδόν αποκλειστικά σταθερής κηρήθρας, αλλά έχουν υπάρξει κάποιες μάλλον σπάνιες εξαιρέσεις.


Υλικά Κατασκευής
Το άχυρο διαφόρων φυτών, το ξύλο, η γη και τα συνθετικά- πλαστικά   είναι τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του σώματος των κυψελών.
 Καθένα από αυτά έχει  υποστηρικτές και επικριτές, καθώς και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για διάφορα κλίματα και προϋπολογισμούς.

 Άχυρο, ξύλο, και  πηλός έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλη την ιστορία και παραμένουν το κυρίαρχο υλικό της επιλογής λόγω της ευρείας διαθεσιμότητάς τους, την ευκολία της εργασίας και το χαμηλό κόστος.
Συνθετικά πλαστικά είναι η νέα άφιξη και κερδίζει δημοτικότητα στις βιομηχανικές χώρες.

πηλός  μπορεί να βρεθεί σχεδόν παντού σε διάφορες μορφές. Είναι χαμηλού κόστους.
Είναι εύκολο να συνεργαστεί με απλά εργαλεία. Μπορεί εύκολα να γίνει σε οποιοδήποτε πάχος. Μόλις αποξηρανθεί και ψηθεί, είναι σχετικά ανθεκτικό στην υγρασία. Έχει πολύ υψηλή αντοχή στην κρούση, γεγονός που καθιστά απίθανο να σπάσει σύντομα από πτώσεις. Έχει το μοναδικό χαρακτηριστικό που παρέχει μόνωση από την υψηλή θερμότητα και  όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι ψυχρή καθιστώντας το ιδανικό για τα περίχωρα της ερήμου υψηλές θερμοκρασίες και κρύες νύχτες. Σημαντικό μειονέκτημα του είναι το βάρος του, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο να κινηθεί. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό υλικό για σταθερή μελισσοκομεία ή σε περιοχές όπου η κλοπή κυψέλης είναι κοινή.

 Σκυρόδεμα κοινά τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά του πηλού με επιπρόσθετα πλεονεκτήματα:  καμία απαίτηση για το ψήσιμο , μπορεί να τοποθετείται σε μήτρες για την ταχεία κατασκευή κυψέλης.

 γυαλί είναι ακριβό, βαρύ , είναι δύσκολο να κοπεί και να επεξεργαστεί, επιρρεπές σε σπάσιμο ακόμη και από μικρές προσκρούσεις και παρέχει λίγη  μόνωση. Η λεία επιφάνειά του είναι δύσκολη για τις μέλισσες να συγκολλήσουν κηρήθρα και να κινηθούν.  Αυτό μπορεί να είναι ένα πλεονέκτημα για τις πλευρές της κυψέλης, αλλά είναι ένα σαφές μειονέκτημα, αν εξετάζει τη χρήση της για την κορυφή μιας σταθερής κηρήθρας κυψέλη. Η διαφάνεια, την καθιστά ιδανική για την παρατήρηση των δραστηριοτήτων των μελισσών μέσα στην κυψέλη. Ωστόσο, αυτή η ίδια η διαφάνεια ενισχύει τα αποτελέσματα υπερθέρμανσης από τον ήλιο-φαινόμενο θερμοκηπίου- και έτσι θα πρέπει να καλύπτονται ή να διατηρούνται σε μόνιμη σκιά, εκτός από ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Ξύλο είναι το κυρίαρχο υλικό κυψέλης σε όλο τον κόσμο. Είναι εξαιρετικός συνδυασμός βάρους, στιβαρότητας, ευκολία της κατασκευής και της ανοχής καιρού το κάνει ένα σχεδόν τέλειο υλικό για το σκοπό αυτό. Οι περισσότερες από τις περιοχές όπου δεν κυριαρχεί όπως στις πολύ φτωχές χώρες με μια μικρή προσφορά και, κατά συνέπεια, υψηλή τιμή.
Στην Ευρώπη και τμήματα της Νοτιοανατολικής Ασίας, είναι αυτό που σιγά-σιγά ξεπερνιέται  από τα συνθετικά υλικά, λόγω της αυξημένη διάρκεια ζωής, της έλλειψης αποσάθρωση και την ομοιότητα του κόστους.

 άχυρο και ψάθα , ήταν ο βασιλιάς των υλικών κυψέλης, έχει περιέλθει σε δεύτερη μοίρα από τα υπόλοιπα υλικά. Είναι χαμηλού κόστους, έχει μικρό βάρος, εύκολο να εργαστεί κανείς, έχει μια υψηλή αξία μόνωσης και είναι ανθεκτικό στη φθορά λόγω ελαστικότητας. Έχει ωστόσο  ανεπαρκή προστασία από τη βροχή και δεν είναι πολύ σταθερό δομικά, γεγονός που το καθιστά αβέβαιο σε στοίβα που είναι συχνή σε κατακόρυφο προσανατολισμό κυψελών. Επίσης, η σύγχρονη συλλογή πρώτων υλών συνδυάζει καλαμάκια που σπάνε ή ψιλοκόβονται ,για  να ανταπεξέλθει σε μη διαθεσιμότητα υψηλής ποιότητας  ψάθας και καλαμιών - απαραίτητα για την καλή κατασκευή - δύσκολο να αποκτηθούν. Αυτή είναι ίσως η κύρια αιτία της μείωσης της χρήσης ως υλικό κυψέλη-σώμα
.Πρωτοβάθμια μειονεκτήματα του είναι πολλές μικρές χαραμάδες και  ρωγμές  τα οποία παρέχουν μια κρυψώνα για μια ποικιλία από παράσιτα κυψέλης, καθώς και την ελκυστικότητά της για τα τρωκτικά.

συνθετικά υλικά, συνήθως υψηλής πυκνότητας πολυουρεθάνη και το πολυπροπυλένιο (αφρώδες ή θερμοφορμαρισμένο), η συνεχής υποχώρηση των τιμών  τους τα κάνουν να κερδίζουν τη δημοτικότητα σε μέρη του κόσμου όπου οι μελισσοκόμοι μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αγοράσουν τον εξοπλισμό τους.
Το βάρος και η τιμή [των τελικών στοιχείων κυψέλη] είναι συγκρίσιμη με το ξύλο.
Είναι σχεδόν άθικτη από τις επιπτώσεις του καιρού που είναι επιχρισμένα με UV Προστατευτικό.
 Μπορεί εύκολα να απολυμαίνονται ή να καθαρίζονται με ατμό υψηλής πίεσης. Είναι ανθεκτικό και προσφέρει εξαιρετική μόνωση. Μπορεί να πάρει οποιοδήποτε σχήμα και πολλά αξεσουάρ κυψέλη που κατασκευάζεται από αυτό το υλικό βρίσκονται ήδη σε παραγωγή. Ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει στο σπίτι και είναι διαθέσιμο σε μια περιορισμένη ποικιλία σχημάτων και μεγεθών.
Επικριτές του ισχυρίζονται πως το μεγαλύτερο μειονέκτημα του είναι το υψηλό περιβαλλοντικό κόστος  από την κατασκευή αυτών των πλαστικών που απαιτεί πετρέλαιο και άλλες χημικές ουσίες.
Είναι ένα υλικό που θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τις επόμενες δεκαετίες.


Συμβατότητα με τους γείτονές

Τα κοινά χαρακτηριστικά των εξοπλισμών σε μια περιοχή έχουν μεγάλα πλεονεκτήματα.
 1.Οι μελισσοκόμοι μπορούν να εμπορεύονται τον εξοπλισμό μεταξύ τους ο ένας με τον άλλο και να είναι βέβαιοι ότι όλα τα στοιχεία θα ταιριάζουν στις κυψέλες τους.

2. Σε περίπτωση που ο εξοπλισμός  είναι συχνά αντικείμενο διαπραγμάτευσης ή  αγοράζεται από άλλους μελισσοκόμους πρέπει να περιλαμβάνει τη χρήση κάποιου είδους εξάρτημα προσαρμογής που είναι ένα ακόμη κομμάτι του εξοπλισμού που πρέπει να είναι  φτιαγμένο επί τούτου και να καταλαμβάνει αποθηκευτικό χώρο όταν δεν το χρησιμοποιείτε.

3.Ο τυποποιημένος εξοπλισμός κυψέλης μειώνει το συνολικό οικονομικό κόστος του μελισσοκόμου στο μελισσοκομείο.

Οι νομαδικοί μελισσοκόμοι έχουν διαφορετικές ανάγκες από ό, τι οι μελισσοκόμοι με μελίσσια σταθερά , έχουν φυσικές ασθένειες που μειώνουν την καταλληλότητα ορισμένων τύπων κυψελών.

Σημαντικές παράμετροι επιλογής για τον μελισσοκόμο νομαδικής μελισσοκομίας είναι τα εξής
α.παραγωγικότητα αποτελεσματικότητα κυψέλης σε σχέση με τις περιοχές που πηγαίνει.
αυτό έχει να κάνει με τη προσαρμογή υλικών μεγεθών και διαμορφωσης προς τις ανάγκες του μελισσιού για να διαμορφώνει καλό περιβάλλον διαβίωσης και ανάπτυξης του.
Είναι δε ο βασικότερος μακροπρόθεσμα παράγοντας όμως ο πρώτος και καθοριστικότερος άμεσα είναι η τιμή αγοράς τους να βρεθεί κάποιος να φτιάξει  "χάρτινες" δηλαδή πολύ φτηνές με αντοχή για κάνα δυο χρόνια θα γίνει πλούσιος,

β.ομαδοποίηση για τη μεταφορά τους με φορτηγό με ελάχιστη απώλεια χώρου
γ.ευελιξία ανάπτυξης ,λίγα εξαρτήματα: βάση, οροφή, όροφος, πλαίσιο, τροφοδότης και γυρεο-συλλέκτης

δ.αντοχή μηχανική λόγω φόρτωσης καθ ύψος, για τη μεταφορά τους γεμάτες, αλλά και στις αποθήκες σε τεράστιες ντάνες ειδικά στα πολύ μεγάλα μελισσοκομεία.

ε.αντοχή σε καιρικές συνθήκες, έλλειψη διάβρωσης και ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης, ανοξείδωτα μεταλλικά μέρη και καλής ποιότητας υλικά συνήθως ξύλα:   κυπαρίσσι κόντρα πλακέ θαλάσσης και οξυά, το σουηδικό δεν αντέχει πολύ αλλά με καλό βάψιμο κάνει τη δουλειά του, το ίδιο και το απλό κόντρα πλακέ.

ς.η τιμή  αγοράς τους

η.η συνεργασιμότητα τους με  τις υπάρχουσες αλλά και των άλλων - προτυποποιημένα μεγέθη διαστάσεις για να δένει με ξένες όταν πουλιώνται ή όταν αγοράζονται με τις υπάρχουσες.

θ.η άμεση αγορά, η διαθεσιμότητα τους κάθε στιγμή, και η υποστήριξη σε ανταλλακτικά και ότι άλλο χρειαστεί.

ι.η  μεταπωλητική τους αξία: θέμα της αγοράς τι ζητιέται και τι προσφέρεται

Η συζήτηση με επαγγελματίες δείχνει ότι:
Συνήθως επιλέγονται δεκάρες ή οκτάρες Λανγκστροδ με δυνατότητα επέκτασης προς τα πάνω με ορόφους,παλιότερα με σταθερή βάση τώρα πια με αποσπώμενη, οροφή ανοιγώμενη με μεντεσέ ή απλά αποσπώμενη και με τροφοδότη οροφής

σε δεύτερη επιλογή-από άποψη δημοφιλίας στην Ελλάδα, γιατί στην Ιταλία είναι η επικρατούσα κατά 95%- έχουμε δεκάρες ή οκτάρες Ντανταντ με δυνατότητα επέκτασης προς τα πάνω με ορόφους,παλιότερα με σταθερή βάση τώρα πια με αποσπώμενη, οροφή ανοιγόμενη με μεντεσέ ή απλά αποσπώμενη και με τροφοδότη οροφής
έχουμε ασχοληθεί παλιότερα με το ποια από τις δύο προκρίνεται για που και τα προσωπικά μου συμπεράσματα είναι πως η Ντανταντ δεκαρα και η λαγκστροδ δεκάρα  ενδείκνυνται για πεδινές περιοχές με πολυάριθμα μελίσσια και πολυόροφες αναπτύξεις περισσότερο δε η Ντανταντ που είναι λίγο πιο ευρύχωρη ενώ στις νησιωτικές περιοχές με ολιγάριθμα πληθυσμιακώς μελίσσια
ενδείκνυνται καλύτερα δεκάρες Λαγκστροδ με ένα όροφο το πολύ ή ακόμα χειρότερα οκτάρα λάγκρστροδ ενώ η ντανταντ μόνο σαν ισόγεια οκτάρα ή δεκάρα το πολύ. Αυτό λόγω κλιματολογικών συνθηκών και ρυθμού ανάπτυξης του σμήνους που το μέγεθος του χώρου πρέπει να ισορροπεί ούτε πολύ μπόλικο ούτε λειψό.

Μια ανερχόμενη δύναμη ειδικά για σταθερή μελισσοκομία είναι η κυψέλη αργώ ελληνικής επινόησης -μπορείτε να δείτε αντίστοιχη ανάρτηση-



σε επόμενη φάση θα αναπτύξουμε  τη πλήρη γκάμα δυνατοτήτων των κυψελών που μπορεί να βρεί κανείς σαν τύπο ιδιαίτερο σε όλο το κόσμο μετά από μια έρευνα που κάναμε στο διαδίκτυο.



Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΛΑΓΩΝΙΚΑ ΓΙΑ ΒΟΜΒΕΣ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ



Αστυνομία και το στρατιωτικό προσωπικό έχουν χρησιμοποιήσει τα σκυλιά για να μυρίσουν τα εκρηκτικά για δεκαετίες.



Σύμφωνα με τους επιστήμονες από την Defense Advanced Research Laboratory (DARPA), που έχουν εργαστεί με τις μέλισσες από το 1999, η μέλισσα μπορεί να αμφισβητήσει ουσιαστικά τα σκυλιά όταν πρόκειται για την αίσθηση της όσφρησης.


 Αυτοί το ίδιο βουητό των εντόμων που αναζητούν μοριακούς υπαινιγμούς της γύρης και του νέκταρος που χρησιμοποιούν για να κάνουν το μέλι μπορεί εξίσου εύκολα να ανιχνεύσει άλλα σωματίδια λεπτά στον αέρα, όπως τα ίχνη των υλικών που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τις βόμβες.


 'Ετσι τις εκπαιδεύουμε για να ανταποκριθούν στην εκκρηκτική ύλη  TNT με τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται στη γύρη.
Πως μπορεί να γίνει αυτό;




 Με τον ίδιο τρόπο  που μπορείτε να εκπαιδεύσετε κάθε ζώο να κάνει σχεδόν τα πάντα: με την συμμετοχή του μέσω της σύνδεσης ένα συγκεκριμένο ερέθισμα με μια ανταμοιβή.

 Με ο κόλπο του  Pavlov και του σκύλου , που συνδέει τον ήχο μιας καμπάνας με τη μυρωδιά των τροφίμων ,κατάφερε να προκάλεσει στο σκυλί  να τρέχουν τα σάλια του όταν χτύπησε το κουδούνι.

 Με μέλισσες στο Los Alamos National Laboratory οι ερευνητές διεξάγουν τις πιο πρόσφατες στρατιωτικές μελέτες .Με τις μέλισσες, που συνδέουν τη μυρωδιά των συστατικών βόμβας με ζαχαρόνερο  προκαλεί στις μέλισσες για την επέκταση της προβοσκίδας τους, σαν να ήταν έτοιμη να εξαγάγει γλυκό νέκταρ από ένα λουλούδι, όταν μυρίζουν τα εκρηκτικά.
. Οι μέλισσες που πρόκειται να πάρουν την ένωση  πρέπει να το πάρουν γρήγορα, μετά από μόνο μερικά ανοίγματα για να εξατμίζονται τα εκρηκτικά συστατικά που ακολουθούνται από το νερό με ζάχαρη.


.Με τις μέλισσες δεμένες σε μικρούς σωλήνες, οι επιστήμονες που συμμετέχουν επιτελούν την εύρεση λαθραίων μέσω του αισθητήρα των εντόμων με απελευθέρωση της μυρωδιάς των χημικών συστατικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή εκρηκτικών, όπως δυναμίτη , C-4 και υγρών βομβών.

Αναμένοντας τονερό με ζάχαρη που θα ακολουθήσει, κάθε εκπαιδευμένη μέλισσα επεκτείνει την προβοσκίδα της, η οποία ξεκινά να κυματίζει στον αέρα, ψάχνοντας για νέκταρ.

 Είναι αυτή η προφανής απάντηση που κάνει αυτή τη συγκεκριμένη μέθοδο κατάρτισης τόσο χρήσιμη.

Με το που έχουν τις μέλισσες σε μια κλειστή δομή, οι ερευνητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό παρακολούθησης για την προειδοποίηση για τον κυματισμό των γλωσσιδίων της προβοσκίδας.

Σε αυτή την περίπτωση, μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή σε συνδυασμό με το λογισμικό μοτίβο αναγνώρισης μπορεί να πάρει τον κυματισμό και να αναφέρει την παρουσία των εκρηκτικών υλών στην περιοχή.

 Η φορητή δομή το καθιστά ιδανικό για τον έλεγχο σε αεροδρόμια , σταθμούς του μετρό και στα καθ 'οδόν σημεία ελέγχου στις εμπόλεμες ζώνες.
.
Οι μέλισσες μπορούν να ανιχνεύσουν τις χημικές ουσίες που περιέχονται στον αέρα σε συγκεντρώσεις τόσο χαμηλές όσο λίγα μέρη στο τρισεκατομμύριο.
 Χρόνια νωρίτερα, μια DARPA -πρόγραμμα που χρηματοδοτείται- αποτελείται από εκπαιδευμένες μέλισσες για να έλκονται από τα εκρηκτικά αντί της γύρης με την ίδια διαδικασία ζαχαρόνερο-ανταμοιβής .

 Αυτή η μελέτη τις εκπαίδευσε να συρρέουν γύρω από τη θέση του "άρωματος" του 2,4-δινιτροτολουόλιου, κατάλοιπα χημικών που άφηναν πολλοί διαφορετικοί τύποι  βομβών.
Οι ανεξέλεγκτες μέλισσες λειτούργησαν πολύ καλά στα μικρά πεδία: υπαίθριους χώρους, όπου φύλακες θα μπορούσαν εύκολα να δούν που συρρέουν τα  σμήνη, αλλά ήταν δύσκολο να παρακολουθούνται όταν χρησιμοποιήθηκαν για τον εντοπισμό εκρηκτικών σε μεγάλους, ανεξέλεγκτους χώρους.

Έτσι οι ερευνητές διαθέτουν τις μέλισσες με μικροσκοπικούς ραδιοπομπούς για να τους βρει - και  μαζί τη βόμβα - όταν κατακλύζεται.

Ανεξέλεγκτη, εκπαιδευμένες οι μέλισσες δεν θα ήταν πολύ ευπρόσδεκτες στην ασφάλεια των αεροδρομίων στα σημεία ελέγχου, αλλά θα μπορούσε να λειτουργήσει δυνητικά θαύματα σε μια ζώνη πολέμου.
 Ερευνητές στο Los Alamos κάνουν, επίσης την κατάρτιση των μελισσών για την όσφρηση των ναρκωτικών, όπως η μεθαμφεταμίνη και η κοκαΐνη.

Θαυμάστε τα χάλια μας:

ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ ΟΡΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ:  "ΜΕΛΙΣΣΟΛΑΓΩΝΙΚΟ"

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Lorenzo. Lorraine. Langstroth (1810-1895)


O επίσκοπος Λορέντζο Λάνγκστροθ -Lorenzo Langstroth- (25 Δεκέμβρη 1810 – Οκτώβρη 6, 1895), μελισσοκόμος ιερωμένος και δάσκαλος, ο επονομαζόμενος και πατέρας της Αμερικανικής μελισσοκομίας,κι όχι μόνο θα προσθέταμε.
L. L. Langstroth γεννήθηκε στη Φιλαδέλφια της Πενσυλβάνια.
Σαν παιδί είχε επιδείξει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την παρατήρηση και τις συνήθειες-συμπεριφορές των εντόμων ,τιμωρήθηκε μάλιστα επειδή άνοιγε τρύπες στα παντελόνια του ενώ μάθαινε όσα περισσότερα μπορούσε για τα έντομα.
Πήρε το πτυχίο του στο πανεπιστήμιο Γέηλ το 1835 με υποτροφία, μετα τις σπουδές του έγινε ιερέας στη Μασαχουσέτη το 1936.
Το 1848 έγινε διευθυντής στο "Σχολείο: της νεαρής κυρίας" στη Φιλαδέλφεια.
Εξάσκησε τη μελισσοκομία εν μέρει για να ξεφύγει απο τα σοβαρά του καθήκοντα που τον πίεζαν ανυπόφορα.
Παντρεύτηκε την Αννα Τάκερ απο τη Μασσαχουσέττη.Έκαναν τρία παιδιά όλα γεννημένα στη Μασσαχουσέττη το Τζειμς-1837- την Αννα-1841- και τη Χαριετ-1847-
η ανοιχτή -Επισκέψιμη-κυψέλη ξαναεφευρέθηκε - υπήρχε ήδη σαν ανάστομο υψέλι στη Αττική την κλασσική εποχή σε αυτό στηρίχτηκε η κυψέλη τοπ μπαρ- στην Ελβετία το 1789 απο τον Φρανσις Χαμπερ,- Francis Huber-ήταν μια πλήρως κινητών πλαισίων κυψέλη,αλλα είχε σταθερά αναρτημένα τα πλαίσια πάνω στο σώμα-κουτί της κυψέλης και εξετάζοταν σαν σελίδες βιβλίου.
Ο Λάνγκστροθ αναγνωρίζοντας την συνεισφορά του Χάμπερ έλεγε Η χρήση της κυψέλης Χάμπερ με ικανοποιούσε, αυτή με τις απαρραίτητες προφυλλάξεις και χειρισμούς του πληθυσμού μπορούσε χωρίς να ερεθίζει τις μέλισσες να γίνει ικανή να αναπτυχθεί η αποικία αυτών των εντόμων σε εκπληκτικό επίπεδο.
Χωρίς τη γνώση αυτών των δεδομένων θα έπρεπε να ανακαλύψω μια κυψέλη που να επιτρέπει την απόσυρση των κόμβων -πλαισίων και ορόφων-επίσης επικίνδυνη για πρακτική χρήση.(Langstroth on the Honey-Bee, 1860)
Στην Ευρώπη οι Ιαν Ντζιερζον Jan Dzierżon και Αυγουστος Βον Μπερλεψχ August von Berlepsch είχαν επικεντρωθεί στην ανοιγόμενη απο το πλάι κυψέλη-όπως η σύγχρονη Αργώ-Στο μεταξύ ο λεγόμενος χώρος μεταξύ των πλαισίων ανακαλύφτηκε και ανακοινώθηκε απο τον Μπέρλεψχ απο το 1845-1848 στην μελέτη του (Bienen-Zeitung, May 1852).Αυτό σημαίνει ότι η σωστή απόσταση μεταξύ των πλαισίων που επιτρέπει την απρόσκοπτη εργασία χωρίς σπατάλη θερμότητος ήταν ήδη γνωστή εδώ στην Ευρώπη.
Ο Λανγσκτροθ έγινε πρωτοπόρος εφαρμοζοντας στη μελισσοκομική εργασία χρησιμοποιώντας στην κυψέλη του που άνοιγε απο πάνω το διάστημα της μέλισσας.
Το καλοκαίρι του 1851 βρήκε ότι αφήνοντας περιθώρια τόσο ανάμεσα στα πλαίσια όσο και ανάμεσα στα πλαίσια και τις πλευρές και οροφη και δάπεδο της κυψέλης γινόταν εφικτό να αποσύρει απρόσκοπτα αργότερα τα πλαίσια που κανονικά θα ήταν κολλημένα με προπολη κάνοντας τον αποχωρισμό κάθε πλαισίου επικίνδυνο για ζημιές και σχεδόν αδύνατο κάποιες φορές.
Αργότερα είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει τα ανεξάρτητα πλαίσια εύκολα αποσπώμενα.Βρήκε ότι αν άφηνε ένα μικρό χώρο μικρότερο απο 6,4 μμ μεταξύ των πλαισίων ή μεταξύ των πλαισίων και των πλευρών του σώματος της κυψέλης οι μέλισσες κολούσαν με πρόπολη το πλαίσιο γεμίζοντας το κενό όπου μπορούσαν.Απο την άλλη αν άφηνε μεγαλύτερο χώρο περίπου 9,5μμ οι μέλισσες το κολλούσαν με κερί που είχε αντίστοιχο αποτέλεσμα.
Τον οκτώμβρη 1852 εφάρμοσε την πατέντα στην πρώτη κινητών πλαισίων κυψέλη στην Αμερική.

Ενας φίλος του επιπλοποιός απο τη Φιλαδέλφια ενθουσιώδης μελισσοκόμος έφτιαξε τις πρώτες του κυψέλες για τον ίδιο και για τον Λάγνκστροθ παραπάνω απο 100 τέτοιες κυψέλες και μετά τις πουλούσε όπου έβρισκε
Ο Λάνκστροθ ξόδεψε αρκετά χρόνια για να προστατέψει και να κατοχυρώσει την πατέντα του χωρίς επιτυχία.
Δεν πήρε ποτέ πνευματικά δικαιώματα για την εργασία του γιατί η πατέντα του ήταν εύκολα αντιγράψιμη.Η κυψέλη Λανγκστροθ είναι ακόμη και σήμερα σε κοινή χρήση έχει μαλιστα προτυποποιηθεί.




The 1885-1895 papers of Lorenzo L. Langstroth are located at the American Philosophical Society Library in Philadelphia.


Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΑ


Μέλισσα: Έντομο της Υπεροικογένειας Αποϊντέα-ΑPOIDEA

Από επιστημονική άποψη, οι μέλισσες είναι το έντομο Υπεροικογένεια Apodiea.
Περιλαμβάνει πολλές οικογένειες, υποοικογένειες, φυλές και περίπου 20.000 είδη μελισσών.
Οι μέλισσες σε κάθε οικογένεια έχει κοινά χαρακτηριστικά, όπως και μεθόδους για φωλιές -κυψέλες.
συνήθως έχουν διαφορετικά φυσικά χαρακτηριστικά, όπως το σχήμα πτέρυγας ή το μήκος της γλώσσας.
Πολλοί άνθρωποι είναι πιο εξοικειωμένοι με τις μέλισσες  στις διάφορες φυλές τους και τις αγριομέλισσες .
Αυτοί είναι οι δύο τύποι κοινωνικές μέλισσες - που ζουν σε μεγάλες ομάδες.Οι  κοινωνικές μέλισσες με χρήση κηρώδους εκκρίσεως από το σώμα τους  επιτυγχάνουν  την κατασκευή μεγάλων φωλιών και δοχείων για την αποθήκευση των τροφίμων και την αύξηση των νέων μελισσών- του γόνου.

 Ένα τρίτο είδος  κοινωνικής μέλισσας είναι η μέλισσα χωρίς κεντρί .
 Ο τύπος Άκεντρος μέλισσα είναι εγγενής σε τροπικές περιοχές .Πρόκειται για μέλισσες που ορισμένες κοινωνίες τις έχουν χρησιμοποιήσει για την παραγωγή μελιού.
Διάφορα είδη που Μέχρι πρόσφατα,μέλισσα  -χωρίς κεντρί -εκτροφής ήταν συχνή σε περιοχές της Μάγιας της Νότιας Αμερικής, αλλά η πρακτική έχει σχεδόν εξαφανιστεί τα τελευταία 20 χρόνια.
Εξαιτίας της προτυποποίησης και της εντατικοποίησης της παραγωγής που προσανατολίζεται σε επιλογή και χρήση συγκεκριμένων μόνο φυλών μελισσών.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ


Προτιμώντας Ελληνικά προϊόντα ενισχύετε την οικονομική σας δυνατότητα
Αγοράστε μόνο Ελληνικά προϊόντα τα οποία θα ξεχωρίζετε από τον αριθμό στο Κωδικό γραμμών.
TA EΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ 520
ΚΑΘΕ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΕ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΜΕΝΕΙ ΕΛΛΑΔΑ.
(Τα 3 πρώτα ψηφία δείχνουν την χώρα προέλευσης)

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΥΨΕΛΗ ΛΑΝΓΚΣΤΡΟΔ ΑΠΟ ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΗ ΠΟΛΥΣΤΕΡΙΝΗ




Κυψέλη :Langstroth hive w/ metalcover


Langstroth hive w/ metalcover
Item no.: 100100B
τιμή:
EUR 99,79 με φπα
περιγραφή:
Ολοκληρωμένη κυψέλη Langstroth (Hivestrap not included)
1 x hive cover metal
1 x innercover plastic sheet
3 x hive body 1/1 Langstroth
1 x Swi-bo bottom board


κυψέλη Langstroth -Λάνγκστροδ-πλήρης


πλήρης κυψέλη Langstroth
Item no.: 100100
τιμή:
EUR 94,50 με φπα


Langstroth hive complete
Item no.: 100100
τιμή:
EUR 94,50 με φπα
αγοράζοντας 5, τιμή καθεμίας:
EUR 89,78 με φπα
αγοράζοντας 15,τιμή καθεμίας:
EUR 85,05 με φπα
αγοράζοντας 45,τιμή καθεμίας:
EUR 80,33 με φπα
Description:
Complete Langstroth hive
1 x hive cover
1 x innercover plastic sheet
3 x hive body 1/1 Langstroth
1 x Swi-bo bottom board
αγοράζοντας 15, η κάθε μιά κοστίζει:
EUR 85,05 Incl. Vat
EUR 68,04 Excl. Vat
αγοράζοντας 45,  η κάθε μια κοστίζει:
EUR 80,33 Incl. Vat
EUR 64,26 Excl. Vat
Description
Complete Langstroth hive
1 x hive cover
1 x innercover plastic sheet
3 x hive body 1/1 Langstroth
1 x Swi-bo bottom board

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΜΥΘΟΣ ΑΙΣΩΠΟΥ


ΜΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

Εις ένα ανώγαιον εχύθη μέλι και αι μύγες εκάθισαν απάνω να φάγουν το μέλι. Όμως εκόλλησαν τα πόδια τους και δεν ημπόρεσαν να απετάξουν, και επειδή επνίγονταν έλεγον:
Ω κακότυχες ημείς, ότι δια ολίγην τροφήν αποθνήσκομεν.
Επιμύθιο
Ο μύθος δηλοί ότι πολλούς ανθρώπους η λαιμαργία και η λειχουδιά τούς εχάλασεν και απώλεσεν
-Νούκιος 1543-

Μεταφράζω
Σε ένα ανώγι χύθηκε μέλι και οι μύγες κάθισαν πάνω για να φάνε το μέλι, όμως κόλλησαν τα πόδια τους και δεν μπορούσαν να πετάξουν, και επειδή πνίγονταν έλεγαν:
Ω εμείς κακότυχες για λίγη τροφή πεθαίνουμε
Επιμύθιο
Ο μύθος δηλώνει ότι πολλούς ανθρώπους η λαιμαργία και η λιχουδιά τους έκανε κακό και τους σκότωσε

ΜΥΘΟΣ ΜΥΓΩΝ

Μύγες σε μέλι κόλλησαν κάπου όπου ετύχαν και δεν εδυνουνταν να βγούν, τρόπον ποσώς δεν είχαν.
Λυπούνταν οι ταλαίπωρες γιατί ήταν κολλημένες.
Είπαν:"αλί στο πάθαμεν, ημείς οι οργισμένες!
Δια να λαιμαργήσομε, λίγο φαγί να φάμε,στο θάνατο ελάχαμεν και εις τον άδη πάμε."
Επιμύθιο:
Ο μύθος λέγει πως τινές που αγαπούν φαγία χαλνούνται μερικές φορές από τη λαιμαργία.
-Γεώργιος Αιτωλός 1690-

ΜΥΘΟΙ ΑΙΣΩΠΟΥ



ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Εις εδιέβη εις κυβέρτια μελισσίων, και επειδή έλειπεν εκείνος όπου τα είχεν,αυτός ηπήρεν το κερί και το μέλι και εδιέβη.Και μετά ταύτα ήλθεν ο που τα είχε και ηύρε τα κυβέρτια εύκαιρα,λοιπόν εστάθη, έως ήλθασι τα μελίσσια εκ την βοσκήν.Λοιπόν ηύρασιν τα κυβέρτια χαλασμένα και ήρχισαν να τον κεντρώνουσιν και να τον δαγκάνουν.Και αυτός είπε προς τα μελίσσια:
Ω κάκιστα ζώα, εκείνον όπου σας έκλεψε το κερί και το μέλι τον αφήσετε, και εμένα όπου σας κυβερνώ δαγκάνετε;
Ο μύθος δηλοί ότι πολλοί άνθρωποι υπο αγνωσίας δεν φυλάγονται από τους εχθρούς, αμή τους φίλους ωσάν επίβουλους πολλές βολές βλάπτουσιν.

Για κείνους που έχουν πρόβλημα με το κείμενο-αναγκαστικά μονοτονικό- του 1543 έτσι για να βλέπουμε τη συνέχεια της γλώσσας μας θα παραθέσω μια μετάφραση ή παράφραση αναλόγως πως θα το δει κανένας.

ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ

Ένας άνθρωπος πέρασε από μελισσοκομείο με κυψέλες-κυβέρτια- κι αφού έλλειπε ο μελισσοκόμος πήρε το κερί και το μέλι και έφυγε.
Έπειτα ήλθε ο μελισσοκόμος και βρήκε τις κυψέλες του άδειες, έκατσε λοιπόν -να δει τι έγινε- μέχρι που ήλθαν τα μελίσσια από τη βοσκή.
Βρήκαν λοιπόν οι μέλισσες τις κυψέλες τους άδειες και χαλασμένες κι άρχισαν να κεντρίζουν το μελισσοκόμο -που βρήκαν εκεί-.
Ο μελισσοκόμος τότε λέει στις μέλισσες του:
-Ω ανόητα ζωντανά εκείνον που σας έκλεψε κερί και μέλι τον αφήσατε και τα βάζετε με μένα που σας φροντίζω και σας υπηρετώ-ή κυβερνώ-;
Ο μύθος δηλώνει ότι πολλοί άνθρωποι χωρίς να το ξέρουν δεν φυλάγονται από τους εχθρούς αλλά τους φίλους και ευεργέτες σαν επίβουλους τους  βλάπτουν.

Ας δούμε τώρα την όμορφη τροπή που πήρε ο λόγος του Αισώπου στα χέρια του Γεώργιου Αιτωλού μονή Ηβήρων 1690 τα κείμενα του οποίου ανέδειξε ο Σπυρίδων Λάμπρος το 1880 όταν επισκέφθηκε τον Άθω για να συλλέξει υλικό για την έκδοση κατάλογου με τα χειρόγραφα των διαφόρων μονών.

Βλέπει λοιπόν:
ποιηθέντων ρίμα ομού μετά των επιμυθίων παρά Γεωργίου του εξ Αιτωλίας

Ιδού ο μύθος  πως έγινε:

ΜΥΘΟΣ ΚΛΕΠΤΟΥ
Κλέφτης κρυφά εδιάβηκε και έκλεψε κηρίον
εις τόπον όπου είχασι κάπου μελισσουργείον.
Επήγεν ο μελισσουργός και είδε τα αγγεία, πικράθηκε εβλαστήμησε, πως είχαν ευκαιρία, και με θυμόν έπιασε τότε να τα σιάζει, του τόπους , τα μελίσσια να τα ορδινιάζει.
Τότε εκείνα θάρρηκαν πως θε να τα χαλάσει και όλα τον εκέντρισαν και ήθελαν να τον φασι.
Τότε εκείνος είπε τα: Ζώα καταραμένα, του κλέπτη ας το κάμνετε , αμ όχι τώρα μένα!
-ΕΠΙΜΥΘΙΟΝ
Ο μύθος λέγει μερικοί τους φίλους τους λυπούσι, δια να μην ηξεύρουσι το πράγμα αν γρικούσι.


Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΝΕΟΥ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΥ ΠΑΡΑΣΙΤΟΥ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΖΟΜΠΥ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΑ


Ένα ιπτάμενο παράσιτο έχει καταδειχθεί σαν επιδημία που χτύπησε το πληθυσμό της μέλισσας ανα το κόσμο.
Το παράσιτο εγκαθίσταται στο στομάχι των μελισσών και προκαλεί σε αυτές βλάβες άγνωστου τύπου που τις οδηγεί στο να κάνουν κύκλους και καμιά φορά να έχουν μερικές αναλαμπές πρίν τον επερχόμενο θάνατο τους.
Το έντομο Parasitic Phorid Fly Apocephalus borealis είναι υπέυθυνο για τη μετατροπή τους σε ζόμπυ εγκαθιστώντας τα αυγάτου μέσα στα σωθηκά της μέλισσας.
"Όπως παρατηρήθηκε στις μέλισσες τις ελάχιστες φορές που αυτές έμειναν ζωντανές, βρέθηκε ότι αυτές περπατούν κυκλικά χάνοντας κάθε αίσθηση προσανατολισμού." Λενε στο πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο 'Αntrew Core'' ο επικεφαλής ερευνητής στο τομέα των παρασίτων της μέλισσας στο περιοδικό "Τhe journal Plos One".
Οι μέλισσες απλά κάθονται σε ένα μέρος, μερικές φορές γυρίζουν ανάσκελα πριν να πεθάνουν- συνεχίζει ο  ερευνητής του Core-.Αλλά οι -φορείς του παράσιτου- μέλισσες που μένουν ζωντανές καθίστανται ανίκανες να σταθούν στα πόδια τους.
Αυτές μένουν καθηλωμένες και μετά καταλήγουν έτσι που δίνουν μια εικόνα που μοιάζει με αυτή ενός ζόμπυ.
Στο μεταξύ το παράσιτο μπορεί να προκαλέσει τρομερές ζημιές στους πληθυσμούς των μελισσών.
Υπάρχει ένα πισωγύρισμα στην ανακάλυψη του, παραδέχονται στην εφημερίδα Μίρρορ: Επιστήμονες ανακάλυψαν κατα τύχη το παράσιτο αλλά πιστεύουν ότι θα βοηθούσε ίσως να ανακαλύψουν τι τελος πάντων προκαλεί τη κατάρρευση αποικίας που μαστίζει την Αμερικάνικη και Ευρωπαική μελισσοκομία κόβοντας στο μισό καποιους από τους πληθυσμούς.

Πιστεύεται ότι το παράσιτο είναι νέο και μοιάζει στον μοναδικό τρόπο που μολύνει το πληθυσμό των Bumblebee-πιθανολογώ ότι πρόκειται για την αγριομέλισσα καλούμενη μπάμπουρα-.
Eπιστήμονες επίσης περιγράφουν πως ακριβώς το παράσιτο δουλεύει, αλλά μια νέα θεωρία του καθηγητή John Hafernik απο το Σαν Φρανσίσκο αλλάζει την εικόνα για τον τρόπο που τα παράσιτα μετατρέπουν το σωματικό μηχανισμό της μέλισσας σε βαθμό που προκαλεί την εκτροπή απο τη φυσιολογική τους συμπεριφορά και θάνατο.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ
Το φηφιακό βιβλίο για την αριθμητική και τη γεωμετρία

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑΤΑ

Τα βασικά (36) εργαλεία (33) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ (23) ΒΙΝΤΕΟ (20) έξυπνα κόλπα (18) κυψέλη (16) μελισσοκομική ιστορία (16) ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ (15) ανακοινώσεις (14) αυτοπροστασία (12) ΚΟΦΙΝΕΛΟ (11) SKEP (10) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (10) το σύστημα μου (10) κατασκευές (9) οδηγίες (9) ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ (8) απόψεις (8) ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (7) Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ (7) ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ (7) Συσκευασίες μελιού (7) βιβλία (7) κυψελη (7) παραδοσιακή μελισσοκομία (7) Μελισσοκομική Πρακτική (6) κυψέλη άμστελ (6) περιβάλλον (6) συσκευασίες (6) το μελισσοκομείο μου (6) Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΑΝ ΕΜΠΕΥΣΗ (5) ΚΥΨΕΛΗ ΚΟΡΜΟΣ (5) βασιλικός πολτός (5) οικειακή διατροφική αυτάρκεια (5) παράξενα (5) συσκευασία (5) φυσική ζωή (5) 1.ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (4) ΓΥΡΗ (4) Γερμανική μελισσοκομεία (4) Ελληνική σοφία (4) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ (4) ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (4) ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΙΣΤΕΑΣ (4) ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (4) αποφθέγματα (4) δράσεις (4) εχθροί της μέλισσας (4) κοινωνία (4) νομικά θέματα (4) πολιτική (4) σκέψεις (4) το εργαστήρι του βασιλοτρόφου (4) ¨ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ (3) ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (3) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (3) Ελλάδα (3) ΙΣΤΟΡΙΑ (3) ΚΟΣΜΗΜΑ (3) ΚΥΨΕΛΗ ΠΟΛΗΣ (3) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ (3) ΠΡΟΠΟΛΗ (3) Πρόσωπα της Ελληνικής μελισσοκομίας (3) ΤΟΠΙΑ (3) ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (3) ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΗΡΗΘΡΑΣ (3) ανέκδοτο (3) βότανα (3) διεθνώς (3) ιστοσελίδες μελισσοκομίας (3) μεταλλαγμένα (3) μεταφορικό μέσο μελισσοκόμων (3) πλαστική κυψέλη (3) προιόντα (3) TOP BAR (2) ΑΝΑΣΤΟΜΗ ΚΥΨΕΛΗ (2) ΒΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ (2) ΒΟΤΑΝΑ (2) ΓΕΩΡΓΙΑ (2) ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (2) Δημήτρης Καρακούσης (2) ΕΚΘΕΣΕΙΣ (2) ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ (2) ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΗΣ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ (2) ΕΞΥΠΝΑ ΚΟΛΠΑ (2) Ηλεκτρονικό κατάστημα (2) Ημερολόγιο εμπειριών (2) ΚΗΦΗΝΑΣ (2) ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ (2) Λευκάδα (2) ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (2) ΜΕΛΙΣΣΟΚΕΡΙ (2) Μύθοι Αισώπου (2) ΝΟΜΑΔΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (2) ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (2) ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ (2) ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ (2) ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (2) ΠΡΩΤΟΓΟΝΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ (2) Πρόσωπα (2) Πρόσωπα της διεθνούς μελισσοκομίας (2) ΣΥΡΜΑΤΩΜΑ ΠΛΑΙΣΙΟΥ (2) ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (2) ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ (2) ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ (2) αλυσοπρίονο (2) βαρρόα (2) βιολογία (2) δηλητήριο μέλισσας (2) διαγωνισμοί (2) ενεργειακή αυτάρκεια (2) ενημέρωση (2) επιστήμη (2) ετήσιος απολογισμός (2) ευτράπελα (2) η μέλισσα (2) ιδιοκατασκευές (2) κοφίνια (2) κυψέλες (2) κυψέλη Αργώ (2) κυψέλη ανάστομη-τοπ μπαρ- (2) μελισσοκομική επιθεώρηση (2) νομοθεσία μελισσοκομίας (2) πλαστική κυψέλη Νικοτπλαστ (2) προμηθευτές (2) στατιστικά στοιχεία (2) τα προϊόντα μου (2) τιμές (2) τρύγος (2) υδρόμελο (2) φυλές μέλισσας (2) φυτά (2) Aσθένειες του μελισσιού (1) Huber Francois (1) Α (1) ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΑΓΡΟΤΟΣΠΙΤΟ (1) ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ (1) ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ (1) ΑΝΤΛΙΑ ΚΡΙΟΣ (1) ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ (1) ΑΣΦΑΛΕΙΑ (1) ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΚΥΨΕΛΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ (1) Αστείο (1) ΒΑΛΒΙΔΕΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ (1) ΒΑΡΕΛΙ (1) ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (1) Βαρροική ακαρίαση (1) Γ’ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ (1) ΔΙΕΘΝΩΣ (1) Διατροφή (1) ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ (1) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΦΕΣΜΟΥ ΣΕ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (1) ΕΛΙΑ (1) ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗΜΑ (1) ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (1) ΕΞΥΠΝΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ (1) ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΛΙΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ (1) ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΥΛΗΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (1) ΕΡΓΑΤΡΙΑ (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (1) ΕΧΡ (1) Επικαιρότητα (1) Εργάτης πεύκου (1) ΖΑΧΑΡΟΖΥΜΑΡΟ (1) ΖΟΜΠΥ (1) ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ (1) ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ (1) ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ (1) Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (1) Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ (1) Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ (1) Η ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΜΟΥ (1) ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ (1) ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ (1) ΘΕΡΜΟΚΥΨΕΛΗ ΒΕΕΒΟΧ (1) ΘΥΡΙΔΑ (1) Θερμοβάρ (1) ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (1) ΚΌΣΜΗΜΑ (1) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (1) ΚΕΝΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ (1) ΚΕΡΙ (1) ΚΗΡΟΓΟΝΟΙ ΑΔΕΝΕΣ (1) ΚΟΤΕΤΣΙ (1) ΚΤΙΣΙΜΟ ΚΟΜΠ (1) ΚΥΨΕΛΗ ΚΤΙΣΤΗ (1) ΚΥΨΕΛΗ ΠΗΛΙΝΗ (1) Κωστας Χαραλάς (1) ΛΙΩΣΙΜΟ ΚΕΡΙΟΥ (1) ΜΑΚΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΒΟΣΚΕΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΦΟΡΕΙΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΙΟΥΛΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΜΑΡΤΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ (1) ΜΕΞΙΚΟ (1) ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΜΥΘΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΗΡΩΕΣ (1) ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ (1) Μανίκης (1) Μελίσσια κι άνθρωπος (1) Μελίχρυσος (1) ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΝΤΑΝΤΑΝΤ (1) Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (1) Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΟΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΟΡΕΣΤΑΔΑ (1) ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (1) ΠΑΡΑΣΙΤΑ (1) ΠΗΛΙΝΑ ΣΚΕΥΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΠΗΛΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΗΛΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ ΚΑΘΕΤΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΥΨΕΛΗ APIMAYE (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΥΨΈΛΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΕΚΝΟΣΕΤ (1) ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ (1) ΠΟΤΙΣΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΏΝ ΤΕΚΝΟΣΕΤ (1) ΠΡΟΠΑΛΟΙΦΗ (1) ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ (1) ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΡΩΤΟΕΛΛΗΝΕΣ (1) Περιοδικά μελισσοκομίας (1) ΡΟΛΟΙ (1) ΣΕΡΣΕΛΟΙ (1) ΣΕΡΣΕΝΙΑ (1) ΣΙΚΕΛΙΑ (1) ΣΤΕΝΣΙΛ (1) ΣΤΟΧΟΙ (1) ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1) ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ (1) ΣΥΝΤΑΓΗ ΒΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ (1) ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΡΟΠΑΛΟΙΦΗΣ (1) ΣΥΣΤΗΜΑ ΖΕΝΤΕΡ (1) ΣΦΗΚΕΣ (1) ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΤΑΙΝΙΕΣ (1) ΤΑΜΠΕΛΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ (1) ΤΑΜΠΕΛΙΤΣΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΥ (1) ΤΕΧΝΗΤΗ ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑ-ΚΟΨΙΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ- (1) ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΦΕΣΜΟΥ ΣΕ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΥΛΟΥ ΚΕΡΙΟΥ ΣΕ ΠΛΑΙΣΙΟ (1) ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΣ (1) ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΑΣ (1) ΥΠΟΔΟΜΗ (1) ΥΨΕΛΙ (1) ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ (1) ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ (1) ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ (1) ΦΟΡΗΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ (1) ΦΩΛΙΑ ΠΟΥΛΙΩΝ (1) ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟ (1) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΌΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΦΟΡΤΗΓΟΥ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ (1) ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΚΕΡΙ (1) ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ (1) ανακαλύψεις (1) αρρώστιες (1) ασκοσφαίρωση (1) ασφάλεια (1) βαμβακίαση πεύκου (1) βασιλισσοκελιά (1) βιολογική μελισσοκομία (1) βιοποικιλοτητα και απειλές (1) γλυκά (1) διατροφικά σκάνδαλα (1) εγκλωβισμός βασίλισσας (1) εκθέσεις-συνέδρια (1) εκλογές (1) εντατική γεωρία (1) εξ (1) επίκαιρα (1) εργαστήριο μελισσοκομικό (1) η μελισσοκομία (1) η παριζιάνικη κυψέλη (1) καθαρισμός εργαλείων (1) καυσιμο νερό (1) κινηματογράφος (1) κυψέλη επίδειξης Οντάριο (1) κυψελίδιο (1) κόψιμο μελισσιού (1) μέλισσα και περιβάλλον (1) μήνας του μέλιτος (1) μελισσοκομική ορολογία (1) μελισσοκομική χλωρίδα (1) μελισσοφάγος (1) μελιτογόνα έντομα (1) μελόκρασο (1) μικρό εργαστήρι της μέλισσας (1) μινιμαλιστική κυψέλη (1) μοντέλο πρόγνωσης μελιτοεκκρίσεων (1) μύγες και μέλι (1) νέοι μελισσοκόμοι (1) νομαδική κυψέλη (1) νοσεμίαση (1) ο επιγειος παράδεισος (1) οι τροφοδότες μου (1) οικονομία (1) παράσιτα (1) πελίτι (1) πλαστική κυψέλη beehive (1) πλαστική κυψέλη Τεκνοσέτ (1) ποιότητα (1) προιόντα κυψέλης (1) σερσένι (1) σκαθάρι (1) συνταγές με μέλι (1) συνταγή ζαχαροζύμαρου (1) σφήκα (1) σύστημα Αριστέας (1) τα προϊόντα της μέλισσας (1) ταυτοποίηση (1) τιμοκατάλογος Ελληνικός (1) το εργαστήριο μου (1) τσιμεντένια κυψέλη:Μέλοικος (1) φαρμακείο σπιτιού (1) φουτουριστική κυψέλη (1) φυσική καλλιέργεια (1) φωτογραφία (1)

Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας και η δυστυχία του να μην είσαι

Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας και η δυστυχία του να μην είσαι
κάντε κλίκ για ανάγνωση του πλήρους έργου