Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012

ΠΡΟΣΟΧΗ 90% ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ

Μεταλλαγμένα στη διατροφή μας έως και 90%


Οι εταιρείες ΔΕΛΤΑ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΜΕΒΓΑΛ και ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ χρησιμοποιούν ζωοτροφές μέχρι και 90% θετικές στα μεταλλαγμένα!



Οι αναλύσεις από την τυχαία δειγματοληψία της Greenpeace, απέδειξαν ότι οι εταιρείες χρησιμοποιούν γάλα από αγελάδες που τρέφονται με μεταλλαγμένες ζωοτροφές και ότι παρά τις πιστοποιήσεις και τους ισχυρισμούς τους, τα μεταλλαγμένα μπαίνουν στη διατροφή μας.



Καλούμε τις εταιρείες να αναλάβουν τις ευθύνες που έχουν απέναντι στους καταναλωτές για προϊόντα καθαρά από μεταλλαγμένα. Και ο μόνος ασφαλής τρόπος για να τελειώνουμε οριστικά με τα μεταλλαγμένα, είναι να σταματήσουν οι εταιρείες ζωικών προϊόντων τις εισαγωγές μεταλλαγμένων ζωοτροφών που κοστίζουν περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο και να στραφούν άμεσα στην καλλιέργεια ντόπιας καθαρής ζωοτροφής που θα τονώσει την ανάπτυξη της χώρας και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.


ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ ΤΩΡΑ
ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΡΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012

Ανακάλυψη:Μέλισσες Στρατιώτες




Υπάρχει ένα ενδιαφέρον άρθρο δοκιμαστή (και η συζήτηση που ακολούθησε) σε μια νέα κάστα των μελισσών:Τη μέλισσα στρατιώτη σε μια άκεντρη μέλισσα  της Νότιας Αμερικής - την Jatai μέλισσα (Tetragonisca angustula).

Οι μέλισσες Στρατιώτες προστατεύουν τη φωλιά τους ενάντια στην επίθεση από ληστές

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αυστραλίας , διαπίστωσε ότι οι Jatai στρατιώτες είναι 30% βαρύτεροι από τις εργάτριες συλλέκτριες τους, έχουν μεγαλύτερα πόδια και σχετικά μικρότερα κεφάλια.

Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή είναι η πρώτη γνωστή  εμφάνιση μιας κάστας στρατιώτη στις μέλισσες - τα μυρμήγκια και άλλα  είδη υπερ-οργανισμοί έχουν κάστες  ειδικές, αλλά δεν είχε βρεθεί σε μέλισσες.

Η εξέλιξη είναι ένα θαυμάσιο φαινόμενο.

Στις μέλισσες (στις κυψέλες μας), το ρόλο της προστασίας των κυψελών έχουν οι μέλισσες εργάτριες, ο οποίες θα τσιμπήσουν τους εισβολείς ως μια μορφή άμυνας, τρομοκρατημένες και οι μέλισσες θα κυκλοφορήσουν μια φερορμόνη που διεγείρει μια αντίδραση με επίθεση και στις άλλες μέλισσες.

 Μερικά είδη μελισσών επίσης χρησιμοποιούν ένα «όχλο», τακτική, όπου συνωστίζονται γύρω από έναν εισβολέα (κυρίως σφήκες) σε μια μπάλα. Η επακόλουθη θερμότητα και, ενδεχομένως, το διοξείδιο του άνθρακα  σκοτώνει τον εισβολέα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσουν οι μέλισσες αυτή την τακτική «μπάλα των μελισσών» για να σκοτώσουν  μια ελαττωματική βασίλισσα του σμήνους για να αντικατασταθεί.

Περαιτέρω Σύνδεσμοι :

CH Thawley. "ανοχή θερμότητας ως όπλο" .
Michio Sugahara & Φούμιο Σακαμότο (2009). 

Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012

ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΡΔΗΣ Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ;



Προσωπικά πιστεύω ότι ο κλάδος της μελισσοκομίας είναι προσοδοφόρος όπως οποιαδήποτε επιχείρηση αφορά τη φύση και τα προιόντα της -γεωργία, κτηνοτροφία, αλειία-
Είναι εξίσου προσοδοφόρο με το να παίζεις ρώσικη ρουλέτα: ή θα πεθάνεις ή θα γίνεις πλούσιος συνήθως συμβαίνει το πρώτο!.
Ας αφήσουμε όμως τα αστεία κι ας εξετάσουμε το θέμα διεξοδικά.

Τι πρόσοδο έχει ο επαγγελματίας μελισσοκόμος; 
Καταρχήν επαγγελματίας μελισσοκόμος είναι ποιός;

Επαγγελματίας κατα τη γνώμη μου είναι ο μελισσοκόμος που καταφέρνει να ζεί αξιοπρεπώς απο την εργασία του που είναι να  παράγει προιόντα κυψέλης, να τα συσκευάζει και να τα διαθέτει λιανικώς ή και χοντρικώς στους καταναλωτές.


Ο επαγγελματίας παραγωγός έχει όπως όλοι οι επιχειρηματίες ένα κόστος παραγωγής αν αυτό δε το υπερκαλύψει τότε είναι καταδικασμένος επιχειρηματικά.
'Εχει διαπιστωθεί μετά από έρευνα στον Καναδά[ANDRUCHOW,1982] το εργατικό κόστος παραγωγής ενός κιλού μελιού φτάνει τα 1,94 δολάρια σε μελισσοκομείο μικρότερο των 10 μελισσιών ενώ είναι 0,31 του δολλαρίου [6,25 φορές μικρότερο] σε μελισσοκομείο των 700 μελισσιών.




Σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία είναι όποιος διαθέτει μελισσοκομικό βιβλιάριο δηλαδή κατέχει τουλάχιστον 10 μελίσσια και έχει κάνει έναρξη  στην εφορία, το επιμελητήριο και τον ασφαλιστικό φορέα -ΟΓΑ-.
Τα εξοδα για να κάνεις αυτά που σου ζητάει το κράτος είναι:
1500 ευρώ τα μελίσσια,
κάπου 50 ευρώ σφραγίδα και τιμολόγια,
κάπου 100 ευρώ το επιμελητήριο,
και περίπου 350 ευρώ το εξάμηνο για ΟΓΑ
συν το αντικειμενικό τίμημα της επιχείρησης -αγνωστο-
σύνολο2000 τουλάχιστο

Ενας υπερ-αισιοδοξος νέος ξεκινάει να υπολογίζει έτσι:
Με μέσο όρο επαγγελματικής παραγωγής 13,5 κιλά μέλι τη χρονιά η κυψέλη
με μέσο όρο πώλησης λιανικής 10 ευρώ το κιλό το μέλι
με μέσο όρο αγοράς 150 ευρώ η παραγωγική κυψέλη
με μέσο όρο εργατικού κόστους ερασιτέχνη 1,5 ευρώ το κιλό

Ας δούμε πόσα μελίσσια σημαίνουν ένα πιθανό εισόδημα 15000

εσοδα 15000 σημαίνουν  1500 κιλά μέλι σύν το ποσό για τα έξοδα
1500 κιλά με 13,5 η μία μας κάνουν 112 κυψέλες άριστες
κοστος αγοράς τους  16800

συν τα έξοδα εργατικού κόστους 1500 επί 1,5 μας κάνει 2250 ευρώ
2250ε σημαίνουν 1/7 για τα έξοδα αγοράς και διατήρησης κυψελης αρα για κάθε εφτα κυψέλες εσόδου έχουμε μια για τα εξοδα
επομένως επιπλέο 16 κυψέλες άριστες

συν 700 του ΟΓΑ
συν 50 του Επιμελητηρίου
750 ε σημαίνουν 1/20 για τα έξοδα 6 κυψέλες άριστες

συν εφορία-άγνωστες οι βουλές των κυρίων- βάλτε άλλες 10 κυψέλες άριστες  να είστε μέσα

για να έχει ένας άριστος παραγωγός πιθανά έσοδα σε άριστη παραγωγική χρονιά 15000 ευρώ
πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 144 κυψέλες άριστες


Οι βασικοι τομείς εργασίας του Έλληνα επαγγελματία μελισσοκόμου είναι:
να παράγει προιόντα κυψέλης,
να τα συσκευάζει
και να τα διαθέτει λιανικώς ή και χοντρικώς στους καταναλωτές.


Αν έστω κι έναν απο αυτούς τους τομείς παρακάμψει ο μελισσοκόμος  παύει να είναι επαγγελματίας μελισσοκόμος, δηλαδή δεν μπορεί να ζήσει από την μελισσοκομική εργασία του.

Είναι πολλοί οι παραγωγοί εξαιρετικών προιόντων κυψέλης σε ποιότητα και ποσότητα που τα προιόντα τους δεν τα διακινούν οι ίδιοι και δεν τα συσκευάζουν οι ίδιοι.
Για να το καταφέρουν με το ελάχιστο αναλογικά έσοδο που παίρνουν χονδρικώς το κάνουν σε υπερβολικά μεγάλο νούμερο κυψελών  με όλη τη φθορά που αυτό σημαίνει, καταντούν έτσι δούλοι κι όχι εργαζόμενοι.
Αυτοί δεν καταφέρνουν να ζήσουν απο την εργασία τους αφού το κέρδος είναι στο εμπόριο και ποτέ στην παραγωγή.
Άλλο παραγωγή κι άλλο κέρδος. Αρα αυτοί δεν είναι επαγγελματίες μελισσοκόμοι.Είναι θύματα των εμπόρων.

Υπάρχουν επαγγελματίες που κερδίζουν πάρα πολλά χρήματα από τη μελισσοκομία διαθέτοντας και συσκευάζοντας τα προιόντα των πρώτων χωρίς να παράγουν ούτε ένα κιλό μέλι. Ούτε αυτοί είναι επαγγελματίες μελισσοκόμοι είναι  επαγγελματίες έμποροι.

Υπάρχουν επαγγελματίες που κερδίζουν αρκετά χρήματα από το εμπόριο μελισσοκομικών προιόντων που αγοράζουν απο φίλους μελισσοκόμους κι από ένα μέρος -το μεγαλύτερο- δικών τους προιόντων. Αυτοί είναι επαγγελματίες μελισσοκόμοι και μάλιστα πολύ πετυχημένοι αφού γνωρίζοντας σε βάθος το προιόν γίνονται άριστοι πωλητές του βοηθώντας κι εκείνους τους συναδέλφους τους που δεν τα καταφέρνουν στις πωλήσεις έχοντας όφελος κοινό στη συνεργασία τους αυτή.
Προσωπικά θεωρώ ότι αυτός ο τύπος συνεργασίας είναι ο πιο θεαματικά αποτελεσματικός για όλους τους συνεργάτες αφού στηρίζεται σε σχέση φιλική και εμπιστοσύνης και επομένως δικαιοσύνης ευθύς εξαρχής. Αυτό δεν γίνεται σε κανένα συνεταιρισμό και σε καμιά συνεργασία μεγαλεμπόρου με παραγωγό.

Οταν είναι εξαιρετικά πετυχημένη -και μόνο τότε- η μελισσοκομική επιχείρηση δηλαδή όταν ξεπεράσει όλους τους εχθρούς της μέλισσας ο επιχειρηματίας και παράγει μια ποσότητα προιόντος έχει να παλέψει για τη διαθεση του προιόντος του στο κοινό σε καλή τιμή έχει να παλέψει με την αγορά δηλαδή.
Οσοι επιχειρηματίες δεν μπορούν να βγάλουν πολύ σε ποσότητα και εξαιρετικής ποιότητας προιόν και ταυτόχρονα να το συσκευάσουν σε εξαιρετικής ομορφιάς και ποιότητας συσκευασίες και να το διαθέσουν έτσι λιανικώς οι ίδιοι δεν έχουν κανένα όφελος απο αυτή τους την εξαιρετικά επίπονη εργασία.

Οι βασικότερες δυσκολίες της μελισσοκομίας αντίστροφα ειδωμένες:
απο το μέγεθος αυτού που ξέρει μέσα απο την ερασιτεχνική του εντατική όμως ενασχόληση προς το μέγεθος αυτού που μπορεί και το κάνει όπως πρέπει επαγγελματικά.

Το μέγεθος του κεφαλαίου για να γίνει σωστά η δουλειά του παραγωγού είναι  υψηλό,
αλλά μπορεί κανείς να κάνει το μελισσοκόμο και με ελάχιστα εργαλεία αλλά και οι μέλισσες θα κάνουν πως του δίνουν μέλι.
Για ερασιτεχνική ενασχόληση η μελισσοκομία έχει ενδιαφέρον και  μπορεί να ξεκινήσει με κανείς με 5-6 κυψέλες και μερικά  ψευτοεργαλεία καθώς και το αυτοκίνητο του, τη κουζίνα του, ή την αποθήκη του δηλαδή με ένα κεφάλαιο της τάξης των 1000 ευρώ μπορεί να κάνει τη δουλειά του δηλαδή να μάθει και να μαζέυει το μέλι  που θα φάει η οικογένεια του και κάποιοι λίγοι φίλοι.

Εφόσον διαθέσει χρόνο πάρα πολύ-χρόνια- και βαθιά γνώση μετά από χρόνια εντατικής ενασχόλησης μπορεί να προσπαθήσει να κάνει τον επαγγελματία ανεβάζοντας σιγά σιγά το κεφάλαιο του το ζωικό, γνωστικό και τις υποδομές του ώστε να φτάσει και να πλησιάσει κάπως έναν επαγγελματία.Αλλά έχει χάσει τη νοοτροπία του επαγγελματία δηλαδή το κυνήγι της παραγωγής και του χρήματος κερδίζοντας προφανώς άλλα πράγματα.

Το να γίνεις επαγγελματίας απαιτεί τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που πάνε πέρα από το  κεφάλαιο-χρήματα γνώσεις εργαλεία- που μπορείς να διαθέσεις .

Για επαγγελματική εργασία είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο να πετύχει κανείς να ζεί αξιοπρεπώς από αυτή χωρίς ένα αρκετά μεγάλο διαθέσιμο κεφάλαιο της τάξης των 200.000 αφού απαιτείται για την υποστήριξη 150 κυψελών:
χώρος αποθήκης -εργαστηρίου και πώλησης,
όχημα μικρό  με συρόμενη καρότσα ή  φορτηγό.
μηχανήματα βασικά: φυγοκεντρικό, απολεπιστικό, δοχείο θερμαινόμενο , δοχείο αποθήκευσης και κατανομής μελιού, αντλία μελιού,
καποιες εκατοντάδες ορόφων  και άλλων εξαρτημάτων κυψέλης με πολλές χιλιάδες πλαίσια,
ψυγειοκαταψύκτη κοντεινερ για να  προστατεύεις και αποθηκεύεις τις κτισμένες κηρήθρες
συσκευαστήριο  των διαφόρων προιόντων
και πιθανά ένα πλήρες μικρό εργαστήριο ξυλουργικων εργασιών

Ειναι συμπερασματικά μια δημιουργική αλλά απαιτητική και σκληρή εργασία που απαιτεί για να γίνει κανείς επαγγελματίας μεγάλο κεφάλαιο και γνώσεις όπως όλες οι επιχειρήσεις λόγω και των πάρα πολλών φυσικών εχθρών και αντιξοοτήτων της μέλισσας
Είναι μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις που μπορεί να συγκεντρώσει το κεφάλαιο του εξελισσόμενος σιγά σιγά, ξεκινώντας ερασιτεχνικά και με ελάχιστο κεφάλαιο.
Πράγμα που είναι και η επιδίωξη και του παρόντος ιστολογίου.

Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012

ΜΕΛΟΙΚΟΣ: ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΑΣ ΚΥΨΕΛΗΣ ΛΑΓΚΣΤΡΟΔ







 Ο σκοπός  ύπαρξης του συγκεκριμένου συστήματος να μη μπορεί να κλαπεί και να μένει σε σταθερό μελισσοκομείο για μια ζωή χωρίς συντηρήσεις κλπ. Επιπλέον να μπορεί να μπει ακόμη και στην αυλή ή στο κήπο μας σαν διακοσμητικό στοιχείο


Επιπλέον να μπορεί ο καθένας με ένα καλούπι και λίγο τσιμέντο να φτειάχνει όσα κομμάτια θέλει.
Τώρα μένει να δούμε το κόστος των καλουπιών και του υλικού -τσιμέντου- που χρειάζεται κάθε εξάρτημα όπως και στη χρήση τι γίνεται.
Οψόμεθα...


video






video

video

video

video

video

Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΜΑΣ

Σε αυτή την ιστοσελίδα μπορούμε να δηλώσουμε τη θέληση μας να επιστρέψουν τα μάρμαρα στη θέση του και μπορεί να γίνει με τη δήλωση του καθενός μας αρκούν 1.000.000 ηλεκτρονικές υπογραφές για να τεθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.Βοηθήστε σας παρακαλώ πολύ αυτή τη προσπάθεια!

ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΥΨΕΛΗΣ ΑΜΣΤΕΛ




Σας λέει τίποτε το όνομα 'Αμστελ;
Θα μιλήσουμε για το πώς:
-Ένα άδειο καφάσι μπύρας γίνεται μια άριστη νέα κυψέλη με κάτι λίγα μαστορέματα κι ελάχιστα έξοδα.

-Δύο μαζί καφάσια κάνουν μια 9άρα πλαισίων λαγκστροδ



Σε χρήση για το περσινό ξεχειμώνιασμα

-Τέσσερα μαζί κάνουν μια 18άρα πλαισίων λάγκστροδ επίπεδης ανάπτυξης
-Έξη μαζί κάνουν μια 27άρα πλαισίων λαγκστροδ επίπεδης ανάπτυξης
και εντέλει αποτελούν ένα σύστημα που μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες ενός επαγγελματία, σταθερής ή νομαδικής μελισσοκομίας.

Για όσους δεν το γνωρίζουν το κιβώτιο μπύρας έχει τρείς θαυμαστές ιδιότητες που το κάνουν κατάλληλο για κυψέλη:

1.Είναι απο πλαστικό ανθεκτικό στη σκληρή χρήση και κατάλληλο για τρόφιμα και ποτά και με καλή θερμομόνωση,αθάνατο σε σκληρή χρήση στο ύπαιθρο και τις καιρικές συνθήκες ήλιου και υγρασίας που υποφέρει το ξύλο.

2.Είναι κατάλληλο για επαγγελματική χρήση: στοιβάζεται πολλαπλά κατά μήκος πλάτος και ύψος, ενώ παράλληλα αντέχει τεράστιο βάρος , και αποθηκεύεται σε ελάχιστο χώρο σε αυτοκίνητο και αποθήκη

3. οι διαστάσεις του ταιριάζουν με της πιστοποιημένης Ελληνικής κυψέλης  Λάγκστροδ για να μεταφέρεται με άνεση από τα ίδια οχήματα μεταφοράς-φορτηγά και φορτηγάκια-
Επιπλέον έχουν διαστάσεις που ενωμένα μαζί δύο τελάρα χωράνε 9 πλαίσια Λάγκστροδ χωρίς να αφήνουν κενά παρα μόνο προς τα πάνω όπου θα χρειαστεί χώρος για τροφή και μόνωση.
Λόγω των ανοιγμάτων για χειρολαβές μπορούν να λειτουργήσουν και σε οριζόντια ανάπτυξη αν το σμήνος γίνει τόσο μεγάλο ώστε να χρειάζεται 18 πλαίσια ή ακόμα καλύτερα 27.
Όλα αυτά βοηθώντας τις εργάτριες με πολλαπλές εισόδους και καλό αερισμό το καλοκαίρι
ενώ μπορούν να λειτουργήσουν με άνεση και με πολλαπλές βασίλισσες.

τα στάδια εξέλιξης είναι
1.κυψελίδιο τοπ μπάρ- το μονό καφάσι με βάση και οροφή και οδηγούς-μπάρες, κλείσιμο παραθύρων-χειρολαβών.
μόλις το κυψελίδιο γεμίσει πληθυσμό του βάζουμε από κάτω :

2.μια διπλή κυψέλη άμστελ- 9 πλαισίων-με τη βάση του κυψελιδίου και οροφή το υπόλοιπο με ενωμένα δύο σώματα σαν του κυψελιδίου κι αντί για οδηγούς εννιά πλαίσια σε όρθια θέση με άκτιστη κηρήθρα για να ενθαρρυνθούν στην επέκταση.
3.όταν γεμίσει και αυτή και χρειάζεται επέκταση αντί να σηκώσουμε σε τεράστιο ύψος άλλα δύο καφάσια  σύνολο 5 που θα είναι ασταθές σαν σύνολο αρχίζουμε επέκταση στο πλάι προσθέτοντας δίπλα ακριβώς μια νέα εννιάρα άμστελ με καπάκι και οροφή και πλαίσια
Έχουμε δηλαδή μια 18άρα Άμστελ που επικοινωνεί μέσω των ανοιγμάτων των χειρολαβών που ελευθερώνουμε αφαιρώντας το κομματάκι κόντρα πλακέ και τις δύο βίδες που το συγκρατούν.

Το μόνο ελάττωμα που βρίσκω στο σύστημα  σαν κατοικία των μελισσών και μπορεί να διορθωθεί εύκολα είναι η μόνωση το χειμώνα αφού το πλαστικό έχει μεν καλύτερη μόνωση από το ξύλο αλλά είναι πολύ λεπτότερο. Έτσι όπως θα δούμε  στις φωτογραφίες που τράβηξα χθες από το μελισσόκηπο μου το βοηθάω κατά τη διάρκεια του βαρύ χειμώνα με ένα μανδύα από πλαστικό διαφανές συσκευασίας ευθράυστων  τριπλό που δημιουργεί συνθήκες θερμοκηπίου και παράλληλα μονώνει θερμικά και από υγρασία και λόγω των εξογκωμάτων δεν ακουμπά στη κυψέλη αφήνοντας να αναπνέει.
Το ίδιο εξάλλου κάνω και στις ξύλινες λάγκρστοδ που διαθέτω σε νέα και παλιά σμήνη για να έχουν λιγότερες ανάγκες σε τροφές και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και καθόλου ανάγκες συντήρησης. το δοκίμασα  πέρυσι και είδα όντως μεγάλη διαφορά, αφήνω όμως την είσοδο ανοικτή για να αερίζεται καλύτερα.

Μετά από τρία χρόνια χρήσης μπορώ να δώσω μερικά συμπεράσματα
Τα μειονεκτήματα από άποψη εργασίας μελισσοκομικής είναι:

1.τα όρθια  πλαίσια αφήνουν κενό με την οροφή και κτίζουν χτένια κηρήθρας πάνω από αυτά οπότε κολλάνε και θέλουν καθάρισμα.Αυτό όμως αν αμελήσει κανείς να δώσει νέο χώρο στο μελίσσι κινδυνεύοντας να σμηνουργήσει.

2. τα πλαίσια λόγω του ότι δεν κρέμονται αλλά ακουμπάνε στη βάση θέλουν στερέωση μεταξύ τους για να κάθονται όπως πρέπει παράλληλα αυτό το πετυχαίνω με ένα ταβλάκι που έχει το πάχος του εξογκώματος του πλαισίου και κολλώ στη βάση.

3.σαν κυψέλη εννιάρα ή πολύ περισσότερο σαν δεκαοχτάρα απαιτεί απόλυτα επίπεδη τοποθέτηση. Η βάση που καταφέρνω να έχω με τοποθέτηση ενός τελάρου πλαστικού φρούτων-για 9άρα-   ή  δύο μαζί δεμένα με σύρμα -για 18άρα- λύνει το πρόβλημα δίνοντας σωστό υψος εργασιών και απόσταση απο το έδαφος για χόρτα και υγρασία.

Εξάλλου σε περίπτωση δημιουργίας βάσης πάγκου βάζω τελάρα  που ακουμπάνε και γεφυρώνουν την απόσταση τους παραθυρόφυλλα ξύλινα που αποσύρουν τα ξενοδοχεία όταν βάζουν αλουμινένια κουφώματα και τα οποία λειτουργούν βοηθητικά σε πολλά επίπεδα αφού φέρνουν σε ύψος σωστό εργασίας τις κυψέλες χρησιμεύοντας και για πάγκος εργασίας ακουμπώντας εργαλεία καπάκια και λοιπά
Το συστήνω ανεπιφύλακτα.


ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΥΨΕΛΙΔΙΟΥ ΤΟΠ ΜΠΑΡ

υλικά που απαιτούνται
-2 κομμάτια κοντρα πλακε 30x40 κατά προτίμηση θαλάσσης
ένα για βάση κι ένα για οροφή
ένα τελάρο που θα του αφαιρεθεί το διχτυωτό για τα μπουκάλια
-2 κομμάτια κόντρα πλακέ 35x5 που θα βιδωθούν στο εσωτερικό των μεγάλων πλευρών σαν οδηγοί για να ακουμπάνε πάνω τους τα ξυλάκια κηρηθροφορείς
-βίδες ξυψοσανίδας -μετάλλου ξύλου- γαλβανιζέ  σταυροκατσάβιδου
σύρμα γαλβανιζέ διατομή ενός χιλιοστού τουλάχιστον
-9 ξυλάκια 3x2x28 με δισκιά στο κέντρο για να περνάει η λουρίδα άκτιστης κηρήθρας
2 κομμάτια κοντρα πλακέ 20x10 για να κλειστούν τα ανοίγματα των χειρολαβών .










Τα εργαλεία που απαιτούνται


Ο χώρος εργασίας αρκεί ένα σκαλοπάτι και όλα τα εργαλεία μαζεμένα...


το εργαστήριο σε δράση....




πριόνι χειρός με βάση κοπής κορνιζών



















τρυπανάκι χειρός με μύτη για ξύλο λίγο μικρότερη από τη βίδα
πριονάκι για κοπή θάμνων για την αφαίρεση του σκληρού δικτυωτού  πλαστικού για τα μπουκάλια του καφασιού
















ενα κατσαβίδι σταυρό


ένα κοπίδι
ένα μέτρο κι ένα μολύβι.
μια τανάλια για το κόψιμο του γαλβανιζέ σύρματος
ένα ταβλάκι για να γίνει η μήτρα διαμόρφωσης του ελάσματος



ένα ταβλάκι για να γίνει η μήτρα σημαδέματος για τις χειρολαβές
ένα ταβλάκι για να γίνει η μήτρα σημαδέματος  για τις τρύπες του ελάσματος σύνδεσης οροφής σώματος και βάσης σώματος κοινός τρόπος κοινό έλασμα.























μπορούμε να το ταιριάξουμε με ξύλινες επαγγελματικές κυψέλες εμπορίου
ή να το κάνουμε ένα ανεξάρτητο σύστημα με πλαίσια





τα ανοίγματα χειρολαβές λειτουργούν σαν δίοδοι επικοινωνίας εσωτερικά στη κυψέλη ενώ η βάση έχει ανοίγματα που αφήνουν από όλες τις πλευρές τις μέλισσες να φεύγουν και να έρχονται
καθώς και να αερίζεται άριστα η κυψέλη ειδικά το καλοκαίρι αν βάλουμε καλαμάκια αποστάτες μεταξύ οροφής-κάτω από το καπάκι- και σώματος είναι το τέλειο σύστημα εξαερισμού.

Έχω τραβήξει φωτογραφίες από το μελισσόκηπο μου χθες  με τα πολλά τα κρύα οπότε θα τις ανεβάσω σε συνέχεια να δείτε πως χειρίζομαι ένα μικτό σύστημα από κανονικές ξύλινες λάγκστροδ 10αρες και 5αρες και το σύστημα άμστελ πλήρες μονό, διπλό-9αρα-, τετραπλό-18αρα-
Δεν είναι επαγγελματική  η χρήση που τους κάνω αλλά θα μπορούσε να είναι.

Να πούμε τέλος ότι δεν απαιτούν καθόλου συντήρηση εκτός από ένα καλό καθάρισμα με ξύδι για αποστείρωση.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ
Το φηφιακό βιβλίο για την αριθμητική και τη γεωμετρία

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑΤΑ

Τα βασικά (36) εργαλεία (33) ΒΙΝΤΕΟ (20) έξυπνα κόλπα (18) κυψέλη (16) μελισσοκομική ιστορία (16) ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ (14) ανακοινώσεις (14) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ (13) αυτοπροστασία (12) ΚΟΦΙΝΕΛΟ (11) SKEP (10) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (10) το σύστημα μου (10) κατασκευές (9) οδηγίες (9) ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ (8) απόψεις (8) ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (7) Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ (7) ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ (7) Συσκευασίες μελιού (7) βιβλία (7) κυψελη (7) παραδοσιακή μελισσοκομία (7) Μελισσοκομική Πρακτική (6) κυψέλη άμστελ (6) περιβάλλον (6) συσκευασίες (6) το μελισσοκομείο μου (6) Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΑΝ ΕΜΠΕΥΣΗ (5) ΚΥΨΕΛΗ ΚΟΡΜΟΣ (5) βασιλικός πολτός (5) οικειακή διατροφική αυτάρκεια (5) παράξενα (5) συσκευασία (5) φυσική ζωή (5) 1.ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (4) ΓΥΡΗ (4) Γερμανική μελισσοκομεία (4) Ελληνική σοφία (4) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ (4) ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (4) ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΙΣΤΕΑΣ (4) ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (4) αποφθέγματα (4) δράσεις (4) εχθροί της μέλισσας (4) κοινωνία (4) νομικά θέματα (4) πολιτική (4) σκέψεις (4) το εργαστήρι του βασιλοτρόφου (4) ¨ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ (3) ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (3) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (3) Ελλάδα (3) ΙΣΤΟΡΙΑ (3) ΚΟΣΜΗΜΑ (3) ΚΥΨΕΛΗ ΠΟΛΗΣ (3) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ (3) Πρόσωπα της Ελληνικής μελισσοκομίας (3) ΤΟΠΙΑ (3) ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (3) ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΗΡΗΘΡΑΣ (3) ανέκδοτο (3) βότανα (3) διεθνώς (3) ιστοσελίδες μελισσοκομίας (3) μεταλλαγμένα (3) μεταφορικό μέσο μελισσοκόμων (3) πλαστική κυψέλη (3) προιόντα (3) TOP BAR (2) ΑΝΑΣΤΟΜΗ ΚΥΨΕΛΗ (2) ΒΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ (2) ΒΟΤΑΝΑ (2) ΓΕΩΡΓΙΑ (2) ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (2) Δημήτρης Καρακούσης (2) ΕΚΘΕΣΕΙΣ (2) ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ (2) ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΗΣ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ (2) ΕΞΥΠΝΑ ΚΟΛΠΑ (2) Ηλεκτρονικό κατάστημα (2) Ημερολόγιο εμπειριών (2) ΚΗΦΗΝΑΣ (2) ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ (2) Λευκάδα (2) ΜΕΛΙΣΣΟΚΕΡΙ (2) Μύθοι Αισώπου (2) ΝΟΜΑΔΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (2) ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (2) ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ (2) ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ (2) ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (2) ΠΡΟΠΟΛΗ (2) ΠΡΩΤΟΓΟΝΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ (2) Πρόσωπα (2) Πρόσωπα της διεθνούς μελισσοκομίας (2) ΣΥΡΜΑΤΩΜΑ ΠΛΑΙΣΙΟΥ (2) ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (2) ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ (2) αλυσοπρίονο (2) βαρρόα (2) βιολογία (2) δηλητήριο μέλισσας (2) διαγωνισμοί (2) ενεργειακή αυτάρκεια (2) ενημέρωση (2) επιστήμη (2) ετήσιος απολογισμός (2) ευτράπελα (2) η μέλισσα (2) ιδιοκατασκευές (2) κοφίνια (2) κυψέλες (2) κυψέλη Αργώ (2) κυψέλη ανάστομη-τοπ μπαρ- (2) μελισσοκομική επιθεώρηση (2) νομοθεσία μελισσοκομίας (2) πλαστική κυψέλη Νικοτπλαστ (2) προμηθευτές (2) στατιστικά στοιχεία (2) τα προϊόντα μου (2) τιμές (2) τρύγος (2) υδρόμελο (2) φυλές μέλισσας (2) φυτά (2) Aσθένειες του μελισσιού (1) Huber Francois (1) Α (1) ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΑΓΡΟΤΟΣΠΙΤΟ (1) ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ (1) ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ (1) ΑΝΤΛΙΑ ΚΡΙΟΣ (1) ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ (1) ΑΣΦΑΛΕΙΑ (1) ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΚΥΨΕΛΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ (1) Αστείο (1) ΒΑΛΒΙΔΕΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ (1) ΒΑΡΕΛΙ (1) ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (1) Βαρροική ακαρίαση (1) Γ’ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ (1) ΔΙΕΘΝΩΣ (1) Διατροφή (1) ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ (1) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΦΕΣΜΟΥ ΣΕ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (1) ΕΛΙΑ (1) ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗΜΑ (1) ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (1) ΕΞΥΠΝΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ (1) ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΛΙΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ (1) ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΥΛΗΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (1) ΕΡΓΑΤΡΙΑ (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (1) ΕΧΡ (1) Επικαιρότητα (1) Εργάτης πεύκου (1) ΖΑΧΑΡΟΖΥΜΑΡΟ (1) ΖΟΜΠΥ (1) ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ (1) ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ (1) ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ (1) Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (1) Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ (1) Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ (1) Η ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΜΟΥ (1) ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ (1) ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ (1) ΘΕΡΜΟΚΥΨΕΛΗ ΒΕΕΒΟΧ (1) ΘΥΡΙΔΑ (1) Θερμοβάρ (1) ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (1) ΚΌΣΜΗΜΑ (1) ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (1) ΚΕΝΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ (1) ΚΕΡΙ (1) ΚΗΡΟΓΟΝΟΙ ΑΔΕΝΕΣ (1) ΚΟΤΕΤΣΙ (1) ΚΤΙΣΙΜΟ ΚΟΜΠ (1) ΚΥΨΕΛΗ ΚΤΙΣΤΗ (1) ΚΥΨΕΛΗ ΠΗΛΙΝΗ (1) Κωστας Χαραλάς (1) ΛΙΩΣΙΜΟ ΚΕΡΙΟΥ (1) ΜΑΚΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΒΟΣΚΕΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΦΟΡΕΙΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ (1) ΜΕΞΙΚΟ (1) ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΜΥΘΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΗΡΩΕΣ (1) ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ (1) Μανίκης (1) Μελίσσια κι άνθρωπος (1) Μελίχρυσος (1) ΝΤΑΝΤΑΝΤ (1) Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (1) Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΟΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΟΡΕΣΤΑΔΑ (1) ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (1) ΠΑΡΑΣΙΤΑ (1) ΠΗΛΙΝΑ ΣΚΕΥΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΠΗΛΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΗΛΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ ΚΑΘΕΤΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΥΨΕΛΗ APIMAYE (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΥΨΈΛΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΕΚΝΟΣΕΤ (1) ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ (1) ΠΟΤΙΣΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΏΝ ΤΕΚΝΟΣΕΤ (1) ΠΡΟΠΑΛΟΙΦΗ (1) ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ (1) ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΡΩΤΟΕΛΛΗΝΕΣ (1) Περιοδικά μελισσοκομίας (1) ΡΟΛΟΙ (1) ΣΕΡΣΕΛΟΙ (1) ΣΕΡΣΕΝΙΑ (1) ΣΙΚΕΛΙΑ (1) ΣΤΕΝΣΙΛ (1) ΣΤΟΧΟΙ (1) ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1) ΣΥΝΤΑΓΗ ΒΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ (1) ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΡΟΠΑΛΟΙΦΗΣ (1) ΣΥΣΤΗΜΑ ΖΕΝΤΕΡ (1) ΣΦΗΚΕΣ (1) ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΤΑΙΝΙΕΣ (1) ΤΑΜΠΕΛΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ (1) ΤΑΜΠΕΛΙΤΣΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΥ (1) ΤΕΧΝΗΤΗ ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑ-ΚΟΨΙΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ- (1) ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΦΕΣΜΟΥ ΣΕ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΥΛΟΥ ΚΕΡΙΟΥ ΣΕ ΠΛΑΙΣΙΟ (1) ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΣ (1) ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΑΣ (1) ΥΠΟΔΟΜΗ (1) ΥΨΕΛΙ (1) ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ (1) ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ (1) ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ (1) ΦΟΡΗΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ (1) ΦΩΛΙΑ ΠΟΥΛΙΩΝ (1) ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟ (1) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΌΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΦΟΡΤΗΓΟΥ (1) ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΚΕΡΙ (1) ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ (1) ανακαλύψεις (1) αρρώστιες (1) ασκοσφαίρωση (1) ασφάλεια (1) βαμβακίαση πεύκου (1) βασιλισσοκελιά (1) βιολογική μελισσοκομία (1) βιοποικιλοτητα και απειλές (1) γλυκά (1) διατροφικά σκάνδαλα (1) εγκλωβισμός βασίλισσας (1) εκθέσεις-συνέδρια (1) εκλογές (1) εντατική γεωρία (1) εξ (1) επίκαιρα (1) εργαστήριο μελισσοκομικό (1) η μελισσοκομία (1) η παριζιάνικη κυψέλη (1) καθαρισμός εργαλείων (1) καυσιμο νερό (1) κινηματογράφος (1) κυψέλη επίδειξης Οντάριο (1) κυψελίδιο (1) κόψιμο μελισσιού (1) μέλισσα και περιβάλλον (1) μήνας του μέλιτος (1) μελισσοκομική ορολογία (1) μελισσοκομική χλωρίδα (1) μελισσοφάγος (1) μελιτογόνα έντομα (1) μελόκρασο (1) μικρό εργαστήρι της μέλισσας (1) μινιμαλιστική κυψέλη (1) μοντέλο πρόγνωσης μελιτοεκκρίσεων (1) μύγες και μέλι (1) νέοι μελισσοκόμοι (1) νομαδική κυψέλη (1) νοσεμίαση (1) ο επιγειος παράδεισος (1) οι τροφοδότες μου (1) οικονομία (1) παράσιτα (1) πελίτι (1) πλαστική κυψέλη beehive (1) πλαστική κυψέλη Τεκνοσέτ (1) ποιότητα (1) προιόντα κυψέλης (1) σερσένι (1) σκαθάρι (1) συνταγές με μέλι (1) συνταγή ζαχαροζύμαρου (1) σφήκα (1) σύστημα Αριστέας (1) τα προϊόντα της μέλισσας (1) ταυτοποίηση (1) τιμοκατάλογος Ελληνικός (1) το εργαστήριο μου (1) τσιμεντένια κυψέλη:Μέλοικος (1) φαρμακείο σπιτιού (1) φουτουριστική κυψέλη (1) φυσική καλλιέργεια (1) φωτογραφία (1)

Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας και η δυστυχία του να μην είσαι

Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας και η δυστυχία του να μην είσαι
κάντε κλίκ για ανάγνωση του πλήρους έργου