Σάββατο 30 Απριλίου 2016

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ


Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΥΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ


ΕΠΙΚΡΑΝΘΗ


''ΤΟ ΒΕΕ'' ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΥΨΕΛΗ






''To bee or not to bee'':
''Να ζει κανείς ή να μη ζει; ιδού η απορία''. Και η απάντησή από το 2012 είναι να ζεις μαζί τους !
Αυτή η ενδιαφέρουσα σύλληψη του Εβραίου φοιτητή σχεδιασμού Bar Lavi μας δείχνει τη συμβιωτική σχέση μεταξύ ανθρώπου και  μελισσών.
Ακόμη και από την άποψη της λειτουργικότητας, η ''To-Bee'' είναι μια φιλική προς το χρήστη συσκευή μελισσοκομίας που μπορεί να διατηρηθεί με ασφάλεια στα σπίτια μας.

Το στοιχείο του σχεδιασμού για τη συσκευή αυτή ακολουθεί ένα απλό σχέδιο διαχωρισμού. Αυτό σημαίνει ότι η συσκευή μελισσοκομίας χωρίζεται σε δύο μέρη.
Το κύριο συστατικό είναι ο κυλινδρικός σωλήνας  (στην αριστερή πλευρά), όπου το μελίσσι κατασκευάζει τις κηρήθρες του.

Επιστρέφοντας στην εν λόγω  σύλληψη , αυτή η δομή είναι με τη σειρά της συνδεδεμένη με ένα κοίλο σωλήνα, ο οποίος έχει επίσης μια επίπεδη πρόσοψη σταθερή στην κορυφή του.
Αυτός ο σωλήνας μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις μέλισσες ως ένα είδος «έξοδος διαφυγής» όταν πρέπει να πετάξει έξω σε αναζήτηση για νέκταρ και γύρη.

Οι μέλισσες χάνουν τους οικοτόπους τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας από τους σημαντικότερους λόγους για αυτό είναι η αυξανόμενη αστικοποίηση των διαφόρων αγροτικών κοινοτήτων, όπου οι μέλισσες χρησιμοποιούνται για να ευδοκιμήσουν.
Ωστόσο, με τις αντιλήψεις στις οποίες εντάσσεται και το ''Το-Bee'', θα μπορούσε να υπάρχει μια επιλογή άσκησης της μελισσοκομίας και στο πλαίσιο των προαστίων με βάση εντός των κατοικημένων περιοχών.

πηγή: http://www.homeharmonizing.com/2012/12/27/to-bee-a-domestic-design-that-allows-beekeeping-at-home/














Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

ΦΟΥΣΚΟΚΥΨΕΛΗ - BUBBLEBEE HIVE

 Η νέα οικιακή κυψέλη ''Φουσκοκυψέλη'' προέρχεται από την Ιταλία και είναι ένα βήμα ακόμη στη νέα δυναμική τάση που προδιαγράφεται ολοένα περισσότερο να αυξάνει σε παγκόσμιο επίπεδο για κατοχή οικιακής κυψέλης.

Στην παρουσίαση της συγκεκριμένης πρότασης βλέπουμε πως το σχέδιο επικεντρώνεται στην φυσική μορφή μιας κυψέλης στο ύπαιθρο που προστατεύεται από κερί σπάνια μορφή στη χώρα μας γνωστή πιο πολύ στην κεντρική Ευρώπη και την Αμερική.
Το σχέδιο όμως ενσωματώνοντας τη σύγχρονη μορφή κυψέλης και των εξαρτημάτων της όπως αποσπώμενων ορόφων και πλαισίων έχοντας και πρόβλεψη στη βάση για τη ρύθμιση του βαρρόα αλλά και εξάρτημα διαχωρισμού του γονοθαλάμου από το μελιττοθάλαμο -σίτα βασίλισσας- κατορθώνει να τηρεί μια στοιχειώδη λειτουργία επέμβασης του ερασιτέχνη χωρίς όμως να προκρίνονται λόγω του καμπύλου σχήματος η οργάνωση των εξαρτημάτων της, όπως για παράδειγμα τα πολλά είδη πλαισίων και ορόφων.
Δεδομένου ότι προτεραιότητα της είναι οι μέλισσες δείχνει ξεκάθαρα τις προτεραιότητες της μέσα στις οποίες δεν είναι η παραγωγική μελισσοκομική πρακτική της κυψέλης Λαγκστρόδ ή Νταντάντ.

Σχεδιαστικά τώρα, είναι αισθητικά ιδιαίτερη σε διαχρονικό λευκό χρώμα, με σύγχρονη γραμμή  και όμορφη διαμόρφωση όγκων καμία σχέση με τις γνωστές ως τώρα κυψέλες. 

Η πρόταση διαμόρφωσης είναι εύκολη στη παραγωγή, με μηχανικές αντοχές λόγω και του καμπύλου σχήματος αλλά κυρίως λόγω του υλικού διαμόρφωσης που την καθιστά όμως ακριβή [το σετ 399+φπα] .
Κάποιες ιδιαιτερότητες από λειτουργική άποψη όπως η μόνωση θερμομόνωση και υγρομόνωση [του PE πλαστικού υλικού, κατάλληλου για τρόφιμα ] είναι προωθημένη και προτείνεται και για τις επαγγελματικές, ενώ το αυτοφερόμενο σύστημα στήριξης με πόδια  βοηθάει πολύ στην στήριξη της και τοποθέτηση της σε κήπο ή βεράντα σε σωστό ύψος για τις διάφορες επισκέψεις του ερασιτέχνη μελισσοκόμου.

 Οι βιομηχανικοί σχεδιαστές ανά τον κόσμο ευαισθητοποιημένοι όντες συμμετέχουν -όπως βλέπουμε συνεχώς εδώ- στη προσπάθεια σωτηρίας της μέλισσας ως μια προσπάθεια να σωθεί ο κόσμος μας από τον αφανισμό.
Λέμε αφανισμό επειδή τα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία που ανάγονται στο 2010 λένε πως στην Αμερική το 40% των μελισσιών αφανίστηκαν  από το 2005 [Lebuhn et al.2013] 
Ενώ στην Ευρώπη το 25% με στοιχεία της greenpeace από το 1985 μέχρι το 2005, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του βιομηχανικού σχεδιαστή.
Με δεδομένο ότι αν αφανιστούν οι μέλισσες σε τέσσερα χρόνια θα αφανιστεί η ανθρωπότητα, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να επεκταθεί και στους επαγγελματίες όσο και στους ερασιτέχνες αυτή η προσπάθεια, και να επεκταθεί και σε κρατικό επίπεδο  υποβοηθώντας ή και χαρίζοντας λόγου χάρη νέες βασίλισσες και κυψέλες σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες σε όλη την επικράτεια.






















Για παραγγελίες και λοιπές πληροφορίες στην ιστοσελίδα  http://www.bubblebeehive.com/

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

Η αίθουσα των πτηνών από ανάκτορο Μινωικής εποχής 1650 πΧ

εγχάρακτη πινακίδα με μαθηματικά του 1650 πΧ Αίθουσα πτηνών


εγχάρακτη πινακίδα με μαθηματικά του 1650 πΧ Αίθουσα πτηνών

Στη προσπάθεια μου να βρω εγχειρίδιο μαθηματικών βασικών και εφαρμοσμένων διαπίστωσα ένα τεράστιο κενό οπότε αποφάσισα να φτιάξω το δικό μου.

Ήδη έχω ετοιμάσει ένα μεγάλο μέρος του και το θέτω στην κρίση σας κάνοντας το και ιστολόγιο εν είδει ψηφιακού βιβλίου.

Το αν χρειάζεται γενικά ή όχι δεν το ξέρω, γνωρίζω πολύ καλά όμως ότι κάποιοι το χρειάζονται για να θυμηθούν αυτά που έχουν διδαχθεί και τους χρειάζονται για να ανανεώσουν τις γνώσεις τους και να τις εμπλουτίσουν με εύκολο τρόπο.

Επίσης κάποιοι που θέλουν ένα διαφορετικό τρόπο αυτοδιδασκαλίας της ύλης, με τρόπο δηλαδή που έχει να κάνει με την ουσία της ύλης και όχι με τους κραυγαλέους διδακτισμούς : ασκήσεις πολυχρωμίες και λοιπά ευτράπελα που ακόμη και τα παιδιά κοροϊδεύουν λέγοντας ότι είναι περισσότερα από την πραγματική ύλη.

Η επιτυχία της εργασίας αυτής είναι η διευκόλυνση έστω κι ενός ανθρώπου που το χρειάζεται.
Το αφιερώνω στα ανηψάκια μου.

Σας παραθέτω τον πρόλογο αυτούσιο:


ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Το εγχειρίδιο αυτό είναι ένα  εργαλείο.
Περιέχει συνοπτικά και ουσιαστικά τα βασικά στοιχεία της επιστήμης που περιγράφει, η οποία είναι και η βάση όλων των θετικών επιστημών.

 Απαντά όχι μόνο στο τι και πως όπως συνήθως,
αλλά και στο προς τι, δηλαδή ποιο το πρόβλημα ή η ανάγκη που δημιούργησε την πρόκληση για τη λύση του αλλά και
στο πως προέκυψε η λύση αυτή, με ποιο σκεπτικό και κεντρική ιδέα με ποιες περιπέτειες. Στο βαθμό που είναι γνωστό βεβαίως επειδή αιώνες συσσώρευσης λύσεων χωρίς το σκεπτικό τους τις κάνει σε μεγάλο βαθμό άχρηστες.

Στο ''προς τι υπάρχει, και στο πως προκύπτει η λύση'' εδραιώνεται η απόδοση νοήματος της γνώσης.
Αυτές είναι οι ρίζες της γνώσεως στη ζωή.
Η γνώση αυτού του είδους η ζωντανή δηλαδή είναι που γεννά λύσεις και δημιουργεί.

Οι πληροφορίες αυτές όμως είναι αφενός δυσεύρετες αλλά και βαραίνουν ποσοτικά τη γνωστική ύλη μας με περιγραφές ιστορικές και επεξηγήσεις που αντιστρατεύονται τον εξαιρετικά συνοπτικό της χαρακτήρα.

Το νόημα του έργου αυτού ωστόσο  είναι γενικά η μεταφορά της εξαιρετικά συνοπτικής αν και πλήρους όσο είναι εφικτό εικόνας της επιστήμης αυτής μεν, στον κατάλληλο άνθρωπο με κατάλληλο τρόπο δε.

Ο βασικός αποδέκτης είναι ο νέος σε πνεύμα άνθρωπος  με καλλιτεχνικό ταμπεραμέντο ερευνητική και  δημιουργική διάθεση.

Οι άνθρωποι αυτοί είδα να απορρίπτονται από την κοινωνία:
α. ως ελλιπώς συγκεντρωμένοι στο στόχο επειδή δεν κοιτάζουν μόνο το δέντρο αλλά και το δάσος,

β. ως μη πρακτικοί άνθρωποι επειδή δεν μεριμνούν μόνο για το συμφέρον τους όπως ο περισσότερος κόσμος αλλά έχουν έντονη προδιάθεση προσφοράς.

γ. ως μη αξιόπιστοι και φερέγγυοι γιατί δεν είναι διατεθειμένοι να δέχονται τυφλά και άκριτα τις υπάρχουσες λύσεις και γίνονται επαναστάτες,

δ.ως ανυπάκουοι και απείθαρχοι στο ''πίστευε! και μη ερεύνα!''
 αλλά εξαιρετικά προσηλωμένοι στην ουσία και το νόημα της έρευνας της, πιστοί θιασώτες του ''πίστευε και μη, Ερεύνα!''σε βαθμό που βρίσκουν μόνοι τους αυτό που ψάχνουν.

ε.ως ακοινώνητοι παρίες του κοινωνικού βίου εντέλει, αφού με όλη αυτή την εναντίωση της κοινωνίας απέναντι τους απομονώνονται -όντες εσωστρεφείς- και στρέφονται στις αναζητήσεις τους.

Τους στερείται έτσι το νόημα της γνώσης και της πράξης.
Τους στερείται το δικαίωμα στην εξήγηση του νοήματος.
Οι πιο πολλοί νέοι υποτίθεται δεν ενδιαφέρονται ούτε για το προς τι, ούτε για το πως προέκυψε το πρόβλημα και η λύση του.
Οι πολλοί απλά δεν το έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη ώστε να το ζητήσουν. Προωθείται έτσι μια αποστειρωμένη γνώση που είναι στείρα κι έχουμε δυστυχώς συσσωρεύσει ένα πέλαγος από αυτή.

Αυτό πρέπει να πάψει!
Επομένως όσοι την έχουν αυτή την ανάγκη πρέπει να διακρίνονται και να προκρίνονται στον αγώνα τους να υποστηρίζονται από παιδιά έως τα γεράματα με κάθε δυνατό τρόπο.

Αξίζει να χτίσουμε πάνω στις προσπάθειες τους την κοινωνία μας.

''Λίθον ον απέρριψαν οι οικοδομούντες... θα κάνουμε ακρογωνιαίο μας λίθο''

Στο βαθμό που κάθε παιδί έχει έναν ερευνητή  δημιουργό μέσα του αναφέρομαι σε όλα τα παιδιά.

Επίσης στο βαθμό που οι ενήλικες διατηρούν το παιδί μέσα τους απευθύνομαι και στους μεγάλους.

Η γλώσσα μου είναι πιστεύω απλή για ενήλικες ως μη εξειδικευμένη -ως μη ειδικός- οπότε απευθύνεται σε κάθε ένα που μιλάει ελληνικά.
Σίγουρα υστερεί σε σχέση με τα μικρά παιδιά για τα οποία θα προσπαθήσω να κάνω προσαρμογή του έργου εκ νέου με βάση συνεργασία με παιδιά.

Θέλω να βοηθήσω όσο περνάει από το χέρι μου να βρουν αυτά που αναζητούν οι νέοι,αυτά που τους καλύπτουν τις ανάγκες,  και τους βοηθούν να θεμελιώσουν και να αναπτύξουν το υπέρτατο θαύμα της δημιουργικής τους φύσης.
Τη φύση αυτή που σήμερα προβάλλεται ως αναπηρία κοινωνική κι εντέλει μέσω της γενικευμένης κατακραυγής αποβάλλεται ή αδρανοποιείται ως αθέμιτη ιδιότητα.


Από την προσωπική μου εμπειρία η καλλιτεχνική φύση διαθέτει και εξαιρετική έφεση στις επιστήμες, ειδικά δε τις παραστατικές και φυσικές και τις έννοιες.
 Όχι όμως και στον υπολογιστικό και ανταγωνιστικό χαρακτήρα των επιστημών όπως διδάσκονται στο
σχολείο. Που θεωρεί ο νέος -και είναι όντως- περιττό αγώνα από τον οποίο παραιτείται.

Ο νέος άνθρωπος θα πρέπει να αναζητάει και σε εξωσχολικές πηγές τη μόρφωση που του ταιριάζει.
Ευελπιστώ το έργο να βοηθάει όσους την αναζητούν.

Η καλλιτεχνική φύση που δεν αντιλαμβάνεται το νόημα του κάθε γνωστικού τομέα τείνει να τον διαγράφει από τη μνήμη ως περιττό, ασχέτως αν δηλώνεται ως χρήσιμος στο σχολείο και είναι όντως.

Η αδέσμευτη φύση των καλλιτεχνών απαιτεί άμεσα από το κάθε τι τα διαπιστευτήρια του, που βασίζονται στην απλή κοινή λογική και πράξη, αυτό που λέμε την διαδρομή του.

Επομένως το πλήθος των ασκήσεων που είναι γεμάτες με υπολογισμούς καταντά εξόχως ανιαρό για εκείνους που διψάνε για την ουσία των επιστημών και τους δίνεται μετ' εμποδίων.

Εδώ δεν θα έχουν ούτε μια άσκηση να λύσουν για να δείξουν πως ξέρουν, επειδή  η πραγματική γνώση έρχεται από την σύνδεση, την επανάληψη και τη χρήση των πληροφοριών κι όχι από την αποκομμένη  κατανόηση αυτό εξάλλου δείχνει και η λέξη μόρφωση.

Η χρήση ο σκοπός και το νόημα δίνουν το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό που απαιτείται.

Αν τους ενδιαφέρει θα το διαβάσουν και θα το κατανοήσουν.
Αν τους είναι χρήσιμο θα το θυμούνται και αν το ξεχάσουν θα ανατρέχουν εύκολα στο εγχειρίδιο, αν όχι θα ξεχαστεί και θα χαθεί.

Όλη η Ελληνική παιδεία στηρίζεται στο αξίωμα αυτό: Αν αξίζει να σωθεί θα σωθεί αν όχι ας χαθεί.

δεν έχει διασωθεί ούτε ένα αυθεντικό χειρόγραφο Έλληνα δημιουργού, έχουν διασωθεί σχεδόν όλα όσα άξιζαν τον κόπο της διάσωσης τους όμως το πιο ανθεκτικό υλικό στο κόσμο μας είναι το πνεύμα.

Εδώ δάσκαλος θεωρείται ο αναγνώστης που είναι και ερευνητής παράλληλα.

Εάν μεν τον ενδιαφέρει η ουσία της επιστήμης, θα προχωρήσει μέχρι τέλους, αν όμως χάσει τα ίχνη, μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές ασκήσεων και θεωριών, που δυσκολεύουν χωρίς ουσία, και προσθέτουν ποσότητα εμποδίων, θα χάσει τον ειρμό, από τον όγκο των περιττών δυσκολιών, που κρύβουν τη θέα της κατάληξης.

Άρα αυτές τις δυσκολίες στο βαθμό που μπορούσα ως μη ειδικός τις κατάργησα με το έτσι θέλω.

Το ενδιαφέρον μου επικεντρώνεται:

1)στη κατανόηση μέσω της αρχής της ανάλυσης
ή ''διαίρει και βασίλευε''
Για τούτο τα έκανα όσο πιο λιανά μπορούσα.

2)στην απόδοση του νοήματος του κάθε τομέα που υπάρχει: γιατί υπάρχει, πως προκύπτει και που βρίσκει εφαρμογή, που αποσκοπεί;

3)στην ιστορική θεμελίωση των παραπάνω περιληπτικά ως εξήγηση τους και νοηματικό δέσιμο τους.

Αν έστω ένα από τα τρία λείπει δεν υπάρχει η βάση που θα το στηρίξει στο νου μας κι άρα θα χαθεί σύντομα.

 Πιο εύκολα θυμόμαστε ιστορίες που δένουν έστω και χοντρικά τα δεδομένα παρά δεδομένα ακριβείας στεγνά κι αφηρημένα. Για τούτο και ανέτρεξα σε παλιότερα εγχειρίδια που φέρουν αυτή τη μέθοδο που προτιμώ.

Το έργο αυτό είναι μια απλή συρραφή εργασιών των οποίων απλά τη γλώσσα και τη παρουσίαση άλλαξα οπότε τα όποια εύσημα πρέπει να πάνε σε κείνους που έκαναν τις εργασίες εκείνες όπως φαίνονται στη βιβλιογραφία όπου αναφέρω και τη συνεισφορά τους.

Δημοσιεύτηκε 23rd February από τον χρήστη Νίκος Καββαδάς
 
http://arithmitiki.blogspot.gr/


Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ: ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

το κεντρί της μέλισσας με το πολύτιμο δηλητήριο

Η συλλογή δηλητηρίου μελισσών είναι μια υπόθεση που δεν είναι ευρέως γνωστή στους μελισσοκόμους της χώρας μας όπου σημειωτέον οι μέλισσες έχουν τεράστια αποθέματα δηλητηρίου εξαιρετικής ποιότητας λόγω κλιματολογικών συνθηκών ειδικά στις νησιωτικές περιοχές, είναι δε μια διαδικασία εξαιρετικά απλή και προσοδοφόρα που μπορούν να την κάνουν όλοι ανεξαιρέτως.
Για τους λόγους αυτούς θα δώσουμε μια σειρά με βίντεο όπου φαίνεται πως γίνεται η όλη διαδικασία και πως χρησιμοποιούνται οι συσκευές που θα παρουσιάσουμε σήμερα.
το δηλητήριο, το μελίσσι, η συλλογή στο μελίσσι, η αποθήκευση του
Μια σύντομη περιγραφή έχει ως εξής:
Α. Η πινακίδα εκκενώσεων μπαίνει στην είσοδο της κυψέλης συνδέεται στο συνεχές ρεύμα ή στην επαναφορτιζόμενη μπαταρία και στο μικρό φωτοβολταϊκό ενσωματωμένο για να φορτίζει και από τον ήλιο.Τίθεται η συσκευή εκκενώσεων σε λειτουργία.

Β.Η κάθε μέλισσα που περνάει από αυτή για να μπει μέσα δέχεται ένα ηλεκτρικό ερέθισμα που την κάνει να κεντρίσει άθελα της δημιουργεί σύσπαση στους μυς του ασκού δηλητηρίου της και εκκρίνει το δηλητήριο της που στάζει στο τζάμι που υπάρχει κάτω από το μεταλλικό πλέγμα.Η πρώτη έκκριση ειδοποιεί μέσω οσμής της φερομόνης όλο το μελίσσι που έρχεται για ενίσχυση και παθαίνει το ίδιο οπότε σε λίγη ώρα περίπου 45 λεπτά κλείνουμε το ρεύμα αφήνουμε το μελίσσι να ηρεμίσει και να αποσυρθεί.

Γ.Συλλέγουμε τις πινακίδες μαζεύουμε το σύστημα και μεταφερόμαστε στο εργαστήριο.

Δ.Στο εργαστήριο φοράμε τα προστατευτικά μας γάντια στολή και μάσκα και ξύνουμε από τα τζάμια των πινακίδων το ξεραμένο πια δηλητήριο που σε μορφή σκόνης το συλλέγουμε σε μπουκαλάκια όπως του βασιλικού πολτού.
Όταν μαζέψουμε μια ποσότητα την αποθηκεύουμε σε ειδικό ψυγειάκι. 

Ε.Όταν ολοκληρώσουμε τη παραγγελία μας με τη φαρμακευτική εταιρία όπου έχουμε κανονίσει να το πουλάμε παραδίδουμε και πληρωνόμαστε.

Η συχνότητα της συλλογής δεν μπορεί να είναι μεγάλη επειδή πέφτει η ποιότητα της πρώτης ύλης και γίνεται σε συνθήκες που δεν επηρεάζουν το μελίσσι από άλλες εργασίες 
πχ συλλογή νέκταρ γύρης ή μελιτώματος εν ολίγοις γίνεται σε νεκρές περιοχές χρόνου όπως καλοκαίρι άνοιξη φθινόπωρο με καλό καιρό ξηρασία και έλλειψη υγρασίας.

Το έξοδο για την αγορά συσκευών είναι μηδαμινό σας δίνω εδώ δυο παραδείγματα μια πιο προσιτή και απλή και μια πιο ακριβή και τελειοποιημένη τη βραβευμένη επαναφορτιζόμενη συσκευή της CJB. 

Τις οποίες μπορείτε να παραγγείλετε κι από το διαδίκτυο τις βρήκα διαθέσιμες στο eshop alibaba. Θα ερευνήσω αν υπάρχει αντιπρόσωπος στην Ελλάδα και θα σας πω αν βρω κάτι.

ΣΥΣΚΕΥΗ ΒΕΕ WHISPER
Η προσιτή συσκευή της beewhisper δεν είναι επαναφορτιζόμενη και διαθέτει μικρή σχετικά επιφάνεια συλλογής όμως κάνει μια χαρά τη δουλειά της. 





Η ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΖΟΜΕΝΗ ΣΥΣΚΕΥΗ CJB
H Βραβευμένη συσκευή της cjb στην Αpimondia είναι σε μορφή σετ που περιέχεται σε μεταλλική βαλίτσα που περιέχει πέντε πινακίδες ένα σταντ συλλογής τους ένα φορτιστή τους και τα καλώδια φόρτισης τους, στην ταινία που ακολουθεί βλέπουμε πως χρησιμοποιείται και πως πρέπει να φοράμε τα προστατευτικά γάντια στολή και μάσκα ώστε να μην λερωνόμαστε με το δηλητήριο. Όχι όπως στο προηγούμενο που όλα γίνονται απλοϊκά αλλά όχι και σωστά.












Ας δούμε και δυο ταινίες με τη συλλογή δηλητηρίου από επαγγελματίες μελισσοκόμους

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΑΠΡΙΛΙΟΥ




Τα μελίσσια, ανάλογα πάντα με την περιοχή και τις καιρικές συνθήκες, αρχίζουν να βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη σε γόνο και νέες μέλισσες.

Οι απαιτήσεις επομένως σε νέκταρ και γύρη είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Οι ανθοφορίες των εσπεριδοειδών, της κερασιάς, της μηλιάς στη συνέχεια, είναι κάποιες από τις πηγές της περιόδου αυτής.

Οι επιθεωρήσεις από το μελισσοκόμο πρέπει να είναι συχνές και να γίνονται επισταμένα.
Η σμηνουργία είναι αναμενόμενη την περίοδο αυτή.

Ανάλογα με τις συνθήκες τοποθετείται δεύτερο πάτωμα με χτισμένες ή άχτιστες κηρήθρες.

Τα μελίσσια, ανάλογα πάντα με την περιοχή και τις καιρικές συνθήκες, αρχίζουν να βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη σε γόνο και νέες μέλισσες. Οι απαιτήσεις επομένως σε νέκταρ και γύρη είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Οι ανθοφορίες των εσπεριδοειδών, της κερασιάς, της μηλιάς στη συνέχεια, είναι κάποιες από τις πηγές της περιόδου αυτής. Οι επιθεωρήσεις από το μελισσοκόμο πρέπει να είναι συχνές και να γίνονται επισταμένα. Η σμηνουργία είναι αναμενόμενη την περίοδο αυτή. Ανάλογα με τις συνθήκες τοποθετείται δεύτερο πάτωμα με χτισμένες ή άχτιστες κηρήθρες. Η περίοδος αυτή είναι κατάλληλη για παραγωγή νέων βασιλισσών, βασιλικού πολτού, και συλλογή γύρης.

Πηγή ΟΜΣΕ

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

ΟΙ ΔΥΟ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΣΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

Μεταφορά στην Αμερική κυψελών επικονίασης καλλιεργειών

Μεταφορά στην Ευρώπη κυψελών για δασικές ανθοφορίες και μελιττοφορίες

Οι διαφορές στην εντατικοποίηση-ποσοτικοποίηση της παραγωγής  μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής είναι εμφανείς όπως και τα αποτελέσματα τόσο στην ποσότητα παραγωγής όσο και στην ποιότητα μελιού και μελισσοκομικών προϊόντων.

Στην Αμερική οι μέλισσες χρησιμοποιούνται από τεράστιο πλήθος ''μελισσοκόμων'' ως εργαλεία αναλώσιμα για την επικονίαση και γονιμοποίηση των απέραντων μονοκαλλιεργειών, πολλές φορές μάλιστα γενετικά τροποποιημένων ή τοξικών λόγω ραντισμών, γεγονός που εξασθενίζει και αποδεκατίζει τα μελίσσια και κάνει τα προϊόντα τους ακατάλληλα για κατανάλωση και χρήση.

Στην Ευρώπη αυτή η μέθοδος μεταχείρισης των μελισσών δεν έχει βρει μεγάλη εφαρμογή, ακόμη και σε έντονα βιομηχανοποιημένες αγροτικές παραγωγές οι οποίες ωστόσο στηρίζονται στους διαθέσιμους φυσικούς επικονιαστές και οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες είναι απαγορευμένες στη συντριπτική τους πλειοψηφία [που τείνει να γίνει παντελής].
Επιπλέον οι Ευρωπαίοι βλέποντας τα τεράστια πλήθη μελισσοσμηνών θαυμάζουν τη τεράστια δημιουργική δυνατότητα των συναδέλφων τους Αμερικάνων μελισσοκόμων που όμως εντέλει δεν είναι τέτοια αλλά αντιθέτως καταντάει καταστροφική διαστρέβλωση της μελισσοκομίας σε μελισσο-φονία μεγάλης κλίμακας. 

Όταν λοιπόν οι μελισσοκόμοι -όπως και οι υπόλοιποι κτηνοτρόφοι παρατηρώ- βλέπουν το ζωικό τους κεφάλαιο ως αναλώσιμο εργαλείο προσπορισμού κέρδους, γεννιούνται παράπλευρες καταστάσεις περίεργες, απότοκα βαρβαρότητας όπως το σύνδρομο κατάρρευσης κυψέλης, η τοξικότητα του μελιού και των λοιπών προϊόντων κυψέλης και εντέλει το κόστος της ίασης να γίνεται μακροπρόθεσμα  πολλαπλάσιο της υποτιθέμενης κερδοφορίας βραχυπρόθεσμα και ενίοτε χωρίς δυνατότητα αναστροφής της κατάστασης.  

Δεν ισχυρίζομαι προφανώς ότι στην Αμερική γίνεται μόνο έτσι και στην Ευρώπη μόνο αλλιώς αλλά μιλάω για την επικράτηση νοοτροπιών.

Γνωρίζω πως στην Αμερική υπάρχουν έντονα δραστηριοποιημένοι οικολογικά μελισσοκόμοι με προϊόντα ποιότητας και τα σχετικά διατηρώντας με μεγάλη επιμονή, την ποιότητα και το μεράκι της μελισσοκομίας ως κόρη οφθαλμού.

Η τεράστια διαφορά νοοτροπίας μεταξύ του μεγάλου πλήθους μελισσοκόμων που λειτουργούν ως δήμιοι μελισσιών [σε συνεργασία με τους βιομηχάνους καλλιεργητές και κτηνοτρόφους  που λειτουργούν επίσης ως δήμιοι ανθρώπων με τα προϊόντα τους] και των μελισσοκόμων που καταλαβαίνουν πόσο λάθος είναι και πόση ζημιά γίνεται σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο αλλά και στους καταναλωτές , καταδεικνύει πως λειτουργεί υπέρ των αισχροκερδών η κατάσταση στην Αμερική και στην Ευρώπη υπάρχει μια τάση διαφοροποίησης από αυτή.

Επισημαίνω το γεγονός επειδή υπάρχει μια στοχοποίηση της αγοράς της Ευρώπης εκ μέρους των αισχροκερδών και των πολυεθνικών που τους υποστηρίζουν για επέκταση τους στην αγορά της Ευρώπης μέσω διακρατικών συμφωνιών εμπορίου τροφίμων.

Αντίστοιχα θέματα μελισσοκομικής νοοτροπίας ισχύει για την παραγωγή βασιλικού πολτού και την εμπορευματοποίηση του στην Ευρώπη και μάλιστα στην Ελλάδα.

Οι μελισσοκόμοι που κάνουν τη συλλογή του βασιλικού πολτού δεν αναρωτιούνται πως νοιώθουν αυτά τα πλάσματα που τους καταστρέφουν τους απογόνους με τόση αδιαφορία χάριν κέρδους;
Δεν αναρωτιούνται πως θα μπορούσε να γίνει η συλλογή με τέτοιο τρόπο ώστε και τον βασιλικό  πολτό να μαζεύουν και τη νέα βασίλισσα να μην καταστρέφουν αλλά αντιθέτως να την αφήνουν να ολοκληρωθεί και να ζήσει; 
Κι αυτό κέρδος θα φέρει εξάλλου, μέσα από δημιουργία όμως.
Μήπως πρέπει να σκεφτούμε λίγο για το τι κάνουμε και πως;
Είναι δυνατόν να λέμε πως αγαπάμε τις μέλισσες και μετά να κάνουμε μια γενοκτονία των τέκνων τους κάθε μέρα κάθε εβδομάδα για μήνες επί σειρά ετών;

Στο κάτω κάτω της γραφής αν κάθε τέτοια υποδεέστερη βασίλισσα αποπερατωθεί σε μικρά αδύναμα μελίσσια και δοθεί σε αυτό το μελίσσι για να λειτουργήσει με πολλαπλές βασίλισσες δεν θα δώσει εξαιρετικά πολυάριθμα σμήνη τεράστιας δυναμικότητας και αποτελεσματικότατα στη συλλογή που θα δίνουν ακόμη περισσότερο βασιλικό πολτό;
Μήπως πρέπει να θεμελιώσουμε τη παραγωγή του βασιλικού πολτού στη διάσωση κι όχι στην απόρριψη της νέας βασίλισσας, ώστε να ενισχύονται τα μελίσσια που αδυνατίζουν κι εξαντλούνται από τη διαδικασία αυτή;



Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ
Το φηφιακό βιβλίο για την αριθμητική και τη γεωμετρία

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑΤΑ

Τα βασικά (36) εργαλεία (33) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ (23) ΒΙΝΤΕΟ (20) έξυπνα κόλπα (18) κυψέλη (16) μελισσοκομική ιστορία (16) ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ (15) ανακοινώσεις (14) αυτοπροστασία (12) ΚΟΦΙΝΕΛΟ (11) SKEP (10) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (10) το σύστημα μου (10) κατασκευές (9) οδηγίες (9) ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ (8) απόψεις (8) ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (7) Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ (7) ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ (7) Συσκευασίες μελιού (7) βιβλία (7) κυψελη (7) παραδοσιακή μελισσοκομία (7) Μελισσοκομική Πρακτική (6) κυψέλη άμστελ (6) περιβάλλον (6) συσκευασίες (6) το μελισσοκομείο μου (6) Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΑΝ ΕΜΠΕΥΣΗ (5) ΚΥΨΕΛΗ ΚΟΡΜΟΣ (5) βασιλικός πολτός (5) οικειακή διατροφική αυτάρκεια (5) παράξενα (5) συσκευασία (5) φυσική ζωή (5) 1.ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (4) ΓΥΡΗ (4) Γερμανική μελισσοκομεία (4) Ελληνική σοφία (4) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ (4) ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (4) ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΙΣΤΕΑΣ (4) ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (4) αποφθέγματα (4) δράσεις (4) εχθροί της μέλισσας (4) κοινωνία (4) νομικά θέματα (4) πολιτική (4) σκέψεις (4) το εργαστήρι του βασιλοτρόφου (4) ¨ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ (3) ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (3) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (3) Ελλάδα (3) ΙΣΤΟΡΙΑ (3) ΚΟΣΜΗΜΑ (3) ΚΥΨΕΛΗ ΠΟΛΗΣ (3) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ (3) ΠΡΟΠΟΛΗ (3) Πρόσωπα της Ελληνικής μελισσοκομίας (3) ΤΟΠΙΑ (3) ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (3) ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΗΡΗΘΡΑΣ (3) ανέκδοτο (3) βότανα (3) διεθνώς (3) ιστοσελίδες μελισσοκομίας (3) μεταλλαγμένα (3) μεταφορικό μέσο μελισσοκόμων (3) πλαστική κυψέλη (3) προιόντα (3) TOP BAR (2) ΑΝΑΣΤΟΜΗ ΚΥΨΕΛΗ (2) ΒΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ (2) ΒΟΤΑΝΑ (2) ΓΕΩΡΓΙΑ (2) ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (2) Δημήτρης Καρακούσης (2) ΕΚΘΕΣΕΙΣ (2) ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ (2) ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΗΣ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ (2) ΕΞΥΠΝΑ ΚΟΛΠΑ (2) Ηλεκτρονικό κατάστημα (2) Ημερολόγιο εμπειριών (2) ΚΗΦΗΝΑΣ (2) ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ (2) Λευκάδα (2) ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (2) ΜΕΛΙΣΣΟΚΕΡΙ (2) Μύθοι Αισώπου (2) ΝΟΜΑΔΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (2) ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (2) ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ (2) ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ (2) ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (2) ΠΡΩΤΟΓΟΝΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ (2) Πρόσωπα (2) Πρόσωπα της διεθνούς μελισσοκομίας (2) ΣΥΡΜΑΤΩΜΑ ΠΛΑΙΣΙΟΥ (2) ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (2) ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ (2) ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ (2) αλυσοπρίονο (2) βαρρόα (2) βιολογία (2) δηλητήριο μέλισσας (2) διαγωνισμοί (2) ενεργειακή αυτάρκεια (2) ενημέρωση (2) επιστήμη (2) ετήσιος απολογισμός (2) ευτράπελα (2) η μέλισσα (2) ιδιοκατασκευές (2) κοφίνια (2) κυψέλες (2) κυψέλη Αργώ (2) κυψέλη ανάστομη-τοπ μπαρ- (2) μελισσοκομική επιθεώρηση (2) νομοθεσία μελισσοκομίας (2) πλαστική κυψέλη Νικοτπλαστ (2) προμηθευτές (2) στατιστικά στοιχεία (2) τα προϊόντα μου (2) τιμές (2) τρύγος (2) υδρόμελο (2) φυλές μέλισσας (2) φυτά (2) Aσθένειες του μελισσιού (1) Huber Francois (1) Α (1) ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΑΓΡΟΤΟΣΠΙΤΟ (1) ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ (1) ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ (1) ΑΝΤΛΙΑ ΚΡΙΟΣ (1) ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ (1) ΑΣΦΑΛΕΙΑ (1) ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΚΥΨΕΛΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ (1) Αστείο (1) ΒΑΛΒΙΔΕΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ (1) ΒΑΡΕΛΙ (1) ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (1) Βαρροική ακαρίαση (1) Γ’ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ (1) ΔΙΕΘΝΩΣ (1) Διατροφή (1) ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ (1) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΦΕΣΜΟΥ ΣΕ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (1) ΕΛΙΑ (1) ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗΜΑ (1) ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (1) ΕΞΥΠΝΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ (1) ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΛΙΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ (1) ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΥΛΗΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (1) ΕΡΓΑΤΡΙΑ (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (1) ΕΧΡ (1) Επικαιρότητα (1) Εργάτης πεύκου (1) ΖΑΧΑΡΟΖΥΜΑΡΟ (1) ΖΟΜΠΥ (1) ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ (1) ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ (1) ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ (1) Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (1) Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ (1) Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ (1) Η ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΜΟΥ (1) ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ (1) ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ (1) ΘΕΡΜΟΚΥΨΕΛΗ ΒΕΕΒΟΧ (1) ΘΥΡΙΔΑ (1) Θερμοβάρ (1) ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (1) ΚΌΣΜΗΜΑ (1) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (1) ΚΕΝΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ (1) ΚΕΡΙ (1) ΚΗΡΟΓΟΝΟΙ ΑΔΕΝΕΣ (1) ΚΟΤΕΤΣΙ (1) ΚΤΙΣΙΜΟ ΚΟΜΠ (1) ΚΥΨΕΛΗ ΚΤΙΣΤΗ (1) ΚΥΨΕΛΗ ΠΗΛΙΝΗ (1) Κωστας Χαραλάς (1) ΛΙΩΣΙΜΟ ΚΕΡΙΟΥ (1) ΜΑΚΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΒΟΣΚΕΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΦΟΡΕΙΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΙΟΥΛΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΜΑΡΤΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ (1) ΜΕΞΙΚΟ (1) ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΜΥΘΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΗΡΩΕΣ (1) ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ (1) Μανίκης (1) Μελίσσια κι άνθρωπος (1) Μελίχρυσος (1) ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΝΤΑΝΤΑΝΤ (1) Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (1) Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΟΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΟΡΕΣΤΑΔΑ (1) ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (1) ΠΑΡΑΣΙΤΑ (1) ΠΗΛΙΝΑ ΣΚΕΥΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΠΗΛΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΗΛΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ ΚΑΘΕΤΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΥΨΕΛΗ APIMAYE (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΥΨΈΛΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΕΚΝΟΣΕΤ (1) ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ (1) ΠΟΤΙΣΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΏΝ ΤΕΚΝΟΣΕΤ (1) ΠΡΟΠΑΛΟΙΦΗ (1) ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ (1) ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΡΩΤΟΕΛΛΗΝΕΣ (1) Περιοδικά μελισσοκομίας (1) ΡΟΛΟΙ (1) ΣΕΡΣΕΛΟΙ (1) ΣΕΡΣΕΝΙΑ (1) ΣΙΚΕΛΙΑ (1) ΣΤΕΝΣΙΛ (1) ΣΤΟΧΟΙ (1) ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1) ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ (1) ΣΥΝΤΑΓΗ ΒΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ (1) ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΡΟΠΑΛΟΙΦΗΣ (1) ΣΥΣΤΗΜΑ ΖΕΝΤΕΡ (1) ΣΦΗΚΕΣ (1) ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΤΑΙΝΙΕΣ (1) ΤΑΜΠΕΛΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ (1) ΤΑΜΠΕΛΙΤΣΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΥ (1) ΤΕΧΝΗΤΗ ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑ-ΚΟΨΙΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ- (1) ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΦΕΣΜΟΥ ΣΕ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΥΛΟΥ ΚΕΡΙΟΥ ΣΕ ΠΛΑΙΣΙΟ (1) ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΣ (1) ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΑΣ (1) ΥΠΟΔΟΜΗ (1) ΥΨΕΛΙ (1) ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ (1) ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ (1) ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ (1) ΦΟΡΗΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ (1) ΦΩΛΙΑ ΠΟΥΛΙΩΝ (1) ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟ (1) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΌΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΦΟΡΤΗΓΟΥ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ (1) ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΚΕΡΙ (1) ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ (1) ανακαλύψεις (1) αρρώστιες (1) ασκοσφαίρωση (1) ασφάλεια (1) βαμβακίαση πεύκου (1) βασιλισσοκελιά (1) βιολογική μελισσοκομία (1) βιοποικιλοτητα και απειλές (1) γλυκά (1) διατροφικά σκάνδαλα (1) εγκλωβισμός βασίλισσας (1) εκθέσεις-συνέδρια (1) εκλογές (1) εντατική γεωρία (1) εξ (1) επίκαιρα (1) εργαστήριο μελισσοκομικό (1) η μελισσοκομία (1) η παριζιάνικη κυψέλη (1) καθαρισμός εργαλείων (1) καυσιμο νερό (1) κινηματογράφος (1) κυψέλη επίδειξης Οντάριο (1) κυψελίδιο (1) κόψιμο μελισσιού (1) μέλισσα και περιβάλλον (1) μήνας του μέλιτος (1) μελισσοκομική ορολογία (1) μελισσοκομική χλωρίδα (1) μελισσοφάγος (1) μελιτογόνα έντομα (1) μελόκρασο (1) μικρό εργαστήρι της μέλισσας (1) μινιμαλιστική κυψέλη (1) μοντέλο πρόγνωσης μελιτοεκκρίσεων (1) μύγες και μέλι (1) νέοι μελισσοκόμοι (1) νομαδική κυψέλη (1) νοσεμίαση (1) ο επιγειος παράδεισος (1) οι τροφοδότες μου (1) οικονομία (1) παράσιτα (1) πελίτι (1) πλαστική κυψέλη beehive (1) πλαστική κυψέλη Τεκνοσέτ (1) ποιότητα (1) προιόντα κυψέλης (1) σερσένι (1) σκαθάρι (1) συνταγές με μέλι (1) συνταγή ζαχαροζύμαρου (1) σφήκα (1) σύστημα Αριστέας (1) τα προϊόντα της μέλισσας (1) ταυτοποίηση (1) τιμοκατάλογος Ελληνικός (1) το εργαστήριο μου (1) τσιμεντένια κυψέλη:Μέλοικος (1) φαρμακείο σπιτιού (1) φουτουριστική κυψέλη (1) φυσική καλλιέργεια (1) φωτογραφία (1)

Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας και η δυστυχία του να μην είσαι

Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας και η δυστυχία του να μην είσαι
κάντε κλίκ για ανάγνωση του πλήρους έργου