Σελίδες

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

ΚΑΜΠΑΝΑ, ΚΑΛΑΘΙ, ΚΟΦΙΝΙ Ή ΑΠΛΑ ΚΥΨΕΛΗ



κυψέλη καλαθούνα ή κοφίνι απο το μουσείο μελισσοκομίας στη Κοζάνη







Γενικό Όνομα: Κοφίνι - κυψέλη
Κατηγορία: Επαγγέλματα
Θέση: Λαογραφικό Μουσείο,3ος Όροφος, βιτρίνα "ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ"
Προέλευση:
Σύντομη Περιγραφή: Πρόκειται για κοφίνι γυρισμένο προς τα κάτω και επικαλυμμένο με κοπριά. Είναι πλεγμένο προφανώς με καλάμι. Στο κάτω μέρος προεξέχουν οι κάθετες βέργες για να δημιουργείται άνοιγμα για τις μέλισσες.
’θροισμα: 1
Σύνολο Μερών: 1
Διαστάσεις: μέγ.ύψ.: 0,55μ. / κάτω δ.: 0,34μ.
Τεχνικές: Τεχνική της καλαθοπλεκτικής.
Κατάσταση: Αρκετά καλή
Χρονολογία: 19ος - 20ος αι.
Ύλη: Καλάμι
Τρόπος Απόκτησης: Επαγγέλματα
Χρόνος Απόκτησης:
Καταγραφέας: Ιωάννα Μπενιουδάκη
Βιβλιογραφία: Ευθυμίου - Χατζηλάκου Μ., Εθνογραφικά, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, Ναύπλιο 1981 - 82, τομ.3, σελ.125.
Γενική Κατηγορία: Αντικείμενο
Κοφίνι - κυψέλη


προεπισκόπηση εκτύπωσης






Οι παραδοσιακές κυψέλες έχουν κατα τόπους διαφορετικές ονομασίες το συγκεκριμένο είδος διαθέτει ίσως τις περισσότερες παραλλαγές άρα και ονομασίες είναι μάλλον μια απο τις πρώτες τεχνητές κυψέλες μετά τους κορμούς ή ίσως και παράλληλα.
Εδώ στη Λευκάδα τα έχω ακούσει: "καλάθια" " καλαθούνες" " κοφίνια" "καμπάνες" "κοφινέλια", και πάντα μιλάμε για περίπου αυτό το σχήμα με παραλλαγές που έχουν να κάνουν με το μέγεθος και τα υλικά πλέξης.




Γίνεται απο σκελετό λυγαριάς και καλάμι ,ή απο βούρλα και λιναρένιο σπάγγο, ή απο σανό σιτηρών και φλούδα λιγαριάς ,όλα τα παραπάνω τα επιχρήζουν με μίγμα αργίλου και σβουνιάς απο αγελάδες ή άλογο επειδή όταν στεγνώσει γίνεται ισχυρό και αδιάβροχο.
Όσο και αν ακούγεται αηδιαστικό είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό!
Σε άλλες περιπτώσεις έχω ακούσει για μίγμα άργιλου ασπραδιού αυγών και ξυδιού το οποίο ξέρω ότι το χρησιμοποιούν και οι αγιογράφοι σαν φιξατίφ ή βερνίκι για την προστασία των αγιογραφιών και των εικόνων τους.Μίγμα που διατηρήται άθικτο για αιώνες.
Πάντως η πλέξη που ακολουθείται είναι η εξής λίγο πολύ.

Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι αυτά που φαίνονται στην παρακάτω φωτογραφία, χοντρός βαμβακερός σπάγκος ή λινός περασμένος σε κερί στεγνό,
ένα ψαλίδι,
μια μεγάλη
βελόνα (σακοράφα),
το πάνω μ
έρος ενός πλαστικού μπουκαλιού από αναψυκτικό,
ένα στρογγυλό κομμάτι κόντρα πλακέ θαλάσσης
διαμέτρου 15cm κάνοντάς του γύρο γύρο με ένα τρυπάνι τρύπες πάχους 4mm και 1,5cm απόσταση μεταξύ τους και
ένα είδος ξύλινης χειρολαβής.

Η βασική ύλη που θα χρησιμοποιήσουμε είναι τα ξερά βούρλα ή άχυρα.

Στην αρχή της διαδικασίας και της πρώτης στροφής θα χρειαστούμε
ένα άδειο ρολό τουαλέτας που θα μας βοηθήσει να ξεκινήσουμε το δέσιμο των βούρλων στην ξύλινη βάση. Η παρακάτω φώτο βοηθάει στο να καταλάβουμε την όλη διαδικασία. Τα βούρλα τοποθετούνται μέσα στο πλαστικό χωνί το οποίο χρησιμεύει σαν οδηγός. Με την βοήθεια της σακοράφας συνεχίζουμε το πλέξιμο και το δέσιμο των βούρλων από την προηγούμενη στροφή και έτσι συνεχίζονται με τον ίδιο ρυθμό και τροφοδοτώντας συνέχεια το χωνί με βούρλα και σφίγγοντάς τα δυνατά με το σπάγκο φτάνουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα ένα είδος κοφινιού που χρησιμεύει σαν παγίδα για την σύλληψη των αφεσμών. Αφού βιδώσουμε την ξύλινη χειρολαβή και αλείψουμε εσωτερικά την παγίδα με λιωμένο κερί μελισσών αυτή τοποθετείται σε διάφορα σημεία γύρω από το μελισσοκομείο. Η κυψέλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σαν μόνιμη που θα πιάσει τον αφεσμό είτε και σαν εργαλείο μεταφοράς ενός είδη πιασμένου αφεσμού από ένα κλαδί στην παγίδα και μετά στην κυψέλη που έχει προετοιμαστεί έχει μικρά κομμάτια κηρήθρας κολλημένα στην κορυφή της και μερικά ξύλινα ραβδάκια για να στηρίξουν το βάρος του περασμένα σε κάθετη φορά απο τις κηρήρθες συνήθως τέσσερα αρκούν.
Στην δεύτερη περίπτωση η παγίδα τοποθετείται κοντά ή πάνω από τον αφεσμό και όταν εισέλθει αυτός και φωλιάσει μέσα τότε μεταφέρουμε την παγίδα με την χειρολαβή και τινάζουμε τον αφεσμό στην οριστική του κυψέλη.


συλλογή πληροφοριών απο το ιστολόγιο:
Ευήνος-ΕVINOS BEE
Όπου παρουσιάζεται σαν κατασκευή παγίδας αφεσμών
http://evinosbee.blogspot.com/

H παραδοσιακή μελισσοκομία έχει φοβερή δύναμη και σοφία για τούτο αξίζει να τη κρατήσουμε ζωντανή και δυνατή.
Ξεκινάει απο τη λογική να αξιοποιήσουμε ότι υπάρχει στο άμεσο περιβάλλον μας απλά αξιοποιώντας το με το καλύτερο δυνατό τρόπο.
Αν σας έλεγε κανείς ότι με λίγα άχυρα πηλό και σβουνιές θα φτιάχνατε μέλι δεν θα γελούσατε;
Ε να λοιπόν πως τα κατάφερναν οι παππούδες μας να κάνουν και απο το σκ.... μέλι.
Εμείς δεν μπορούμε;Εγώ το βλέπω αλλιώς μπορούμε κι ακόμα καλύτερα!



Δείτε αξιοποίηση που μπορεί να έχει όπως στους φίλους Γερμανούς που το πήραν αυτούσιο αλλά το έκαναν τέχνη νοικοκυρεμένη εδώ και αιώνες.

Ας μάθουμε λοιπόν τη παράδοση μας επανεισάγοντας την όπως με τόσα άλλα θέματα έχει γίνει.
Δείτε πως η μελισσοκομική παράδοση αιώνων διασώζεται απο κείνους που θεωρούμε αυτή την εποχή τους χειρότερους εχθρούς μας.
Οι φίλοι Γερμανοί όχι οι ανάγωγοι, οι ανιστόρητοι και οι κλέφτες , αλλά οι σιωπηλοί ευγενικοί δουλευταράδες φίλοι της τάξης της φύσης και της αρμονίας εκείνοι που αγαπάμε, λοιπόν μας κάνουν το δώρο αυτό δείτε το και εμπνευστείτε κι εσείς


http://www.iwf.de/iwf/do/mkat/listing.aspx?Action=Schnell&SearchStr=korbimkerei

Ergebnisse der Suche in der Infothek






1 Trefferanzahl pro Seite:





TREFFER 1 BIS 9 VON 9 SUCHERGEBNISSEN


Ihre Suche nach "korbimkerei"





Z 16
Traditionelle Korbimkerei in den Heidegebieten Norddeutschlands - Die Arbeiten des Heideimkers im Jahresverlauf

Filme 1 bis 4 (Kassette 1) zeigen die Kontrolle der Standvölker nach der Überwinterung, die Frühjahrswanderung in die Obstplantagen des Alten Landes, die Vorbereitung von Schwarmfangbeuteln und Körben......




E 2994
Heideimkerei - 5. Mitteleuropa, Nördliches Niedersachsen - Sommerarbeiten zur Zeit der Heideblüte in einer Korbimkerei

In der Imkerei Georg Klindworth in Langenfelde bei Sittensen werden im August folgende Arbeiten ausgeführt: Vorbereitung der Einwanderung, Wanderung in die Heidegebiete, Fütterungsmaßnahmen bei Tracht......




E 2962
Heideimkerei - 4. Mitteleuropa, Nördliches Niedersachsen - Arbeiten zur Zeit der Nachschwärme in einer Korbimkerei

In der Imkerei Georg Klindworth in Langenfelde bei Sittensen wird im Juni mit Hilfe der Nachschwärme der Bestand etwa verdreifacht: Korbkontrolle, Sammeln der Schwarmtrauben in leeren Körben, Völkerbi......




E 2946
Heideimkerei - 3. Mitteleuropa, Nördliches Niedersachsen - Arbeiten zur Zeit der Vorschwärme in einer Korbimkerei

Die mehrwöchige Schwarmzeit der Heidebienen beginnt Anfang Juni mit dem Abgehen der Vorschwärme. In der Imkerei Georg Klindworth in Langenfelde bei Sittensen werden die schwarmbereiten Korbvölker in d......




E 2901
Heideimkerei - 2. Mitteleuropa, Nördliches Niedersachsen - Vorbereitungen auf die Schwarmzeit in einer Korbimkerei

Nach der Frühjahrswanderung erhalten die Korbvölker der Imkerei Georg Klindworth in Langenfelde bei Sittensen auf den heimischen Außenständen künstliche Futtergaben. Für die Schwarmzeit der Bienen wer......




E 2879
Heideimkerei - 1. Mitteleuropa, Nördliches Niedersachsen - Frühjahrsarbeiten in einer Korbimkerei

In der Imkerei Georg Klindworth in Langenfelde bei Sittensen werden die Korbvölker nach der Überwinterung kontrolliert und für die Frühjahrswanderung ins Alte Land vorbereitet. Dort werden sie für dre......




E 2802
Heideimkerei - 7. Mitteleuropa, Nördliches Niedersachsen - Gewinnung von Heidehonig in einer Korbimkerei

Im Spätherbst wird aus den eingelagerten Honigkörben Heidehonig geerntet. Die Waben werden zerteilt. Sie liefern Scheibenhonig, der abgewogen und eingepackt wird, Wachsstücke (für die Wachsgewinnung) ......




E 2790
Heideimkerei - 6. Mitteleuropa, Nördliches Niedersachsen - Herbstarbeiten in einer Korbimkerei

In der Imkerei Georg Klindworth in Langenfelde bei Sittensen werden die nach der Heidetracht anfallenden Arbeiten an den Bienen vorgenommen: Aussuchen und Verstärken der Standvölker für die Überwinter......




E 2661
Heideimkerei - 8. Mitteleuropa, Nördliches Niedersachsen - Wachspressen in einer Imkerei

In der Imkerei Georg Klindworth in Langenfelde bei Sittensen wird Ende des Sommers aus Wabenresten Wachs gepreßt: Heizen von Schmelz- und Wasserkessel, Schmelzen des Rohwachses zusammen mit Wasser, Wa......






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου