Μελόκρασο
Το μελόκρασο-ή υδρόμελο/Mead- είναι ένα από τα παλαιότερα είδη οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο και η ιστορία του είναι γεμάτη στο μύθο και το μυστήριο.
το μελόκρασο-Υδρόμελι είναι ένα παραδοσιακό ποτό που γίνεται από μέλι, νερό, μαγιά και λίγο κιτρικό οξύ / χυμό λεμονιού, και δεν περιέχει κρασί ή χυμό σταφυλιού.
Ο όρος «μήνας του μέλιτος» συνδέεται με το έθιμο του ποτού μελόκρασο.
Βασίζεται στη παραδοσιακή κατανάλωση Μελόκρασου για ένα μήνα μετά το γάμο, με σκοπό να εξασφαλιστεί καρδάμωμα και σύλληψη και γεννηση ενός-τουλάχιστο- αρσενικού παιδιού.
Εκτός από τη φήμη του για τον αφροδισιακό αυτό λόγο, προτείνεται το υδρόμελο γιατί έχει φαρμακευτικές ιδιότητες.
Υπάρχουν και μίξεις κανονικού κρασιού απο σταφύλια με υδρόμελο.
Κατά τη γνώμη μας το παραδοσιακό υδρομελι-μελόκρασο δεν πρέπει να περιέχει χυμό σταφυλιού.
Στη καλύτερη περίπτωση ένα τέτοιο ποτό μπορεί να είναι αρκετά εύγευστο, και στη χειρότερη περίπτωση να είναι μια φτωχή εκδοχή γλυκού λευκού κρασιού .
Εάν είναι γλυκό παχύ πιθανώς έχει χυμό σταφυλιού σε αυτό και δεν είναι ένα "παραδοσιακό" υδρόμελι
Το Υδρόμελι μπορεί να είναι ξηρό, ημίγλυκο και όλα τα στάδια στο μεταξύ.
Για την επίτευξη ενός μέσου υδρόμελου θα απαιτούσε περίπου 4lbs του μελιού ανά γαλόνι, αυτό ισοδυναμεί με κάτι λιγότερο από το 1 / 2 lb του μελιού ανά φιάλη, ενώ για ένα σακί υδρόμελι για 5lbs του μελιού ανά γαλόνι θα ήταν σωστό - αυτή είναι συνήθως προστίθενται σταδιακά με την πάροδο
Στη περίοδο ζύμωσης υπάρχει ο κίνδυνος "στάσης"της ζύμωσης.-σταματάει η βράση-οπότε ξυνίζει μάλλον
Το υδρόμελο χρειάζεται περίπου ένα χρόνο σε δρύινα βαρέλια για την ανάπτυξη χαρακτήρα -ενώ ένα βαρέλι υδρόμελο ιδανικά θα πρέπει να έχει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια για να αναπτυχθεί σωστά σαν παλαιωμένο.
Το επίπεδο αλκοόλ θα κυμαίνεται από περίπου 7% για ένα ξηρό σε περίπου 15% για μια καλή παρτίδα υδρόμελου.
Προτείνεται ελαφρά ψύξη υδρομελιού,θα πρέπει να διατηρείτε σε μέρος δροσερό και κλειστό για τη μείωση της οξείδωσης.
Mead είναι μια ποιότητα υδρόμελου που κάνει ένα εξαιρετικό απεριτίφ σαν γλυκό κρασί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου