Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010
Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΩΣ ΙΕΡΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ
Κατερίνα Παπαδάκη-Ήριννα
«Ένα Χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη και μία μέλισσα δεν κάνει μέλι»
Αρχαία παροιμία
«Την μέλισσαν ιεράν μεν φασί των Μουσών είναι, βασιλείας δε και πολιτικής ζωής ανθρώποις διδάσκαλον»
Πρόκλος, Υπόμνημα εις την Πλάτωνος Πολιτείαν
H μέλισσα στη μυθολογία
Η μέλισσα κατέχει σημαντική θέση στην ελληνική παράδοση και στην ίδια τη ζωή των Ελλήνων. Οι Έλληνες είχαν αντιληφθεί από πολύ νωρίς τη θρεπτική αξία του μελιού, γι’ αυτό και το θεωρούσαν θεϊκή τροφή.
Η Μέλισσα ήταν θυγατέρα του βασιλιά της Κρήτης Μελισσέα, αδελφή της Αμάλθειας, μαζί με την οποία εκτελούσαν χρέη τροφών του νεογέννητου Δία, τον οποίο τάιζαν με γάλα και μέλι. Από αυτό ονομάστηκε ο Ζεύς Μελισσαίος.
Ο Απολλόδωρος μας αφηγείται ένα σημαντικό μύθο του Γλαύκου που αναστήθηκε εκ μέλιτος. Ο Γλαύκος ήταν γιος του Μίνωα και της Πασιφάης. Όταν ήταν παιδί, κυνηγώντας μια σφαίρα ή κατ’ άλλους έναν ποντικό, έπεσε μέσα σ’ ένα μεγάλο δοχείο γεμάτο μέλι και πνίγηκε. Κανείς δεν γνώριζε πού εξαφανίστηκε. Τότε κάλεσαν τον Πολύιδο που ήταν περίφημος οιωνοσκόπος και με τη συμβουλή του μπόρεσε ο Βαλλεροφόντης να δαμάσει τον ίππο Πήγασο. Προσπαθώντας να βρει το παιδί, παρατήρησε ότι στην είσοδο ενός υπογείου μια κουκουβάγια έδιωχνε τις μέλισσες. Σε αυτό το υπόγειο βρήκε το δοχείο με το μέλι και από εκεί έβγαλε το λείψανο του Γλαύκου. Ο Μίνωας του ζήτησε τότε να ξαναζωντανέψει το παιδί και τον έκλεισε μαζί του σ’ έναν κενό τάφο. Εδώ ο Πολύιδος είδε ένα φίδι να πλησιάζει το νεκρό παιδί και το σκότωσε. Σε λίγο εμφανίστηκε ένα άλλο φίδι που, βλέποντας το πρώτο σκοτωμένο, έφυγε και αργότερα επέστρεψε φέρνοντας ένα βότανο το οποίο άπλωσε πάνω σε όλο το σώμα του σκοτωμένου φιδιού, κι εκείνο ξαναζωντάνεψε. Με το βότανο αυτό ο Πολύιδος ξανάφερε στη ζωή τον Γλαύκο.
Τη μελισσοκομία τη δίδαξε ο Αρισταίος, μια από τις πλέον αινιγματικές μορφές της αρχαιότητας, καρπός της ένωσης του Απόλλωνα με τη νύμφη Κυρήνη. Ο Ερμής τον παρέδωσε στις Ώρες και στη Γαία για να τον αναθρέψουν στάζοντας νέκταρ και αμβροσία στα χείλη του βρέφους, που έγινε έτσι αθάνατο! Όταν μεγάλωσε, οι Μούσες του δίδαξαν τη μαντική και την ιατρική. Από τις Νύμφες ο Αρισταίος έμαθε τέχνες όπως η μελισσοκομία, τις οποίες αργότερα τις δίδαξε ο ίδιος στους ανθρώπους.
Ο συμβολισμός της μέλισσας
Μέλισσες ονομάζονταν οι ιέρειες της Δήμητρας, ως τροφοδότειρας θεάς και προεστώσας της πολιτικής κοινωνίας, με φυσικό σύμβολο την κυψέλη. Μέλισσες ονομάζονταν επίσης οι ιέρειες της Εφεσίας Αρτέμιδος. Ο αρχιερέας μάλιστα λεγόταν Εσσήν που σημαίνει «ο βασιλιάς των μελισσών». Μέλισσα αποκαλούσαν και τη Σελήνη, προστάτιδα της γέννησης. Μέλισσες αποκαλούσαν, τέλος, τις ψυχές που κατέρχονταν προς γέννηση και επρόκειτο να ζήσουν με δικαιοσύνη τη ζωή τους και να επιστρέψουν πάλι έχοντας εργαστεί όσα είναι αγαπητά στους θεούς.
Στα διάφορα Μυστήρια έπλεναν τα χέρια τους με μέλι αντί για νερό, για να είναι καθαρά από καθετί λυπηρό, βλαπτικό και ρυπαρό. Έκαναν δε με το μέλι καθαρμό της γλώσσας από καθετί σφαλερό. Το μέλι έχει και καθαρτική και συντηρητική δύναμη· πράγματι, πολλά προϊόντα μένουν άσηπτα στο μέλι, και χρόνια τραύματα με το μέλι απολυμαίνονται.
Στην Περσεφόνη, που έχει το προσωνύμιο Μελιτώδης, πρόσφεραν μέλι ως προστάτιδα των καρπών, συμβολοποιούσαν έτσι τη φυλακτική της ιδιότητα. Μερικοί ταυτίζουν το νέκταρ και την αμβροσία με το μέλι, αφού το μέλι είναι τροφή των θεών.
Η μέλισσα είναι ζώο φιλεπίστροφο, παρά πολύ δίκαιο και γαλήνιο, γι’ αυτό και οι σπονδές από μέλι θεωρούνται νηφάλιες. Τα σμήνη των μελισσών είναι ακόμα σύμβολο του αποικισμού. Όταν η μέλισσα μετατίθεται σε άλλο τόπο, μαθαίνει όλα αυτά που αφορούν τη νέα της κατοικία πολύ γρήγορα και με μεγάλη ακρίβεια.
Η
διατροφική μνήμη του μελιού
Το μέλι είναι για τις μέλισσες βοσκή αλλά και τροφή.
Το μέλι, όπως και άλλα προϊόντα βασικής διατροφής, είναι γνωστό από την αρχαιότητα και αναφέρεται στις μυκηναϊκές πινακίδες της Γραμμικής Β.
Στην Οδύσσεια (κ 519) προσφέρεται σπονδή από μελίκρατον ή μελίκρητον, εκλεκτό ποτό από μέλι και γάλα. Στην Οδύσσεια επίσης (υ 168) οι ορφανές κόρες του Πίνδαρου τρέφονται από τη θεά Αφροδίτη με τυρί, μέλι και οίνο. Τα διάφορα αφεψήματα τα έπιναν με μέλι, έφτιαχναν ακόμα και κρασί με μέλι. Διαδεδομένα ήταν επίσης το υδρομέλιτον (νερό με μέλι), οξυμέλιτον (νερό με μέλι και λίγο ξύδι) και το μελίζωμον (ζωμός με μέλι). Το ίτριον γινόταν με μέλη και σουσάμι (είδος παστελιού), ενώ οι σησαμίδες φτιάχνονταν από μέλι, σουσάμι και λάδι σε σφαιρικές μπουκιές.
Με μέλι, τυρί, σκόρδο και άλλα συστατικά του κατασκεύαζαν τον μυττωτό (είδος σκορδαλιάς). Τα όσπρια τα έτρωγαν κατά κανόνα με τη μορφή χυλού, προσθέτοντας ανάμεσα στα άλλα και μέλι. Ευρύτατα διαδεδομένοι και σε μεγάλη ποικιλία ήταν και οι πλακούντες, μελιτούντες, πυραμοί, οινούτα κ.λπ., γλυκίσματα με μέλι, ξηρούς καρπούς και μυρωδικά.
Ο Πυθαγόρας και όλοι όσοι ακολουθούσαν τη διδασκαλία του είχαν το μέλι ως κύρια τροφή, ενώ ο Ιπποκράτης, πατέρας της Ιατρικής (462-352 π.Χ.), το συνιστούσε σε όλους τους ανθρώπους αλλά ιδιαίτερα στους ασθενείς. Ο Θεόφραστος αναφέρει: «Για να μη γεράσω πίνω γάλα και μέλι». Ο Αθήναιος, στο έργο του Δειπνοσοφιστές, αναφέρει το εξής: Ο Δημόκριτος, όταν είχε γεράσει, ήθελε να πεθάνει και μείωνε καθημερινά την τροφή του. Είχε φτάσει όμως η εποχή που θα γινόταν τα Θεσμοφόρια και οι γυναίκες τον παρακάλεσαν να μην πεθάνει στη διάρκεια της γιορτής. Ζήτησε τότε να του τοποθετήσουν κοντά του ένα δοχείο με μέλι. Έζησε έτσι αρκετές ημέρες και, όταν τελείωσε το μέλι, πέθανε. Κάποτε ρώτησαν τον Δημόκριτο πώς μπορούν οι άνθρωποι να διατηρηθούν άνοσοι και μακρόβιοι και αποκρίθηκε: «Εξωτερικά να χρησιμοποιούν ελαιόλαδο στο σώμα, και εσωτερικά μέλι». Ο Αριστοτέλης αναφέρει με επιστημονικό τρόπο πολλές πληροφορίες για τις μέλισσες και το μέλι. Η κυψέλη της εποχής αυτής ονομαζόταν ανάστομο κοφίνι.
Η παράδοση αναφέρει πως, όταν πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος, τον τοποθέτησαν σε μέλι για να διατηρηθεί πολύ καιρό. Η Κλεοπάτρα, Ελληνίδα βασίλισσα της Αιγύπτου, χρησιμοποιούσε το μέλι ως βασικό καλλυντικό της. Αλλά και στην περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας το μέλι ήταν μέρος της διατροφής. Σε κείμενα της εποχής αναφέρονται τα παρακάτω: «Πίνομεν και ζωμόν μετά μέλιτος» και «Ορύζιν με το μέλιν», «όξος τε και μέλιν εκ του ακάπνιν» (αυτό που βγαίνει πριν καπνιστούν οι μέλισσες, το εκλεκτόν).
Για την ετυμολόγηση του ονόματος Μέλισσα, το Μέγα Ετυμολογικό Λεξικό παραθέτει τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία: «Παρά το μέλλειν... η μέλισσα των ανθών τα χρησιμώτατα συλλέγουσα, το μέλι ποιεί, τα μεν καλά εκλέγουσα, τα δε φαύλα απορρίπτουσα».
Ποίημα του λυρικού ποιητή Ανακρέοντα από την Τέω, ο οποίος έζησε τον 6ο αιώνα π.Χ.
Ο Έρωτας κάποτε δεν είδε τη μέλισσα
μες στα τριαντάφυλλα να κοιμάται
κι εκείνη τον τσίμπησε.
Τρυπημένος στο δάχτυλο ούρλιαξε.
Στην ωραία Αφροδίτη τρέχοντας πέταξε
κι είπε: «Χάθηκα, μάνα μου,
χάθηκα και πεθαίνω.
Φίδι με δάγκωσε μικρό, φτερωτό,
Που οι αγρότες μέλισσα το λεν».
Κι εκείνη του απάντησε:
«Αν το κεντρί μιας μέλισσας
πόνο σου φέρνει,
πόσο θαρρείς πως πρέπει να πονούν,
Έρωτα, όσοι τοξεύεις;»
Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010
ΠΕΡΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
του Αλέξανδρου Σ. Αλεξάκη *
Στις περισσότερες περιπτώσεις η αξία της συσκευασίας εξαντλείται στις εντυπώσεις που δημιουργεί. Για τα τρόφιμα όμως, η συσκευασία καθίσταται πολύ πιο σοβαρή υπόθεση, αφού αφορά στην ίδια την υγεία του καταναλωτή!
Δεδομένου, λοιπόν, ότι η συσκευασία αποτελεί ένα βασικό μέρος −θα το αποκαλούσαμε κορυφαίο παράγοντα και συνδεδεμένο άρρηκτα με την επεξεργασία και τη διανομή των τροφίμων−, είναι φανερό πως μια ελαττωματική συσκευασία θα ανατρέψει όλα αυτά που ένας παρασκευαστής τροφίμων έχει προσπαθήσει να επιτύχει.
Συνεπώς, όπως γίνεται κατανοητό, για να μην βρεθεί ο παραγωγός τροφίμων προ δυσάρεστων εκπλήξεων, φροντίζει ώστε σε γενικές γραμμές η συσκευασία να πληροί στοιχειώδεις προϋποθέσεις.
Έτσι, με νομοθεσίες, τα κράτη έχουν καθορίσει οδηγίες, οι οποίες ακολουθούν τους εξής κανόνες:
Η συσκευασία οφείλει να προστατεύει το τρόφιμο από τις φυσικές ζημιές, από κακούς χειρισμούς (χτυπήματα, κ.λπ.), από τη σκόνη, την έκθεση στο φως, την επίδραση από το οξυγόνο της ατμόσφαιρας και την υγρασία, τη μόλυνση από βιολογικούς παράγοντες (μικροοργανισμοί, έντομα, τρωκτικά), την απώλεια του αρώματος και της γεύσης, καθώς επίσης να διασφαλίζει την αποφυγή προσρόφησης αρωμάτων και γεύσεων από τον περιβάλλοντα χώρο.
Η συσκευασία γίνεται ενίοτε αιτία για την πρόκληση ασθενειών, καθώς μόρια της χημικής της σύστασης εισχωρούν στα τρόφιμα.
Για να είναι μια συσκευασία επιτυχής, οφείλει να πληροί τις ακόλουθες δύο προϋποθέσεις:
α) να αναγράφονται σε αυτή με σαφήνεια όλες οι πληροφορίες που αφορούν στο τρόφιμο (συστατικά, τα επιπρόσθετα συντηρητικά, βελτιωτικά, ο χρόνος ζωής κ.λπ.)·
β) να ανοίγει με ευκολία.
Κι όμως, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά για το καλό του τροφίμου, υπάρχει και κάτι άλλο στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας. Η ίδια η συσκευασία γίνεται, ενίοτε, αιτία για την πρόκληση ασθενειών, καθώς μόρια της χημικής της σύστασης εισχωρούν («μεταναστεύουν» όπως έχει επικρατήσει ο όρος διεθνώς) στο τρόφιμο και τα οποία είναι άκρως τοξικά καθιστώντας την υγεία επισφαλή.
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στη συσκευασία των τροφίμων είναι κυρίως το γυαλί, το μέταλλο (ανοξείδωτος χάλυβας), το αλουμίνιο (για το οποίο υπάρχουν έντονες αντιρρήσεις ως προς την υγιεινή του, διότι είναι τοξικό μέταλλο), το χαρτί και τα πλαστικά.
Η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί πάνω από 30 διαφορετικούς τύπους πλαστικών. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται τα πολύ γνωστά για τη χρήση τους πολυαιθυλένιο, το πολυπροπυλένιο, το πολυκαρμπονάτ και το χλωριούχο πολυβινύλιο. Εκείνα που χρησιμοποιούνται ευρύτατα είναι το πολυαιθυλένιο και το πολυπροπυλένιο.
Πολυαιθυλένιο (polyethylene) μεγάλης ή μικρής πυκνότητας
Χρησιμοποιείται για την κατασκευή φιαλών γάλακτος, νερού και χυμών φρούτων, στα κουτιά των δημητριακών, για τα κύπελλα μαργαρίνης, του γιαουρτιού, παγωτών, κ.λπ. Παρεμπιπτόντως, αναφέρουμε ότι από το ίδιο υλικό φτιάχνονται οι σακούλες πάσης χρήσης (τσάντες παντοπωλείων, σκουπιδιών κ.λπ.).
Το μικρής πυκνότητας πολυαιθυλένιο είναι σχετικά διαφανές. Από το υλικό αυτό κατασκευάζονται διάφορα φιλμ για πολλές χρήσεις, από τις συνήθεις σακούλες αποθήκευσης τροφίμων (ψωμιού, ψυγείου, κ.λπ.), μέχρι τα εύκαμπτα καπάκια των πάσης φύσεως δοχείων τροφίμων (τάπερ) και τα εύκαμπτα (συμπιέσιμα) μπουκάλια τροφίμων.
Πολυπροπυλένιο (polypropylene)
Είναι υλικό σκληρότερο και πιο ανθεκτικό στη θερμότητα, σε σύγκριση με το τετραφθαλικό πολυαιθυλένιο. Παρόλο που η μάζα του είναι πυκνότερη, εντούτοις είναι πιο διαφανές από το πολυαιθυλένιο και γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιείται για παρασκευή ανθεκτικότερων σκευών προς τη θερμότητα (κατάλληλα να χρησιμοποιηθούν σε φούρνο μικροκυμάτων). Μ’ αυτό φτιάχνονται τα φιαλίδια και τα βαζάκια που προορίζονται για τις σάλτσες ή τις κρέμες επικαλύψεων σαλάτας (dressing).
Το πρόβλημα
Το φαινόμενο της «μετανάστευσης» μέρους της πλαστικής ύλης στο τρόφιμο, κυρίως στο υγρό, κατέστη ιδιαζούσης σημασίας θέμα για την υγεία του ανθρώπου, με το οποίο ειδικοί επιστήμονες έχουν ασχοληθεί και έχουν υποβάλει τα συμπεράσματά τους στους κρατικούς φορείς, ώστε να ληφθεί η ανάλογη νομοθετική μέριμνα.
Μεταξύ των άλλων χημικών ενώσεων (μικρού μοριακού βάρους) των πλαστικών που εισχωρούν στα τρόφιμα, υπάρχει μια ένωση για την επικινδυνότητα της οποίας γίνεται πολύς λόγος. Είναι το μπιφενόλ Α. Το φαινόμενο της εισόδου αυτών των ενώσεων ευνοείται από τις συνθήκες μαγειρέματος και αποθήκευσης.
Επίσης, μια άλλη περίπτωση «μετανάστευσης» που εξετάζεται είναι το diethylhexyl, τμήμα του PVC-DEHA, που είναι πλαστικοποιητής. Η «μετανάστευση» αυτής της ένωσης συμβαίνει ως επί το πλείστον σε λιπαρά τρόφιμα (κρέας, γιαούρτι, τυρί, ελαιόλαδο), όταν θερμανθούν, δε, το φαινόμενο αυξάνεται.
Λόγω των ανησυχιών, απαγορεύτηκε στις ΗΠΑ η χρήση του από κάθε συσκευασία τροφίμων (στερεών ή υγρών).
Μια άλλη περίπτωση αφορά στο μελάνι των εκτυπώσεων στις φιάλες. Η ουσία με τον κωδικό ITX χρησιμοποιείται στα μελάνια των υλικών συσκευασίας, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων που συσκευάζονται σε χαρτοκιβώτια, και αυτή «μεταναστεύει» σε τρόφιμα που είναι πλούσια σε λίπος.
Η ασηπτική συσκευασία και τα χαρτοκιβώτια
Η ασηπτική συσκευασία εφαρμόζεται κυρίως στα υγρά (γάλα, χυμοί φρούτων), αποστειρωμένα τρόφιμα. Πρόκειται για εξέλιξη της τεχνολογίας στο χώρο των τροφίμων που καθιστά το είδος αυτό κορυφαίο τεχνολογικό επίτευγμα. Τα προτερήματά της −οικονομία λόγω των φθηνών υλικών, μεταφορά χωρίς προβλήματα, διατήρηση της αντισηψίας χωρίς να χρειάζεται η ψύξη και ασφάλεια στην υγιεινή− την κάνουν να υπερέχει εμπορικά έναντι των άλλων.
Το γυαλί
Η ουσία με τον κωδικό ITX χρησιμοποιείται στα μελάνια των υλικών συσκευασίας, συμπεριλαμβανομένων των χαρτοκιβωτίων, και «μεταναστεύει» σε τρόφιμα πλούσια σε λίπος.
Η περίπτωση του γυαλιού είναι η ιδανικότερη όλων. Απομονώνει αποτελεσματικά το περιεχόμενο από όλα εκείνα που είναι δυνατό να το βλάψουν. Διατηρεί ανέπαφα σε μεγάλο χρονικό διάστημα τα υγρά τρόφιμα, ανεξαρτήτως οξύτητας ή περιεχομένου αλκοολικού βαθμού.
Ενώ το γυαλί έχει το καλύτερο συντελεστή υγιεινής, λόγω του βάρους μάζας εμπορικά μειονεκτεί έναντι των πλαστικών. Εντούτοις, η γυάλινη συσκευασία θα παραμείνει η κορυφαία τόσο από πλευράς εμπορίου όσο και από πλευράς υγιεινής.
Συμπέρασμα
Τα υγρά τρόφιμα με οξύτητα και περιεκτικότητα σε αλκοόλη, δύο σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι ευνοούν πολλαπλάσια τη «μετανάστευση» υλικών από τη συσκευασία, ιδανικό είναι να συσκευάζονται σε φιάλες κατασκευασμένες από αδρανές υλικό (γυαλί).
* O Αλέξανδρος Σ. Αλεξάκης είναι ειδικός σε θέματα Αναλυτικής Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων τ. ΕΕΔΙΠ (Ειδικό Εργαστηριακό Διδακτικό) της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π.
πηγή περιοδικό ΕπίκαιραΦόρμα επικοινωνίας
ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
▼
2024
(3)
- ► Σεπτεμβρίου (1)
-
►
2023
(12)
- ► Σεπτεμβρίου (1)
- ► Ιανουαρίου (5)
-
►
2016
(50)
- ► Φεβρουαρίου (1)
- ► Ιανουαρίου (4)
-
►
2015
(102)
- ► Δεκεμβρίου (5)
- ► Σεπτεμβρίου (4)
- ► Φεβρουαρίου (20)
- ► Ιανουαρίου (11)
-
►
2014
(85)
- ► Δεκεμβρίου (3)
- ► Φεβρουαρίου (1)
-
►
2012
(118)
- ► Σεπτεμβρίου (2)
- ► Φεβρουαρίου (7)
- ► Ιανουαρίου (12)
-
►
2011
(5)
- ► Δεκεμβρίου (3)
- ► Σεπτεμβρίου (1)
- ► Ιανουαρίου (1)
-
►
2010
(38)
- ► Δεκεμβρίου (1)
- ► Φεβρουαρίου (16)
- ► Ιανουαρίου (11)
-
►
2009
(77)
- ► Δεκεμβρίου (15)
- ► Σεπτεμβρίου (2)
- ► Φεβρουαρίου (15)
- ► Ιανουαρίου (10)
-
►
2008
(1)
- ► Δεκεμβρίου (1)