Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

ΚΥΨΕΛΗ ΝΤΑΝΤΑΝΤ Ή ΚΥΨΕΛΗ ΛΑΝΓΚΣΤΡΟΘ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;


Η κυψέλη ΝΤΑΝΤΑΝΤ-dadant-
φαίνεται ίδια αλλά διαφέρει σημαντικά

Μιλώντας για την ανάστομη κυψέλη- γνωστή και σαν τοπ μπαρ- ειπώθηκε απο τον Ευάγγελο Νάξιο ότι η εμπειρία άλλων χωρών προκρίνει τη κυψέλη DADANT που είναι μετεξέλιξη της LANGSTROTH στην ουσία έχει ευρύτερες διαστάσεις για κάθε πλαίσιο και 12 πλαίσια ανα όροφο.

Αυτό με έκανε να ψάξω λίγο το θέμα γιατι μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον μια παρατήρηση απο παλιότερες εξερευνήσεις όταν ήταν να διαλέξω λανγκστροθ ή ντανταντ και βρήκα ενδιαφέροντα στοιχεία που παραθέτω αμέσως μετά το διάλογο.

Ας τα πάρουμε όμως απο την αρχή.Στο άρθρο για την ανάστομη κυψέλη υπήρξε ο εξής σχολιασμός όπου ξεκινάει μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.


evangelos naxios είπε...

.....Επειδή μου αρέσουν οι προβληματισμοί σου, νομίζω ότι καλύτερη κυψέλη είναι τύπου dadant

Νικόλαος Καββαδάς είπε...

Βαγγέλη για πες λίγο για την εμπειρία σου με τις κυψέλες ΝΤΑΝΤΑΝΤ τι πλεονεκτήματα βρίσκεις;

evangelos naxios είπε...

...σε μια συνάντηση που είχα με τον π.Ευάγγελο (επιστήμονας μελισσοκόμος) μου έλεγε είχε παει σε ένα συνέδριο μελισσοκομίας στο Μιλάνο και ενα απο τα θέματα ήταν η κυψέλη...εκεί οι συνάδελφοι του με μεγάλη απορία του ελεγαν:

πως τα πανεπιστήμια σας δεν σας έχουν βγάλει ακατάλληλες τις κυψελες σας;

αυτές ειναι η αιτία που έχετε την μικρότερη παραγωγή ανα κυψέλη, συν τις γνώσεις σας που ειναι 50 χρονια πίσω, οι χειρισμοί σας ειναι...άστα να πανε.

Μου ελεγε λοιπόν αυτός ο μεγάλος επιστήμονας:

"Όταν είπα οτι οι μελισσοκόμοι της Μακεδονιας πηγαίνουν τα μελίσσια τους στην Καλαμάτα να ξεχειμωνιάσουν (ενω αυτοί που είναι σε αλπικές συνθήκες δεν χάνουν μελίσσι) γελούσαν. Εαν δούμε κοφίνι(κυψέλι) εκεί που εναι η γονοφωλιά η ανάπτυξη του γόνου ειναι 2 φορές περισσότερη απο πλαίσιο κυψέλης, αυτή ειναι και η διαφορα. Η βασίλισσα μπορεί και γεννά 2000 αυγά την ημέρα, ενω η δικιά μας δεν έχει τον ανάλογο χώρο, δεδομένου ότι η ζέστη πηγαίνει προς τα πάνω, η δικιά μας -λάγκστροθ- για να απλωθεί πλάγια χάνουμε τον πληθυσμό ενός μελισσιού, έχουμε μεγάλη καθυστέριση.....

Παρήγγειλα τότε απο τον Χρήστο στην Καβάλα μια dadant απο την Βουλγαρία, αυτός εχει μια ίδια με τίτλο η βουλγάρα μου, πήγα και την είδα στο χωριό του. Είχε χιόνια και εκείνος έτσι απλά μου την άνοιξε, έβγαλε το καπάκι να την δω, έπαθα πλάκα. Η κυψέλη κατάμαυρη απο κόσμο 12 πλαίσια γεμάτα.Τα δικά μας την ίδια εποχή,3-4-5 αντε 6-7 τα "δυνατά" μας, αντε τωρα να συγκριθούμε σε παραγωγη.

Βλέπω Γαλλία, Καναδά 3 μέτρα χιόνι 3 μήνες τον χρόνο μέσα στο χιόνι ξεχειμωνιάζουν 2οροφες dadant , εμείς ζυμάρια, ζαχαροζύμαρα και χαζά, εκεί 2όροφες ...

Δυο χρόνια τώρα ξεχειμωνιάζω μερικές 2όροφες, να έχουν μέλι αρκετό, τέλος Μαρτίου 20 αρι φουλ , τα άλλα 10αρια για εδω στην περιοχή μου, στο ίδιο μελισσοκομείο, δικές μου βασίλισσες όλα τα ιδια.Καλε μου φιλε βγάλε συμπεράσματα..."

σ'ευχαριστω καλο βραδυ!

Νικόλαος Καββαδάς είπε...

Θυμήθηκα με το σχόλιο αυτό ότι στις διαδικτυακές τσάρκες στη γειτονική Ιταλία διαπίστωσα ότι η εφαρμογή της Ντανταντ είναι απλά κυρίαρχη. Όπου κι αν στρεφόμουν τη συναντούσα.Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση.

Οπότε ψάχνοντας εκ νέου για το τι γίνεται στο διαδίκτυο σε σχέση με το θέμα της Νταντάντ βρήκα αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που παραθέττω αυτούσια γιατί θα φωτίσει το θέμα μας πλήρως:

Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν.Πέλλας

  • ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ DADANT ΜΕ LAGSTROTH

    Καταχωρήθηκε: March 5, 2010, από ΑΝΘΙΜΟΣ-ANTHIMOS ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-SIGOUDIS -ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ -κιν: 0030-6937 47 53 57


  • σύγκριση μεγεθών πλαίσιο μεγάλο και πλαίσιο πολύ μικρό΄-μισό πλαίσιο- πλαίσια νταντάντ για γονοθάλαμο και μελιττοθάλαμο αντίστοιχα και το μεσαίας διάστασης είναι το πλαίσιο για γονοθάλαμο ή μελιττοθάλαμο Λάνγκστροθ
  • Σύγκριση της μη κανονικής Νταντάντ 11 πλαισίων( η κανονική Νταντάντ έχει 12 πλαίσια με εξωτερικέςψδιαστάσεις 51 χ48χ31,0) με μισό πατωματάκι 11 πλαισίων , με συνολικό ύψος 31,00 + 14,60 = 45,60 cm.

    Οι κανονικές Lagstroth (50,80 χ 41,30 χ 24,30) έχουν συνολικό ύψος 24,30+24,30=48,60 cm.
    Το μισό πατωματάκι Lagstroth (50,80 χ 41,30 χ 14,60) .

    Θα ήταν καλή ιδέα η χρήση γονοφωλιάς τύπου Dadant με 10 πλάισια και μελιτοθάλαμο είτε κανονική Lagstroth ή 1ή2ή3 μισά πατωματάκια?

    Η γονοφωλιά τύπου Dadant με 10 πλαίσια θεωρείται από πολλούς( και από τον γράφοντα) η ιδανική γονοφωλιά σε διαστάσεις για τις Ελληνικές συνθήκες, για την απρόσκοπτη ανάπτυξη του μελισσιού.

    Είναι 26,53% μεγαλύτερη σε όγκο από την κανονική Lagstroth.

    Εάν κάτσει και σκεφτεί κανείς η ανάπτυξη του μελισσιού στις καλύτερες συνθήκες και χρονιές, για την Ελλάδα, δεν ξεπερνάνε σε πλαίσια γόνου πάντα, μια γονοφωλιά τύπου Dadant με 10 πλαίσια,εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων όπως πάντα.
    Από πάνω μπορούμε να βάλουμε ή κανονικά πατώματα 10 πλαισίων ή μισά πατωματάκια.
    Σε λίγες μέρες θα έχω ανάρτηση με τα παραπάνω.

    Στην Ν.Ζηλανδία η γονοφωλιά είναι μία έως δύο κανονικές Νταντάντ με 12 πλαίσια(!!!) και από εκεί και πάνω 4-6 μισά πατωματάκια(!!!) που τρυγιούνται γρήγορα. Θα μου πείς καμιά σχέση οι ανθοφορίες και η ράτσα της μέλισσας( ιταλική Α.ligustica), με εδώ.



  • τύπου Λαγιάν(5 κυψέλες των 5 πλαισίων) διαστάσεων εξωτερικών πλάτος 33,5 cm χ ύψος 33,5 cm με πλαίσιο καθαρό σε ύψος 31,0 cm
  • φώτο: από Ινστιτούτο Μελισσοκομίας Αγ. Μάμας.

    Διαστάσεις άλλων τύπων κυψελών:
    • Πατρο-Νικόλας 41,50 χ 33,00
    • Βελής Νίκος(Έδεσσα) ίδια με κανονική Langstroth με μόνη διαφορά το ύψος του πατώματος είναι 22,00 cm!!(σαν να είναι 8 άρα) αντί 24,50.
    • Κοντέλος(Μυτιλήνη) 47,00 χ 34,50 χ 30,00
    • ΒΟλάνη-ΚΑραδήμου( 9 πλαισίων) 34,00 χ34,00 χ 25,00(εσωτερικά)
    • Δανία 30 χ 25
    • Νορβηγία 40,50 χ 40,50


Νικόλαος Καββαδάς είπε...
Μετά απο αυτά θα θυμήσω τα εξής:
η κυψέλη Ντανταντ είναι πιο σύγχρονη και άρα περικλείει περισσότερη τεχνογνωσία δεδομένου ότι είναι μετατροπή της Λανγκστρόθ και είναι προσανατολισμένη σε περισσότερη παραγωγή και μάλιστα σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Η απόλυτη επικράτηση της σε άλλες χώρες δεν είναι τυχαία είναι απόδειξη της επιτυχίας της για τις συνθήκες εκεί.

Οι κορώνες του τύπου
"έχετε μείνει 50 χρόνια πίσω και υστερείτε σε παραγωγή κατα κυψέλη οφείλεται μάλλον σε έλλειψη γνώσεων απο μέρους αυτού που το είπε" που ώς συνήθως κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια.

Οι Ιταλοί γενικά και ειδικά του Μιλάνου είναι γνωστοί κομπορήμονες σαν τους Γερμανούς και τους Αυστριακούς. Εξάλλου η Λομβαρδία -ο πιο πλούσιος νομός της Ευρώπης στον οποίο ανήκει και το Μιλάνο-ήταν Αυστρία παλιότερα.

Μόνο δύο μέρη στην Ελλάδα μπορούν να έχουν παραγωγές πεδιάδας όπως στην βόρειο Ιταλία. Όλη η υπόλοιπη υπολείπεται σε ποσότητες αλλά προκρίνεται σε ποιότητα και άρωμα λόγω φυτών και συνθηκών δηλαδή.
Μήν τα θέλουμε όλα δεν γίνεται!
Αν δούμε την παραγωγή των ορεινών περιοχών της Ιταλίας θα διαπιστώσουμε ότι για αντίστοιχα τοπία έχουν αντίστοιχες παραγωγές με τους Έλληνες ερασιτέχνες.
Ότι απο κεί και πέρα το έκαναν βιομηχανία είναι επίσης γνωστό και κατανοητό.

Η εφαρμογή των κυψελών νταντάντ θα μπορούσε να γίνει πιο εκτενής ή και η κύρια που χρησιμοποιείται στις πεδινές περιοχές και ειδικά προς τα βόρεια επειδή πλεονεκτεί λόγω του πληθυσμού της και σε θερμότητα και σε δυναμική.
Αλλά εκτιμώ ότι σε νησιωτικές περιοχές οι διόροφες λάνγκστοθ είναι πιο κατάλληλες επειδή δεν υπάρχει τόσο φαγητό για τεράστιες στρατιές οπότε γνωρίζουμε ποιές θα είναι οι συνέπειες-θα λιμοκτονήσουν-.

Δεν είμαι ο καταλληλότερος για να κρίνω και όσοι απο σας έχετε εμπειρίες σε σχέση με τις κυψέλες νταντάντ θα ήταν γόνιμο να μας τις μεταφέρετε.

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Η ΑΝΑΣΤΟΜΗ ΚΥΨΕΛΗ -τοπ μπαρ-





ΑΝΑΣΤΟΜΗ ΚΥΨΕΛΗ Η' ΚΥΨΕΛΗ ΤΟΠ ΜΠΑΡ με χειμωνιάτικο καπάκι
με ή χωρίς πόδια

Είναι ευρέως γνωστή-όπως πολλα επιστρεφόμενα με το νέο τους όνομα στα ξένα-,Τοp Bar=Τοπ Μπάρ -δηλαδή:επάνω γραμμή-
τη λένε έτσι επειδή μπαίνουν επάνω στο στόμιο απλά ξύλινα ραβδάκια ή σανιδάκια,-
αντι για πλαίσια -πάνω στα οποία χτίζουν οι μέλισσες τις κηρηθρες τους κρεμώντας τις.

Προέρχεται απο το αρχαίο Αττικό ανάστομο κοφίνι -το αναφέρει ο Αριστοτέλης στα ''Φυσικά'' του στο λήμμα για τη μέλισσα-.
Όσοι δεν είχαν τη δυνατότητα να φτιάξουν ξύλινα ή πήλινα υψέλια σαν βαρελάκια που επίσης υπήρχαν τότε, έφτιαχναν καλάθια μεγάλα απο καλάμια και λυγαριά -μπορείτε να δείτε πως φτιάχνοταν σε παλιότερη ανάρτηση -και αργότερα που έπεσαν φτώχειες εξελίχτηκε σε ευρείας χρήσης λόγω μηδενικού κόστους επειδή καλάμια και λυγαριές έχει όπου ποτάμι και πηγή δηλαδή παντού,αλλά και λόγω άριστης αποτελεσματικότητας.

Λέγεται ανάστομο -ανάποδο στόμιο- επειδή το κοφίνι είχε αρχικά κάτω το άνοιγμα -στόμιο ενώ για τη μέθοδο αυτή χρειάζεται να είναι πάνω το στόμιο, όπου έβαζαν κλαδάκια αρχικά και μετά κομμάτια πλαισίου σε διαμόρφωση π-
με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και σήμερα στα πλαίσια-,για να μην κολλάνε τα χτένια στα κοφίνια και να αποσύρονται εύκολα,
Πάνω απο τα σανιδάκια έστηναν κλαράκια και φύλα ξερά ή σανό για μόνωση και απο πάνω πέτρες επίπεδες ή κεραμίδια για να μην τα γκρεμίζει ο αέρας.

Η μόνη διαφορά είναι σήμερα ότι απλά αντί για καλάθι πλεκτό έχουμε πια κιβώτιο ξύλινο ή ότι άλλο δοχείο πχ πηλινο πλαστικο κλπ.
-Απο κεί πήρα την ιδέα για τη κυψέλη Άμστελ-


ανάστομη κυψέλη στο έδαφος και με επίπεδο καπάκι για ενδιάμεσες εποχές- άνοιξη φθινόπωρο-



ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΝΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΥΛΟΓΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΜΑΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ
ΑΝΑΣΤΟΜΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ ;

Επειδή ακριβώς έχει νόημα ... Είναι καλό για τις μέλισσες άρα και για τους μελισσοκόμους!

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε για την μελισσοκομία είναι ότι η ανάστομη κυψέλη μελισσών επιτρέπει να κάνουν τις δικές τους φυσικές κηρήθρες ακούγεται απλό αλλά δεν είναι.

Τα προ-τυπωμένα φύλλα κεριού, ενός μεγέθους σαν κέρινα "θεμέλια" που χρησιμοποιούνται σε συμβατικές κυψέλες δεν αποτελεί μέρος της μελισσοκομίας με ανάστομες κυψέλες γιατί απλά δεν υπάρχουν πλαίσια για να τα ταιριάξει κανείς.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της κυψέλης είναι:


Μέγεθος:
Οι μέλισσες σε μια ανάστομη κυψέλη κάνουν όλο το κερί τους κηρήθρα χτίζοντας την από την αρχή, και φτάνουν στο μέγεθος που θέλουν να είναι οπότε φτιάχνουν ακριβώς αυτό που χρειάζονται.

το μέγεθος του κελιού γίνεται ένα μέγεθος στη προχτισμένη κηρήθρα.

ενώ στη φυσική κηρήθρα-Χτένι γίνεται σε διαφορετικά μεγέθη.

Οι μέλισσες εργάτριες έχουν διαφορετικά μεγέθη κελιού και διαφορετικά οι κηφήνες αφού είναι πιο μεγάλοι!

οι Μέλισσες ξέρουν τι χρειάζονται.

Μια κατασκευή ανάστομων κυψελών μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε - και μάλιστα όσο και όταν πρέπει να το κάνουμε - επειδή γνωρίζουμε ότι στις μέλισσες ένα μέγεθος δεν ταιριάζει για όλα κι ότι θέλουν και χρειάζονται το κάνουν όπως πρέπει!

Σχήμα:

Το τραπεζοειδές σχήμα κλίση πλαινών όψεων της ανάστομης κυψέλης μελισσών Επιτρέπει να χτίζουν τα χτένα τους σε μορφή που πρέπει να είναι.


Χρησιμοποιώντας
τη θεωρία με τις αλυσοειδείς καμπύλες, ή "κρεμασμένης αλυσίδας" (http://en.wikipedia.org/wiki/Catenary), οι μέλισσες κάνουν το χτένι σε ένα παραβολικό σχήμα που έρχεται φυσικά σε αυτές.


καθαρές και οικολογικές:

Επειδή οι μέλισσες κάνουν το δικό τους κερί σε μια ανάστομη κυψέλη, ξέρετε ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί ανακυκλωμένο κερί που μπορεί να έχει υποστεί επεξεργασία με δηλητηριώδη χημικά και πρώτες ύλες.

Ακόμη και μετά την τήξη και παραμονή τους σε νέα πλαίσια, το κερί που χρησιμοποιείται σε συμβατικές κυψέλες έχει βρεθεί να περιέχει ανιχνεύσιμα επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών!

Αυτό δεν είναι καλό για τις μέλισσες, και δεν είναι καλό για εσάς, είτε αν τρώτε το μέλι που λαμβάνεται από μια κυψέλη που αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο.


Λιγότερο στρες για τις μέλισσες:



Η ανάστομη κυψέλη πρέπει να περιλαμβάνει μεγάλο τζαμένιο παράθυρο παρατήρησης στη μεγάλη πλευρά της κυψέλης.



Αυτό είναι καλό για τις μέλισσες, διότι μειώνει το στρες τους - ο μελισσοκόμος δεν χρειάζεται να ανοίξει τη κυψέλη κάθε φορά που θέλει να μάθει τι συμβαίνει στην κυψέλη που μπορεί να ανοίξει απλά το κλείστρο και να κοιτάξετε μέσα από το παράθυρο!


Εκπαιδευτικά:

Αυτό είναι επίσης αρκετά εκπαιδευτικό για τα παιδιά και για τους
αρχάριους μελισσοκόμους - για να πάρουν μια γεύση από το εσωτερικό και τη λειτουργία μιας πραγματικής κυψέλης!


Είναι καλό για τον πλανήτη!

Η ανάστομη κυψέλη πρέπει να γίνεται από στερεό πεύκο. Όχι απο κόντρα πλακέ ή άλλα προϊόντα από συγκολλημένα φύλλα που πολλές φορές χρησιμοποιούνται.

Το αέτωμα στέγη είναι βαμμένο για την αντοχή σε καιρικές συνθήκες και μακροζωία, χρησιμοποιώντας χρώμα
με μη τοξικό σμάλτο εξωτερικού χώρου


Το παράθυρο παρατήρησης γυαλί συγκρατείται στη θέση του χρησιμοποιώντας αφρό
στεγανωτικό ασφαλείας πολλαπλών χρήσεων .
Αυτό είναι ένα άλλο προϊόν που περιγράφεται ως "μη τοξικό".


Είναι καλό για τους μελισσοκόμους!

Εύκολο να κατασκευαστεί και να συναρμολογηθεί απο τον καθένα:
δίνουμε παραγγελία τα ξύλινα κομμάτια σε αποθήκη ξυλείας με τις διαστάσεις που θέλουμε και τα βιδώνουμε.Πόσο πιο απλό να γίνει;
-θα δούμε
τις διαστάσεις σε ειδικο αφιέρωμα με τα σχέδια της για τα ξύλινα είδη και υλικό που μπορεί να αγοραστεί έτοιμο στο εμπόριο και απλά να συναρμολογηθεί.
Θα δώσουμε επίσης όλο το υλικό που περιέχει λεπτομερείς οδηγίες συναρμολόγησης, πλήρης κατάλογος εξαρτημάτων και εξοπλισμού, καθώς και φωτογραφίες από κάθε βήμα.

Απαιτεί μόνο ένα τρυπάνι-με κεφαλή κατσαβίδι σαν βασικό όπλο, ένα μολύβι, και μερικές ώρες για να το συναρμολογήσει κάποιος.


Εργονομικά φιλική


Αφού δεν πολύ βαριά αρα εύκολη στη στήριξη της με πόδια!


ανάστομη κυψέλη με δικά της πόδια έτοιμη για επιθεώρηση.


Η ανάστομη κυψέλη βρίσκεται σε ψηλή βάση
με τα πόδια σε ύψος που δε χρειάζεται να σκύβει κανείς.
Αυτό έχει πολλά οφέλη.
Απο τη μία ο μελισσοκόμος δεν έχει να κάνει καμιά βαριά εργασία όταν ασχολείται με τη κυψέλη.
Το ύψος της επίσης βοηθά στο να αποτραπεί η εισβολή στο εσωτερικό της κυψέλης από ποντίκια, μεφίτιδες, ή άλλα
τρωκτικά που παραβιάζουν τις κυψέλες των μελισσών.

Για απορίες και λοιπά θα χαρούμε να βοηθήσουμε!

Ετσι η απάντηση στην ερώτηση γιατί να προτιμήσει κανείς ανάστομη κυψέλη είναι ακριβώς
Διότι έχει νόημα!

- ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ ΚΙ ΕΓΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΜΟΥ-
πρέπει οπωσδήποτε να συνδυαστούν με τα πλαίσια αν θέλει κανεις να κάνει κάποια παραγωγή και δεν το βλέπει σαν παιχνίδι.
γίνεται εύκολα στον μελιττοθάλαμο με δύο λύσεις που δεν ξεφευγουν απο τη λογική τους

α.πλαίσια που βοηθούν το χτίσιμο ολόκληρης κηρήθρας.



και μελιττοθάλαμος για πλαίσια



ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΔΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΣΤΟΜΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ ΑΜΣΤΕΛ, ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ: ΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΕΠΕΙΔΗ Η ΕΥΚΟΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ.
Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΑΥΤΗ ΣΤΑΘΗΚΕ ΔΥΝΑΤΗ ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΟΜΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ.ΑΛΛΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ ΤΟΥ ΛΑΓΚΣΤΡΟΘ.

Η ΑΝΑΣΤΟΜΗ ΚΥΨΕΛΗ ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ ΚΥΨΕΛΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΚΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ.
ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΤΡΟΦΕΣ, ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΑ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΥΝΟΕΙ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΤΟΥΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΕΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ.

ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΑΦΟΥ ΣΑΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΝΕΙ ΑΡΚΕΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΤΟ ΥΓΕΙΕΣ ΣΜΗΝΟΣ, ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΓΕΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΛΟΓΩ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ.
ΔΕΝ ΒΟΛΕΥΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΤΟΝ ΤΡΥΓΟ ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΤΥΨΙΜΟ ΤΗΣ ΚΗΡΗΘΡΑΣ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΣΕ ΜΕΛΙ ΧΡΟΝΟ ΚΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.ΔΕΝ ΒΟΛΕΥΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΗ,ΑΦΟΥ ΤΑ ΧΤΕΝΙΑ ΚΟΛΛΑΝΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΝΑ.
ΕΙΝΑΙ ΔΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ ΓΙΑ ΝΟΜΑΔΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΔΕΝ ΣΤΟΙΒΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΙΔΙΚΑ ΑΦΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΑΡΑΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΗΡΕΜΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΕΙΑΚΗ ΑΣΧΟΛΙΑ.

ΠΑΡΟΛΑ ΤΑ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝ ΥΓΕΙΗ ΣΜΗΝΗ ΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΛΙ ΑΡΙΣΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΓΝΟ ΚΕΡΙ.
ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ ΣΑΝ ΓΟΝΟΘΑΛΑΜΟ ΚΑΙ ΛΑΓΚΣΤΡΟΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΜΕΛΙΤΟΘΑΛΑΜΟ.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ
Το φηφιακό βιβλίο για την αριθμητική και τη γεωμετρία

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑΤΑ

Τα βασικά (36) εργαλεία (33) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ (23) ΒΙΝΤΕΟ (20) έξυπνα κόλπα (18) κυψέλη (16) μελισσοκομική ιστορία (16) ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ (15) ανακοινώσεις (14) αυτοπροστασία (12) ΚΟΦΙΝΕΛΟ (11) SKEP (10) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (10) το σύστημα μου (10) κατασκευές (9) οδηγίες (9) ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ (8) απόψεις (8) ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (7) Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ (7) ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ (7) Συσκευασίες μελιού (7) βιβλία (7) κυψελη (7) παραδοσιακή μελισσοκομία (7) Μελισσοκομική Πρακτική (6) κυψέλη άμστελ (6) περιβάλλον (6) συσκευασίες (6) το μελισσοκομείο μου (6) Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΑΝ ΕΜΠΕΥΣΗ (5) ΚΥΨΕΛΗ ΚΟΡΜΟΣ (5) βασιλικός πολτός (5) οικειακή διατροφική αυτάρκεια (5) παράξενα (5) συσκευασία (5) φυσική ζωή (5) 1.ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (4) ΓΥΡΗ (4) Γερμανική μελισσοκομεία (4) Ελληνική σοφία (4) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ (4) ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (4) ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΙΣΤΕΑΣ (4) ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (4) αποφθέγματα (4) δράσεις (4) εχθροί της μέλισσας (4) κοινωνία (4) νομικά θέματα (4) πολιτική (4) σκέψεις (4) το εργαστήρι του βασιλοτρόφου (4) ¨ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ (3) ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (3) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (3) Ελλάδα (3) ΙΣΤΟΡΙΑ (3) ΚΟΣΜΗΜΑ (3) ΚΥΨΕΛΗ ΠΟΛΗΣ (3) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ (3) ΠΡΟΠΟΛΗ (3) Πρόσωπα της Ελληνικής μελισσοκομίας (3) ΤΟΠΙΑ (3) ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (3) ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΗΡΗΘΡΑΣ (3) ανέκδοτο (3) βότανα (3) διεθνώς (3) ιστοσελίδες μελισσοκομίας (3) μεταλλαγμένα (3) μεταφορικό μέσο μελισσοκόμων (3) πλαστική κυψέλη (3) προιόντα (3) TOP BAR (2) ΑΝΑΣΤΟΜΗ ΚΥΨΕΛΗ (2) ΒΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ (2) ΒΟΤΑΝΑ (2) ΓΕΩΡΓΙΑ (2) ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (2) Δημήτρης Καρακούσης (2) ΕΚΘΕΣΕΙΣ (2) ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ (2) ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΗΣ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ (2) ΕΞΥΠΝΑ ΚΟΛΠΑ (2) Ηλεκτρονικό κατάστημα (2) Ημερολόγιο εμπειριών (2) ΚΗΦΗΝΑΣ (2) ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ (2) Λευκάδα (2) ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (2) ΜΕΛΙΣΣΟΚΕΡΙ (2) Μύθοι Αισώπου (2) ΝΟΜΑΔΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (2) ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (2) ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ (2) ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ (2) ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (2) ΠΡΩΤΟΓΟΝΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ (2) Πρόσωπα (2) Πρόσωπα της διεθνούς μελισσοκομίας (2) ΣΥΡΜΑΤΩΜΑ ΠΛΑΙΣΙΟΥ (2) ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (2) ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ (2) ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ (2) αλυσοπρίονο (2) βαρρόα (2) βιολογία (2) δηλητήριο μέλισσας (2) διαγωνισμοί (2) ενεργειακή αυτάρκεια (2) ενημέρωση (2) επιστήμη (2) ετήσιος απολογισμός (2) ευτράπελα (2) η μέλισσα (2) ιδιοκατασκευές (2) κοφίνια (2) κυψέλες (2) κυψέλη Αργώ (2) κυψέλη ανάστομη-τοπ μπαρ- (2) μελισσοκομική επιθεώρηση (2) νομοθεσία μελισσοκομίας (2) πλαστική κυψέλη Νικοτπλαστ (2) προμηθευτές (2) στατιστικά στοιχεία (2) τα προϊόντα μου (2) τιμές (2) τρύγος (2) υδρόμελο (2) φυλές μέλισσας (2) φυτά (2) Aσθένειες του μελισσιού (1) Huber Francois (1) Α (1) ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΑΓΡΟΤΟΣΠΙΤΟ (1) ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ (1) ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ (1) ΑΝΤΛΙΑ ΚΡΙΟΣ (1) ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ (1) ΑΣΦΑΛΕΙΑ (1) ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΚΥΨΕΛΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ (1) Αστείο (1) ΒΑΛΒΙΔΕΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ (1) ΒΑΡΕΛΙ (1) ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (1) Βαρροική ακαρίαση (1) Γ’ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ (1) ΔΙΕΘΝΩΣ (1) Διατροφή (1) ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ (1) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΦΕΣΜΟΥ ΣΕ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (1) ΕΛΙΑ (1) ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗΜΑ (1) ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (1) ΕΞΥΠΝΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ (1) ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΛΙΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ (1) ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΥΛΗΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (1) ΕΡΓΑΤΡΙΑ (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (1) ΕΧΡ (1) Επικαιρότητα (1) Εργάτης πεύκου (1) ΖΑΧΑΡΟΖΥΜΑΡΟ (1) ΖΟΜΠΥ (1) ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ (1) ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ (1) ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ (1) Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (1) Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ (1) Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ (1) Η ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΜΟΥ (1) ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ (1) ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ (1) ΘΕΡΜΟΚΥΨΕΛΗ ΒΕΕΒΟΧ (1) ΘΥΡΙΔΑ (1) Θερμοβάρ (1) ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (1) ΚΌΣΜΗΜΑ (1) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (1) ΚΕΝΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ (1) ΚΕΡΙ (1) ΚΗΡΟΓΟΝΟΙ ΑΔΕΝΕΣ (1) ΚΟΤΕΤΣΙ (1) ΚΤΙΣΙΜΟ ΚΟΜΠ (1) ΚΥΨΕΛΗ ΚΤΙΣΤΗ (1) ΚΥΨΕΛΗ ΠΗΛΙΝΗ (1) Κωστας Χαραλάς (1) ΛΙΩΣΙΜΟ ΚΕΡΙΟΥ (1) ΜΑΚΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΒΟΣΚΕΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΦΟΡΕΙΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΙΟΥΛΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΜΑΡΤΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ (1) ΜΕΞΙΚΟ (1) ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΜΥΘΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΗΡΩΕΣ (1) ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ (1) Μανίκης (1) Μελίσσια κι άνθρωπος (1) Μελίχρυσος (1) ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΝΤΑΝΤΑΝΤ (1) Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (1) Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΟΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΟΡΕΣΤΑΔΑ (1) ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (1) ΠΑΡΑΣΙΤΑ (1) ΠΗΛΙΝΑ ΣΚΕΥΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΠΗΛΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΗΛΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ ΚΑΘΕΤΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΥΨΕΛΗ APIMAYE (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΥΨΈΛΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΕΚΝΟΣΕΤ (1) ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ (1) ΠΟΤΙΣΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΏΝ ΤΕΚΝΟΣΕΤ (1) ΠΡΟΠΑΛΟΙΦΗ (1) ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ (1) ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΡΩΤΟΕΛΛΗΝΕΣ (1) Περιοδικά μελισσοκομίας (1) ΡΟΛΟΙ (1) ΣΕΡΣΕΛΟΙ (1) ΣΕΡΣΕΝΙΑ (1) ΣΙΚΕΛΙΑ (1) ΣΤΕΝΣΙΛ (1) ΣΤΟΧΟΙ (1) ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1) ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ (1) ΣΥΝΤΑΓΗ ΒΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ (1) ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΡΟΠΑΛΟΙΦΗΣ (1) ΣΥΣΤΗΜΑ ΖΕΝΤΕΡ (1) ΣΦΗΚΕΣ (1) ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΤΑΙΝΙΕΣ (1) ΤΑΜΠΕΛΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ (1) ΤΑΜΠΕΛΙΤΣΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΥ (1) ΤΕΧΝΗΤΗ ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑ-ΚΟΨΙΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ- (1) ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΦΕΣΜΟΥ ΣΕ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΥΛΟΥ ΚΕΡΙΟΥ ΣΕ ΠΛΑΙΣΙΟ (1) ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΣ (1) ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΑΣ (1) ΥΠΟΔΟΜΗ (1) ΥΨΕΛΙ (1) ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ (1) ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ (1) ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ (1) ΦΟΡΗΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ (1) ΦΩΛΙΑ ΠΟΥΛΙΩΝ (1) ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟ (1) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΌΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΦΟΡΤΗΓΟΥ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ (1) ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΚΕΡΙ (1) ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ (1) ανακαλύψεις (1) αρρώστιες (1) ασκοσφαίρωση (1) ασφάλεια (1) βαμβακίαση πεύκου (1) βασιλισσοκελιά (1) βιολογική μελισσοκομία (1) βιοποικιλοτητα και απειλές (1) γλυκά (1) διατροφικά σκάνδαλα (1) εγκλωβισμός βασίλισσας (1) εκθέσεις-συνέδρια (1) εκλογές (1) εντατική γεωρία (1) εξ (1) επίκαιρα (1) εργαστήριο μελισσοκομικό (1) η μελισσοκομία (1) η παριζιάνικη κυψέλη (1) καθαρισμός εργαλείων (1) καυσιμο νερό (1) κινηματογράφος (1) κυψέλη επίδειξης Οντάριο (1) κυψελίδιο (1) κόψιμο μελισσιού (1) μέλισσα και περιβάλλον (1) μήνας του μέλιτος (1) μελισσοκομική ορολογία (1) μελισσοκομική χλωρίδα (1) μελισσοφάγος (1) μελιτογόνα έντομα (1) μελόκρασο (1) μικρό εργαστήρι της μέλισσας (1) μινιμαλιστική κυψέλη (1) μοντέλο πρόγνωσης μελιτοεκκρίσεων (1) μύγες και μέλι (1) νέοι μελισσοκόμοι (1) νομαδική κυψέλη (1) νοσεμίαση (1) ο επιγειος παράδεισος (1) οι τροφοδότες μου (1) οικονομία (1) παράσιτα (1) πελίτι (1) πλαστική κυψέλη beehive (1) πλαστική κυψέλη Τεκνοσέτ (1) ποιότητα (1) προιόντα κυψέλης (1) σερσένι (1) σκαθάρι (1) συνταγές με μέλι (1) συνταγή ζαχαροζύμαρου (1) σφήκα (1) σύστημα Αριστέας (1) τα προϊόντα της μέλισσας (1) ταυτοποίηση (1) τιμοκατάλογος Ελληνικός (1) το εργαστήριο μου (1) τσιμεντένια κυψέλη:Μέλοικος (1) φαρμακείο σπιτιού (1) φουτουριστική κυψέλη (1) φυσική καλλιέργεια (1) φωτογραφία (1)

Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας και η δυστυχία του να μην είσαι

Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας και η δυστυχία του να μην είσαι
κάντε κλίκ για ανάγνωση του πλήρους έργου