Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΥΨΕΛΗΣ ΑΜΣΤΕΛ




Σας λέει τίποτε το όνομα 'Αμστελ;
Θα μιλήσουμε για το πώς:
-Ένα άδειο καφάσι μπύρας γίνεται μια άριστη νέα κυψέλη με κάτι λίγα μαστορέματα κι ελάχιστα έξοδα.

-Δύο μαζί καφάσια κάνουν μια 9άρα πλαισίων λαγκστροδ



Σε χρήση για το περσινό ξεχειμώνιασμα

-Τέσσερα μαζί κάνουν μια 18άρα πλαισίων λάγκστροδ επίπεδης ανάπτυξης
-Έξη μαζί κάνουν μια 27άρα πλαισίων λαγκστροδ επίπεδης ανάπτυξης
και εντέλει αποτελούν ένα σύστημα που μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες ενός επαγγελματία, σταθερής ή νομαδικής μελισσοκομίας.

Για όσους δεν το γνωρίζουν το κιβώτιο μπύρας έχει τρείς θαυμαστές ιδιότητες που το κάνουν κατάλληλο για κυψέλη:

1.Είναι απο πλαστικό ανθεκτικό στη σκληρή χρήση και κατάλληλο για τρόφιμα και ποτά και με καλή θερμομόνωση,αθάνατο σε σκληρή χρήση στο ύπαιθρο και τις καιρικές συνθήκες ήλιου και υγρασίας που υποφέρει το ξύλο.

2.Είναι κατάλληλο για επαγγελματική χρήση: στοιβάζεται πολλαπλά κατά μήκος πλάτος και ύψος, ενώ παράλληλα αντέχει τεράστιο βάρος , και αποθηκεύεται σε ελάχιστο χώρο σε αυτοκίνητο και αποθήκη

3. οι διαστάσεις του ταιριάζουν με της πιστοποιημένης Ελληνικής κυψέλης  Λάγκστροδ για να μεταφέρεται με άνεση από τα ίδια οχήματα μεταφοράς-φορτηγά και φορτηγάκια-
Επιπλέον έχουν διαστάσεις που ενωμένα μαζί δύο τελάρα χωράνε 9 πλαίσια Λάγκστροδ χωρίς να αφήνουν κενά παρα μόνο προς τα πάνω όπου θα χρειαστεί χώρος για τροφή και μόνωση.
Λόγω των ανοιγμάτων για χειρολαβές μπορούν να λειτουργήσουν και σε οριζόντια ανάπτυξη αν το σμήνος γίνει τόσο μεγάλο ώστε να χρειάζεται 18 πλαίσια ή ακόμα καλύτερα 27.
Όλα αυτά βοηθώντας τις εργάτριες με πολλαπλές εισόδους και καλό αερισμό το καλοκαίρι
ενώ μπορούν να λειτουργήσουν με άνεση και με πολλαπλές βασίλισσες.

τα στάδια εξέλιξης είναι
1.κυψελίδιο τοπ μπάρ- το μονό καφάσι με βάση και οροφή και οδηγούς-μπάρες, κλείσιμο παραθύρων-χειρολαβών.
μόλις το κυψελίδιο γεμίσει πληθυσμό του βάζουμε από κάτω :

2.μια διπλή κυψέλη άμστελ- 9 πλαισίων-με τη βάση του κυψελιδίου και οροφή το υπόλοιπο με ενωμένα δύο σώματα σαν του κυψελιδίου κι αντί για οδηγούς εννιά πλαίσια σε όρθια θέση με άκτιστη κηρήθρα για να ενθαρρυνθούν στην επέκταση.
3.όταν γεμίσει και αυτή και χρειάζεται επέκταση αντί να σηκώσουμε σε τεράστιο ύψος άλλα δύο καφάσια  σύνολο 5 που θα είναι ασταθές σαν σύνολο αρχίζουμε επέκταση στο πλάι προσθέτοντας δίπλα ακριβώς μια νέα εννιάρα άμστελ με καπάκι και οροφή και πλαίσια
Έχουμε δηλαδή μια 18άρα Άμστελ που επικοινωνεί μέσω των ανοιγμάτων των χειρολαβών που ελευθερώνουμε αφαιρώντας το κομματάκι κόντρα πλακέ και τις δύο βίδες που το συγκρατούν.

Το μόνο ελάττωμα που βρίσκω στο σύστημα  σαν κατοικία των μελισσών και μπορεί να διορθωθεί εύκολα είναι η μόνωση το χειμώνα αφού το πλαστικό έχει μεν καλύτερη μόνωση από το ξύλο αλλά είναι πολύ λεπτότερο. Έτσι όπως θα δούμε  στις φωτογραφίες που τράβηξα χθες από το μελισσόκηπο μου το βοηθάω κατά τη διάρκεια του βαρύ χειμώνα με ένα μανδύα από πλαστικό διαφανές συσκευασίας ευθράυστων  τριπλό που δημιουργεί συνθήκες θερμοκηπίου και παράλληλα μονώνει θερμικά και από υγρασία και λόγω των εξογκωμάτων δεν ακουμπά στη κυψέλη αφήνοντας να αναπνέει.
Το ίδιο εξάλλου κάνω και στις ξύλινες λάγκρστοδ που διαθέτω σε νέα και παλιά σμήνη για να έχουν λιγότερες ανάγκες σε τροφές και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και καθόλου ανάγκες συντήρησης. το δοκίμασα  πέρυσι και είδα όντως μεγάλη διαφορά, αφήνω όμως την είσοδο ανοικτή για να αερίζεται καλύτερα.

Μετά από τρία χρόνια χρήσης μπορώ να δώσω μερικά συμπεράσματα
Τα μειονεκτήματα από άποψη εργασίας μελισσοκομικής είναι:

1.τα όρθια  πλαίσια αφήνουν κενό με την οροφή και κτίζουν χτένια κηρήθρας πάνω από αυτά οπότε κολλάνε και θέλουν καθάρισμα.Αυτό όμως αν αμελήσει κανείς να δώσει νέο χώρο στο μελίσσι κινδυνεύοντας να σμηνουργήσει.

2. τα πλαίσια λόγω του ότι δεν κρέμονται αλλά ακουμπάνε στη βάση θέλουν στερέωση μεταξύ τους για να κάθονται όπως πρέπει παράλληλα αυτό το πετυχαίνω με ένα ταβλάκι που έχει το πάχος του εξογκώματος του πλαισίου και κολλώ στη βάση.

3.σαν κυψέλη εννιάρα ή πολύ περισσότερο σαν δεκαοχτάρα απαιτεί απόλυτα επίπεδη τοποθέτηση. Η βάση που καταφέρνω να έχω με τοποθέτηση ενός τελάρου πλαστικού φρούτων-για 9άρα-   ή  δύο μαζί δεμένα με σύρμα -για 18άρα- λύνει το πρόβλημα δίνοντας σωστό υψος εργασιών και απόσταση απο το έδαφος για χόρτα και υγρασία.

Εξάλλου σε περίπτωση δημιουργίας βάσης πάγκου βάζω τελάρα  που ακουμπάνε και γεφυρώνουν την απόσταση τους παραθυρόφυλλα ξύλινα που αποσύρουν τα ξενοδοχεία όταν βάζουν αλουμινένια κουφώματα και τα οποία λειτουργούν βοηθητικά σε πολλά επίπεδα αφού φέρνουν σε ύψος σωστό εργασίας τις κυψέλες χρησιμεύοντας και για πάγκος εργασίας ακουμπώντας εργαλεία καπάκια και λοιπά
Το συστήνω ανεπιφύλακτα.


ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΥΨΕΛΙΔΙΟΥ ΤΟΠ ΜΠΑΡ

υλικά που απαιτούνται
-2 κομμάτια κοντρα πλακε 30x40 κατά προτίμηση θαλάσσης
ένα για βάση κι ένα για οροφή
ένα τελάρο που θα του αφαιρεθεί το διχτυωτό για τα μπουκάλια
-2 κομμάτια κόντρα πλακέ 35x5 που θα βιδωθούν στο εσωτερικό των μεγάλων πλευρών σαν οδηγοί για να ακουμπάνε πάνω τους τα ξυλάκια κηρηθροφορείς
-βίδες ξυψοσανίδας -μετάλλου ξύλου- γαλβανιζέ  σταυροκατσάβιδου
σύρμα γαλβανιζέ διατομή ενός χιλιοστού τουλάχιστον
-9 ξυλάκια 3x2x28 με δισκιά στο κέντρο για να περνάει η λουρίδα άκτιστης κηρήθρας
2 κομμάτια κοντρα πλακέ 20x10 για να κλειστούν τα ανοίγματα των χειρολαβών .










Τα εργαλεία που απαιτούνται


Ο χώρος εργασίας αρκεί ένα σκαλοπάτι και όλα τα εργαλεία μαζεμένα...


το εργαστήριο σε δράση....




πριόνι χειρός με βάση κοπής κορνιζών



















τρυπανάκι χειρός με μύτη για ξύλο λίγο μικρότερη από τη βίδα
πριονάκι για κοπή θάμνων για την αφαίρεση του σκληρού δικτυωτού  πλαστικού για τα μπουκάλια του καφασιού
















ενα κατσαβίδι σταυρό


ένα κοπίδι
ένα μέτρο κι ένα μολύβι.
μια τανάλια για το κόψιμο του γαλβανιζέ σύρματος
ένα ταβλάκι για να γίνει η μήτρα διαμόρφωσης του ελάσματος



ένα ταβλάκι για να γίνει η μήτρα σημαδέματος για τις χειρολαβές
ένα ταβλάκι για να γίνει η μήτρα σημαδέματος  για τις τρύπες του ελάσματος σύνδεσης οροφής σώματος και βάσης σώματος κοινός τρόπος κοινό έλασμα.























μπορούμε να το ταιριάξουμε με ξύλινες επαγγελματικές κυψέλες εμπορίου
ή να το κάνουμε ένα ανεξάρτητο σύστημα με πλαίσια





τα ανοίγματα χειρολαβές λειτουργούν σαν δίοδοι επικοινωνίας εσωτερικά στη κυψέλη ενώ η βάση έχει ανοίγματα που αφήνουν από όλες τις πλευρές τις μέλισσες να φεύγουν και να έρχονται
καθώς και να αερίζεται άριστα η κυψέλη ειδικά το καλοκαίρι αν βάλουμε καλαμάκια αποστάτες μεταξύ οροφής-κάτω από το καπάκι- και σώματος είναι το τέλειο σύστημα εξαερισμού.

Έχω τραβήξει φωτογραφίες από το μελισσόκηπο μου χθες  με τα πολλά τα κρύα οπότε θα τις ανεβάσω σε συνέχεια να δείτε πως χειρίζομαι ένα μικτό σύστημα από κανονικές ξύλινες λάγκστροδ 10αρες και 5αρες και το σύστημα άμστελ πλήρες μονό, διπλό-9αρα-, τετραπλό-18αρα-
Δεν είναι επαγγελματική  η χρήση που τους κάνω αλλά θα μπορούσε να είναι.

Να πούμε τέλος ότι δεν απαιτούν καθόλου συντήρηση εκτός από ένα καλό καθάρισμα με ξύδι για αποστείρωση.

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΚΥΨΕΛΕΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕΓΕΘΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΥΠΩΝ ΚΥΨΕΛΗΣ






Πρόσφατα έκανα μια έρευνα στο διαδίκτυο για κάθε τύπο κυψέλης μελισσών που χρησιμοποιείται ανά τον κόσμο σήμερα.
Βρήκα πολλά στοιχεία μαζεμένα σε ιστολόγια-όπως το bee.sourches.com,   και ιστοσελίδες -wikipidia-   worldbeehiveprojekt. αλλά ξενόγλωσσες τα μετέφρασα και σας τα παρουσιάζω, θα ακολουθήσει και αναλυτικότερη περιγραφή με τον κάθε τύπο τα σχέδια και τις διαστάσεις των διαφόρων τύπων κυψέλης.


Τύποι κυψελών:


Langstroth - Σχεδιασμένος από τον Αμερικανικό Lorenzo Lorraine Langstroth, αναγνωρισμένος για την "ανακάλυψη"  του  ελάχιστου διαστήματος που δεν μπορούν να κτίσουν οι μέλισσες και το χρησιμοποιούν για διάδρομο και δεν θα γεμίσουν με πρόπολη ή κηρήθρα. Αυτός είναι ο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενος σχεδιασμός κυψέλης στον κόσμο.













Dadant - Σχεδιασμένος από τον αμερικανικό (μετανάστευσε από τη Γαλλία) Charles Dadant και βρίσκεται περισσότερο σε όλη την Ευρώπη, τη βόρεια Ασία και τμήματα της Νότιας Αμερικής. Είναι με μικρή διαφορά δεύτερος δημοφιλέστερος τύπος κυψέλης








WBC - Σχεδιασμένος από τον Άγγλο William Braughton Carr. Αυτός ο τύπος κυψέλης σχεδόν αποκλειστικά βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και μόνο στα μελίσσια των ερασιτεχνών που το χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον επειδή οι κεκλιμένες πλευρές του ομορφαίνουν τους κήπους τους σαν μικρά κουκλόσπιτα.


BΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ - Ουσιαστικά  σχεδιάστηκε από επιτροπή ειδικών για να εξυπηρετήσει τους Βρετανούς μελισσοκόμους.
'Εχει βελτιωθεί μέσα σε αρκετές δεκαετίες, και είναι το "πρότυπο". Είναι η κυψέλη σε  επικρατέστερη χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο προσαρμοσμένη στις εκεί συνθήκες κάθε είδους και έχει λίγα δείγματα στον υπόλοιπο κόσμο.


Smith - Σχεδιασμένος από τον Σκωτσέζο Willie Smith. Αυτός  ο τύπος είναι, ουσιαστικά, μια μικρότερη και απλοποιημένη Βρετανική στάνταρντ εθνική . Η χρήση είναι του σχεδόν αποκλειστικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, πιο συχνή στη Σκωτία.


Layens - Σχεδιασμένος από τον Γάλλο Layens botonist Georges de. Έχει μεγάλη δημοτικότητα στη Γαλλία και την Ισπανία.


Warre - Σχεδιασμένος από τον Γάλλο μοναχό Emile Warre. Αυτή η ομάδα έχει κάποια έκταση χρήσης στη Γαλλία και κερδίζει σε δημοτικότητα  μεταξύ των πειραματιστών στην Αγγλία και την Αμερική (Βόρεια και Νότια).


Voirnot- Σχεδιασμένος από τον Γάλλο μοναχό Jean-Babtiste Voirnot. Αυτή η ομάδα είναι δημοφιλής σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας και της Γαλλίας. Ωστόσο, η δημοτικότητα έχει μειωθεί προς όφελος των Dadant και Layens.




Adansonian - Σχεδιασμός από το Βέλγο καθηγητής Roch Domergo. Αυτός είναι ένας άλλος μη-δημοφιλής τύπος κυψέλης, αλλά είναι διακριτικός με δύο τρόπους:
1 - Έχει σχεδιαστεί ειδικά για να στεγάσει τη μικρότερη αφρικανική μέλισσα (Apis Mellifera Αφρικανός),
 2 - Είναι ο πιο πρόσφατα σχεδιασμένος τύπος  κυψέλης σε αυτόν τον κατάλογο, αφού  κατοχυρώθηκε το 1980.


Newton - Δεν έχω ιδέα ποιος σχεδίασε αυτό το τύπο κυψέλης, κατά πάσα πιθανότητα ..κάποιος Newton. Αυτός, επίσης, δεν είναι ένας δημοφιλής τύπος κυψέλης. Έχει σχεδιαστεί ειδικά για την ασιατική μέλισσα (Apis Cerana). Είναι αισθητά μικρότερος από τις άλλες κυψέλες, όπως αρμόζει σε μια αποικία μελισσών με πληθυσμό σημαντικά χαμηλότερη από την Ευρωπαϊκή μέλισσα.


ΑΝΑΣΤΟΜΟ ΚΟΦΙΝΙ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΚΛΑΣΣΙΚΗ  ΕΠΟΧΗ




κοφίνια-skeps- Αυτός ο τύπος είναι παραδοσιακός τύπος σε διάφορα μέρη και έχει  σχεδόν εκλείψει στη Βόρεια Αμερική (την απαγορεύουν), αλλά μπορεί ακόμα να βρεθεί στην Αφρική, στη νότια Ασία, τη Νότια Αμερική, την Ινδια  και, σπάνια, στην Ευρώπη.


Zander - βρίσκονται συνήθως στη Γερμανία. Είναι μια κάθετης θέσης πλαισιωμένη κυψέλη που μοιάζει με την  Ελληνική Αργώ. Ακόμα ψάχνω για κάποια στοιχεία της ιστορίας της.


Segeberger - βρέθηκαν ως επί το πλείστον σε μια περιορισμένη περιοχή γύρω από Segeberg, Γερμανίας. Αυτή είναι μια κάθετα, πλαισιωμένη κυψέλη.




KYΨΕΛΗ   ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΥΤΙ-BIENENKISTE -


Μελισσοκουτί (Bienenkiste)- Ένα παλιός γερμανικός οριζόντιας τοποθέτησης τύπος κυψέλης που βρίσκει εφαρμογή στους χομπίστες. Μπορεί να εργαστεί κανείς είτε από τα κάτω ή το πίσω μέρος της κυψέλης, εξαρτάται από τους στόχους μιας δεδομένης  επέμβασης.


H ΚΥΨΕΛΗ  KERKHOF


Kerkhof h3 Σχεδιασμένος από τον Καναδό Herman Kerkhof, αυτός ο τύπος είναι βασικά μια διπλή κυψέλη, αποτελείται από δύο αποικίες σε Langstroth κουτιά πυρήνα με ένα κοινό χώρο αποθήκευσης για μέλι.
Υπάρχει ένα πολύπλοκο σύστημα εξαερισμού σε όλη τη κυψέλη. Έχει έρθει πρόσφατα σε εμπορική παραγωγή - με τροποποιήσεις - στη Νέα Υόρκη με το παρατσούκλι "H 3 ".






Hinterbehandlungsbeute (πίσω-πρόσβασης κυψέλη) - Το  γερμανικό αυτό μαραφέτι είναι ένας περίεργός συνδυασμός οριζόντιας και κάθετης κυψέλη. Τα πλαίσια είναι τοποθετημένα με κάθετο προσανατολισμό, αλλά ο μελισσοκόμος έχει πρόσβαση στο εσωτερικό της κυψέλης από την οριζόντια πτυχή δεν κατάλαβα τι προσφέρει αυτό.


Golz / Bremer - Αυτός ο τύπος έχει τα πλαίσια, οριζόντια,είναι δύο θαλάμων κυψέλη από  τη Γερμανία. Το αρχικό σχέδιο, από τον Wolfgang Golz, έχει τα πλαίσια προσανατολισμένη κάθετα προς την είσοδο -κρύος τρόπος εισόδου-.
Πρωτοβάθμιας τροποποιήσης είναι το τύπος John Edwald Bremer αναπροσανατολίσει τα πλαίσια παράλληλη στην είσοδο ("ζεστός τρόπος") και να αλλάζει το μέγεθος του πλαισίου.







Quinby - Η αμερικανική κυψέλη είναι πολύ παρόμοια με τη βιβλίο-κυψέλη που χρησιμοποιείται από  τον Huber για να  τον κάνει διάσημο- και συχνά εξακολουθεί να αναφέρεται - .
Ουσιαστικά, είναι μια σειρά από καρέ δεμένα μαζί με τους τελικούς πίνακες για να περικλείουν το όλο.
  
τοπ μπαρ. Ένας τύπος πολύ διαδεδομένος μεταξύ των ερασιτεχνών σε παγκόσμιο   κλίμακα, επίπεδης ανάπτυξης κυψέλη, ιδιοκατασκευή με πόδια ή χωρίς και σίγουρα χωρίς πλαίσια μόνο με ξύλινους οδηγούς μπάρες.




Είναι ξεκάθαρο ότι το ζήτημα δεν τελειώνει εδώ, θα το αναπτύξουμε περαιτέρω, δίνοντας και τα σχέδια για κείνους που θέλουν να φτιάξουν τις δικές τους και να πειραματιστούν.
Παραθέτουμε εδώ τους πιο διαδεδομένους παγκοσμίως μεταξύ των επαγγελματιών μελισσοκόμων:










Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

ΗΔΙΣΤΟ ΜΕΛΗΜΑ ΚΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ: ΜΕ ΜΕΛΙ ΔΙΑΝΘΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ



ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΏΣΕΙΣ


Η πρώτη συνταγή προέρχεται από το "Κάμα Σούτρα" ή "Αφορισμοί του έρωτα "
το ιερό βιβλίο της ερωτικής Τέχνης- επιστήμης στην Ινδία γράφτηκε απο τον Βατσιαγιάνα Μούνι περίπου τον 14ο μΧ αιώνα.
{"Καμα σούτρα" του Βατσιαγιάνα Μούνι εκδόσεις Μπαρμπουνάκη μετάφραση Γιάννη Μικεδάκη}
Αποτελεί συγκρότηση πολλών επιμέρους έργων
οπότε μιλάμε για αιώνες συσσωρευμένης εμπειρίας ιερής και εγκόσμιας σε ενός άλλου  είδους ήδιστο μέλημα τον έρωτα.
Είναι σχετικά εύκολο -όπως οτιδήποτε βλακώδες εξάλλου-να κοιτάζει κανείς τα έργα αυτά αφ' υψηλού όπως οι πουριτανοί  άγγλοι αποικιοκράτες του 19ου αιώνα οπότε και πρωτογνώρισαν τα ιερά έργα του είδους αυτού.
Όπως εμείς οι χριστιανοί έχουμε τη Καινή διαθήκη και τη Παλαιά διαθήκη έτσι για τους Βραχμάνους -Ινδουιστές αποτελούν ιερά βιβλία και τα δύο αυτά έργα.

Θα τα χρησιμοποιήσουμε σαν πηγή με πλήρη σεβασμό για τη γνώση που μεταφέρουν .
Ενίοτε αδυνατούμε να την αντιληφτούμε σήμερα, επειδή χάσαμε αρκετά "κομμάτια του ψηφιδωτού", κομμάτια που όμως έχουν αξιοποιήσει άλλοι πολιτισμοί εξίσου αρχαίοι και πλούσιοι όπως ο Ινδικός .
Συμπεριέλαβε την ιατρική επιστήμη των τροφών και των  βοτάνων  του Ιπποκράτη στις ιερές γνώσεις που διασώθηκαν και εμπλουτίστηκαν και μέσω έργων όπως τα δύο αυτά  έχουμε την ευκαιρία να τις ξαναποκτήσουμε.

Θερμή παράκληση μην βιαστείτε να τα αποκλείσετε ούτε βέβαια και να τα αποδεχτείτε, απλά πειραματισθείτε και παίξτε, μας λείπει και παράλληλα μας αξίζει. Χαρείτε το


περίπτωση α: Αύξηση σεξουαλικού σφρίγους

Η πρώτη συνταγή
Γάλα που σ'αυτό  έβρασαν πιτιά κριαριού, [προμηθευτείτε από τυροκόμο] και προστέθηκε μέλι δίνει σπουδαία αποτελέσματα
είναι αυτό που σήμερα ξέρουμε σαν γιαούρτι με μέλι, εδώ απλά δεν έχει προχωρήσει η ζύμωση που πρέπει να γίνει στο στομάχι μας.

Η δεύτερη συνταγή
επίσης από το Κάμα Σούτρα
Ανακατεύουμε ρύζι με αυγά σπουργιτιού -καλά είναι και της πέρδικας  ή του περιστεριού που κυκλοφορούν στο εμπόριο-
τα βράζει με γάλα αφού τα χτυπήσει, προσθέτει μέλι
 και πίνουμε όσο χρειάζεται και όταν χρειάζεται.

περίπτωση β: Για την σύλληψη ,και την ευόδωση τεκνοποίησης και αποφυγή αποβολών

Εδώ περνάμε στο αντίπαλο δέος το ΑΝΑΝΓΚΑ ΡΑΝΓΚΑ την ερωτική τέχνη του έρωτα  που έγραψε λίγο αργότερα 15ο-16ο αιώνα μΧ ο Καλιάνα Μάλλα και ενσωμάτωσε περίπου δέκα αξιόλογα έργα πέραν του Κάμα σούτρα
{"Ανάνγκα Ρανγκα:Ινδική τέχνη του Έρωτα"  Καλιάνα Μαλλα  εκδόσεις παρασκήνιο μετάφραση Νίκος Δημέλλας}

Συνταγή πρώτη: [το δυναμωτικό σας κυρίες]
Κάντε σκόνη  μπουμπούκια μικρής κάσσιας [mesua ferrea]
ανακατέψτε τα με  λιωμένο βούτυρο σε γάλα με μέλι και τρώτε για τρείς συνεχόμενες μέρες ξεκινώντας από την τέταρτη μέρα μετά την περίοδο,  απέχετε από κάθε άλλη τροφή
-ο συγγραφέας εννοεί μη φάτε τίποτε άλλο γιατί θα γίνετε σα δαμάλες αφού αυτό το γεύμα δεν χορταίνεται και δυναμώνει αλλά και παχαίνει-
Η επόμενη συνουσία θα έχει ευνοϊκή έκβαση  για το στόχο -τη σύλληψη-
Προσθέτω  εγώ τώρα να δώσετε στο σύζυγο  το σκεύασμα της αρχικής περίπτωσης, θα του χρειαστεί γιατί όπως θα είστε καρδαμωμένες θα του πιείτε το μεδούλι!!!

Συνταγή δεύτερη: [το τονωτικό σας ]
πάρτε αφέψημα με  μέλι από
Ασκχαντ [Phisalis flexuosa],
γκούλβελ [menispermum glabrum ή cocculus cordifolius]
και το ρετσίνι που ονομάζεται Λάγκου ραλ- μοιάζει στη μαστίχα Χίου προτιμήστε τη- και πιείτε το τη τέταρτη μέρα

Συνταγή τρίτη [το μαλακτικό-σαλατικό σας] 
Κατά τη διάρκεια της  προσπάθειας
στείλτε το σύζυγο σας να μαζέψει ρίζες από Γιασβάντ, -δεν ξέρω ποιές είναι αλλά ξέρουν στα μαγαζιά με τα βότανα- και φάτε τις  μαζί με μέλι, τηρώντας ταυτόχρονα τη δίαιτα με το γάλα.

Συνταγή  τέταρτη [μια παραλλαγή με άρωμα λεμονιού]
Ξύστε μέσα σε νερό φλούδα λεμονιού -μαχαλούνγκ λέγεται στην Ινδία- βράστε αρκετή ώρα να ξε-πικρίσει και προσθέστε λιωμένο βούτυρο, γλυκαίνετε με λίγο μέλι.
Πίνετε επί τρείς μέρες μετά την περίοδο

Αν μετά από όλα αυτά δεν τεκνοποιήσετε τι να πω, απευθυνθείτε  στο σύζυγο που δεν έπινε το δυναμωτικό του.

Συνταγή για την αποφυγή αποβολής και διακοπής εγκυμοσύνης
Βράστε αρκετή ώρα γάλα με λιωμένο βούτυρο, μέλι και ρίζα κόκκινου λωτού, αφήστε να κρυώσει και πιείτε το μέσα σε εφτά μέρες, αυτό το ρόφημα προλαμβάνει τους εμετούς τις επιθυμίες -που υποτίθεται πρέπει να ικανοποιούνται αμέσως- και διατηρεί  καθαρά το αίμα, τη χολή και το φλέγμα.
Μην ανησυχείτε καθόλου θα τρέξουν -άπαξ -οι μέλλοντες χαζο-μπαμπάδες να βρούνε το λωτό.


περίπτωση γ: περί της γοητείας

Συνταγή για να δυναμώσουμε και να ομορφύνουμε  τα μαλλιά μας
Ανακατέψτε μέλι με σπόρους γκούνι [ arbus precatorius]  και απλώστε  τους στα μαλλιά. Αυτό το φάρμακο είναι μοναδικό για να αποφύγετε τη φαλάκρα στη κορυφή του κεφαλιού-αρχές φαλάκρας-


Συνταγή για να ευωδιάζει το στόμα
Χτυπήστε μέχρι να γίνουν σκόνη σπόρους Γκούνι[arbus precatorius] ανακατέψτε με μέλι και τρώτε από αυτό για δεκαπέντε μέρες , η αναπνοή σας θα ευωδιάζει σαν τα λουλούδια κεβάντα.
Δεν ξέρω ποια είναι τα λουλούδια αυτά ελπίζω να μην είναι οι λεγόμενες σαρδέλες...

Τώρα θα σας εκπλήξω απεριόριστα :)

Συνταγή για να γοητεύσουμε το ποθητό πρόσωπο!!!
Ο σεβάσμιος σοφός Βατσιαγιάνα Μούνι -ο συγγραφέας του Κάμα Σούτρα - αναφέρει μεταξύ  άλλων:
Ο άντρας που θα πάρει ίσες ποσότητες
τάγκαρ [taberna montiana]
πιμπαλιμούλ [ρίζα του Piper dichomum]
μεντασίγκι [φυτό που οι καρποί του μοιάζουν με κέρατο γίδας]
ινδικό νάρδο
και τα ανακατέψει όλα μαζί με μέλι και το κάμα σαλίλα του -το σπέρμα του- ή οποιαδήποτε από τις πέντε εκκρίσεις του σώματος που φέρουν τη μυρωδιά του
[θα πρότεινα τουλάχιστο δύο από αυτές να τις ξεχάσετε...]
φτιάχνοντας με αυτό το μίγμα μια βούλα στο μέτωπο του ,θα κατακτήσει και θα υποτάξει όλες τις γυναίκες του κόσμου.
[ξανά θα πρότεινα εγώ τώρα,  αντί για βούλες βάλτε κανένα καλό αποσμητικό μετά από το μπάνιο σας ίσως και μια κολόνια που σας αρέσει και νομίζω κάτι θα γίνει με τη μια και μοναδική σας αγάπη που πιθανά θα θέλατε να γοητεύσετε, γιατί τέτοια δεν είχαν τότε και σκαρφίζονταν διάφορα]

Καλή τύχη στους πειραματισμούς σας και προσοχή: το έργο "Κάμα σούτρα- αφορισμοι του έρωτα" γράφτηκε κάπου τον 14ο ή 15ο αιώνα, και  μπορεί μεν να είχαν εντρυφήσει στο θέμα, αλλά μάλλον υστερούσαν σε ιατρική γνώση κι έτσι ειδικά για τις εγκύους καλό είναι να ρωτήσετε και κανέναν που να ξέρει κάτι παραπάνω ένα γιατρό ίσως ή ένα φαρμακοποιό.


βιβλιογραφικές πηγές:
{"Καμα σούτρα" του Βατσιαγιάνα Μούνι.
 Εκδόσεις Μπαρμπουνάκη Θεσσαλονίκη, μετάφραση Γιάννη Μικεδάκη}

{"Ανάνγκα Ρανγκα:Ινδική τέχνη του Έρωτα"  του Καλιάνα Μαλλα.  Εκδόσεις παρασκήνιο, Αθήνα 1990
 μετάφραση Νίκος Δημέλλας}




Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ
Το φηφιακό βιβλίο για την αριθμητική και τη γεωμετρία

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑΤΑ

Τα βασικά (36) εργαλεία (33) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ (23) ΒΙΝΤΕΟ (20) έξυπνα κόλπα (18) κυψέλη (16) μελισσοκομική ιστορία (16) ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ (15) ανακοινώσεις (14) αυτοπροστασία (12) ΚΟΦΙΝΕΛΟ (11) SKEP (10) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (10) το σύστημα μου (10) κατασκευές (9) οδηγίες (9) ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ (8) απόψεις (8) ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (7) Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ (7) ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ (7) Συσκευασίες μελιού (7) βιβλία (7) κυψελη (7) παραδοσιακή μελισσοκομία (7) Μελισσοκομική Πρακτική (6) κυψέλη άμστελ (6) περιβάλλον (6) συσκευασίες (6) το μελισσοκομείο μου (6) Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΑΝ ΕΜΠΕΥΣΗ (5) ΚΥΨΕΛΗ ΚΟΡΜΟΣ (5) βασιλικός πολτός (5) οικειακή διατροφική αυτάρκεια (5) παράξενα (5) συσκευασία (5) φυσική ζωή (5) 1.ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (4) ΓΥΡΗ (4) Γερμανική μελισσοκομεία (4) Ελληνική σοφία (4) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ (4) ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (4) ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΙΣΤΕΑΣ (4) ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (4) αποφθέγματα (4) δράσεις (4) εχθροί της μέλισσας (4) κοινωνία (4) νομικά θέματα (4) πολιτική (4) σκέψεις (4) το εργαστήρι του βασιλοτρόφου (4) ¨ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ (3) ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (3) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (3) Ελλάδα (3) ΙΣΤΟΡΙΑ (3) ΚΟΣΜΗΜΑ (3) ΚΥΨΕΛΗ ΠΟΛΗΣ (3) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ (3) ΠΡΟΠΟΛΗ (3) Πρόσωπα της Ελληνικής μελισσοκομίας (3) ΤΟΠΙΑ (3) ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (3) ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΗΡΗΘΡΑΣ (3) ανέκδοτο (3) βότανα (3) διεθνώς (3) ιστοσελίδες μελισσοκομίας (3) μεταλλαγμένα (3) μεταφορικό μέσο μελισσοκόμων (3) πλαστική κυψέλη (3) προιόντα (3) TOP BAR (2) ΑΝΑΣΤΟΜΗ ΚΥΨΕΛΗ (2) ΒΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ (2) ΒΟΤΑΝΑ (2) ΓΕΩΡΓΙΑ (2) ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (2) Δημήτρης Καρακούσης (2) ΕΚΘΕΣΕΙΣ (2) ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ (2) ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΗΣ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ (2) ΕΞΥΠΝΑ ΚΟΛΠΑ (2) Ηλεκτρονικό κατάστημα (2) Ημερολόγιο εμπειριών (2) ΚΗΦΗΝΑΣ (2) ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ (2) Λευκάδα (2) ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (2) ΜΕΛΙΣΣΟΚΕΡΙ (2) Μύθοι Αισώπου (2) ΝΟΜΑΔΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (2) ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (2) ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ (2) ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ (2) ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (2) ΠΡΩΤΟΓΟΝΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ (2) Πρόσωπα (2) Πρόσωπα της διεθνούς μελισσοκομίας (2) ΣΥΡΜΑΤΩΜΑ ΠΛΑΙΣΙΟΥ (2) ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (2) ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ (2) ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ (2) αλυσοπρίονο (2) βαρρόα (2) βιολογία (2) δηλητήριο μέλισσας (2) διαγωνισμοί (2) ενεργειακή αυτάρκεια (2) ενημέρωση (2) επιστήμη (2) ετήσιος απολογισμός (2) ευτράπελα (2) η μέλισσα (2) ιδιοκατασκευές (2) κοφίνια (2) κυψέλες (2) κυψέλη Αργώ (2) κυψέλη ανάστομη-τοπ μπαρ- (2) μελισσοκομική επιθεώρηση (2) νομοθεσία μελισσοκομίας (2) πλαστική κυψέλη Νικοτπλαστ (2) προμηθευτές (2) στατιστικά στοιχεία (2) τα προϊόντα μου (2) τιμές (2) τρύγος (2) υδρόμελο (2) φυλές μέλισσας (2) φυτά (2) Aσθένειες του μελισσιού (1) Huber Francois (1) Α (1) ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΑΓΡΟΤΟΣΠΙΤΟ (1) ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ (1) ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ (1) ΑΝΤΛΙΑ ΚΡΙΟΣ (1) ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ (1) ΑΣΦΑΛΕΙΑ (1) ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΚΥΨΕΛΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ (1) Αστείο (1) ΒΑΛΒΙΔΕΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ (1) ΒΑΡΕΛΙ (1) ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (1) Βαρροική ακαρίαση (1) Γ’ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ (1) ΔΙΕΘΝΩΣ (1) Διατροφή (1) ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ (1) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΦΕΣΜΟΥ ΣΕ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (1) ΕΛΙΑ (1) ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗΜΑ (1) ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (1) ΕΞΥΠΝΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ (1) ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΛΙΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ (1) ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΥΛΗΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (1) ΕΡΓΑΤΡΙΑ (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (1) ΕΧΡ (1) Επικαιρότητα (1) Εργάτης πεύκου (1) ΖΑΧΑΡΟΖΥΜΑΡΟ (1) ΖΟΜΠΥ (1) ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ (1) ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ (1) ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ (1) Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (1) Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ (1) Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ (1) Η ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΜΟΥ (1) ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ (1) ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ (1) ΘΕΡΜΟΚΥΨΕΛΗ ΒΕΕΒΟΧ (1) ΘΥΡΙΔΑ (1) Θερμοβάρ (1) ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (1) ΚΌΣΜΗΜΑ (1) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (1) ΚΕΝΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ (1) ΚΕΡΙ (1) ΚΗΡΟΓΟΝΟΙ ΑΔΕΝΕΣ (1) ΚΟΤΕΤΣΙ (1) ΚΤΙΣΙΜΟ ΚΟΜΠ (1) ΚΥΨΕΛΗ ΚΤΙΣΤΗ (1) ΚΥΨΕΛΗ ΠΗΛΙΝΗ (1) Κωστας Χαραλάς (1) ΛΙΩΣΙΜΟ ΚΕΡΙΟΥ (1) ΜΑΚΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΒΟΣΚΕΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΦΟΡΕΙΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΙΟΥΛΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΜΑΡΤΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ (1) ΜΕΞΙΚΟ (1) ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΜΥΘΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΗΡΩΕΣ (1) ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ (1) Μανίκης (1) Μελίσσια κι άνθρωπος (1) Μελίχρυσος (1) ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΝΤΑΝΤΑΝΤ (1) Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (1) Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΟΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΟΡΕΣΤΑΔΑ (1) ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (1) ΠΑΡΑΣΙΤΑ (1) ΠΗΛΙΝΑ ΣΚΕΥΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΠΗΛΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΗΛΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ ΚΑΘΕΤΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΥΨΕΛΗ APIMAYE (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΥΨΈΛΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΕΚΝΟΣΕΤ (1) ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ (1) ΠΟΤΙΣΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΏΝ ΤΕΚΝΟΣΕΤ (1) ΠΡΟΠΑΛΟΙΦΗ (1) ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ (1) ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΡΩΤΟΕΛΛΗΝΕΣ (1) Περιοδικά μελισσοκομίας (1) ΡΟΛΟΙ (1) ΣΕΡΣΕΛΟΙ (1) ΣΕΡΣΕΝΙΑ (1) ΣΙΚΕΛΙΑ (1) ΣΤΕΝΣΙΛ (1) ΣΤΟΧΟΙ (1) ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1) ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ (1) ΣΥΝΤΑΓΗ ΒΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ (1) ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΡΟΠΑΛΟΙΦΗΣ (1) ΣΥΣΤΗΜΑ ΖΕΝΤΕΡ (1) ΣΦΗΚΕΣ (1) ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΤΑΙΝΙΕΣ (1) ΤΑΜΠΕΛΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ (1) ΤΑΜΠΕΛΙΤΣΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΥ (1) ΤΕΧΝΗΤΗ ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑ-ΚΟΨΙΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ- (1) ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΦΕΣΜΟΥ ΣΕ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΥΛΟΥ ΚΕΡΙΟΥ ΣΕ ΠΛΑΙΣΙΟ (1) ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΣ (1) ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΑΣ (1) ΥΠΟΔΟΜΗ (1) ΥΨΕΛΙ (1) ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ (1) ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ (1) ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ (1) ΦΟΡΗΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ (1) ΦΩΛΙΑ ΠΟΥΛΙΩΝ (1) ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟ (1) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΌΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΦΟΡΤΗΓΟΥ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ (1) ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΚΕΡΙ (1) ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ (1) ανακαλύψεις (1) αρρώστιες (1) ασκοσφαίρωση (1) ασφάλεια (1) βαμβακίαση πεύκου (1) βασιλισσοκελιά (1) βιολογική μελισσοκομία (1) βιοποικιλοτητα και απειλές (1) γλυκά (1) διατροφικά σκάνδαλα (1) εγκλωβισμός βασίλισσας (1) εκθέσεις-συνέδρια (1) εκλογές (1) εντατική γεωρία (1) εξ (1) επίκαιρα (1) εργαστήριο μελισσοκομικό (1) η μελισσοκομία (1) η παριζιάνικη κυψέλη (1) καθαρισμός εργαλείων (1) καυσιμο νερό (1) κινηματογράφος (1) κυψέλη επίδειξης Οντάριο (1) κυψελίδιο (1) κόψιμο μελισσιού (1) μέλισσα και περιβάλλον (1) μήνας του μέλιτος (1) μελισσοκομική ορολογία (1) μελισσοκομική χλωρίδα (1) μελισσοφάγος (1) μελιτογόνα έντομα (1) μελόκρασο (1) μικρό εργαστήρι της μέλισσας (1) μινιμαλιστική κυψέλη (1) μοντέλο πρόγνωσης μελιτοεκκρίσεων (1) μύγες και μέλι (1) νέοι μελισσοκόμοι (1) νομαδική κυψέλη (1) νοσεμίαση (1) ο επιγειος παράδεισος (1) οι τροφοδότες μου (1) οικονομία (1) παράσιτα (1) πελίτι (1) πλαστική κυψέλη beehive (1) πλαστική κυψέλη Τεκνοσέτ (1) ποιότητα (1) προιόντα κυψέλης (1) σερσένι (1) σκαθάρι (1) συνταγές με μέλι (1) συνταγή ζαχαροζύμαρου (1) σφήκα (1) σύστημα Αριστέας (1) τα προϊόντα της μέλισσας (1) ταυτοποίηση (1) τιμοκατάλογος Ελληνικός (1) το εργαστήριο μου (1) τσιμεντένια κυψέλη:Μέλοικος (1) φαρμακείο σπιτιού (1) φουτουριστική κυψέλη (1) φυσική καλλιέργεια (1) φωτογραφία (1)

Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας και η δυστυχία του να μην είσαι

Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας και η δυστυχία του να μην είσαι
κάντε κλίκ για ανάγνωση του πλήρους έργου