![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgvw33uo4yw5VJ5D0PWTX9HuV-2YtbYMw-EQ-13QkEbaInSMCn1VCKzRH3xQzF056_2qj0XFnSJB78K0v2tp9qCbDnJcvXH36GbxxBUFC1_gW2SPNnuEl10jsc99bMHbQyK6ZzGW-unwgM/s400/diploma.jpg)
THERMOVAR
Αντιμετώπιση του Varroa Destructor με χρήση υψηλών θερμοκρασιών
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg_2k_Hv8z_rqYG_LlCMoSApKum_94eoXiTmzjrSIcMoQu3JRS59XFcg-GdI-ZkkdtFm3so-CSaJZlc5Khe2UMI8dljNZeYS61rwlFUjpYkda_PWlC_6jblYrsazG5JwBOgav2TzFgF_88/s400/foto1.jpg)
Το άκαρι βαρρόα (Varroa destructor) είναι ο κυριότερος εχθρός των μελισσών.
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΜΕ ΕΞΕΠΛΗΞΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ :
Για την αντιμετώπιση του χρησιμοποιούνται :
- χημικές ουσίες όπως είναι το μαλάθειο, το κουμαφώς, το φλουφαλινέιτ, το αμιτράζ, το φλουμεθρίν
- οργανικά οξέα όπως το γαλακτικό, φορμικό και οξαλικό οξύ
- καθώς επίσης και πτητικές ουσίες όπως η θυμόλη, καμφουρά και η μενθόλη.
Τα χημικά σκευάσματα επιβαρύνουν το μέλι με ανεπιθύμητα υπολείμματα, τα οργανικά οξέα είναι επικίνδυνα για το μελισσοκόμο στη χρήση τους και οι πτητικές ουσίες διαταράζουν τις οσμές της κυψέλης αποδιοργανώνοντας το μελίσσι.
Εναλλακτική μέθοδος αντιμετώπισης της βαρρόα χωρίς τις παρενέργειες των παραπάνω επεμβάσεων μέσα στη κυψέλη είναι η υπερθερμία της βαρρόα. Βασίζεται στο ότι η έκθεση οποιουδήποτε οργανισμού σε κατάλληλο συνδυασμό θερμοκρασίας και χρόνου, είναι επιβλαβής έως θανατηφόρα και στο ότι η μέλισσα έχει μεγαλύτερη αντοχή από ότι το Βαρρόα στην έκθεσή της σε ψηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία, θερμοκρασία μεγαλύτερη από 40ο C θανατώνει τα ακάρεα μέσα στο γόνο και πάνω από 46-48ο C θανατώνει εκείνα που βρίσκονται στις ακμαίες μέλισσες. Ο γόνος των μελισσών αντέχει θερμοκρασίες μέχρι 42ο και 43ο C και οι ακμαίες μέλισσες υψηλότερες.
Επειδή υπάρχει διαφορά στην ανθεκτικότητα του γόνου και των ακμαίων μελισσών στις υψηλές θερμοκρασίες, η θεραπεία εφαρμόστηκε κατά το παρελθόν στο γόνο και στις ακμαίες μέλισσες ξεχωριστά . Η διαδικασία αυτή απαιτούσε και απαιτεί αρκετό μελισσοκομικό κόπο και χρόνο.Εμείς στην προσπάθειά μας να ασκήσουμε τη μελισσοκομία με μεθόδους φιλικές προς την μέλισσα, το περιβάλλον και ακίνδυνες για τον άνθρωπο, εφαρμόζουμε από το 1995 τη μέθοδο της υπερθερμίας της βαρρόα στον αγρό απευθείας στο μελίσσι χωρίς να απομακρύνουμε το γόνο. Από την εμπειρία αυτή προέκυψε η συσκευή «THERMOVAR» η οποία χρησιμοποιείται με επιτυχία για την αντιμετώπιση του ακάρεος βαρρόα.
Η συσκευή αποτελείται από τρία μέρη: τον θερμοθάλαμο (1), τον αγωγό κυκλοφορίας θερμού αέρα (2) και το συρτάρι συλλογής ακάρεων (3).
Εφαρμόζεται σε μονές κυψέλες, σε μελίσσια χωρίς η με τον λιγότερο δυνατόν γόνο, στο μελισσοκομείο.
Ο θερμοθάλαμος τοποθετείται στο πάνω μέρος της κυψέλης στην οποία πρόκειται να εφαρμοστεί η θεραπεία, αφού πρώτα αφαιρεθεί το καπάκι της κυψέλης και τοποθετηθεί μελισσοστεγανή σήτα.
Μέσω του αγωγού κυκλοφορίας θερμού αέρα συνδέεται με το συρτάρι συλλογής ακάρεων το οποίο τοποθετείται κάτω από την σήτα της βάσης της κυψέλης.
Θέτοντας σε λειτουργία τον θερμοθάλαμο, ο αέρας που υπάρχει μέσα στο σύστημα αρχίζει να θερμαίνεται βαθμιαία και με την βοήθεια του κυκλοφορητή ανακυκλώνεται περνώντας από θερμοθάλαμο- αγωγό - συρτάρι - διάκενα των κηρηθρών της κυψέλης και πάλι θερμοθάλαμο. Η συσκευή λειτουργεί και ελέγχεται από ηλεκτρονικά όργανα, ούτως ώστε όταν ο αέρας φθάσει στην επιθυμητή για την αντιμετώπιση θερμοκρασία , παραμένει σταθερή για όσο χρόνο έχουμε ρυθμίσει και ύστερα μόνη της σταματάει την όλη λειτουργία.
Για περισσότερες λεπτομέρειες θα δείτε την ιστοσελίδα του κυρίου Α.Αθανασιάδη στο www.melissokomia.gr/thermo
και θα επικοινωνήσετε για τις αγορές σας στο 2671042166
ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: thermo@melissokomia.gr
2 σχόλια:
I m very curuosity about this eguıpment,Do you recognize anyone which use this vessel and what is result their experience.Have a good wörk and best regards
ΙLHAMI YOU CAN USE THE TRASLATION MACHINE FOR READ IT IN TURKISH LINGUAGE.BEST REGARDS
Δημοσίευση σχολίου