
Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ του ΠΙΕΡ ΖΑΝ ΠΡΟΣΤ με την ανεκτίμητη συμβολή -ειδικά στη προσαρμογή στα Ελληνικά δεδομένα -επιμέλεια του Θανάση Μπίκου Γεωπόνου και μελισσοκόμου.
Είναι το πρώτο βιβλίο μελισσοκομίας που έπεσε στα χέρια μου -πολυχρησιμοποιημένο εργαλείο δουλειάς- απο ένα θείο μου που μου το δάνεισε βλέποντας το ενδιαφέρον μου για τις μέλισσες, και θεωρώ απο τα καλύτερα που έχω διαβάσει.
Συνοπτικό, περιεκτικό, απέρριτο, ουσιώδες, πλήρες εύχρηστο.
Το είχα φωτοτυπίσει τότε γιατί δεν το βρήκα στην αγορά της Λευκάδος και δεν μπορούσα να περιμένω αλλά τώρα το απέκτησα νέο και λαμπερό.
Ένα πραγματικά άριστο εργαλείο! Δεν είναι το μόνο βεβαίως ούτε το καλύτερο, όμως έχει άριστη σχέση τιμής ποιότητας το προτείνω ανεπιφύλακτα για το ξεκίνημα ιδιαίτερα.
'Εχει φρεσκαριστεί και ξανατυπώθηκε με νέο όμορφο "φόρεμα" απο τις εκδόσεις Ψύχαλου.
Θα μας βοηθήσει πολύ η διάρθρωση της ύλης του μαζί με τα υπόλοιπα εγχειρίδια στη διάρθρωση της ύλης του ιστολογίου που δημιουργεί πια πρόβλημα: η εργονομία και η χρηστικότητα της ύλης του γεγονός που παρατηρώ και σε ιστολόγια φίλων.
Εντοπίζω:
1. θέματα πληρότητας της ύλης-ελλείψεις-
2.κάποιες μονομέριες -αναπτύσσονται ιδιαίτερα κάποιοι τομείς κι άλλοι ελάχιστα-
3.καθώς και έλλειψη ορθού και πλήρους υπόβαθρου ταξινόμησης και αρχειοθέτησης της ύλης άρα έλλειψη χρηστικότητας του.
Δεδομένου ότι ξεκίνησα να το κάνω ένα πλήρες και λειτουργικό εργαλείο για μένα και κατεπέκταση για όποιον θα μπορούσε να τον βοηθήσει-στην εξέλιξη του απο ερασιτέχνη σε επαγγελματία μελισσοκόμο-
Ξεκινώ απο τη σκέψη ότι όλα τα εγχειρίδια αντιμετωπίζουν το θέμα της πληρότητας της επιστήμης που πραγματεύονται ευθύς εξαρχής σαν το κύριο και βασικότερο πρόβλημα που πρέπει να επιλύσουν οπότε γιατί να ανακαλύψω εκ νέου τον τροχό αντί να τον χρησιμοποιήσω;
Μαζί με τα υπόλοιπα άριστα εγχειρίδια χωρίζουν την ύλη που αφορά τη μελισσοκομία στους εξής τομείς:
1.μορφολογία και ανατομία των μελισσών,
2.η βασίλισσα,
3.οι εργάτριες,
4.κηφήνες-ράτσες-μελίσσια,
5.πρώτες ύλες,
6.υλικό,
7.εχθροί-ασθένειες των ηλικιωμένων μελισσών,
8.ασθένειες του γόνου,
9.εγκατάσταση επίβλεψη-επίσκεψη στο τέλος του χειμώνα,
10.εργασίες άνοιξης-καλοκαιριού-φθινοπώρου,
11.μεταφορά κυψελών,
12.μέλι,
13.γύρη-κερί-δηλητήριο-πρόπολη-υδρόμελο,
14.τεχνητή σμηνουργία,
15.εντατική παραγωγή μελιού,
16.εκτροφή βασιλισσών,
17.βασιλικός πολτός,
18.επιλογή,
19.μελισσοκομική οικονομία,
20.επιστημονική οργάνωση εργασίας,


2 σχόλια:
Νίκο είναι το πρώτο μου βιβλίο μελισσοκομίας είναι για μένα τουλάχιστον από τα καλύτερα είναι όμως δύσκολο για ένα άπειρο το είχα διαβάσει αρκετές φορές αλλά μόνο μετά που ασχολήθηκα πραγματικά με τις μέλισσες κατάφερα να το εμπεδώσω πραγματικά και να καταλάβω κάποια πράγματα έχει πολλές λεπτομέρειες και συνέχεια ανακαλύπτεις πράγματα και είναι πολύ μπροστά από την εποχή που γράφτηκε.
Όντως Αλέξη κάθε αρχή και δύσκολη, κι εγω θυμάμαι μου φαίνοταν πολύ ανάποδο να ξεκινά κανείς με την ανατομία της μέλισσας αλλά το διάβασα σε μια εβδομάδα μέσα, δυο φορες και μετα πήρα του Λιάκου ακόμη καλύτερο -αλλά ακριβό 95ε- οπότε το έβγαλα φωτοτυπία και σε πρώτη ευκαιρία θα το αγοράσω,τα αξίζει τα λεφτά του!
και το βιβλιαράκι του Τριβιζά -το αντίτυπο ενός φίλου του Λαυράνου Παναγιώτη Έκδοση του 1904-βραβευμένο απο την ακαδημία το 48.Επίσης άριστο.
Δημοσίευση σχολίου