Αγαπητοί φίλοι
το μεσοδιάστημα της επικοινωνίας μας κύλησε με έντονη δράση και μεταπτώσεις κάθε είδους.
Στο ενδιαφέρον όμως του θέματος οφείλω να καταγράψω την εποικοδομητική μου ενασχόληση σε επαγγελματικό επίπεδο με τη μελισσοκομία και σε ερασιτεχνικό με τη γεωργία.
Έτσι σαν μια μικρή απογραφή της περασμένης χρονιάς έχω να σας πω τα εξής:
Κατάφερα να τριπλασιάσω τα μελίσσια μου -τα τέσσερα 4 που γλύτωσαν από τα 25 που τα είχα φτάσει -λόγω της επιδημίας της νοζεμίασης- και να έχω και ένα μέσο όρο παραγωγής άνω του μέσου όρου της περιοχής.
Μετά από συζήτηση με τον Γιώργο Σταύρακα Γεωπόνο του τμήματος αγροτικής ανάπτυξης Λευκάδας έμαθα ότι ο μέσος όρος για τη Λευκάδα φέτος ήταν 13,5 κιλά μέλι ανά κυψέλη.-
Έτσι τη ψυχρολουσία της απώλειας της προπερασμένης χρονιάς διαδέχεται η χαρά της δημιουργικής περασμένης και της ελπιδοφόρας ερχόμενης.
Η περασμένη χρονιά δεν ήταν εύκολη, κάθε άλλο:
είχε βροχές υπερβολικές όταν δεν χρειάζονταν[ μέσα στην άνοιξη]
και ανομβρία όταν χρειάζονταν[μέσα στο καλοκαίρι όπως συνηθίζει εδώ, που είναι ευεργετικό για το θυμάρι μέσα στα «ημερομήνια»: 1-12 Αυγούστου],
επιπλέον αέρα βοριά που σταματά την νεκταροέκριση σε ρείκι και θυμάρι.
Παρόλα αυτά τα εμπόδια είναι για αυτό ακριβώς ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι κατάφερα με προσοχή, αγώνα επιμονή υπομονή και προπαντός καλή τύχη να κάνω το «ήδιστο μέλημα» από ερασιτεχνικό επαγγελματικό αφού ως γνωστό το όριο είναι οι δέκα κυψέλες.
Για κάποιους επαγγελματίες αυτό καταντάει γελοίο για κείνους όμως που είδαν όπως εγώ ότι έχτιζαν εδώ και δεκαετίες να γκρεμίζεται από τη κρίση που περνάμε είναι θαρρώ πολύ διαφορετικό.
Ένιωσα λοιπόν ξανά δυνατός: παραγωγικός και δημιουργικός εκεί που με είχε πάρει από κάτω. Έτσι έκανα κι άλλες κινήσεις μια από αυτές είναι ότι έβαλα κήπο ανεξάρτητο από των γονιών μου που έτσι κι αλλιώς βάζουν κάθε χρόνο και τους ζήλευα..
Ξεκίνησα με πατάτα όχι μεγάλη ποσότητα αλλά ικανή για την οικογένεια και ω του θαύματος κατάφερα να βγάλω 12 κλούβες άριστη πατάτα.
Η χαρά μου για το επίτευγμα ήταν απερίγραπτη ειδικά όταν είδα θείους μου που καλλιεργούν σε γειτονικά χωράφια για πάνω από 30 χρόνια να μη βγάζουν ούτε να φάνε επομένως σε μια κακή χρονιά επίσης.
Η συνέχεια ήταν ραγδαία στην εξέλιξη της: φύτεψα φακή, μπιζέλια, ρεβίθια, κουκιά, αγκινάρες, καρώτα, κρεμμύδια, σκόρδα, φασολάκια πήχες, φασολάκια βελονάκια, φασολάκια χέλντα, καρπούζια, πεπόνια, κολοκύθια χειμωνιάτικα και βέβαια γεράνια, μοσκαρδίνια για συγκαλλιέργεια -ώστε να μη χρειάζεται εντομοκτόνα και εντομοαπωθητικά και φάρμακα- και πολλά δεντρολίβανα για τις δύσκολες μέρες των μελισσών.
Επιπλέον καλλιέργησα το περιβολάκι και φέτος είναι γεμάτο με καρπούς έφαγα δε τα άπειρα σύκα αφού φρόντισα τις συκιές στο κτήμα ενώ τα άλλα χρόνια δεν έμενε ένα σύκο χωρίς σκουλήκια.
Εκτός από τα κουκιά που δεν πήρα ούτε ένα- γιατί μου τα πήραν οι κουρνάκλες- όλα τα άλλα απέδωσαν τόσο που έβγαλα χρήματα μέσα στο καλοκαίρι από τις πωλήσεις. Υπόψη δε ότι όλα αυτά έγιναν με πότισμα με το χέρι.Όχι επειδή δεν υπήρχε μηχανή για πότισμα αλλά σαν γυμναστική.Κάθε μέρα 4-8 είχε εργασία και χαρά και μετά μπανάκι.
Δεν μπορείτε να φανταστείτε τη χαρά μου τη χαλάρωση και την κούραση μου ταυτόχρονα.
Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς η εργασιοθεραπεία έχει αποτελέσματα.
Διαπίστωση μετά από όλα αυτά.
Δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς με αυτά αν το κάνει για λόγους οικονομικούς όχι έτσι εννοείται, αντιθέτως ο καθένας πρέπει να ασχοληθεί έτσι πρωτόγονα επειδή είναι ζωοδότρια διαδικασία.
Με μια προϋπόθεση: να μην εξαρτώνται οικονομικά ή αλλιώς από αυτό γιατί ενέχεται το ρίσκο και είναι μεγάλο..
Η γη είναι αξιόπιστος συνέταιρος αν δουλέψεις τίμια: με συνέπεια, συνέχεια και γνώση-εύστοχα- θα σε κάνει πλούσιο σε καρπούς σε γεύση σε φυσική κατάσταση σε ικανοποίηση αλλά όχι σε χρήματα τα χρήματα είναι υπόθεση του εμπορίου!!!
Αλλά να έχεις υπόψη σου υποψήφιε καλλιεργητή ότι η φύση θα δώσει και στα έντομα και στα πουλιά και στους μικροοργανισμούς και στα ζιζάνια.. γιατί έχει και με κείνα συνεταιρισμό μάλιστα εκείνα είναι πολύ πιο εργατικά!
Οι μέλισσες και η εργασία μου έδωσαν λύση σε αυτό.
Δεν προλάβαινε να βγει το άνθος και είχε συντελεστεί η επικονίαση και είχε δώσει άμεσα καρπό ώστε οι καρποί έφταναν για όλους μας, παράλληλα το ξεβοτάνισμα για τα ζιζάνια επίσης και οι συγκαλλιέργιες για τα βλαβερά έντομα και τελικά το σωστό πότισμα. Έτσι κατέστη δυνατή η μη χρήση -παντελής η έλλειψη- οποιουδήποτε σκευάσματος ή ραντίσματος.
Βλέπετε είχα βάλει τα μελίσσια όλα μαζί στο περιβόλι για άλλους λόγους αλλά και με ανέλπιστα θετικό αποτέλεσμα στις καλλιέργειες!
Οι άνθρωποι τώρα:
Αναμενόμενο ότι δεν θα αγοράσουν τους καρπούς παρά σε εξευτελιστικές τιμές-κι ας κρίνουν τη ποιότητα ως άριστη
-,βλέπετε δεν φτάνει να διαθέτει κανείς ποιότητα πρέπει και να υπάρχουν εκείνοι που μπορούν να την πληρώσουν και δεν υπάρχουν πολλοί τέτοιοι πελάτες πια.
Αναμενόμενο όμως το φαινόμενο ακόμη και σε καλές εποχές αφού ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει τι αγώνας κρύβεται πίσω από κάθε καρπό.
Εξάλλου τα περισσότερα είδη τα χάρισα σε φίλους συγγενείς και γνωστούς για μένα είναι πολύτιμη η φιλία τους.
Η σκέψη μου όταν το ξεκίνησα όλο αυτό ήταν:
Θέλω να κάνω το χωράφι μου νοικοκυρεμένο και αν μπορώ προσοδοφόρο!
Πως μπορεί να γίνει αυτό;
Θα το κάνω… γυμναστήριο και σούπερ μάρκετ που όχι δεν το πληρώνεις αλλά σε πληρώνει!!!
Καλό ε;
Το αποτέλεσμα:
Τρεις μήνες τα έξοδα του γυμναστηρίου 45+45+45=135 ευρώ αυτά που δεν πλήρωσα και βέβαια είχα τη «γυμναστική μου»
και επιπλέον τα άριστα ψώνια της χρονιάς για τρεις οικογένειες.
Πλούσια τα ελέη!.
Τα έσοδα καθαρά περί τα 300 ευρώ.
τα έξοδα μου ήταν η αμοιβή για το τρακτέρ 30 ευρώ για το φρεζάρισμα σ το κήπο και 25 στο περιβόλι,
και περί τα 30 ευρώ σε σπόρους-δεν καταδέχτηκα να αγοράσω φυτά-
Ο Στόχος λοιπόν επιτεύχθει και με το παραπάνω.
Επιπλέον έκανα συνεργασία με ένα φίλο επαγγελματία μελισσοκόμο που μοιράζεται τα ίδια ιδανικά και νοοτροπία. Έτσι 4 μελίσσια που μετέφερε στη πορτοκαλιά και 4 στο θυμάρι δούλεψαν για μένα με αντάλλαγμα τις εκτυπώσεις και άλλη βοήθεια ώστε μαζί με το δικό μου μέλι να γίνει δυνατή η δημιουργία γκάμας και ανάπτυξη πελατείας αυτού που λέμε γραμμής διακίνησης του προϊόντος.
Σχεδίασα και παρήγαγα λοιπόν τη συσκευασία
των 500γρ, των 1000γρ για τρία είδη μελιού: ανθέων θυμαριού, ανθέων πορτοκαλιάς και πολυποικιλιακό, καθώς και 250γρ γύρης ,10γρ,25γρ,50γρ βάμματος πρόπολης, 100γρ πρόπολη, κεραλοιφής, προπαλοιφής, κηρήθρας και βασιλικού πολτού.
Επίσης για πετιμέζι από κόκκινο βερτζαμι σταφύλι από το αμπέλι του θείου μου πουμε βοήθησε στο ξεκίνημα με τα μελίσσια.
Ετοιμάζω δε συσκευασία και για το σαπούνι πρόπολης αυτό το καιρό.
Το σημαντικό είναι ότι τα έβαλα στην αγορά μέσα από γνωστούς και φίλους και το αποτέλεσμα ήταν μια τεράστια επιτυχία-δώσε και σε μένα μπάρμπα πήγε η δουλειά-
Μου δόθηκε η ευκαιρία έτσι να βιώσω μια περίοδο μεγάλης χαράς και δημιουργικότητας.
Το πιο ευχάριστο όλων είναι ότι διαβλέπω πλέον προοπτική και συνέχεια στο εγχείρημα αυτό.
Υπό αυτές τις συνθήκες θα τα λέμε και συχνότερα!
5 σχόλια:
Να έχεις επιτυχία σε ότι και να κάνεις.
Εχεις δει το πράμα από την σωστή οπτική γωνία!!
Από εμένα συνχαρητήρια καιεύχομαι να συνεχίσεις έτσι και με μεγαλύτερο ζήλο!!!
Νίκο χαίρομαι που σε ξαναδιαβάζω μετά από καιρό συνέχισε έτσι και να ξέρεις ότι είσαι στο σωστό δρόμο.
καλώς σας ξαναβρίσκω αγαπητοί φίλοι
Χρόνια πολλά για την ονομαστική σου εορτή.
Δημοσίευση σχολίου