συλλέκτης πρόπολης τοποθετημένος |
Η απάντηση στην πρώτη ερώτηση είναι οπωσδήποτε ναι.
Επειδή το υλικό είναι πολύτιμο και η ευκολία συλλογής του μεγάλη.
Ενώ το κόστος μιας σίτας για κυψέλη δεν ξεκινά από το 1 ευρώ για απλή σήτα και φτάνει τα 2,30 για τον εξειδικευμένο συλλέκτη.
Επομένως γιατί όχι;
Οι συλλέκτες μπορούν να είναι απλά φύλλα πλαστικά δικτυωτά- όπως οι σίτες που βάζουμε στα παραθυρόφυλλα-, μπορούμε να το αγοράσουμε σε ρολό και να το κόψουμε μόνοι μας αλλά υπάρχει κι έτοιμο σε φύλα πλαστικού με μικρές τρύπες έτοιμα να τοποθετηθούν μεταξύ καπακιού και σώματος της κυψέλης.
Πολλοί μελισσοκόμοι βάζουν τις σήτες όλο το χρόνο ως επιπλέον μονωτικό και κάθε φορά που επισκέπτονται την κυψέλη βάζουν καινούριο φύλο κενό.
Η καταλληλότερη περίοδος για να βάλουμε τους συλλέκτες πρόπολης ή τις σήτες είναι η Άνοιξη, επειδή τα φυτά βρίσκονται στην ανάπτυξη τους οι χυμοί τους είναι πολλοί αφού πετάνε νέους βλαστούς, οφθαλμούς άνθη κλπ, οπότε οι μέλισσες εκμεταλλεύονται τις ρητίνες και τις λοιπές πρώτες ύλες που προμηθεύονται από τα φυτά προσθέτοντας μικρή ποσότητα από κερί.
Η παραγωγή της πρόπολης δεν πρέπει να γίνεται κοντά σε δρόμους που έγινε πρόσφατα ασφαλτόστρωση. Επειδή οι μέλισσες συλλέγουν την μαύρη πίσσα και την αποθηκεύουν εκείνες δεν την τρώνε οπότε για να αποστειρώσουν τη κυψέλη τους είναι μια χαρά.Έτσι την αναμιγνύουν με την φυσική ακατέργαστη πρόπολη και προφανώς την κάνουν ακατάλληλη για τροφή, το ίδιο ισχύει και για την πρόπολη που θα διαλυθεί αφού ως βάμμα χρησιμοποιείται σε μερικές περιπτώσεις και για εσωτερική χρήση όπως για το στόμα και γενικά το πεπτικό σύστημα.
Αυτό έχει άμεσο αποτέλεσμα υποβιβασμού στη ποιότητα της μέχρι που τη καθιστά ακατάλληλη για χρήση εσωτερική επειδή δεν μπορούμε να φτιάξουμε βάμμα πόσιμο.
Οι πιο έμπειροι πάνω στη παραγωγή πρόπολης συμβουλεύουν τους άλλους μελισσοκόμους να βάζουν συλλέκτες πρόπολης όταν βρίσκονται οι κυψέλες σε μέρη με πλούσια βλάστηση, δάση όπως το Έλατο το Πεύκο και η Καστανιά.
συλλέκτης πρόπολης έτοιμος |
συλλέκτης πρόπολης καθαρός |
ο συλλέκτης με την πρόπολη |
Η απλή πλαστική σήτα ως συλλέκτης πρόπολης |
Η παραγωγή της πρόπολης γίνεται είτε με ειδικές πλαστικές σίτες οι οποίες έχουν πολλές μικρές τρύπες.
Οι μέλισσες έχουν την τάση να κλείνουν τις τρύπες και τις χαραμάδες να τις βουλώνουν με πρόπολη .
Οι σίτες μπαίνουν κατευθείαν επάνω στο μελίσσι, χωρίς κάποιο άλλο κάλυμμα, μένουν στο μελίσσι για ένα μικρό διάστημα, μετά αφαιρούνται από το μελισσοκόμο - αφού οι μέλισσες βουλώσουν πλήρως όλες τις τρυπούλες - και στη συνέχεια μπαίνουν στην κατάψυξη για να γίνει η πρόπολη σκληρή σαν κρύσταλο. Αμέσως μετά την κατάψυξη λυγίζουμε τη σίτα με τα χέρια και η πρόπολη πέφτει σαν τρίμματα. Και έτσι τη μαζεύουμε.
Η πρόπολη είναι μια πολύ καλή πηγή εσόδων για τον μελισσοκόμο εφόσον η τιμή που πιάνει ξεπερνά τα 60-80 ευρώ το κιλό. Ενώ σε προσθήκη σε άλλα σκευάσματα όπως σε βάμμα ή προπαλοιφή -κεραλοιφή με βάμμα πρόπολης- αυξάνει σημαντικά την προστιθέμενη αξία της.
Η λύση για την συλλογή καθαρής πρόπολης αποδεικνύεται πως είναι οι πλαστικές σήτες, μιας και είναι πιο αποτελεσματικές και δίνουν εξαιρετικής καθαρότητας και ποιότητας πρόπολη.
Ο άλλος τρόπος συλλογής πρόπολης είναι να την παίρνουμε με το ξέστρο πάνω από τα πλαίσια,το καπάκι,την είσοδο και γενικά απ'όπου την αποθηκεύουν οι μέλισσες.Αυτός ο τρόπος απαιτεί πολύ χρόνο για τη συλλογή και η πρόπολη είναι κατάλληλη μόνο για βάμμα επειδή απαιτείται καθαρισμός της.Είναι όμως απαραίτητος για να καθαρίζουν οι κυψέλες από τις περιττές συσσωρεύσεις πρόπολης.
Βασικά έτσι ξεκίνησε η συσσώρευση της πρόπολης και μέσω της αξιοποίησης της προέκυψε αργότερα η συλλογή της.
Πρόπολη δεν συλλέγουν όλα τα μελίσσια με τον ίδιο ρυθμό,
κάποιες κυψέλες λιγότερο και κάποιες πολύ περισσότερο ωστόσο είναι ένα πολύτιμο λόγω της ιαματικής του δράσης και αποτελεσματικότητας προϊόν της κυψέλης που αξίζει τον κόπο να το συλλέγουμε έστω και για οικιακή χρήση.
Από τον Αύγουστο ξεκινάμε την συγκομιδή.
Στην συνέχεια το παγωμένο ρολό της σήτας με χτύπημα μέσα στη σακούλα μας δίνει καθαρή πρόπολη σε μικρά καθαρά κομματάκια που παγωμένα μοιάζουν με μικρούς κρυστάλλους από ρετσίνι που συλλέγουμε με ευκολία σε δοχείο πώλησης πρόπολης ή στο δοχείο με το οινόπνευμα για να διαλυθεί και να γίνει βάμμα.
Με τον ίδιο τρόπο -παγώνοντας την και χτυπώντας την παγωμένη- διαλύουμε πιο εύκολα τη πρόπολη στο οινόπνευμα που συσσωρεύουμε από τον καθαρισμό των κυψελών και του ξέστρου.
Στο μπουκάλι με το καθαρό οινόπνευμα τα μεγάλα κομμάτια διαλύονται πιο δύσκολα και για τούτο κάθε τόσο απαιτείται κούνημα του δοχείου με προσοχή για να μην σπάσει και γεμίσει ο τόπος γιατί δεν καθαρίζει καθόλου εύκολα.
Η πρόπολη καταναλώνεται αυτούσια ή διαλύεται σε καθαρό οινόπνευμα(ποτοποιίας)που λέγεται διάλυμα ή βάμμα πρόπολης.
μπορείτε να δείτε συνταγές με πρόπολη πχ για βάμμα και για προπαλοιφή κι έτσι να ξεκινήσετε σιγά σιγά για να καταλάβετε τη χρησιμότητα της στο οικιακό φαρμακείο. Δείτε και το αφιέρωμα στην πρόπολη και τις ιδιότητες της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου