Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Η ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ "Η ΚΥΨΕΛΗ"


Ο συμβολικός χαρακτήρας της κυψέλης ώς υψηλής αισθητικής αποτίμησης είναι προφανής

[μουσείο μελισσοκομίας στην Ουκρανία ,κυψέλη της επαρχίας τότε της Τσαρικής μεγάλης Ρωσίας]
Με απασχόλησε η προέλευση της κατασκευής της κυψέλης από ξύλο ,αν δηλαδή αποτελεί την πρώτη μορφή τεχνητής κυψέλης απομίμησης της φυσικής.
Πιστεύω ότι συντέλεσε τα μέγιστα η ίδια η άγρια μέλισσα με την επιλογή της κοιλοτήτων δέντρων για να φτιάξει το σπιτικό της.













Απλές κοιλότητες κομμένων και τρυπημένων κορμών δέντρων πιστεύω πως αποτελούν την πρώτη απομίμηση φυσικής κυψέλης.



Το επόμενο στάδιο είναι νομίζω ο εξευγενισμός της μορφής με τη παράλληλη οικονομία υλικού χάριν εξοικονόμησης και του του χώρου-κενού απευθυνόμενο στο μελίσσι.



Εντέλει και μια απλή συναρμολόγηση μερικών σανίδων αρκεί για να δημιουργήσει το κοίλωμα όπου οι μέλισσες θα κτίσουν το εσωτερικό του σπιτιού τους



Επίσης η βολική χρήση απλών τετράγωνων κιβωτίων πιθανά κι από άλλες χρήσεις προερχόμενα- όπως τα κιβώτια μήλων στην Αφρική-είναι μια προσφιλής μέχρι σήμερα επίλυση του ζητήματος της στέγης του μελισσιού με οικονομία σε πρώτη ύλη και επένδυση αρχική...



Η χρήση του ξύλου έχει πάντως περάσει σε πολλαπλές εκδοχές ανάλογα με την ιδιαίτερη χρηστικότητα της μορφής



Εδώ ο παραλληλισμός κατοικία ανθρώπινη και κατοικία μελισσιού είναι πέρα από εμφανής απλά πρόδηλη.


Η χρήση καλαμιών και κλαδιών με συνδυασμό λάσπης ή ψημένου πηλού φαίνεται να είναι η επικρατούσα τακτική πολλών αιώνων Ελληνικής μελισσοκομίας τα γνωστά κοφινέλα
- απο το κοφίνι:μεγάλο δοχείο από πλεκτό καλάμι και λυγαριά-
αφού το κόστος των υλικών που μπορεί να βρει κανείς παντού στην Ελλάδα είναι μηδενικό η χρήση τους εύκολη και αποτελεσματική και εντέλει το σύνολο αποτελεί πολύ αποτελεσματικό μέσο που λύνει πάρα πολλά προβλήματα μεταφοράς συντήρησης αποθήκευσης κλπ όπως και μικροκλίματος για το μελίσσι.



















η χρήση της αρχικής μεθόδου της πλέξης χόρτων κλαδιών και καλαμιών δίνει τη θέση της στη χρήση ψημένης λάσπης -πηλού και τη κατασκευή των πήλινων δοχείων κυψελών όπως και την ιδέα για πέτρινες θυρίδες σε εσοχές λιθιών τις λεγόμενες θυρίδες







η ενασχόληση με τη μελισσοκομία σαν χομπυ ελευθέρου χρόνου και παρατήρησης [για τους πλούσιους και αργόσχολους ή όχι], δίνει και μια ιδιαίτερη χροιά και σημαντικότητα στην ίδια τη μελισσοκομία σαν ενασχόληση όπως και τα εργαλεία και εν γένει το μικρόκοσμο της.



η αισθητική Αρχιτεκτονική επιμέλεια της κυψέλης που ξεπερνά το ρόλο του απλού εργαλείου και καταλήγει σύμβολο ομορφιάς και ένδειξη αγάπης και φροντίδας περισσής







η χρηστικότητα επιβάλλει την μορφολογία εντάσεται αυτή η λογική στο λεγόμενο φουνξιοναλισμό -λειτουργικότητα σε πρώτο πλάνο-

ο επινοητής της διαιρούμενης σε αποσπώμενα πλαίσια κυψέλης Λάγκστροθ από το όνομα του επινοητή της .Η κυψάλη αυτού του τύπου επικράτησε μέχρι σήμερα με μικρές βελτιώσεις αφού εξυπηρετεί σε μέγιστο βαθμό μελισσοκόμο και μελίσσι ειδικά δε για χρήση νομαδικής - μεταφερόμενης κυψέλης.









Παρατηρώντας λίγο σε φωτογραφίες και σχέδια η σκίτσα του παρελθόντος που περιγράφουν το τεχνητό σπίτι του μελισσιού που ονομάζουμε κυψέλη θα δούμε ότι ποικίλει σε πολλούς τομείς ,μορφολογικά, λειτουργικά, κατασκευαστικά και αισθητικά αλλά και συμβολικά.

Μπορεί κανείς να αναγνωρίσει στην προσπάθεια όλων των τεχνικών και μεθόδων επίλυσης του ζητήματος της κατοικίας των μελισσών την επιλογή στο να λύσει κάποια βασικά θέματα, όπως η διατήρηση καλών συνθηκών υγιεινής αναπνοής και υγρασίας άρα εξαερισμού, με ταυτόχρονη θερμική άνεση του μελισσιού-μόνωση θερμική- όπως και κυκλοφοριακή διευκόλυνση των εντόμων, διασφαλίζοντας τους τον απαραίτητο χώρο για την ολοκλήρωση των βιολογικών λειτουργιών τους.

Χαριτολογώντας θα λέγαμε ότι ο μελισσοκόμος είναι ένας "ξενοδόχος" που εξασφαλίζει καλές συνθήκες διαμονής και ανάπτυξης του μελισσιού, που πληρώνεται σε είδος ανταλλάσσοντας τα προϊόντα της μέλισσας με αυτές τις υπηρεσίες και παροχές έτσι που όσο πιο πετυχημένα το πράττει, τόσο καλύτερο το κέρδος του και η ποιότητα των προϊόντων που παίρνει.

Από τη μία λοιπόν το μελίσσι σαν οργανισμός με ανάγκες εξειδικευμένες, συγκεκριμένες αλλά και περίπλοκες .Σαν μηχανισμός βιολογικός που είναι αποσκοπεί σε λεπτές ισορροπίες μεταξύ περιβάλλοντος και οργανισμού.
Ότι λίγο πολύ επηρεάζει και την κατοικία του ανθρώπου επηρεάζει και την κατοικία των εντόμων ειδικά δε ακραίες καταστάσεις όπως: ο σεισμός, η πυρκαγιά, η πλημμύρα, ο άνεμος,
αλλά και απλοί περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως: η βροχή, το χιόνι, το χαλάζι, το κρύο, η ζέστη, η μόλυνση, ο θόρυβος, η ορατότητα και η αναγνώριση, ο εξαερισμός, οι ακτινοβολίες, τα μικρόβια ,τα παράσιτα και οι εισβολείς κλέφτες ή και ληστές, και οπωσδήποτε οι εχθροί που τρέφονται με τις μέλισσες και τα προϊόντα τους: οι κυνηγοί τους ζώα άνθρωποι αρκούδες ποντίκια, πτηνά-πχ μελισσοφαγάς- έντομα -πχ σφήκες,αράχνες,παναγίτσες- .

Εννοείται δε ότι εξαρτώνται και από τα βασικά :διατροφή απο την νεκταροέκρριση άνθων,γύρη, μελιττώματα ,φυτών αλλά και νερό πόσιμο. Το πόσο προσιτά και επαρκή είναι αυτά.

Από την άλλη έχουμε τη λειτουργικότητα του καταλύματος του μελισσιού για τον μελισσοκόμο γιατί αποτελεί εξοπλισμό του-εργαλείο στην αποστολή του της ορθής φιλοξενίας του μελισσιού, εδώ περιοριζόμαστε στο τι βολεύει άμεσα τον μελισσοκόμο -στην πρακτικότητα-στις συγκεκριμένες εργασίες του καθαρισμού,συντήρησης, μεταφοράς, αποθήκευσης, επισκευής, αντικατάστασης,κατασκευής, ομαδοποίησης, τοποθέτησης, εξασφάλισης-διατήρησης τους, απο-συναρμολόγησης και συναρμολόγησης, παρακολούθησης, επέμβασης ,επέκτασης και αφαίρεσης τμημάτων, εισαγωγή ειδικών εξαρτημάτων ανά εποχές κι αφαίρεση τους , η σήμανση τους για τις αρχές, η αμεσότητα στους χειρισμούς δηλαδή ο περιορισμός στη χρήση ελάχιστου ή καθόλου αν είναι δυνατόν εργαλείων για την επίτευξη τους και βέβαια η ευκολία και η αποτελεσματικότητα με την οποία επιτυγχάνονται όλα τα παραπάνω.

Επίσης καθοριστική για τον μελισσοκόμο είναι η αντοχή τους σε όλους τους παραπάνω χειρισμούς, άρα η κατασκευαστική αρτιότητα τους και η διάρκεια τους στο χρόνο και τη χρήση τους,ενώ βέβαια το οικονομικό κόστος όλων αυτών αρχικό και συνεχόμενο είναι ίσως ο περισσότερο καθοριστικός παράγοντας.

Υπάρχει μέσα σε όλα αυτά και η αισθητική και καλαισθητική τους αποτίμηση, η αίσθηση του ιδιαίτερου και του συμβολισμού της μορφής, των χρωμάτων, των υλικών, των μεγεθών και γενικά των στοιχείων που απαρτίζουν τη κυψέλη.

Τα υλικά που έχουν αξιοποιηθεί για τη χρήση της μελισσοκομίας είναι τα ίδια που έχουμε χρησιμοποιήσει και στις κατοικίες μας.
Αυτό που διαφοροποιείται είναι ο τρόπος και βέβαια το μέγεθος και εντέλει οι μορφές που υπηρετούν τις σκοπιμότητες και τις ανάγκες.


Μπορούμε να δούμε μελίσσια με κυψέλες
1. από υλικά φυτικής προέλευσης όπως από πλεκτό χόρτο, από πλεκτά καλάμια και κλαδιά, από ξύλινους κορμούς, από ξύλινες τάβλες και εξαρτήματα ή από σύνθετη ξυλεία ή και συνθετική ξυλεία

2.από υλικά της γης ανόργανα όπως από λάσπη , από πηλό αποξηραμένο, από πηλό ψημένο-κεραμικό-, από πέτρα
3.από υλικά οργανικά όπως από δέρμα ζώων ή από κοπριά αγελάδας αλλά και από πλαστικές ύλες.

τέλος έχουν χρησιμοποιηθεί εξαρτήματα μεταλλικά, γυάλινα, πλαστικά σαν συμπληρώματα.
Δεν έχω βρει ακόμη εκτεταμένη χρήση του γύψου, του τσιμέντου, του γυαλιού και του μετάλλου.

4 σχόλια:

KOSTAS είπε...

Θαυμάσια η ανάρτηση.
Πολλές πληροφορίες γύρω από την κυψέλη, και ιστορικές διαδρομές που φυσικό είναι να ενδιαφέρουν κάθε μελισσοκόμο!

Μπράβο και ευχαριστούμε Νίκο!

galifabee είπε...

Μπράβο Νίκο με τα μάτια του αρχιτέκτονα βλέπεις τις μέλισσες ,που πρέπει να σε εμπνέουν κιόλας, πρώτες κυψέλες που βρέθηκαν είναι στην Κρήτη, κατά τις ανασκαφές στην Φαιστό βρέθηκαν πήλινες κυψέλες της Μινωικής εποχής (3.400 π.Χ.)έχουμε βαριά κληρονομιά και πρέπει να την συνεχίσουμε σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στην μελισσοκομία.

KOSTAS είπε...

Νίκο κοίτα το e-mail σου και πες μου αν έλαβες αυτό που σου έστειλα!

Νίκος Δ.Ε. Καββαδάς είπε...

Κώστα δεν μπορώ να το δω,
ξέχασα με τι ψευδώνυμο μπήκα και δεν ξεκλειδώνει με τίποτε, μου έσπασε τα νεύρα αυτή η βλακεία με τα κλειδώματα,αν μπορείς στείλτο σε παρακαλώ ξανά στο aylondesign@yahoo.gr
σε ευχαριστώ πολύ πάντως

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ
Το φηφιακό βιβλίο για την αριθμητική και τη γεωμετρία

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑΤΑ

Τα βασικά (36) εργαλεία (33) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ (23) ΒΙΝΤΕΟ (20) έξυπνα κόλπα (18) κυψέλη (16) μελισσοκομική ιστορία (16) ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ (15) ανακοινώσεις (14) αυτοπροστασία (12) ΚΟΦΙΝΕΛΟ (11) SKEP (10) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (10) το σύστημα μου (10) κατασκευές (9) οδηγίες (9) ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ (8) απόψεις (8) ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (7) Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ (7) ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ (7) Συσκευασίες μελιού (7) βιβλία (7) κυψελη (7) παραδοσιακή μελισσοκομία (7) Μελισσοκομική Πρακτική (6) κυψέλη άμστελ (6) περιβάλλον (6) συσκευασίες (6) το μελισσοκομείο μου (6) Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΑΝ ΕΜΠΕΥΣΗ (5) ΚΥΨΕΛΗ ΚΟΡΜΟΣ (5) βασιλικός πολτός (5) οικειακή διατροφική αυτάρκεια (5) παράξενα (5) συσκευασία (5) φυσική ζωή (5) 1.ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (4) ΓΥΡΗ (4) Γερμανική μελισσοκομεία (4) Ελληνική σοφία (4) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ (4) ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (4) ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΙΣΤΕΑΣ (4) ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (4) αποφθέγματα (4) δράσεις (4) εχθροί της μέλισσας (4) κοινωνία (4) νομικά θέματα (4) πολιτική (4) σκέψεις (4) το εργαστήρι του βασιλοτρόφου (4) ¨ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ (3) ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (3) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (3) Ελλάδα (3) ΙΣΤΟΡΙΑ (3) ΚΟΣΜΗΜΑ (3) ΚΥΨΕΛΗ ΠΟΛΗΣ (3) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ (3) ΠΡΟΠΟΛΗ (3) Πρόσωπα της Ελληνικής μελισσοκομίας (3) ΤΟΠΙΑ (3) ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (3) ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΗΡΗΘΡΑΣ (3) ανέκδοτο (3) βότανα (3) διεθνώς (3) ιστοσελίδες μελισσοκομίας (3) μεταλλαγμένα (3) μεταφορικό μέσο μελισσοκόμων (3) πλαστική κυψέλη (3) προιόντα (3) TOP BAR (2) ΑΝΑΣΤΟΜΗ ΚΥΨΕΛΗ (2) ΒΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ (2) ΒΟΤΑΝΑ (2) ΓΕΩΡΓΙΑ (2) ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (2) Δημήτρης Καρακούσης (2) ΕΚΘΕΣΕΙΣ (2) ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ (2) ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΗΣ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ (2) ΕΞΥΠΝΑ ΚΟΛΠΑ (2) Ηλεκτρονικό κατάστημα (2) Ημερολόγιο εμπειριών (2) ΚΗΦΗΝΑΣ (2) ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ (2) Λευκάδα (2) ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (2) ΜΕΛΙΣΣΟΚΕΡΙ (2) Μύθοι Αισώπου (2) ΝΟΜΑΔΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (2) ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (2) ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ (2) ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ (2) ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (2) ΠΡΩΤΟΓΟΝΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ (2) Πρόσωπα (2) Πρόσωπα της διεθνούς μελισσοκομίας (2) ΣΥΡΜΑΤΩΜΑ ΠΛΑΙΣΙΟΥ (2) ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (2) ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ (2) ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ (2) αλυσοπρίονο (2) βαρρόα (2) βιολογία (2) δηλητήριο μέλισσας (2) διαγωνισμοί (2) ενεργειακή αυτάρκεια (2) ενημέρωση (2) επιστήμη (2) ετήσιος απολογισμός (2) ευτράπελα (2) η μέλισσα (2) ιδιοκατασκευές (2) κοφίνια (2) κυψέλες (2) κυψέλη Αργώ (2) κυψέλη ανάστομη-τοπ μπαρ- (2) μελισσοκομική επιθεώρηση (2) νομοθεσία μελισσοκομίας (2) πλαστική κυψέλη Νικοτπλαστ (2) προμηθευτές (2) στατιστικά στοιχεία (2) τα προϊόντα μου (2) τιμές (2) τρύγος (2) υδρόμελο (2) φυλές μέλισσας (2) φυτά (2) Aσθένειες του μελισσιού (1) Huber Francois (1) Α (1) ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΑΓΡΟΤΟΣΠΙΤΟ (1) ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ (1) ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ (1) ΑΝΤΛΙΑ ΚΡΙΟΣ (1) ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ (1) ΑΣΦΑΛΕΙΑ (1) ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΚΥΨΕΛΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ (1) Αστείο (1) ΒΑΛΒΙΔΕΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ (1) ΒΑΡΕΛΙ (1) ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (1) Βαρροική ακαρίαση (1) Γ’ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ (1) ΔΙΕΘΝΩΣ (1) Διατροφή (1) ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ (1) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΦΕΣΜΟΥ ΣΕ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (1) ΕΛΙΑ (1) ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗΜΑ (1) ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (1) ΕΞΥΠΝΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ (1) ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΛΙΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ (1) ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΥΛΗΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (1) ΕΡΓΑΤΡΙΑ (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (1) ΕΧΡ (1) Επικαιρότητα (1) Εργάτης πεύκου (1) ΖΑΧΑΡΟΖΥΜΑΡΟ (1) ΖΟΜΠΥ (1) ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ (1) ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ (1) ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ (1) Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (1) Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ (1) Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ (1) Η ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΜΟΥ (1) ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ (1) ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ (1) ΘΕΡΜΟΚΥΨΕΛΗ ΒΕΕΒΟΧ (1) ΘΥΡΙΔΑ (1) Θερμοβάρ (1) ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (1) ΚΌΣΜΗΜΑ (1) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (1) ΚΕΝΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ (1) ΚΕΡΙ (1) ΚΗΡΟΓΟΝΟΙ ΑΔΕΝΕΣ (1) ΚΟΤΕΤΣΙ (1) ΚΤΙΣΙΜΟ ΚΟΜΠ (1) ΚΥΨΕΛΗ ΚΤΙΣΤΗ (1) ΚΥΨΕΛΗ ΠΗΛΙΝΗ (1) Κωστας Χαραλάς (1) ΛΙΩΣΙΜΟ ΚΕΡΙΟΥ (1) ΜΑΚΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΒΟΣΚΕΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΦΟΡΕΙΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΙΟΥΛΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΜΑΡΤΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ (1) ΜΕΞΙΚΟ (1) ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΜΥΘΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΗΡΩΕΣ (1) ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ (1) Μανίκης (1) Μελίσσια κι άνθρωπος (1) Μελίχρυσος (1) ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΝΤΑΝΤΑΝΤ (1) Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (1) Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΟΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΟΡΕΣΤΑΔΑ (1) ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (1) ΠΑΡΑΣΙΤΑ (1) ΠΗΛΙΝΑ ΣΚΕΥΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΠΗΛΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΗΛΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ ΚΑΘΕΤΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΥΨΕΛΗ APIMAYE (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΥΨΈΛΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΕΚΝΟΣΕΤ (1) ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ (1) ΠΟΤΙΣΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΏΝ ΤΕΚΝΟΣΕΤ (1) ΠΡΟΠΑΛΟΙΦΗ (1) ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ (1) ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΡΩΤΟΕΛΛΗΝΕΣ (1) Περιοδικά μελισσοκομίας (1) ΡΟΛΟΙ (1) ΣΕΡΣΕΛΟΙ (1) ΣΕΡΣΕΝΙΑ (1) ΣΙΚΕΛΙΑ (1) ΣΤΕΝΣΙΛ (1) ΣΤΟΧΟΙ (1) ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1) ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ (1) ΣΥΝΤΑΓΗ ΒΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ (1) ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΡΟΠΑΛΟΙΦΗΣ (1) ΣΥΣΤΗΜΑ ΖΕΝΤΕΡ (1) ΣΦΗΚΕΣ (1) ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΤΑΙΝΙΕΣ (1) ΤΑΜΠΕΛΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ (1) ΤΑΜΠΕΛΙΤΣΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΥ (1) ΤΕΧΝΗΤΗ ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑ-ΚΟΨΙΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ- (1) ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΦΕΣΜΟΥ ΣΕ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΥΛΟΥ ΚΕΡΙΟΥ ΣΕ ΠΛΑΙΣΙΟ (1) ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΣ (1) ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΑΣ (1) ΥΠΟΔΟΜΗ (1) ΥΨΕΛΙ (1) ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ (1) ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ (1) ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ (1) ΦΟΡΗΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ (1) ΦΩΛΙΑ ΠΟΥΛΙΩΝ (1) ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟ (1) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΌΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΦΟΡΤΗΓΟΥ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ (1) ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΚΕΡΙ (1) ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ (1) ανακαλύψεις (1) αρρώστιες (1) ασκοσφαίρωση (1) ασφάλεια (1) βαμβακίαση πεύκου (1) βασιλισσοκελιά (1) βιολογική μελισσοκομία (1) βιοποικιλοτητα και απειλές (1) γλυκά (1) διατροφικά σκάνδαλα (1) εγκλωβισμός βασίλισσας (1) εκθέσεις-συνέδρια (1) εκλογές (1) εντατική γεωρία (1) εξ (1) επίκαιρα (1) εργαστήριο μελισσοκομικό (1) η μελισσοκομία (1) η παριζιάνικη κυψέλη (1) καθαρισμός εργαλείων (1) καυσιμο νερό (1) κινηματογράφος (1) κυψέλη επίδειξης Οντάριο (1) κυψελίδιο (1) κόψιμο μελισσιού (1) μέλισσα και περιβάλλον (1) μήνας του μέλιτος (1) μελισσοκομική ορολογία (1) μελισσοκομική χλωρίδα (1) μελισσοφάγος (1) μελιτογόνα έντομα (1) μελόκρασο (1) μικρό εργαστήρι της μέλισσας (1) μινιμαλιστική κυψέλη (1) μοντέλο πρόγνωσης μελιτοεκκρίσεων (1) μύγες και μέλι (1) νέοι μελισσοκόμοι (1) νομαδική κυψέλη (1) νοσεμίαση (1) ο επιγειος παράδεισος (1) οι τροφοδότες μου (1) οικονομία (1) παράσιτα (1) πελίτι (1) πλαστική κυψέλη beehive (1) πλαστική κυψέλη Τεκνοσέτ (1) ποιότητα (1) προιόντα κυψέλης (1) σερσένι (1) σκαθάρι (1) συνταγές με μέλι (1) συνταγή ζαχαροζύμαρου (1) σφήκα (1) σύστημα Αριστέας (1) τα προϊόντα της μέλισσας (1) ταυτοποίηση (1) τιμοκατάλογος Ελληνικός (1) το εργαστήριο μου (1) τσιμεντένια κυψέλη:Μέλοικος (1) φαρμακείο σπιτιού (1) φουτουριστική κυψέλη (1) φυσική καλλιέργεια (1) φωτογραφία (1)

Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας και η δυστυχία του να μην είσαι

Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας και η δυστυχία του να μην είσαι
κάντε κλίκ για ανάγνωση του πλήρους έργου