Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009

Απολογισμός μελισσοκομικής χρονιάς


Μετά απο αποχή αρκετών εβδομάδων απο την καταγραφή στο ηλεκτρονικό μου ημερολόγιο των σκέψεων και βιωμάτων -για το οποίο φταίνε κάποιες ανακατατάξεις στον επαγγελματικό χώρο- επανέρχομαι φουριόζος να αναπληρώσω το χαμένο διάστημα της επαφής με τους φίλους και συναδέλφους του ιστολογίου.

Η υπόθεση κυψέλη Άμστελ καταλήγει μέχρι τώρα με τα εξης συμπεράσματα και παρατηρήσεις.

1.Οι μέλισσες ζούν και χτίζουν μέσα κανονικά ίσως και περισσότερο και καλύτερες θερμοκρασίες το καλοκαίρι αν και σκουρόχρωμη.

2.χτίζουν όχι όμως όπως θα περίμενε κανείς απο πάνω προς τα κάτω ξεκινώντας απο τα ξυλαράκια και το κομμάτι έτοιμης κηρήθρας -άκτιστης- που φέρει το καθένα τους, αλλά όπως έχουν μάθει δηλαδή απο κάτω προς τα πάνω.
Αυτό ίσως οφείλονταν στο ότι μπήκαν σαν όροφοι σε ξύλινες κυψέλες άρα η είσοδος τους ήταν απο κάτω.
'Εδρασα κλείνοντας τις εισόδους απο κάτω -με το ξύλινο εξάρτημα κλεισίματος για μεταφορά με δισκιά για εξαερισμό-και κάνοντας την είσοδο τους στην οροφή προσαρμόστηκαν άμεσα και βοηθήθηκε η κυψέλη με τον καλύτερο εξαερισμό και την προστασία απο σερσένια που δεν μπορούσαν να περάσουν τη σχισμή που ήταν στην οροφή[ μεταξύ τελάρου άμστελ και καπακιού ξύλινου που ρύθμισα με βίδες σαν αποστάτες ακριβείας].
Παρόλα αυτά οι μέλισσες δεν έχτισαν καθόλου στα ξυλαράκια και τις άκτιστες κηρήθρες που τους έβαλα.
Υποθέτω ότι αυτό έγινε επειδή δεν είχαν μεγάλη ποσότητα μελιού να αποθηκέυσουν, αφού τους έφτανε ο όροφος μιας και ήταν καινούριες στην περιοχή και δεν είχαν προσαρμοστεί στα δεδομένα των ανθοφοριών της.
Το πιστεύω αυτό αφού είδα ότι ήταν προσανατολισμένες σε ανθοφορία θυμαριού που έχει μεν η περιοχή αλλά δεν είναι η κύρια αφού το μέγιστο του πληθυσμού τους ήταν τον Άυγουστο.

Όταν έχτισαν κάποια τμηματικά πτερύγια το έκαναν απο κάτω προς τα πάνω και πάντως παράλληλα με τα πλαίσια και τα ξυλαράκια που είχαν.
Έκανα λοιπόν ένα πείραμα με το ποιο δυνατό απο τα μελίσσια ένα που ο πληθυσμός του θα γέμιζε με άνεση διόροφο.Έβαλα επιπλέον όροφο χωρίς πλαίσια μόνο με ξυλαράκια όπως εκείνα που έβαζα στα τελάρα Άμστελ να δώ τι θα γίνει.Γέμισε σε σύντομο χρονικό διάστημα με πτερύγια γεμάτα με μέλι τα οποία είχαν κολληθεί όμως και στα ξυλαράκια αλλά και στα πλαινά του ξύλινου ορόφου όπως και στα τελάρα άμστελ.

3.ο τρύγος ωμής κηρήθρας είναι ιδιαίτερα μπελαλίδικος και με πολλές απώλειες σε πληθυσμό επειδή αφενός δεν χρησιμοποίησα ποτέ καπνό- Ήθελα να βγάλω μέλι ΆΚΑΠΝΟ όπως και έγινε-αφετέρου τα μελίσσια μου είναι ιδιαίτερα επιθετικά απο όταν τα πήρα περνάνε απο την αναγνώριση στην επίθεση σαν να επρόκειτο για αφρικάνικες.

4.εφάρμοσα την καταδρομική βραδυνή επίσκεψη και πέτυχα αφενός να δρώ με στολή χωρίς να στάζω μέσα στο μεσημέρι και τη ζέστη αλλά και χωρίς βάζω σε κίνδυνο τους περαστικούς απο την αυξημένη επιθετικότητα του τσαντισμένου σμήνους.

5.όταν δεν άνοιγα αρκετά την κυψέλη με άφηναν χωρίς να ορμήσουν, άν όμως πήγαινα να κάνω κάτι που έπαιρνε χρόνο τότε ακόμα και το βράδυ γινόταν Ο χαμός: μιλαμε για εφόρμηση ομαδική.
Το πρόβλημα αυτό μου το έλυσε εν μέρει η αλλαγή εισόδου απο πάνω. αφού δεν ήταν εύκολο να εφορμήσουν ομαδικά όπως γίνεται με το πέσιμο τους στην είσοδο απο κάτω που πέφτουν ομαδικά σαν πυροσβέστες στον σωλήνα...

6.κάθε φορά έπρεπε να πλένω τη στολή για να μην μυρίζουν φερομόνη αλλοιώς ορμούσαν απο 70 μέτρα μακριά και μέτραγα κάθε φορά 10-30 κεντριά. πολλές φορές με κέντριζαν ακόμη και πάνω απο χοντρό τζίν μυρίζοντας προφανώς που είχε φθαρεί περισσότερο, αλλά και πάνω απο τα δερμάτινα γάντια του μελισσοκόμου. Αναγκάστηκα να πάρω γάντια κηπουρικής χοντρά δερμάτινα οπότε και έπαψε το πρόβλημα και καινούριο τζίν που το φόραγα απο μέσα.

7.το μέλι που έκανα το παρήγαγα αλα παλαιά με στύψιμο των παλαιότερων κηρήθρων ελευθερώνοντας πλαίσια από κηρήθρες μαύρες όσο μπορούσα ώστε να ανανεωθούν οι κηρήθρες και να πάρω μέλι πλούσιο σε αρώματα, -δεδομένου ότι με τσάντισε απο την αρχή το καπνιστήρι το κατήργησα άπαξ- οπότε είναι εξαιρετικά αρωματικό και πλούσιο σε γεύση το μέλι. Βελούδινη γεύση και αρώματα απο θυμάρι φασκόμηλο ρείκι αγριολούλουδα ρουπάκι και χρώμα άπαιχτο λίγο πιο ανοιχτόχρωμο απο του θυμαριού.

Όσον αφορά ποσότητα: οι έξι κυψέλες 4 κανονικές και 2 πενταράκια μου έδωσαν απο 4 πλαίσια μέλι η κάθε μία κανονική -περίπου δίκιλο το καθέ πλαίσιο- έτσι έφτασε για την οικογένεια και για όλους τους φίλους και το συγγένειο. καμιά -20- εικοσαριά βαζάκια 500γρ με μέλι και μερικά με κηρήθρα.
Τα δύο πενταράκια δεν τα άγγιξα απλά τους πήρα γεμάτα πλαίσια και τους έβαλα μισογεμάτα αν και είναι γεμάτα τώρα πια όπως δεν πηρα και από τον όροφο με τα πτερύγια εκτός απο ένα δύο που δοκίμασα να πάρω στην αρχή και μου ξεκόλλησαν επειδή ήταν κολλημένα και στα πλάγια του ορόφου.
Αλλά τον έκανα καινούρια κυψέλη αφήνοντας τον ορφανό.Αν τα πάει καλά τον αφήνω για του χρόνου άν όχι τον κόβω μέσα στον χειμώνα.

Συμπερασματικά
Μέχρι τώρα όλα πάνε καλά και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος με το αποτέλεσμα αφού και το ζωικό κεφάλαιο παραμένει και μάλιστα δυνατό, αλλά και το προιόν ήταν αρκετό αναλογικά, ποιοτικά δε έχω ακούσει πολύ καλά λόγια απο όσους δοκίμασαν εγώ δε το βρίσκω πολύ του γούστου μου και ένα δυό φορές που έκλεισε ο λαιμός μου απο τα μπυρόνια βοήθησε τα μέγιστα η κουταλίτσα μέλι βάλσαμο σκέτο.
ΗΔΙΣΤΟ ΜΕΛΗΜΑ λοιπόν και καλή αρχή.

5 σχόλια:

Foris Mouratidis είπε...

Μπραβο Νικο παντα τετοια.
Η ουσια για εμας τους ερασιτεχνες(χομπιστες) ειναι να το απολαμβανουμε οσο περισσοτερο μπορουμε.

BeeHappy είπε...

Ξανασκέψου τι κάνεις και συλλογήσου αν ήσουν μέλισσα αν ήθελες να σου συμπεριφέρονται έτσι.
Την επόμενη φορά αντί για καπνό (δεν έχει διαφορά στην ποιότητα του μελιού και μην ακούς διάφορα), μιας και δεν τον θες και επιμένεις να εξοντώνεις τις μέλισσες που κατά τα άλλα τις αγαπάς και τις προσέχεις, να χρησιμοποιήσεις νερό (με ένα ψεκαστηράκι).

Νικόλαος Καββαδάς είπε...

αγαπητέ Βασίλη
να ξεκαθαρίσουμε ότι όλα αυτά που αναφέρω γίνονται για να μην ενοχλείται το μελίσσι κι όχι για τη γεύση ή το άρωμα του μελιού, και κατάφερα μέσα από τους πειραματισμούς μου να είναι ελάχιστη η ενόχληση που προξενώ.Ακριβώς επειδή σκέφτομαι όπως σωστά προτείνεις,όμως μην ξεχνάς ότι είμαι καινούριος στο χώρο και πρέπει να πάθω για να μάθω.
Διαφωνώ με το ψέκασμα με νερό που λές -το δοκίμασα-δεν είναι καλή λύση γιατί τους δημιουργεί πρόβλημα ασφυξίας όπως και ο καπνός πανικό πυρκαιάς.
Δεν με ενδιαφέρει μόνο ο εαυτός μου και το τι θα πάρω απο το μελίσσι. Νομίζω ότι οι απώλειες είναι δεδομένες όσο κι άν προσέξει κανείς αφού μέχρι να σε συνηθίσουν και να διαπιστώσουν ότι δεν τους κάνεις κακό αλλά καλό είναι σίγουρο ότι θα σε αντιλαμβάνονται σαν απειλή.
Απόδειξη αυτού είναι ότι τώρα πια μπορώ να τις επισκεφτώ χωρίς στολή και χωρίς καπνό αφού τις επισκέπτομαι μόνο για να τους προσφέρω ότι μπορώ.

Νικόλαος Καββαδάς είπε...

Όσο για τη διαφορά στη γεύση του μελιού είναι τεράστια κι όχι αμελητέα όπως λές Βασίλη,
δοκίμασα μέλι φίλου και γείτονα και είναι κατα πολύ υποδεέστερο σε άρωμα και γεύση τα έχει δε δίπλα σε μένα και τα χειρίζεται με αντίστοιχο τρόπο.
Το ακάπνιστο μέλι στο λέω με σιγουριά είναι κατα πολύ διαφορετικό και δεν ακούω άλλους σου λέω την εμπειρία μου.

Νικόλαος Καββαδάς είπε...

Να προσθέσω λίγο δύο παρατηρήσεις που δημιουργούν διαφορά στο αποτέλεσμα,
-φρεσκοβαμένες κυψέλες καλοσυντηρημένες
-απολύμανση με ξύδι σπιτικό και ξέπλυμα
-καλός εξαερισμός
-καμία χρήση φαρμάκου ή άλλου σκευάσματος
-καμία χρήση ταίσματος εκτός αν λιμοκτονούν προς το τέλος του χειμώνα
-ποτίστρες γυάλινες με πόσιμο νερό{ότι πίνω εγώ πίνουν και οι μέλισσες μου} το οποίο το συμπληρώνω το καλοκαίρι κάθε μέρα [μισο λίτρο περίπου η κάθε κυψέλη]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ
Το φηφιακό βιβλίο για την αριθμητική και τη γεωμετρία

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑΤΑ

Τα βασικά (37) εργαλεία (33) ΒΙΝΤΕΟ (20) έξυπνα κόλπα (18) κυψέλη (16) μελισσοκομική ιστορία (16) ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ (14) ανακοινώσεις (14) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ (13) αυτοπροστασία (12) ΚΟΦΙΝΕΛΟ (11) SKEP (10) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (10) το σύστημα μου (10) κατασκευές (9) οδηγίες (9) ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ (8) απόψεις (8) ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (7) Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ (7) ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ (7) Συσκευασίες μελιού (7) βιβλία (7) κυψελη (7) παραδοσιακή μελισσοκομία (7) Μελισσοκομική Πρακτική (6) κυψέλη άμστελ (6) περιβάλλον (6) συσκευασίες (6) το μελισσοκομείο μου (6) Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΑΝ ΕΜΠΕΥΣΗ (5) ΚΥΨΕΛΗ ΚΟΡΜΟΣ (5) βασιλικός πολτός (5) οικειακή διατροφική αυτάρκεια (5) παράξενα (5) συσκευασία (5) φυσική ζωή (5) 1.ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (4) ΓΥΡΗ (4) Γερμανική μελισσοκομεία (4) Ελληνική σοφία (4) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ (4) ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (4) ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΙΣΤΕΑΣ (4) ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (4) αποφθέγματα (4) δράσεις (4) εχθροί της μέλισσας (4) κοινωνία (4) νομικά θέματα (4) πολιτική (4) σκέψεις (4) το εργαστήρι του βασιλοτρόφου (4) ¨ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ (3) ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (3) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (3) Ελλάδα (3) ΙΣΤΟΡΙΑ (3) ΚΟΣΜΗΜΑ (3) ΚΥΨΕΛΗ ΠΟΛΗΣ (3) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ (3) Πρόσωπα της Ελληνικής μελισσοκομίας (3) ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (3) ΤΟΠΙΑ (3) ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (3) ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΗΡΗΘΡΑΣ (3) ανέκδοτο (3) βότανα (3) διεθνώς (3) ιστοσελίδες μελισσοκομίας (3) μεταλλαγμένα (3) μεταφορικό μέσο μελισσοκόμων (3) πλαστική κυψέλη (3) προιόντα (3) TOP BAR (2) ΑΝΑΣΤΟΜΗ ΚΥΨΕΛΗ (2) ΒΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ (2) ΒΟΤΑΝΑ (2) ΓΕΩΡΓΙΑ (2) ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (2) Δημήτρης Καρακούσης (2) ΕΚΘΕΣΕΙΣ (2) ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ (2) ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΗΣ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ (2) ΕΞΥΠΝΑ ΚΟΛΠΑ (2) Ηλεκτρονικό κατάστημα (2) Ημερολόγιο εμπειριών (2) ΚΗΦΗΝΑΣ (2) ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ (2) Λευκάδα (2) ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (2) ΜΕΛΙΣΣΟΚΕΡΙ (2) Μύθοι Αισώπου (2) ΝΟΜΑΔΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (2) ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (2) ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ (2) ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ (2) ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (2) ΠΡΟΠΟΛΗ (2) ΠΡΩΤΟΓΟΝΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ (2) Πρόσωπα (2) Πρόσωπα της διεθνούς μελισσοκομίας (2) ΣΥΡΜΑΤΩΜΑ ΠΛΑΙΣΙΟΥ (2) ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ (2) αλυσοπρίονο (2) βαρρόα (2) βιολογία (2) δηλητήριο μέλισσας (2) διαγωνισμοί (2) ενεργειακή αυτάρκεια (2) ενημέρωση (2) επιστήμη (2) ετήσιος απολογισμός (2) ευτράπελα (2) η μέλισσα (2) ιδιοκατασκευές (2) κοφίνια (2) κυψέλες (2) κυψέλη Αργώ (2) κυψέλη ανάστομη-τοπ μπαρ- (2) μελισσοκομική επιθεώρηση (2) νομοθεσία μελισσοκομίας (2) πλαστική κυψέλη Νικοτπλαστ (2) προμηθευτές (2) στατιστικά στοιχεία (2) τα προϊόντα μου (2) τιμές (2) τρύγος (2) υδρόμελο (2) φυλές μέλισσας (2) φυτά (2) Aσθένειες του μελισσιού (1) Huber Francois (1) Α (1) ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΑΓΡΟΤΟΣΠΙΤΟ (1) ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ (1) ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ (1) ΑΝΤΛΙΑ ΚΡΙΟΣ (1) ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ (1) ΑΣΦΑΛΕΙΑ (1) ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΚΥΨΕΛΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ (1) Αστείο (1) ΒΑΛΒΙΔΕΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ (1) ΒΑΡΕΛΙ (1) ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (1) Βαρροική ακαρίαση (1) Γ’ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ (1) ΔΙΕΘΝΩΣ (1) Διατροφή (1) ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ (1) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΦΕΣΜΟΥ ΣΕ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (1) ΕΛΙΑ (1) ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗΜΑ (1) ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (1) ΕΞΥΠΝΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ (1) ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΛΙΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ (1) ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΥΛΗΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (1) ΕΡΓΑΤΡΙΑ (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (1) ΕΧΡ (1) Επικαιρότητα (1) Εργάτης πεύκου (1) ΖΑΧΑΡΟΖΥΜΑΡΟ (1) ΖΟΜΠΥ (1) ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ (1) ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ (1) ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ (1) Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (1) Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ (1) Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ (1) Η ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΜΟΥ (1) ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ (1) ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ (1) ΘΕΡΜΟΚΥΨΕΛΗ ΒΕΕΒΟΧ (1) ΘΥΡΙΔΑ (1) Θερμοβάρ (1) ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (1) ΚΌΣΜΗΜΑ (1) ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (1) ΚΕΝΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ (1) ΚΕΡΙ (1) ΚΗΡΟΓΟΝΟΙ ΑΔΕΝΕΣ (1) ΚΟΤΕΤΣΙ (1) ΚΤΙΣΙΜΟ ΚΟΜΠ (1) ΚΥΨΕΛΗ ΚΤΙΣΤΗ (1) ΚΥΨΕΛΗ ΠΗΛΙΝΗ (1) Κωστας Χαραλάς (1) ΛΙΩΣΙΜΟ ΚΕΡΙΟΥ (1) ΜΑΚΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΒΟΣΚΕΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΦΟΡΕΙΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ (1) ΜΕΞΙΚΟ (1) ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΜΥΘΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΗΡΩΕΣ (1) ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ (1) Μανίκης (1) Μελίσσια κι άνθρωπος (1) Μελίχρυσος (1) ΝΤΑΝΤΑΝΤ (1) Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (1) Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΟΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΟΡΕΣΤΑΔΑ (1) ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (1) ΠΑΡΑΣΙΤΑ (1) ΠΗΛΙΝΑ ΣΚΕΥΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΠΗΛΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΗΛΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ ΚΑΘΕΤΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΥΨΕΛΗ APIMAYE (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΥΨΈΛΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΕΚΝΟΣΕΤ (1) ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ (1) ΠΟΤΙΣΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΏΝ ΤΕΚΝΟΣΕΤ (1) ΠΡΟΠΑΛΟΙΦΗ (1) ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ (1) ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΡΩΤΟΕΛΛΗΝΕΣ (1) Περιοδικά μελισσοκομίας (1) ΡΟΛΟΙ (1) ΣΕΡΣΕΛΟΙ (1) ΣΕΡΣΕΝΙΑ (1) ΣΙΚΕΛΙΑ (1) ΣΤΕΝΣΙΛ (1) ΣΤΟΧΟΙ (1) ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1) ΣΥΝΤΑΓΗ ΒΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ (1) ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΡΟΠΑΛΟΙΦΗΣ (1) ΣΥΣΤΗΜΑ ΖΕΝΤΕΡ (1) ΣΦΗΚΕΣ (1) ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΤΑΙΝΙΕΣ (1) ΤΑΜΠΕΛΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ (1) ΤΑΜΠΕΛΙΤΣΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΥ (1) ΤΕΧΝΗΤΗ ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑ-ΚΟΨΙΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ- (1) ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΦΕΣΜΟΥ ΣΕ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΥΛΟΥ ΚΕΡΙΟΥ ΣΕ ΠΛΑΙΣΙΟ (1) ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΣ (1) ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΑΣ (1) ΥΠΟΔΟΜΗ (1) ΥΨΕΛΙ (1) ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ (1) ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ (1) ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ (1) ΦΟΡΗΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ (1) ΦΩΛΙΑ ΠΟΥΛΙΩΝ (1) ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟ (1) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΌΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΦΟΡΤΗΓΟΥ (1) ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΚΕΡΙ (1) ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ (1) ανακαλύψεις (1) αρρώστιες (1) ασκοσφαίρωση (1) ασφάλεια (1) βαμβακίαση πεύκου (1) βασιλισσοκελιά (1) βιολογική μελισσοκομία (1) βιοποικιλοτητα και απειλές (1) γλυκά (1) διατροφικά σκάνδαλα (1) εγκλωβισμός βασίλισσας (1) εκθέσεις-συνέδρια (1) εκλογές (1) εντατική γεωρία (1) εξ (1) επίκαιρα (1) εργαστήριο μελισσοκομικό (1) η μελισσοκομία (1) η παριζιάνικη κυψέλη (1) καθαρισμός εργαλείων (1) καυσιμο νερό (1) κινηματογράφος (1) κυψέλη επίδειξης Οντάριο (1) κυψελίδιο (1) κόψιμο μελισσιού (1) μέλισσα και περιβάλλον (1) μήνας του μέλιτος (1) μελισσοκομική ορολογία (1) μελισσοκομική χλωρίδα (1) μελισσοφάγος (1) μελιτογόνα έντομα (1) μελόκρασο (1) μικρό εργαστήρι της μέλισσας (1) μινιμαλιστική κυψέλη (1) μοντέλο πρόγνωσης μελιτοεκκρίσεων (1) μύγες και μέλι (1) νέοι μελισσοκόμοι (1) νομαδική κυψέλη (1) νοσεμίαση (1) ο επιγειος παράδεισος (1) οι τροφοδότες μου (1) οικονομία (1) παράσιτα (1) πελίτι (1) πλαστική κυψέλη beehive (1) πλαστική κυψέλη Τεκνοσέτ (1) ποιότητα (1) προιόντα κυψέλης (1) σερσένι (1) σκαθάρι (1) συνταγές με μέλι (1) συνταγή ζαχαροζύμαρου (1) σφήκα (1) σύστημα Αριστέας (1) τα προϊόντα της μέλισσας (1) ταυτοποίηση (1) τιμοκατάλογος Ελληνικός (1) το εργαστήριο μου (1) τσιμεντένια κυψέλη:Μέλοικος (1) φαρμακείο σπιτιού (1) φουτουριστική κυψέλη (1) φυσική καλλιέργεια (1) φωτογραφία (1)

Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας και η δυστυχία του να μην είσαι

Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας και η δυστυχία του να μην είσαι
κάντε κλίκ για ανάγνωση του πλήρους έργου