Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2009

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΒΑΡΡΟΑ ΜΕ ΤΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ

ΘΕΡΜΟΒΑΡ - ΤΗΕΡΜΟΒΑΡ

η συσκευή θερμοβάρ

Στην παρουσίαση της συσκευής θερμοβάρ αναφέρεται:
Το άκαρι βαρρόα (Varroa destructor) είναι ο κυριότερος εχθρός των μελισσών.

Για την αντιμετώπιση του χρησιμοποιούνται :

  • χημικές ουσίες όπως είναι το μαλάθειο, το κουμαφώς, το φλουφαλινέιτ, το αμιτράζ, το φλουμεθρίν
  • οργανικά οξέα όπως το γαλακτικό, φορμικό και οξαλικό οξύ
  • καθώς επίσης και πτητικές ουσίες όπως η θυμόλη, καμφουρά και η μενθόλη.

Τα χημικά σκευάσματα επιβαρύνουν το μέλι με ανεπιθύμητα υπολείμματα, τα οργανικά οξέα είναι επικίνδυνα για το μελισσοκόμο στη χρήση τους και οι πτητικές ουσίες διαταράζουν τις οσμές της κυψέλης αποδιοργανώνοντας το μελίσσι.

Εναλλακτική μέθοδος αντιμετώπισης της βαρρόα χωρίς τις παρενέργειες των παραπάνω επεμβάσεων μέσα στη κυψέλη είναι η υπερθερμία της βαρρόα. Βασίζεται στο ότι η έκθεση οποιουδήποτε οργανισμού σε κατάλληλο συνδυασμό θερμοκρασίας και χρόνου, είναι επιβλαβής έως θανατηφόρα και στο ότι η μέλισσα έχει μεγαλύτερη αντοχή από ότι το Βαρρόα στην έκθεσή της σε ψηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία, θερμοκρασία μεγαλύτερη από 40ο C θανατώνει τα ακάρεα μέσα στο γόνο και πάνω από 46-48ο C θανατώνει εκείνα που βρίσκονται στις ακμαίες μέλισσες. Ο γόνος των μελισσών αντέχει θερμοκρασίες μέχρι 42ο και 43ο C και οι ακμαίες μέλισσες υψηλότερες.

Επειδή υπάρχει διαφορά στην ανθεκτικότητα του γόνου και των ακμαίων μελισσών στις υψηλές θερμοκρασίες, η θεραπεία εφαρμόστηκε κατά το παρελθόν στο γόνο και στις ακμαίες μέλισσες ξεχωριστά . Η διαδικασία αυτή απαιτούσε και απαιτεί αρκετό μελισσοκομικό κόπο και χρόνο.

Εμείς στην προσπάθειά μας να ασκήσουμε τη μελισσοκομία με μεθόδους φιλικές προς την μέλισσα, το περιβάλλον και ακίνδυνες για τον άνθρωπο, εφαρμόζουμε από το 1995 τη μέθοδο της υπερθερμίας της βαρρόα στον αγρό απευθείας στο μελίσσι χωρίς να απομακρύνουμε το γόνο. Από την εμπειρία αυτή προέκυψε η συσκευή «THERMOVAR» η οποία χρησιμοποιείται με επιτυχία για την αντιμετώπιση του ακάρεος βαρρόαεφαρμόζει στη κυψέλη με τον πληθυσμό μέσα -χωρίς το γόνο-


εφαρμόζει η συσκευή απο πάνω και το καπάκι ανακύκλωσης του αέρα


Στα συστατικά του στοιχεία

το πίσω μέρος της συσκευής όπου εφαρμοζει το καπάκι ανακύκλωσης του θερμού αέρα


η φτερωτή-ανεμιστήρας
το καπάκι ανακύκλωσης του αέρα

ο μηχανισμός για τη ρύθμιση των διαφόρων παραμέτρων θερμοκρασίας χρόνου λειτουργίας θερμάστρας και ανεμιστήρα διακόπτης κλπ


η ομάδα επι το έργον
για περισσότερα δείτε την ιστοσελίδα

http://www.melissokomia.gr/thermo/images/perilipsi.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ