Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012

ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΔΑΝΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ ΓΙΑ ΣΑΣ
Επιλέγοντας την Ιδανική κυψέλη σας

Κάθε μελισσοκόμος θέλει να κρατήσει υγιείς μέλισσες με την ελάχιστη προσπάθεια και ακόμα να πάρει μια πλούσια επιστροφή στο μέλι, κερί, γύρη και πρόπολη.
Η τεράστια ποικιλία των σχεδίων κυψέλη είναι απίστευτη. Κάθε τύπος κυψέλη έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της και κάθε μελισσοκόμος θα πρέπει να επιλέξει ένα σχέδιο κυψέλης κατάλληλο  να του υποστηρίξει τις μοναδικές ανάγκες και τις επιθυμίες.

Οριζόντια ή κάθετη ανάπτυξη

Τελικά, υπάρχουν δύο βασικές τοποθετήσεις ανάπτυξης για μια κυψέλη: οριζόντια και κάθετη.

 οριζόντιας ανάπτυξης κυψέλη
 είναι απλά μια μακρόστενη κατά μήκος αναπτυγμένη κοιλότητα για τις μέλισσες και για την κατασκευή  των χτενιών-κηρηθρών τους  που  όταν υπάρχει ανάγκη  δημιουργούνται δηλαδή για υποδοχή  γόνου και για την αποθήκευση τροφής: μελιού και γύρης .

 κάθετης ανάπτυξης κυψέλη
είναι βασικά η μακρόστενη καθ ύψος κοιλότητα που διαμορφώθηκε στο τέλος του αθροίσματος επάλληλων στρωμάτων ορόφων και πλαισίων που  πάνω τους χτίζει τα χτένια-τις κηρήθρες της το  μελίσσι αναπτυσσόμενο ώστε  για να καλύψει τις ανάγκες του σμήνους σε υποδοχή γόνου και αποθήκευση τροφής -μελιού και γύρης- .

Σε μια κυψέλη οριζόντιας διαμόρφωσης ,
Οι μέλισσες το έργο της κηρήθρας το κτίζουν προσθετικά σε - το μαντέψατε - ένα οριζόντιο τρόπο επεκτείνεται δηλαδή ο χώρος που καταλαμβάνουν οριζοντίως.
Με κερί χτίζονται τα κελιά που  είναι χτισμένα σε όλο το πλάτος και το μήκος.
Τα κελιά γόνου  βρίσκονται, συνήθως στο κέντρο του χώρου και κοντά στην είσοδο και το μέλι αποθηκεύεται πιο πίσω ώστε να περιτριγυρίζει το γόνο .και να είναι εύκολα προσπελάσιμο ειδικά  το χειμώνα που το σμήνος περιορίζεται στον ελάχιστο δυνατό χώρο γύρω από το γόνο σχηματίζοντας πληθυσμιακή σφαίρα με ομοιόμορφη θερμοκρασία.
  Ο εσωτερικός όγκος είναι καθορισμένος και σταθερός, αν και μερικές κατασκευές προσφέρουν περιορισμένη  επέκταση  από διάφορες διευθύνσεις  μπροστά και πίσω ή στο πλάι δεξιά και αριστερά.
Καταλαμβάνει μεγάλο εμβαδό αναλογικά  κι επομένως ένα μεγάλο μέρος του χώρου του εδάφους  του μελισσοκομείου, αλλά είναι εντελώς σταθερή, ακόμη και στους δυνατότερους  ανέμους αλλά και κατά τη διάρκεια των πιο δύσκολων εργασιών.
Αυτό το είδος  της επίπεδης ανάπτυξης και  ομαδοποίησης είναι πιο σημαντικό στις περιοχές του ισημερινού και στις πιο θερμές περιοχές του κόσμου,  λόγω της σωστής κατανομής της θερμότητας και αερισμού αλλά βρίσκονται επίσης  συνήθως και  στο μελισσοκομείο του ερασιτέχνη σχεδόν παντού.

Σε μια κυψέλη  κάθετης ανάπτυξης
  Οι κάθετες κυψέλες  πραγματοποιούνται από τις μέλισσες από την κορυφή, προς τα κάτω. Το μέλι αποθηκεύεται στην κορυφή των χτενιών ή πλαισίων  κηρήθρας  και εκτρέφεται γόνος  προς το κάτω μέρος.
Η ομάδα χτενιών  ή πλαισίων κηρήθρας συχνά χτίστηκε για να είναι εύκολα επεκτάσιμη πάνω, κάτω ή και τα δύο με την απλή προσθήκη περισσότερων κουτιών γνωστών με τον όρο "Όροφοι". Αυτός ο τύπος κυψέλης  και ομαδοποίησης κουτιών  καταλαμβάνει  ένα μικρό αναλογικά μέρος του χώρου στο έδαφος του μελισσοκομείου, αλλά είναι ασταθής , καθώς μεγαλώνουν περισσότερο  τα αθροίσματα  ως προς το ύψος σε σχέση με τη βάση, πράγμα που τις κάνει να γίνονται επιρρεπής σε ανατροπή στον αέρα ή κατά το χειρισμό.
Πάντως  αυτό το είδος της ομαδοποίησης και ανάπτυξης κυψελών κυριαρχεί στον κόσμο. Μπορεί να βρεθεί από τον ισημερινό μέχρι και τους δύο πόλους.

Σταθερών ή κινητών  χτενιών κηρήθρας  και πλαισίων

Σταθερά χτένια,
η φυσική μορφή της κηρήθρας είναι το χτένι.Τα χτένια που σταθεροποιούνται  συγκολλούνται με κερί στην οροφή μιας κυψέλης   από το μελίσσι. Πρέπει να κοπεί το χτένι  μέσα στη κυψέλη για να μεταφερθεί έξω από την κυψέλη για τη συγκομιδή ή για να ενθαρρύνει νέο κτίσιμο και  κατασκευή κηρήθρας.
Η παραδοσιακή μέθοδος συγκομιδής είναι να οδηγεί τις μέλισσες έξω από την κυψέλη με μηχανικό τρόπο με τίναγμα απότομο, ή με αποτροπιαστικά  αχάριστο  ανήθικο τρόπο να τις εξοντώνει ο μελισσοκόμος με διάφορες μεθόδους κυρίως όμως μέσω ασφυξίας με αναθυμιάσεις θειώδους μίγματος σε πανί που καίγεται, και στη συνέχεια να λαβαίνει το υπόλοιπο περιεχόμενο.
Το μέλι μπορεί να βγει  -εφόσον συμπιεστεί - από την κηρήθρα ή τρώγεται σαν κηρήθρα ενώ δηλαδή εξακολουθεί  το μέλι να περιβάλλεται από κερί.
Είναι παράνομο να κρατήσει ένας μελισσοκόμος αυτό το είδος της κυψέλης στο μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής και σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής, για λόγους κακώς εννοούμενης προτυποποίησης της παραγωγής και έλεγχο της, πρόκειται για αναγκαστική βιομηχανοποίηση της μελισσοκομίας δηλαδή  απόλυτη εντατικοποίηση της που τη θεωρώ εγκληματική ενέργεια εναντίον της φύσης.


Τα κινητά χτένια ,
που  είναι συνημμένα σε μπάρες-ξύλινες ή κλαδάκια ή σε πλαίσια που μπορούν εύκολα να βρεθούν εκ νέου σε άλλες θέσεις μέσα στην κυψέλη ή να τοποθετηθούν σε μια διαφορετική ομάδα συνολικά..
Αλλά και -το κυριότερο- να ελεγχθούν και να παρατηρηθούν εύκολα και πλήρως όλες οι περιοχές της κυψέλης

 Οι δύο πιο κοινές μορφές κινητών χτενιών: Η μόνη πραγματική διαφορά μεταξύ αυτών των δύο είναι η ευκολία της μετακίνησης και της μεθόδου συγκομιδής.

1.Οι μπάρες
ο πιο παλαιός και πρωτόγονος τρόπος  μορφοποίησης οδηγού κτισίματος κηρήθρας στο πάνω μέρος της κυψέλης, με κάποια μέσα για να καθοδηγείται το χτένι και για να κρατήσει ευθεία και σε συγκεκριμένη κατεύθυνση το χτίσιμο.Πρόκειται για επινόηση των μελισσοκόμων της Αττικής της κλασσικής εποχής είναι η λεγόμενη ανάστομη κυψέλη δηλαδή κυψέλη που έχει το στόμιο πάνω όπου και έμπαιναν κλαδάκια οδηγοί με λίγο κερί για να κτίζει το μελίσσι πάνω τους,
Στη μπάρα, όμως τα χτένια συχνά στερεώνονται από τις εργάτριες όταν ολοκληρωθεί το κτίσιμο στις πλευρές της κυψέλης και τότε τα στερεωμένα πρέπει να κοπούν για να ξεκολλήσουν και για να μετακινηθούν μαζί  με τον οδηγό τους .
Ένα κομμάτι κερί ή άλλος οδηγός χρησιμοποιείται για να ενθαρρύνει τις μέλισσες για την κατασκευή του χτενιού σε ίσια γραμμή και την πρόληψη απόθεσης σε άλλες, γειτονικές, μπάρες.
Για τη συγκομιδή, των  χτενιών πρέπει να έχει αποκοπεί  κάθε χτένι από τη μπάρα και μετά να πιέζεται  για να ελευθερώσει το μέλι από τις κυψέλες αποθήκευσης. Εναλλακτικά, το μέλι μπορεί να φαγωθεί, ενώ βρίσκεται ακόμα στη κηρήθρα
Είναι ένας πολύ οικονομικός τρόπος  συγκομιδής, που απαιτεί λίγο
ή καθόλου εξειδικευμένο εξοπλισμό με χαμηλό  ή καθόλου κόστος.
Επιπλέον, οι μπάρες είναι απλό να κατασκευαστούν μόνο με τα πιο βασικά  εργαλεία, ελάχιστη πραγματική επιδεξιότητα, και τη χρήση πολύ λίγων πόρων Τα πλαίσια
Τα χτένια κηρήθρας χτισμένα σε πλαίσια αποτελούν ένα ομοιόμορφο σχήμα Κάθε πλαίσιο περιέχει το χτένι της κηρήθρας που έτσι καθοδηγείται ακόμα και στο που θα σταματήσει το κτίσιμο προκαθορίζοντας τα όρια της κηρήθρας στο τέλος του πλαισίου
Το χτένι κηρήθρας  που είναι χτισμένο μέσα σε ένα πλαίσιο από ξύλο ή άλλο υλικό -πλαστικό-. Δεν υπάρχει προσκόλληση στο περίβλημα της κυψέλης  γεγονός που καθιστά ένα απλό θέμα να σύρονται  έξω απο τη κυψέλη ή να άρει το πλαίσιο σε νέα θέση.
 Ένας οδηγός εξακολουθεί να είναι απαραίτητος για να αποτρέψει τις μέλισσες από το κτίζουν χτένια που περιπλανιόνται σε περισσότερα από ένα πλαίσια.
Συχνά, ένα φύλλο από κερί ή πλαστικό με τυπωμένο ένα εξαγωνικό μοτίβο ανάγλυφπ χρησιμοποιείται για να δώσει στις μέλισσες ένα κομμάτι εναρκτήριο- ένα «προβάδισμα» στη κηρήθρα τους και να βοηθήσει στη ρύθμιση του μεγέθους των  κελιών που θα χτιστούν.

Για τη συγκομιδή του υγρού μελιού από την κηρήθρα, ένα είδος φυγοκεντρικής μηχανής- ένα δοχείο με περιστρεφόμενες θήκες πλαισίων - χρησιμοποιείται για να αναγκάσει το μέλι να βγει από τα κελιά. Αυτό το επιτυγχάνει μέσω περιστροφής μετά την κοπή των σφραγισμάτων τους από κερί, τα λεγόμενα "απολεπίσματα" επειδή αφαιρούνται με λεπίδα που αρχικά ήταν ένα απλό μακρύ μαχαίρι που θερμαίνονταν σε ζεστό νερό ενώ τώρα υπάρχει ειδικό ηλεκτρικό μαχαίρι και ειδικό απολεπιστικό μηχάνημα]
Τα φυγοκεντρικά μηχανήματα αυτά καθώς και τα επαγγελματικά απολεπιστικά είναι ακριβά, απαιτούν ένα μεγάλο αποθηκευτικό χώρο όταν δεν τα χρησιμοποιεί ο μελισσοκόμος (δηλαδή στο μεγαλύτερο μέρος του έτους) και χρειάζονται τακτική συντήρηση για να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά.
 Εναλλακτικά, η κηρήθρα μπορεί να κοπεί από το πλαίσιο  με απλό ή μελισσοκομικό ηλεκτρικό μαχαίρι και να έχει την ίδια  επεξεργασία με τον ίδιο τρόπο όπως με τις μπάρες ή σταθερές κηρήθρες.

Πρόσβαση: πάνω, κάτω ή πλάγια

Ο μελισσοκόμος  πρέπει να έχει πρόσβαση προς το εσωτερικό της κυψέλης.
Σε αντίθετη περίπτωση η κυψέλη είναι απλά ένα όμορφο στολίδι για το κήπο και το γκαζόν με τις μέλισσες μέσα.
 Ίσως βέβαια να θέλει κανείς  να είναι σε θέση να πάρει το μέλι από αυτό, και ίσως ακόμη  καλύτερα και θέλει να εργαστεί σε ένα οικιακό ερασιτεχνικό επίπεδο με τις μέλισσες και την αναπαραγωγή τους και τις άλλες συνήθειες του σμήνους έχοντας λίγες κυψέλες.


Η πιο συνηθισμένη ρύθμιση για το μελισσοκόμο είναι να έχει πρόσβαση από τη κορυφή της κυψέλης αφαιρώντας το καπάκι. Το γεγονός αυτό εκθέτει συνήθως τις κορυφές των πλαισίων κηρήθρας , που επιτρέπει στο μελισσοκόμο να κάνει ό, τι προσαρμογές  θεωρεί αναγκαίες.
 Εάν η κηρήθρες έχουν ολοκληρωθεί και σφραγιστεί τότε ο μέλι είναι έτοιμο για συγκομιδή, όταν αυτή η συλλογή ολοκληρωθεί επιτρέπει ή και επιβάλλει  τη συγκομιδή του μελιού και αν πρόκειται για κολλημένες σταθερές κηρήθρες με οδηγούς μπάρες συνήθως είναι αρκετά βρώμικη και καταστροφική διαδικασία. Ενώ με τα πλαίσια έχουμε  Κινητά χτένια κηρήθρας  τα Πλαίσια  που επιτρέπουν πολύ πιο φινέτσα και άνεση στους χειρισμούς σας.
Βέβαια το πρωτόγονο στοιχείο έχει τη χάρη του και τα πλεονεκτήματα του.. Την απλότητα οικονομία ανεξαρτησία από υλικά και εργαλεία καθαριότητα στις κηρήθρες αφού καταστρέφονται με την εξαγωγή τους και οι μέλισσες αναγκάζονται να χτίζουν νέες χάνοντας χρόνο συγκομιδής ενέργεια και μέλι αλλά κερδίζοντας νέο κερί καθαρό και ευωδιαστό.


Η δεύτερη πιο συνηθισμένη ρύθμιση είναι  η πρόσβαση από το πλάι ή πίσω.
Αυτή η κατεύθυνση πρόσβασης εκθέτει το ύψος των κηρηθρών  στο μελισσοκόμο
και επιτρέπει πάρα πολλές μη καταστρεπτικές επισκέψεις πρόσβασης παρατήρησης ακόμη και σε σταθερής κηρήθρας  κυψέλες.
Σε σταθερής κηρήθρας κυψέλες, ωστόσο, ο μελισσοκόμος ακόμη και σε μεγάλο βαθμό δυσκολεύεται  στην συγκομιδή του μελιού που έχει αποθηκεύσει το μελίσσι, επειδή  ενδεχομένως, έχουν αποθηκεύσει αρκετά κοντά στο σημείο πρόσβασης του.


Κυψέλες με πρόσβαση από κάτω έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Καμπάνες ,Κώνοι, Καλάθια,Κοφίνια  και μερικοί άλλοι τύποι κυψελών απαιτείται να είναι κλειστές από  πάνω και επιτρέπουν να  εργαστεί ο μελισσοκόμος από κάτω που συνήθως είναι ανοικτές.
Αυτό  που προκαλεί έκπληξη είναι το γεγονός της ελάχιστης ενόχλησης και διαταραχής της ρουτίνας εργασιών στις μέλισσες, ακόμα και κατά τη διάρκεια των εξαιρετικά επεμβατικών  διαδικασιών.
Αυτές οι κυψέλες με πρόσβαση από την ανοικτή τους  βάση  είναι σχεδόν αποκλειστικά σταθερής κηρήθρας, αλλά έχουν υπάρξει κάποιες μάλλον σπάνιες εξαιρέσεις.


Υλικά Κατασκευής
Το άχυρο διαφόρων φυτών, το ξύλο, η γη και τα συνθετικά- πλαστικά   είναι τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του σώματος των κυψελών.
 Καθένα από αυτά έχει  υποστηρικτές και επικριτές, καθώς και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για διάφορα κλίματα και προϋπολογισμούς.

 Άχυρο, ξύλο, και  πηλός έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλη την ιστορία και παραμένουν το κυρίαρχο υλικό της επιλογής λόγω της ευρείας διαθεσιμότητάς τους, την ευκολία της εργασίας και το χαμηλό κόστος.
Συνθετικά πλαστικά είναι η νέα άφιξη και κερδίζει δημοτικότητα στις βιομηχανικές χώρες.

πηλός  μπορεί να βρεθεί σχεδόν παντού σε διάφορες μορφές. Είναι χαμηλού κόστους.
Είναι εύκολο να συνεργαστεί με απλά εργαλεία. Μπορεί εύκολα να γίνει σε οποιοδήποτε πάχος. Μόλις αποξηρανθεί και ψηθεί, είναι σχετικά ανθεκτικό στην υγρασία. Έχει πολύ υψηλή αντοχή στην κρούση, γεγονός που καθιστά απίθανο να σπάσει σύντομα από πτώσεις. Έχει το μοναδικό χαρακτηριστικό που παρέχει μόνωση από την υψηλή θερμότητα και  όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι ψυχρή καθιστώντας το ιδανικό για τα περίχωρα της ερήμου υψηλές θερμοκρασίες και κρύες νύχτες. Σημαντικό μειονέκτημα του είναι το βάρος του, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο να κινηθεί. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό υλικό για σταθερή μελισσοκομεία ή σε περιοχές όπου η κλοπή κυψέλης είναι κοινή.

 Σκυρόδεμα κοινά τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά του πηλού με επιπρόσθετα πλεονεκτήματα:  καμία απαίτηση για το ψήσιμο , μπορεί να τοποθετείται σε μήτρες για την ταχεία κατασκευή κυψέλης.

 γυαλί είναι ακριβό, βαρύ , είναι δύσκολο να κοπεί και να επεξεργαστεί, επιρρεπές σε σπάσιμο ακόμη και από μικρές προσκρούσεις και παρέχει λίγη  μόνωση. Η λεία επιφάνειά του είναι δύσκολη για τις μέλισσες να συγκολλήσουν κηρήθρα και να κινηθούν.  Αυτό μπορεί να είναι ένα πλεονέκτημα για τις πλευρές της κυψέλης, αλλά είναι ένα σαφές μειονέκτημα, αν εξετάζει τη χρήση της για την κορυφή μιας σταθερής κηρήθρας κυψέλη. Η διαφάνεια, την καθιστά ιδανική για την παρατήρηση των δραστηριοτήτων των μελισσών μέσα στην κυψέλη. Ωστόσο, αυτή η ίδια η διαφάνεια ενισχύει τα αποτελέσματα υπερθέρμανσης από τον ήλιο-φαινόμενο θερμοκηπίου- και έτσι θα πρέπει να καλύπτονται ή να διατηρούνται σε μόνιμη σκιά, εκτός από ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Ξύλο είναι το κυρίαρχο υλικό κυψέλης σε όλο τον κόσμο. Είναι εξαιρετικός συνδυασμός βάρους, στιβαρότητας, ευκολία της κατασκευής και της ανοχής καιρού το κάνει ένα σχεδόν τέλειο υλικό για το σκοπό αυτό. Οι περισσότερες από τις περιοχές όπου δεν κυριαρχεί όπως στις πολύ φτωχές χώρες με μια μικρή προσφορά και, κατά συνέπεια, υψηλή τιμή.
Στην Ευρώπη και τμήματα της Νοτιοανατολικής Ασίας, είναι αυτό που σιγά-σιγά ξεπερνιέται  από τα συνθετικά υλικά, λόγω της αυξημένη διάρκεια ζωής, της έλλειψης αποσάθρωση και την ομοιότητα του κόστους.

 άχυρο και ψάθα , ήταν ο βασιλιάς των υλικών κυψέλης, έχει περιέλθει σε δεύτερη μοίρα από τα υπόλοιπα υλικά. Είναι χαμηλού κόστους, έχει μικρό βάρος, εύκολο να εργαστεί κανείς, έχει μια υψηλή αξία μόνωσης και είναι ανθεκτικό στη φθορά λόγω ελαστικότητας. Έχει ωστόσο  ανεπαρκή προστασία από τη βροχή και δεν είναι πολύ σταθερό δομικά, γεγονός που το καθιστά αβέβαιο σε στοίβα που είναι συχνή σε κατακόρυφο προσανατολισμό κυψελών. Επίσης, η σύγχρονη συλλογή πρώτων υλών συνδυάζει καλαμάκια που σπάνε ή ψιλοκόβονται ,για  να ανταπεξέλθει σε μη διαθεσιμότητα υψηλής ποιότητας  ψάθας και καλαμιών - απαραίτητα για την καλή κατασκευή - δύσκολο να αποκτηθούν. Αυτή είναι ίσως η κύρια αιτία της μείωσης της χρήσης ως υλικό κυψέλη-σώμα
.Πρωτοβάθμια μειονεκτήματα του είναι πολλές μικρές χαραμάδες και  ρωγμές  τα οποία παρέχουν μια κρυψώνα για μια ποικιλία από παράσιτα κυψέλης, καθώς και την ελκυστικότητά της για τα τρωκτικά.

συνθετικά υλικά, συνήθως υψηλής πυκνότητας πολυουρεθάνη και το πολυπροπυλένιο (αφρώδες ή θερμοφορμαρισμένο), η συνεχής υποχώρηση των τιμών  τους τα κάνουν να κερδίζουν τη δημοτικότητα σε μέρη του κόσμου όπου οι μελισσοκόμοι μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αγοράσουν τον εξοπλισμό τους.
Το βάρος και η τιμή [των τελικών στοιχείων κυψέλη] είναι συγκρίσιμη με το ξύλο.
Είναι σχεδόν άθικτη από τις επιπτώσεις του καιρού που είναι επιχρισμένα με UV Προστατευτικό.
 Μπορεί εύκολα να απολυμαίνονται ή να καθαρίζονται με ατμό υψηλής πίεσης. Είναι ανθεκτικό και προσφέρει εξαιρετική μόνωση. Μπορεί να πάρει οποιοδήποτε σχήμα και πολλά αξεσουάρ κυψέλη που κατασκευάζεται από αυτό το υλικό βρίσκονται ήδη σε παραγωγή. Ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει στο σπίτι και είναι διαθέσιμο σε μια περιορισμένη ποικιλία σχημάτων και μεγεθών.
Επικριτές του ισχυρίζονται πως το μεγαλύτερο μειονέκτημα του είναι το υψηλό περιβαλλοντικό κόστος  από την κατασκευή αυτών των πλαστικών που απαιτεί πετρέλαιο και άλλες χημικές ουσίες.
Είναι ένα υλικό που θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τις επόμενες δεκαετίες.


Συμβατότητα με τους γείτονές

Τα κοινά χαρακτηριστικά των εξοπλισμών σε μια περιοχή έχουν μεγάλα πλεονεκτήματα.
 1.Οι μελισσοκόμοι μπορούν να εμπορεύονται τον εξοπλισμό μεταξύ τους ο ένας με τον άλλο και να είναι βέβαιοι ότι όλα τα στοιχεία θα ταιριάζουν στις κυψέλες τους.

2. Σε περίπτωση που ο εξοπλισμός  είναι συχνά αντικείμενο διαπραγμάτευσης ή  αγοράζεται από άλλους μελισσοκόμους πρέπει να περιλαμβάνει τη χρήση κάποιου είδους εξάρτημα προσαρμογής που είναι ένα ακόμη κομμάτι του εξοπλισμού που πρέπει να είναι  φτιαγμένο επί τούτου και να καταλαμβάνει αποθηκευτικό χώρο όταν δεν το χρησιμοποιείτε.

3.Ο τυποποιημένος εξοπλισμός κυψέλης μειώνει το συνολικό οικονομικό κόστος του μελισσοκόμου στο μελισσοκομείο.

Οι νομαδικοί μελισσοκόμοι έχουν διαφορετικές ανάγκες από ό, τι οι μελισσοκόμοι με μελίσσια σταθερά , έχουν φυσικές ασθένειες που μειώνουν την καταλληλότητα ορισμένων τύπων κυψελών.

Σημαντικές παράμετροι επιλογής για τον μελισσοκόμο νομαδικής μελισσοκομίας είναι τα εξής
α.παραγωγικότητα αποτελεσματικότητα κυψέλης σε σχέση με τις περιοχές που πηγαίνει.
αυτό έχει να κάνει με τη προσαρμογή υλικών μεγεθών και διαμορφωσης προς τις ανάγκες του μελισσιού για να διαμορφώνει καλό περιβάλλον διαβίωσης και ανάπτυξης του.
Είναι δε ο βασικότερος μακροπρόθεσμα παράγοντας όμως ο πρώτος και καθοριστικότερος άμεσα είναι η τιμή αγοράς τους να βρεθεί κάποιος να φτιάξει  "χάρτινες" δηλαδή πολύ φτηνές με αντοχή για κάνα δυο χρόνια θα γίνει πλούσιος,

β.ομαδοποίηση για τη μεταφορά τους με φορτηγό με ελάχιστη απώλεια χώρου
γ.ευελιξία ανάπτυξης ,λίγα εξαρτήματα: βάση, οροφή, όροφος, πλαίσιο, τροφοδότης και γυρεο-συλλέκτης

δ.αντοχή μηχανική λόγω φόρτωσης καθ ύψος, για τη μεταφορά τους γεμάτες, αλλά και στις αποθήκες σε τεράστιες ντάνες ειδικά στα πολύ μεγάλα μελισσοκομεία.

ε.αντοχή σε καιρικές συνθήκες, έλλειψη διάβρωσης και ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης, ανοξείδωτα μεταλλικά μέρη και καλής ποιότητας υλικά συνήθως ξύλα:   κυπαρίσσι κόντρα πλακέ θαλάσσης και οξυά, το σουηδικό δεν αντέχει πολύ αλλά με καλό βάψιμο κάνει τη δουλειά του, το ίδιο και το απλό κόντρα πλακέ.

ς.η τιμή  αγοράς τους

η.η συνεργασιμότητα τους με  τις υπάρχουσες αλλά και των άλλων - προτυποποιημένα μεγέθη διαστάσεις για να δένει με ξένες όταν πουλιώνται ή όταν αγοράζονται με τις υπάρχουσες.

θ.η άμεση αγορά, η διαθεσιμότητα τους κάθε στιγμή, και η υποστήριξη σε ανταλλακτικά και ότι άλλο χρειαστεί.

ι.η  μεταπωλητική τους αξία: θέμα της αγοράς τι ζητιέται και τι προσφέρεται

Η συζήτηση με επαγγελματίες δείχνει ότι:
Συνήθως επιλέγονται δεκάρες ή οκτάρες Λανγκστροδ με δυνατότητα επέκτασης προς τα πάνω με ορόφους,παλιότερα με σταθερή βάση τώρα πια με αποσπώμενη, οροφή ανοιγώμενη με μεντεσέ ή απλά αποσπώμενη και με τροφοδότη οροφής

σε δεύτερη επιλογή-από άποψη δημοφιλίας στην Ελλάδα, γιατί στην Ιταλία είναι η επικρατούσα κατά 95%- έχουμε δεκάρες ή οκτάρες Ντανταντ με δυνατότητα επέκτασης προς τα πάνω με ορόφους,παλιότερα με σταθερή βάση τώρα πια με αποσπώμενη, οροφή ανοιγόμενη με μεντεσέ ή απλά αποσπώμενη και με τροφοδότη οροφής
έχουμε ασχοληθεί παλιότερα με το ποια από τις δύο προκρίνεται για που και τα προσωπικά μου συμπεράσματα είναι πως η Ντανταντ δεκαρα και η λαγκστροδ δεκάρα  ενδείκνυνται για πεδινές περιοχές με πολυάριθμα μελίσσια και πολυόροφες αναπτύξεις περισσότερο δε η Ντανταντ που είναι λίγο πιο ευρύχωρη ενώ στις νησιωτικές περιοχές με ολιγάριθμα πληθυσμιακώς μελίσσια
ενδείκνυνται καλύτερα δεκάρες Λαγκστροδ με ένα όροφο το πολύ ή ακόμα χειρότερα οκτάρα λάγκρστροδ ενώ η ντανταντ μόνο σαν ισόγεια οκτάρα ή δεκάρα το πολύ. Αυτό λόγω κλιματολογικών συνθηκών και ρυθμού ανάπτυξης του σμήνους που το μέγεθος του χώρου πρέπει να ισορροπεί ούτε πολύ μπόλικο ούτε λειψό.

Μια ανερχόμενη δύναμη ειδικά για σταθερή μελισσοκομία είναι η κυψέλη αργώ ελληνικής επινόησης -μπορείτε να δείτε αντίστοιχη ανάρτηση-σε επόμενη φάση θα αναπτύξουμε  τη πλήρη γκάμα δυνατοτήτων των κυψελών που μπορεί να βρεί κανείς σαν τύπο ιδιαίτερο σε όλο το κόσμο μετά από μια έρευνα που κάναμε στο διαδίκτυο.2 σχόλια:

İlhami Uyar είπε...

I hope you share nice practices with us,best wishes

Νικόλαος Καββαδάς είπε...

ευχαριστώ jlhami να είσαι καλά,
thanks jlhami stay well

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ
Το φηφιακό βιβλίο για την αριθμητική και τη γεωμετρία

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑΤΑ

Τα βασικά (37) εργαλεία (33) ΒΙΝΤΕΟ (20) έξυπνα κόλπα (18) κυψέλη (16) μελισσοκομική ιστορία (16) ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ (14) ανακοινώσεις (14) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ (13) αυτοπροστασία (12) ΚΟΦΙΝΕΛΟ (11) SKEP (10) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (10) το σύστημα μου (10) κατασκευές (9) οδηγίες (9) ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ (8) απόψεις (8) ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (7) Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ (7) ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ (7) Συσκευασίες μελιού (7) βιβλία (7) κυψελη (7) παραδοσιακή μελισσοκομία (7) Μελισσοκομική Πρακτική (6) κυψέλη άμστελ (6) περιβάλλον (6) συσκευασίες (6) το μελισσοκομείο μου (6) Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΑΝ ΕΜΠΕΥΣΗ (5) ΚΥΨΕΛΗ ΚΟΡΜΟΣ (5) βασιλικός πολτός (5) οικειακή διατροφική αυτάρκεια (5) παράξενα (5) συσκευασία (5) φυσική ζωή (5) 1.ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (4) ΓΥΡΗ (4) Γερμανική μελισσοκομεία (4) Ελληνική σοφία (4) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ (4) ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (4) ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΙΣΤΕΑΣ (4) ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (4) αποφθέγματα (4) δράσεις (4) εχθροί της μέλισσας (4) κοινωνία (4) νομικά θέματα (4) πολιτική (4) σκέψεις (4) το εργαστήρι του βασιλοτρόφου (4) ¨ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ (3) ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (3) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (3) Ελλάδα (3) ΙΣΤΟΡΙΑ (3) ΚΟΣΜΗΜΑ (3) ΚΥΨΕΛΗ ΠΟΛΗΣ (3) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ (3) Πρόσωπα της Ελληνικής μελισσοκομίας (3) ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (3) ΤΟΠΙΑ (3) ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (3) ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΗΡΗΘΡΑΣ (3) ανέκδοτο (3) βότανα (3) διεθνώς (3) ιστοσελίδες μελισσοκομίας (3) μεταλλαγμένα (3) μεταφορικό μέσο μελισσοκόμων (3) πλαστική κυψέλη (3) προιόντα (3) TOP BAR (2) ΑΝΑΣΤΟΜΗ ΚΥΨΕΛΗ (2) ΒΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ (2) ΒΟΤΑΝΑ (2) ΓΕΩΡΓΙΑ (2) ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (2) Δημήτρης Καρακούσης (2) ΕΚΘΕΣΕΙΣ (2) ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ (2) ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΗΣ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ (2) ΕΞΥΠΝΑ ΚΟΛΠΑ (2) Ηλεκτρονικό κατάστημα (2) Ημερολόγιο εμπειριών (2) ΚΗΦΗΝΑΣ (2) ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ (2) Λευκάδα (2) ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (2) ΜΕΛΙΣΣΟΚΕΡΙ (2) Μύθοι Αισώπου (2) ΝΟΜΑΔΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (2) ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (2) ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ (2) ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ (2) ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (2) ΠΡΟΠΟΛΗ (2) ΠΡΩΤΟΓΟΝΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ (2) Πρόσωπα (2) Πρόσωπα της διεθνούς μελισσοκομίας (2) ΣΥΡΜΑΤΩΜΑ ΠΛΑΙΣΙΟΥ (2) ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ (2) αλυσοπρίονο (2) βαρρόα (2) βιολογία (2) δηλητήριο μέλισσας (2) διαγωνισμοί (2) ενεργειακή αυτάρκεια (2) ενημέρωση (2) επιστήμη (2) ετήσιος απολογισμός (2) ευτράπελα (2) η μέλισσα (2) ιδιοκατασκευές (2) κοφίνια (2) κυψέλες (2) κυψέλη Αργώ (2) κυψέλη ανάστομη-τοπ μπαρ- (2) μελισσοκομική επιθεώρηση (2) νομοθεσία μελισσοκομίας (2) πλαστική κυψέλη Νικοτπλαστ (2) προμηθευτές (2) στατιστικά στοιχεία (2) τα προϊόντα μου (2) τιμές (2) τρύγος (2) υδρόμελο (2) φυλές μέλισσας (2) φυτά (2) Aσθένειες του μελισσιού (1) Huber Francois (1) Α (1) ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΑΓΡΟΤΟΣΠΙΤΟ (1) ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ (1) ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ (1) ΑΝΤΛΙΑ ΚΡΙΟΣ (1) ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ (1) ΑΣΦΑΛΕΙΑ (1) ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΚΥΨΕΛΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ (1) Αστείο (1) ΒΑΛΒΙΔΕΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ (1) ΒΑΡΕΛΙ (1) ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (1) Βαρροική ακαρίαση (1) Γ’ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ (1) ΔΙΕΘΝΩΣ (1) Διατροφή (1) ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ (1) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΦΕΣΜΟΥ ΣΕ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (1) ΕΛΙΑ (1) ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗΜΑ (1) ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (1) ΕΞΥΠΝΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ (1) ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΛΙΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ (1) ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΥΛΗΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (1) ΕΡΓΑΤΡΙΑ (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (1) ΕΧΡ (1) Επικαιρότητα (1) Εργάτης πεύκου (1) ΖΑΧΑΡΟΖΥΜΑΡΟ (1) ΖΟΜΠΥ (1) ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ (1) ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ (1) ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ (1) Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (1) Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ (1) Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ (1) Η ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΜΟΥ (1) ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ (1) ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ (1) ΘΕΡΜΟΚΥΨΕΛΗ ΒΕΕΒΟΧ (1) ΘΥΡΙΔΑ (1) Θερμοβάρ (1) ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (1) ΚΌΣΜΗΜΑ (1) ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (1) ΚΕΝΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ (1) ΚΕΡΙ (1) ΚΗΡΟΓΟΝΟΙ ΑΔΕΝΕΣ (1) ΚΟΤΕΤΣΙ (1) ΚΤΙΣΙΜΟ ΚΟΜΠ (1) ΚΥΨΕΛΗ ΚΤΙΣΤΗ (1) ΚΥΨΕΛΗ ΠΗΛΙΝΗ (1) Κωστας Χαραλάς (1) ΛΙΩΣΙΜΟ ΚΕΡΙΟΥ (1) ΜΑΚΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΒΟΣΚΕΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΦΟΡΕΙΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ (1) ΜΕΞΙΚΟ (1) ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΜΥΘΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΗΡΩΕΣ (1) ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ (1) Μανίκης (1) Μελίσσια κι άνθρωπος (1) Μελίχρυσος (1) ΝΤΑΝΤΑΝΤ (1) Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (1) Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΟΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΟΡΕΣΤΑΔΑ (1) ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (1) ΠΑΡΑΣΙΤΑ (1) ΠΗΛΙΝΑ ΣΚΕΥΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΠΗΛΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΗΛΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ ΚΑΘΕΤΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΥΨΕΛΗ APIMAYE (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΥΨΈΛΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΕΚΝΟΣΕΤ (1) ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ (1) ΠΟΤΙΣΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΏΝ ΤΕΚΝΟΣΕΤ (1) ΠΡΟΠΑΛΟΙΦΗ (1) ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ (1) ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΡΩΤΟΕΛΛΗΝΕΣ (1) Περιοδικά μελισσοκομίας (1) ΡΟΛΟΙ (1) ΣΕΡΣΕΛΟΙ (1) ΣΕΡΣΕΝΙΑ (1) ΣΙΚΕΛΙΑ (1) ΣΤΕΝΣΙΛ (1) ΣΤΟΧΟΙ (1) ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1) ΣΥΝΤΑΓΗ ΒΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ (1) ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΡΟΠΑΛΟΙΦΗΣ (1) ΣΥΣΤΗΜΑ ΖΕΝΤΕΡ (1) ΣΦΗΚΕΣ (1) ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΤΑΙΝΙΕΣ (1) ΤΑΜΠΕΛΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ (1) ΤΑΜΠΕΛΙΤΣΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΥ (1) ΤΕΧΝΗΤΗ ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑ-ΚΟΨΙΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ- (1) ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΦΕΣΜΟΥ ΣΕ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΥΛΟΥ ΚΕΡΙΟΥ ΣΕ ΠΛΑΙΣΙΟ (1) ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΣ (1) ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΑΣ (1) ΥΠΟΔΟΜΗ (1) ΥΨΕΛΙ (1) ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ (1) ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ (1) ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ (1) ΦΟΡΗΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ (1) ΦΩΛΙΑ ΠΟΥΛΙΩΝ (1) ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟ (1) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΌΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΦΟΡΤΗΓΟΥ (1) ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΚΕΡΙ (1) ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ (1) ανακαλύψεις (1) αρρώστιες (1) ασκοσφαίρωση (1) ασφάλεια (1) βαμβακίαση πεύκου (1) βασιλισσοκελιά (1) βιολογική μελισσοκομία (1) βιοποικιλοτητα και απειλές (1) γλυκά (1) διατροφικά σκάνδαλα (1) εγκλωβισμός βασίλισσας (1) εκθέσεις-συνέδρια (1) εκλογές (1) εντατική γεωρία (1) εξ (1) επίκαιρα (1) εργαστήριο μελισσοκομικό (1) η μελισσοκομία (1) η παριζιάνικη κυψέλη (1) καθαρισμός εργαλείων (1) καυσιμο νερό (1) κινηματογράφος (1) κυψέλη επίδειξης Οντάριο (1) κυψελίδιο (1) κόψιμο μελισσιού (1) μέλισσα και περιβάλλον (1) μήνας του μέλιτος (1) μελισσοκομική ορολογία (1) μελισσοκομική χλωρίδα (1) μελισσοφάγος (1) μελιτογόνα έντομα (1) μελόκρασο (1) μικρό εργαστήρι της μέλισσας (1) μινιμαλιστική κυψέλη (1) μοντέλο πρόγνωσης μελιτοεκκρίσεων (1) μύγες και μέλι (1) νέοι μελισσοκόμοι (1) νομαδική κυψέλη (1) νοσεμίαση (1) ο επιγειος παράδεισος (1) οι τροφοδότες μου (1) οικονομία (1) παράσιτα (1) πελίτι (1) πλαστική κυψέλη beehive (1) πλαστική κυψέλη Τεκνοσέτ (1) ποιότητα (1) προιόντα κυψέλης (1) σερσένι (1) σκαθάρι (1) συνταγές με μέλι (1) συνταγή ζαχαροζύμαρου (1) σφήκα (1) σύστημα Αριστέας (1) τα προϊόντα της μέλισσας (1) ταυτοποίηση (1) τιμοκατάλογος Ελληνικός (1) το εργαστήριο μου (1) τσιμεντένια κυψέλη:Μέλοικος (1) φαρμακείο σπιτιού (1) φουτουριστική κυψέλη (1) φυσική καλλιέργεια (1) φωτογραφία (1)

Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας και η δυστυχία του να μην είσαι

Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας και η δυστυχία του να μην είσαι
κάντε κλίκ για ανάγνωση του πλήρους έργου