Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΒΕΛΟΝΙ

Η οικονομική δυσπραγία είναι απλά ένα σύμπτωμα της αρρώστιας της Ελλάδας, η οποία επεκτείνεται σε κάθε επίπεδο, και ενώ τα συμπτώματα τα βλέπουμε δεν βλέπουμε την ενημέρωση για την γενική εικόνα του ασθενή: της Ελλάδας δηλαδή, διαχρονικά.

Σας την παρουσιάζω ως ενδιαφέρουσα εικόνα του ασθενή για να έχουμε μια εικόνα ούτε αισιόδοξη ούτε απαισιόδοξη όπως είναι με τεχνικούς όρους.

Μου έκανε εντύπωση το πως με ένα διάγραμμα καταλαβαίνει κανείς που ακριβώς βρισκόμαστε και τι μας περιμένει.

Κυρίες και κύριοι έχουμε ακόμα μεγάλη ανηφόρα να διανύσουμε οπότε προετοιμαστείτε κατάλληλα.

Ισχύει στην εικόνα που βλέπουμε η παροιμία: ''Η αρρώστια μπαίνει με το τσουβάλι και βγαίνει με το βελόνι''.

Επιπλέον σε ένα δύσκολο περιβάλλον παγκοσμίως όπου η ασφάλεια γίνεται ανασφάλεια με τη τρομοκρατία, τις αναταραχές σε κάθε τομέα κοινωνικό και φυσικό δείχνουν πως το κρεβάτι του πόνου του ασθενούς δείχνει πολύ ασφαλές καταφύγιο.Κακά τα ψέματα η χώρα μας μπορεί να υποφέρει από τα διάφορα οικονομικά και συνεπόμενα προβλήματα όμως δείχνει ως όαση ασφάλειας με όσα μαθαίνουμε να συμβαίνουν.

Όσο κι αν φαντάζει κοινότοπο πάντα υπάρχουν και χειρότερα και τα βλέπουμε συνεχώς να συμβαίνουν παντού.
Δείγματα για το μεγάλο ασθενή: τη παγκόσμια κοινότητα, βλέπουμε επίσης γύρω μας, προκύπτουν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα αλλοπρόσαλλα μηνύματα της φύσης σε κάθε τομέα μεταξύ αυτών στη μελισσοκομία στη γεωργία στη κτηνοτροφία, τα αυξανόμενα φαινόμενα τρέλας και ακροτήτων σε κοινωνικό επίπεδο απερίγραπτα εγκλήματα και αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές.

Σε προσωπικό επίπεδο η όλη αυτή κατάσταση επηρεάζει τον άνθρωπο είτε το θέλει είτε όχι, είναι μια μεταδοτική αρρώστια η κατήφεια και την βλέπω να μη μας αφήνει σε ησυχία για πολλά χρόνια ακόμη.

Η αλλαγή σε κοινωνικό και φυσικό επίπεδο επηρεάζει απολύτως αρνητικά τη μελισσοκομία και οφείλουμε να προστατέψουμε τις μικρές μας εργάτριες καταργώντας ιδεοληψίες του παρελθόντος.

Θα πω για τις δικές μου ιδεοληψίες και ίσως βρείτε κάπου εκεί και τις δικές σας.
Ως ερασιτέχνης είχα την πολυτέλεια να παράγω μέλι από μελίσσια που δεν ταΐζονταν και δεν μετακινούνταν με μικρή παραγωγή για την οικογένεια και φίλους.
Παρατηρώ έπειτα από χρόνια ενασχόλησης [από το 2009-2016] με τον τρόπο που σας είπα πως κάθε χρόνο:
1. Η παραγωγή μικραίνει στην ίδια περιοχή με ίδιο αριθμό μελισσιών ίσως και μικρότερο στη περιοχή, με καλύτερες συνθήκες μελισσοκόμου και μελισσοκομείου.

2.Οι απώλειες σμηνών από συνενώσεις λόγω αδυναμίας μεγαλώνουν

3.Οι εχθροί της μέλισσας εναλλάσσονται άλλοτε είχαμε το σκώρο, άλλοτε τις σφήκες,  άλλοτε τη ξηρασία, άλλοτε τη βροχή, άλλοτε το κρύο άλλοτε τη ζέστη,άλλοτε τον αέρα, άλλοτε την πυρκαγιά, άλλοτε το σεισμό και τελειωμό δεν έχει.

4.Επιπλέον η οικονομική δυσπραγία κάνει  το μέλι και τα υπόλοιπα προϊόντα να δυσκολεύονται  να διατεθούν, και παρόλο που καθετί που χρησιμοποιεί ο μελισσοκόμος ακριβαίνει το μέλι -και τα υπόλοιπα προϊόντα κυψέλης- τείνει να γίνει πανάκριβο είδος πολυτελείας, που είτε εξευτελίζεται από τα σούπερ μάρκετ μέσω εξευτελισμένων οικονομικά ξένων κι Ελλήνων μελισσοκόμων ή και προϊόντων νοθείας, ώστε έτσι ή αλλιώς  το ελληνικό προϊόν κυψέλης ποιότητας κρατιέται σε επίπεδα δυσπρόσιτα για το ευρύ αγοραστικό κοινό ενώ η συνολική εθνική παραγωγή ολοένα και συρρικνώνεται.

Πρέπει να δούμε αλλιώς το πράγμα.
Αφού η φύση και η κοινωνία γύρω μας αλλάζει ραγδαία προς το χειρότερο οφείλουμε να προσαρμοστούμε για να προστατεύσουμε και να προστατευτούμε.

Οι λύσεις που βρίσκω ως μη ειδικός και μάλλον άσχετος, ως ερασιτέχνης είναι οι εξής:

Α.Τα μελίσσια πρέπει να ταΐζονται  όλες τις εποχές για λόγους ασφαλείας με λίγη τροφή αλλά σταθερά και καλής ποιότητας εφόσον είναι μη μετακινούμενα αλλά και στα μετακινούμενα βοηθάει εξίσου.
Αν περιμένουμε ένα μέσο όρο 13 κιλά μελιού οφείλουμε να δώσουμε από 100 κιλά σιρόπι δηλαδή 50 κιλά ζάχαρη, αυτό σημαίνει σε 48 εβδομάδες του χρόνου δύο κιλά  σιρόπι 50-50  ανά κυψέλη την εβδομάδα το μέγιστο και μια κουταλιά του γλυκού γύρη.
Το έξοδο για κάθε κυψέλη με βάση τα παραπάνω είναι 120 ευρώ με τιμές λιανικής, όσο λοιπόν περιοριστεί αυτό το νούμερο τόσο μεγαλύτερο το κέρδος για τον... μελισσοτρόφο. Ενώ το κέρδος προέρχεται από τα υπόλοιπα προϊόντα κυψέλης άρα όσο περισσότερα και καλύτερης ποιότητας τόσο το καλύτερο.

Αυτό δίνει στο σμήνος υγεία και την απαιτούμενη ασφάλεια να μην λιμοκτονεί ακόμη και σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που ολοένα και πληθαίνουν και να  μπορεί να επεκτείνεται κι επομένως να λειτουργεί όπως πρέπει εκ του ασφαλούς.

Στην ουσία θα πρέπει να πληρώνουμε με σιρόπι βότανα και γύρη το μέλι και τη γύρη και τα υπόλοιπα προϊόντα κυψέλης που θα πάρουμε, είναι οικονομικά συμφέρουσα η συναλλαγή αυτή με το μελίσσι επειδή του παρέχουμε ασφάλεια και μας παρέχει ποσότητα παραγωγής και μάλιστα ποιότητας.

Η τακτική αυτή μοιάζει με το πλανάρισμα του ταχύπλοου, χρειάζεται μια επιπλέον ώθηση για να πλανάρει αλλά μετά η ταχύτητα είναι πολλαπλάσια.

Β.Το σιρόπι δίνει και την απαιτούμενη υγρασία στο μελίσσι και άρωμα κανέλας που διώχνει το σκώρο, και δυνατότητα χρήσης του ως φάρμακο: τσάι με διάφορα βότανα όπως φασκόμηλο, θυμάρι, μέντα, πεύκο, σκόρδο.

Γ.Το μέλι και τα λοιπά προϊόντα αφού είναι ακριβά μπορούν να γίνουν προσιτά με πολύ μικρές συσκευασίες που και ο πελάτης με μικρή οικονομική δυνατότητα αλλά με γνώση και εκτίμηση μπορεί να αγοράσει 100γρ, 200γρ, 300γρ, κι όχι τα γνωστά 500γρ, 1000γρ
Το ίδιο ισχύει και για τη γύρη και για τη πρόπολη που είναι ακόμη ακριβότερα είδη και μπορούν να μοιραστούν σε πολύ μικρές ποσότητες. 100γρ και 50γρ  αντί  για 450γρ και 200γρ αντίστοιχα

Δ.Το σταθερό μελισσοκομείο ο μελισσόκηπος πρέπει να διαθέτει προστασία από:
 'Ηλιο και βροχή με στέγαστρο που βοηθάει και το μελισσοκόμο στην εργασία του σε βροχή και ήλιο αλλά προστατεύει και τον εξοπλισμό από τους βασικούς εχθρούς του και το μελίσσι από αντίξοες-ανθυγιεινέςς συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και μεγάλης υγρασίας.
Η συσσώρευση βροχής και η πλημμύρα απαιτεί πρόληψη δηλαδή,τοποθέτηση σε ελαφρώς κεκλυμένο πρανές πλαγιάς με κανάλια ροής και ύψος από το έδαφος το κατάλληλο και για εργασίες από 40-50 cm

Αέρα ισχυρό: με ανεμοφράκτες, το φράκτη περίφραξης, φυτοφράκτες μελισσοκομικών φυτών πχ  κυπαρίσσια, μικρά οπωροφόρα, λεβάντες και δεντρολίβανα επίσης με καλή στήριξη στη βάση.

Πυρκαγιά : με κατάλληλη περίφραξη με μεταλλικά φύλλα και στρώσιμο με άμμο και πλάκες στον χώρο γύρω από τα μελίσσια και γύρω από το φράχτη αντιπυρική ζώνη.

Σεισμό: με ασφαλή βάση και στερέωση σε αυτή ίσως και κλείδωμα ή και χρήση τσιμεντένιας κυψέλης μέλοικος για ασφαλή βάση και αντικλεπτικό ταυτόχρονα.

Σφήκες: με τη διατήρηση της μικρής εξόδου χειμώνα καλοκαίρι που είναι πιο εύκολη στην επιτήρηση της εισόδου από τις μέλισσες φύλακες:Φαινόμενο Θερμοπυλών. Χρήση σφηκοπαγίδων.

Ζώα εισβολείς, κλέφτες: με χρήση του φράκτη, της επιτήρησης μέσω συχνής φυσικής παρουσίας και ίσως κάμερας, ίσως και παρουσία σκύλου φύλακα ή χηνών ή κοτόπουλων ή γενικά ζώων που επιτηρούν τη περιοχή τους σε περιμετρική ζώνη στο κτήμα.

 Οι μέλισσες κυψέλης δεν πρέπει νομίζω να αντιμετωπίζονται πια ως αυτόνομα άγρια ζώα από τους μελισσοκόμους σταθερής μελισσοκομίας παρόλο που διατηρούν αρκετές ιδιότητες αυτών, ωστόσο πρέπει να διαφυλαχθούν από τους μελισσοκόμους επειδή απειλούνται πολλαπλά από κινδύνους αντιξοοτήτων.

Πρέπει νομίζω να γίνουν οι μελισσοκόμοι νομαδικής και σταθερής μελισσοκομίας εκτός από μελισσοτρόφοι και μελισσοφύλακες εξασφαλίζοντας την ευεργετική δράση τους ακόμη και υπό άκρως αντίξοες καιρικές ή άλλες συνθήκες.

Για τούτο πιστεύω πως το κράτος οφείλει να προικοδοτεί με τροφή ζάχαρη, εξετάσεις και τεχνική υποστήριξη ένα συγκεκριμένο αριθμό μελισσιών ανά μελισσοκόμο ανά νομό και περιφέρεια προκηρύσσοντας μεταξύ των επαγγελματιών συγκεκριμένες ποιοτικές κυψέλες με χαρακτηριστικά συγκεκριμένα που θα καθορίζονται από τον κεντρικό στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.
πχ
κυψέλες σταθερές σε κρατικό ή ιδιωτικό δασικό έδαφος ή σε μελισσοκομείο επαγγελματικό
με διαπιστωμένα ελληνικής φυλής βασίλισσα
με παρακολούθηση διακύμανσης βάρους ηλεκτρονικά
με παρακολούθηση στοιχείων κυψέλης κάθε είδους μέσω μετρήσεων ειδικών
με συγκεκριμένο πρότυπο κυψέλης παραγόμενης στην Ελλάδα ίσως εν μέρει δωρεάν από τη δασική υπηρεσία εκμετάλλευσης δασών και μαζική αγορά από τους κατασκευαστές.
ή βάσεις θέσης τσιμεντένιες με αρίθμηση σε δάση ελεγχόμενους από τη δασική υπηρεσία και μελισσόκηπους επαγγελματικούς ελεγχόμενους από τη κτηνιατρική υπηρεσία κάθε νομού
Θέσεις που θα έχουν σε αντίκρυσμα υποβοήθηση σε τροφή εργαλεία πχ κυψέλες πλαίσια, σιτες πρόπολης και γυρεοπαγίδες, τεχνική υποστήριξη, ασφάλεια εισοδήματος κλπ. και απαίτηση αντιπροσφερόμενων όπως
- παραγωγή μελισσοκομικών προϊόντων ποιότητας για τις κρατικές ανάγκες όπως στρατού νοσοκομείων σχολείων ορφανοτροφείων γηροκομείων απόρων και προσφύγων αλλά και πρακτική άσκηση μαθητείας νέων μελισσοκόμων γεωπόνων κτηνιάτρων και άλλων ειδικοτήτων στατιστικής υπηρεσίας κλπ.
Δηλαδή θα ανταλλάσσει το κράτος προσφέροντας υλικό και υποστήριξη που διαθέτει δωρεάν και παίρνοντας προϊόντα που λείπουν και που αγοράζει και υπηρεσίες και πληροφορίες που δεν μπορεί να έχει.

Αυτό λέγεται έμμεση πριμοδότηση και δεν έχει να κάνει με οικονομικές τακτικές που ελέγχονται από την ευρωπαϊκή ένωση και τρόικες.

 Ας τις πούμε αυτές τις κυψέλες ασφαλείας κρατικοδίαιτες και μάλιστα με ελληνικές ράτσες μελισσών σε όλη την επικράτεια ώστε να υπάρχει μια υποστηριζόμενη υποδομή ζωικού κεφαλαίου ασφαλείας και αναπαραγωγής και υποβοήθησης τόσο της ελληνικής βιομηχανίας ζάχαρης και των καλλιεργητών παραγωγών της όσο και των επαγγελματιών μελισσοκόμων και ειδικά των βασιλοτρόφων ελληνικών φυλών.

Αν το υπουργείο φτιάξει τη μαγιά αυτή των παραγωγικών λόγω ασφαλούς διατροφής και διαφύλαξης μελισσιών ανά την επικράτεια θα μπορεί μέσω των επαγγελματιών μελισσοκόμων να απαιτεί τη βοήθεια τους σε διάφορους τομείς όπως της στήριξης των μαθητών και φοιτητών μελισσοκομικής γεωπονικής κτηνιατρικής κλπ να κάνουν τη πρακτική τους άσκηση στους μελισσοκόμους αυτούς και ειδικά στα κρατικοδίαιτα μελίσσια αλλά και την απόκτηση πληροφοριών από ειδικές υπηρεσίες που δεν μπορούν μέχρι σήμερα να τις αποκτήσουν.

Επίσης η παραγωγή μελιού και λοιπών μελισσοκομικών ειδών είναι δυνατό να βοηθήσει στην περαιτέρω υποβοήθηση των επαγγελματιών μέσω συγκέντρωσης τους κεντρικά από την υπηρεσία του υπουργείου για το στρατό, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα λοιπά ευαγή ιδρύματα και να εξοικονομήσουμε πόρους από την αγορά αυτών των υλικών ακόμη κι από το εξωτερικό.

Πιστεύω λοιπόν στη συνεργασία του κράτους με τους επαγγελματίες του κάθε χώρου μέσω της άμεσης, σε είδος και τεχνική υποστήριξη, ανταλλαγής χωρίς τη χρήση του χρήματος όπου υπεισέρχεται η διαφθορά.

Αντίστοιχα πράγματα μπορούν να γίνουν στην αγροτική, κτηνοτροφική και βιοτεχνική παραγωγή.

Μόνο μέσω δράσης απαλείφεται η κακή συγκυρία που χρονίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ
Το φηφιακό βιβλίο για την αριθμητική και τη γεωμετρία

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑΤΑ

Τα βασικά (37) εργαλεία (33) ΒΙΝΤΕΟ (20) έξυπνα κόλπα (18) κυψέλη (16) μελισσοκομική ιστορία (16) ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ (14) ανακοινώσεις (14) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ (13) αυτοπροστασία (12) ΚΟΦΙΝΕΛΟ (11) SKEP (10) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (10) το σύστημα μου (10) κατασκευές (9) οδηγίες (9) ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ (8) απόψεις (8) ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (7) Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ (7) ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ (7) Συσκευασίες μελιού (7) βιβλία (7) κυψελη (7) παραδοσιακή μελισσοκομία (7) Μελισσοκομική Πρακτική (6) κυψέλη άμστελ (6) περιβάλλον (6) συσκευασίες (6) το μελισσοκομείο μου (6) Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΑΝ ΕΜΠΕΥΣΗ (5) ΚΥΨΕΛΗ ΚΟΡΜΟΣ (5) βασιλικός πολτός (5) οικειακή διατροφική αυτάρκεια (5) παράξενα (5) συσκευασία (5) φυσική ζωή (5) 1.ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (4) ΓΥΡΗ (4) Γερμανική μελισσοκομεία (4) Ελληνική σοφία (4) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ (4) ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (4) ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΙΣΤΕΑΣ (4) ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (4) αποφθέγματα (4) δράσεις (4) εχθροί της μέλισσας (4) κοινωνία (4) νομικά θέματα (4) πολιτική (4) σκέψεις (4) το εργαστήρι του βασιλοτρόφου (4) ¨ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ (3) ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (3) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (3) Ελλάδα (3) ΙΣΤΟΡΙΑ (3) ΚΟΣΜΗΜΑ (3) ΚΥΨΕΛΗ ΠΟΛΗΣ (3) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ (3) Πρόσωπα της Ελληνικής μελισσοκομίας (3) ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (3) ΤΟΠΙΑ (3) ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (3) ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΗΡΗΘΡΑΣ (3) ανέκδοτο (3) βότανα (3) διεθνώς (3) ιστοσελίδες μελισσοκομίας (3) μεταλλαγμένα (3) μεταφορικό μέσο μελισσοκόμων (3) πλαστική κυψέλη (3) προιόντα (3) TOP BAR (2) ΑΝΑΣΤΟΜΗ ΚΥΨΕΛΗ (2) ΒΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ (2) ΒΟΤΑΝΑ (2) ΓΕΩΡΓΙΑ (2) ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (2) Δημήτρης Καρακούσης (2) ΕΚΘΕΣΕΙΣ (2) ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ (2) ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΗΣ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ (2) ΕΞΥΠΝΑ ΚΟΛΠΑ (2) Ηλεκτρονικό κατάστημα (2) Ημερολόγιο εμπειριών (2) ΚΗΦΗΝΑΣ (2) ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ (2) Λευκάδα (2) ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (2) ΜΕΛΙΣΣΟΚΕΡΙ (2) Μύθοι Αισώπου (2) ΝΟΜΑΔΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (2) ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (2) ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ (2) ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ (2) ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (2) ΠΡΟΠΟΛΗ (2) ΠΡΩΤΟΓΟΝΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ (2) Πρόσωπα (2) Πρόσωπα της διεθνούς μελισσοκομίας (2) ΣΥΡΜΑΤΩΜΑ ΠΛΑΙΣΙΟΥ (2) ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ (2) αλυσοπρίονο (2) βαρρόα (2) βιολογία (2) δηλητήριο μέλισσας (2) διαγωνισμοί (2) ενεργειακή αυτάρκεια (2) ενημέρωση (2) επιστήμη (2) ετήσιος απολογισμός (2) ευτράπελα (2) η μέλισσα (2) ιδιοκατασκευές (2) κοφίνια (2) κυψέλες (2) κυψέλη Αργώ (2) κυψέλη ανάστομη-τοπ μπαρ- (2) μελισσοκομική επιθεώρηση (2) νομοθεσία μελισσοκομίας (2) πλαστική κυψέλη Νικοτπλαστ (2) προμηθευτές (2) στατιστικά στοιχεία (2) τα προϊόντα μου (2) τιμές (2) τρύγος (2) υδρόμελο (2) φυλές μέλισσας (2) φυτά (2) Aσθένειες του μελισσιού (1) Huber Francois (1) Α (1) ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΑΓΡΟΤΟΣΠΙΤΟ (1) ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ (1) ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ (1) ΑΝΤΛΙΑ ΚΡΙΟΣ (1) ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ (1) ΑΣΦΑΛΕΙΑ (1) ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΚΥΨΕΛΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ (1) Αστείο (1) ΒΑΛΒΙΔΕΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ (1) ΒΑΡΕΛΙ (1) ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (1) Βαρροική ακαρίαση (1) Γ’ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ (1) ΔΙΕΘΝΩΣ (1) Διατροφή (1) ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ (1) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΦΕΣΜΟΥ ΣΕ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (1) ΕΛΙΑ (1) ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗΜΑ (1) ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (1) ΕΞΥΠΝΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ (1) ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΛΙΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ (1) ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΥΛΗΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (1) ΕΡΓΑΤΡΙΑ (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (1) ΕΧΡ (1) Επικαιρότητα (1) Εργάτης πεύκου (1) ΖΑΧΑΡΟΖΥΜΑΡΟ (1) ΖΟΜΠΥ (1) ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ (1) ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ (1) ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ (1) Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (1) Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ (1) Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ (1) Η ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΜΟΥ (1) ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ (1) ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ (1) ΘΕΡΜΟΚΥΨΕΛΗ ΒΕΕΒΟΧ (1) ΘΥΡΙΔΑ (1) Θερμοβάρ (1) ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (1) ΚΌΣΜΗΜΑ (1) ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (1) ΚΕΝΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ (1) ΚΕΡΙ (1) ΚΗΡΟΓΟΝΟΙ ΑΔΕΝΕΣ (1) ΚΟΤΕΤΣΙ (1) ΚΤΙΣΙΜΟ ΚΟΜΠ (1) ΚΥΨΕΛΗ ΚΤΙΣΤΗ (1) ΚΥΨΕΛΗ ΠΗΛΙΝΗ (1) Κωστας Χαραλάς (1) ΛΙΩΣΙΜΟ ΚΕΡΙΟΥ (1) ΜΑΚΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΒΟΣΚΕΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΦΟΡΕΙΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ (1) ΜΕΞΙΚΟ (1) ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΜΥΘΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΗΡΩΕΣ (1) ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ (1) Μανίκης (1) Μελίσσια κι άνθρωπος (1) Μελίχρυσος (1) ΝΤΑΝΤΑΝΤ (1) Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (1) Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΟΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΟΡΕΣΤΑΔΑ (1) ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (1) ΠΑΡΑΣΙΤΑ (1) ΠΗΛΙΝΑ ΣΚΕΥΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΠΗΛΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΗΛΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ ΚΑΘΕΤΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΥΨΕΛΗ APIMAYE (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΥΨΈΛΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΕΚΝΟΣΕΤ (1) ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ (1) ΠΟΤΙΣΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΏΝ ΤΕΚΝΟΣΕΤ (1) ΠΡΟΠΑΛΟΙΦΗ (1) ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ (1) ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΡΩΤΟΕΛΛΗΝΕΣ (1) Περιοδικά μελισσοκομίας (1) ΡΟΛΟΙ (1) ΣΕΡΣΕΛΟΙ (1) ΣΕΡΣΕΝΙΑ (1) ΣΙΚΕΛΙΑ (1) ΣΤΕΝΣΙΛ (1) ΣΤΟΧΟΙ (1) ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1) ΣΥΝΤΑΓΗ ΒΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ (1) ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΡΟΠΑΛΟΙΦΗΣ (1) ΣΥΣΤΗΜΑ ΖΕΝΤΕΡ (1) ΣΦΗΚΕΣ (1) ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΤΑΙΝΙΕΣ (1) ΤΑΜΠΕΛΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ (1) ΤΑΜΠΕΛΙΤΣΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΥ (1) ΤΕΧΝΗΤΗ ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑ-ΚΟΨΙΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ- (1) ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΦΕΣΜΟΥ ΣΕ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΥΛΟΥ ΚΕΡΙΟΥ ΣΕ ΠΛΑΙΣΙΟ (1) ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΣ (1) ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΑΣ (1) ΥΠΟΔΟΜΗ (1) ΥΨΕΛΙ (1) ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ (1) ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ (1) ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ (1) ΦΟΡΗΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ (1) ΦΩΛΙΑ ΠΟΥΛΙΩΝ (1) ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟ (1) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΌΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΦΟΡΤΗΓΟΥ (1) ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΚΕΡΙ (1) ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ (1) ανακαλύψεις (1) αρρώστιες (1) ασκοσφαίρωση (1) ασφάλεια (1) βαμβακίαση πεύκου (1) βασιλισσοκελιά (1) βιολογική μελισσοκομία (1) βιοποικιλοτητα και απειλές (1) γλυκά (1) διατροφικά σκάνδαλα (1) εγκλωβισμός βασίλισσας (1) εκθέσεις-συνέδρια (1) εκλογές (1) εντατική γεωρία (1) εξ (1) επίκαιρα (1) εργαστήριο μελισσοκομικό (1) η μελισσοκομία (1) η παριζιάνικη κυψέλη (1) καθαρισμός εργαλείων (1) καυσιμο νερό (1) κινηματογράφος (1) κυψέλη επίδειξης Οντάριο (1) κυψελίδιο (1) κόψιμο μελισσιού (1) μέλισσα και περιβάλλον (1) μήνας του μέλιτος (1) μελισσοκομική ορολογία (1) μελισσοκομική χλωρίδα (1) μελισσοφάγος (1) μελιτογόνα έντομα (1) μελόκρασο (1) μικρό εργαστήρι της μέλισσας (1) μινιμαλιστική κυψέλη (1) μοντέλο πρόγνωσης μελιτοεκκρίσεων (1) μύγες και μέλι (1) νέοι μελισσοκόμοι (1) νομαδική κυψέλη (1) νοσεμίαση (1) ο επιγειος παράδεισος (1) οι τροφοδότες μου (1) οικονομία (1) παράσιτα (1) πελίτι (1) πλαστική κυψέλη beehive (1) πλαστική κυψέλη Τεκνοσέτ (1) ποιότητα (1) προιόντα κυψέλης (1) σερσένι (1) σκαθάρι (1) συνταγές με μέλι (1) συνταγή ζαχαροζύμαρου (1) σφήκα (1) σύστημα Αριστέας (1) τα προϊόντα της μέλισσας (1) ταυτοποίηση (1) τιμοκατάλογος Ελληνικός (1) το εργαστήριο μου (1) τσιμεντένια κυψέλη:Μέλοικος (1) φαρμακείο σπιτιού (1) φουτουριστική κυψέλη (1) φυσική καλλιέργεια (1) φωτογραφία (1)

Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας και η δυστυχία του να μην είσαι

Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας και η δυστυχία του να μην είσαι
κάντε κλίκ για ανάγνωση του πλήρους έργου