Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009

Το ελληνικό μέλι συνδυάζει με μοναδικό τρόπο την ποιότητα με την παράδοσηΣάββατο, 05 Δεκέμβριος 2009
Το ελληνικό μέλι είναι από τα λίγα προϊόντα, που στη σύγχρονη εμπορική εποχή, συνδυάζουν την ποιότητα με την παράδοση, δηλώνει ο Ιωσήφ Μανίκης , χημικός και Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Μίνα Ράλλη.
Αν το συγκρίνουμε με το εισαγόμενο θα δούμε ότι το ελληνικό μέλι είναι λιγότερο θερμικά επεξεργασμένο, διατηρεί καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά του, είναι πιο πυκνό, πιο αρωματικό και έχει πιο ευχάριστη γεύση, επισημαίνει ο Ανδρέας Θρασυβούλου, καθηγητής γεωπονικής σχολής Α.Π.Θ.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά 8 αμιγών τύπων ελληνικού μελιού θεσμοθετήθηκαν μέσω της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης, γεγονός που διευκολύνει σημαντικά τον έλεγχο του μελιού. Ο έλεγχός του είναι συνεχής τόσο από την πλευρά των ελεγκτικών αρχών όσο και από την πλευρά των μελισσοκόμων, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται ως ένα από τα πιο ασφαλή προϊόντα.

Είδη μελιού


Ποια είναι τα είδη μελιού που παράγονται στη χώρα μας;

Ι.Μ.: Η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής παραγωγής είναι μέλια μελιτωμάτων, κυρίως πεύκου, αλλά και έλατου, βελανιδιάς κλπ., τα οποία έχουν ιδιαίτερη θρεπτική αξία, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ιχνοστοιχεία. Τα μέλια πεύκου και έλατου εμφανίζουν το καλύτερο αντιοξειδωτικό προφίλ, ενώ το πευκόμελο έχει και έντονη αντιοιστρογονική δράση.

Το μέλι θυμαριού με το υπέροχο άρωμα, που παράγεται κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα, είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο και κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις του καταναλωτή. Διαθέτει παράλληλα μεγάλη αντιμικροβιακή και αντιοιστρογονική δράση.

Το μέλι πορτοκαλιάς διακρίνεται κι αυτό για το εξαιρετικό του άρωμα, αλλά και για την αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική του δράση.

Το μέλι βαμβακιού έχει τη μεγαλύτερη βακτηριοστατική δράση από όλα τα είδη μελιού.

Τα μέλια καστανιάς και ερείκης ξεχωρίζουν για την ωφελιμότητά τους για τον ανθρώπινο οργανισμό, λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας.

Μετά από ερευνητική δραστηριότητα χρόνων, τα φυσικοχημικά και μικροσκοπικά χαρακτηριστικά 8 αμιγών τύπων ελληνικού μελιού καθορίστηκαν και θεσμοθετήθηκαν μέσω της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης, γεγονός που διευκολύνει σημαντικά τον έλεγχο του ελληνικού μελιού.

Από ποιους παράγοντες εξαρτάται το χρώμα του μελιού;

Ι.Μ. :Το χρώμα του μελιού είναι χαρακτηριστικό της φυτικής του προέλευσης. Τα μέλια βαμβακιού και πορτοκαλιάς είναι ασπριδερά, από ερείκη κοκκινωπά, από ηλίανθο κιτρινωπά, από θυμάρι ξανθά και τέλος από πολύκομβο και καστανιά μαυριδερά.

Το χρώμα επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η ταχύτητα συλλογής του νέκταρος, η υγρασία, η έκθεση στον αέρα, οι μελισσοκομικοί χειρισμοί, το φιλτράρισμα, η διαύγαση, η συσκευασία και η θέρμανση.

Με ποιο τρόπο το χρώμα επηρεάζει τη γεύση και τη θρεπτική του αξία;

Α.Θ. : Τα ανοιχτόχρωμα μέλια έχουν καλύτερο άρωμα, τα σκοτεινόχρωμα έχουν υψηλότερη θρεπτική αξία όσον αφορά τα μεταλλικά στοιχεία (ιχνοστοιχεία) όπως το κάλιο, το νάτριο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος κ.ά.

Ι.Μ. : Το χρώμα επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την επιλογή του καταναλωτή. Ο καταναλωτής δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το χρώμα ανάλογα με τα μέλια που παράγονται στην περιοχή του και την ενημέρωση που έχει.

Στις βόρειες χώρες της Ευρώπης προτιμάται το σκοτεινόχρωμο μέλι, γιατί είναι πλουσιότερο σε ιχνοστοιχεία (μαγνήσιο, φωσφόρο, σίδηρο, νάτριο κλπ.) και θεωρείται μέλι με μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Η ελληνική αγορά προτιμά τα ανοιχτόχρωμα μέλια, τα οποία συνήθως έχουν καλή γεύση και άρωμα.

Παραγωγή και συντήρηση

Πώς κατανέμεται η παραγωγή του μελιού στην Ελλάδα;

Α.Θ. : Η ελληνική μελισσοκομία σήμερα αριθμεί γύρω στα 1.300.000 μελίσσια. Ο κλάδος απασχολεί περίπου 23.500 άτομα, από τα οποία το 80% περίπου είναι γεωργοί και οι υπόλοιποι ασκούν τη μελισσοκομία σαν δευτερεύουσα απασχόληση. Από τους γεωργούς μόνο περίπου οι 1.500 ή το 6% του συνόλου έχουν ως αποκλειστική απασχόληση τη μελισσοκομία ενώ οι υπόλοιποι κερδίζουν από αυτήν συμπληρωματικό εισόδημα.

Από πλευράς γεωγραφικής κατανομής η μελισσοκομία είναι διαδεδομένη σ’ όλη τη χώρα. Υπάρχουν όμως περιοχές που έχουν περισσότερο μελισσοκομικό ενδιαφέρον. Τέτοιες είναι οι περιοχές των νομών Χαλκιδικής, Καβάλας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Αττικής, Αρκαδίας, Ηρακλείου, Χανιών και άλλες.

Η Μακεδονία έχει τις περισσότερες μελισσοκομικές μονάδες, το μεγαλύτερο αριθμό μελισσιών, τη μεγαλύτερη παραγωγή μελιού και τους περισσότερους επαγγελματίες μελισσοκόμους, όπως αυτό φαίνεται από το μέσο όρο των μελισσιών για κάθε μελισσοκομική μονάδα.

Η Πελοπόννησος, η Κρήτη, η Στερεά και η Εύβοια είναι επίσης περιοχές με μεγάλο αριθμό μελισσιών, ενώ η Θράκη, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Αττική και τα νησιά του Ιονίου υστερούν.

Πόσες μέλισσες χρειάζονται για να παραχθεί ένα κιλό μέλι;

Α.Θ. : Μια μέλισσα σε ολόκληρη τη ζωή της συλλέγει 0,5 -1 γραμμάριο μέλι. Συνεπώς απαιτείται το έργο ζωής 1000 έως 2000 μελισσών για να παραχθεί ένα κιλό μέλι.

Τι είναι η κρυστάλλωση και σε ποιο βαθμό επηρεάζει την ποιότητα του μελιού;

ΙΜ. : Η κρυστάλλωση είναι φυσικό φαινόμενο, που σχετίζεται με τη σύσταση και όχι με την ποιότητα του μελιού. Το μέλι ανάλογα με τη φυτική του προέλευση και τη χημική του σύνθεση κρυσταλλώνει γρήγορα, αργά ή και καθόλου.

Ο κυριότερος παράγοντας που επηρεάζει την κρυστάλλωση είναι η συγκέντρωση της γλυκόζης.

Τα ανθόμελα που προέρχονται από νέκταρ, έχουν υψηλή συγκέντρωση γλυκόζης και κρυσταλλώνουν αργά ή γρήγορα, ενώ τα μέλια που προέρχονται από μελιτώματα, όπως το πευκόμελο και το ελατήσιο μέλι έχουν χαμηλή συγκέντρωση γλυκόζης και δεν κρυσταλλώνουν.

Χαλάει το μέλι όταν κρυσταλλώσει;

Α.Θ. : Όταν κρυσταλλώσει ομοιόμορφα δεν χαλάει, μπορεί να παραμείνει έτσι για χρόνια. Όταν κρυσταλλώσει ανομοιόμορφα (ξεχωρίσει το νερό από τη ζάχαρη) κινδυνεύει να ξινίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το μέλι τότε θα πρέπει να ρευστοποιηθεί σε μπεν-μαρί.

Είναι η κρυστάλλωση δείκτης νοθείας ή αγνότητας του μελιού;

Α.Θ. :Όχι, δεν είναι ούτε το ένα ούτε και το άλλο. Ένα νοθευμένο μέλι μπορεί να κρυσταλλώσει ή να παραμείνει ρευστό ανάλογα με τα ζάχαρα που έχει.

Ποια επεξεργασία υφίσταται το μέλι πριν κυκλοφορήσει στην αγορά; Μπορεί αυτή η επεξεργασία να καταστρέψει μέρος των θρεπτικών του συστατικών;

Ι.Μ.:Οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες και η συγκέντρωση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα, επιβάλλουν στους μελισσοκόμους, στους συνεταιρισμούς και στις ιδιωτικές εταιρίες να προχωρήσουν στην τυποποίηση του μελιού, με σκοπό να προσφέρουν στον καταναλωτή προϊόντα που πληρούν τις προϋποθέσεις του Κώδικα Τροφίμων και των αγορανομικών και υγειονομικών διατάξεων.

Η θέρμανση, που θα ασκηθεί προκειμένου να τυποποιηθεί το μέλι, πρέπει να είναι προσεκτική. Το τυποποιημένο μέλι, στο οποίο εφαρμόζεται σωστά η διαδικασία αυτή, εγγυάται τη φυσικότητα και τη γνησιότητα του μελιού και διατηρεί τα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού μελιού, καθώς και τη βιολογική του αξία .

Ποιός είναι ο σωστός τόπος συντήρησης του μελιού και ποια η ιδανική θερμοκρασία αποθήκευσης;

Ι.Μ. : Το μέλι είναι ένα βιολογικό προϊόν, το οποίο μπορεί να διατηρήσει τη φυσικότητά του επί μακρόν, αν αποθηκευθεί σε σκοτεινό χώρο και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Α.Θ. : Η ιδανική είναι η θερμοκρασία περιβάλλοντος. Στην κατάψυξη (-20ο C) παραμένει αναλλοίωτο για πολλά χρόνια.


Το μέλι χαλάει, έχει ημερομηνία λήξης;

Α.Θ. : Το μέλι δε χαλάει ποτέ. Αν το προφυλάξουμε από το ξίνισμα μπορεί να κρατήσει και 5 και 10 χρόνια. Οι μελισσοκόμοι όμως είναι υποχρεωμένοι από την ευρωπαϊκή νομοθεσία να βάζουν ημερομηνία λήξης γύρω στα 2-3 χρόνια γιατί κάποια από τα φυσικά χαρακτηριστικά του αλλοιώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Τα χαρακτηριστικά αυτά που αλλοιώνονται δεν σχετίζονται με τη θρεπτική αξία του μελιού και ούτε είναι επικίνδυνα για την υγεία του καταναλωτή. Ένα μέλι που έχει λήξει είναι εξίσου θρεπτικό και καλό με ένα άλλο, γι’ αυτό και δεν πρέπει να το πετάμε ως άχρηστο.

Το υψόμετρο τροποποιεί το τελικό μέλι; Πώς αυτό επιδρά στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και στη θρεπτική του αξία;

Α.Θ. : Όχι, εξίσου καλά μέλια παράγονται στις οροσειρές και στις πεδιάδες. Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά επηρεάζονται από τη βοτανική προέλευση του μελιού.


Πείτε μας μερικούς λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να προτιμάμε το ελληνικό μέλι;

Ι. Μ. : Οι μορφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας, με τη μεγάλη ηλιοφάνεια, ευνοούν την ανάπτυξη μιας ποικιλόμορφης χλωρίδας, με πολλά διαφορετικά είδη φυτών, συνθέτοντας ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, όπου οργανώνεται και δρα η κοινωνία των μελισσών. Ο συνδυασμός διαφόρων ειδών κωνοφόρων δέντρων, που ευδοκιμούν στη χώρα μας, με την τεράστια ποικιλία ανθέων που υπάρχουν, παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των ιδιαίτερων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελληνικού μελιού, τα οποία έχουν τεκμηριωθεί και επιστημονικά.

Σε αυτό συμβάλλει και ο νομαδικός τρόπος άσκησης της ελληνικής μελισσοκομίας που, αν και είναι ιδιαίτερα επίπονος, προσφέρει ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Οι Έλληνες μελισσοκόμοι μεταφέρουν τα μελίσσια τους από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη, αξιοποιώντας τις ανθοφορίες, για να εξασφαλίσουν την παραγωγή τους και να συλλέξουν το υπέροχο προϊόν τους, αυξάνοντας όμως σημαντικά το κόστος παραγωγής. Το ελληνικό μέλι δεν προέρχεται μόνο από μονοανθικές καλλιέργειες, όπως συμβαίνει πολύ συχνά σε άλλες χώρες, και αυτό αποτελεί μία από τις ιδιαιτερότητές του.

Επιπλέον, λόγω του ξηροθερμικού κλίματος της Ελλάδας, αλλά και του τρόπου συλλογής νέκταρος και της επεξεργασίας του από τις μέλισσες, το ελληνικό μέλι έχει χαμηλά ποσοστά υγρασίας και αυτό συμβάλλει στην πυκνότητά του, σε αντίθεση με τα μέλια εισαγωγής, τα οποία είναι πολύ ρευστά λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητάς τους σε υγρασία.

Στο ερώτημα όμως «γιατί να προτιμούμε το ελληνικό μέλι», εκτός από τις ιδιαιτερότητές του και την ωφελιμότητά του στον ανθρώπινο οργανισμό, μπορούμε να προσθέσουμε και άλλους εξίσου σημαντικούς λόγους.

Αγοράζοντας ελληνικό μέλι στηρίζουμε τους Έλληνες μελισσοκόμους και τις χιλιάδες οικογένειές τους, διατηρώντας τους στο επάγγελμα. Στηρίζουμε τις πολιτικές αποκέντρωσης, κρατώντας στην ύπαιθρο, στις ορεινές, τις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, τους αγρότες, που αναζητούν τρόπους να παραμείνουν στην περιοχή τους.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε στη μελισσοκομία όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους, οι οποίοι χρειάζεται να παραμείνουν στον κλάδο, για να συνεχίσει ο καταναλωτής να τρώει ελληνικό μέλι. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προτιμάμε το προϊόν τους.

Η μελισσοκομία όμως έχει και έναν ακόμα πολύ σημαντικό ρόλο: τη συμβολή της στην ισορροπία του οικοσυστήματος μέσω της επικονίασης. Ο άνθρωπος για να ζήσει και να διατηρήσει το περιβάλλον του έχει απόλυτη ανάγκη τη μέλισσα. Η σχέση τους είναι μια σχέση άρρηκτα συνδεδεμένη, αφού και η κοινωνία των μελισσών χρειάζεται πια την ανθρώπινη παρέμβαση για να επιβιώσει και να είναι παραγωγική.

Α.Θ. : Το ελληνικό μέλι συγκρινόμενο με το εισαγόμενο, είναι λιγότερο θερμικά επεξεργασμένο, διατηρεί καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά του, είναι πιο πυκνό, πιο αρωματικό και έχει γεύσεις αρεστές στον Έλληνα καταναλωτή. Είναι οι μέλισσες του Έλληνα μελισσοκόμου που προσφέρουν στην επικονίαση των φυτών της Ελλάδας και τη διατήρηση της φυσικής ισορροπίας.

Ποιοτικός έλεγχος μελιού

Ποιοί είναι οι κανόνες που χρειάζεται να τηρούνται στη μελισσοκομική πρακτική για την παραγωγή καλού μελιού; Θεωρείτε ότι οι έλεγχοι στη μελισσοκομία είναι επαρκείς;

Ι.Μ. : Το ελληνικό μέλι είναι από τα λίγα προϊόντα, που στη σύγχρονη εμπορική εποχή συνδυάζουν την ποιότητα με την παράδοση. Παράγεται από ανθρώπους, που ασχολούνται με τη μελισσοκομία με αγάπη, συνέπεια και μεράκι. Σε πολύ μεγάλο ποσοστό η ελληνική μελισσοκομία ασκείται από οικογενειακή παράδοση και η «τέχνη» της μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.

Δε σταματάει όμως να αναπτύσσεται και να εκσυγχρονίζεται. Οι Έλληνες μελισσοκόμοι συνεχώς ενημερώνονται και εκπαιδεύονται, για να βελτιώσουν τους μελισσοκομικούς χειρισμούς και τις τεχνικές παραγωγής των προϊόντων τους.

Οι μελισσοκομικές τυποποιητικές επιχειρήσεις ερευνούν, επενδύουν, εκσυγχρονίζονται και προσαρμόζονται στα διεθνή πρότυπα ασφάλειας τροφίμων, διασφαλίζοντας άριστες συνθήκες παραγωγής των προϊόντων τους.

Η προστασία της ποιότητας του ελληνικού μελιού και η συνεχής βελτίωσή της αποτελεί μέλημα και ευθύνη όλων μας.

Το μέλι είναι από τα πιο ασφαλή προϊόντα. Ο έλεγχός του είναι συνεχής, τόσο από την πλευρά των ελεγκτικών αρχών όσο και από την πλευρά του μελισσοκομικού κόσμου. Παρότι το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν, στο οποίο δεν προστίθεται και δεν αφαιρείται τίποτα, υπόκειται σε μεγάλο αριθμό ελέγχων.

Α.Θ. : Χρειάζεται περισσότερος έλεγχος στη διακίνηση του εισαγόμενου μελιού, το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις διατίθεται σαν ελληνικό.

Υπάρχει νοθεία στο μέλι στην Ελλάδα και σε ποια έκταση; Πώς μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος ότι το μέλι που αγοράζει είναι καλής ποιότητας;

Ι.Μ. : Το μέλι από τη φύση του είναι ένα θαυμάσιο προϊόν με υψηλή θρεπτική και βιολογική αξία για τον άνθρωπο. Όπως όμως όλα τα τρόφιμα έτσι και το μέλι μπορεί να νοθευτεί. Επίσης ο καταναλωτής μπορεί να εξαπατηθεί όταν το φθηνότερο εισαγόμενο μέλι πωλείται ως ελληνικό .

Δυστυχώς πολλές φορές ο καταναλωτής προτιμά, λόγω της χαμηλής τους τιμής, μέλια άλλων χωρών, τα οποία συχνά είναι υποβαθμισμένα και δεν ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και στην ποιότητα του ελληνικού μελιού.

Κατά την γνώμη μας η προτίμηση του καταναλωτή πρέπει να στρέφεται στο προϊόν του μελισσοκόμου που γνωρίζει και στο επώνυμο προϊόν των συνεταιρισμών και των εταιριών που διακινούν ελληνικό μέλι.

Τι γίνεται με τα φάρμακα που ρίχνουν οι μελισσοκόμοι μέσα στην κυψέλη;

Α.Θ. :Οι νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύουν την χρήση φαρμάκων για θεραπευτική χρήση μέσα στην κυψέλη. Οι μέλισσες είναι τα μοναδικά παραγωγικά ζώα που όταν αρρωστήσουν δεν δικαιούνται θεραπευτική αγωγή αλλά θα πρέπει να θανατωθούν.

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ένα παράσιτο των μελισσών, το άκαρι βαρρόα, για το οποίο η Ε.Ε. συνιστά εγκεκριμένα φάρμακα. Για αυτά έχουν καθοριστεί όρια ασφάλειας στο μέλι (ανεκτές ποσότητες καταλοίπων). Από αναλύσεις που γίνονται κάθε χρόνο στα ελληνικά μέλια από το Α.Π.Θ. γνωρίζουμε ότι είναι καθαρά και τα περισσότερα εντελώς απαλλαγμένα από οποιοσδήποτε συγκεντρώσεις υπολειμμάτων. Αν υπάρχουν σε ένα μικρό ποσοστό κατάλοιπα είναι μέσα στα όρια της Ε.Ε. και δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στην υγεία του καταναλωτή. Το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 1%.
Ποιοτικά χαρακτηριστικά
Πώς τα μακροσκοπικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του μελιού επηρεάζουν την προτίμηση του καταναλωτή; Ποιο είναι το καλύτερο ποιοτικά μέλι;

Ι.Μ. : Τα μακροσκοπικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή η γεύση , το άρωμα, το χρώμα, η ρευστότητα και γενικά η εμφάνιση έχουν ιδιαίτερη σημασία για την προτίμηση του καταναλωτή.

Η γνώμη μας είναι ότι το καλύτερο μέλι είναι αυτό που αρέσει περισσότερο όσον αφορά τη γεύση, το άρωμα και την εμφάνιση, που δεν έχει νοθευτεί και δεν έχει υποστεί θερμική επεξεργασία σε βαθμό που να καταστραφούν οι βιολογικές του ιδιότητες.

Έχει αποδειχτεί ερευνητικά ότι οι καταναλωτές προτιμούν το μέλι της δικής τους περιοχής, λόγω της εξοικείωσης με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του.

Η σχέση αυτή του ανθρώπου με τα αρώματα και τις γεύσεις της ελληνικής φύσης συνολικά, αλλά και κάθε περιοχής ξεχωριστά, πρέπει να διατηρηθεί και να στηριχτεί με κάθε τρόπο. Δεν πρέπει να εξαφανιστούν οι διαφορετικές γεύσεις και τα αρώματα του ελληνικού μελιού. Πρέπει να διατηρήσουμε τα πολύτιμα και ξεχωριστά χαρακτηριστικά που διαθέτει κάθε είδος. Πρέπει να διατηρήσουμε την ταυτότητά του. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν συνεχίσουν να υπάρχουν οι Έλληνες μελισσοκόμοι.

Α.Θ. : Καλύτερο είναι το μέλι εκείνο που παράγει η μέλισσα με τους σωστούς μελισσοκομικούς χειρισμούς και που έχει δεχτεί την μικρότερη επεξεργασία από τον άνθρωπο. Όλα τα μέλια που παράγουν οι μέλισσες είναι καλά. Έχουν περίπου τα ίδια θρεπτικά συστατικά, που ωφελούν και κάνουν καλό στην υγεία μας. Διαφέρουν στη γεύση. Σε άλλους αρέσουν τα πευκόμελα και σε άλλους τα ανθόμελα, θυμαρόμελα, ρεικίσια ή άλλα είδη.

Συνήθως τα μέλια από παραγωγούς μελισσοκόμους είναι καλύτερα γιατί δεν περνούν από τη διαδικασία της επεξεργασίας και της τυποποίησης, χωρίς να σημαίνει ότι τα επώνυμα συσκευασμένα ελληνικά μέλια δεν είναι ποιοτικά και ότι στερούνται θρεπτικά και άλλα συστατικά.

Σαφώς τα ελληνικά μέλια είναι καλύτερα από τα εισαγόμενα γιατί οι έμποροι εισαγωγής εισάγουν από το εξωτερικό το πιο φθηνό και υποβαθμισμένο μέλι για να κερδίσουν περισσότερα.

Τι θα πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής όταν αγοράζει μέλι;

Α.Θ. :Την ετικέτα. Θα πρέπει να γράφει την λέξη ΜΕΛΙ, ότι είναι ελληνικό, από ποιο συσκευάζεται, αν είναι παραγωγός μελισσοκόμος ή έμπορος συσκευαστής, τον αριθμό παρτίδας και το καθαρό βάρος . Η ένδειξη ΜΙΓΜΑ ΜΕΛΙΩΝ ΕΚ ή ΕΚΤΟΣ ΕΚ σημαίνει μη ελληνικό μέλι.

Έχω ακούσει ότι πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του μελιού είναι θερμοευαίσθητα. Είναι αλήθεια; Δηλαδή αν το πιούμε με το ζεστό μας τσάι, θα πάρουμε μόνο τα σάκχαρά του;

Α.Θ. :Αυτό είναι λάθος. Η θέρμανση επηρεάζει ποιοτικούς δείκτες του μελιού αλλά δεν επηρεάζει τη θρεπτική και διαιτητική του αξία.

Το μέλι στη διατροφή μας

Μπορεί ένας διαβητικός να τρώει ζάχαρη;

Α.Θ. :Το μέλι περιέχει κυρίως φρουκτόζη, η οποία δεν χρειάζεται ινσουλίνη για να μεταβολιστεί και από αυτή την άποψη είναι καλύτερο από την κοινή ζάχαρη. Την τελικά απόφαση όμως αν μπορεί ο διαβητικός να φάει μέλι ή όχι και σε πόση ποσότητα θα την πάρει μόνο ο γιατρός που τον παρακολουθεί.

Σε ποια ηλικία τα παιδιά θα πρέπει να τρώνε μέλι;

Α.Θ. :Σε ηλικία μεγαλύτερη των 12 μηνών. Σε μικρότερη ηλικία τα παιδιά σε απίθανες περιπτώσεις έχουν πρόβλημα από σπόρια του κλωστηριδίου της αλλαντίασης τα οποία μπορούν να βρεθούν στο μέλι. Τα σπόρια αυτά καταστρέφονται από τα πεπτικά υγρά όταν το παιδί ξεπεράσει τους 8 μήνες ζωής του.
Ποιο είναι το βιολογικό μέλι;

Α.Θ. :Το μέλι που παράγουν οι μελισσοκόμοι με τους ορθούς μελισσοκομικούς χειρισμούς που το τρυγούν με προσοχή και επιμέλεια και το διαθέτουν σε σωστή και προσεγμένη συσκευασία είναι βιολογικό. Αυτό όμως δεν μπορούν να το γράψουν στην ετικέτα.

Τα μέλια που αναφέρουν στην συσκευασία ότι είναι ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ελέγχονται και πιστοποιούνται από οργανισμούς πιστοποίησης. Οι μελισσοκόμοι που παράγουν πιστοποιημένο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ μέλι δεν πρέπει να μεταφέρουν τα μελίσσια τους σε εντατικές καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται φάρμακα (π.χ. βαμβάκια, πορτοκαλιές κ.α.). Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιούν για τις αρρώστιες των μελισσών (βαρρόα) φιλικά φάρμακα (θυμόλη, γαλακτικό, φορμικό, οξαλικό οξύ).

πηγή http://www.mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ
Το φηφιακό βιβλίο για την αριθμητική και τη γεωμετρία

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑΤΑ

Τα βασικά (37) εργαλεία (33) ΒΙΝΤΕΟ (20) έξυπνα κόλπα (18) κυψέλη (16) μελισσοκομική ιστορία (16) ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ (14) ανακοινώσεις (14) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ (13) αυτοπροστασία (12) ΚΟΦΙΝΕΛΟ (11) SKEP (10) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (10) το σύστημα μου (10) κατασκευές (9) οδηγίες (9) ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ (8) απόψεις (8) ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (7) Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ (7) ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ (7) Συσκευασίες μελιού (7) βιβλία (7) κυψελη (7) παραδοσιακή μελισσοκομία (7) Μελισσοκομική Πρακτική (6) κυψέλη άμστελ (6) περιβάλλον (6) συσκευασίες (6) το μελισσοκομείο μου (6) Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΑΝ ΕΜΠΕΥΣΗ (5) ΚΥΨΕΛΗ ΚΟΡΜΟΣ (5) βασιλικός πολτός (5) οικειακή διατροφική αυτάρκεια (5) παράξενα (5) συσκευασία (5) φυσική ζωή (5) 1.ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (4) ΓΥΡΗ (4) Γερμανική μελισσοκομεία (4) Ελληνική σοφία (4) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ (4) ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (4) ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΙΣΤΕΑΣ (4) ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (4) αποφθέγματα (4) δράσεις (4) εχθροί της μέλισσας (4) κοινωνία (4) νομικά θέματα (4) πολιτική (4) σκέψεις (4) το εργαστήρι του βασιλοτρόφου (4) ¨ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ (3) ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (3) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (3) Ελλάδα (3) ΙΣΤΟΡΙΑ (3) ΚΟΣΜΗΜΑ (3) ΚΥΨΕΛΗ ΠΟΛΗΣ (3) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ (3) Πρόσωπα της Ελληνικής μελισσοκομίας (3) ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (3) ΤΟΠΙΑ (3) ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (3) ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΗΡΗΘΡΑΣ (3) ανέκδοτο (3) βότανα (3) διεθνώς (3) ιστοσελίδες μελισσοκομίας (3) μεταλλαγμένα (3) μεταφορικό μέσο μελισσοκόμων (3) πλαστική κυψέλη (3) προιόντα (3) TOP BAR (2) ΑΝΑΣΤΟΜΗ ΚΥΨΕΛΗ (2) ΒΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ (2) ΒΟΤΑΝΑ (2) ΓΕΩΡΓΙΑ (2) ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (2) Δημήτρης Καρακούσης (2) ΕΚΘΕΣΕΙΣ (2) ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ (2) ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΗΣ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ (2) ΕΞΥΠΝΑ ΚΟΛΠΑ (2) Ηλεκτρονικό κατάστημα (2) Ημερολόγιο εμπειριών (2) ΚΗΦΗΝΑΣ (2) ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ (2) Λευκάδα (2) ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (2) ΜΕΛΙΣΣΟΚΕΡΙ (2) Μύθοι Αισώπου (2) ΝΟΜΑΔΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (2) ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (2) ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ (2) ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ (2) ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (2) ΠΡΟΠΟΛΗ (2) ΠΡΩΤΟΓΟΝΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ (2) Πρόσωπα (2) Πρόσωπα της διεθνούς μελισσοκομίας (2) ΣΥΡΜΑΤΩΜΑ ΠΛΑΙΣΙΟΥ (2) ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ (2) αλυσοπρίονο (2) βαρρόα (2) βιολογία (2) δηλητήριο μέλισσας (2) διαγωνισμοί (2) ενεργειακή αυτάρκεια (2) ενημέρωση (2) επιστήμη (2) ετήσιος απολογισμός (2) ευτράπελα (2) η μέλισσα (2) ιδιοκατασκευές (2) κοφίνια (2) κυψέλες (2) κυψέλη Αργώ (2) κυψέλη ανάστομη-τοπ μπαρ- (2) μελισσοκομική επιθεώρηση (2) νομοθεσία μελισσοκομίας (2) πλαστική κυψέλη Νικοτπλαστ (2) προμηθευτές (2) στατιστικά στοιχεία (2) τα προϊόντα μου (2) τιμές (2) τρύγος (2) υδρόμελο (2) φυλές μέλισσας (2) φυτά (2) Aσθένειες του μελισσιού (1) Huber Francois (1) Α (1) ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΑΓΡΟΤΟΣΠΙΤΟ (1) ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ (1) ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ (1) ΑΝΤΛΙΑ ΚΡΙΟΣ (1) ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ (1) ΑΣΦΑΛΕΙΑ (1) ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΚΥΨΕΛΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ (1) Αστείο (1) ΒΑΛΒΙΔΕΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ (1) ΒΑΡΕΛΙ (1) ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (1) Βαρροική ακαρίαση (1) Γ’ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ (1) ΔΙΕΘΝΩΣ (1) Διατροφή (1) ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ (1) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΦΕΣΜΟΥ ΣΕ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (1) ΕΛΙΑ (1) ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗΜΑ (1) ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (1) ΕΞΥΠΝΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ (1) ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΛΙΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ (1) ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΥΛΗΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (1) ΕΡΓΑΤΡΙΑ (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (1) ΕΧΡ (1) Επικαιρότητα (1) Εργάτης πεύκου (1) ΖΑΧΑΡΟΖΥΜΑΡΟ (1) ΖΟΜΠΥ (1) ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ (1) ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ (1) ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ (1) Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (1) Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ (1) Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ (1) Η ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΜΟΥ (1) ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ (1) ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ (1) ΘΕΡΜΟΚΥΨΕΛΗ ΒΕΕΒΟΧ (1) ΘΥΡΙΔΑ (1) Θερμοβάρ (1) ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (1) ΚΌΣΜΗΜΑ (1) ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (1) ΚΕΝΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ (1) ΚΕΡΙ (1) ΚΗΡΟΓΟΝΟΙ ΑΔΕΝΕΣ (1) ΚΟΤΕΤΣΙ (1) ΚΤΙΣΙΜΟ ΚΟΜΠ (1) ΚΥΨΕΛΗ ΚΤΙΣΤΗ (1) ΚΥΨΕΛΗ ΠΗΛΙΝΗ (1) Κωστας Χαραλάς (1) ΛΙΩΣΙΜΟ ΚΕΡΙΟΥ (1) ΜΑΚΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΒΟΣΚΕΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΦΟΡΕΙΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ (1) ΜΕΞΙΚΟ (1) ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΜΥΘΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΗΡΩΕΣ (1) ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ (1) Μανίκης (1) Μελίσσια κι άνθρωπος (1) Μελίχρυσος (1) ΝΤΑΝΤΑΝΤ (1) Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (1) Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΟΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΟΡΕΣΤΑΔΑ (1) ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (1) ΠΑΡΑΣΙΤΑ (1) ΠΗΛΙΝΑ ΣΚΕΥΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΠΗΛΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΗΛΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ ΚΑΘΕΤΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΥΨΕΛΗ APIMAYE (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΥΨΈΛΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΕΚΝΟΣΕΤ (1) ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ (1) ΠΟΤΙΣΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΏΝ ΤΕΚΝΟΣΕΤ (1) ΠΡΟΠΑΛΟΙΦΗ (1) ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ (1) ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΡΩΤΟΕΛΛΗΝΕΣ (1) Περιοδικά μελισσοκομίας (1) ΡΟΛΟΙ (1) ΣΕΡΣΕΛΟΙ (1) ΣΕΡΣΕΝΙΑ (1) ΣΙΚΕΛΙΑ (1) ΣΤΕΝΣΙΛ (1) ΣΤΟΧΟΙ (1) ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1) ΣΥΝΤΑΓΗ ΒΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ (1) ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΡΟΠΑΛΟΙΦΗΣ (1) ΣΥΣΤΗΜΑ ΖΕΝΤΕΡ (1) ΣΦΗΚΕΣ (1) ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΤΑΙΝΙΕΣ (1) ΤΑΜΠΕΛΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ (1) ΤΑΜΠΕΛΙΤΣΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΥ (1) ΤΕΧΝΗΤΗ ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑ-ΚΟΨΙΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ- (1) ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΦΕΣΜΟΥ ΣΕ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΥΛΟΥ ΚΕΡΙΟΥ ΣΕ ΠΛΑΙΣΙΟ (1) ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΣ (1) ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΑΣ (1) ΥΠΟΔΟΜΗ (1) ΥΨΕΛΙ (1) ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ (1) ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ (1) ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ (1) ΦΟΡΗΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ (1) ΦΩΛΙΑ ΠΟΥΛΙΩΝ (1) ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟ (1) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΌΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΦΟΡΤΗΓΟΥ (1) ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΚΕΡΙ (1) ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ (1) ανακαλύψεις (1) αρρώστιες (1) ασκοσφαίρωση (1) ασφάλεια (1) βαμβακίαση πεύκου (1) βασιλισσοκελιά (1) βιολογική μελισσοκομία (1) βιοποικιλοτητα και απειλές (1) γλυκά (1) διατροφικά σκάνδαλα (1) εγκλωβισμός βασίλισσας (1) εκθέσεις-συνέδρια (1) εκλογές (1) εντατική γεωρία (1) εξ (1) επίκαιρα (1) εργαστήριο μελισσοκομικό (1) η μελισσοκομία (1) η παριζιάνικη κυψέλη (1) καθαρισμός εργαλείων (1) καυσιμο νερό (1) κινηματογράφος (1) κυψέλη επίδειξης Οντάριο (1) κυψελίδιο (1) κόψιμο μελισσιού (1) μέλισσα και περιβάλλον (1) μήνας του μέλιτος (1) μελισσοκομική ορολογία (1) μελισσοκομική χλωρίδα (1) μελισσοφάγος (1) μελιτογόνα έντομα (1) μελόκρασο (1) μικρό εργαστήρι της μέλισσας (1) μινιμαλιστική κυψέλη (1) μοντέλο πρόγνωσης μελιτοεκκρίσεων (1) μύγες και μέλι (1) νέοι μελισσοκόμοι (1) νομαδική κυψέλη (1) νοσεμίαση (1) ο επιγειος παράδεισος (1) οι τροφοδότες μου (1) οικονομία (1) παράσιτα (1) πελίτι (1) πλαστική κυψέλη beehive (1) πλαστική κυψέλη Τεκνοσέτ (1) ποιότητα (1) προιόντα κυψέλης (1) σερσένι (1) σκαθάρι (1) συνταγές με μέλι (1) συνταγή ζαχαροζύμαρου (1) σφήκα (1) σύστημα Αριστέας (1) τα προϊόντα της μέλισσας (1) ταυτοποίηση (1) τιμοκατάλογος Ελληνικός (1) το εργαστήριο μου (1) τσιμεντένια κυψέλη:Μέλοικος (1) φαρμακείο σπιτιού (1) φουτουριστική κυψέλη (1) φυσική καλλιέργεια (1) φωτογραφία (1)

Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας και η δυστυχία του να μην είσαι

Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας και η δυστυχία του να μην είσαι
κάντε κλίκ για ανάγνωση του πλήρους έργου