Lorenzo. Lorraine. Langstroth (1810-1895)
O επίσκοπος Λορέντζο Λάνγκστροθ -Lorenzo Langstroth- (25 Δεκέμβρη 1810 – Οκτώβρη 6, 1895), μελισσοκόμος ιερωμένος και δάσκαλος, ο επονομαζόμενος και πατέρας της Αμερικανικής μελισσοκομίας,κι όχι μόνο θα προσθέταμε.
L. L. Langstroth γεννήθηκε στη Φιλαδέλφια της Πενσυλβάνια.
Σαν παιδί είχε επιδείξει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την παρατήρηση και τις συνήθειες-συμπεριφορές των εντόμων ,τιμωρήθηκε μάλιστα επειδή άνοιγε τρύπες στα παντελόνια του ενώ μάθαινε όσα περισσότερα μπορούσε για τα έντομα.
Πήρε το πτυχίο του στο πανεπιστήμιο Γέηλ το 1835 με υποτροφία, μετα τις σπουδές του έγινε ιερέας στη Μασαχουσέτη το 1936.
Το 1848 έγινε διευθυντής στο "Σχολείο: της νεαρής κυρίας" στη Φιλαδέλφεια.
Εξάσκησε τη μελισσοκομία εν μέρει για να ξεφύγει απο τα σοβαρά του καθήκοντα που τον πίεζαν ανυπόφορα.
η ανοιχτή -Επισκέψιμη-κυψέλη ξαναεφευρέθηκε - υπήρχε ήδη σαν ανάστομο υψέλι στη Αττική την κλασσική εποχή σε αυτό στηρίχτηκε η κυψέλη τοπ μπαρ- στην Ελβετία το 1789 απο τον Φρανσις Χαμπερ,- Francis Huber-ήταν μια πλήρως κινητών πλαισίων κυψέλη,αλλα είχε σταθερά αναρτημένα τα πλαίσια πάνω στο σώμα-κουτί της κυψέλης και εξετάζοταν σαν σελίδες βιβλίου.
Ο Λάνγκστροθ αναγνωρίζοντας την συνεισφορά του Χάμπερ έλεγε Η χρήση της κυψέλης Χάμπερ με ικανοποιούσε, αυτή με τις απαρραίτητες προφυλλάξεις και χειρισμούς του πληθυσμού μπορούσε χωρίς να ερεθίζει τις μέλισσες να γίνει ικανή να αναπτυχθεί η αποικία αυτών των εντόμων σε εκπληκτικό επίπεδο.
Χωρίς τη γνώση αυτών των δεδομένων θα έπρεπε να ανακαλύψω μια κυψέλη που να επιτρέπει την απόσυρση των κόμβων -πλαισίων και ορόφων-επίσης επικίνδυνη για πρακτική χρήση.(Langstroth on the Honey-Bee, 1860)
Jan DzierżonAugust von Berlepsch
Στην Ευρώπη οι Ιαν Ντζιερζον Jan Dzierżon και Αυγουστος Βον Μπερλεψχ
August von Berlepsch είχαν επικεντρωθεί στην ανοιγόμενη απο το πλάι κυψέλη-όπως η σύγχρονη Αργώ-Στο μεταξύ ο λεγόμενος χώρος μεταξύ των πλαισίων ανακαλύφτηκε και ανακοινώθηκε απο τον Μπέρλεψχ απο το 1845-1848 στην μελέτη του (Bienen-Zeitung, May 1852).Αυτό σημαίνει ότι η σωστή απόσταση μεταξύ των πλαισίων που επιτρέπει την απρόσκοπτη εργασία χωρίς σπατάλη θερμότητος ήταν ήδη γνωστή εδώ στην Ευρώπη.
Ο Λανγσκτροθ έγινε πρωτοπόρος εφαρμοζοντας στη μελισσοκομική εργασία χρησιμοποιώντας στην κυψέλη του που άνοιγε απο πάνω το διάστημα της μέλισσας.
Το καλοκαίρι του 1851 βρήκε ότι αφήνοντας περιθώρια τόσο ανάμεσα στα πλαίσια όσο και ανάμεσα στα πλαίσια και τις πλευρές και οροφη και δάπεδο της κυψέλης γινόταν εφικτό να αποσύρει απρόσκοπτα αργότερα τα πλαίσια που κανονικά θα ήταν κολλημένα με προπολη κάνοντας τον αποχωρισμό κάθε πλαισίου επικίνδυνο για ζημιές και σχεδόν αδύνατο κάποιες φορές.
Αργότερα είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει τα ανεξάρτητα πλαίσια εύκολα αποσπώμενα.Βρήκε ότι αν άφηνε ένα μικρό χώρο μικρότερο απο 6,4 μμ μεταξύ των πλαισίων ή μεταξύ των πλαισίων και των πλευρών του σώματος της κυψέλης οι μέλισσες κολούσαν με πρόπολη το πλαίσιο γεμίζοντας το κενό όπου μπορούσαν.Απο την άλλη αν άφηνε μεγαλύτερο χώρο περίπου 9,5μμ οι μέλισσες το κολλούσαν με κερί που είχε αντίστοιχο αποτέλεσμα.
Ενας φίλος του επιπλοποιός απο τη Φιλαδέλφια ενθουσιώδης μελισσοκόμος έφτιαξε τις πρώτες του κυψέλες για τον ίδιο και για τον Λάγνκστροθ παραπάνω απο 100 τέτοιες κυψέλες και μετά τις πουλούσε όπου έβρισκε
Ο Λάνκστροθ ξόδεψε αρκετά χρόνια για να προστατέψει και να κατοχυρώσει την πατέντα του χωρίς επιτυχία.
Δεν πήρε ποτέ πνευματικά δικαιώματα για την εργασία του γιατί η πατέντα του ήταν εύκολα αντιγράψιμη και την αγκάλιασαν οι μελισσοκόμοι ανα τον κόσμο που πήρε διαστάσεις χιονοστοιβάδας γινόμενη ανάρπαστη.
Η κυψέλη Λανγκστροθ είναι ακόμη και σήμερα σε κοινή χρήση έχει μαλιστα προτυποποιηθεί.
Ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα
(πετώντας το μπαλάκι στο Υπουργείο Οικονομικών….) για τους επιλαχόντες Νέους Γεωργούς. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή το βράδυ της Δευτέρας 7-12-2009 στη Βουλή.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κων/νος Τζαβαρας αναφερόμενος στις προθέσεις της Υπουργού για ακύρώση της αύξησης του ποσού για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών τόνισε ότι «καμία κυβερνητική δράση δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ». Και κατηγόρησε την Υπουργό ότι θα ανατρέψει τη ζωή χιλιάδων νέων ανθρώπων που έχουν κάνει τις πρώτες επενδύσεις στη γεωργία. Μίλησε για αφερέγγυο κράτος σε περίπτωση που ανατραπεί η Υπουργική απόφαση του Χατζηγάκη 11319/3-9-2009 για ένταξη των επιλαχότνων Νέων Αγροτών .
Στην απάντησή της η Υπουργός τόνισε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι Νέοι Αγρότες είναι το άλφα και το ωμέγα της γεωργίας. Από την άλλη υποστήριξε ότι το ποσό των 40.000 Ευρώ αρκετοί το βλέπουν σαν επίδομα ανεργίας για την επομένη 5ετια. Και κατέληξε επισημαίνοντας ότι αν οι Νέοι Αγρότες που ενταχτούν σήμερα σε 3 χρόνια δεν είναι σε θέση να κάνουν Σχέδια Βελτίωσης λόγω έλλειψης πιστώσεων τότε το κράτος είναι θα είναι αφερέγγυο. Αναφέρθηκε σε αυτό το σημείο Σχέδια Βελτίωσης και στο γεγονός ότι από τα 450 εκατ. Ευρώ που είχαν υπολογιστεί είναι διαθέσιμα μόνο τα 100 εκατ. Ευρώ έως το τέλος του 2015 (περιέλαβε και το ν+2)
Στο σημείο αυτό άφησε μια μικρή ελπίδα για τους επιλαχόντες Νέους Γεωργούς λέγοντας ότι περιμένει την απάντηση από το Υπουργείο Οικονομικών κατά πόσο είναι δυνατό να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των επιπλέον 187 εκατ. Ευρώ που απαιτούνται για τους επιλαχόντες Νέους Γεωργούς.
ANAKOINΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟ-ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ
Dear honey scientists, dear beekeepers
The Apimondia International Honey Commission is glad to invite you to the Symposium on the Authenticity and Quality of Bee Products. This Symposium will also host the 2nd World Symposium on honeydew honey which will be the continuation of the 1st Symposium, held in Tzarevo, Bulgaria in Agust 2008. At the same time and place the XII International Symposium on Soft Insects (www.xii-issis.gr) will be held so that the organizers plan a common Session along with entomologists working with honeydew secretion insects. Thus, members of IHC will have the opportunity to participate in a common Session with entomologists working with insect producing honeydew and discuss not only their products but also the physiology on honeydew secretion, the biology of insects producing honeydew, the prognosis of secretions and other important aspects of insect producing honeydew secretions and their products.
The Symposium is going to take place in the Mediterranean Agronomic Institute, Chania, Crete (MAIC) on April 7 -9th of 2010.
The goal of the Symposium is to reintegrate our knowledge on honeydew honeys, to enrich our understanding on insect producing honeydews and to justify the quality and authenticity of bee products. Communications are welcome in all aspects of honeydew honeys, on insect producing honeydews and on current work on the authenticity and quality of bee products. Papers are welcome on:
-
Botanical and geographical denominations.
-
Properties and composition
-
Honeydew sources and harvest
-
Insect producing honeydews
-
Nutritional aspects
-
Prognosis of secretions
-
Bee manipulations for better production, etc.
All communications will be in English
International Scientific Committee
-
Werner von der Ohe, Germany
-
Stefan Bogdanov, Switzerland
-
Hermann Pechhacker, Austria.
-
Teresa Sancho, Spain
-
Christina Mattescu Romania
-
Andreas Thrasyvoulou, Greece
-
Muhsin Dogaroglu, Turkey
-
Sofia Gounari, Greece
-
Ligia Bicudo de Almeida Muradian, Brazil
Local organizing Committe
-
Paschalis Harizanis,
-
Iosif Manikis
-
Efpraxia Fanouraki
-
Dimosthenis Isaakidis
-
Sofia Vartani
Chairmen
-
Werner von der Ohe
-
Stefan Bogdanov
Co-ordinator
-
Andreas Thrasyvoulou
Organisers
-
International Honey Commission, International Bee Research Association (IBRA),
-
National Inter Professional Honey and Beehive product Organization
-
Hellenic Scientific Society of Apiculture- Sericulture,
-
Aristotle University, Thessaloniki, Greece (AUTh)
-
Research Committee of AUTh
Patronage and Support
-
Apimondia
-
Hellenic Ministry of Rural Development and Food
-
Research Committee of Aristotle University
-
Hellenic Inter Professional Honey and Beehive product Organization
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου