Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

ΚΥΨΕΛΗ ΝΤΑΝΤΑΝΤ Ή ΚΥΨΕΛΗ ΛΑΝΓΚΣΤΡΟΘ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;


Η κυψέλη ΝΤΑΝΤΑΝΤ-dadant-
φαίνεται ίδια αλλά διαφέρει σημαντικά

Μιλώντας για την ανάστομη κυψέλη- γνωστή και σαν τοπ μπαρ- ειπώθηκε απο τον Ευάγγελο Νάξιο ότι η εμπειρία άλλων χωρών προκρίνει τη κυψέλη DADANT που είναι μετεξέλιξη της LANGSTROTH στην ουσία έχει ευρύτερες διαστάσεις για κάθε πλαίσιο και 12 πλαίσια ανα όροφο.

Αυτό με έκανε να ψάξω λίγο το θέμα γιατι μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον μια παρατήρηση απο παλιότερες εξερευνήσεις όταν ήταν να διαλέξω λανγκστροθ ή ντανταντ και βρήκα ενδιαφέροντα στοιχεία που παραθέτω αμέσως μετά το διάλογο.

Ας τα πάρουμε όμως απο την αρχή.Στο άρθρο για την ανάστομη κυψέλη υπήρξε ο εξής σχολιασμός όπου ξεκινάει μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.


evangelos naxios είπε...

.....Επειδή μου αρέσουν οι προβληματισμοί σου, νομίζω ότι καλύτερη κυψέλη είναι τύπου dadant

Νικόλαος Καββαδάς είπε...

Βαγγέλη για πες λίγο για την εμπειρία σου με τις κυψέλες ΝΤΑΝΤΑΝΤ τι πλεονεκτήματα βρίσκεις;

evangelos naxios είπε...

...σε μια συνάντηση που είχα με τον π.Ευάγγελο (επιστήμονας μελισσοκόμος) μου έλεγε είχε παει σε ένα συνέδριο μελισσοκομίας στο Μιλάνο και ενα απο τα θέματα ήταν η κυψέλη...εκεί οι συνάδελφοι του με μεγάλη απορία του ελεγαν:

πως τα πανεπιστήμια σας δεν σας έχουν βγάλει ακατάλληλες τις κυψελες σας;

αυτές ειναι η αιτία που έχετε την μικρότερη παραγωγή ανα κυψέλη, συν τις γνώσεις σας που ειναι 50 χρονια πίσω, οι χειρισμοί σας ειναι...άστα να πανε.

Μου ελεγε λοιπόν αυτός ο μεγάλος επιστήμονας:

"Όταν είπα οτι οι μελισσοκόμοι της Μακεδονιας πηγαίνουν τα μελίσσια τους στην Καλαμάτα να ξεχειμωνιάσουν (ενω αυτοί που είναι σε αλπικές συνθήκες δεν χάνουν μελίσσι) γελούσαν. Εαν δούμε κοφίνι(κυψέλι) εκεί που εναι η γονοφωλιά η ανάπτυξη του γόνου ειναι 2 φορές περισσότερη απο πλαίσιο κυψέλης, αυτή ειναι και η διαφορα. Η βασίλισσα μπορεί και γεννά 2000 αυγά την ημέρα, ενω η δικιά μας δεν έχει τον ανάλογο χώρο, δεδομένου ότι η ζέστη πηγαίνει προς τα πάνω, η δικιά μας -λάγκστροθ- για να απλωθεί πλάγια χάνουμε τον πληθυσμό ενός μελισσιού, έχουμε μεγάλη καθυστέριση.....

Παρήγγειλα τότε απο τον Χρήστο στην Καβάλα μια dadant απο την Βουλγαρία, αυτός εχει μια ίδια με τίτλο η βουλγάρα μου, πήγα και την είδα στο χωριό του. Είχε χιόνια και εκείνος έτσι απλά μου την άνοιξε, έβγαλε το καπάκι να την δω, έπαθα πλάκα. Η κυψέλη κατάμαυρη απο κόσμο 12 πλαίσια γεμάτα.Τα δικά μας την ίδια εποχή,3-4-5 αντε 6-7 τα "δυνατά" μας, αντε τωρα να συγκριθούμε σε παραγωγη.

Βλέπω Γαλλία, Καναδά 3 μέτρα χιόνι 3 μήνες τον χρόνο μέσα στο χιόνι ξεχειμωνιάζουν 2οροφες dadant , εμείς ζυμάρια, ζαχαροζύμαρα και χαζά, εκεί 2όροφες ...

Δυο χρόνια τώρα ξεχειμωνιάζω μερικές 2όροφες, να έχουν μέλι αρκετό, τέλος Μαρτίου 20 αρι φουλ , τα άλλα 10αρια για εδω στην περιοχή μου, στο ίδιο μελισσοκομείο, δικές μου βασίλισσες όλα τα ιδια.Καλε μου φιλε βγάλε συμπεράσματα..."

σ'ευχαριστω καλο βραδυ!

Νικόλαος Καββαδάς είπε...

Θυμήθηκα με το σχόλιο αυτό ότι στις διαδικτυακές τσάρκες στη γειτονική Ιταλία διαπίστωσα ότι η εφαρμογή της Ντανταντ είναι απλά κυρίαρχη. Όπου κι αν στρεφόμουν τη συναντούσα.Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση.

Οπότε ψάχνοντας εκ νέου για το τι γίνεται στο διαδίκτυο σε σχέση με το θέμα της Νταντάντ βρήκα αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που παραθέττω αυτούσια γιατί θα φωτίσει το θέμα μας πλήρως:

Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν.Πέλλας

  • ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ DADANT ΜΕ LAGSTROTH

    Καταχωρήθηκε: March 5, 2010, από ΑΝΘΙΜΟΣ-ANTHIMOS ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-SIGOUDIS -ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ -κιν: 0030-6937 47 53 57


  • σύγκριση μεγεθών πλαίσιο μεγάλο και πλαίσιο πολύ μικρό΄-μισό πλαίσιο- πλαίσια νταντάντ για γονοθάλαμο και μελιττοθάλαμο αντίστοιχα και το μεσαίας διάστασης είναι το πλαίσιο για γονοθάλαμο ή μελιττοθάλαμο Λάνγκστροθ
  • Σύγκριση της μη κανονικής Νταντάντ 11 πλαισίων( η κανονική Νταντάντ έχει 12 πλαίσια με εξωτερικέςψδιαστάσεις 51 χ48χ31,0) με μισό πατωματάκι 11 πλαισίων , με συνολικό ύψος 31,00 + 14,60 = 45,60 cm.

    Οι κανονικές Lagstroth (50,80 χ 41,30 χ 24,30) έχουν συνολικό ύψος 24,30+24,30=48,60 cm.
    Το μισό πατωματάκι Lagstroth (50,80 χ 41,30 χ 14,60) .

    Θα ήταν καλή ιδέα η χρήση γονοφωλιάς τύπου Dadant με 10 πλάισια και μελιτοθάλαμο είτε κανονική Lagstroth ή 1ή2ή3 μισά πατωματάκια?

    Η γονοφωλιά τύπου Dadant με 10 πλαίσια θεωρείται από πολλούς( και από τον γράφοντα) η ιδανική γονοφωλιά σε διαστάσεις για τις Ελληνικές συνθήκες, για την απρόσκοπτη ανάπτυξη του μελισσιού.

    Είναι 26,53% μεγαλύτερη σε όγκο από την κανονική Lagstroth.

    Εάν κάτσει και σκεφτεί κανείς η ανάπτυξη του μελισσιού στις καλύτερες συνθήκες και χρονιές, για την Ελλάδα, δεν ξεπερνάνε σε πλαίσια γόνου πάντα, μια γονοφωλιά τύπου Dadant με 10 πλαίσια,εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων όπως πάντα.
    Από πάνω μπορούμε να βάλουμε ή κανονικά πατώματα 10 πλαισίων ή μισά πατωματάκια.
    Σε λίγες μέρες θα έχω ανάρτηση με τα παραπάνω.

    Στην Ν.Ζηλανδία η γονοφωλιά είναι μία έως δύο κανονικές Νταντάντ με 12 πλαίσια(!!!) και από εκεί και πάνω 4-6 μισά πατωματάκια(!!!) που τρυγιούνται γρήγορα. Θα μου πείς καμιά σχέση οι ανθοφορίες και η ράτσα της μέλισσας( ιταλική Α.ligustica), με εδώ.



  • τύπου Λαγιάν(5 κυψέλες των 5 πλαισίων) διαστάσεων εξωτερικών πλάτος 33,5 cm χ ύψος 33,5 cm με πλαίσιο καθαρό σε ύψος 31,0 cm
  • φώτο: από Ινστιτούτο Μελισσοκομίας Αγ. Μάμας.

    Διαστάσεις άλλων τύπων κυψελών:
    • Πατρο-Νικόλας 41,50 χ 33,00
    • Βελής Νίκος(Έδεσσα) ίδια με κανονική Langstroth με μόνη διαφορά το ύψος του πατώματος είναι 22,00 cm!!(σαν να είναι 8 άρα) αντί 24,50.
    • Κοντέλος(Μυτιλήνη) 47,00 χ 34,50 χ 30,00
    • ΒΟλάνη-ΚΑραδήμου( 9 πλαισίων) 34,00 χ34,00 χ 25,00(εσωτερικά)
    • Δανία 30 χ 25
    • Νορβηγία 40,50 χ 40,50


Νικόλαος Καββαδάς είπε...
Μετά απο αυτά θα θυμήσω τα εξής:
η κυψέλη Ντανταντ είναι πιο σύγχρονη και άρα περικλείει περισσότερη τεχνογνωσία δεδομένου ότι είναι μετατροπή της Λανγκστρόθ και είναι προσανατολισμένη σε περισσότερη παραγωγή και μάλιστα σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Η απόλυτη επικράτηση της σε άλλες χώρες δεν είναι τυχαία είναι απόδειξη της επιτυχίας της για τις συνθήκες εκεί.

Οι κορώνες του τύπου
"έχετε μείνει 50 χρόνια πίσω και υστερείτε σε παραγωγή κατα κυψέλη οφείλεται μάλλον σε έλλειψη γνώσεων απο μέρους αυτού που το είπε" που ώς συνήθως κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια.

Οι Ιταλοί γενικά και ειδικά του Μιλάνου είναι γνωστοί κομπορήμονες σαν τους Γερμανούς και τους Αυστριακούς. Εξάλλου η Λομβαρδία -ο πιο πλούσιος νομός της Ευρώπης στον οποίο ανήκει και το Μιλάνο-ήταν Αυστρία παλιότερα.

Μόνο δύο μέρη στην Ελλάδα μπορούν να έχουν παραγωγές πεδιάδας όπως στην βόρειο Ιταλία. Όλη η υπόλοιπη υπολείπεται σε ποσότητες αλλά προκρίνεται σε ποιότητα και άρωμα λόγω φυτών και συνθηκών δηλαδή.
Μήν τα θέλουμε όλα δεν γίνεται!
Αν δούμε την παραγωγή των ορεινών περιοχών της Ιταλίας θα διαπιστώσουμε ότι για αντίστοιχα τοπία έχουν αντίστοιχες παραγωγές με τους Έλληνες ερασιτέχνες.
Ότι απο κεί και πέρα το έκαναν βιομηχανία είναι επίσης γνωστό και κατανοητό.

Η εφαρμογή των κυψελών νταντάντ θα μπορούσε να γίνει πιο εκτενής ή και η κύρια που χρησιμοποιείται στις πεδινές περιοχές και ειδικά προς τα βόρεια επειδή πλεονεκτεί λόγω του πληθυσμού της και σε θερμότητα και σε δυναμική.
Αλλά εκτιμώ ότι σε νησιωτικές περιοχές οι διόροφες λάνγκστοθ είναι πιο κατάλληλες επειδή δεν υπάρχει τόσο φαγητό για τεράστιες στρατιές οπότε γνωρίζουμε ποιές θα είναι οι συνέπειες-θα λιμοκτονήσουν-.

Δεν είμαι ο καταλληλότερος για να κρίνω και όσοι απο σας έχετε εμπειρίες σε σχέση με τις κυψέλες νταντάντ θα ήταν γόνιμο να μας τις μεταφέρετε.

3 σχόλια:

evangelos naxios είπε...

Καλε μου φιλε καλημερα,αγαπητε Νικο,καλημερα.Θελω για αλλη μια φορα να σε συγχαρω.....
Μπραβο που εβαλες την αναρτηση του Ανθιμου ( εκτος απο φοβερο παιδι,ειναι και μεγαλος επιστημονας-μελισσοκομος).
Νικο θα συμφωνησω μαζι σου οτι για τα νησια μας ,λογω του μαλακου χειμωνα,τις συγκεκριμενες ανθοφοριες -νομες δεν υπαρχει η αναγκη της ντανταντ.
Ενω για τον χειμωνα της Μακεδονιας,την φυση,τις νομες τις δικες μας ακριβως το αντιθετο,θα επαναλαβω να δειτε την ντανταντ του Χρηστου του Μεντεσιδη στην Καβαλα......οχι θεωριες...μου εφερε και εμενα απο Βουλγαρια.

Ενα σοβαρο μεγαλο προβλημα,το υλικο που μεχρι σημερα εχουμε...μεγαλο προβλημα.
Την λυση την βρηκα στην Λαρισα (μελι χρυσος) κατασκευαζουν τυπου ντανταντ,10 πλαισια,γονοφωλια μεγαλη,διαστασεις ντανταντ,οποτε εχουμε μελιτοθαλαμους αυτους που εχουμε .
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ θα πει καποιος θα αλλαξουμε μελιτοεξαγωγεα,οχι,οχι,οχι,δεν πειραζουμε την γονοφωλια.Κανενας μεγαλος φιλοδοξος μελισσοκομος δεν πειραζει την γονοφωλια.
Διαβαστε και εφαρμοστε την ονομαζομενη μεθοδο τροφαποθηκης του αξεχαστου Νικολαιδη,για τις κυψελες μας.Αυτο στην ντανταντ για την Ελλαδα δεν χρειαζεται.Θα δειτε τι διαφορα εχει μια κυψελη,τι αναπτυξη!!!!

ΑΝΘΙΜΟΣ ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ είπε...

αιρετικές απόψεις από αιρετικούς μελισσοκόμους , δεν βαριέσαι!!! αυτή όμως είναι η γοητεία της μελισσοκομίας, το συνεχες ψάξιμο και ο πειραματισμός.

Νίκος Δ.Ε. Καββαδάς είπε...

γεια σου Άνθιμε,οι απόψεις σου -μας- αυτές δεν είναι καθόλου αιρετικές είναι η επικρατούσα τεχνογνωσία που όμως απευθύνεται σε συγκεκριμένη περιπτωσεολογία και απλά το θυμίζω για να μην κάνουν το λάθος οι φίλοι νησιώτες γιατί θα έχουν θέμα.
Αντιθέτως όσοι είναι σε μεγάλες πεδιάδες ή πηγαίνουν τις μέλισσες τους εκεί καλό είναι να προσχωρήσουν στις νέες δοκιμασμένες πια τάσεις γιατί θα βγούν πολλαπλά κερδισμένοι.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ
Το φηφιακό βιβλίο για την αριθμητική και τη γεωμετρία

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑΤΑ

Τα βασικά (36) εργαλεία (33) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ (23) ΒΙΝΤΕΟ (20) έξυπνα κόλπα (18) κυψέλη (16) μελισσοκομική ιστορία (16) ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ (15) ανακοινώσεις (14) αυτοπροστασία (12) ΚΟΦΙΝΕΛΟ (11) SKEP (10) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (10) το σύστημα μου (10) κατασκευές (9) οδηγίες (9) ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ (8) απόψεις (8) ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (7) Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ (7) ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ (7) Συσκευασίες μελιού (7) βιβλία (7) κυψελη (7) παραδοσιακή μελισσοκομία (7) Μελισσοκομική Πρακτική (6) κυψέλη άμστελ (6) περιβάλλον (6) συσκευασίες (6) το μελισσοκομείο μου (6) Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΑΝ ΕΜΠΕΥΣΗ (5) ΚΥΨΕΛΗ ΚΟΡΜΟΣ (5) βασιλικός πολτός (5) οικειακή διατροφική αυτάρκεια (5) παράξενα (5) συσκευασία (5) φυσική ζωή (5) 1.ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (4) ΓΥΡΗ (4) Γερμανική μελισσοκομεία (4) Ελληνική σοφία (4) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ (4) ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (4) ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΙΣΤΕΑΣ (4) ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (4) αποφθέγματα (4) δράσεις (4) εχθροί της μέλισσας (4) κοινωνία (4) νομικά θέματα (4) πολιτική (4) σκέψεις (4) το εργαστήρι του βασιλοτρόφου (4) ¨ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ (3) ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (3) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (3) Ελλάδα (3) ΙΣΤΟΡΙΑ (3) ΚΟΣΜΗΜΑ (3) ΚΥΨΕΛΗ ΠΟΛΗΣ (3) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ (3) ΠΡΟΠΟΛΗ (3) Πρόσωπα της Ελληνικής μελισσοκομίας (3) ΤΟΠΙΑ (3) ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (3) ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΗΡΗΘΡΑΣ (3) ανέκδοτο (3) βότανα (3) διεθνώς (3) ιστοσελίδες μελισσοκομίας (3) μεταλλαγμένα (3) μεταφορικό μέσο μελισσοκόμων (3) πλαστική κυψέλη (3) προιόντα (3) TOP BAR (2) ΑΝΑΣΤΟΜΗ ΚΥΨΕΛΗ (2) ΒΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ (2) ΒΟΤΑΝΑ (2) ΓΕΩΡΓΙΑ (2) ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (2) Δημήτρης Καρακούσης (2) ΕΚΘΕΣΕΙΣ (2) ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ (2) ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΗΣ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ (2) ΕΞΥΠΝΑ ΚΟΛΠΑ (2) Ηλεκτρονικό κατάστημα (2) Ημερολόγιο εμπειριών (2) ΚΗΦΗΝΑΣ (2) ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ (2) Λευκάδα (2) ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (2) ΜΕΛΙΣΣΟΚΕΡΙ (2) Μύθοι Αισώπου (2) ΝΟΜΑΔΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (2) ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (2) ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ (2) ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ (2) ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (2) ΠΡΩΤΟΓΟΝΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ (2) Πρόσωπα (2) Πρόσωπα της διεθνούς μελισσοκομίας (2) ΣΥΡΜΑΤΩΜΑ ΠΛΑΙΣΙΟΥ (2) ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (2) ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ (2) ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ (2) αλυσοπρίονο (2) βαρρόα (2) βιολογία (2) δηλητήριο μέλισσας (2) διαγωνισμοί (2) ενεργειακή αυτάρκεια (2) ενημέρωση (2) επιστήμη (2) ετήσιος απολογισμός (2) ευτράπελα (2) η μέλισσα (2) ιδιοκατασκευές (2) κοφίνια (2) κυψέλες (2) κυψέλη Αργώ (2) κυψέλη ανάστομη-τοπ μπαρ- (2) μελισσοκομική επιθεώρηση (2) νομοθεσία μελισσοκομίας (2) πλαστική κυψέλη Νικοτπλαστ (2) προμηθευτές (2) στατιστικά στοιχεία (2) τα προϊόντα μου (2) τιμές (2) τρύγος (2) υδρόμελο (2) φυλές μέλισσας (2) φυτά (2) Aσθένειες του μελισσιού (1) Huber Francois (1) Α (1) ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΑΓΡΟΤΟΣΠΙΤΟ (1) ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ (1) ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ (1) ΑΝΤΛΙΑ ΚΡΙΟΣ (1) ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ (1) ΑΣΦΑΛΕΙΑ (1) ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΚΥΨΕΛΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ (1) Αστείο (1) ΒΑΛΒΙΔΕΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ (1) ΒΑΡΕΛΙ (1) ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (1) Βαρροική ακαρίαση (1) Γ’ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ (1) ΔΙΕΘΝΩΣ (1) Διατροφή (1) ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ (1) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΦΕΣΜΟΥ ΣΕ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (1) ΕΛΙΑ (1) ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗΜΑ (1) ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (1) ΕΞΥΠΝΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ (1) ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΛΙΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ (1) ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΥΛΗΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (1) ΕΡΓΑΤΡΙΑ (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (1) ΕΧΡ (1) Επικαιρότητα (1) Εργάτης πεύκου (1) ΖΑΧΑΡΟΖΥΜΑΡΟ (1) ΖΟΜΠΥ (1) ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ (1) ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ (1) ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ (1) Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (1) Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ (1) Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ (1) Η ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΜΟΥ (1) ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ (1) ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ (1) ΘΕΡΜΟΚΥΨΕΛΗ ΒΕΕΒΟΧ (1) ΘΥΡΙΔΑ (1) Θερμοβάρ (1) ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (1) ΚΌΣΜΗΜΑ (1) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (1) ΚΕΝΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ (1) ΚΕΡΙ (1) ΚΗΡΟΓΟΝΟΙ ΑΔΕΝΕΣ (1) ΚΟΤΕΤΣΙ (1) ΚΤΙΣΙΜΟ ΚΟΜΠ (1) ΚΥΨΕΛΗ ΚΤΙΣΤΗ (1) ΚΥΨΕΛΗ ΠΗΛΙΝΗ (1) Κωστας Χαραλάς (1) ΛΙΩΣΙΜΟ ΚΕΡΙΟΥ (1) ΜΑΚΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΒΟΣΚΕΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΦΟΡΕΙΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΙΟΥΛΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΜΑΡΤΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ (1) ΜΕΞΙΚΟ (1) ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΜΥΘΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΗΡΩΕΣ (1) ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ (1) Μανίκης (1) Μελίσσια κι άνθρωπος (1) Μελίχρυσος (1) ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΝΤΑΝΤΑΝΤ (1) Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (1) Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΟΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΟΡΕΣΤΑΔΑ (1) ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (1) ΠΑΡΑΣΙΤΑ (1) ΠΗΛΙΝΑ ΣΚΕΥΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΠΗΛΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΗΛΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ ΚΑΘΕΤΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΥΨΕΛΗ APIMAYE (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΥΨΈΛΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΕΚΝΟΣΕΤ (1) ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ (1) ΠΟΤΙΣΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΏΝ ΤΕΚΝΟΣΕΤ (1) ΠΡΟΠΑΛΟΙΦΗ (1) ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ (1) ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΡΩΤΟΕΛΛΗΝΕΣ (1) Περιοδικά μελισσοκομίας (1) ΡΟΛΟΙ (1) ΣΕΡΣΕΛΟΙ (1) ΣΕΡΣΕΝΙΑ (1) ΣΙΚΕΛΙΑ (1) ΣΤΕΝΣΙΛ (1) ΣΤΟΧΟΙ (1) ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1) ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ (1) ΣΥΝΤΑΓΗ ΒΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ (1) ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΡΟΠΑΛΟΙΦΗΣ (1) ΣΥΣΤΗΜΑ ΖΕΝΤΕΡ (1) ΣΦΗΚΕΣ (1) ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΤΑΙΝΙΕΣ (1) ΤΑΜΠΕΛΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ (1) ΤΑΜΠΕΛΙΤΣΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΥ (1) ΤΕΧΝΗΤΗ ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑ-ΚΟΨΙΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ- (1) ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΦΕΣΜΟΥ ΣΕ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΥΛΟΥ ΚΕΡΙΟΥ ΣΕ ΠΛΑΙΣΙΟ (1) ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΣ (1) ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΑΣ (1) ΥΠΟΔΟΜΗ (1) ΥΨΕΛΙ (1) ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ (1) ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ (1) ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ (1) ΦΟΡΗΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ (1) ΦΩΛΙΑ ΠΟΥΛΙΩΝ (1) ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟ (1) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΌΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΦΟΡΤΗΓΟΥ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ (1) ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΚΕΡΙ (1) ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ (1) ανακαλύψεις (1) αρρώστιες (1) ασκοσφαίρωση (1) ασφάλεια (1) βαμβακίαση πεύκου (1) βασιλισσοκελιά (1) βιολογική μελισσοκομία (1) βιοποικιλοτητα και απειλές (1) γλυκά (1) διατροφικά σκάνδαλα (1) εγκλωβισμός βασίλισσας (1) εκθέσεις-συνέδρια (1) εκλογές (1) εντατική γεωρία (1) εξ (1) επίκαιρα (1) εργαστήριο μελισσοκομικό (1) η μελισσοκομία (1) η παριζιάνικη κυψέλη (1) καθαρισμός εργαλείων (1) καυσιμο νερό (1) κινηματογράφος (1) κυψέλη επίδειξης Οντάριο (1) κυψελίδιο (1) κόψιμο μελισσιού (1) μέλισσα και περιβάλλον (1) μήνας του μέλιτος (1) μελισσοκομική ορολογία (1) μελισσοκομική χλωρίδα (1) μελισσοφάγος (1) μελιτογόνα έντομα (1) μελόκρασο (1) μικρό εργαστήρι της μέλισσας (1) μινιμαλιστική κυψέλη (1) μοντέλο πρόγνωσης μελιτοεκκρίσεων (1) μύγες και μέλι (1) νέοι μελισσοκόμοι (1) νομαδική κυψέλη (1) νοσεμίαση (1) ο επιγειος παράδεισος (1) οι τροφοδότες μου (1) οικονομία (1) παράσιτα (1) πελίτι (1) πλαστική κυψέλη beehive (1) πλαστική κυψέλη Τεκνοσέτ (1) ποιότητα (1) προιόντα κυψέλης (1) σερσένι (1) σκαθάρι (1) συνταγές με μέλι (1) συνταγή ζαχαροζύμαρου (1) σφήκα (1) σύστημα Αριστέας (1) τα προϊόντα της μέλισσας (1) ταυτοποίηση (1) τιμοκατάλογος Ελληνικός (1) το εργαστήριο μου (1) τσιμεντένια κυψέλη:Μέλοικος (1) φαρμακείο σπιτιού (1) φουτουριστική κυψέλη (1) φυσική καλλιέργεια (1) φωτογραφία (1)

Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας και η δυστυχία του να μην είσαι

Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας και η δυστυχία του να μην είσαι
κάντε κλίκ για ανάγνωση του πλήρους έργου