Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΡΔΗΣ Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ;



Προσωπικά πιστεύω ότι ο κλάδος της μελισσοκομίας είναι προσοδοφόρος όπως οποιαδήποτε επιχείρηση αφορά τη φύση και τα προιόντα της -γεωργία, κτηνοτροφία, αλειία-
Είναι εξίσου προσοδοφόρο με το να παίζεις ρώσικη ρουλέτα: ή θα πεθάνεις ή θα γίνεις πλούσιος συνήθως συμβαίνει το πρώτο!.
Ας αφήσουμε όμως τα αστεία κι ας εξετάσουμε το θέμα διεξοδικά.

Τι πρόσοδο έχει ο επαγγελματίας μελισσοκόμος; 
Καταρχήν επαγγελματίας μελισσοκόμος είναι ποιός;

Επαγγελματίας κατα τη γνώμη μου είναι ο μελισσοκόμος που καταφέρνει να ζεί αξιοπρεπώς απο την εργασία του που είναι να  παράγει προιόντα κυψέλης, να τα συσκευάζει και να τα διαθέτει λιανικώς ή και χοντρικώς στους καταναλωτές.


Ο επαγγελματίας παραγωγός έχει όπως όλοι οι επιχειρηματίες ένα κόστος παραγωγής αν αυτό δε το υπερκαλύψει τότε είναι καταδικασμένος επιχειρηματικά.
'Εχει διαπιστωθεί μετά από έρευνα στον Καναδά[ANDRUCHOW,1982] το εργατικό κόστος παραγωγής ενός κιλού μελιού φτάνει τα 1,94 δολάρια σε μελισσοκομείο μικρότερο των 10 μελισσιών ενώ είναι 0,31 του δολλαρίου [6,25 φορές μικρότερο] σε μελισσοκομείο των 700 μελισσιών.




Σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία είναι όποιος διαθέτει μελισσοκομικό βιβλιάριο δηλαδή κατέχει τουλάχιστον 10 μελίσσια και έχει κάνει έναρξη  στην εφορία, το επιμελητήριο και τον ασφαλιστικό φορέα -ΟΓΑ-.
Τα εξοδα για να κάνεις αυτά που σου ζητάει το κράτος είναι:
1500 ευρώ τα μελίσσια,
κάπου 50 ευρώ σφραγίδα και τιμολόγια,
κάπου 100 ευρώ το επιμελητήριο,
και περίπου 350 ευρώ το εξάμηνο για ΟΓΑ
συν το αντικειμενικό τίμημα της επιχείρησης -αγνωστο-
σύνολο2000 τουλάχιστο

Ενας υπερ-αισιοδοξος νέος ξεκινάει να υπολογίζει έτσι:
Με μέσο όρο επαγγελματικής παραγωγής 13,5 κιλά μέλι τη χρονιά η κυψέλη
με μέσο όρο πώλησης λιανικής 10 ευρώ το κιλό το μέλι
με μέσο όρο αγοράς 150 ευρώ η παραγωγική κυψέλη
με μέσο όρο εργατικού κόστους ερασιτέχνη 1,5 ευρώ το κιλό

Ας δούμε πόσα μελίσσια σημαίνουν ένα πιθανό εισόδημα 15000

εσοδα 15000 σημαίνουν  1500 κιλά μέλι σύν το ποσό για τα έξοδα
1500 κιλά με 13,5 η μία μας κάνουν 112 κυψέλες άριστες
κοστος αγοράς τους  16800

συν τα έξοδα εργατικού κόστους 1500 επί 1,5 μας κάνει 2250 ευρώ
2250ε σημαίνουν 1/7 για τα έξοδα αγοράς και διατήρησης κυψελης αρα για κάθε εφτα κυψέλες εσόδου έχουμε μια για τα εξοδα
επομένως επιπλέο 16 κυψέλες άριστες

συν 700 του ΟΓΑ
συν 50 του Επιμελητηρίου
750 ε σημαίνουν 1/20 για τα έξοδα 6 κυψέλες άριστες

συν εφορία-άγνωστες οι βουλές των κυρίων- βάλτε άλλες 10 κυψέλες άριστες  να είστε μέσα

για να έχει ένας άριστος παραγωγός πιθανά έσοδα σε άριστη παραγωγική χρονιά 15000 ευρώ
πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 144 κυψέλες άριστες


Οι βασικοι τομείς εργασίας του Έλληνα επαγγελματία μελισσοκόμου είναι:
να παράγει προιόντα κυψέλης,
να τα συσκευάζει
και να τα διαθέτει λιανικώς ή και χοντρικώς στους καταναλωτές.


Αν έστω κι έναν απο αυτούς τους τομείς παρακάμψει ο μελισσοκόμος  παύει να είναι επαγγελματίας μελισσοκόμος, δηλαδή δεν μπορεί να ζήσει από την μελισσοκομική εργασία του.

Είναι πολλοί οι παραγωγοί εξαιρετικών προιόντων κυψέλης σε ποιότητα και ποσότητα που τα προιόντα τους δεν τα διακινούν οι ίδιοι και δεν τα συσκευάζουν οι ίδιοι.
Για να το καταφέρουν με το ελάχιστο αναλογικά έσοδο που παίρνουν χονδρικώς το κάνουν σε υπερβολικά μεγάλο νούμερο κυψελών  με όλη τη φθορά που αυτό σημαίνει, καταντούν έτσι δούλοι κι όχι εργαζόμενοι.
Αυτοί δεν καταφέρνουν να ζήσουν απο την εργασία τους αφού το κέρδος είναι στο εμπόριο και ποτέ στην παραγωγή.
Άλλο παραγωγή κι άλλο κέρδος. Αρα αυτοί δεν είναι επαγγελματίες μελισσοκόμοι.Είναι θύματα των εμπόρων.

Υπάρχουν επαγγελματίες που κερδίζουν πάρα πολλά χρήματα από τη μελισσοκομία διαθέτοντας και συσκευάζοντας τα προιόντα των πρώτων χωρίς να παράγουν ούτε ένα κιλό μέλι. Ούτε αυτοί είναι επαγγελματίες μελισσοκόμοι είναι  επαγγελματίες έμποροι.

Υπάρχουν επαγγελματίες που κερδίζουν αρκετά χρήματα από το εμπόριο μελισσοκομικών προιόντων που αγοράζουν απο φίλους μελισσοκόμους κι από ένα μέρος -το μεγαλύτερο- δικών τους προιόντων. Αυτοί είναι επαγγελματίες μελισσοκόμοι και μάλιστα πολύ πετυχημένοι αφού γνωρίζοντας σε βάθος το προιόν γίνονται άριστοι πωλητές του βοηθώντας κι εκείνους τους συναδέλφους τους που δεν τα καταφέρνουν στις πωλήσεις έχοντας όφελος κοινό στη συνεργασία τους αυτή.
Προσωπικά θεωρώ ότι αυτός ο τύπος συνεργασίας είναι ο πιο θεαματικά αποτελεσματικός για όλους τους συνεργάτες αφού στηρίζεται σε σχέση φιλική και εμπιστοσύνης και επομένως δικαιοσύνης ευθύς εξαρχής. Αυτό δεν γίνεται σε κανένα συνεταιρισμό και σε καμιά συνεργασία μεγαλεμπόρου με παραγωγό.

Οταν είναι εξαιρετικά πετυχημένη -και μόνο τότε- η μελισσοκομική επιχείρηση δηλαδή όταν ξεπεράσει όλους τους εχθρούς της μέλισσας ο επιχειρηματίας και παράγει μια ποσότητα προιόντος έχει να παλέψει για τη διαθεση του προιόντος του στο κοινό σε καλή τιμή έχει να παλέψει με την αγορά δηλαδή.
Οσοι επιχειρηματίες δεν μπορούν να βγάλουν πολύ σε ποσότητα και εξαιρετικής ποιότητας προιόν και ταυτόχρονα να το συσκευάσουν σε εξαιρετικής ομορφιάς και ποιότητας συσκευασίες και να το διαθέσουν έτσι λιανικώς οι ίδιοι δεν έχουν κανένα όφελος απο αυτή τους την εξαιρετικά επίπονη εργασία.

Οι βασικότερες δυσκολίες της μελισσοκομίας αντίστροφα ειδωμένες:
απο το μέγεθος αυτού που ξέρει μέσα απο την ερασιτεχνική του εντατική όμως ενασχόληση προς το μέγεθος αυτού που μπορεί και το κάνει όπως πρέπει επαγγελματικά.

Το μέγεθος του κεφαλαίου για να γίνει σωστά η δουλειά του παραγωγού είναι  υψηλό,
αλλά μπορεί κανείς να κάνει το μελισσοκόμο και με ελάχιστα εργαλεία αλλά και οι μέλισσες θα κάνουν πως του δίνουν μέλι.
Για ερασιτεχνική ενασχόληση η μελισσοκομία έχει ενδιαφέρον και  μπορεί να ξεκινήσει με κανείς με 5-6 κυψέλες και μερικά  ψευτοεργαλεία καθώς και το αυτοκίνητο του, τη κουζίνα του, ή την αποθήκη του δηλαδή με ένα κεφάλαιο της τάξης των 1000 ευρώ μπορεί να κάνει τη δουλειά του δηλαδή να μάθει και να μαζέυει το μέλι  που θα φάει η οικογένεια του και κάποιοι λίγοι φίλοι.

Εφόσον διαθέσει χρόνο πάρα πολύ-χρόνια- και βαθιά γνώση μετά από χρόνια εντατικής ενασχόλησης μπορεί να προσπαθήσει να κάνει τον επαγγελματία ανεβάζοντας σιγά σιγά το κεφάλαιο του το ζωικό, γνωστικό και τις υποδομές του ώστε να φτάσει και να πλησιάσει κάπως έναν επαγγελματία.Αλλά έχει χάσει τη νοοτροπία του επαγγελματία δηλαδή το κυνήγι της παραγωγής και του χρήματος κερδίζοντας προφανώς άλλα πράγματα.

Το να γίνεις επαγγελματίας απαιτεί τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που πάνε πέρα από το  κεφάλαιο-χρήματα γνώσεις εργαλεία- που μπορείς να διαθέσεις .

Για επαγγελματική εργασία είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο να πετύχει κανείς να ζεί αξιοπρεπώς από αυτή χωρίς ένα αρκετά μεγάλο διαθέσιμο κεφάλαιο της τάξης των 200.000 αφού απαιτείται για την υποστήριξη 150 κυψελών:
χώρος αποθήκης -εργαστηρίου και πώλησης,
όχημα μικρό  με συρόμενη καρότσα ή  φορτηγό.
μηχανήματα βασικά: φυγοκεντρικό, απολεπιστικό, δοχείο θερμαινόμενο , δοχείο αποθήκευσης και κατανομής μελιού, αντλία μελιού,
καποιες εκατοντάδες ορόφων  και άλλων εξαρτημάτων κυψέλης με πολλές χιλιάδες πλαίσια,
ψυγειοκαταψύκτη κοντεινερ για να  προστατεύεις και αποθηκεύεις τις κτισμένες κηρήθρες
συσκευαστήριο  των διαφόρων προιόντων
και πιθανά ένα πλήρες μικρό εργαστήριο ξυλουργικων εργασιών

Ειναι συμπερασματικά μια δημιουργική αλλά απαιτητική και σκληρή εργασία που απαιτεί για να γίνει κανείς επαγγελματίας μεγάλο κεφάλαιο και γνώσεις όπως όλες οι επιχειρήσεις λόγω και των πάρα πολλών φυσικών εχθρών και αντιξοοτήτων της μέλισσας
Είναι μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις που μπορεί να συγκεντρώσει το κεφάλαιο του εξελισσόμενος σιγά σιγά, ξεκινώντας ερασιτεχνικά και με ελάχιστο κεφάλαιο.
Πράγμα που είναι και η επιδίωξη και του παρόντος ιστολογίου.

16 σχόλια:

χριστοφορος είπε...

καλημερα. παρα πολυ καλη αναρτηση. συγχαρητηρια. ετσι ακριβως ειναι τα πραγματα ,

evangelos naxios είπε...

Συγχαρητήρια!!!!
Θέλω να μελετήσεις και να προσθέσεις
ΓΝΩΣΗ ,2000 ευρώ για 2 σειρές ΕΖΙ ,εργασία αρκετή για παραγωγή 2-5 κιλά βασιλικό πολτό σε διαστημα 40-60 ημερών. Βασίλισσες,αγορά γυροπαγίδων 8*70 για την συλλογή γύρης 1,5 κιλά*140 κυψέλες......ωραία ανάρτηση!!!

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Καλησπέρα σας.
Πριν κάνα δύο χρόνια αν θυμάμαι καλά [θα συγκεντρώσω τα στοιχεία και θα επανέλθω] έγινε μια έρευνα απ το τμήμα νομίζω Γεωπονίας του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το κοστολόγιο της μελισσοκομίας μας . Αν έχει κάποιος τα αποτελέσματα ας βοηθήσει.
Προσωπικά κρατάω μολύβι και χαρτί κάθε μέρα και κλείνω μήνα και χρόνο και μπορώ να σας πω τον ισολογισμό αναλυτικά ακόμα να δώσω στατιστικά και σύγκριση με αντίστοιχους μήνες αλλά και διαφορές με προηγούμενα έτη . Για να μην γίνω κουραστικός θα σας πω μόνο ότι [ με στημένη πλήρως την επιχείρηση ] τα έξοδα αγγίζουν το 1/3 των εσόδων χωρίς να υπολογίζονται τα μεροκάματα . Τα δε μεροκάματα τα υπολογίζω όσα και τα μελισσοσμήνη.

Νίκος Δ.Ε. Καββαδάς είπε...

Εχω κάνει κάποιες επιλογές στο σενάριο μου δε μίλησα για όλα τα προιόντα κυψέλης πολύ περισσότερο επειδή ένας νέος μελισσοκόμος δεν έχει άμεσα τη δυνατότητα αυτή, αλλιώς πάμε:
1.στην παραγωγή βασιλισσών ντόπιων φυλών που είναι πολύ πιο προσοδοφόρα και που είναι πολύ πιο δημιουργική από την καταστροφική και για τούτο Ανήθικη κατα τη γνώμη μου συλλογή βασιλικού πολτού καταστρέφοντας τα μωρά του μελισσιού για να πάρεις το φαγητό τους.
2.στην συλλογή δηλητηρίου μέλισσας που δεν έχεις και ανταγωνιστές και έχει υψηλότατη τιμή

Νίκος Δ.Ε. Καββαδάς είπε...

γεια σου Χριστόφορε να είσαι καλά.
ασχολήσε και με τα υπόλοιπα προιόντα κυψέλης: πρόπολη γύρη κερί κηρήθρα βασίλισσες σμήνη και βασιλικό πολτό;

Νίκος Δ.Ε. Καββαδάς είπε...

γεια σου Θεοδόση
είναι πολύ χρήσιμο να μαζεύουμε στοιχεία είναι αυτό που λενε ότι δεν μετριέται δε ελέγχεται.Αν δε σε βάζω σε κόπο θα ήθελα να μας δώσεις μερικά τέτοια στατιστικά στοιχεία όπως τι κόστος ετήσιο έχεις για διαφήμιση για προώθηση για μεταφορικά για τα πάγια σου,για τον εξοπλισμό -αλλαγή και συντήρηση- για εκθέσεις και ενημέρωση κι ότι άλλο πιστεύεις ότι μπορεί να φανεί χρήσιμο.Επίσης θέλεις να μας πείς το μέσο όρο παραγωγής ανα κυψέλης σου και της περιοχής σου;

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Νικόλα συμφωνώ απόλυτα με τα παραπάνω και διαφωνώ κάθετα με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων (βλέπε ΝΕΑ ).
Το άσκημο είναι πως ξεγελιούνται άνθρωποι που μόλις πριν λίγο έμειναν άνεργοι ή λόγο της κατάστασης που ζούμε κάποιοι ποντάρουν στην μελισσοκομία.
Οταν μιλάμε ο καθένας στον κύκλο του και χωρίς τα στοιχεία που αναφέρεις περνιόμαστε για κακοί ή μονοφαγάδες (και μπράβο για τους υπολογισμούς σου).
Ωραία ανάρτηση.

Νίκος Δ.Ε. Καββαδάς είπε...

γεια σου Κώστα ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.Ναι αυτά τα δημοσιεύματα είδα κι εγώ και είπα να πω τη γνώμη μου να δω αν και οι συνάδελφοι συμφωνούν αφού το επίσημο κράτος δεν διαθέτει επίσημα στοιχεία ,απορώ γιατί παίρνουν τόσα χρήματα οι ερευνητές και τι στο καλό ερευνούν αν δεν ξέρουμε ούτε τα βασικά και ψαχνόμαστε ο ένας με τον άλλο να διασταυρώσουμε τα στοιχεία μας.

Επόπτης είπε...

Πολύ καλή και επίκερη η ανάρτησή σου ήρθε να αναδείξει όχι μόνο τα οικονομικά ωφέλη της μελισσοκομίας αλλά και τα μείον της οικονομικής διαχείρησης , τις πολύωρες ή πολυήμερες απουσίες από το σπίτι όσων ασχολούμαστε με την νομαδική μελισσοκομία, με όλες τις αντίξοες συνθήκες που επηρεάζουν και την παραγωγή μελιού ( μην ξεχνάμε την μελισσοκομική χρονιά που πέρασε που δεν πήραμε καθόλου μέλιελάτης .Εγώ πχ με εξασθενισμένα μελίσσια δεν πήγα πευκο και αρκέστηκα στο δυνάμωμα και στο χωρισμό παραφιάδων με μόνο έσοδο τα ανθόμελα. Στην ουσία σχεδόν τα έσοδα και έξοδα ήταν τα ίδια.
Τώρα
Μήπως πρέπει να βάλουμε και τα έξοδα για τροφές των χειμωνιάτικων μηνών , διεγέρσεων, νέων παραφιάδων, βασιλοτροφίας κλπ, που αν δεν αγοράσεις μύλο , βανιλιέρα , μηχανή και υλικα συσκευασίας για να γλυτώσεις μερικά λεπτά το κιλό και να βάζης ότι εσύ θέλης μέσα αναγκάζεσαι να τις αγοράσεις από το εμπόριο με τιμές πάνω από 1 Ευρώ (ανάλογα το τι περιέχει η τροφή,μέλι, γύρη κλπ ).
οι 144 άριστες κυψέλες πόσα ευρώ θέλουν ;
Επίσης τους περιέκτες μελιού, γύρης, ΒΠ(Βάζα μπουκαλάκια κλπ)
Επίσης δεν είναι αμελητέες και οι αυξήσεις ρεύματος από την χρήση ηλεκτρικών συσκευών , νερού κλπ
Και άλλα που εμείς δεν τα υπολογίζουμε γιατί τα θεωρούμε δεδομένα και τα πληρώνουμε ( αντιμετώπιση ασθενειών , Βαρόα κλπ) ή εργαζόμαστε μηχανικά χωρίς να υπολογίζουμε τις εργατοώρες.
Πιστεύω ότι αν τα βάλουμε όλα κάτω θα δούμε ότι περισσότερο θα μείνει το αλκοολίκι, την αγάπη για αυτό που κάνουμε
Με αυτά που λέμε δεν θέλουμε να σπείρουμε απαισιοδοξία σε κανέναν αλλά να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, να αναδείξουμε τις πραγματικές συνθήκες της μελισσοκομίας. Άλωστε με αυτά που γράφονται στα blog των μελισσοκόμων είναι μαθήματα για άσκηση της μελισσοκομίας από οποιδήποτε . Δεν κρατάμε για τον ευατόν μας τεχνικές και μυστικά για να κρατήσουμε(όπως έγραψε κάποιος ανώνυμος) κλειστό το "επάγγελμα"
Πιστεύω πως όλοι θα πρέπει να πούμε την γνώμη μας και να βγούν στοιχεία που αν συγκεντρωθούν θα είναι όφελος προς όλους
Σας έκλεψα πολύ από τον χώρο και τον χρόνο αλλά.....
Καλή συνέχεια και καλή δύναμη γιατί νομίζω ότι σε όλους μας θα χρεαστεί από δω και πέρα.

Νίκος Δ.Ε. Καββαδάς είπε...

Επόπτη σε ευχαριστούμε για την κατάθεση εμπειριών και ψυχής είναι χρήσιμο να ακούγονται οι επαγγελματίες σε πρώτο πρόσωπο και να παίρνουν και το χώρο και το χρόνο που χρειάζεται χαίρομαι που το μπορούμε να διασταυρώσουμε τις απόψεις μας και να βρούμε τον κοινό τόπο που θα είναι και για εμάς τους ίδιους διδακτικός αλλά και για κείνους που πρώτη φορά έρχονται σε επαφή με το αντικείμενο και θέλουν να σχηματίσουν μια σύντομη άποψη του τι γίνεται.Καλό είναι να βρεθούν ψιλιασμένοι στα δύσκολα όσο και στα εύκολα.Καλές συγκομιδές και καλή πρόοδο στην εργασία σου

Unknown είπε...

Καλησπέρα σας,

Θα ήθελα να ρωτήσω τι Φ.Π.Α έχει το μέλι σαν παραγωγός που το πουλάει στον έμπορο αλλά και σαν έμπορος που το πουλάει στην αγορά.


Με εκτίμηση,
Καρανίκος Ιωάννης
E-mail: karanikosjohn@hotmail.com
Επικοινωνία : Μέσω e-mail
Τελειόφοιτος Οργάνωσης & Διοίκησης Αθλητισμού
Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου
Site: http://www.sportmanagement.uop.gr/

ΜΗΤΣΟΣ είπε...

ΩΡΑΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΕ ΤΟ ΠΑΤΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΖΕΣΤΑ ΜΕ ΑΥΤΟ...

χριστοφορος είπε...

ναι

χριστοφορος είπε...

οποιος θελει μπορει να ξεκινησει και δεν χρειαζεται πατημα απο κανεναν. δηλαδη αν καποιος νεος θελει να γινει υδραυλικος πρεπει να περιμενει πατημα απο τους παλιους υδραυλικους?

Νίκος Δ.Ε. Καββαδάς είπε...

Με μια μικρούλα καθυστέρηση δυο μόνο χρόνων σου απαντάω αν δεν έχεις πάρει...σύνταξη.
Καλύτερα οικονομικά θέματα να τα ρωτάς σε λογιστή, εγώ ερασιτέχνης είμαι ούτε καν πουλάω το μέλι τώρα πια το χαρίζω στα ανηψάκια και σε κανένα φιλαράκι.

Νίκος Δ.Ε. Καββαδάς είπε...

Αυτοί που χρειάζονται πατήματα δεν κάνουν για μελισσοκόμοι ούτε καν για ερασιτέχνες. Οπότε νομίζω ότι η αλήθεια είναι πιο χρήσιμη για όλους ακόμη και για κείνους.
Τα πράγματα όπως τα γνωρίζω εγώ ένας απλός ερασιτέχνης της μελισσοκομίας δεν είναι ρόδινα είναι όμως στρωμένα με ρόδα αλλά όσο όμορφα είναι αλλό τόσο θα πονέσει εκείνος που θα περάσει απροετοίμαστος, τα ρόδα είναι με τα αγκάθια τους κι όχι όπως φωνάζουν κάποιοι ότι είναι στρωμένος ο δρόμος με ροδοπέταλα...τρέχα ακόμα και ξυπόλητος!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ
Το φηφιακό βιβλίο για την αριθμητική και τη γεωμετρία

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑΤΑ

Τα βασικά (36) εργαλεία (33) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ (23) ΒΙΝΤΕΟ (20) έξυπνα κόλπα (18) κυψέλη (16) μελισσοκομική ιστορία (16) ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ (15) ανακοινώσεις (14) αυτοπροστασία (12) ΚΟΦΙΝΕΛΟ (11) SKEP (10) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (10) το σύστημα μου (10) κατασκευές (9) οδηγίες (9) ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ (8) απόψεις (8) ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (7) Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ (7) ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ (7) Συσκευασίες μελιού (7) βιβλία (7) κυψελη (7) παραδοσιακή μελισσοκομία (7) Μελισσοκομική Πρακτική (6) κυψέλη άμστελ (6) περιβάλλον (6) συσκευασίες (6) το μελισσοκομείο μου (6) Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΑΝ ΕΜΠΕΥΣΗ (5) ΚΥΨΕΛΗ ΚΟΡΜΟΣ (5) βασιλικός πολτός (5) οικειακή διατροφική αυτάρκεια (5) παράξενα (5) συσκευασία (5) φυσική ζωή (5) 1.ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (4) ΓΥΡΗ (4) Γερμανική μελισσοκομεία (4) Ελληνική σοφία (4) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ (4) ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (4) ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΙΣΤΕΑΣ (4) ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (4) αποφθέγματα (4) δράσεις (4) εχθροί της μέλισσας (4) κοινωνία (4) νομικά θέματα (4) πολιτική (4) σκέψεις (4) το εργαστήρι του βασιλοτρόφου (4) ¨ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ (3) ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (3) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (3) Ελλάδα (3) ΙΣΤΟΡΙΑ (3) ΚΟΣΜΗΜΑ (3) ΚΥΨΕΛΗ ΠΟΛΗΣ (3) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ (3) ΠΡΟΠΟΛΗ (3) Πρόσωπα της Ελληνικής μελισσοκομίας (3) ΤΟΠΙΑ (3) ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (3) ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΗΡΗΘΡΑΣ (3) ανέκδοτο (3) βότανα (3) διεθνώς (3) ιστοσελίδες μελισσοκομίας (3) μεταλλαγμένα (3) μεταφορικό μέσο μελισσοκόμων (3) πλαστική κυψέλη (3) προιόντα (3) TOP BAR (2) ΑΝΑΣΤΟΜΗ ΚΥΨΕΛΗ (2) ΒΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ (2) ΒΟΤΑΝΑ (2) ΓΕΩΡΓΙΑ (2) ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (2) Δημήτρης Καρακούσης (2) ΕΚΘΕΣΕΙΣ (2) ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ (2) ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΗΣ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ (2) ΕΞΥΠΝΑ ΚΟΛΠΑ (2) Ηλεκτρονικό κατάστημα (2) Ημερολόγιο εμπειριών (2) ΚΗΦΗΝΑΣ (2) ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ (2) Λευκάδα (2) ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (2) ΜΕΛΙΣΣΟΚΕΡΙ (2) Μύθοι Αισώπου (2) ΝΟΜΑΔΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (2) ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (2) ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ (2) ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ (2) ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (2) ΠΡΩΤΟΓΟΝΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ (2) Πρόσωπα (2) Πρόσωπα της διεθνούς μελισσοκομίας (2) ΣΥΡΜΑΤΩΜΑ ΠΛΑΙΣΙΟΥ (2) ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (2) ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ (2) ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ (2) αλυσοπρίονο (2) βαρρόα (2) βιολογία (2) δηλητήριο μέλισσας (2) διαγωνισμοί (2) ενεργειακή αυτάρκεια (2) ενημέρωση (2) επιστήμη (2) ετήσιος απολογισμός (2) ευτράπελα (2) η μέλισσα (2) ιδιοκατασκευές (2) κοφίνια (2) κυψέλες (2) κυψέλη Αργώ (2) κυψέλη ανάστομη-τοπ μπαρ- (2) μελισσοκομική επιθεώρηση (2) νομοθεσία μελισσοκομίας (2) πλαστική κυψέλη Νικοτπλαστ (2) προμηθευτές (2) στατιστικά στοιχεία (2) τα προϊόντα μου (2) τιμές (2) τρύγος (2) υδρόμελο (2) φυλές μέλισσας (2) φυτά (2) Aσθένειες του μελισσιού (1) Huber Francois (1) Α (1) ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΑΓΡΟΤΟΣΠΙΤΟ (1) ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ (1) ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ (1) ΑΝΤΛΙΑ ΚΡΙΟΣ (1) ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ (1) ΑΣΦΑΛΕΙΑ (1) ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΚΥΨΕΛΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ (1) Αστείο (1) ΒΑΛΒΙΔΕΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ (1) ΒΑΡΕΛΙ (1) ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (1) Βαρροική ακαρίαση (1) Γ’ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ (1) ΔΙΕΘΝΩΣ (1) Διατροφή (1) ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ (1) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΦΕΣΜΟΥ ΣΕ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (1) ΕΛΙΑ (1) ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗΜΑ (1) ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (1) ΕΞΥΠΝΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ (1) ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΛΙΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ (1) ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΥΛΗΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (1) ΕΡΓΑΤΡΙΑ (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (1) ΕΧΡ (1) Επικαιρότητα (1) Εργάτης πεύκου (1) ΖΑΧΑΡΟΖΥΜΑΡΟ (1) ΖΟΜΠΥ (1) ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ (1) ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ (1) ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ (1) Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (1) Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ (1) Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ (1) Η ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΜΟΥ (1) ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ (1) ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ (1) ΘΕΡΜΟΚΥΨΕΛΗ ΒΕΕΒΟΧ (1) ΘΥΡΙΔΑ (1) Θερμοβάρ (1) ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (1) ΚΌΣΜΗΜΑ (1) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (1) ΚΕΝΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ (1) ΚΕΡΙ (1) ΚΗΡΟΓΟΝΟΙ ΑΔΕΝΕΣ (1) ΚΟΤΕΤΣΙ (1) ΚΤΙΣΙΜΟ ΚΟΜΠ (1) ΚΥΨΕΛΗ ΚΤΙΣΤΗ (1) ΚΥΨΕΛΗ ΠΗΛΙΝΗ (1) Κωστας Χαραλάς (1) ΛΙΩΣΙΜΟ ΚΕΡΙΟΥ (1) ΜΑΚΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΒΟΣΚΕΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΦΟΡΕΙΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΙΟΥΛΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΜΑΡΤΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ (1) ΜΕΞΙΚΟ (1) ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΜΥΘΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΗΡΩΕΣ (1) ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ (1) Μανίκης (1) Μελίσσια κι άνθρωπος (1) Μελίχρυσος (1) ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΝΤΑΝΤΑΝΤ (1) Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (1) Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΟΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΟΡΕΣΤΑΔΑ (1) ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (1) ΠΑΡΑΣΙΤΑ (1) ΠΗΛΙΝΑ ΣΚΕΥΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΠΗΛΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΗΛΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ ΚΑΘΕΤΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΥΨΕΛΗ APIMAYE (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΥΨΈΛΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΕΚΝΟΣΕΤ (1) ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ (1) ΠΟΤΙΣΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΏΝ ΤΕΚΝΟΣΕΤ (1) ΠΡΟΠΑΛΟΙΦΗ (1) ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ (1) ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΡΩΤΟΕΛΛΗΝΕΣ (1) Περιοδικά μελισσοκομίας (1) ΡΟΛΟΙ (1) ΣΕΡΣΕΛΟΙ (1) ΣΕΡΣΕΝΙΑ (1) ΣΙΚΕΛΙΑ (1) ΣΤΕΝΣΙΛ (1) ΣΤΟΧΟΙ (1) ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1) ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ (1) ΣΥΝΤΑΓΗ ΒΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ (1) ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΡΟΠΑΛΟΙΦΗΣ (1) ΣΥΣΤΗΜΑ ΖΕΝΤΕΡ (1) ΣΦΗΚΕΣ (1) ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΤΑΙΝΙΕΣ (1) ΤΑΜΠΕΛΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ (1) ΤΑΜΠΕΛΙΤΣΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΥ (1) ΤΕΧΝΗΤΗ ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑ-ΚΟΨΙΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ- (1) ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΦΕΣΜΟΥ ΣΕ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΥΛΟΥ ΚΕΡΙΟΥ ΣΕ ΠΛΑΙΣΙΟ (1) ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΣ (1) ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΑΣ (1) ΥΠΟΔΟΜΗ (1) ΥΨΕΛΙ (1) ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ (1) ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ (1) ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ (1) ΦΟΡΗΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ (1) ΦΩΛΙΑ ΠΟΥΛΙΩΝ (1) ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟ (1) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΌΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΦΟΡΤΗΓΟΥ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ (1) ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΚΕΡΙ (1) ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ (1) ανακαλύψεις (1) αρρώστιες (1) ασκοσφαίρωση (1) ασφάλεια (1) βαμβακίαση πεύκου (1) βασιλισσοκελιά (1) βιολογική μελισσοκομία (1) βιοποικιλοτητα και απειλές (1) γλυκά (1) διατροφικά σκάνδαλα (1) εγκλωβισμός βασίλισσας (1) εκθέσεις-συνέδρια (1) εκλογές (1) εντατική γεωρία (1) εξ (1) επίκαιρα (1) εργαστήριο μελισσοκομικό (1) η μελισσοκομία (1) η παριζιάνικη κυψέλη (1) καθαρισμός εργαλείων (1) καυσιμο νερό (1) κινηματογράφος (1) κυψέλη επίδειξης Οντάριο (1) κυψελίδιο (1) κόψιμο μελισσιού (1) μέλισσα και περιβάλλον (1) μήνας του μέλιτος (1) μελισσοκομική ορολογία (1) μελισσοκομική χλωρίδα (1) μελισσοφάγος (1) μελιτογόνα έντομα (1) μελόκρασο (1) μικρό εργαστήρι της μέλισσας (1) μινιμαλιστική κυψέλη (1) μοντέλο πρόγνωσης μελιτοεκκρίσεων (1) μύγες και μέλι (1) νέοι μελισσοκόμοι (1) νομαδική κυψέλη (1) νοσεμίαση (1) ο επιγειος παράδεισος (1) οι τροφοδότες μου (1) οικονομία (1) παράσιτα (1) πελίτι (1) πλαστική κυψέλη beehive (1) πλαστική κυψέλη Τεκνοσέτ (1) ποιότητα (1) προιόντα κυψέλης (1) σερσένι (1) σκαθάρι (1) συνταγές με μέλι (1) συνταγή ζαχαροζύμαρου (1) σφήκα (1) σύστημα Αριστέας (1) τα προϊόντα της μέλισσας (1) ταυτοποίηση (1) τιμοκατάλογος Ελληνικός (1) το εργαστήριο μου (1) τσιμεντένια κυψέλη:Μέλοικος (1) φαρμακείο σπιτιού (1) φουτουριστική κυψέλη (1) φυσική καλλιέργεια (1) φωτογραφία (1)

Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας και η δυστυχία του να μην είσαι

Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας και η δυστυχία του να μην είσαι
κάντε κλίκ για ανάγνωση του πλήρους έργου