Προσωπικά πιστεύω ότι ο κλάδος της μελισσοκομίας είναι προσοδοφόρος όπως οποιαδήποτε επιχείρηση αφορά τη φύση και τα προιόντα της -γεωργία, κτηνοτροφία, αλειία-
Είναι εξίσου προσοδοφόρο με το να παίζεις ρώσικη ρουλέτα: ή θα πεθάνεις ή θα γίνεις πλούσιος συνήθως συμβαίνει το πρώτο!.
Ας αφήσουμε όμως τα αστεία κι ας εξετάσουμε το θέμα διεξοδικά.
Τι πρόσοδο έχει ο επαγγελματίας μελισσοκόμος;
Καταρχήν επαγγελματίας μελισσοκόμος είναι ποιός;
Επαγγελματίας κατα τη γνώμη μου είναι ο μελισσοκόμος που καταφέρνει να ζεί αξιοπρεπώς απο την εργασία του που είναι να παράγει προιόντα κυψέλης, να τα συσκευάζει και να τα διαθέτει λιανικώς ή και χοντρικώς στους καταναλωτές.
Ο επαγγελματίας παραγωγός έχει όπως όλοι οι επιχειρηματίες ένα κόστος παραγωγής αν αυτό δε το υπερκαλύψει τότε είναι καταδικασμένος επιχειρηματικά.
'Εχει διαπιστωθεί μετά από έρευνα στον Καναδά[ANDRUCHOW,1982] το εργατικό κόστος παραγωγής ενός κιλού μελιού φτάνει τα 1,94 δολάρια σε μελισσοκομείο μικρότερο των 10 μελισσιών ενώ είναι 0,31 του δολλαρίου [6,25 φορές μικρότερο] σε μελισσοκομείο των 700 μελισσιών.
Σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία είναι όποιος διαθέτει μελισσοκομικό βιβλιάριο δηλαδή κατέχει τουλάχιστον 10 μελίσσια και έχει κάνει έναρξη στην εφορία, το επιμελητήριο και τον ασφαλιστικό φορέα -ΟΓΑ-.
Τα εξοδα για να κάνεις αυτά που σου ζητάει το κράτος είναι:
1500 ευρώ τα μελίσσια,
κάπου 50 ευρώ σφραγίδα και τιμολόγια,
κάπου 100 ευρώ το επιμελητήριο,
και περίπου 350 ευρώ το εξάμηνο για ΟΓΑ
συν το αντικειμενικό τίμημα της επιχείρησης -αγνωστο-
σύνολο2000 τουλάχιστο
Ενας υπερ-αισιοδοξος νέος ξεκινάει να υπολογίζει έτσι:
Με μέσο όρο επαγγελματικής παραγωγής 13,5 κιλά μέλι τη χρονιά η κυψέλη
με μέσο όρο πώλησης λιανικής 10 ευρώ το κιλό το μέλι
με μέσο όρο αγοράς 150 ευρώ η παραγωγική κυψέλη
με μέσο όρο εργατικού κόστους ερασιτέχνη 1,5 ευρώ το κιλό
Ας δούμε πόσα μελίσσια σημαίνουν ένα πιθανό εισόδημα 15000
εσοδα 15000 σημαίνουν 1500 κιλά μέλι σύν το ποσό για τα έξοδα
1500 κιλά με 13,5 η μία μας κάνουν 112 κυψέλες άριστες
κοστος αγοράς τους 16800
συν τα έξοδα εργατικού κόστους 1500 επί 1,5 μας κάνει 2250 ευρώ
2250ε σημαίνουν 1/7 για τα έξοδα αγοράς και διατήρησης κυψελης αρα για κάθε εφτα κυψέλες εσόδου έχουμε μια για τα εξοδα
επομένως επιπλέο 16 κυψέλες άριστες
συν 700 του ΟΓΑ
συν 50 του Επιμελητηρίου
750 ε σημαίνουν 1/20 για τα έξοδα 6 κυψέλες άριστες
συν εφορία-άγνωστες οι βουλές των κυρίων- βάλτε άλλες 10 κυψέλες άριστες να είστε μέσα
για να έχει ένας άριστος παραγωγός πιθανά έσοδα σε άριστη παραγωγική χρονιά 15000 ευρώ
πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 144 κυψέλες άριστες
Οι βασικοι τομείς εργασίας του Έλληνα επαγγελματία μελισσοκόμου είναι:
να παράγει προιόντα κυψέλης,
να τα συσκευάζει
και να τα διαθέτει λιανικώς ή και χοντρικώς στους καταναλωτές.
Αν έστω κι έναν απο αυτούς τους τομείς παρακάμψει ο μελισσοκόμος παύει να είναι επαγγελματίας μελισσοκόμος, δηλαδή δεν μπορεί να ζήσει από την μελισσοκομική εργασία του.
Είναι πολλοί οι παραγωγοί εξαιρετικών προιόντων κυψέλης σε ποιότητα και ποσότητα που τα προιόντα τους δεν τα διακινούν οι ίδιοι και δεν τα συσκευάζουν οι ίδιοι.
Για να το καταφέρουν με το ελάχιστο αναλογικά έσοδο που παίρνουν χονδρικώς το κάνουν σε υπερβολικά μεγάλο νούμερο κυψελών με όλη τη φθορά που αυτό σημαίνει, καταντούν έτσι δούλοι κι όχι εργαζόμενοι.
Αυτοί δεν καταφέρνουν να ζήσουν απο την εργασία τους αφού το κέρδος είναι στο εμπόριο και ποτέ στην παραγωγή.
Άλλο παραγωγή κι άλλο κέρδος. Αρα αυτοί δεν είναι επαγγελματίες μελισσοκόμοι.Είναι θύματα των εμπόρων.
Υπάρχουν επαγγελματίες που κερδίζουν πάρα πολλά χρήματα από τη μελισσοκομία διαθέτοντας και συσκευάζοντας τα προιόντα των πρώτων χωρίς να παράγουν ούτε ένα κιλό μέλι. Ούτε αυτοί είναι επαγγελματίες μελισσοκόμοι είναι επαγγελματίες έμποροι.
Υπάρχουν επαγγελματίες που κερδίζουν αρκετά χρήματα από το εμπόριο μελισσοκομικών προιόντων που αγοράζουν απο φίλους μελισσοκόμους κι από ένα μέρος -το μεγαλύτερο- δικών τους προιόντων. Αυτοί είναι επαγγελματίες μελισσοκόμοι και μάλιστα πολύ πετυχημένοι αφού γνωρίζοντας σε βάθος το προιόν γίνονται άριστοι πωλητές του βοηθώντας κι εκείνους τους συναδέλφους τους που δεν τα καταφέρνουν στις πωλήσεις έχοντας όφελος κοινό στη συνεργασία τους αυτή.
Προσωπικά θεωρώ ότι αυτός ο τύπος συνεργασίας είναι ο πιο θεαματικά αποτελεσματικός για όλους τους συνεργάτες αφού στηρίζεται σε σχέση φιλική και εμπιστοσύνης και επομένως δικαιοσύνης ευθύς εξαρχής. Αυτό δεν γίνεται σε κανένα συνεταιρισμό και σε καμιά συνεργασία μεγαλεμπόρου με παραγωγό.
Οταν είναι εξαιρετικά πετυχημένη -και μόνο τότε- η μελισσοκομική επιχείρηση δηλαδή όταν ξεπεράσει όλους τους εχθρούς της μέλισσας ο επιχειρηματίας και παράγει μια ποσότητα προιόντος έχει να παλέψει για τη διαθεση του προιόντος του στο κοινό σε καλή τιμή έχει να παλέψει με την αγορά δηλαδή.
Οσοι επιχειρηματίες δεν μπορούν να βγάλουν πολύ σε ποσότητα και εξαιρετικής ποιότητας προιόν και ταυτόχρονα να το συσκευάσουν σε εξαιρετικής ομορφιάς και ποιότητας συσκευασίες και να το διαθέσουν έτσι λιανικώς οι ίδιοι δεν έχουν κανένα όφελος απο αυτή τους την εξαιρετικά επίπονη εργασία.
Οι βασικότερες δυσκολίες της μελισσοκομίας αντίστροφα ειδωμένες:
απο το μέγεθος αυτού που ξέρει μέσα απο την ερασιτεχνική του εντατική όμως ενασχόληση προς το μέγεθος αυτού που μπορεί και το κάνει όπως πρέπει επαγγελματικά.
Το μέγεθος του κεφαλαίου για να γίνει σωστά η δουλειά του παραγωγού είναι υψηλό,
αλλά μπορεί κανείς να κάνει το μελισσοκόμο και με ελάχιστα εργαλεία αλλά και οι μέλισσες θα κάνουν πως του δίνουν μέλι.
Για ερασιτεχνική ενασχόληση η μελισσοκομία έχει ενδιαφέρον και μπορεί να ξεκινήσει με κανείς με 5-6 κυψέλες και μερικά ψευτοεργαλεία καθώς και το αυτοκίνητο του, τη κουζίνα του, ή την αποθήκη του δηλαδή με ένα κεφάλαιο της τάξης των 1000 ευρώ μπορεί να κάνει τη δουλειά του δηλαδή να μάθει και να μαζέυει το μέλι που θα φάει η οικογένεια του και κάποιοι λίγοι φίλοι.
Εφόσον διαθέσει χρόνο πάρα πολύ-χρόνια- και βαθιά γνώση μετά από χρόνια εντατικής ενασχόλησης μπορεί να προσπαθήσει να κάνει τον επαγγελματία ανεβάζοντας σιγά σιγά το κεφάλαιο του το ζωικό, γνωστικό και τις υποδομές του ώστε να φτάσει και να πλησιάσει κάπως έναν επαγγελματία.Αλλά έχει χάσει τη νοοτροπία του επαγγελματία δηλαδή το κυνήγι της παραγωγής και του χρήματος κερδίζοντας προφανώς άλλα πράγματα.
Το να γίνεις επαγγελματίας απαιτεί τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που πάνε πέρα από το κεφάλαιο-χρήματα γνώσεις εργαλεία- που μπορείς να διαθέσεις .
Για επαγγελματική εργασία είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο να πετύχει κανείς να ζεί αξιοπρεπώς από αυτή χωρίς ένα αρκετά μεγάλο διαθέσιμο κεφάλαιο της τάξης των 200.000 αφού απαιτείται για την υποστήριξη 150 κυψελών:
χώρος αποθήκης -εργαστηρίου και πώλησης,
όχημα μικρό με συρόμενη καρότσα ή φορτηγό.
μηχανήματα βασικά: φυγοκεντρικό, απολεπιστικό, δοχείο θερμαινόμενο , δοχείο αποθήκευσης και κατανομής μελιού, αντλία μελιού,
καποιες εκατοντάδες ορόφων και άλλων εξαρτημάτων κυψέλης με πολλές χιλιάδες πλαίσια,
ψυγειοκαταψύκτη κοντεινερ για να προστατεύεις και αποθηκεύεις τις κτισμένες κηρήθρες
συσκευαστήριο των διαφόρων προιόντων
και πιθανά ένα πλήρες μικρό εργαστήριο ξυλουργικων εργασιών
Ειναι συμπερασματικά μια δημιουργική αλλά απαιτητική και σκληρή εργασία που απαιτεί για να γίνει κανείς επαγγελματίας μεγάλο κεφάλαιο και γνώσεις όπως όλες οι επιχειρήσεις λόγω και των πάρα πολλών φυσικών εχθρών και αντιξοοτήτων της μέλισσας
Είναι μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις που μπορεί να συγκεντρώσει το κεφάλαιο του εξελισσόμενος σιγά σιγά, ξεκινώντας ερασιτεχνικά και με ελάχιστο κεφάλαιο.
Πράγμα που είναι και η επιδίωξη και του παρόντος ιστολογίου.
16 σχόλια:
καλημερα. παρα πολυ καλη αναρτηση. συγχαρητηρια. ετσι ακριβως ειναι τα πραγματα ,
Συγχαρητήρια!!!!
Θέλω να μελετήσεις και να προσθέσεις
ΓΝΩΣΗ ,2000 ευρώ για 2 σειρές ΕΖΙ ,εργασία αρκετή για παραγωγή 2-5 κιλά βασιλικό πολτό σε διαστημα 40-60 ημερών. Βασίλισσες,αγορά γυροπαγίδων 8*70 για την συλλογή γύρης 1,5 κιλά*140 κυψέλες......ωραία ανάρτηση!!!
Καλησπέρα σας.
Πριν κάνα δύο χρόνια αν θυμάμαι καλά [θα συγκεντρώσω τα στοιχεία και θα επανέλθω] έγινε μια έρευνα απ το τμήμα νομίζω Γεωπονίας του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το κοστολόγιο της μελισσοκομίας μας . Αν έχει κάποιος τα αποτελέσματα ας βοηθήσει.
Προσωπικά κρατάω μολύβι και χαρτί κάθε μέρα και κλείνω μήνα και χρόνο και μπορώ να σας πω τον ισολογισμό αναλυτικά ακόμα να δώσω στατιστικά και σύγκριση με αντίστοιχους μήνες αλλά και διαφορές με προηγούμενα έτη . Για να μην γίνω κουραστικός θα σας πω μόνο ότι [ με στημένη πλήρως την επιχείρηση ] τα έξοδα αγγίζουν το 1/3 των εσόδων χωρίς να υπολογίζονται τα μεροκάματα . Τα δε μεροκάματα τα υπολογίζω όσα και τα μελισσοσμήνη.
Εχω κάνει κάποιες επιλογές στο σενάριο μου δε μίλησα για όλα τα προιόντα κυψέλης πολύ περισσότερο επειδή ένας νέος μελισσοκόμος δεν έχει άμεσα τη δυνατότητα αυτή, αλλιώς πάμε:
1.στην παραγωγή βασιλισσών ντόπιων φυλών που είναι πολύ πιο προσοδοφόρα και που είναι πολύ πιο δημιουργική από την καταστροφική και για τούτο Ανήθικη κατα τη γνώμη μου συλλογή βασιλικού πολτού καταστρέφοντας τα μωρά του μελισσιού για να πάρεις το φαγητό τους.
2.στην συλλογή δηλητηρίου μέλισσας που δεν έχεις και ανταγωνιστές και έχει υψηλότατη τιμή
γεια σου Χριστόφορε να είσαι καλά.
ασχολήσε και με τα υπόλοιπα προιόντα κυψέλης: πρόπολη γύρη κερί κηρήθρα βασίλισσες σμήνη και βασιλικό πολτό;
γεια σου Θεοδόση
είναι πολύ χρήσιμο να μαζεύουμε στοιχεία είναι αυτό που λενε ότι δεν μετριέται δε ελέγχεται.Αν δε σε βάζω σε κόπο θα ήθελα να μας δώσεις μερικά τέτοια στατιστικά στοιχεία όπως τι κόστος ετήσιο έχεις για διαφήμιση για προώθηση για μεταφορικά για τα πάγια σου,για τον εξοπλισμό -αλλαγή και συντήρηση- για εκθέσεις και ενημέρωση κι ότι άλλο πιστεύεις ότι μπορεί να φανεί χρήσιμο.Επίσης θέλεις να μας πείς το μέσο όρο παραγωγής ανα κυψέλης σου και της περιοχής σου;
Νικόλα συμφωνώ απόλυτα με τα παραπάνω και διαφωνώ κάθετα με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων (βλέπε ΝΕΑ ).
Το άσκημο είναι πως ξεγελιούνται άνθρωποι που μόλις πριν λίγο έμειναν άνεργοι ή λόγο της κατάστασης που ζούμε κάποιοι ποντάρουν στην μελισσοκομία.
Οταν μιλάμε ο καθένας στον κύκλο του και χωρίς τα στοιχεία που αναφέρεις περνιόμαστε για κακοί ή μονοφαγάδες (και μπράβο για τους υπολογισμούς σου).
Ωραία ανάρτηση.
γεια σου Κώστα ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.Ναι αυτά τα δημοσιεύματα είδα κι εγώ και είπα να πω τη γνώμη μου να δω αν και οι συνάδελφοι συμφωνούν αφού το επίσημο κράτος δεν διαθέτει επίσημα στοιχεία ,απορώ γιατί παίρνουν τόσα χρήματα οι ερευνητές και τι στο καλό ερευνούν αν δεν ξέρουμε ούτε τα βασικά και ψαχνόμαστε ο ένας με τον άλλο να διασταυρώσουμε τα στοιχεία μας.
Πολύ καλή και επίκερη η ανάρτησή σου ήρθε να αναδείξει όχι μόνο τα οικονομικά ωφέλη της μελισσοκομίας αλλά και τα μείον της οικονομικής διαχείρησης , τις πολύωρες ή πολυήμερες απουσίες από το σπίτι όσων ασχολούμαστε με την νομαδική μελισσοκομία, με όλες τις αντίξοες συνθήκες που επηρεάζουν και την παραγωγή μελιού ( μην ξεχνάμε την μελισσοκομική χρονιά που πέρασε που δεν πήραμε καθόλου μέλιελάτης .Εγώ πχ με εξασθενισμένα μελίσσια δεν πήγα πευκο και αρκέστηκα στο δυνάμωμα και στο χωρισμό παραφιάδων με μόνο έσοδο τα ανθόμελα. Στην ουσία σχεδόν τα έσοδα και έξοδα ήταν τα ίδια.
Τώρα
Μήπως πρέπει να βάλουμε και τα έξοδα για τροφές των χειμωνιάτικων μηνών , διεγέρσεων, νέων παραφιάδων, βασιλοτροφίας κλπ, που αν δεν αγοράσεις μύλο , βανιλιέρα , μηχανή και υλικα συσκευασίας για να γλυτώσεις μερικά λεπτά το κιλό και να βάζης ότι εσύ θέλης μέσα αναγκάζεσαι να τις αγοράσεις από το εμπόριο με τιμές πάνω από 1 Ευρώ (ανάλογα το τι περιέχει η τροφή,μέλι, γύρη κλπ ).
οι 144 άριστες κυψέλες πόσα ευρώ θέλουν ;
Επίσης τους περιέκτες μελιού, γύρης, ΒΠ(Βάζα μπουκαλάκια κλπ)
Επίσης δεν είναι αμελητέες και οι αυξήσεις ρεύματος από την χρήση ηλεκτρικών συσκευών , νερού κλπ
Και άλλα που εμείς δεν τα υπολογίζουμε γιατί τα θεωρούμε δεδομένα και τα πληρώνουμε ( αντιμετώπιση ασθενειών , Βαρόα κλπ) ή εργαζόμαστε μηχανικά χωρίς να υπολογίζουμε τις εργατοώρες.
Πιστεύω ότι αν τα βάλουμε όλα κάτω θα δούμε ότι περισσότερο θα μείνει το αλκοολίκι, την αγάπη για αυτό που κάνουμε
Με αυτά που λέμε δεν θέλουμε να σπείρουμε απαισιοδοξία σε κανέναν αλλά να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, να αναδείξουμε τις πραγματικές συνθήκες της μελισσοκομίας. Άλωστε με αυτά που γράφονται στα blog των μελισσοκόμων είναι μαθήματα για άσκηση της μελισσοκομίας από οποιδήποτε . Δεν κρατάμε για τον ευατόν μας τεχνικές και μυστικά για να κρατήσουμε(όπως έγραψε κάποιος ανώνυμος) κλειστό το "επάγγελμα"
Πιστεύω πως όλοι θα πρέπει να πούμε την γνώμη μας και να βγούν στοιχεία που αν συγκεντρωθούν θα είναι όφελος προς όλους
Σας έκλεψα πολύ από τον χώρο και τον χρόνο αλλά.....
Καλή συνέχεια και καλή δύναμη γιατί νομίζω ότι σε όλους μας θα χρεαστεί από δω και πέρα.
Επόπτη σε ευχαριστούμε για την κατάθεση εμπειριών και ψυχής είναι χρήσιμο να ακούγονται οι επαγγελματίες σε πρώτο πρόσωπο και να παίρνουν και το χώρο και το χρόνο που χρειάζεται χαίρομαι που το μπορούμε να διασταυρώσουμε τις απόψεις μας και να βρούμε τον κοινό τόπο που θα είναι και για εμάς τους ίδιους διδακτικός αλλά και για κείνους που πρώτη φορά έρχονται σε επαφή με το αντικείμενο και θέλουν να σχηματίσουν μια σύντομη άποψη του τι γίνεται.Καλό είναι να βρεθούν ψιλιασμένοι στα δύσκολα όσο και στα εύκολα.Καλές συγκομιδές και καλή πρόοδο στην εργασία σου
Καλησπέρα σας,
Θα ήθελα να ρωτήσω τι Φ.Π.Α έχει το μέλι σαν παραγωγός που το πουλάει στον έμπορο αλλά και σαν έμπορος που το πουλάει στην αγορά.
Με εκτίμηση,
Καρανίκος Ιωάννης
E-mail: karanikosjohn@hotmail.com
Επικοινωνία : Μέσω e-mail
Τελειόφοιτος Οργάνωσης & Διοίκησης Αθλητισμού
Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου
Site: http://www.sportmanagement.uop.gr/
ΩΡΑΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΕ ΤΟ ΠΑΤΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΖΕΣΤΑ ΜΕ ΑΥΤΟ...
ναι
οποιος θελει μπορει να ξεκινησει και δεν χρειαζεται πατημα απο κανεναν. δηλαδη αν καποιος νεος θελει να γινει υδραυλικος πρεπει να περιμενει πατημα απο τους παλιους υδραυλικους?
Με μια μικρούλα καθυστέρηση δυο μόνο χρόνων σου απαντάω αν δεν έχεις πάρει...σύνταξη.
Καλύτερα οικονομικά θέματα να τα ρωτάς σε λογιστή, εγώ ερασιτέχνης είμαι ούτε καν πουλάω το μέλι τώρα πια το χαρίζω στα ανηψάκια και σε κανένα φιλαράκι.
Αυτοί που χρειάζονται πατήματα δεν κάνουν για μελισσοκόμοι ούτε καν για ερασιτέχνες. Οπότε νομίζω ότι η αλήθεια είναι πιο χρήσιμη για όλους ακόμη και για κείνους.
Τα πράγματα όπως τα γνωρίζω εγώ ένας απλός ερασιτέχνης της μελισσοκομίας δεν είναι ρόδινα είναι όμως στρωμένα με ρόδα αλλά όσο όμορφα είναι αλλό τόσο θα πονέσει εκείνος που θα περάσει απροετοίμαστος, τα ρόδα είναι με τα αγκάθια τους κι όχι όπως φωνάζουν κάποιοι ότι είναι στρωμένος ο δρόμος με ροδοπέταλα...τρέχα ακόμα και ξυπόλητος!
Δημοσίευση σχολίου