Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010
Η ΑΝΑΣΤΟΜΗ ΚΥΨΕΛΗ -τοπ μπαρ-
ΑΝΑΣΤΟΜΗ ΚΥΨΕΛΗ Η' ΚΥΨΕΛΗ ΤΟΠ ΜΠΑΡ με χειμωνιάτικο καπάκι
με ή χωρίς πόδια
Είναι ευρέως γνωστή-όπως πολλα επιστρεφόμενα με το νέο τους όνομα στα ξένα-,Τοp Bar=Τοπ Μπάρ -δηλαδή:επάνω γραμμή-
τη λένε έτσι επειδή μπαίνουν επάνω στο στόμιο απλά ξύλινα ραβδάκια ή σανιδάκια,- αντι για πλαίσια -πάνω στα οποία χτίζουν οι μέλισσες τις κηρηθρες τους κρεμώντας τις.
Προέρχεται απο το αρχαίο Αττικό ανάστομο κοφίνι -το αναφέρει ο Αριστοτέλης στα ''Φυσικά'' του στο λήμμα για τη μέλισσα-.
Όσοι δεν είχαν τη δυνατότητα να φτιάξουν ξύλινα ή πήλινα υψέλια σαν βαρελάκια που επίσης υπήρχαν τότε, έφτιαχναν καλάθια μεγάλα απο καλάμια και λυγαριά -μπορείτε να δείτε πως φτιάχνοταν σε παλιότερη ανάρτηση -και αργότερα που έπεσαν φτώχειες εξελίχτηκε σε ευρείας χρήσης λόγω μηδενικού κόστους επειδή καλάμια και λυγαριές έχει όπου ποτάμι και πηγή δηλαδή παντού,αλλά και λόγω άριστης αποτελεσματικότητας.
Λέγεται ανάστομο -ανάποδο στόμιο- επειδή το κοφίνι είχε αρχικά κάτω το άνοιγμα -στόμιο ενώ για τη μέθοδο αυτή χρειάζεται να είναι πάνω το στόμιο, όπου έβαζαν κλαδάκια αρχικά και μετά κομμάτια πλαισίου σε διαμόρφωση π- με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και σήμερα στα πλαίσια-,για να μην κολλάνε τα χτένια στα κοφίνια και να αποσύρονται εύκολα,
Πάνω απο τα σανιδάκια έστηναν κλαράκια και φύλα ξερά ή σανό για μόνωση και απο πάνω πέτρες επίπεδες ή κεραμίδια για να μην τα γκρεμίζει ο αέρας.
Η μόνη διαφορά είναι σήμερα ότι απλά αντί για καλάθι πλεκτό έχουμε πια κιβώτιο ξύλινο ή ότι άλλο δοχείο πχ πηλινο πλαστικο κλπ.
-Απο κεί πήρα την ιδέα για τη κυψέλη Άμστελ-
ανάστομη κυψέλη στο έδαφος και με επίπεδο καπάκι για ενδιάμεσες εποχές- άνοιξη φθινόπωρο-
ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΝΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΥΛΟΓΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΜΑΣ
ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΣΤΟΜΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ ;
Επειδή ακριβώς έχει νόημα ... Είναι καλό για τις μέλισσες άρα και για τους μελισσοκόμους!
Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε για την μελισσοκομία είναι ότι η ανάστομη κυψέλη μελισσών επιτρέπει να κάνουν τις δικές τους φυσικές κηρήθρες ακούγεται απλό αλλά δεν είναι.
Τα προ-τυπωμένα φύλλα κεριού, ενός μεγέθους σαν κέρινα "θεμέλια" που χρησιμοποιούνται σε συμβατικές κυψέλες δεν αποτελεί μέρος της μελισσοκομίας με ανάστομες κυψέλες γιατί απλά δεν υπάρχουν πλαίσια για να τα ταιριάξει κανείς.
Τα πλεονεκτήματα αυτής της κυψέλης είναι:
Μέγεθος:
Οι μέλισσες σε μια ανάστομη κυψέλη κάνουν όλο το κερί τους κηρήθρα χτίζοντας την από την αρχή, και φτάνουν στο μέγεθος που θέλουν να είναι οπότε φτιάχνουν ακριβώς αυτό που χρειάζονται.
το μέγεθος του κελιού γίνεται ένα μέγεθος στη προχτισμένη κηρήθρα.
ενώ στη φυσική κηρήθρα-Χτένι γίνεται σε διαφορετικά μεγέθη.
Οι μέλισσες εργάτριες έχουν διαφορετικά μεγέθη κελιού και διαφορετικά οι κηφήνες αφού είναι πιο μεγάλοι!
οι Μέλισσες ξέρουν τι χρειάζονται.
Μια κατασκευή ανάστομων κυψελών μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε - και μάλιστα όσο και όταν πρέπει να το κάνουμε - επειδή γνωρίζουμε ότι στις μέλισσες ένα μέγεθος δεν ταιριάζει για όλα κι ότι θέλουν και χρειάζονται το κάνουν όπως πρέπει!
Σχήμα:
Το τραπεζοειδές σχήμα κλίση πλαινών όψεων της ανάστομης κυψέλης μελισσών Επιτρέπει να χτίζουν τα χτένα τους σε μορφή που πρέπει να είναι.
Χρησιμοποιώντας τη θεωρία με τις αλυσοειδείς καμπύλες, ή "κρεμασμένης αλυσίδας" (http://en.wikipedia.org/wiki/Catenary), οι μέλισσες κάνουν το χτένι σε ένα παραβολικό σχήμα που έρχεται φυσικά σε αυτές.
καθαρές και οικολογικές:
Επειδή οι μέλισσες κάνουν το δικό τους κερί σε μια ανάστομη κυψέλη, ξέρετε ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί ανακυκλωμένο κερί που μπορεί να έχει υποστεί επεξεργασία με δηλητηριώδη χημικά και πρώτες ύλες.
Ακόμη και μετά την τήξη και παραμονή τους σε νέα πλαίσια, το κερί που χρησιμοποιείται σε συμβατικές κυψέλες έχει βρεθεί να περιέχει ανιχνεύσιμα επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών!
Αυτό δεν είναι καλό για τις μέλισσες, και δεν είναι καλό για εσάς, είτε αν τρώτε το μέλι που λαμβάνεται από μια κυψέλη που αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο.
Λιγότερο στρες για τις μέλισσες:
Η ανάστομη κυψέλη πρέπει να περιλαμβάνει μεγάλο τζαμένιο παράθυρο παρατήρησης στη μεγάλη πλευρά της κυψέλης.
Αυτό είναι καλό για τις μέλισσες, διότι μειώνει το στρες τους - ο μελισσοκόμος δεν χρειάζεται να ανοίξει τη κυψέλη κάθε φορά που θέλει να μάθει τι συμβαίνει στην κυψέλη που μπορεί να ανοίξει απλά το κλείστρο και να κοιτάξετε μέσα από το παράθυρο!
Εκπαιδευτικά:
Αυτό είναι επίσης αρκετά εκπαιδευτικό για τα παιδιά και για τους αρχάριους μελισσοκόμους - για να πάρουν μια γεύση από το εσωτερικό και τη λειτουργία μιας πραγματικής κυψέλης!
Είναι καλό για τον πλανήτη!
Η ανάστομη κυψέλη πρέπει να γίνεται από στερεό πεύκο. Όχι απο κόντρα πλακέ ή άλλα προϊόντα από συγκολλημένα φύλλα που πολλές φορές χρησιμοποιούνται.
Το αέτωμα στέγη είναι βαμμένο για την αντοχή σε καιρικές συνθήκες και μακροζωία, χρησιμοποιώντας χρώμα με μη τοξικό σμάλτο εξωτερικού χώρου
Το παράθυρο παρατήρησης γυαλί συγκρατείται στη θέση του χρησιμοποιώντας αφρό στεγανωτικό ασφαλείας πολλαπλών χρήσεων .
Αυτό είναι ένα άλλο προϊόν που περιγράφεται ως "μη τοξικό".
Είναι καλό για τους μελισσοκόμους!
Εύκολο να κατασκευαστεί και να συναρμολογηθεί απο τον καθένα:
δίνουμε παραγγελία τα ξύλινα κομμάτια σε αποθήκη ξυλείας με τις διαστάσεις που θέλουμε και τα βιδώνουμε.Πόσο πιο απλό να γίνει;
-θα δούμε τις διαστάσεις σε ειδικο αφιέρωμα με τα σχέδια της για τα ξύλινα είδη και υλικό που μπορεί να αγοραστεί έτοιμο στο εμπόριο και απλά να συναρμολογηθεί.
Θα δώσουμε επίσης όλο το υλικό που περιέχει λεπτομερείς οδηγίες συναρμολόγησης, πλήρης κατάλογος εξαρτημάτων και εξοπλισμού, καθώς και φωτογραφίες από κάθε βήμα.
Απαιτεί μόνο ένα τρυπάνι-με κεφαλή κατσαβίδι σαν βασικό όπλο, ένα μολύβι, και μερικές ώρες για να το συναρμολογήσει κάποιος.
Εργονομικά φιλική
Αφού δεν πολύ βαριά αρα εύκολη στη στήριξη της με πόδια!
ανάστομη κυψέλη με δικά της πόδια έτοιμη για επιθεώρηση.
Η ανάστομη κυψέλη βρίσκεται σε ψηλή βάση με τα πόδια σε ύψος που δε χρειάζεται να σκύβει κανείς.
Αυτό έχει πολλά οφέλη.
Απο τη μία ο μελισσοκόμος δεν έχει να κάνει καμιά βαριά εργασία όταν ασχολείται με τη κυψέλη.
Το ύψος της επίσης βοηθά στο να αποτραπεί η εισβολή στο εσωτερικό της κυψέλης από ποντίκια, μεφίτιδες, ή άλλα τρωκτικά που παραβιάζουν τις κυψέλες των μελισσών.
Για απορίες και λοιπά θα χαρούμε να βοηθήσουμε!
Ετσι η απάντηση στην ερώτηση γιατί να προτιμήσει κανείς ανάστομη κυψέλη είναι ακριβώς
Διότι έχει νόημα!
- ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ ΚΙ ΕΓΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΜΟΥ-
πρέπει οπωσδήποτε να συνδυαστούν με τα πλαίσια αν θέλει κανεις να κάνει κάποια παραγωγή και δεν το βλέπει σαν παιχνίδι.
γίνεται εύκολα στον μελιττοθάλαμο με δύο λύσεις που δεν ξεφευγουν απο τη λογική τους
α.πλαίσια που βοηθούν το χτίσιμο ολόκληρης κηρήθρας.
και μελιττοθάλαμος για πλαίσια
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΔΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΣΤΟΜΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ ΑΜΣΤΕΛ, ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ: ΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΕΠΕΙΔΗ Η ΕΥΚΟΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ.
Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΑΥΤΗ ΣΤΑΘΗΚΕ ΔΥΝΑΤΗ ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΟΜΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ.ΑΛΛΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ ΤΟΥ ΛΑΓΚΣΤΡΟΘ.
Η ΑΝΑΣΤΟΜΗ ΚΥΨΕΛΗ ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ ΚΥΨΕΛΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΚΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ.
ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΤΡΟΦΕΣ, ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΑ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΥΝΟΕΙ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΤΟΥΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΕΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ.
ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΑΦΟΥ ΣΑΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΝΕΙ ΑΡΚΕΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΤΟ ΥΓΕΙΕΣ ΣΜΗΝΟΣ, ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΓΕΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΛΟΓΩ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ.
ΔΕΝ ΒΟΛΕΥΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΤΟΝ ΤΡΥΓΟ ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΤΥΨΙΜΟ ΤΗΣ ΚΗΡΗΘΡΑΣ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΣΕ ΜΕΛΙ ΧΡΟΝΟ ΚΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.ΔΕΝ ΒΟΛΕΥΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΗ,ΑΦΟΥ ΤΑ ΧΤΕΝΙΑ ΚΟΛΛΑΝΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΝΑ.
ΕΙΝΑΙ ΔΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ ΓΙΑ ΝΟΜΑΔΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΔΕΝ ΣΤΟΙΒΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΙΔΙΚΑ ΑΦΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΑΡΑΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΗΡΕΜΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΕΙΑΚΗ ΑΣΧΟΛΙΑ.
ΠΑΡΟΛΑ ΤΑ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝ ΥΓΕΙΗ ΣΜΗΝΗ ΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΛΙ ΑΡΙΣΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΓΝΟ ΚΕΡΙ.
ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ ΣΑΝ ΓΟΝΟΘΑΛΑΜΟ ΚΑΙ ΛΑΓΚΣΤΡΟΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΜΕΛΙΤΟΘΑΛΑΜΟ.
Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΜΕΛΙΣΣΑ – ΜΕΛΙ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μέλι είναι το βασικό προϊόν της Μελισσοκομίας
Πάσι Θεοίς Μέλι ΑΜΦΟΡΕΥΣ 1
Το «Ανάστομο Κοφίνι»
Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΩΣ ΙΕΡΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ
Κατερίνα Παπαδάκη-Ήριννα
«Ένα Χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη και μία μέλισσα δεν κάνει μέλι»
Αρχαία παροιμία
«Την μέλισσαν ιεράν μεν φασί των Μουσών είναι, βασιλείας δε και πολιτικής ζωής ανθρώποις διδάσκαλον»
Πρόκλος, Υπόμνημα εις την Πλάτωνος Πολιτείαν
H μέλισσα στη μυθολογία
Η μέλισσα κατέχει σημαντική θέση στην ελληνική παράδοση και στην ίδια τη ζωή των Ελλήνων. Οι Έλληνες είχαν αντιληφθεί από πολύ νωρίς τη θρεπτική αξία του μελιού, γι’ αυτό και το θεωρούσαν θεϊκή τροφή.
Η Μέλισσα ήταν θυγατέρα του βασιλιά της Κρήτης Μελισσέα, αδελφή της Αμάλθειας, μαζί με την οποία εκτελούσαν χρέη τροφών του νεογέννητου Δία, τον οποίο τάιζαν με γάλα και μέλι. Από αυτό ονομάστηκε ο Ζεύς Μελισσαίος.
Ο Απολλόδωρος μας αφηγείται ένα σημαντικό μύθο του Γλαύκου που αναστήθηκε εκ μέλιτος. Ο Γλαύκος ήταν γιος του Μίνωα και της Πασιφάης. Όταν ήταν παιδί, κυνηγώντας μια σφαίρα ή κατ’ άλλους έναν ποντικό, έπεσε μέσα σ’ ένα μεγάλο δοχείο γεμάτο μέλι και πνίγηκε. Κανείς δεν γνώριζε πού εξαφανίστηκε. Τότε κάλεσαν τον Πολύιδο που ήταν περίφημος οιωνοσκόπος και με τη συμβουλή του μπόρεσε ο Βαλλεροφόντης να δαμάσει τον ίππο Πήγασο. Προσπαθώντας να βρει το παιδί, παρατήρησε ότι στην είσοδο ενός υπογείου μια κουκουβάγια έδιωχνε τις μέλισσες. Σε αυτό το υπόγειο βρήκε το δοχείο με το μέλι και από εκεί έβγαλε το λείψανο του Γλαύκου. Ο Μίνωας του ζήτησε τότε να ξαναζωντανέψει το παιδί και τον έκλεισε μαζί του σ’ έναν κενό τάφο. Εδώ ο Πολύιδος είδε ένα φίδι να πλησιάζει το νεκρό παιδί και το σκότωσε. Σε λίγο εμφανίστηκε ένα άλλο φίδι που, βλέποντας το πρώτο σκοτωμένο, έφυγε και αργότερα επέστρεψε φέρνοντας ένα βότανο το οποίο άπλωσε πάνω σε όλο το σώμα του σκοτωμένου φιδιού, κι εκείνο ξαναζωντάνεψε. Με το βότανο αυτό ο Πολύιδος ξανάφερε στη ζωή τον Γλαύκο.
Τη μελισσοκομία τη δίδαξε ο Αρισταίος, μια από τις πλέον αινιγματικές μορφές της αρχαιότητας, καρπός της ένωσης του Απόλλωνα με τη νύμφη Κυρήνη. Ο Ερμής τον παρέδωσε στις Ώρες και στη Γαία για να τον αναθρέψουν στάζοντας νέκταρ και αμβροσία στα χείλη του βρέφους, που έγινε έτσι αθάνατο! Όταν μεγάλωσε, οι Μούσες του δίδαξαν τη μαντική και την ιατρική. Από τις Νύμφες ο Αρισταίος έμαθε τέχνες όπως η μελισσοκομία, τις οποίες αργότερα τις δίδαξε ο ίδιος στους ανθρώπους.
Ο συμβολισμός της μέλισσας
Μέλισσες ονομάζονταν οι ιέρειες της Δήμητρας, ως τροφοδότειρας θεάς και προεστώσας της πολιτικής κοινωνίας, με φυσικό σύμβολο την κυψέλη. Μέλισσες ονομάζονταν επίσης οι ιέρειες της Εφεσίας Αρτέμιδος. Ο αρχιερέας μάλιστα λεγόταν Εσσήν που σημαίνει «ο βασιλιάς των μελισσών». Μέλισσα αποκαλούσαν και τη Σελήνη, προστάτιδα της γέννησης. Μέλισσες αποκαλούσαν, τέλος, τις ψυχές που κατέρχονταν προς γέννηση και επρόκειτο να ζήσουν με δικαιοσύνη τη ζωή τους και να επιστρέψουν πάλι έχοντας εργαστεί όσα είναι αγαπητά στους θεούς.
Στα διάφορα Μυστήρια έπλεναν τα χέρια τους με μέλι αντί για νερό, για να είναι καθαρά από καθετί λυπηρό, βλαπτικό και ρυπαρό. Έκαναν δε με το μέλι καθαρμό της γλώσσας από καθετί σφαλερό. Το μέλι έχει και καθαρτική και συντηρητική δύναμη· πράγματι, πολλά προϊόντα μένουν άσηπτα στο μέλι, και χρόνια τραύματα με το μέλι απολυμαίνονται.
Στην Περσεφόνη, που έχει το προσωνύμιο Μελιτώδης, πρόσφεραν μέλι ως προστάτιδα των καρπών, συμβολοποιούσαν έτσι τη φυλακτική της ιδιότητα. Μερικοί ταυτίζουν το νέκταρ και την αμβροσία με το μέλι, αφού το μέλι είναι τροφή των θεών.
Η μέλισσα είναι ζώο φιλεπίστροφο, παρά πολύ δίκαιο και γαλήνιο, γι’ αυτό και οι σπονδές από μέλι θεωρούνται νηφάλιες. Τα σμήνη των μελισσών είναι ακόμα σύμβολο του αποικισμού. Όταν η μέλισσα μετατίθεται σε άλλο τόπο, μαθαίνει όλα αυτά που αφορούν τη νέα της κατοικία πολύ γρήγορα και με μεγάλη ακρίβεια.
Η
διατροφική μνήμη του μελιού
Το μέλι είναι για τις μέλισσες βοσκή αλλά και τροφή.
Το μέλι, όπως και άλλα προϊόντα βασικής διατροφής, είναι γνωστό από την αρχαιότητα και αναφέρεται στις μυκηναϊκές πινακίδες της Γραμμικής Β.
Στην Οδύσσεια (κ 519) προσφέρεται σπονδή από μελίκρατον ή μελίκρητον, εκλεκτό ποτό από μέλι και γάλα. Στην Οδύσσεια επίσης (υ 168) οι ορφανές κόρες του Πίνδαρου τρέφονται από τη θεά Αφροδίτη με τυρί, μέλι και οίνο. Τα διάφορα αφεψήματα τα έπιναν με μέλι, έφτιαχναν ακόμα και κρασί με μέλι. Διαδεδομένα ήταν επίσης το υδρομέλιτον (νερό με μέλι), οξυμέλιτον (νερό με μέλι και λίγο ξύδι) και το μελίζωμον (ζωμός με μέλι). Το ίτριον γινόταν με μέλη και σουσάμι (είδος παστελιού), ενώ οι σησαμίδες φτιάχνονταν από μέλι, σουσάμι και λάδι σε σφαιρικές μπουκιές.
Με μέλι, τυρί, σκόρδο και άλλα συστατικά του κατασκεύαζαν τον μυττωτό (είδος σκορδαλιάς). Τα όσπρια τα έτρωγαν κατά κανόνα με τη μορφή χυλού, προσθέτοντας ανάμεσα στα άλλα και μέλι. Ευρύτατα διαδεδομένοι και σε μεγάλη ποικιλία ήταν και οι πλακούντες, μελιτούντες, πυραμοί, οινούτα κ.λπ., γλυκίσματα με μέλι, ξηρούς καρπούς και μυρωδικά.
Ο Πυθαγόρας και όλοι όσοι ακολουθούσαν τη διδασκαλία του είχαν το μέλι ως κύρια τροφή, ενώ ο Ιπποκράτης, πατέρας της Ιατρικής (462-352 π.Χ.), το συνιστούσε σε όλους τους ανθρώπους αλλά ιδιαίτερα στους ασθενείς. Ο Θεόφραστος αναφέρει: «Για να μη γεράσω πίνω γάλα και μέλι». Ο Αθήναιος, στο έργο του Δειπνοσοφιστές, αναφέρει το εξής: Ο Δημόκριτος, όταν είχε γεράσει, ήθελε να πεθάνει και μείωνε καθημερινά την τροφή του. Είχε φτάσει όμως η εποχή που θα γινόταν τα Θεσμοφόρια και οι γυναίκες τον παρακάλεσαν να μην πεθάνει στη διάρκεια της γιορτής. Ζήτησε τότε να του τοποθετήσουν κοντά του ένα δοχείο με μέλι. Έζησε έτσι αρκετές ημέρες και, όταν τελείωσε το μέλι, πέθανε. Κάποτε ρώτησαν τον Δημόκριτο πώς μπορούν οι άνθρωποι να διατηρηθούν άνοσοι και μακρόβιοι και αποκρίθηκε: «Εξωτερικά να χρησιμοποιούν ελαιόλαδο στο σώμα, και εσωτερικά μέλι». Ο Αριστοτέλης αναφέρει με επιστημονικό τρόπο πολλές πληροφορίες για τις μέλισσες και το μέλι. Η κυψέλη της εποχής αυτής ονομαζόταν ανάστομο κοφίνι.
Η παράδοση αναφέρει πως, όταν πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος, τον τοποθέτησαν σε μέλι για να διατηρηθεί πολύ καιρό. Η Κλεοπάτρα, Ελληνίδα βασίλισσα της Αιγύπτου, χρησιμοποιούσε το μέλι ως βασικό καλλυντικό της. Αλλά και στην περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας το μέλι ήταν μέρος της διατροφής. Σε κείμενα της εποχής αναφέρονται τα παρακάτω: «Πίνομεν και ζωμόν μετά μέλιτος» και «Ορύζιν με το μέλιν», «όξος τε και μέλιν εκ του ακάπνιν» (αυτό που βγαίνει πριν καπνιστούν οι μέλισσες, το εκλεκτόν).
Για την ετυμολόγηση του ονόματος Μέλισσα, το Μέγα Ετυμολογικό Λεξικό παραθέτει τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία: «Παρά το μέλλειν... η μέλισσα των ανθών τα χρησιμώτατα συλλέγουσα, το μέλι ποιεί, τα μεν καλά εκλέγουσα, τα δε φαύλα απορρίπτουσα».
Ποίημα του λυρικού ποιητή Ανακρέοντα από την Τέω, ο οποίος έζησε τον 6ο αιώνα π.Χ.
Ο Έρωτας κάποτε δεν είδε τη μέλισσα
μες στα τριαντάφυλλα να κοιμάται
κι εκείνη τον τσίμπησε.
Τρυπημένος στο δάχτυλο ούρλιαξε.
Στην ωραία Αφροδίτη τρέχοντας πέταξε
κι είπε: «Χάθηκα, μάνα μου,
χάθηκα και πεθαίνω.
Φίδι με δάγκωσε μικρό, φτερωτό,
Που οι αγρότες μέλισσα το λεν».
Κι εκείνη του απάντησε:
«Αν το κεντρί μιας μέλισσας
πόνο σου φέρνει,
πόσο θαρρείς πως πρέπει να πονούν,
Έρωτα, όσοι τοξεύεις;»
Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010
ΠΕΡΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
του Αλέξανδρου Σ. Αλεξάκη *
Στις περισσότερες περιπτώσεις η αξία της συσκευασίας εξαντλείται στις εντυπώσεις που δημιουργεί. Για τα τρόφιμα όμως, η συσκευασία καθίσταται πολύ πιο σοβαρή υπόθεση, αφού αφορά στην ίδια την υγεία του καταναλωτή!
Δεδομένου, λοιπόν, ότι η συσκευασία αποτελεί ένα βασικό μέρος −θα το αποκαλούσαμε κορυφαίο παράγοντα και συνδεδεμένο άρρηκτα με την επεξεργασία και τη διανομή των τροφίμων−, είναι φανερό πως μια ελαττωματική συσκευασία θα ανατρέψει όλα αυτά που ένας παρασκευαστής τροφίμων έχει προσπαθήσει να επιτύχει.
Συνεπώς, όπως γίνεται κατανοητό, για να μην βρεθεί ο παραγωγός τροφίμων προ δυσάρεστων εκπλήξεων, φροντίζει ώστε σε γενικές γραμμές η συσκευασία να πληροί στοιχειώδεις προϋποθέσεις.
Έτσι, με νομοθεσίες, τα κράτη έχουν καθορίσει οδηγίες, οι οποίες ακολουθούν τους εξής κανόνες:
Η συσκευασία οφείλει να προστατεύει το τρόφιμο από τις φυσικές ζημιές, από κακούς χειρισμούς (χτυπήματα, κ.λπ.), από τη σκόνη, την έκθεση στο φως, την επίδραση από το οξυγόνο της ατμόσφαιρας και την υγρασία, τη μόλυνση από βιολογικούς παράγοντες (μικροοργανισμοί, έντομα, τρωκτικά), την απώλεια του αρώματος και της γεύσης, καθώς επίσης να διασφαλίζει την αποφυγή προσρόφησης αρωμάτων και γεύσεων από τον περιβάλλοντα χώρο.
Η συσκευασία γίνεται ενίοτε αιτία για την πρόκληση ασθενειών, καθώς μόρια της χημικής της σύστασης εισχωρούν στα τρόφιμα.
Για να είναι μια συσκευασία επιτυχής, οφείλει να πληροί τις ακόλουθες δύο προϋποθέσεις:
α) να αναγράφονται σε αυτή με σαφήνεια όλες οι πληροφορίες που αφορούν στο τρόφιμο (συστατικά, τα επιπρόσθετα συντηρητικά, βελτιωτικά, ο χρόνος ζωής κ.λπ.)·
β) να ανοίγει με ευκολία.
Κι όμως, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά για το καλό του τροφίμου, υπάρχει και κάτι άλλο στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας. Η ίδια η συσκευασία γίνεται, ενίοτε, αιτία για την πρόκληση ασθενειών, καθώς μόρια της χημικής της σύστασης εισχωρούν («μεταναστεύουν» όπως έχει επικρατήσει ο όρος διεθνώς) στο τρόφιμο και τα οποία είναι άκρως τοξικά καθιστώντας την υγεία επισφαλή.
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στη συσκευασία των τροφίμων είναι κυρίως το γυαλί, το μέταλλο (ανοξείδωτος χάλυβας), το αλουμίνιο (για το οποίο υπάρχουν έντονες αντιρρήσεις ως προς την υγιεινή του, διότι είναι τοξικό μέταλλο), το χαρτί και τα πλαστικά.
Η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί πάνω από 30 διαφορετικούς τύπους πλαστικών. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται τα πολύ γνωστά για τη χρήση τους πολυαιθυλένιο, το πολυπροπυλένιο, το πολυκαρμπονάτ και το χλωριούχο πολυβινύλιο. Εκείνα που χρησιμοποιούνται ευρύτατα είναι το πολυαιθυλένιο και το πολυπροπυλένιο.
Πολυαιθυλένιο (polyethylene) μεγάλης ή μικρής πυκνότητας
Χρησιμοποιείται για την κατασκευή φιαλών γάλακτος, νερού και χυμών φρούτων, στα κουτιά των δημητριακών, για τα κύπελλα μαργαρίνης, του γιαουρτιού, παγωτών, κ.λπ. Παρεμπιπτόντως, αναφέρουμε ότι από το ίδιο υλικό φτιάχνονται οι σακούλες πάσης χρήσης (τσάντες παντοπωλείων, σκουπιδιών κ.λπ.).
Το μικρής πυκνότητας πολυαιθυλένιο είναι σχετικά διαφανές. Από το υλικό αυτό κατασκευάζονται διάφορα φιλμ για πολλές χρήσεις, από τις συνήθεις σακούλες αποθήκευσης τροφίμων (ψωμιού, ψυγείου, κ.λπ.), μέχρι τα εύκαμπτα καπάκια των πάσης φύσεως δοχείων τροφίμων (τάπερ) και τα εύκαμπτα (συμπιέσιμα) μπουκάλια τροφίμων.
Πολυπροπυλένιο (polypropylene)
Είναι υλικό σκληρότερο και πιο ανθεκτικό στη θερμότητα, σε σύγκριση με το τετραφθαλικό πολυαιθυλένιο. Παρόλο που η μάζα του είναι πυκνότερη, εντούτοις είναι πιο διαφανές από το πολυαιθυλένιο και γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιείται για παρασκευή ανθεκτικότερων σκευών προς τη θερμότητα (κατάλληλα να χρησιμοποιηθούν σε φούρνο μικροκυμάτων). Μ’ αυτό φτιάχνονται τα φιαλίδια και τα βαζάκια που προορίζονται για τις σάλτσες ή τις κρέμες επικαλύψεων σαλάτας (dressing).
Το πρόβλημα
Το φαινόμενο της «μετανάστευσης» μέρους της πλαστικής ύλης στο τρόφιμο, κυρίως στο υγρό, κατέστη ιδιαζούσης σημασίας θέμα για την υγεία του ανθρώπου, με το οποίο ειδικοί επιστήμονες έχουν ασχοληθεί και έχουν υποβάλει τα συμπεράσματά τους στους κρατικούς φορείς, ώστε να ληφθεί η ανάλογη νομοθετική μέριμνα.
Μεταξύ των άλλων χημικών ενώσεων (μικρού μοριακού βάρους) των πλαστικών που εισχωρούν στα τρόφιμα, υπάρχει μια ένωση για την επικινδυνότητα της οποίας γίνεται πολύς λόγος. Είναι το μπιφενόλ Α. Το φαινόμενο της εισόδου αυτών των ενώσεων ευνοείται από τις συνθήκες μαγειρέματος και αποθήκευσης.
Επίσης, μια άλλη περίπτωση «μετανάστευσης» που εξετάζεται είναι το diethylhexyl, τμήμα του PVC-DEHA, που είναι πλαστικοποιητής. Η «μετανάστευση» αυτής της ένωσης συμβαίνει ως επί το πλείστον σε λιπαρά τρόφιμα (κρέας, γιαούρτι, τυρί, ελαιόλαδο), όταν θερμανθούν, δε, το φαινόμενο αυξάνεται.
Λόγω των ανησυχιών, απαγορεύτηκε στις ΗΠΑ η χρήση του από κάθε συσκευασία τροφίμων (στερεών ή υγρών).
Μια άλλη περίπτωση αφορά στο μελάνι των εκτυπώσεων στις φιάλες. Η ουσία με τον κωδικό ITX χρησιμοποιείται στα μελάνια των υλικών συσκευασίας, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων που συσκευάζονται σε χαρτοκιβώτια, και αυτή «μεταναστεύει» σε τρόφιμα που είναι πλούσια σε λίπος.
Η ασηπτική συσκευασία και τα χαρτοκιβώτια
Η ασηπτική συσκευασία εφαρμόζεται κυρίως στα υγρά (γάλα, χυμοί φρούτων), αποστειρωμένα τρόφιμα. Πρόκειται για εξέλιξη της τεχνολογίας στο χώρο των τροφίμων που καθιστά το είδος αυτό κορυφαίο τεχνολογικό επίτευγμα. Τα προτερήματά της −οικονομία λόγω των φθηνών υλικών, μεταφορά χωρίς προβλήματα, διατήρηση της αντισηψίας χωρίς να χρειάζεται η ψύξη και ασφάλεια στην υγιεινή− την κάνουν να υπερέχει εμπορικά έναντι των άλλων.
Το γυαλί
Η ουσία με τον κωδικό ITX χρησιμοποιείται στα μελάνια των υλικών συσκευασίας, συμπεριλαμβανομένων των χαρτοκιβωτίων, και «μεταναστεύει» σε τρόφιμα πλούσια σε λίπος.
Η περίπτωση του γυαλιού είναι η ιδανικότερη όλων. Απομονώνει αποτελεσματικά το περιεχόμενο από όλα εκείνα που είναι δυνατό να το βλάψουν. Διατηρεί ανέπαφα σε μεγάλο χρονικό διάστημα τα υγρά τρόφιμα, ανεξαρτήτως οξύτητας ή περιεχομένου αλκοολικού βαθμού.
Ενώ το γυαλί έχει το καλύτερο συντελεστή υγιεινής, λόγω του βάρους μάζας εμπορικά μειονεκτεί έναντι των πλαστικών. Εντούτοις, η γυάλινη συσκευασία θα παραμείνει η κορυφαία τόσο από πλευράς εμπορίου όσο και από πλευράς υγιεινής.
Συμπέρασμα
Τα υγρά τρόφιμα με οξύτητα και περιεκτικότητα σε αλκοόλη, δύο σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι ευνοούν πολλαπλάσια τη «μετανάστευση» υλικών από τη συσκευασία, ιδανικό είναι να συσκευάζονται σε φιάλες κατασκευασμένες από αδρανές υλικό (γυαλί).
* O Αλέξανδρος Σ. Αλεξάκης είναι ειδικός σε θέματα Αναλυτικής Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων τ. ΕΕΔΙΠ (Ειδικό Εργαστηριακό Διδακτικό) της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π.
πηγή περιοδικό ΕπίκαιραΑΝΑΣΤΟΜΗ ΚΥΨΕΛΗ
ΑΝΑΣΤΟΜΗ ΚΥΨΕΛΗ Η' ΚΥΨΕΛΗ ΤΟΠ ΜΠΑΡ με χειμωνιάτικο και καλοκαιρινό καπάκι
χωρίς πόδια
Είναι ευρέως γνωστή-όπως πολλα επιστρεφόμενα με το νέο τους ξενικό όνομα-,Τοp Bar=Τοπ Μπάρ -δηλαδή:επάνω γραμμή-
τη λένε έτσι επειδή μπαίνουν επάνω στο στόμιο απλά ξύλινα ραβδάκια ή σανιδάκια,- αντι για πλαίσια πάνω στα οποία χτίζουν -κρεμώντας τις-,τις κηρηθρες τους οι μέλισσες.
Προέρχεται απο το αρχαίο Αττικό ανάστομο κοφίνι -το αναφέρει ο Αριστοτελης στα Φυσικά του στο λήμμα για τη μέλισσα-.
Όσοι δεν είχαν τη δυνατότητα να φτιάξουν ξύλινα ή πήλινα υψέλια σαν βαρελάκια που επίσης υπήρχαν τότε έφτιαχναν καλάθια μεγάλα απο καλάμια και λυγαριά και αργότερα που έπεσαν φτώχειες εξελίχτηκε σε ευρείας χρήσης λόγω μηδενικού κόστους καλάμια και λυγαριά έχει όπου ποτάμι και πηγή αλλά και λόγω άριστης αποτελεσματικότητας.
Λέγεται ανάστομο -ανάποδο στόμιο- επειδή το κοφίνι είχε αρχικά κάτω το άνοιγμα ενώ για τη μέθοδο αυτή χρειάζεται να είναι πάνω το στόμιο, όπου έβαζαν κλαδάκια αρχικά και μετά κομμάτια πλαισίου σε διαμόρφωση π- με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και σήμερα στα πλαίσια-,για να μην κολλάνε τα χτένια στα κοφίνια και να αποσύρονται εύκολα,
Πάνω απο τα σανιδάκια έστηναν κλαράκια και απο πάνω πέτρες επίπεδες ή κεραμίδια για να μην τα γκρεμίζει ο αέρας.
Η μόνη διαφορά είναι σήμερα ότι απλά αντί για καλάθι πλεκτό έχουμε πια κιβώτιο ξύλινο ή ότι άλλο δοχείο πχ πηλινο πλαστικο κλπ.-Απο κεί πήρα την ιδέα για τη κυψέλη Άμστελ-
ανάστομη κυψέλη στο έδαφος και με επίπεδο καπάκι για ενδιάμεσες εποχές- άνοιξη φθινόπωρο-
ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΝΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΥΛΟΓΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΜΑΣ
ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΣΤΟΜΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ ;
Επειδή ακριβώς έχει νόημα ... Είναι καλό για τις μέλισσες άρα και για τους μελισσοκόμους!
Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε για την μελισσοκομία είναι ότι η ανάστομη κυψέλη μελισσών επιτρέπει να κάνουν τις δικές τους φυσικές κηρήθρες ακούγεται απλό αλλά δεν είναι.
Τα προ-τυπωμένα φύλλα κεριού, ενός μεγέθους σαν κέρινα "θεμέλια" που χρησιμοποιούνται σε συμβατικές κυψέλες δεν αποτελεί μέρος της μελισσοκομίας με ανάστομες κυψέλες γιατί απλά δεν υπάρχουν πλαίσια για να τα ταιριάξει κανείς.
Τα πλεονεκτήματα αυτής της κυψέλης είναι:
Μέγεθος:
Οι μέλισσες σε μια ανάστομη κυψέλη κάνουν όλο το κερί τους κηρήθρα χτίζοντας την από την αρχή, και φτάνουν στο μέγεθος που θέλουν να είναι οπότε φτιάχνουν ακριβώς αυτό που χρειάζονται.
το μέγεθος του κελιού γίνεται ένα μέγεθος στη προχτισμένη κηρήθρα.
ενώ στη φυσική κηρήθρα-Χτένι γίνεται σε διαφορετικά μεγέθη.
Οι μέλισσες εργάτριες έχουν διαφορετικά μεγέθη κελιού και διαφορετικά οι κηφήνες αφού είναι πιο μεγάλοι!
οι Μέλισσες ξέρουν τι χρειάζονται.
Μια κατασκευή ανάστομων κυψελών μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε - και μάλιστα όσο και όταν πρέπει να το κάνουμε - επειδή γνωρίζουμε ότι στις μέλισσες ένα μέγεθος δεν ταιριάζει για όλα κι ότι θέλουν και χρειάζονται το κάνουν όπως πρέπει!
Σχήμα:
Το τραπεζοειδές σχήμα κλίση πλαινών όψεων της ανάστομης κυψέλης μελισσών Επιτρέπει να χτίζουν τα χτένα τους σε μορφή που πρέπει να είναι.
Χρησιμοποιώντας τη θεωρία με τις αλυσοειδείς καμπύλες, ή "κρεμασμένης αλυσίδας" (http://en.wikipedia.org/wiki/Catenary), οι μέλισσες κάνουν το χτένι σε ένα παραβολικό σχήμα που έρχεται φυσικά σε αυτές.
καθαρές και οικολογικές:
Επειδή οι μέλισσες κάνουν το δικό τους κερί σε μια ανάστομη κυψέλη, ξέρετε ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί ανακυκλωμένο κερί που μπορεί να έχει υποστεί επεξεργασία με δηλητηριώδη χημικά και πρώτες ύλες.
Ακόμη και μετά την τήξη και παραμονή τους σε νέα πλαίσια, το κερί που χρησιμοποιείται σε συμβατικές κυψέλες έχει βρεθεί να περιέχει ανιχνεύσιμα επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών!
Αυτό δεν είναι καλό για τις μέλισσες, και δεν είναι καλό για εσάς, είτε αν τρώτε το μέλι που λαμβάνεται από μια κυψέλη που αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο.
Λιγότερο στρες για τις μέλισσες:
Η ανάστομη κυψέλη πρέπει να περιλαμβάνει μεγάλο τζαμένιο παράθυρο παρατήρησης στη μεγάλη πλευρά της κυψέλης.
Αυτό είναι καλό για τις μέλισσες, διότι μειώνει το στρες τους - ο μελισσοκόμος δεν χρειάζεται να ανοίξει τη κυψέλη κάθε φορά που θέλει να μάθει τι συμβαίνει στην κυψέλη που μπορεί να ανοίξει απλά το κλείστρο και να κοιτάξετε μέσα από το παράθυρο!
Εκπαιδευτικά:
Αυτό είναι επίσης αρκετά εκπαιδευτικό για τα παιδιά και για τους αρχάριους μελισσοκόμους - για να πάρουν μια γεύση από το εσωτερικό και τη λειτουργία μιας πραγματικής κυψέλης!
Είναι καλό για τον πλανήτη!
Η ανάστομη κυψέλη πρέπει να γίνεται από στερεό πεύκο. Όχι απο κόντρα πλακέ ή άλλα προϊόντα από συγκολλημένα φύλλα που πολλές φορές χρησιμοποιούνται.
Το αέτωμα στέγη είναι βαμμένο για την αντοχή σε καιρικές συνθήκες και μακροζωία, χρησιμοποιώντας χρώμα με μη τοξικό σμάλτο εξωτερικού χώρου
Το παράθυρο παρατήρησης γυαλί συγκρατείται στη θέση του χρησιμοποιώντας αφρό στεγανωτικό ασφαλείας πολλαπλών χρήσεων .
Αυτό είναι ένα άλλο προϊόν που περιγράφεται ως "μη τοξικό".
Είναι καλό για τους μελισσοκόμους!
Εύκολο να κατασκευαστεί και να συναρμολογηθεί απο τον καθένα:
δίνουμε παραγγελία τα ξύλινα κομμάτια σε αποθήκη ξυλείας με τις διαστάσεις που θέλουμε και τα βιδώνουμε.Πόσο πιο απλό να γίνει;
-θα δούμε τις διαστάσεις σε ειδικο αφιέρωμα με τα σχέδια της για τα ξύλινα είδη και υλικό που μπορεί να αγοραστεί έτοιμο στο εμπόριο και απλά να συναρμολογηθεί.
Θα δώσουμε επίσης όλο το υλικό που περιέχει λεπτομερείς οδηγίες συναρμολόγησης, πλήρης κατάλογος εξαρτημάτων και εξοπλισμού, καθώς και φωτογραφίες από κάθε βήμα.
Απαιτεί μόνο ένα τρυπάνι-με κεφαλή κατσαβίδι σαν βασικό όπλο, ένα μολύβι, και μερικές ώρες για να το συναρμολογήσει κάποιος.
Εργονομικά φιλική
Αφού δεν πολύ βαριά αρα εύκολη στη στήριξη της με πόδια!
ανάστομη κυψέλη με δικά της πόδια έτοιμη για επιθεώρηση.
Η ανάστομη κυψέλη βρίσκεται σε ψηλή βάση με τα πόδια σε ύψος που δε χρειάζεται να σκύβει κανείς.
Αυτό έχει πολλά οφέλη.
Απο τη μία ο μελισσοκόμος δεν έχει να κάνει καμιά βαριά εργασία όταν ασχολείται με τη κυψέλη.
Το ύψος της επίσης βοηθά στο να αποτραπεί η εισβολή στο εσωτερικό της κυψέλης από ποντίκια, μεφίτιδες, ή άλλα τρωκτικά που παραβιάζουν τις κυψέλες των μελισσών.
Για απορίες και λοιπά θα χαρούμε να βοηθήσουμε!
Ετσι η απάντηση στην ερώτηση γιατί να προτιμήσει κανείς ανάστομη κυψέλη είναι ακριβώς
Διότι έχει νόημα!
- ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ ΚΙ ΕΓΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΜΟΥ-
πρέπει οπωσδήποτε να συνδυαστούν με τα πλαίσια αν θέλει κανεις να κάνει κάποια παραγωγή και δεν το βλέπει σαν παιχνίδι.
γίνεται εύκολα στον μελιττοθάλαμο με δύο λύσεις που δεν ξεφευγουν απο τη λογική τους
α.πλαίσια που βοηθούν το χτίσιμο ολόκληρης κηρήθρας.
και μελιττοθάλαμος για πλαίσια
ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΟΤΙ ΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΚΑΙ Η ΕΥΚΟΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΗΚΕ ΔΥΝΑΤΗ ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΟΜΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣΗ
Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010
H ΕΞΑΙΣΙΑ ΤΑΙΝΙΑ "ΜΕΛΙ" ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Με τη Χρυσή Αρκούδα έφυγε από το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου ο 46χρονος, γεννημένος στη Σμύρνη, Τούρκος σκηνοθέτης Σεμίχ Καπλάνογλου, για την ταινία "Μέλι", τρίτο μέρος της τριλογίας του μετά το "Γάλα" και το "Αυγό". Το "Μέλι" είναι η ιστορία ενός συνεσταλμένου 8χρονου αγοριού, του Μπόρα Άτλας, που μεγαλώνει στη βορειοδυτική Τουρκία με ένα μελισσοκόμο πατέρα μέσα στο δάσος, το λιβάδι, την ομίχλη και τη βροχή. Όμως, σε αυτόν τον επίγειο παράδεισο έρχεται μια μέρα η καταστροφή: Ο πατέρας δεν επιστρέφει από το δάσος και ο μικρός Μπόρα ξεκινά να τον βρει...
Η Αργυρή Αρκούδα για την Καλύτερη Σκηνοθεσία απονεμήθηκε στον 76χρονο κινηματογραφιστή Ρόμαν Πολάνσκι για την ταινία του «Ο συγγραφέας-φάντασμα». Ο Πολάνσκι, ο οποίος παραμένει σε κατ' οίκον περιορισμό στην Ελβετία, έστειλε μήνυμα για την τελετή βράβευσης μέσω του παραγωγού της ταινίας Αλέν Σαρντ: «Ακόμα κι αν μπορούσα να παραβρεθώ δεν θα ερχόμουν, διότι την τελευταία φορά που πήγα σε φεστιβάλ για να παραλάβω μια τιμητική διάκριση κατέληξα στη φυλακή».
Το βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου της Μπερλινάλε απονεμήθηκε από κοινού στους Ρώσους ηθοποιούς Γκριγκόρι Ντομπρίτζιν, 23 ετών, και Σεργκέι Πουσκέπαλις, 43 ετών, για τις ερμηνείες τους στην ταινία «Πώς τέλειωσα αυτό το καλοκαίρι» του Αλεξέι Ποπογκρέμπσκι, που γυρίστηκε στην Αρκτική.
Με το βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου τιμήθηκε η 37χρονη Γιαπωνέζα Σινόμπου Τερατζίμα για τον ρόλο της στο πολιτικό δράμα του Κότζι Γκουακαμάτσου «Κάμπια» (ο σκηνοθέτης είχε φιλοξενηθεί στο τελευταίο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, σε ειδικό αφιέρωμα). Παρ' όλο που ακούστηκε και φέτος η συνηθισμένη κριτική για μετριότητα στις επιλογές του επίσημου προγράμματος, το κοινό του Φεστιβάλ έδωσε εντυπωσιακά το παρών, καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ, καθώς τα εισιτήρια ξεπέρασαν τις 300.000.
Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010
Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΑ
Οι Έλληνες που ξέρανε μας τελείωσαν κάθε προσβολή θα απαντιέται!
Όταν παίρνουν τα λεφτά μας για να φτιάχνουν όπλα για να τα χρησιμοποιούμε και για τα δικα τους συμφέροντα καλά είναι!
Πολύ καλύτερα όταν τα κάνουν πλακάκια τα ΕΣΕΣ με τους Εφιάλτες για να αλώσουν οικονομικά την Ελλάδα μήπως η ΖΙΜΕΝΣ δεν είναι γερμανική;
Το να κλέψουν ότι μπορούν τους φαίνεται σωστό το να διορθώσουν τη ζημιά που έκαναν όμως τους κακοφαίνεται βλέπε αποζημιώσεις για το πρώτο και το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Αλλά αυτοί οι άχρηστοι που μας κυβερνάνε μια ζωή κοιτάζοντας χαμηλά σαν ντροπαλές παρθένες, φταίνε που δεν τους τα παίρνουμε με το ζόρι.Ή μήπως δεν θα πλήρωναν αν ήξεραν πως θα μένουν έξω απο κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας για πάντα;
Εγώ δεν ζητησα ποτέ δανεικά απο τους παλιοφασίστες τους γερμαναράδες και δεν ανέχομαι να μου λένε ότι ζώ με λεφτά τους, ζω δουλεύοντας σκληρά και δεν ανέχομαι πια κανένα να με βρίζει και να με ταπεινώνει για πράγματα που δεν έχω κάνει.
Η ντροπή μου πέρασε, ήρθε ο θυμός και ήρθε για να μείνει!
Χάρηκα ιδιαίτερα όταν είδα ότι κάποιος απο αυτούς στη βουλή έχει αίμα μέσα του και ιδιαίτερα που αυτός είναι ο πρόεδρος της βουλής.
Ο πρόεδρος της δημοκρατίας αναρωτιέμαι τι ακριβώς κάνει;
Την οργή του προέδρου της Βουλής προκάλεσαν τα συνεχή αρνητικά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.
Η σταγόνα όμως που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ένα άρθρο του Stern, καθώς και το χυδαίο εξώφυλλο του Focus.
Ο Φ. Πετσάλνικος κάλεσε τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθεί επίσημα.
Διαβάστε το άρθρο του
Του Γιώργου Χατζηδημητρίου:
Τη μήνιν του προέδρου της Βουλής Φ. Πετσάλνικου, προκάλεσε η συγχορδία αρνητικών δημοσιευμάτων που αποδελτιώνει συστηματικά το τελευταίο διάστημα από τα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης και αναφέρονται απαξιωτικά, ελεεινολογώντας τη χώρας μας.
Η σταγόνα όμως που ξεχείλισε όπως φαίνεται το ποτήρι, ήταν ένα άρθρο στο τελευταίο τεύχος του έγκυρου και κεντροαριστερού προσανατολισμού περιοδικό, Stern, που υπογράφει ένας εκ των συνιδρυτών του υπό τον τίτλο «Αγαπητοί Έλληνες» και στο οποίο διατυπώνεται η αστήρικτη και προσβλητική άποψη ότι δεν μπορούν οι φίλεργοι και συνετοί Γερμανοί να πληρώνουν εσαεί τα σπασμένα της ελληνικής αμεριμνησίας.
Οργή
Ο γερμανομαθής κ. Πετσάλνικος που έζησε αρκετά χρόνια της ζωής του σπουδάζοντας και δουλεύοντας στη μακρινή Γερμανία, εξερράγη και, σε επικοινωνία με τους υπεύθυνους του περιοδικού, αξίωσε να δημοσιεύσουν απαντητική του επιστολή για τη στοιχειώδη αποκατάσταση των πραγμάτων. Ανάλογη επιστολή ο πρόεδρος της Βουλής, θα στείλει και στο συντηρητικό Focus, που κυκλοφόρησε με εξώφυλλο της Αφροδίτης της Μήλου να υψώνει χυδαία τον μεσαίο δείχτη, ενώ σκοπεύει την προσεχή Τετάρτη να καλέσει τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα, για να διαμαρτυρηθεί επίσημα.
Στην επιστολή προς Stern όπου εκτείνεται σε τρεις σελίδες, ο κ. Πετσάλνικος υπογραμμίζει εισαγωγικά, ότι η Ελλάδα, δεν είναι παρίας και συνεπώς δεν ζητά χρήματα από κανέναν και πολύ περισσότερο από τους Γερμανούς πολίτες. Διεκδικεί ωστόσο, τη δυνατότητα να μπορεί να δανείζεται με ευνοϊκούς όρους, όπως οι υπόλοιπες χώρες της Ένωσης.
Στη μομφή ότι η χώρα μας έχει εισπράξει τεράστια ποσά από τα διαρθρωτικά ταμεία, ο πρόεδρος της Βουλής υπενθυμίζει ενοχλητικά ότι μόνο στο διάστημα 1990-2005 η Γερμανία εισέπραξε 60 δισεκατομμύρια ευρώ με τη σύμφωνη γνώμη και της Ελλάδας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της γερμανικής ενοποίησης.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι για την πενταετία 2007-2013 στις κοινοτικές προβλέψεις, έχουν εγγραφεί 22,4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, έναντι 26,3 δισ. για τη Γερμανία. Και φυσικά, δεν χάνει την ευκαιρία, να τονίσει ότι αυτός που κυρίως ωφελήθηκε από την ευρωπαϊκή ενοποίηση ήταν η Γερμανία, η οποία διοχετεύει στην Ε.Ε. το 64,5% των εξαγωγών τους, ενώ ειδικά στις χώρες «γουρουνάκια» (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία) εξάγει το 14% των συνολικών της προϊόντων.
Προμηθευτής
Ο κ. Πετσάλνικος παρατηρεί προς τους Γερμανούς πολίτες ότι τα τελευταία χρόνια, με βάση τα αδιάψευστα στοιχεία του Ινστιτούτου της Στοκχόλμης, η χώρα τους έχει γίνει προνομιακός προμηθευτής οπλικών συστημάτων, αφού το 13% της παραγωγής τους αγοράστηκε από τις αιματηρές οικονομίες των Ελλήνων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την τουρκική επιθετικότητα.
Παράλληλα, αναφέρεται στους μέσους μισθούς και τις συντάξεις, όπου δεν τίθεται θέμα σύγκρισης, ενώ προσθέτει ότι όπως οι Γερμανοί έσωσαν τις τράπεζές τους, έτσι και οι Έλληνες πολίτες έδωσαν 28 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 11% του ΑΕΠ.
Γερμανική χυδαιότητα
Με ένα έντονα προκλητικό πρωτοσέλιδο για την Ελλάδα, που παρουσιάζει την Αφροδίτη της Μήλου με ελληνική σημαία να κάνει άσεμνη κίνηση, με τίτλο «Απατεώνες στην οικογένεια του ευρώ», το περιοδικό Focus αποτυπώνει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε μερίδα της γερμανικής κοινής γνώμης για τη χώρα μας. Στον υπότιτλο το περιοδικό αναρωτιέται «Εάν χρειαστεί να πληρώσουμε για την Ελλάδα, τότε τι θα γίνει με την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία;» - ένα θέμα που απασχολεί έντονα όχι μόνο το Βερολίνο, αλλά και τον μέσο Γερμανό.
μελόκρασο
Mead is one of the oldest alcoholic drinks in the world and is steeped in legend and mystery. Our mead is a traditional mead made from honey, water, yeast and a little citric acid/lemon juice, and does not contain other wine or grape juice.
The term "honeymoon" is linked to the alleged custom of drinking honey based mead for a month (moon) after the wedding to ensure a male child. Besides its reputation for being an aphrodisiac it has also been suggested that mead may have medicinal properties.
In our opinion traditional mead should not contain grape juice. If it does it should be referred to as "Pyment" rather than mead. At best Pyment can be quite drinkable and at worst be a poor sweet white wine with honey added. If it is sweet, thick and cloying it probably has grape juice in it and is not a "traditional" mead
Mead can be dry, medium or sweet (Sack) and all stages in between. To achieve a medium mead would require about 4lbs of honey per gallon, this equates to a little under 1/2 lb of honey per bottle, whereas for a sack mead about 5lbs of honey per gallon would be right - this is usually added gradually over the fermentation period or there is the risk of the fermentation "stopping". Mead needs about a year in oak barrels to develop character - a Sack mead should ideally have at least four years to develop properly. The alcohol level will vary from about 7% for a dry to about 15% for a good Sack (lots of honey) mead. We would suggest serving mead lightly chilled and whilst mead keeps well it should be kept cool and closed to reduce oxidation. Mead makes an excellent aperitif and dessert wine or just for drinking on its own.
Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010
Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΚ 1738-28 ΑΥΓ-2008
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1738
28 Αυγούστου 2008
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
1.........................
2.Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 290816/13.5.2008 (ΦΕΚ
944/Β/2008) απόφασης του Υπουργού Αγροτικής
Ανάπτυξης & Τροφίμων περί καθορισμού των
όρων των προϋποθέσεων των δικαιολογητικών
και του τρόπου πληρωμής της δράσης «Τεχνική
στήριξη στους μελισσοκόμους». .......................................
Αριθμ. 327649 (2)
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 290816/13.5.2008 (ΦΕΚ
944/Β/2008) απόφασης του υπουργού Αγροτικής
Ανάπτυξης και Τροφίμων περί καθορισμού των
όρων των προϋποθέσεων των δικαιολογητικών και
του τρόπου πληρωμής της δράσης «Τεχνική στήριξη
στους μελισσοκόμους».
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Έχοντας υπόψη :
1. Τις διατάξεις:
α) Της υπ’ αριθμ. 690/261142/7.1.2008 (ΦΕΚ.5/Β/2008)
κοινής απόφασης υπουργών (ΚΥΑ) Αγροτικής Ανάπτυξης
και Τροφίμων, Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης
& Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών
«Υλοποίηση του τριετούς προγράμματος βελτίωσης
της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της
μελισσοκομίας 2008, 2009 και 2010» όπως τροποποιείται
και ισχύει κάθε φορά.
β) Του άρθρου 22 παρ. 3 του ν. 992/1979 «Περί
οργανώσεως των Διοικητικών Υπηρεσιών για την
εφαρμογή της Συνθήκης Προσχωρήσεως της Ελλάδος
εις τας Ευρωπαϊκάς Κοινότητας και ρυθμίσεως συναφών
θεσμικών και οργανωτικών θεμάτων» (Α/280/1979) σε
συνδυασμό με το άρθρο 33 του ν. 2538/1997 (Α/242) όπως
τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το άρθρο 33 του
ν. 3147/2003 «Ρύθμιση θεμάτων αγροτικής γης, επίλυση
ζητημάτων αποκατασταθέντων αποκαθισταμένων
κτηνοτρόφων και άλλες διατάξεις (Α/135/2003).
γ) Το άρθρο 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την
Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα που τέθηκε σε
ισχύ με το άρθρο πρώτο του υπ’ αριθμ. 63/2005 π.δ.
«Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και
τα Κυβερνητικά Όργανα» (Α/98).
δ) Του ν. 2362/1995 «περί Δημοσίου Λογιστικού» (Α/
247).
ε) Τις διατάξεις των άρθρων 13 μέχρι και 29 του
ν. 2637/1998 περί «Σύστασης Οργ. Πιστοποίησης
Λογαριασμών, Οργανισμού Πληρωμών και ελέγχου
Κοινοτ. Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων...
και άλλες διατάξεις» (A΄ 200), όπως τροποποιήθηκαν
και συμπληρώθηκαν με το άρθρο 4 του ν. 2732/1999 (A΄
154) και το άρθρο 24 του ν. 2945/2001 (A΄ 223) «Εθνικό
Σύστημα Προστασίας της Αγροτικής Δραστηριότητας»
και το άρθρο 29 παρ. 1−8 του ν. 3147/2003 (A΄ 135).
στ) Της υπ’ αριθμ. 282966/2007(Β΄ 1205/2007) απόφασης
του Υπουργού Γεωργίας «περί έγκρισης Κανονισμού
Διαδικασίας Πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ των ενισχύσεων
που βαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό Εγγυήσεων
Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ).
ζ) Της υπ’ αριθμ. 327739 (Β΄ 2038/2007) απόφασης του
Υπουργού Γεωργίας «περί εγκρίσεως του ΟΠΕΚΕΠΕ ως
Οργανισμού Πληρωμής.
η) Του Καν. (Ε.Κ.)797/2004 του Συμβουλίου «περί
ενεργειών βελτίωσης των συνθηκών παραγωγής και
εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας» (L 125),
όπως αντικαταστάθηκε από τον Καν.(ΕΚ)1234/2007
του Συμβουλίου «για θέσπιση κοινής οργάνωσης των
γεωργικών αγορών και ειδικών διατάξεων για ορισμένα
γεωργικά προϊόντα (Ενιαίος Καν. ΚΟΑ L299).
θ) Του Καν. (Ε.Κ.) 917/2004 της Επιτροπής «περί
λεπτομερειών εφαρμογής του Καν. (Ε.Κ.) 797/2004
του Συμβουλίου σχετικά με ενέργειες στον τομέα της
μελισσοκομίας» (L 163).
24656 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ)
ι) Του Καν. (ΕΟΚ) 1290/2005 «Περί χρηματοδοτήσεως
της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής» (L209).
ια) Του Καν. (ΕΚ) 885/2006 της Επιτροπής για τη
θέσπιση των λεπτομερειών εφαρμογής του Καν. (ΕΚ)
1290/2005 του Συμβουλίου όσον αφορά τη διαδικασία
για την εκκαθάριση των λογαριασμών του ΕΓΤΠΕ, Τμήμα
Εγγυήσεων (L171).
ιβ) Του π.δ. 402/1988 «Οργανισμός Υπουργείου
Γεωργίας» (Α/187) όπως ισχύει σήμερα.
ιγ) Της υπ’ αριθμ. ΥΙ/2004 (ΦΕΚ 513/Β/2004) απόφασης
του Πρωθυπουργού «Μετονομασία του Υπουργείου
Γεωργίας σε Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και
Τροφίμων».
2. Το Εθνικό Πρόγραμμα βελτίωσης της παραγωγής
και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας 2005
− 2007, που υποβλήθηκε από τη χώρα μας στην Ε.Ε. για
έγκριση, και εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. Ε(2007) 3773/
τελικό/ 8.8.2007 απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
3. Την υπ’ αριθμ. 290816/13.5.2008 (ΦΕΚ 944/Β/2008)
απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης &
Τροφίμων περί καθορισμού των όρων των προϋποθέσεων
των δικαιολογητικών και του τρόπου πληρωμής της
δράσης «Τεχνική στήριξη στους μελισσοκόμους»,
αποφασίζουμε:
Τροποποιούμε την υπ’ αριθμ. 290816/13.5.2008 Απόφαση
του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως
εξής:
1. Στο θέμα, τα ψηφία «1.5» αντικαθίστανται από τα
ψηφία «3.3».
2. Στην παράγραφο 1 (Σκοπός − Στόχος), πρώτο εδάφιο
σειρά δεύτερη τα ψηφία «Ι.5» αντικαθίστανται από τα
ψηφία «3.3».
3. Στην παράγραφο 3 (Δικαιούχοι, Επιλέξιμες δαπάνες,
Ύψος−Ποσοστό ενίσχυσης), σημείο α) (Δικαιούχοι), η
φράση:
«Δικαιούχοι ένταξης στην παραπάνω δράση είναι
φυσικά και νομικά πρόσωπα κάτοχοι τουλάχιστον
150 μελισσοσμηνών» αντικαθίσταται από τη φράση:
«Δικαιούχοι ένταξης στην παραπάνω δράση είναι κατά
κύριο επάγγελμα γεωργοί κάτοχοι τουλάχιστον 150
μελισσοσμηνών»
Κατά τα λοιπά ισχύει η υπ’ αριθμ. 290816/13.5.2008
απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και
Τροφίμων ως έχει.
Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της
Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 22 Αυγούστου 2008
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ
Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010
Ένα απο τα πολύ καλά βιβλία για τη μελισσοκομία
Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ του ΠΙΕΡ ΖΑΝ ΠΡΟΣΤ με την ανεκτίμητη συμβολή -ειδικά στη προσαρμογή στα Ελληνικά δεδομένα -επιμέλεια του Θανάση Μπίκου Γεωπόνου και μελισσοκόμου.
Είναι το πρώτο βιβλίο μελισσοκομίας που έπεσε στα χέρια μου -πολυχρησιμοποιημένο εργαλείο δουλειάς- απο ένα θείο μου που μου το δάνεισε βλέποντας το ενδιαφέρον μου για τις μέλισσες, και θεωρώ απο τα καλύτερα που έχω διαβάσει.
Συνοπτικό, περιεκτικό, απέρριτο, ουσιώδες, πλήρες εύχρηστο.
Το είχα φωτοτυπίσει τότε γιατί δεν το βρήκα στην αγορά της Λευκάδος και δεν μπορούσα να περιμένω αλλά τώρα το απέκτησα νέο και λαμπερό.
Ένα πραγματικά άριστο εργαλείο! Δεν είναι το μόνο βεβαίως ούτε το καλύτερο, όμως έχει άριστη σχέση τιμής ποιότητας το προτείνω ανεπιφύλακτα για το ξεκίνημα ιδιαίτερα.
'Εχει φρεσκαριστεί και ξανατυπώθηκε με νέο όμορφο "φόρεμα" απο τις εκδόσεις Ψύχαλου.
Θα μας βοηθήσει πολύ η διάρθρωση της ύλης του μαζί με τα υπόλοιπα εγχειρίδια στη διάρθρωση της ύλης του ιστολογίου που δημιουργεί πια πρόβλημα: η εργονομία και η χρηστικότητα της ύλης του γεγονός που παρατηρώ και σε ιστολόγια φίλων.
Εντοπίζω:
1. θέματα πληρότητας της ύλης-ελλείψεις-
2.κάποιες μονομέριες -αναπτύσσονται ιδιαίτερα κάποιοι τομείς κι άλλοι ελάχιστα-
3.καθώς και έλλειψη ορθού και πλήρους υπόβαθρου ταξινόμησης και αρχειοθέτησης της ύλης άρα έλλειψη χρηστικότητας του.
Δεδομένου ότι ξεκίνησα να το κάνω ένα πλήρες και λειτουργικό εργαλείο για μένα και κατεπέκταση για όποιον θα μπορούσε να τον βοηθήσει-στην εξέλιξη του απο ερασιτέχνη σε επαγγελματία μελισσοκόμο-
Ξεκινώ απο τη σκέψη ότι όλα τα εγχειρίδια αντιμετωπίζουν το θέμα της πληρότητας της επιστήμης που πραγματεύονται ευθύς εξαρχής σαν το κύριο και βασικότερο πρόβλημα που πρέπει να επιλύσουν οπότε γιατί να ανακαλύψω εκ νέου τον τροχό αντί να τον χρησιμοποιήσω;
Μαζί με τα υπόλοιπα άριστα εγχειρίδια χωρίζουν την ύλη που αφορά τη μελισσοκομία στους εξής τομείς:
1.μορφολογία και ανατομία των μελισσών,
2.η βασίλισσα,
3.οι εργάτριες,
4.κηφήνες-ράτσες-μελίσσια,
5.πρώτες ύλες,
6.υλικό,
7.εχθροί-ασθένειες των ηλικιωμένων μελισσών,
8.ασθένειες του γόνου,
9.εγκατάσταση επίβλεψη-επίσκεψη στο τέλος του χειμώνα,
10.εργασίες άνοιξης-καλοκαιριού-φθινοπώρου,
11.μεταφορά κυψελών,
12.μέλι,
13.γύρη-κερί-δηλητήριο-πρόπολη-υδρόμελο,
14.τεχνητή σμηνουργία,
15.εντατική παραγωγή μελιού,
16.εκτροφή βασιλισσών,
17.βασιλικός πολτός,
18.επιλογή,
19.μελισσοκομική οικονομία,
20.επιστημονική οργάνωση εργασίας,
Φόρμα επικοινωνίας
ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
▼
2024
(3)
- ► Σεπτεμβρίου (1)
-
►
2023
(12)
- ► Σεπτεμβρίου (1)
- ► Ιανουαρίου (5)
-
►
2016
(50)
- ► Φεβρουαρίου (1)
- ► Ιανουαρίου (4)
-
►
2015
(102)
- ► Δεκεμβρίου (5)
- ► Σεπτεμβρίου (4)
- ► Φεβρουαρίου (20)
- ► Ιανουαρίου (11)
-
►
2014
(85)
- ► Δεκεμβρίου (3)
- ► Φεβρουαρίου (1)
-
►
2012
(118)
- ► Σεπτεμβρίου (2)
- ► Φεβρουαρίου (7)
- ► Ιανουαρίου (12)
-
►
2011
(5)
- ► Δεκεμβρίου (3)
- ► Σεπτεμβρίου (1)
- ► Ιανουαρίου (1)
-
►
2010
(38)
- ► Δεκεμβρίου (1)
- ► Φεβρουαρίου (16)
- ► Ιανουαρίου (11)
-
►
2009
(77)
- ► Δεκεμβρίου (15)
- ► Σεπτεμβρίου (2)
- ► Φεβρουαρίου (15)
- ► Ιανουαρίου (10)
-
►
2008
(1)
- ► Δεκεμβρίου (1)