Ένα ιπτάμενο παράσιτο έχει καταδειχθεί σαν επιδημία που χτύπησε το πληθυσμό της μέλισσας ανα το κόσμο.
Το παράσιτο εγκαθίσταται στο στομάχι των μελισσών και προκαλεί σε αυτές βλάβες άγνωστου τύπου που τις οδηγεί στο να κάνουν κύκλους και καμιά φορά να έχουν μερικές αναλαμπές πρίν τον επερχόμενο θάνατο τους.
Το έντομο Parasitic Phorid Fly Apocephalus borealis είναι υπέυθυνο για τη μετατροπή τους σε ζόμπυ εγκαθιστώντας τα αυγάτου μέσα στα σωθηκά της μέλισσας."Όπως παρατηρήθηκε στις μέλισσες τις ελάχιστες φορές που αυτές έμειναν ζωντανές, βρέθηκε ότι αυτές περπατούν κυκλικά χάνοντας κάθε αίσθηση προσανατολισμού." Λενε στο πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο 'Αntrew Core'' ο επικεφαλής ερευνητής στο τομέα των παρασίτων της μέλισσας στο περιοδικό "Τhe journal Plos One".
Οι μέλισσες απλά κάθονται σε ένα μέρος, μερικές φορές γυρίζουν ανάσκελα πριν να πεθάνουν- συνεχίζει ο ερευνητής του Core-.Αλλά οι -φορείς του παράσιτου- μέλισσες που μένουν ζωντανές καθίστανται ανίκανες να σταθούν στα πόδια τους.
Αυτές μένουν καθηλωμένες και μετά καταλήγουν έτσι που δίνουν μια εικόνα που μοιάζει με αυτή ενός ζόμπυ.
Στο μεταξύ το παράσιτο μπορεί να προκαλέσει τρομερές ζημιές στους πληθυσμούς των μελισσών.
Υπάρχει ένα πισωγύρισμα στην ανακάλυψη του, παραδέχονται στην εφημερίδα Μίρρορ: Επιστήμονες ανακάλυψαν κατα τύχη το παράσιτο αλλά πιστεύουν ότι θα βοηθούσε ίσως να ανακαλύψουν τι τελος πάντων προκαλεί τη κατάρρευση αποικίας που μαστίζει την Αμερικάνικη και Ευρωπαική μελισσοκομία κόβοντας στο μισό καποιους από τους πληθυσμούς.
Πιστεύεται ότι το παράσιτο είναι νέο και μοιάζει στον μοναδικό τρόπο που μολύνει το πληθυσμό των Bumblebee-πιθανολογώ ότι πρόκειται για την αγριομέλισσα καλούμενη μπάμπουρα-.
Eπιστήμονες επίσης περιγράφουν πως ακριβώς το παράσιτο δουλεύει, αλλά μια νέα θεωρία του καθηγητή John Hafernik απο το Σαν Φρανσίσκο αλλάζει την εικόνα για τον τρόπο που τα παράσιτα μετατρέπουν το σωματικό μηχανισμό της μέλισσας σε βαθμό που προκαλεί την εκτροπή απο τη φυσιολογική τους συμπεριφορά και θάνατο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου