L. L. Langstroth γεννήθηκε στη Φιλαδέλφια της Πενσυλβάνια.
Σαν παιδί είχε επιδείξει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την παρατήρηση και τις συνήθειες-συμπεριφορές των εντόμων ,τιμωρήθηκε μάλιστα επειδή άνοιγε τρύπες στα παντελόνια του ενώ μάθαινε όσα περισσότερα μπορούσε για τα έντομα.
Πήρε το πτυχίο του στο πανεπιστήμιο Γέηλ το 1835 με υποτροφία, μετα τις σπουδές του έγινε ιερέας στη Μασαχουσέτη το 1936.
Το 1848 έγινε διευθυντής στο "Σχολείο: της νεαρής κυρίας" στη Φιλαδέλφεια.
Εξάσκησε τη μελισσοκομία εν μέρει για να ξεφύγει απο τα σοβαρά του καθήκοντα που τον πίεζαν ανυπόφορα.
Παντρεύτηκε την Αννα Τάκερ απο τη Μασσαχουσέττη.Έκαναν τρία παιδιά όλα γεννημένα στη Μασσαχουσέττη το Τζειμς-1837- την Αννα-1841- και τη Χαριετ-1847-
η ανοιχτή -Επισκέψιμη-κυψέλη ξαναεφευρέθηκε - υπήρχε ήδη σαν ανάστομο υψέλι στη Αττική την κλασσική εποχή σε αυτό στηρίχτηκε η κυψέλη τοπ μπαρ- στην Ελβετία το 1789 απο τον Φρανσις Χαμπερ,- Francis Huber-ήταν μια πλήρως κινητών πλαισίων κυψέλη,αλλα είχε σταθερά αναρτημένα τα πλαίσια πάνω στο σώμα-κουτί της κυψέλης και εξετάζοταν σαν σελίδες βιβλίου.
Ο Λάνγκστροθ αναγνωρίζοντας την συνεισφορά του Χάμπερ έλεγε Η χρήση της κυψέλης Χάμπερ με ικανοποιούσε, αυτή με τις απαρραίτητες προφυλλάξεις και χειρισμούς του πληθυσμού μπορούσε χωρίς να ερεθίζει τις μέλισσες να γίνει ικανή να αναπτυχθεί η αποικία αυτών των εντόμων σε εκπληκτικό επίπεδο.
Χωρίς τη γνώση αυτών των δεδομένων θα έπρεπε να ανακαλύψω μια κυψέλη που να επιτρέπει την απόσυρση των κόμβων -πλαισίων και ορόφων-επίσης επικίνδυνη για πρακτική χρήση.(Langstroth on the Honey-Bee, 1860)
Στην Ευρώπη οι Ιαν Ντζιερζον Jan Dzierżon και Αυγουστος Βον Μπερλεψχ August von Berlepsch είχαν επικεντρωθεί στην ανοιγόμενη απο το πλάι κυψέλη-όπως η σύγχρονη Αργώ-Στο μεταξύ ο λεγόμενος χώρος μεταξύ των πλαισίων ανακαλύφτηκε και ανακοινώθηκε απο τον Μπέρλεψχ απο το 1845-1848 στην μελέτη του (Bienen-Zeitung, May 1852).Αυτό σημαίνει ότι η σωστή απόσταση μεταξύ των πλαισίων που επιτρέπει την απρόσκοπτη εργασία χωρίς σπατάλη θερμότητος ήταν ήδη γνωστή εδώ στην Ευρώπη.
Ο Λανγσκτροθ έγινε πρωτοπόρος εφαρμοζοντας στη μελισσοκομική εργασία χρησιμοποιώντας στην κυψέλη του που άνοιγε απο πάνω το διάστημα της μέλισσας.
Το καλοκαίρι του 1851 βρήκε ότι αφήνοντας περιθώρια τόσο ανάμεσα στα πλαίσια όσο και ανάμεσα στα πλαίσια και τις πλευρές και οροφη και δάπεδο της κυψέλης γινόταν εφικτό να αποσύρει απρόσκοπτα αργότερα τα πλαίσια που κανονικά θα ήταν κολλημένα με προπολη κάνοντας τον αποχωρισμό κάθε πλαισίου επικίνδυνο για ζημιές και σχεδόν αδύνατο κάποιες φορές.
Αργότερα είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει τα ανεξάρτητα πλαίσια εύκολα αποσπώμενα.Βρήκε ότι αν άφηνε ένα μικρό χώρο μικρότερο απο 6,4 μμ μεταξύ των πλαισίων ή μεταξύ των πλαισίων και των πλευρών του σώματος της κυψέλης οι μέλισσες κολούσαν με πρόπολη το πλαίσιο γεμίζοντας το κενό όπου μπορούσαν.Απο την άλλη αν άφηνε μεγαλύτερο χώρο περίπου 9,5μμ οι μέλισσες το κολλούσαν με κερί που είχε αντίστοιχο αποτέλεσμα.
Τον οκτώμβρη 1852 εφάρμοσε την πατέντα στην πρώτη κινητών πλαισίων κυψέλη στην Αμερική.
Ενας φίλος του επιπλοποιός απο τη Φιλαδέλφια ενθουσιώδης μελισσοκόμος έφτιαξε τις πρώτες του κυψέλες για τον ίδιο και για τον Λάγνκστροθ παραπάνω απο 100 τέτοιες κυψέλες και μετά τις πουλούσε όπου έβρισκε
Ο Λάνκστροθ ξόδεψε αρκετά χρόνια για να προστατέψει και να κατοχυρώσει την πατέντα του χωρίς επιτυχία.
Δεν πήρε ποτέ πνευματικά δικαιώματα για την εργασία του γιατί η πατέντα του ήταν εύκολα αντιγράψιμη.Η κυψέλη Λανγκστροθ είναι ακόμη και σήμερα σε κοινή χρήση έχει μαλιστα προτυποποιηθεί.
The 1885-1895 papers of Lorenzo L. Langstroth are located at the American Philosophical Society Library in Philadelphia.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου