Τετάρτη, 9 Ιουλίου 2014

Η ΓΥΡΗ ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

εργάτρια μέλισσα φορτωμένη με γύρη έτοιμη για αποθήκευση

Η Γύρη της μέλισσας αποθηκευμένη στα κελιά του γόνου για άμεση κατανάλωση από τροφούς και γόνο

Να λύσουμε καταρχήν μια σειρά παρεξηγήσεων από λανθασμένες αντιλήψεις:
1.''Οι μέλισσες απλά συλλέγουν τη γύρη των φυτών.''
Δεν είναι έτσι!
Όταν λέμε γύρη των φυτών εννοούμε τη κίτρινη ως επί το πλείστον σκόνη των λουλουδιών που υπάρχει στους στήμονες τους και αποτελούν το αρσενικό γενετικό τους υλικό, για να γονιμοποιηθεί το θηλυκό, αυτό το αρσενικό γενετικό υλικό που φέρουν οι συλλέκτες νέκταρος: μέλισσες πεταλούδες και άλλοι συλλέκτες νέκταρος  είναι κάπως σαν να λέμε το σπέρμα των φυτών που μπλέκεται στα πόδια τους όταν πάνε να μαζέψουν το νέκταρ.
Η διαδικασία της μεταφοράς της γύρης στο θηλυκό φυτό ή μέρος του φυτού στο ίδιο άνθος λέγεται επικονίαση και για τούτο χωρίς τους επικονιαστές το 99,99% των ειδών των φυτών δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν, μόνο τα κωνοφόρα και τα δημητριακά θα επιβιώσουν χωρίς επικονιαστές.

Ας θυμηθούμε όμως πως είναι το άνθος και πως λειτουργεί η επικονίαση.Όταν λέμε ''Γύρη της μέλισσας'' εννοούμε το παράγωγο με πρώτη ύλη τη γύρη των φυτών.
Η"Γύρη της μέλισσας" είναι τόσο διαφορετικό από την γύρη του φυτού όπως το μέλι είναι  διαφορετικό πράγμα σε σχέση με το νέκταρ του λουλουδιού έχει υποστεί επεξεργασία στο έπακρο.

2.Επίσης για τον πολύ κόσμο  ''οι μέλισσες τρώνε μέλι''.
Οι μέλισσες τρώνε γύρη και μέλι. Χωρίς ένα από τα δύο το μελίσσι σβήνει.

3.Για τους μελισσοκόμους η γύρη είναι κάτι σαν συμπλήρωμα διατροφής για τις μέλισσες.
Μέγα λάθος! η γύρη των μελισσών είναι το ψωμί των μελισσών είναι απαραίτητη πολύ περισσότερο από τη λειτουργία της πρωτεΐνης στην κυψέλη.
Τομή κηρήθρας γόνου που περιέχει μπαλάκια με γύρηΗ ΓΥΡΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ
Οι κόκκοι  γύρης  είναι μια πληθώρα μικροσκοπικών οργανισμών που περιέχονται στη γύρη τη γνωστή κίτρινη σκόνη του ανθήρα του λουλουδιού.
Είναι λίπανση αρσενικών γαμετών στα ανώτερα φυτά που συλλέγουν οι μέλισσες για να είναι η μόνη πηγή πρωτεϊνών, αμινοξέων, λιπιδίων, βιταμινών και μετάλλων από την κυψέλη.

Σε κανονικές συνθήκες οι μέλισσες χρησιμοποιούν τη γύρη  σε μπάλα,  για να γίνει το φρέσκο ​​ψωμί των μελισσών.
 Εργάτριες μέλισσες μεταφέρουν τη γύρη που  κολλάει στα τριχίδια των πίσω ποδιών που υπάρχουν για το λόγο αυτό προσθέτοντας νέκταρ και εκκρίσεις των σιελογόνων  (τα οποία είναι πλούσια σε ένζυμα) και πρόπολη έτσι κάθε μέλισσα συλλέκτρια καταλήγει στη κυψέλη με δυο καρβελάκια γύρη σε κάθε είσοδο της.

Όταν φτάνει η γύρη στη κυψέλη συσκευάζεται εντός των κελιών του γόνου καλυμμένο με ένα λεπτό στρώμα μελιού, σε αναερόβιο περιβάλλον στους 38 ° C.
Σε αυτές τις συνθήκες, με την παρουσία της θερμότητας και της υγρασίας, βλασταίνει η γύρη και στη συνέχεια εξέρχεται από το υλικό περιτύλιξης για να ξεκινήσει η γαλακτική ζύμωση της. Αυτή η αποθηκευμένη γύρη δέχεται  βιοχημικές αλλαγές που κάνει την οξύτητα να αυξάνεται και είναι πλέον γνωστή υπό αυτές τις συνθήκες σαν "μελισσόψωμο".

 Το ψωμί-γύρης  μετατρέπεται σε φυσικό κερί μέλισσας και οι βιοχημικές αλλαγές που σχετίζονται με αυτό, σε γενικές γραμμές έχουν τεκμηριωθεί .

Το αποτέλεσμα της μικροβιακής δράσης, η οποία εμφανίζεται κυρίως σε ζύμωση του γαλακτικού οξέος που προκαλείται από βακτήρια και ζύμες σε ενήλικες μέλισσες  είναι απαραίτητο για την κατασκευή των διαφόρων εκκρίσεων που παράγουν οι ενήλικες μέλισσες: Το βασιλικό πολτό, τα ένζυμα των σιελογόνων και το κερί, καθώς επίσης και -όντας ουσιώδη για την ανάπτυξη των αδένων του υποφάρυγγα -και στο σχηματισμό των λιπαρών φορέων που επιτρέπουν στο  να ξεχειμωνιάζουν οι μέλισσες [τα πουλοβεράκια λίπους των μελισσών δηλαδή].
Αυτό συμβαίνει στην αρχή της ενήλικης ζωής τους, πριν φύγουν από την κυψέλη για αναζήτηση τροφής.
Οι προνύμφες την τέταρτη ημέρα της ανάπτυξης αρχίζουν να τρέφονται με ψωμί των μελισσών.(Astaruskene, 1990.)

Το πρωτεϊνικό κλάσμα της γύρης περιέχει επίσης ένα μεγάλο ποσό των ενζύμων
( είναι παρόντες Όλες οι κατηγορίες ενζύμων) και ειδικότερα:
 αμυλάση, ιμβερτάση, ορισμένες φωσφατάσες, τρανσφεράσες, και ένα πλήθος από συμπαράγοντες ενζύμων, όπως η βιοτίνη, γλουταθειόνη, NAD ή ορισμένα νουκλεοτίδια.

Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η συγκέντρωση πρωτεΐνης εξαρτάται από το είδος του φυτού και τη μεταβλητότητα των ειδών. Η γύρη εκεί έχει περιεκτικότητα σε ένα λίπος 5% . Οι μέλισσες χρειάζονται ένα 5% λίπος στη διατροφή για να διατηρήσει την ισορροπία στο μεταβολισμό των λιπών που συνδέεται με τους υδατάνθρακες.

Τα ζάχαρα του μελιού μπορούν να γίνουν λίπος λόγω των εσωτερικών συμπαραγόντων που είναι παρόντες στην γύρη αρα μέλι χωρίς γύρη δεν μπορεί να χωνευτεί.

Ο ρόλος της γύρης είναι ζωτικής σημασίας. Παρέχει όλες τις φάσης του αζώτου, πλήρη σε λιπαρά, βιταμίνες, πρωτεΐνες και συμπαράγοντες.
Ατομικές ενώσεις υπεράσπισης (πεπτίδια) που συμβαίνουν στην εντερική χλωρίδα:
Μέσα στο πεπτικό σωλήνα είναι παρούσα στα τοιχώματα η εντερική χλωρίδα.
Μια σειρά από ζωντανά ευεργετικά βακτηρίδια, καλούνται  εντερική χλωρίδα.
Αυτά τα βακτήρια καταναλώνουν τα κομμάτια των θρεπτικών ουσιών που υπάρχουν, και σε αντάλλαγμα κατασκευάζουν βιταμίνες και οργανικές ενώσεις που απορροφούνται στο εντερικό επιθήλιο.

 Αν δεν υπάρχει μια καλή συλλογή της γύρης υπάρχουν προβλήματα λόγω της έλλειψης αυτών των μικροοργανισμών στο έντερο των μελισσών (όπως με μας όταν παίρνουμε αντιβιοτικά που σκοτώνουν την εντερική χλωρίδα).

Τα λίπη στην κυψέλη εκπροσωπούνται από το βασιλικό πολτό και το κερί. \
Αν δεν υπάρχει γύρη δεν υπάρχει και παραγωγή βασιλικού πολτού και κεριού.
Μέλισσες  τρώνε  υδατάνθρακες νέκταρ (80%) και γύρη (40%), και σχηματίζουν τα δύο είδη των λιπών από αυτά τα σάκχαρα: κερί  (το οποίο είναι ένα στερεό λίπος σε θερμοκρασία δωματίου) και το εσωτερικό λίπος , το οποίο συσσωρεύεται σε ορισμένα κενά κύτταρα που ονομάζονται trofocitos ή λιποκύτταρα (λιπώδης ιστός), ιδιαίτερα το φθινόπωρο.

 Για να προκύψουν αυτές οι αλλαγές  απαραίτητη  είναι η παρουσία ορισμένων βασικών συστατικών που βρίσκονται στη γύρη και άλλων λιπών τα οποία είναι ένζυμα που δρουν ως εκκινητές ... και είναι οι καταλύτες αυτών των χημικών αντιδράσεων.
Μερικά από αυτά τα λίπη δεν μπορούν να δημιουργηθούν από τις μέλισσες, και πρέπει να τα λάβουν έτοιμα στη δίαιτα τους , αυτό το είδος ουσίας  μη κατασκευάσιμη ονομάζεται βιταμίνη.
Όταν είναι άφθονη η γύρη εκτός από την αύξηση της ποιότητας των βασιλισσών των εργατριών και των κηφήνων γεννούν τα αυγά για εκτροφή πληθυσμού για αποικίες  και για να ανανεώσει βασίλισσες ώστε να  αναπαραχθούν και να πολλαπλασιαστούν.
Αν το εισόδημα σε γύρη είναι κομμένο ή  η γύρη είναι κακής ποιότητας, το πρώτο πράγμα που κόβεται είναι ο παραπάνω γόνος για σμηνουργία .
Αυτό δείχνει ότι ο πολλαπλασιασμός των αποικιών μελισσών συνδέεται άμεσα με την επαρκή παροχή  ποιότητας και ποσότητας γύρης στην κυψέλη.

Συνοψίζοντας η "γύρη των μελισσών" η γύρη δηλαδή που έχει συλλεχθεί από τις μέλισσες και έχει υποστεί ζύμωση και  έχει μετατραπεί στο "ψωμί των μελισσών", η οποία είναι η κύρια τροφή των προνυμφών των νέων και των ενηλίκων μελισσών,  είναι απαραίτητη γιατί:
Φέρνει όλο το άζωτο φάσης , πλήρες σε λιπαρά (5%), βιταμίνες, συμπαράγοντες κλπ..


ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΥΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Η γύρη των μελισσών είναι άλλο ένα προϊόν της μέλισσας τεράστιας διατροφικής σημασίας για τον άνθρωπο αφού όπως και η μέλισσα μπορεί να ζήσει με κατανάλωση μόνο μελιού και γύρης!!!.
Εφόσον δεν είναι κανείς αλλεργικός στη γύρη  και μπορεί να ανεχτεί την όξινη γεύση της μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γύρη σαν ένα άριστο συμπλήρωμα διατροφής κάνοντας το εξής απλό:
Κάθε πρωί βάζει μια κοφτή κουταλιά του γλυκού μέλι σε ένα βάζο γύρης όση γύρη κολλήσει σε αυτό αποτελεί τη ποσότητα που καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού ενός αθλούμενου ενήλικα από κάθε άποψη εκτός την θερμιδική.
Δρα σιγά σιγά σε βάθος ωρών είναι απολύτως αφομοιώσιμη και προσφέρει στον οργανισμό ότι του λείπει.
Λειτουργεί ανάλογα με το βασιλικό πολτό με τη διαφορά ότι εκείνος είναι υπερσυμπυκνωμένος και περιέχει επιπλέον ορμόνες και στοιχεία που τον καθιστούν αφροδισιακό γιατί χρειάζεται στη βασίλισσα να γεννάει κάθε μέρα αυγά δυο φορές το βάρος της.
Γεγονός που οι εργάτριες δεν το χρειάζονται αφού ούτε ζευγαρώνουν ούτε γεννάνε.

Πηγή http://coronaapicultores.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ
Το φηφιακό βιβλίο για την αριθμητική και τη γεωμετρία

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑΤΑ

Τα βασικά (37) εργαλεία (33) ΒΙΝΤΕΟ (20) έξυπνα κόλπα (18) κυψέλη (16) μελισσοκομική ιστορία (16) ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ (14) ανακοινώσεις (14) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ (13) αυτοπροστασία (12) ΚΟΦΙΝΕΛΟ (11) SKEP (10) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (10) το σύστημα μου (10) κατασκευές (9) οδηγίες (9) ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ (8) απόψεις (8) ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (7) Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ (7) ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ (7) Συσκευασίες μελιού (7) βιβλία (7) κυψελη (7) παραδοσιακή μελισσοκομία (7) Μελισσοκομική Πρακτική (6) κυψέλη άμστελ (6) περιβάλλον (6) συσκευασίες (6) το μελισσοκομείο μου (6) Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΑΝ ΕΜΠΕΥΣΗ (5) ΚΥΨΕΛΗ ΚΟΡΜΟΣ (5) βασιλικός πολτός (5) οικειακή διατροφική αυτάρκεια (5) παράξενα (5) συσκευασία (5) φυσική ζωή (5) 1.ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (4) ΓΥΡΗ (4) Γερμανική μελισσοκομεία (4) Ελληνική σοφία (4) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ (4) ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (4) ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΙΣΤΕΑΣ (4) ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (4) αποφθέγματα (4) δράσεις (4) εχθροί της μέλισσας (4) κοινωνία (4) νομικά θέματα (4) πολιτική (4) σκέψεις (4) το εργαστήρι του βασιλοτρόφου (4) ¨ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ (3) ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (3) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (3) Ελλάδα (3) ΙΣΤΟΡΙΑ (3) ΚΟΣΜΗΜΑ (3) ΚΥΨΕΛΗ ΠΟΛΗΣ (3) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ (3) Πρόσωπα της Ελληνικής μελισσοκομίας (3) ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (3) ΤΟΠΙΑ (3) ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (3) ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΗΡΗΘΡΑΣ (3) ανέκδοτο (3) βότανα (3) διεθνώς (3) ιστοσελίδες μελισσοκομίας (3) μεταλλαγμένα (3) μεταφορικό μέσο μελισσοκόμων (3) πλαστική κυψέλη (3) προιόντα (3) TOP BAR (2) ΑΝΑΣΤΟΜΗ ΚΥΨΕΛΗ (2) ΒΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ (2) ΒΟΤΑΝΑ (2) ΓΕΩΡΓΙΑ (2) ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (2) Δημήτρης Καρακούσης (2) ΕΚΘΕΣΕΙΣ (2) ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ (2) ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΗΣ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ (2) ΕΞΥΠΝΑ ΚΟΛΠΑ (2) Ηλεκτρονικό κατάστημα (2) Ημερολόγιο εμπειριών (2) ΚΗΦΗΝΑΣ (2) ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ (2) Λευκάδα (2) ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (2) ΜΕΛΙΣΣΟΚΕΡΙ (2) Μύθοι Αισώπου (2) ΝΟΜΑΔΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (2) ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (2) ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ (2) ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ (2) ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (2) ΠΡΟΠΟΛΗ (2) ΠΡΩΤΟΓΟΝΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ (2) Πρόσωπα (2) Πρόσωπα της διεθνούς μελισσοκομίας (2) ΣΥΡΜΑΤΩΜΑ ΠΛΑΙΣΙΟΥ (2) ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ (2) αλυσοπρίονο (2) βαρρόα (2) βιολογία (2) δηλητήριο μέλισσας (2) διαγωνισμοί (2) ενεργειακή αυτάρκεια (2) ενημέρωση (2) επιστήμη (2) ετήσιος απολογισμός (2) ευτράπελα (2) η μέλισσα (2) ιδιοκατασκευές (2) κοφίνια (2) κυψέλες (2) κυψέλη Αργώ (2) κυψέλη ανάστομη-τοπ μπαρ- (2) μελισσοκομική επιθεώρηση (2) νομοθεσία μελισσοκομίας (2) πλαστική κυψέλη Νικοτπλαστ (2) προμηθευτές (2) στατιστικά στοιχεία (2) τα προϊόντα μου (2) τιμές (2) τρύγος (2) υδρόμελο (2) φυλές μέλισσας (2) φυτά (2) Aσθένειες του μελισσιού (1) Huber Francois (1) Α (1) ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΑΓΡΟΤΟΣΠΙΤΟ (1) ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ (1) ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ (1) ΑΝΤΛΙΑ ΚΡΙΟΣ (1) ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ (1) ΑΣΦΑΛΕΙΑ (1) ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΚΥΨΕΛΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ (1) Αστείο (1) ΒΑΛΒΙΔΕΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ (1) ΒΑΡΕΛΙ (1) ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (1) Βαρροική ακαρίαση (1) Γ’ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ (1) ΔΙΕΘΝΩΣ (1) Διατροφή (1) ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ (1) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΦΕΣΜΟΥ ΣΕ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (1) ΕΛΙΑ (1) ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗΜΑ (1) ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (1) ΕΞΥΠΝΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ (1) ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΛΙΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ (1) ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΥΛΗΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (1) ΕΡΓΑΤΡΙΑ (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (1) ΕΧΡ (1) Επικαιρότητα (1) Εργάτης πεύκου (1) ΖΑΧΑΡΟΖΥΜΑΡΟ (1) ΖΟΜΠΥ (1) ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ (1) ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ (1) ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ (1) Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (1) Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ (1) Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ (1) Η ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΜΟΥ (1) ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ (1) ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ (1) ΘΕΡΜΟΚΥΨΕΛΗ ΒΕΕΒΟΧ (1) ΘΥΡΙΔΑ (1) Θερμοβάρ (1) ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (1) ΚΌΣΜΗΜΑ (1) ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (1) ΚΕΝΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ (1) ΚΕΡΙ (1) ΚΗΡΟΓΟΝΟΙ ΑΔΕΝΕΣ (1) ΚΟΤΕΤΣΙ (1) ΚΤΙΣΙΜΟ ΚΟΜΠ (1) ΚΥΨΕΛΗ ΚΤΙΣΤΗ (1) ΚΥΨΕΛΗ ΠΗΛΙΝΗ (1) Κωστας Χαραλάς (1) ΛΙΩΣΙΜΟ ΚΕΡΙΟΥ (1) ΜΑΚΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΒΟΣΚΕΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΦΟΡΕΙΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ (1) ΜΕΞΙΚΟ (1) ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΜΥΘΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΗΡΩΕΣ (1) ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ (1) Μανίκης (1) Μελίσσια κι άνθρωπος (1) Μελίχρυσος (1) ΝΤΑΝΤΑΝΤ (1) Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (1) Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΟΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΟΡΕΣΤΑΔΑ (1) ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (1) ΠΑΡΑΣΙΤΑ (1) ΠΗΛΙΝΑ ΣΚΕΥΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΠΗΛΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΗΛΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ ΚΑΘΕΤΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΥΨΕΛΗ APIMAYE (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΥΨΈΛΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΕΚΝΟΣΕΤ (1) ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ (1) ΠΟΤΙΣΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΏΝ ΤΕΚΝΟΣΕΤ (1) ΠΡΟΠΑΛΟΙΦΗ (1) ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ (1) ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΡΩΤΟΕΛΛΗΝΕΣ (1) Περιοδικά μελισσοκομίας (1) ΡΟΛΟΙ (1) ΣΕΡΣΕΛΟΙ (1) ΣΕΡΣΕΝΙΑ (1) ΣΙΚΕΛΙΑ (1) ΣΤΕΝΣΙΛ (1) ΣΤΟΧΟΙ (1) ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1) ΣΥΝΤΑΓΗ ΒΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ (1) ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΡΟΠΑΛΟΙΦΗΣ (1) ΣΥΣΤΗΜΑ ΖΕΝΤΕΡ (1) ΣΦΗΚΕΣ (1) ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΤΑΙΝΙΕΣ (1) ΤΑΜΠΕΛΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ (1) ΤΑΜΠΕΛΙΤΣΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΥ (1) ΤΕΧΝΗΤΗ ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑ-ΚΟΨΙΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ- (1) ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΦΕΣΜΟΥ ΣΕ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΥΛΟΥ ΚΕΡΙΟΥ ΣΕ ΠΛΑΙΣΙΟ (1) ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΣ (1) ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΑΣ (1) ΥΠΟΔΟΜΗ (1) ΥΨΕΛΙ (1) ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ (1) ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ (1) ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ (1) ΦΟΡΗΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ (1) ΦΩΛΙΑ ΠΟΥΛΙΩΝ (1) ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟ (1) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΌΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΦΟΡΤΗΓΟΥ (1) ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΚΕΡΙ (1) ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ (1) ανακαλύψεις (1) αρρώστιες (1) ασκοσφαίρωση (1) ασφάλεια (1) βαμβακίαση πεύκου (1) βασιλισσοκελιά (1) βιολογική μελισσοκομία (1) βιοποικιλοτητα και απειλές (1) γλυκά (1) διατροφικά σκάνδαλα (1) εγκλωβισμός βασίλισσας (1) εκθέσεις-συνέδρια (1) εκλογές (1) εντατική γεωρία (1) εξ (1) επίκαιρα (1) εργαστήριο μελισσοκομικό (1) η μελισσοκομία (1) η παριζιάνικη κυψέλη (1) καθαρισμός εργαλείων (1) καυσιμο νερό (1) κινηματογράφος (1) κυψέλη επίδειξης Οντάριο (1) κυψελίδιο (1) κόψιμο μελισσιού (1) μέλισσα και περιβάλλον (1) μήνας του μέλιτος (1) μελισσοκομική ορολογία (1) μελισσοκομική χλωρίδα (1) μελισσοφάγος (1) μελιτογόνα έντομα (1) μελόκρασο (1) μικρό εργαστήρι της μέλισσας (1) μινιμαλιστική κυψέλη (1) μοντέλο πρόγνωσης μελιτοεκκρίσεων (1) μύγες και μέλι (1) νέοι μελισσοκόμοι (1) νομαδική κυψέλη (1) νοσεμίαση (1) ο επιγειος παράδεισος (1) οι τροφοδότες μου (1) οικονομία (1) παράσιτα (1) πελίτι (1) πλαστική κυψέλη beehive (1) πλαστική κυψέλη Τεκνοσέτ (1) ποιότητα (1) προιόντα κυψέλης (1) σερσένι (1) σκαθάρι (1) συνταγές με μέλι (1) συνταγή ζαχαροζύμαρου (1) σφήκα (1) σύστημα Αριστέας (1) τα προϊόντα της μέλισσας (1) ταυτοποίηση (1) τιμοκατάλογος Ελληνικός (1) το εργαστήριο μου (1) τσιμεντένια κυψέλη:Μέλοικος (1) φαρμακείο σπιτιού (1) φουτουριστική κυψέλη (1) φυσική καλλιέργεια (1) φωτογραφία (1)

Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας και η δυστυχία του να μην είσαι

Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας και η δυστυχία του να μην είσαι
κάντε κλίκ για ανάγνωση του πλήρους έργου