Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

ΜΕΛΙΣΣΟΒΟΣΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ









ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ

Πολυάριθμα φυτικά είδη παράγουν νέκταρ ή μελίτωμα ή  γύρη.
Δεν είναι όμως όλα ωφέλιμα κι επομένως ενδιαφέροντα για τη μέλισσα και το μελισσοκόμο.
Ένα φυτό για να ενδιαφέρει το μελισσοκόμο πρέπει να καλύπτει πολλές απαιτήσεις:

Α.Να παράγει νέκταρ μελίτωμα ή γύρη:
Το ηράνθεμο, του οποίου το νέκταρ έχει 5% σάκχαρα δεν τραβάει τις μέλισσες.
Οι μέλισσες δεν ενδιαφέρονται για τα μελιτώματα και τη γύρη ενός μεγάλου αριθμού φυτών.

Β.Να μπορεί και να θέλει η μέλισσα να πάρει το νέκταρ το μελίτωμα ή τη γύρη: τα άνθη του κόκκινου τριφυλλιού τα επισκέπτονται μόνο οι μέλισσες που έχουν μακριά γλώσσα.
Πολλά άνθη λόγω καιρικών ή άλλων συνθηκών δεν εκκρίνουν νέκταρ το ίδιο ισχύει και για τα μελιτώματα.

Γ.Να γίνεται το νέκταρ ή το μελίτωμα καλό μέλι: Το νέκταρ της καστανιάς -το μελίτωμα- χαλάει το μέλι ποιότητας -ανθέων- που συλλέγεται ταυτόχρονα με αυτό.Επίσης το μελίτωμα του πουρναριού και της βελανιδιάς δίνει μια περίεργη έως και αποκρουστική οσμή και γεύση στο μέλι παρόλο που είναι άριστης ποιότητας βιολογικά για τη μέλισσα.

Δ.Το φυτό να είναι προσιτό στο μελισσοκομείο του ή στο μελισσοκομικό όχημα του και τις μέλισσες του:
πρέπει να πούμε πως αντίθετα από ότι πιστεύεται, μερικά καλά μελισσοκομικά φυτά στο κήπο δεν κάνουν τη διαφορά για την ακρίβεια βοηθούν απειροελάχιστα.

Χρειάζεται για κάθε κυψέλη που παράγει μέλι μια επιφάνεια με άνθη της τάξης από μερικές εκατοντάδες τετραγωνικών μέτρων μέχρι ένα στρέμμα.
Γιατί όλες οι πιο πάνω συνθήκες δεν συνδυάζονται εύκολα και δεν είναι μόνο η μέλισσα είναι και ο μελισσοκόμος που έχει προβλήματα τα οποία πρέπει να λυθούν ταυτόχρονα:

Ε.Ευκολία πρόσβασης:
εα.καταλληλότητα δρόμου-επικινδυνότητα.
Η πρόσβαση με το μελισσοκομικό όχημα μπορεί να είναι μέσω δύσβατου εδάφους όπως γίνεται στις ορεινές περιοχές με τους πολύ στενούς διαβρωμένους χωματόδρομους πάνω από γκρεμούς με γλιστερό οδόστρωμα με τα πεσμένα δέντρα ή τις κατολισθήσεις όπου οι μελισσοκόμοι πολλές φορές γλυτώνουν από του χάρου τα δόντια και με τόσο ρίσκο για μηδαμινό κέρδος.

εβ.καταλληλότητα απόστασης-έξοδο καυσίμων.
Επιπλέον τα έξοδα για να πάει κανείς τις κυψέλες του σε ένα συγκεκριμένο είδος φυτού για το νέκταρ και τη γύρη ή το μελίτωμα του μπορεί να είναι ασύμφορο:
1. λόγω απόστασης και αυξημένων μεταφορικών ή
2. ισοζυγίου κέρδους εξόδων από μεταφορικά και εργατικά

εγ. Ακαταλληλότητας χρόνου νεκταρο-έκκρισης ή μελιτο-έκκρισης.
Ο χρονικός προγραμματισμός ενίοτε δίνει τις συμφερότερες λύσεις σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες εργασίες και υποχρεώσεις του μελισσοκόμου,  λόγου χάρη τις πωλήσεις του.
Πολλοί μελισσοκόμοι πουλάνε λιανικώς μέσα στο καλοκαίρι το μέλι και τα υπόλοιπα προϊόντα τους γεγονός που τους καθιστά:
 Είτε απαγορευμένο να πάνε σε κάποιες περιοχές που έχουν τροφή οι μέλισσες αλλά δεν έχουν τουρισμό για να πουλήσουν
Είτε επιβεβλημένο να πάνε σε κάποιες άλλες όπου συνδυάζονται τα δύο πωλήσεις και μελισσοβοσκές καλοκαιρινές ή χειμωνιάτικες.

εδ.Επικίνδυνο για τις μέλισσες του λόγω υπερ-συγκέντρωσης σμηνών και διασποράς ασθενειών.

Για να επιλέξει κανείς το πρόγραμμα του πρέπει να σκεφτεί μεν τα παραπάνω για να μπορεί να επιλέξει ορθά αλλά οπωσδήποτε πρέπει να ξέρει τα παρακάτω ώστε να μπορεί διακρίνει τα χρήσιμα από τα μη χρήσιμα για τον ίδιο και τις ανάγκες του.
Η εμπειρία χιλιετηρίδων μελισσοκομίας δείχνει ότι στην Ελλάδα τα μελισσοκομικά φυτά χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες
Α.ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ
Στην κατηγορία αυτή υπάγονται τα βασικά μελιτογόνα φυτά στα οποία στηρίζεται κάθε χρόνο η βασική παραγωγή μελιού του συνόλου σχεδόν των μελισσοκόμων της Ελλάδας.
Τα φυτά αυτά είναι:
Το πεύκο, το έλατο, το θυμάρι, το βαμβάκι, η πορτοκαλιά, η λεμονιά , το φθινοπωρινό ρείκι, η βελανιδιά, ο ηλίανθος, και η καστανιά.

Β.ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ
Στην κατηγορία αυτή υπάγονται:
α.Μελιτογόνα φυτά τα οποία κάτω από ευνοικές συνθήκες καιρικές, επιτρέπουν την συλλογή μεγάλων ποσοτήτων μελιού, όπως είναι τα αγριοτρίφυλλαο πολύκομποςτο παλιούριη θρούμπητο φασκόμηλο, η σκούπα

β.Μελιτογόνα φυτά ή μικτά τοπικής σημασίας.Είναι φυτά που καλλιεργούνται ή υπάρχουν ως αυτοφυή σε συγκεκριμένες περιοχές και αποτελούν την σημαντική πηγή μελιού ή γύρης για αυτές, όπως είναι ο κρόκος Κοζάνης, η χαρουπιά Κρήτης, ο γλυκάνισος Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, η λυγαριά Λέσβου.

Γ.ΦΥΤΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΑ.
Είναι πολυάριθμα είδη φυτών η συμβολή των οποίων στην παραγωγή είναι περιορισμένη για διαφόρους λόγους.Είτε λόγω μικρής μελιτοφορίας ή λόγω μικρού πλήθους τους ή λόγω διασποράς τους δεν είναι δυνατό να εξασφαλίσουν ειδική παραγωγή. Ορισμένα από αυτά είναι αρκετά σημαντικά,όμως έχει υποτιμηθεί η αξία τους επειδή η περίοδος ανθοφορίας τους συμπίπτει με την ανάπτυξη των μελισσιών και δεν είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν.
Τα μικρότερης σημασίας μελισσοκομικά φυτά , αν αξιοποιηθούν κατάλληλα γίνονται πολύ σημαντικά, γιατί προμηθεύουν στα μελίσσια την απαραίτητη γύρη και το νέκταρ που χρειάζονται για την ανάπτυξη τους, ώστε να καταστούν παραγωγικά τον κατάλληλο χρόνο και να εκμεταλλευτούν τις μεγάλες μελιτοφορίες.



Το βασικό πέρα από τη γνώση για το ποια είναι τα φυτά είναι ενδιαφέροντα είναι επίσης τα χαρακτηριστικά της νεκταρο-έκκρισης τους και οι τοποθεσίες συγκέντρωσης τους.

Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες διαμόρφωσαν στον Ελλαδικό χώρο ζώνες μελισσοκομικής βλάστησης, που ξεχωρίζουν για την παραγωγή μελιού πολύ καλής ποιότητας\.

1.Η ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΘΥΜΑΡΙΟΥ Κ ΤΩΝ ΦΡΥΓΑΝΩΝ
η ζώνη του θυμαριού και των άλλων μελισσοκομικών φρυγάνων: θρούμπη φασκόμηλο σπαράγγι μικροί θάμνοι ερείκης, περιλαμβάνει άγονες και ξηρές περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας, τις Κυκλάδες, τα Κύθηρα, την Κάλυμνο και τα μικρότερα νησιά της Δωδεκανήσου, τη Λήμνο και άλλα νησιά του Αιγαίου.

θυμάρι
Παρατηρείται ανθοφορία ετήσιων φυτών νωρίς την άνοιξη μέχρι το Μάιο αλλά και αργά το φθινόπωρο.


Η ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΘΥΜΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΥΚΟΥ
Η ζώνη όπου συνδυάζονται τα δύο κυρίαρχα μελισσοκομικά φυτά της χώρας μας αντιστοιχεί στη θερμότερη και ξηρότερη περιοχή της Ελλάδας.
Πρόκειται για μια συνεχή λωρίδα κατά μήκος των ακτών της  νοτιοδυτικής Ελλάδας στα νησιά του Ιονίου εκτείνεται κατα μήκος των ακτών της νοτιοανατολικής Ελλάδας, στα νησιά του νοτιαοανατολικού Αιγαίου και στην Κρήτη.
Στη ζώνη αυτή ευδοκιμούν κυρίως μελισσοκομικά φρύγανα όπως το θυμάρι η θρούμπη το φασκόμηλο κλπ καθώς και ορισμένοι θερμόβιοι αείφυλλοι σκληρόφυλλοι θάμνοι όπως το αγκάθια αλλά και τα φθινοπωρινά ρείκια και μελιτογόνα δέντρα όπως η χαλέπιος πεύκη και η τραχεία πεύκη, η χαρουπιά, το αρμυρίκι.Την άνοιξη και το φθινόπωρο υπάρχει έντονη ανθοφορία ετήσιων φυτών.

Η ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΛΑΤΟΥ

Η ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΠΟΑΣ ΚΑΙ ΘΑΜΝΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΩΝ

Η ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΠΕΥΚΟΥ


Δεντρολίβανο rosemary


λεβάντα



Αγιόκλημα Lonicera etrusca




Σφερδούκλι ΑσφόδελοςAsphodelus luteus 

Βασιλικός Ocimum basilicum



Μπουράτσινο
 Borago officinalis Βοράγκο



Τάτουλας 
Datura stramoniumΔατούρα



Δάφνη Laurus nobilis



Δρακοντιά Arum maculatum



Γαλατσίδα Eyphorbia Εspουφόρμπια

Ψίλιθρο
Inula viscosaΊνουλα



Βούκισος
Cistus creticusΚίστος



Λυγαριά
Vitex agnus castus



Μαντζουράνα
Origanum majorana



Μάραθος
Foeniculum vulgarae



Μελισσόχορτο
Melissa officinalis



Φλισκούνι
Menta pulegiumΜέντα



Παπαρούνα
ΜήκωνPapaver rhoeas



Μολόχα
 Malva silvestris



Νιγκέλα Nigella damascena

Πεντάνευρο 
Plantago lanceolata



Περιπλοκάδα
Convolvulus arvensis



Ραδίκι Cichorium intybus



Ρίγανη Origanum heracleoticum



Σπάρτο Spartium junceum



Υπερικό Hypericum perforatum



Χαμομήλι Matricaria chamomilla



Ψωραλέα Psoralea bituminosa



πεύκο pinus halepensis
το πεύκο θεωρείται από τους ειδήμονες το σημαντικότερο μελισσοκομικό φυτό της Ελλάδος επειδή όπως θα δούμε και παρακάτω μας δίνει το 60% του μελιού στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα βρίσκουμε 8 είδη πεύκου που είναι αυτοφυή.
  • Το κοινό πεύκο επιστ. P.halepensis, γνωστό με την ονομασία Χαλέπιος Πεύκη. Βρίσκεται στη ΚρήτηΣτερεά ΕλλάδαΕύβοια, στα Νησιά του Αιγαίου, στη Χαλκιδική, στα νησιά του Ιονίου, σχηματίζοντας δάση. Αναπτύσσεται σε χαμηλό υψόμετρο, μέχρι 1000 μέτρα. Προτιμά τις ξερές και ζεστές περιοχές και τα ασβεστολιθικά εδάφη που δεν συγκρατούν υγρασία. Από το δέντρο αυτό συλλέγεται το ρετσίνι , που προστίθεται στο κρασί για τη δημιουργία της γνωστής ρετσίνας. Το ξύλο του είναι μέτριας ποιότητας. Ο βλαστός του χρησιμοποιείται στη βυρσοδεψία.

Μαυρόπευκο
  • Το μαυρόπευκο επιστ. Μαύρη πεύκη - P.nigra, ψηλό δέντρο που φτάνει σε ύψος και τα 45 μέτρα. Τα κουκουνάρια του είναι μικρά και οι βελόνες του μετρίου μεγέθους. Βρίσκεται σε δάση στην οροσειρά της Πίνδου, στα βουνά της Μακεδονίας, ενώ λίγα υπάρχουν και στα βουνά της Κρήτης και της Λέσβου. Το ξύλο του έχει ερυθρωπό χρώμα εσωτερικά, είναι καλής ποιότητας, χρησιμοποιείται στις οικοδομές, στη ναυπηγική και σαν στύλος στήριξης καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

Δασόπευκο
  • Το δασόπευκο ή λιάχα επιστ. Δασική πεύκη - P.sylvestris, με κιτρινοκόκκινο φλοιό, μεγάλο ύψος που φτάνει και τα 50 μέτρα. Τα κουκουνάρια του είναι μικρά και ωοειδή, χρώματος γκριζοκάστανου. Ο κορμός του ίσιος με μεγάλες ρωγμές. Βρίσκεται σε μερικά όρη της βορείου Ελλάδας και όταν είναι γέρικο γυμνώνεται αφήνοντας μία τούφα στη κορυφή του. Το ξύλο του είναι γνωστό με την ονομασία κόκκινη ξυλεία, ερυθρωπό εσωτερικά και σκληρό, και χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για τη παρασκευή ξυλοπολτού για χαρτί, στις οικοδομικές κατασκευές και στη ναυπηγική.
  • Το βουνόπευκο, μικρό με λεπτό ίσιο κορμό, μικρά κουκουνάρια, βρίσκεται σε περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας σε υψόμετρο μέχρι 2000 μέτρα.
  • Το Θασίτικο πεύκο επιστ. Τραχεία πεύκη - P.brutia,που μοιάζει με το κοινό, έχει μεγαλύτερο όγκο και ύψος από αυτό, σκληρές και χοντρές βελόνες. Υπάρχει σε νησιά του Αιγαίου, τη Χαλκιδική και τη Μικρά Ασία.
  • Το Μακεδονίτικο ή Βαλκανικό πεύκο επιστ. P.peuce,που είναι χαμηλό και θαμνώδες, βρίσκεται σπάνια στην Ελλάδα και κυρίως φύεται στην Αλβανία και Βουλγαρία.


κουκουναριά
  • Η κουκουναριά ή ήμερο πεύκο επιστ. P.pinea, είναι πυκνό, ψηλό και σχηματίζει "ομπρέλα". Τα κουκουνάρια του είναι μεγάλα, με μεγάλα σκληρά σπόρια. Φύεται σε παραθαλάσσιες ή πεδινές περιοχές, κυρίως στις Σποράδες αλλά και στη Χαλκιδική, Στερεά και Πελοπόννησο. Απαντά επίσης στις περισσότερες περιοχές της Μεσογείου. Το ξύλο του χρησιμοποιείται σαν στρογγυλή ξυλεία και παραγωγή σανιδωμάτων (παρκέ). Τα σπόρια του , γνωστά και αυτά με την ονομασία κουκουνάρια, χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.
  • Τέλος το ρόμπολο ή λευκόδερμο επιστ. P.leucodermis, με σταχτίλευκο φλοιό, ενώ οι βελόνες του σχηματίζουν τούφες στις άκρες των κλαδιών. Ο κορμός είναι χοντρός και ίσιος, το ίδιο και τα κλαδιά. Βρίσκεται σε πετρώδη και ορεινά εδάφη στη Βόρεια Ελλάδα. Εξαιτίας του αρωματικού του ξύλου είναι ιδανικό για την κατασκευή βαρελιών. Χρησιμοποιείται επίσης στην κατασκευή διαφόρων εργαλείων γιατί δεν σαπίζει.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
''ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ''
  ΒΑΣΙΛΗ ΛΙΑΚΟΥ ΤΟΜΟΙ Α,Β ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2005

''ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ''
ΠΙΕΡ ΖΑΝ ΠΡΟΣΤ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΙΧΑΛΟΥ,ΑΘΗΝΑ 1980

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Copyright © 2005
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λευκάδας
- Ν.Ε.Τ.Π. Ν. Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ
Το φηφιακό βιβλίο για την αριθμητική και τη γεωμετρία

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑΤΑ

Τα βασικά (36) εργαλεία (33) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ (23) ΒΙΝΤΕΟ (20) έξυπνα κόλπα (18) κυψέλη (16) μελισσοκομική ιστορία (16) ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ (15) ανακοινώσεις (14) αυτοπροστασία (12) ΚΟΦΙΝΕΛΟ (11) SKEP (10) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (10) το σύστημα μου (10) κατασκευές (9) οδηγίες (9) ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ (8) απόψεις (8) ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (7) Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ (7) ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ (7) Συσκευασίες μελιού (7) βιβλία (7) κυψελη (7) παραδοσιακή μελισσοκομία (7) Μελισσοκομική Πρακτική (6) κυψέλη άμστελ (6) περιβάλλον (6) συσκευασίες (6) το μελισσοκομείο μου (6) Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΑΝ ΕΜΠΕΥΣΗ (5) ΚΥΨΕΛΗ ΚΟΡΜΟΣ (5) βασιλικός πολτός (5) οικειακή διατροφική αυτάρκεια (5) παράξενα (5) συσκευασία (5) φυσική ζωή (5) 1.ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (4) ΓΥΡΗ (4) Γερμανική μελισσοκομεία (4) Ελληνική σοφία (4) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ (4) ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (4) ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΙΣΤΕΑΣ (4) ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (4) αποφθέγματα (4) δράσεις (4) εχθροί της μέλισσας (4) κοινωνία (4) νομικά θέματα (4) πολιτική (4) σκέψεις (4) το εργαστήρι του βασιλοτρόφου (4) ¨ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ (3) ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (3) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (3) Ελλάδα (3) ΙΣΤΟΡΙΑ (3) ΚΟΣΜΗΜΑ (3) ΚΥΨΕΛΗ ΠΟΛΗΣ (3) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ (3) ΠΡΟΠΟΛΗ (3) Πρόσωπα της Ελληνικής μελισσοκομίας (3) ΤΟΠΙΑ (3) ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (3) ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΗΡΗΘΡΑΣ (3) ανέκδοτο (3) βότανα (3) διεθνώς (3) ιστοσελίδες μελισσοκομίας (3) μεταλλαγμένα (3) μεταφορικό μέσο μελισσοκόμων (3) πλαστική κυψέλη (3) προιόντα (3) TOP BAR (2) ΑΝΑΣΤΟΜΗ ΚΥΨΕΛΗ (2) ΒΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ (2) ΒΟΤΑΝΑ (2) ΓΕΩΡΓΙΑ (2) ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (2) Δημήτρης Καρακούσης (2) ΕΚΘΕΣΕΙΣ (2) ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ (2) ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΗΣ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ (2) ΕΞΥΠΝΑ ΚΟΛΠΑ (2) Ηλεκτρονικό κατάστημα (2) Ημερολόγιο εμπειριών (2) ΚΗΦΗΝΑΣ (2) ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ (2) Λευκάδα (2) ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (2) ΜΕΛΙΣΣΟΚΕΡΙ (2) Μύθοι Αισώπου (2) ΝΟΜΑΔΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (2) ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (2) ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ (2) ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ (2) ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (2) ΠΡΩΤΟΓΟΝΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ (2) Πρόσωπα (2) Πρόσωπα της διεθνούς μελισσοκομίας (2) ΣΥΡΜΑΤΩΜΑ ΠΛΑΙΣΙΟΥ (2) ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (2) ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ (2) ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ (2) αλυσοπρίονο (2) βαρρόα (2) βιολογία (2) δηλητήριο μέλισσας (2) διαγωνισμοί (2) ενεργειακή αυτάρκεια (2) ενημέρωση (2) επιστήμη (2) ετήσιος απολογισμός (2) ευτράπελα (2) η μέλισσα (2) ιδιοκατασκευές (2) κοφίνια (2) κυψέλες (2) κυψέλη Αργώ (2) κυψέλη ανάστομη-τοπ μπαρ- (2) μελισσοκομική επιθεώρηση (2) νομοθεσία μελισσοκομίας (2) πλαστική κυψέλη Νικοτπλαστ (2) προμηθευτές (2) στατιστικά στοιχεία (2) τα προϊόντα μου (2) τιμές (2) τρύγος (2) υδρόμελο (2) φυλές μέλισσας (2) φυτά (2) Aσθένειες του μελισσιού (1) Huber Francois (1) Α (1) ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΑΓΡΟΤΟΣΠΙΤΟ (1) ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ (1) ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ (1) ΑΝΤΛΙΑ ΚΡΙΟΣ (1) ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ (1) ΑΣΦΑΛΕΙΑ (1) ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΚΥΨΕΛΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ (1) Αστείο (1) ΒΑΛΒΙΔΕΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ (1) ΒΑΡΕΛΙ (1) ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (1) Βαρροική ακαρίαση (1) Γ’ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ (1) ΔΙΕΘΝΩΣ (1) Διατροφή (1) ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ (1) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΦΕΣΜΟΥ ΣΕ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (1) ΕΛΙΑ (1) ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗΜΑ (1) ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (1) ΕΞΥΠΝΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ (1) ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΛΙΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ (1) ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΥΛΗΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (1) ΕΡΓΑΤΡΙΑ (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (1) ΕΧΡ (1) Επικαιρότητα (1) Εργάτης πεύκου (1) ΖΑΧΑΡΟΖΥΜΑΡΟ (1) ΖΟΜΠΥ (1) ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ (1) ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ (1) ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ (1) Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (1) Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ (1) Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ (1) Η ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΜΟΥ (1) ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ (1) ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ (1) ΘΕΡΜΟΚΥΨΕΛΗ ΒΕΕΒΟΧ (1) ΘΥΡΙΔΑ (1) Θερμοβάρ (1) ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (1) ΚΌΣΜΗΜΑ (1) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (1) ΚΕΝΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ (1) ΚΕΡΙ (1) ΚΗΡΟΓΟΝΟΙ ΑΔΕΝΕΣ (1) ΚΟΤΕΤΣΙ (1) ΚΤΙΣΙΜΟ ΚΟΜΠ (1) ΚΥΨΕΛΗ ΚΤΙΣΤΗ (1) ΚΥΨΕΛΗ ΠΗΛΙΝΗ (1) Κωστας Χαραλάς (1) ΛΙΩΣΙΜΟ ΚΕΡΙΟΥ (1) ΜΑΚΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΒΟΣΚΕΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΦΟΡΕΙΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΙΟΥΛΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΜΑΡΤΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ (1) ΜΕΞΙΚΟ (1) ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΜΥΘΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΗΡΩΕΣ (1) ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ (1) Μανίκης (1) Μελίσσια κι άνθρωπος (1) Μελίχρυσος (1) ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΝΤΑΝΤΑΝΤ (1) Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (1) Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΟΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΟΡΕΣΤΑΔΑ (1) ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (1) ΠΑΡΑΣΙΤΑ (1) ΠΗΛΙΝΑ ΣΚΕΥΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΠΗΛΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΗΛΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ ΚΑΘΕΤΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΥΨΕΛΗ APIMAYE (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΥΨΈΛΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΕΚΝΟΣΕΤ (1) ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ (1) ΠΟΤΙΣΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΏΝ ΤΕΚΝΟΣΕΤ (1) ΠΡΟΠΑΛΟΙΦΗ (1) ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ (1) ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΡΩΤΟΕΛΛΗΝΕΣ (1) Περιοδικά μελισσοκομίας (1) ΡΟΛΟΙ (1) ΣΕΡΣΕΛΟΙ (1) ΣΕΡΣΕΝΙΑ (1) ΣΙΚΕΛΙΑ (1) ΣΤΕΝΣΙΛ (1) ΣΤΟΧΟΙ (1) ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1) ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ (1) ΣΥΝΤΑΓΗ ΒΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ (1) ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΡΟΠΑΛΟΙΦΗΣ (1) ΣΥΣΤΗΜΑ ΖΕΝΤΕΡ (1) ΣΦΗΚΕΣ (1) ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΤΑΙΝΙΕΣ (1) ΤΑΜΠΕΛΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ (1) ΤΑΜΠΕΛΙΤΣΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΥ (1) ΤΕΧΝΗΤΗ ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑ-ΚΟΨΙΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ- (1) ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΦΕΣΜΟΥ ΣΕ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΥΛΟΥ ΚΕΡΙΟΥ ΣΕ ΠΛΑΙΣΙΟ (1) ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΣ (1) ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΑΣ (1) ΥΠΟΔΟΜΗ (1) ΥΨΕΛΙ (1) ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ (1) ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ (1) ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ (1) ΦΟΡΗΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ (1) ΦΩΛΙΑ ΠΟΥΛΙΩΝ (1) ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟ (1) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΌΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΦΟΡΤΗΓΟΥ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ (1) ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΚΕΡΙ (1) ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ (1) ανακαλύψεις (1) αρρώστιες (1) ασκοσφαίρωση (1) ασφάλεια (1) βαμβακίαση πεύκου (1) βασιλισσοκελιά (1) βιολογική μελισσοκομία (1) βιοποικιλοτητα και απειλές (1) γλυκά (1) διατροφικά σκάνδαλα (1) εγκλωβισμός βασίλισσας (1) εκθέσεις-συνέδρια (1) εκλογές (1) εντατική γεωρία (1) εξ (1) επίκαιρα (1) εργαστήριο μελισσοκομικό (1) η μελισσοκομία (1) η παριζιάνικη κυψέλη (1) καθαρισμός εργαλείων (1) καυσιμο νερό (1) κινηματογράφος (1) κυψέλη επίδειξης Οντάριο (1) κυψελίδιο (1) κόψιμο μελισσιού (1) μέλισσα και περιβάλλον (1) μήνας του μέλιτος (1) μελισσοκομική ορολογία (1) μελισσοκομική χλωρίδα (1) μελισσοφάγος (1) μελιτογόνα έντομα (1) μελόκρασο (1) μικρό εργαστήρι της μέλισσας (1) μινιμαλιστική κυψέλη (1) μοντέλο πρόγνωσης μελιτοεκκρίσεων (1) μύγες και μέλι (1) νέοι μελισσοκόμοι (1) νομαδική κυψέλη (1) νοσεμίαση (1) ο επιγειος παράδεισος (1) οι τροφοδότες μου (1) οικονομία (1) παράσιτα (1) πελίτι (1) πλαστική κυψέλη beehive (1) πλαστική κυψέλη Τεκνοσέτ (1) ποιότητα (1) προιόντα κυψέλης (1) σερσένι (1) σκαθάρι (1) συνταγές με μέλι (1) συνταγή ζαχαροζύμαρου (1) σφήκα (1) σύστημα Αριστέας (1) τα προϊόντα της μέλισσας (1) ταυτοποίηση (1) τιμοκατάλογος Ελληνικός (1) το εργαστήριο μου (1) τσιμεντένια κυψέλη:Μέλοικος (1) φαρμακείο σπιτιού (1) φουτουριστική κυψέλη (1) φυσική καλλιέργεια (1) φωτογραφία (1)

Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας και η δυστυχία του να μην είσαι

Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας και η δυστυχία του να μην είσαι
κάντε κλίκ για ανάγνωση του πλήρους έργου