Μεταφορά στην Αμερική κυψελών επικονίασης καλλιεργειών
Μεταφορά στην Ευρώπη κυψελών για δασικές ανθοφορίες και μελιττοφορίες
Οι διαφορές στην εντατικοποίηση-ποσοτικοποίηση της παραγωγής μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής είναι εμφανείς όπως και τα αποτελέσματα τόσο στην ποσότητα παραγωγής όσο και στην ποιότητα μελιού και μελισσοκομικών προϊόντων.
Στην Αμερική οι μέλισσες χρησιμοποιούνται από τεράστιο πλήθος ''μελισσοκόμων'' ως εργαλεία αναλώσιμα για την επικονίαση και γονιμοποίηση των απέραντων μονοκαλλιεργειών, πολλές φορές μάλιστα γενετικά τροποποιημένων ή τοξικών λόγω ραντισμών, γεγονός που εξασθενίζει και αποδεκατίζει τα μελίσσια και κάνει τα προϊόντα τους ακατάλληλα για κατανάλωση και χρήση.
Στην Ευρώπη αυτή η μέθοδος μεταχείρισης των μελισσών δεν έχει βρει μεγάλη εφαρμογή, ακόμη και σε έντονα βιομηχανοποιημένες αγροτικές παραγωγές οι οποίες ωστόσο στηρίζονται στους διαθέσιμους φυσικούς επικονιαστές και οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες είναι απαγορευμένες στη συντριπτική τους πλειοψηφία [που τείνει να γίνει παντελής].
Επιπλέον οι Ευρωπαίοι βλέποντας τα τεράστια πλήθη μελισσοσμηνών θαυμάζουν τη τεράστια δημιουργική δυνατότητα των συναδέλφων τους Αμερικάνων μελισσοκόμων που όμως εντέλει δεν είναι τέτοια αλλά αντιθέτως καταντάει καταστροφική διαστρέβλωση της μελισσοκομίας σε μελισσο-φονία μεγάλης κλίμακας.
Όταν λοιπόν οι μελισσοκόμοι -όπως και οι υπόλοιποι κτηνοτρόφοι παρατηρώ- βλέπουν το ζωικό τους κεφάλαιο ως αναλώσιμο εργαλείο προσπορισμού κέρδους, γεννιούνται παράπλευρες καταστάσεις περίεργες, απότοκα βαρβαρότητας όπως το σύνδρομο κατάρρευσης κυψέλης, η τοξικότητα του μελιού και των λοιπών προϊόντων κυψέλης και εντέλει το κόστος της ίασης να γίνεται μακροπρόθεσμα πολλαπλάσιο της υποτιθέμενης κερδοφορίας βραχυπρόθεσμα και ενίοτε χωρίς δυνατότητα αναστροφής της κατάστασης.
Δεν ισχυρίζομαι προφανώς ότι στην Αμερική γίνεται μόνο έτσι και στην Ευρώπη μόνο αλλιώς αλλά μιλάω για την επικράτηση νοοτροπιών.
Γνωρίζω πως στην Αμερική υπάρχουν έντονα δραστηριοποιημένοι οικολογικά μελισσοκόμοι με προϊόντα ποιότητας και τα σχετικά διατηρώντας με μεγάλη επιμονή, την ποιότητα και το μεράκι της μελισσοκομίας ως κόρη οφθαλμού.
Η τεράστια διαφορά νοοτροπίας μεταξύ του μεγάλου πλήθους μελισσοκόμων που λειτουργούν ως δήμιοι μελισσιών [σε συνεργασία με τους βιομηχάνους καλλιεργητές και κτηνοτρόφους που λειτουργούν επίσης ως δήμιοι ανθρώπων με τα προϊόντα τους] και των μελισσοκόμων που καταλαβαίνουν πόσο λάθος είναι και πόση ζημιά γίνεται σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο αλλά και στους καταναλωτές , καταδεικνύει πως λειτουργεί υπέρ των αισχροκερδών η κατάσταση στην Αμερική και στην Ευρώπη υπάρχει μια τάση διαφοροποίησης από αυτή.
Επισημαίνω το γεγονός επειδή υπάρχει μια στοχοποίηση της αγοράς της Ευρώπης εκ μέρους των αισχροκερδών και των πολυεθνικών που τους υποστηρίζουν για επέκταση τους στην αγορά της Ευρώπης μέσω διακρατικών συμφωνιών εμπορίου τροφίμων.
Αντίστοιχα θέματα μελισσοκομικής νοοτροπίας ισχύει για την παραγωγή βασιλικού πολτού και την εμπορευματοποίηση του στην Ευρώπη και μάλιστα στην Ελλάδα.
Οι μελισσοκόμοι που κάνουν τη συλλογή του βασιλικού πολτού δεν αναρωτιούνται πως νοιώθουν αυτά τα πλάσματα που τους καταστρέφουν τους απογόνους με τόση αδιαφορία χάριν κέρδους;
Δεν αναρωτιούνται πως θα μπορούσε να γίνει η συλλογή με τέτοιο τρόπο ώστε και τον βασιλικό πολτό να μαζεύουν και τη νέα βασίλισσα να μην καταστρέφουν αλλά αντιθέτως να την αφήνουν να ολοκληρωθεί και να ζήσει;
Κι αυτό κέρδος θα φέρει εξάλλου, μέσα από δημιουργία όμως.
Μήπως πρέπει να σκεφτούμε λίγο για το τι κάνουμε και πως;
Είναι δυνατόν να λέμε πως αγαπάμε τις μέλισσες και μετά να κάνουμε μια γενοκτονία των τέκνων τους κάθε μέρα κάθε εβδομάδα για μήνες επί σειρά ετών;
Στο κάτω κάτω της γραφής αν κάθε τέτοια υποδεέστερη βασίλισσα αποπερατωθεί σε μικρά αδύναμα μελίσσια και δοθεί σε αυτό το μελίσσι για να λειτουργήσει με πολλαπλές βασίλισσες δεν θα δώσει εξαιρετικά πολυάριθμα σμήνη τεράστιας δυναμικότητας και αποτελεσματικότατα στη συλλογή που θα δίνουν ακόμη περισσότερο βασιλικό πολτό;
Μήπως πρέπει να θεμελιώσουμε τη παραγωγή του βασιλικού πολτού στη διάσωση κι όχι στην απόρριψη της νέας βασίλισσας, ώστε να ενισχύονται τα μελίσσια που αδυνατίζουν κι εξαντλούνται από τη διαδικασία αυτή;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου