Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ 40 ΚΙΛΑ ΑΝΑ ΜΕΛΙΣΣΙ


Πολλές φορές το περιτύλιγμα κλέβει τη παράσταση, άλλες φορές πάλι ένας γαργαλιστικός τίτλος, μια τραβηκτική εικόνα.

Όσοι μπήκατε να διαβάσετε το άρθρο που ακολουθεί στην ουσία σας κέντρισε το ενδιαφέρον ο τίτλος και η εικόνα, είναι ακριβώς το ίδιο άρθρο που είχα βάλει για τα μυστικά της μελισσοκομίας στη Φινλανδία που πετυχαίνει σαν μέσο όρο το νούμερο 40 κιλά μέλι ανά κυψέλη που αναφέρει ο τίτλος αλλά μαζί με εμένα το διαβάσατε αντί για 100 άτομα όπως συνήθως, μόνο εννιά μαζί με μένα να σας ευχαριστήσω έναν έναν όταν σας μάθω...
Έμεινα έκπληκτος αρχικά και λέω τόσο χάλια ήταν; 
Το διαβάζω ξανά και ξανά κι όμως το βρίσκω και πάλι αξιόλογο για τούτο λέω θα επιμείνω με το ζόρι.
Βέβαια αναρωτιέμαι γιατί; και μπαίνω λίγο στη θέση του μέσου αναγνώστη μου για να καταλάβω τι γίνεται.
Δεν το ξέρω ακόμη θετικά -παρακαλώ διαφωτίστε με αν μπορείτε-, αλλά υποψιάζομαι ότι έχει να κάνει με τον επικοινωνιακό πόλεμο που έχουμε δεχτεί μαζί με την απίστευτη λάσπη και  χλεύη και τη πικρή χολή όλων των εφημερίδων και τηλεοπτικών δικτύων των βορειοευρωπαίων. Θυμόμαστε ακόμη και θα θυμόμαστε για όσο ζούμε τα PIGS και όλες εκείνες τις εξυπνάδες όταν εμείς βρισκόμασταν στη γωνία όλοι τους χτυπούσαν ύπουλα και καίρια στο φιλότιμο μας και τώρα δικαιολογημένα δε θέλουμε να τους βλέπουμε ούτε ζωγραφιστούς, πόσο μάλλον να μάθουμε για το πως κερδίζουν σε ένα τομέα που το κατέχουμε πολλές χιλιετηρίδες.
Το κατάλαβα όταν είδα να νικάει η Γερμανία τη Βραζιλία πόσο πολύ και πόσο βαθιά τους έχω μισήσει και πόσο όλοι αυτοί οι καραγκιόζηδες εκεί πάνω με κάνουν να τους σιχαίνομαι.

 Ισχύει προφανώς και για μένα αλλά οφείλω να δω πίσω από τη κατάσταση αυτή όλους εκείνους -μερικούς από τους οποίους γνωρίζω προσωπικά και εκτιμώ- που μας υποστήριξαν και μας βοήθησαν, από αυτές τις χώρες επίσης.Όπως αυτοί που δίνουν στοιχεία για τη μελισσοκομία τους και τα εργαλεία τους σε ανταγωνιστές τους. Τους καλούς φίλους της Ελλάδας που δεν αφήνουν τους κάφρους της χώρας τους να κάνουν ότι θέλουν και ξέρουμε καλά τι θέλουν.
Τους ευχαριστώ προσωπικά και δημόσια καιρό τώρα, αυτό το άρθρο τους το αφιερώνω γιατί είναι δουλευταράδες και ξέρουν να εκτιμούν το φιλότιμο.

Ας περάσουμε στην ουσία, το άρθρο αυτό δεν είναι διαφημιστικό ούτε της Φινλανδίας, ούτε της εταιρίας Paradise, oύτε της θερμοκυψέλης Βeebox, 
αλλά της μεθόδου να είναι κανείς εξαιρετικά παραγωγικός μελισσοκόμος.

Όλα τα εργαλεία που θα δείτε υπάρχουν κι εδώ διατίθενται από Ελληνικές εταιρείες κατασκευής και στην ίδια ή και καλύτερη ποιότητα με χαμηλότερη τιμή.
Απλά ο μελισσοκομικός κόσμος δεν έχει δοκιμάσει επαρκώς αυτή τη τεχνολογία που του λύνει τα χέρια έστω και  από περιέργεια.
Εδώ έρχεται το ιστολόγιο και τα περιοδικά και τα βιβλία να προτείνουν

Θα μου πείτε και καλά ήρθες εσύ ο ξύπνιος να μας σώσεις; 
Η απολύτως μετριόφρων απάντηση είναι...Εννοείται πως ΝΑΙ!
Αφού δεν μπορώ να σώσω τον εαυτό  μου ας σώσω εσάς...
Γιατί εγώ είμαι από κείνους που κακώς -λόγω έλλειψης εργασίας αυτό το καιρό- αλλά έχω το χρόνο και να ψάξω και να δοκιμάσω αυτά που εσείς δεν μπορείτε γιατί δεν σας αφήνουν οι μέλισσες αφού σας τσιμπάνε.

Είχα την τύχη να ασχοληθώ με το σχεδιασμό για πλάκα,-για σκεφτείτε πόσες τέτοιες πλάκες κάνατε τελευταία;- ενός είδους ιδιοκατασκευής της πλαστικής κυψέλης απο τελάρα μπύρας Αμστελ.

ΕΙΔΑ ΛΟΙΠΟΝ ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΑΣΙΝ ΤΙ ΣΟΒΑΡΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ ΜΕ ΔΙΑΤΟΜΗ ΤΣΙΓΑΡΟΧΑΡΤΟΥ .
Δεν τις έχω βάψει ποτέ ,
τις αποστειρώνω με ενα ψέκασμα ξυδιού,
τις χρησιμοποιώ εδώ και τέσσερα χρόνια νομίζω, χωρίς κανένα πρόβλημα.
Φανταστείτε τώρα όταν βλέπω τις θερμοκυψέλες των Ελλήνων  στα ράφια με τα αζήτητα μου γυρίζει το μάτι.

Θυμάστε τη χρονιά που είχα πάρει πλαστικό με φυσαλίδες αέρα και τύλιξα τις ξύλινες κυψέλες μου μαζί και τις πλαστικές με τρία κομμάτια τη κάθε μία;
Σας είχα γράψει τότε ότι είδα τεράστια διαφορά σε ποσότητα αλλά παραδόξως και σε ποιότητα μελιού  και το κυριότερο σε υγεία σμηνών όσο για τους πληθυσμούς είναι η μόνη χρονιά που γέμισε ο δεύτερος όροφος στη περιοχή μου.
Από κει και μετά που δεν είχα χρόνο για κανακέματα έπαιρνα λίγο μέλι από μικρά σμήνη.
'Ετσι κάπως μου δόθηκε η ευκαιρία να ξεκόψω κι από τη πώληση μελιού γιατί είχαν γίνει τόσο πιεστικοί οι φίλοι που έμενα εγώ χωρίς μέλι.
Βλέπετε η μικρότερη παραγωγή έχει και πλεοντεκτήματα.
Αλλά φαντάζομαι όλοι προκρίνετε τα πλεονεκτήματα της μεγάλης παραγωγής οπότε ας εξετάσουμε αυτή καλύτερα.

Η σημαία της Φινλανδίας αντίστροφη από την Ελληνική:
άσπρο εμείς μπλέ σκούρο εκείνοι,  μπλε σκούρο αυτοί άσπρο εμείς


Στο άρθρο για τα στατιστικά στοιχεία των μελισσοκόμων της Ευρώπης παρατηρούμε ότι οι Ισπανοί συνάδελφοι έχουν την πρωτιά του μέσου όρου πλήθους κυψέλων ανα μελισσοκόμο 103 έναντι 75 των Ελλήνων και 22.4 συνολικό μέσο όρο Ευρώπης.
Καθόλου άσχημα αλλά χωράει και καλύτερα εύκολο να αλλάξει απλά αγοράζουμε κυψέλες και μελίσσια.Η λύση σε μερικά θέματα είναι απλή.Σε άλλα πάλι όχι.
Ας δούμε όμως ένα τομέα που υστερούμε και δεν αλλάζει τόσο εύκολα αλλά ούτε και τόσο δύσκολα.

Υπάρχει το κριτήριο: παραγωγή μελιού ανα 100 κυψέλες
για τους Έλληνες μελισσοκόμους είναι 1 τόννος για τους Φινλανδους 4, τεράστια διαφορά!
[ στοιχεία FAO 2010, προσέξτε στοιχεία πριν τέσσερα χρόνια.
Σήμερα; καλύτερα χειρότερα; θα μας πει η ΕΛΣΤΑΤ ελπίζω ]

Οι Φινλανδοί συνάδελφοι έχουν μια εξαιρετική πρωτιά σε όλη την Ευρώπη που έχει μέσο όρο 1,4.
Καταρχήν πως γίνεται να είμαστε πιο κάτω από το μέσο όρο, έχουμε σοβαρά προβλήματα προφανώς.
Ακόμη και γείτονες με αντίστοιχα τοπία φυτά και πρακτικές έχουν κατά πολύ ανώτερη αναλογικά παραγωγή Βουλγαρία 1,7 και  Ρουμανία 2,3

Είναι καλύτεροι μελισσοκόμοι εκείνοι και χειρότεροι εμείς;
Δεν το πιστεύω οπότε οφείλω να ερευνήσω πως γίνεται αυτή η τεράστια διαφορά!

 Πρέπει να δούμε τι γίνεται πέραν του επιδερμικά εμφανούς:
1.Έχουν τεράστια δάση με κωνωφόρα και
2. Χρησιμοποιούν -Μαύρη -φυλή μέλισσας που δίνει τεράστια σμήνη και τα οποία βρίσκουν τεράστιες ποσότητες μελιττωμάτων σε τεράστιο χώρο που αναλογεί στο καθένα άρα τεράστια παραγωγή, μελιού κεριού και όχι μόνο.

1.Έχουμε κι εμείς τεράστια δάση κωνωφόρων και
2.Οι δικές μας φυλές μέλισσες: Μακεδονική και Κεκρόπια Κρητική που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες μελιού στην Ελλάδα έχουν μεγαλύτερη περίοδο εργασίας και καλύτερες συνθήκες κλιματολογικές,
3. αλλά όχι περιβάλλοντος εκεί υπάρχει επίπεδο τοπίο εδώ έντονα ανάγλυφο και πετρώδες ενίοτε.
4.πολύ μικρότερη βροχόπτωση που δεν ευνοεί πολλούς χυμούς στα κωνοφόρα μας και ο εργάτης τα ξεραίνει.

Πως καταφέρνουν να διατηρούν τεράστια σμήνη όλη τη χρονιά σε συνθήκες καιρικές ακραίες;
Για υγρασία δεν μιλάμε έχει τόσες λίμνες όσες όλη η Ευρώπη μαζί και παράλληλα θάλασσα.
Πως γίνεται αυτό;


Η βλάστηση της Φινλανδίας είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος της δασική, κάτι που αποτελεί και σημαντικό οικονομικό κεφάλαιο για τη χώρα, με την παραγωγή χαρτιού και προϊόντων ξυλείας. Εκτός από το βορειότατο τμήμα, που καλύπτεται από τούνδρα, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας σκεπάζεται από πεύκα, σημύδες και έλατα, ενώ το νοτιότερο τμήμα από δρύες. Δάση από σημύδες εκτείνονται επίσης μέχρι το Νότο. Στη Φινλανδία ενδημούν πολυάριθμα είδη δέντρων και φυτών, αλλά και λειχήνων. Ο δασικός πλούτος της χώρας αποτελεί αντικείμενο προστασίας στη φινλανδική νομοθεσία, ωστόσο το γεγονός ότι απουσιάζουν μεγάλα φυσικά πάρκα, αλλά και η παλαιότερη υποβάθμιση που υπέστησαν τα δάση του Βορρά από τη συστηματική εξόρυξη τύρφης συνιστούν αρνητικούς παράγοντες. Θετικό είναι το γεγονός του εξαιρετικά χαμηλού ρυθμού μείωσης του ποσοστού δασικής κάλυψης του εδάφους της Φινλανδίας.
Έψαξα λίγο να δω πως λειτουργούν οι επαγγελματίες εκεί και βρήκα μερικά ενδιαφέροντα θέματα που χρήζουν περαιτέρω μελέτης και ανάλυσης.


1.Χρησιμοποιούν εδώ και 30 χρόνια  πλαστικές θερμοκυψέλες τις οποίες μάλιστα τις έχουν εξελίξει οι ίδιοι και τις χρησιμοποιούν σχεδόν όλοι οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι.

 Ας το αναλύσουμε λίγο:

Κυψέλες Πολυστερίνης: Τα χαρακτηριστικά

Ένα σύστημα: Το σύστημα BeeBox κυψέλης αναπτύχθηκε στη Φινλανδία για κερδοφόρα μελισσοκομία

Το σύστημα κυψέλης BeeBox είναι το πιο σύγχρονο σε σχεδιασμό σύστημα κυψέλης από  πολυστερίνη  και παράγεται από την Paradise Ηοney. Αυτό  το σύστημα κυψέλης είναι το αποτέλεσμα της εμπειρίας 30 χρόνων από το μεγαλύτερο παραγωγό Σκανδιναβικού μελιού .

Το ΒΒ έχει αναπτυχθεί και δοκιμαστεί σε ακραίες-απαιτητικές καιρικές συνθήκες  που αντιμετωπίζουν στη φινλανδική μελισσοκομία.
 Το Χειμώνα οι ημέρες είναι ψυχρότερες κι από  -35 ° C  και οι ημέρες του καλοκαιριού  είναι θερμότερες από  +30 ° C. Αυτή η τεράστια διακύμανση  έδωσε μεγάλη εμπειρία, στο να γνωρίζουν τι απαιτούν από ένα καλό μελίσσι οι μέλισσες και οι μελισσοκόμοι .

Το υλικό στο σώμα  της  BeeBox έχει υποστεί ειδική επεξεργασία πολυστερίνης EPS σε πυκνότητα πάνω από 100 Kg / m3.
Τα κουτιά κατασκευάζονται με χύτευση του υλικού σε καλούπια με ειδικές αυτόματες μηχανές.
 Όλες οι κυψέλες έχουν υλικά και  καλούπια που επιτρέπεται η χρήση τους στη βιομηχανία τροφίμων.

Τα  μέρη του συστήματος κυψέλης BeeBox: [Θα τα δούμε στη ταινία που ακολουθεί]

Τα στοιχεία που συνθέτουν μια κυψέλη πολυστυρενίου  είναι :
(ξεκινώντας στην κορυφή της κυψέλης και πηγαίνοντας προς τα κάτω). Όλα αυτά τα συστατικά δεν απαιτούνται ανά πάσα στιγμή, αλλά συνθέτουν το σύνολο των εξαρτημάτων που διατίθενται για χρήση σ 'αυτήν.

  • Μια αναστρέψιμη οροφή-κορυφή των ορόφων, που χρησιμοποιείται σε μία θέση, όταν  είναι σε ακινησία  και το γυρίζει στη πάνω θέση όταν η κυψέλη είναι να ανοιχθεί. Αυτός ο σχεδιασμός επιτρέπει στον σωστό εξαερισμό να διατηρηθεί κατά τη διάρκεια κλειστής κυψέλης ή ανοίγματος της υπο αντίξοες συνθήκες.
  • Ένα λεπτό πλαστικό φύλλο που δρα σαν ένα εσωτερικό άνω σεντόνι μονωτικό και διαφανές ακριβώς πάνω από τα πλαίσια , όταν ο τροφοδότης δεν χρησιμοποιείται. Αυτό το πλαστικό φύλλο λειτουργεί σαν ένα εσωτερικό κάλυμμα που επιτρέπει στο μελισσοκόμο να δεί στην κυψέλη χωρίς να εκθέτει την κυψέλη στις εξωτερικές καιρικές συνθήκες .
  • Ένα  τροφοδότη κυψέλης  με χωρητικότητα 10,5 λίτρων πολυκαρμπονικό κάλυμμα για την παρατήρηση της σίτισης μελισσών.
  • Κάθε κυψέλη  μπορεί να έχει όσους ορόφους -βαθιούς- γόνου χρειάζεται ή όσους ορόφους μελιού ρηχούς ή βαθιούς επιθυμεί ο μελισσοκόμος . Κάθε κουτί-όροφος χρειάζεται 8, 9 ή 10 πλαστικά πλαίσια ακολουθώντας τις επιθυμίες του μελισσοκόμου.
  •  Υπάρχει ένα διαχωριστικό πλαίσιο για να κρατήσει τα καρέ στο σωστό διαχωρισμό ανάλογα με το πόσα πλαίσια χρησιμοποιούνται ..
  • 'Ενα διαχωριστικό διάτρητο βασίλισσας που κρατάει εκτός ορόφων μελιού τη βασίλισσα ή την απομονώνει εκεί που θέλει ο μελισσοκόμος για να την ελέγχει εκ των ων βασίλισσα een αποκλείουν χρειάζεται μερικές φορές για τον έλεγχο της βασίλισσας.
  • Ένα σύστημα παγίδα βασίλισσας επειδή χρειάζεται μερικές φορές να ελέγξουν τη βασίλισσα και να συγκρατήσει την ομάδα από σμηνουργία.
  • Πλέγμα από αλουμίνιο για να αερίζεται η κυψέλη  από κάτω με και 
  •  προαιρετική πλακέτα για εξέταση για την παρακολούθηση για ακάρεα βαρρόα.
  •  Ένας μειωτήρας εισόδου απαιτείται επίσης με το πυθμένα στην κυψέλη .

 
                                        


Τα πλεονεκτήματα του συστήματος ΒeeBox
  1. Δραματικές περικοπές θερμοκρασίας κυψέλης λόγω απώλειας 
  2. 8X περισσότερη μόνωση από ότι οι κυψέλες με ξύλο
  3. Ανθεκτικό στη μούχλα επειδή είναι
  4. Αδιαπέραστο από υγρασία
  5. Μπορεί να αποστειρωθεί γιατί δεν έχει πόρους
  6. Δεν απαιτούνται εργαλεία για συναρμολόγηση ή αποσυναρμολόγηση
  7. Διαμορφώνεται  στο λεπτό, το ίδιο εύκολα και αποσυναρμολογείται
  8. Παρέχει την μέγιστη αναμενόμενη διάρκεια ζωής 30+ χρόνια μέχρι τόσα έχει χρησιμοποιηθεί  όπως λένε χαρακτηριστικά...
  9. χωρίς συντήρηση ούτε βαψίματα ούτε καψίματα ούτε βιδώματα κόλλες και λοιπά-μηχανολογική ακρίβεια και αντοχή-
  10. συνεργάζεται με μηχανήματα Paradise για απόλυτη απόδοση.

2. Με τις θερμοκυψέλες χρησιμοποιούν αυστηρά και μόνο πλαστικά πλαίσια που μαζί με τις συγκεκριμένες θερμοκυψέλες - τις λένε Βee Box - 
 Η χρήση των πλαστικών πλαισίων και των ορόφων με τη μηχανολογική ακρίβεια του χυτευμένου πλαστικού επιτρέπει μηχανήματα ακριβείας που δεν πάει τίποτε χαμένο-απόλυτη απόδοση- έχουν χαμηλή κατανάλωση και εργάζονται απροβλημάτιστα για πολλά χρόνια είναι δε τεράστια αναλογικά σαν ορισμός του καλύτερου βιομηχανικού μηχανήματος δεν ακούγεται;

3.Φτιάχνονται οι κυψέλες και τα πλαίσια -και υποστηρίζονται - από τη βιομηχανία Paradise Ηοney που φτιάχνει και τα καλύτερα παγκοσμίως,-όπως λένε αμερικάνικοι οργανισμοί μελισσοκομίας που τα δουλεύουν-αυτό που λέγαμε πρωτύτερα,
αυτόματα μηχανήματα βιομηχανικής-συνολικής- συλλογής μελιού είναι δηλαδή πολυμηχάνημα αυτόματο που διαθέτει:

  • αλυσίδα παραγωγής με τροφοδότηση πλαισίων απο ορόφους ΒΕΕ ΒΟΧ
  • με  αυτόματο απολεπιστήριο,
  • με αυτόματο τεράστιο φυγοκεντρικό,
  • με αντλίες που ζεσταίνουν το μέλι και το κερί και το διοχετεύουν -καθαρίζοντας τα πλαίσια εντελώς-
  • στο ξηραντήριο,
  • συλλέκτη στεγνού κεριού,
  •  αντλίες με φίλτρα για αποθήκευση και συσσώρευση του μελιού σε δοχεία μεταφοράς- 
  • διοχετευση των καθαρών πλαισίων σε ορόφους έτοιμα προς χρήση
Δείτε το βίντεο και θαυμάστε εδώ το χρησιμοποιούν στην Αμερική με ξύλινα πλαίσια:


                                            

Συμπερασματικά οι Φινλανδοί επαγγελματίες μελισσοκόμοι
με κυψέλες ΒΕΕΒΟΧ
με πλαστικά πλαίσια
με αυτόματα μηχανήματα
με παραγωγικές βασίλισσες και μεγάλα σμήνη
ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ
ανεβάζουν τη ποιότητα της εργασίας τους.
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΤΙΣ ΚΥΨΕΛΕΣ ΤΟΥΣ
ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΚΥΨΕΛΕΣ ΚΑΘΕ 5-10 ΧΡΌΝΙΑ
ΔΕΝ ΚΑΚΟΠΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΌ ΥΓΡΑΣΙΑ ΚΡΥΟ Ή ΖΈΣΤΗ
ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΠΑΡΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΜΕΛΙ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ
ΔΕΝ ΧΑΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ ΚΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΙΟΥ.

Να πούμε όμως και το άλλο όπως κάθε νεωτερισμός φέρνει αλλαγές απρόβλεπτες όπως οι Ξύλινες λάγκστροδ έφεραν τεράστια διαφορά παραγωγής έφεραν και μολύνσεις και νέες αρρώστιες.

Οι πλαστικές στηρίζονται στο πετρέλαιο αν αυτό τελειώσει που τελειώνει τι γίνεται;
Επίσης τι γίνεται με τις ορμόνες που εκλύει το πλαστικό κάθε πλαστικό ακόμη κι αυτό για τα τρόφιμα που είναι μεν ελάχιστες αλλά συσσωρεύονται;

Ο μικροβιακός φόρτος μιας ξύλινης με μια πλαστική δεν συγκρίνεται. Θα τρώγατε ποτέ σε ξύλινο πιάτο; σε πλαστικό θα τρώγατε;
Ζούμε σε ''πλαστικά σπίτια''με πλαστικό χρώμα δεν τα βάφουμε για να καθαρίσουν;-
καθόμαστε σε πλαστικά καθίσματα και εσωτερικά αυτοκινήτων λεωφορείων τραίνων και αεροπλάνων.
Βάζουμε πλαστικές πάνες στα μωρά μας
Όλη μας τη ζωή πίνουμε και τρώμε από πλαστικά σκεύη και θα μας πειράξει η πλαστική κυψέλη με υλικά για τρόφιμα που μέσα της η υπερευαίσθητη σε μόλυνση μέλισσα την έχει καταβρεί και πολλαπλασιάζεται μανιωδώς ακόμη και σε χιονισμένα τοπία;

Καλό είναι να ενδώσουμε μερικώς να πάρουμε κάποιες να τις δοκιμάσουμε και έτσι στη πράξη να κρίνουμε πως θα κινηθούμε.
Αυτή είναι η γνώμη μου και περιμένω τη γνώμη των ειδικών να μας πούνε τι λένε τα στοιχεία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ
Το φηφιακό βιβλίο για την αριθμητική και τη γεωμετρία

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑΤΑ

Τα βασικά (36) εργαλεία (33) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ (23) ΒΙΝΤΕΟ (20) έξυπνα κόλπα (18) κυψέλη (16) μελισσοκομική ιστορία (16) ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ (15) ανακοινώσεις (14) αυτοπροστασία (12) ΚΟΦΙΝΕΛΟ (11) SKEP (10) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (10) το σύστημα μου (10) κατασκευές (9) οδηγίες (9) ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ (8) απόψεις (8) ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (7) Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ (7) ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ (7) Συσκευασίες μελιού (7) βιβλία (7) κυψελη (7) παραδοσιακή μελισσοκομία (7) Μελισσοκομική Πρακτική (6) κυψέλη άμστελ (6) περιβάλλον (6) συσκευασίες (6) το μελισσοκομείο μου (6) Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΑΝ ΕΜΠΕΥΣΗ (5) ΚΥΨΕΛΗ ΚΟΡΜΟΣ (5) βασιλικός πολτός (5) οικειακή διατροφική αυτάρκεια (5) παράξενα (5) συσκευασία (5) φυσική ζωή (5) 1.ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (4) ΓΥΡΗ (4) Γερμανική μελισσοκομεία (4) Ελληνική σοφία (4) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ (4) ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (4) ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΙΣΤΕΑΣ (4) ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (4) αποφθέγματα (4) δράσεις (4) εχθροί της μέλισσας (4) κοινωνία (4) νομικά θέματα (4) πολιτική (4) σκέψεις (4) το εργαστήρι του βασιλοτρόφου (4) ¨ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ (3) ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (3) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (3) Ελλάδα (3) ΙΣΤΟΡΙΑ (3) ΚΟΣΜΗΜΑ (3) ΚΥΨΕΛΗ ΠΟΛΗΣ (3) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ (3) ΠΡΟΠΟΛΗ (3) Πρόσωπα της Ελληνικής μελισσοκομίας (3) ΤΟΠΙΑ (3) ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (3) ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΗΡΗΘΡΑΣ (3) ανέκδοτο (3) βότανα (3) διεθνώς (3) ιστοσελίδες μελισσοκομίας (3) μεταλλαγμένα (3) μεταφορικό μέσο μελισσοκόμων (3) πλαστική κυψέλη (3) προιόντα (3) TOP BAR (2) ΑΝΑΣΤΟΜΗ ΚΥΨΕΛΗ (2) ΒΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ (2) ΒΟΤΑΝΑ (2) ΓΕΩΡΓΙΑ (2) ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (2) Δημήτρης Καρακούσης (2) ΕΚΘΕΣΕΙΣ (2) ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ (2) ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΗΣ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ (2) ΕΞΥΠΝΑ ΚΟΛΠΑ (2) Ηλεκτρονικό κατάστημα (2) Ημερολόγιο εμπειριών (2) ΚΗΦΗΝΑΣ (2) ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ (2) Λευκάδα (2) ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (2) ΜΕΛΙΣΣΟΚΕΡΙ (2) Μύθοι Αισώπου (2) ΝΟΜΑΔΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (2) ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (2) ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ (2) ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ (2) ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (2) ΠΡΩΤΟΓΟΝΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ (2) Πρόσωπα (2) Πρόσωπα της διεθνούς μελισσοκομίας (2) ΣΥΡΜΑΤΩΜΑ ΠΛΑΙΣΙΟΥ (2) ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (2) ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ (2) ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ (2) αλυσοπρίονο (2) βαρρόα (2) βιολογία (2) δηλητήριο μέλισσας (2) διαγωνισμοί (2) ενεργειακή αυτάρκεια (2) ενημέρωση (2) επιστήμη (2) ετήσιος απολογισμός (2) ευτράπελα (2) η μέλισσα (2) ιδιοκατασκευές (2) κοφίνια (2) κυψέλες (2) κυψέλη Αργώ (2) κυψέλη ανάστομη-τοπ μπαρ- (2) μελισσοκομική επιθεώρηση (2) νομοθεσία μελισσοκομίας (2) πλαστική κυψέλη Νικοτπλαστ (2) προμηθευτές (2) στατιστικά στοιχεία (2) τα προϊόντα μου (2) τιμές (2) τρύγος (2) υδρόμελο (2) φυλές μέλισσας (2) φυτά (2) Aσθένειες του μελισσιού (1) Huber Francois (1) Α (1) ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΑΓΡΟΤΟΣΠΙΤΟ (1) ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ (1) ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ (1) ΑΝΤΛΙΑ ΚΡΙΟΣ (1) ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ (1) ΑΣΦΑΛΕΙΑ (1) ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΚΥΨΕΛΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ (1) Αστείο (1) ΒΑΛΒΙΔΕΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ (1) ΒΑΡΕΛΙ (1) ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (1) Βαρροική ακαρίαση (1) Γ’ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ (1) ΔΙΕΘΝΩΣ (1) Διατροφή (1) ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ (1) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΦΕΣΜΟΥ ΣΕ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (1) ΕΛΙΑ (1) ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗΜΑ (1) ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (1) ΕΞΥΠΝΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ (1) ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΛΙΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ (1) ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΥΛΗΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (1) ΕΡΓΑΤΡΙΑ (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (1) ΕΧΡ (1) Επικαιρότητα (1) Εργάτης πεύκου (1) ΖΑΧΑΡΟΖΥΜΑΡΟ (1) ΖΟΜΠΥ (1) ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ (1) ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ (1) ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ (1) Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (1) Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ (1) Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ (1) Η ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΜΟΥ (1) ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ (1) ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ (1) ΘΕΡΜΟΚΥΨΕΛΗ ΒΕΕΒΟΧ (1) ΘΥΡΙΔΑ (1) Θερμοβάρ (1) ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (1) ΚΌΣΜΗΜΑ (1) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (1) ΚΕΝΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ (1) ΚΕΡΙ (1) ΚΗΡΟΓΟΝΟΙ ΑΔΕΝΕΣ (1) ΚΟΤΕΤΣΙ (1) ΚΤΙΣΙΜΟ ΚΟΜΠ (1) ΚΥΨΕΛΗ ΚΤΙΣΤΗ (1) ΚΥΨΕΛΗ ΠΗΛΙΝΗ (1) Κωστας Χαραλάς (1) ΛΙΩΣΙΜΟ ΚΕΡΙΟΥ (1) ΜΑΚΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΒΟΣΚΕΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΦΟΡΕΙΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΙΟΥΛΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΜΑΡΤΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ (1) ΜΕΞΙΚΟ (1) ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΜΥΘΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΗΡΩΕΣ (1) ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ (1) Μανίκης (1) Μελίσσια κι άνθρωπος (1) Μελίχρυσος (1) ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΝΤΑΝΤΑΝΤ (1) Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (1) Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΟΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΟΡΕΣΤΑΔΑ (1) ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (1) ΠΑΡΑΣΙΤΑ (1) ΠΗΛΙΝΑ ΣΚΕΥΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΠΗΛΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΗΛΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ ΚΑΘΕΤΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΥΨΕΛΗ APIMAYE (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΥΨΈΛΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΕΚΝΟΣΕΤ (1) ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ (1) ΠΟΤΙΣΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΏΝ ΤΕΚΝΟΣΕΤ (1) ΠΡΟΠΑΛΟΙΦΗ (1) ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ (1) ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΡΩΤΟΕΛΛΗΝΕΣ (1) Περιοδικά μελισσοκομίας (1) ΡΟΛΟΙ (1) ΣΕΡΣΕΛΟΙ (1) ΣΕΡΣΕΝΙΑ (1) ΣΙΚΕΛΙΑ (1) ΣΤΕΝΣΙΛ (1) ΣΤΟΧΟΙ (1) ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1) ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ (1) ΣΥΝΤΑΓΗ ΒΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ (1) ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΡΟΠΑΛΟΙΦΗΣ (1) ΣΥΣΤΗΜΑ ΖΕΝΤΕΡ (1) ΣΦΗΚΕΣ (1) ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΤΑΙΝΙΕΣ (1) ΤΑΜΠΕΛΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ (1) ΤΑΜΠΕΛΙΤΣΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΥ (1) ΤΕΧΝΗΤΗ ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑ-ΚΟΨΙΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ- (1) ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΦΕΣΜΟΥ ΣΕ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΥΛΟΥ ΚΕΡΙΟΥ ΣΕ ΠΛΑΙΣΙΟ (1) ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΣ (1) ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΑΣ (1) ΥΠΟΔΟΜΗ (1) ΥΨΕΛΙ (1) ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ (1) ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ (1) ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ (1) ΦΟΡΗΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ (1) ΦΩΛΙΑ ΠΟΥΛΙΩΝ (1) ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟ (1) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΌΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΦΟΡΤΗΓΟΥ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ (1) ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΚΕΡΙ (1) ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ (1) ανακαλύψεις (1) αρρώστιες (1) ασκοσφαίρωση (1) ασφάλεια (1) βαμβακίαση πεύκου (1) βασιλισσοκελιά (1) βιολογική μελισσοκομία (1) βιοποικιλοτητα και απειλές (1) γλυκά (1) διατροφικά σκάνδαλα (1) εγκλωβισμός βασίλισσας (1) εκθέσεις-συνέδρια (1) εκλογές (1) εντατική γεωρία (1) εξ (1) επίκαιρα (1) εργαστήριο μελισσοκομικό (1) η μελισσοκομία (1) η παριζιάνικη κυψέλη (1) καθαρισμός εργαλείων (1) καυσιμο νερό (1) κινηματογράφος (1) κυψέλη επίδειξης Οντάριο (1) κυψελίδιο (1) κόψιμο μελισσιού (1) μέλισσα και περιβάλλον (1) μήνας του μέλιτος (1) μελισσοκομική ορολογία (1) μελισσοκομική χλωρίδα (1) μελισσοφάγος (1) μελιτογόνα έντομα (1) μελόκρασο (1) μικρό εργαστήρι της μέλισσας (1) μινιμαλιστική κυψέλη (1) μοντέλο πρόγνωσης μελιτοεκκρίσεων (1) μύγες και μέλι (1) νέοι μελισσοκόμοι (1) νομαδική κυψέλη (1) νοσεμίαση (1) ο επιγειος παράδεισος (1) οι τροφοδότες μου (1) οικονομία (1) παράσιτα (1) πελίτι (1) πλαστική κυψέλη beehive (1) πλαστική κυψέλη Τεκνοσέτ (1) ποιότητα (1) προιόντα κυψέλης (1) σερσένι (1) σκαθάρι (1) συνταγές με μέλι (1) συνταγή ζαχαροζύμαρου (1) σφήκα (1) σύστημα Αριστέας (1) τα προϊόντα της μέλισσας (1) ταυτοποίηση (1) τιμοκατάλογος Ελληνικός (1) το εργαστήριο μου (1) τσιμεντένια κυψέλη:Μέλοικος (1) φαρμακείο σπιτιού (1) φουτουριστική κυψέλη (1) φυσική καλλιέργεια (1) φωτογραφία (1)

Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας και η δυστυχία του να μην είσαι

Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας και η δυστυχία του να μην είσαι
κάντε κλίκ για ανάγνωση του πλήρους έργου