Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η μέλισσα είναι από τα αρχαιότερα είδη του πλανήτη Γη αυτό σημαίνει άπειρη ποικιλία φυλών ειδών υποειδών και τοπικών προσαρμογών τους.
Η ξενάγηση αυτή δεν αναφέρεται τόσο στο κυκεώνα γενών ειδών και υποειδών αλλά στη διεθνή μελισσοκομική κοινότητα και τα έντομα που αυτή προτιμά.Βλέπετε πολλοί τα νομίζουν έμψυχα εργαλεία εργασίας και άλλοι "συνεργάτες" οπότε η ανάρτηση αυτή έχει το νόημα της κατανόησης του τρόπου λειτουργίας του μελισσοκομικού τομέα παγκοσμίως.Ωστε ανατρέχοντας στα στατιστικά στοιχεία της παγκόσμιας κοινότητας ή της Ευρωπαικής να έχει στοιχεία ώστε να κατανοεί τι και πως.
Λόγου χάρη αναρωτιέται κανείς οι γείτονες μας με τι είδους μέλισσα λειτουργούν; τι ιδιότητες έχουν αυτές;γιατί τις προτιμούν;που αλλού τις συναντάμε και τι θετικά χαρακτηριστικά έχουν;
Δεν είμαι ειδικός ούτε και γνώστης επομένως δεν θα μιλήσω ως τέτοιος αλλά απλά και ελπίζω κατανοητά
Είμαι απλά περίεργος και ψάχνω πράγματα που μου φαίνονται ενδιαφέροντα και χρήσιμα ελπίζω να τα βρείτε κι εσείς.
Με βάση αυτά που κατάλαβα από την εντομολογία έχουμε λοιπόν δύο βασικές οικογένειες ΑPIS τις αδερφούλες και τις ξαδερφούλες.
Θα περάσουμε τροχάδην τις ξαδερφούλες και θα αναλύσουμε ελάχιστα τις αδελφούλες που είναι πολλές ζωή να έχουνε.
Το γενεαλογικό δέντρο της μέλισσας που χρησιμοποιούν οι εντομολόγοι έχει ως εξής:
ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ -Apis mellifera Linnaeus 1758-
Βασίλειο metazoa -ζωα
Φύλο- Phylum : Arthropoda-Αρθρόποδα
ομοταξία-Clase : Insecta-Έντομα
τάξη-Orden :Hymenoptera -Υμενόπτερα
Υπεροικογένεια-Superfamilia : Apioidea
Οικογένεια-Familia : Apidae
υποοικογένεια -Subfamilia: Apinae
φυλή-Tribu : Apini
γένος- Genero : Apis
είδος -Especie : mellifera -Μελίφερα
Είδη και υποείδη ΜΕΛΙΣΣΑΣ
ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ APIS
Στο γένος Apis υπάρχουν τα εξής είδη που είναι δεόντως τεκμηριωμένα
Apis mellifera |
Apis florea |
Apis dorsata |
Apis cerana |
υποείδη της Cerana:Ινδική- indica,Ιαπωνική- japonica, Ιμαλαίων
ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΙΣ ΞΑΔΕΡΦΟΥΛΕΣ ΤΑ ΥΠΟΕΙΔΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΦΕΡΑ
• Ομάδα τύπου C. Carniola.
Apis mellifera ligustica M-Ιταλική-
Apis mellifera macedonica
Apis mellifera cecropia
Apis mellifera Carniolan
Apis mellifera cypria
• Ομάδα Μεσογειακή -Mediterranean .
Apis mellifera iberica Ιβηρική M και Α
Apis mellifera intermissa
Apis mellifera mellifera
Apis mellifera sahariensis
• Ομάδα της Αφρικής.
Apis mellifera adamsonii
Apis mellifera capensis
Apis mellifera litorea
Apis mellifera monticola
Apis mellifera scutellata
Apis mellifera unicolor
Apis mellifera ruttneri
Apis mellifera sicula Lineage Α
• Ομάδα τύπου Γ. Northeast της Αφρικής. Αιθιοπία
Apis mellifera jemenitica, yemenitica
• Ομάδα τύπου Ο. Μέση Ανατολή
Apis mellifera lamarckii
Apis mellifera syriaca
Apis mellifera καυκάσια
Apis mellifera adamii ή adamii-Κρητική
Apis mellifera anatoliaca
Apis mellifera armeniaca
Apis mellifera cypria-Κυπριακή
Apis mellifera meda
Κατάταξη με βάση τη γεωγραφική περιοχή
Υποείδη στην Ευρώπη
Apis mellifera ligustica -Ιταλική. έχει ταξινομηθεί από Spinola, 1806. Είναι μια πολύ κοινή φυλή διαχέεται σε όλες τις ηπείρους από την ανθρώπινη δράση όπως και η μαύρη μέλισσα και η καρνιόλικη πέρασαν τον ατλαντικό με τους αποίκους Ιταλούς. Η αρχική φυσική κατανομή τους είναι η βόρεια Ιταλία.
Η ιταλική μέλισσα ή κίτρινη μέλισσα. Είτε καθαρόαιμη ή διασταυρώσεις και υβρίδια της, είναι στην πραγματικότητα σήμερα διαδεδομένη μεταξύ του Νέου Κόσμου μελισσοκόμων σε όλη την υφήλιο . Στην Αυστραλία αντιπροσωπεύουν το 75,3% των μελισσών στις κυψέλες, σε σύγκριση με 11,2% Καυκάσιες και 1,4% Καρνιόλικες.
Στη Γαλλία, το 19,4% των μελισσοκόμων έχουν επιλέξει να τη λένε αλλιώς αλλά παρ 'όλα αυτά, αυτή η μέλισσα εμπλέκεται στο 39,7% των διασταυρώσεων (Jeanne Φ.).
Στην Κίνα εισήχθη πριν από περίπου είκοσι χρόνια, έχει αντικαταστήσει αργά αλλά σταθερά την τοπική μέλισσα Apis cerana, φθάνοντας να αντιπροσωπεύει σήμερα το 60% των μελισσών της εκμετάλλευσης.Επίσης στις χώρες της Νοτιοανατολική Ασίας, οι οποίες παράγουν πολύ βασιλικό πολτό, χρησιμοποιείται πολύ αυτή η φυλή μελισσών.
Το 1950, το Ισραήλ άρχισε να αντικαθιστά την Ινδική Apis mellifera syriaca συστηματικά με την Ιταλική μέλισσα, η οποία επέτρεψε τρύγους 53 Kg. . ανά κυψέλη, διευκολύνοντας παράλληλα τις συνθήκες εργασίας (Rosenthal 86)
Από όλες τις φυλές της Ευρώπης, η ιταλική μέλισσα είναι αυτή που είχε αρχικά τη μικρότερη περιοχή με τις Άλπεις και τη θάλασσα ως εμπόδια.Σήμερα στην Ευρωπη έχει περιοχή απο την Ιταλία μεχρι τη Γαλλία.
- Είναι μια μέλισσα ληστής,
- Είναι ευαίσθητη στην ασθένεια.
- Οι χειμώνες της δημιουργούν προβλήματα έξω από τις περιοχές της Μεσογείου.
- Αντιμετωπίζει προβλήματα παραπλάνησης.
- Με τα αρσενικά mellifera, δίνουν απογόνους που μπορεί να έιναι πολύ επιθετικές μέλισσες
Apis mellifera ligustica -Ιταλική |
Mαύρη μέλισσα και Ιταλικη σε αντιδιαστολή |
Σικελική-apis mellifera sicula |
Apis mellifera mellifera Η Ευρωπαϊκή Μαύρη μέλισσα ταξινομημνένη από Linnaeus, 1758. . Η ακτίνα δράσης της είναι η Βόρεια Ευρώπη: Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Σουηδία, κλπ.. Είναι η Ευρωπαική φυλή ή υποείδοςπου πέρασε στην Αμερικανική ήπειρο, την έφεραν οι πρώτοι άποικοι βορειοευρωπαίοι κυρίως Γερμανοί, είναι η δευτερη σε διάδοση φυλή της υφηλίου.
Μαυρη γερμανική apis mellifera mellifera |
Carniolan Apis mellifera ταξινόμηση από Pollmann, 1879. Φυσικό φάσμα της είναι η Σλοβενία.
Καρνιόλικη apis mellifera carniolian |
Apis mellifera κaukasia -καυκάσια -ταξινομήθηκε από τον Γκορμπατσόφ το 1916. Φυσικό φάσμα του είναι τα βουνά του Καυκάσου στον Καύκασο.
Kαυκάσια apis mellifera kaukasia |
Ιβηρική- apis mellifera iberiensis ταξινομήθηκε από τον Γ. Goetze, 1964. Ιβηρική ή ισπανική Μέλισσα. Φυσικό φάσμα της είναι η Ιβηρική Χερσόνησος.
Iσπανική apis mellifera iberiencis |
Apis mellifera cypria . Ταξινομούνται από Pollmann, 1879. Μέλισσα της Κύπρου ή η Κύπρια. Περιοχή φυσική τους είναι το Νησί Κύπρος
Kυπριακή apis mellifera cypria |
Apis mellifera cecropia Ελληνικού νότου, ταξινομημένες κατά Kiesenwetter, 1860. Περιοχή φυσικής κατανομής τους είναι η νοτιοανατολική Ελλάδα.
Kεκρόπια apis mellifera cecropia |
Apis mellifera adamii . Κρητική Αξιολογήθηκε από Ruttner, 1975. Περιοχή τους είναι η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου.
Κρητική apis mellifera adamii |
Apis mellifera macedonica . Μακεδονική μέλισσα Αξιολογήθηκε από Ruttner, 1988) είναι μια μέλισσα της οποίας η περιοχή είναι η βορειοανατολική Ελλάδα-Ηπειρος Μακεδονία και Θράκη-, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία την ΟυκρανίαApis mellifera rodopica.& Apis mellifera Carpaticaδιαφορετικό όνομα της Μακεδονικής που έδωσαν οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι για δικούς τους λόγους το πρώτο και οι Ουκρανοί το δεύτερο. .
Mακεδονική apis mellifera macedonica |
Apis mellifera ruttneri ή της Μάλτας, που έχουν ταξινομηθεί από Sheppard . 1997. Περιοχή τους είναι η Μάλτα. Apidologie 28:287-293.
Apis mellifera Remipes . ταξινομηθεί από Gerstäcker, 1862. περιοχή
Apis mellifera Banatica . Δημοκρατία της Σερβίας, Banat (Βοϊβοντίνα) πρώην Γιουγκοσλαβία.
Apis mellifera taurica . Alpatov 1935. Κριμαία (Krímskaga). Νότια της Ουκρανίας.
Apis mellifera Αρτεμισία . Engel 1999. Ρωσία (suðurhluta).
Apis mellifera sossimai , κατατάχθηκε από Engel 1999.Το όνομα Nuevo Engel κατατάσσει ο Qure όμως οι Ουκρανοί την ονομάζουν Apis mellifera acervorum. Scorikov 1929. Η γεωγραφική κατανομή τους είναι η Ουκρανία.
.
ΥΠΟΕΙΔΗ ΑΦΡΙΚΗΣ
Apis mellifera sahariensis Σαχάρας, ταξινομημένες κατά Baldensperger, 1932. περιοχή φυσικής κατανομής τους είναι η όαση της ερήμου του Μαρόκου στη βορειοδυτική Αφρική.
Apis mellifera intermissa ή ''Tellian''ή '' Μαγκρέμπ'', ταξινομημένες κατα (von Büttel-Reepen), 1906 κι Maa, 1953. Περιοχή φυσικής κατανομής τους είναι η Βόρεια Αφρική, το Μαρόκο, η Λιβύη και η Τυνησία.
Apis mellifera lamarckii Μέλισσα Lamarck ή Αιγυπτιακή. Ταξινομήθηκε από Cockerell Lepeletier , 1906. περιοχή φυσικής κατανομής τους είναι η κοιλάδα του Νείλου, στην Αίγυπτο και στο Σουδάν.
Apis mellifera Rif . Μέλισσα Μαρόκου Rif, ταξινομημένες κατά Ruttner, 1975. Περιοχή φυσικής κατανομής τους είναι τα βουνά του βορειοδυτικού Μαρόκο. Αυτό το υποείδος μπορεί να είναι μια ποικιλία από Apis mellifera intermissa αλλά έχει ανατομικές διαφορές.
Apis mellifera scutellata . έχει ταξινομηθεί από Lepeletier, 1836. περιοχή φυσικής κατανομής τους είναι η κεντρική και δυτική Αφρική. Αυτή η φυλή εισήχθη στη Βραζιλία το 1956 και το υβριδικό προϊόν της διασταύρωσης με τις ευρωπαϊκές μέλισσες είναι οι Αφρικάνικες μέλισσες δολοφόνοι. Αυτή είναι μια μέλισσα με μια υπερβολικά επιθετική -αμυντική υπερευαισθησία- συμπεριφορά που προκάλεσε πάρα πολλούς θανάτους ανθρώπων και ζώων.Πολλαπλασιάζεται όλο το χρόνο, λεηλατεί υπερβολικά είναι πολύ ανθεκτικές και ρωμαλαίες με συνέπεια να επιβάλλονται όλων των άλλων ειδών και υποειδών λεηλατούν την αποικία τους και τελικά εγκαθίστανται στη κυψέλη της ως νέο σμήνος.
Apis mellifera scutellata |
Αποτέλεσμα αυτών είναι η κατάληψη όλης της Αμερικάνικης ηπείρου πια. Μιλάμε για βιολογικό όπλο!
Apis mellifera capensis . ταξινομηθηκε από Eschscholtz, 1822. μέλισσα Cabo. Η ακτίνα δράσης της είναι η Νότια Αφρική.
Ενα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι η γέννηση αυγών εργατριών που μπορεί να μην είναι γονιμοποιημένα και παρόλα αυτά να έχουν 32 χρωματοσώματα και να μπορούν να εξελιχθεί και σε βασίλισσα ύπο ειδικές συνθήκες διατροφής .
Στα υπόλοιπα της Apis mellifera υποείδη τα μη γονιμοποιημένα αυγά είναι πάντα απλοειδή (16 χρωμοσώματα) και καταλήγουν αυστηρά σε κηφήνες ποτέ εργάτρια και πολυ περισσότερο ποτέ βασίλισσα.
TO ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ apis mellifera camensis |
Apis mellifera adamsonii . Apis mellifera Adamsoni, ταξινομήθηκε από Latreille, 1804. Περιοχή φυσικής κατανομής τους είναι η Νιγηρία και την Μπουρκίνα Φάσο. Παραποιείται όπως υβριδιώθηκε υποείδη, καταγωγής Νοτίου Αμερικής Αφρικής Bee.
Apis mellifera unicolor . Μαδαγασκάρης, ταξινομημένες κατά Latreille, 1804. Περιοχή φυσικής κατανομής τους είναι η Μαδαγασκάρη.
Apis mellifera litorea. ταξινομήθηκε από τον Smith, 1961. περιοχή φυσικής κατανομής τους είναι τα παράκτια πεδινά της Ανατολικής Αφρικής Κένυα.
Apis mellifera nubica Νουβίας.έχει ταξινομηθεί από Lepeletier. Φυσικό φάσμα του είναι το Σουδάν.
Apis mellifera jemenitica ταξινομημένα κατά Ruttner, 1975. Περιοχή φυσικής κατανομής τους είναι η Υεμένη, το Ομάν, η Σομαλία, η Ουγκάντα και το Σουδάν.
Apis mellifera woyigambella , Κατατάχθηκε το 2004 από Amssalu, Nuru, Radloff και Hepburn, της διανομής στην περιοχή της Gambela στην Αιθιοπία.
Apis mellifera bandasii . Αξιολογήθηκε από Hepburn & amp; Radloff 1997 περιοχή της είναι η Αιθιοπία.
Apis mellifera monticola . Αξιολογήθηκε από Smith 1961.
Περιοχή τους είναι τα ψηλά βουνά μεταξύ 1500 και 3100 μέτρα στην Ανατολική Αφρική.Το όρος Elgon, το όρος Κιλιμάντζαρο, το όρος Κένυα, το όρος Meru. στη Κένυα.
ΥΠΟΕΙΔΗ ΑΣΙΑΣ
Apis mellifera anatoliaca . Τουρκική που έχουν ταξινομηθεί από Μάα, 1953. Χαρακτηρίζεται από αποικίες μελισσών στην κεντρική Ανατολία,στη Τουρκία. Είναι μέλισσα με καλά χαρακτηριστικά, αλλά είναι επιθετική.
Apis mellifera meda Περσική, ταξινομημένη κατά Skorikov, 1929. Περιοχή τους είναι το Ιράκ.
Apis mellifera armeniaca Αρμενίας. Αξιολογήθηκε από Skorikov, 1929. Περιοχή τους είναι η Μέση Ανατολή.
Apis mellifera syriaca Συρίας. ταξινομήθηκε από von Büttel-Reepen το 1906. Μέση Ανατολή και Παλαιστίνη.
Apis mellifera pomonella ή Tian Shan, ταξινομημένη από Sheppardm & Meixner, 2003. Ενδημική στα βουνά της Tian Shan στην Κεντρική Ασία. Η περιοχή αυτού του υποείδους είναι πιο ανατολικά.
ΠΗΓΕΣ
Το άρθρο αυτό στηρίζεται κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος σε ανάρτηση του Ισπανικού ιστολογίου
http://coronaapicultores.blogspot.com
Περιέχει όμως και
Στοιχεία εντομολογίας από
την εγκυκλοπαίδεια Δομή αλλά και
wikipedia
http://www.lib.teiher.gr
φωτογραφίες από τα Ελληνικά ιστολόγια:
http://beeclubpellas.blogspot.gr
www.bees.gr
http://honey-styx.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου