Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ


 

Του Paolo Faccioli  
Μετάφραση Νίκος Καββαδάς
Η λειτουργία του δηλητηρίου των μελισσών
Το δηλητήριο της μέλισσας παράγεται από ειδικούς αδένες των εργατριών μελισσών, που συνδέεται με ένα σάκο συγκράτησης δηλητηρίου και απόδοσης μετά από τσίμπημα με το κεντρί:
Οι εργάτριες μέλισσες θα πρέπει να υπερασπιστούν την κυψέλη, και να επιτεθούν σε τυχόν εισβολείς με αυτό.
Η βασίλισσα αντ 'αυτού, να σκοτώσει τον ανταγωνιστή αφού κάθε κυψέλη μπορεί να έχει στην πραγματικότητα μόνο μία βασίλισσα, και όταν γεννιούνται περισσότερες βασίλισσες ταυτόχρονα, έχουμε:
1 μια διαρροή σμήνους μαζί με κάποιες από αυτές τις βασίλισσες με τη «συνοδεία ενός αριθμού  μελισσών κάθε φορά ή
2 κατάργηση πριν να γεννηθεί η νέα βασίλισσα,όπου σκοτώνονται οι αγέννητες βασίλισσες και κλειδωμένες στο κελί τους από τη πρώτη που θα βγεί, ή
3. μια θανάσιμη πάλη μεταξύ δύο βασιλισσών. Οι βασίλισσες χρησιμοποιούν τα κεντριά τους αποκλειστικά και μόνο με τους αντιπάλους.

Οι κηφήνες δεν έχουν κεντρί.
Οι εργάτριες μέλισσες όταν είναι πολύ μικρά έντομα(κατά την πρώτη εβδομάδα της ζωής) δεν έχουν ούτε το δηλητήριο, ούτε το ένστικτο να τσιμπήσουν.
Η μέγιστη ανάπτυξη συμβαίνει μεταξύ της τρίτης και της τέταρτης εβδομάδας της ζωής των μελισσών, η προετοιμασία για τη λειτουργία της τροφού, ακριβώς συμπίπτει με την ανάπτυξη αυτών των αδένων.
 Όταν μια μέλισσα τσιμπά ένα ανθρώπινο ον ή ένα θηλαστικό σε γενικές γραμμές, το κεντρί, το οποίο είναι εξοπλισμένο με μικρούς γάντζους, παραμένει κολλημένο στο δέρμα και η μέλισσα πεθαίνει, διότι στη προσπάθεια της να αποκολληθεί τραυματίζει τα έντερα της.
Είναι σε θέση να βγάλουν το κεντρί και να παραμείνουν ζωντανά μετά το σημείο αυτό άλλα έντομα όπως ή σφήκα που έχει λείο κεντρί.


Το περιεχόμενο ενός σάκου δηλητήριου είναι συνήθως εντελώς εκτινασσόμενο σε δύο λεπτά.
Το δηλητήριο της μέλισσας είναι επίσης ο κομιστής ενός μηνύματος φερομονικού συναγερμού, το οποίο ενεργοποιεί άλλες μέλισσες στην κυψέλη  για άμυνα.

Στoν άνθρωπο, το δηλητήριο της μέλισσας μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις που κυμαίνονται από εντοπισμένο πόνο, που ακολουθείται από μια αίσθηση θερμότητας και φαγούρα, μέχρι πραγματικές αλλεργικές αντιδράσεις και αναφυλακτικό σοκ, μια κατάσταση υπερευαισθησίας που μπορεί να καταλήξει σε μια βίαιη αντίδραση, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις  μοιραία.
Παρά το γεγονός ότι το δηλητήριο των μελισσών είναι συνήθως συνδεδεμένο στην αντίληψη μας ειδικά με αυτήν την πτυχή του πόνου ή του θανάτου, αποτελεί ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα της κυψέλης:
περιέχει μια ποικιλία ουσίες με υψηλή φαρμακολογική δραστικότητα και τη βιοχημεία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για μια ποικιλία ασθενειών, αφού βεβαίως διασφαλίσουμε ότι εκείνοι που προτίθενται να το χρησιμοποιήσουν, δεν υπόκεινται σε αλλεργία.


Ιστορία της θεραπευτικής χρήσης του δηλητηρίου
Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο ερευνητή Ahmed Hegazi, ένας από τους πρώτους αιγυπτιακούς πάπυρους ειλητάρια που χρονολογείται από το 2000 π.Χ., αναφέρεται στην θεραπευτική χρήση του δηλητηρίου με τρίψιμο στα επίπονα σημεία.
Το δηλητήριο των μελισσών θα πρέπει να είναι γνωστή με αυτή την εκδοχή και σε άλλους αρχαίους πολιτισμούς, στη Βαβυλώνα, Ασσυρία και Nibia.

Στον ελληνικό πολιτισμό ο Ιπποκράτης, που θεωρείται ο «πατέρας της Ιατρικής» και έζησε μεταξύ 460 και 410 π.Χ., είχε χρησιμοποιήσει δηλητήριο μέλισσας για να θεραπεύσει την αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις  νόσους  αποκαλώντας το «το παράξενο και μυστηριώδες της  ιατρικής δηλητήριο."

Μιλάει επίσης ο ρωμαϊκός μελετητής Πλίνιος ο Πρεσβύτερος (23-79 μ.Χ.) στην Naturalis Historia του, και στην ελληνική ο Γαληνός (129-216).

Ο Καρλομάγνος είχε θεραπευτεί από ουρική αρθρίτιδα χρησιμοποιώντας το δηλητήριο της μέλισσας.

 Ήταν πιθανώς ο J. Langer, του Πανεπιστημίου της Πράγας, που δοκιμάσε πρώτα, το 1897-1899,  να εξαγάγει το δηλητήριο χωρίς να σκοτώνει τη μέλισσα, προκαλώντας αναστροφή του κεντριού και διοχέτευση του δηλητήριου και συλλογή των σταγόνων σε τριχοειδείς σωλήνες.
Η πραγματική μελισσοθεραπεία γεννήθηκε στην Αυστρία, στο γύρισμα του 1800 και 1900, με τον Δρ Philip TERC, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν  25 χρόνια πρακτικής για ρευματικά νοσήματα.

Η εταιρεία Mack, στη νότια Γερμανία, ήταν η πρώτη που ξεκίνησε το 1930, το εμπορικό σκεύασμα του δηλητηρίου. Προμηθεύονταν τις εργάτριες μέλισσες μία προς μία μπροστά από την κυψέλη και με μια μικρή πίεση τις ανάγκάζε να κολλήσουν με ένα τσίμπημα σε πετσέτα από πανί.
Μερικά χρόνια αργότερα, εισήγαγε μια λιγότερο επίπονη μέθοδο, χρησιμοποιώντας ένα ήπιο ηλεκτροσόκ για να προκαλέσει στις μέλισσες  τσίμπημα, μια μέθοδο που τελειοποιήθηκε το 1960 στην Τσεχοσλοβακία, όπου το υλικό που χρησιμοποιείται επιτρέπει στις μέλισσες να αφαιρέσουν το κεντρί αφήνοντας το δηλητήριο.
Αυτή είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται σήμερα.

Πιονιέρος  της θεραπείας με δηλητήριο της μέλισσας ήταν ο Ούγγρος γιατρός -που πολιτογραφήθηκε Αμερικανός- Bodog Beck, συγγραφέας ενός κλασικού της μελισσοθεραπείας κείμενο, που δημοσιεύθηκε το 1930: «. Η θεραπεία με δηλητήριο της μέλισσας"
Κομμάτια του ακολούθησε ο μελισσοκόμος Charles Mraz ΗΠΑ σε πάνω από εξήντα χρόνια  πρακτικής ιατρικής.

 Από τις αρχές της δεκαετίας του '50, επίσης, ο Δρ Joseph Broadman, στη Νέα Υόρκη, ασκεί μελισσοθεραπεία για τη θεραπεία της αρθρίτιδας και ξετυλίγει την εμπειρία του στο βιβλίο "Bee Venom, η φυσική θεραπευτική για την αρθρίτιδα και τους ρευματισμούς," που δημοσιεύθηκε το 1962. Συγχρόνως με την Αμερική, η θεραπεία με δηλητήριο της μέλισσας έχει σημαντικές εξελίξεις στη Ρωσία και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία και την Αυστρία.


Τι κάνει το δηλητήριο της μέλισσας
Στη σύνθεση του δηλητηρίου συμμετέχουν 78 διαφορετικά συστατικά, από τα οποία μόνο 6 ή 7 είναι τα κύρια συστατικά. Η ape_pungerincipale είναι η μελιττίνη, ένα πεπτίδιο, το οποίο αποτελεί το 40-50%. Έχει διεγερτικές ιδιότητες για την καρδιά, μειώνει την αρτηριακή πίεση, αδιαβροχοποιεί τον ιστό, είναι ένας ισχυρός αντι-φλεγμονώδης αναστολέας του κεντρικού νευρικού συστήματος, ακτινοπροστατευτικός -radioprotective, αντι-βακτηριακός και αντι-μυκητιασικός.
apamin Η (2%) είναι ένα αντι-φλεγμονώδες, νευροτοξικό για τόνωση του νευρικού συστήματος, βελτιώνει την ηλεκτρική αγωγιμότητα των νευρικών περιβλημάτων μέχρι να εκφυλιστεί. Και ένα σημαντικό συστατικό για την θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Πεπτίδιο 401 (2-3%), ένα άλλο αντι-φλεγμονώδες, φαίνεται να δρα επί της υπόφυσης που ενεργοποιεί την παραγωγή ACTH και κορτιζόλης επομένως, επίστρωση επίσης σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα.
L ' Adolapina (1%) έχει αναλγητική και αντιπυρετική δράση.
ισταμίνη (1%) έχει αγγειοδιασταλτική δράση όπου οφείλεται  η έλευση των φλεγμονωδών και επώδυνων αισθήσεων του δηλητηρίου.
Fosflolipasi Ο (12%) και η υαλουρονιδάση (4%) αποτοξινώσει τα κύτταρα, τους ιστούς αδιαβροχοποιώντας  (επομένως σημαντικό σε ρευματικές νόσους),
 η Φωσφολιπάση προκαλεί επίσης μείωση της πίεσης αίματος και αναστέλλει την πήξη του αίματος,
Το ανοσοποιητικό Υαλουρονιδάση είναι η ντοπαμίνη που διευκολύνει τη λειτουργία της νευροδιαβίβασης και προκαλεί αύξηση του καρδιακού ρυθμού.


Οι τομείς δράσης του δηλητηρίου
Νευρολογική (για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, ισχιαλγία, παράλυση του Bell, αναλγησία, νευραλγίες, χρόνιος πόνος, μεθερπητική νευραλγία, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα)
Ρευματολογίας (για ρευματισμούς, αρθρίτιδα και η αρθροπάθεια, θυλακίτιδα, μυαλγία, σπονδυλίτιδα παραμορφωτική, παραμορφωτική πολυαρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα, επικονδυλίτιδα, η νόσος Schermann, η ινομυαλγία, τενοντίτιδα, Συστολή Dupytrèn, Trauma)
Πνευμονική (για το άσθμα, Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, εμφύσημα)
Immunology (για το σκληρόδερμα, Λύκος Erytematosa, Endoarteritis αποφρακτική)
μολυσματικές νόσους (για τον έρπητα ζωστήρα, ιογενή μηνιγγίτιδα, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, το AIDS, κονδυλώματα)
Δερματολογία (για το έκζεμα, οι όγκοι του δέρματος, αγγειακών όγκων του δέρματος, αλωπεκία, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, μυκητίαση, Calli)
Καρδιαγγειακές: (για την υπέρταση, υπόταση, αρτηριοσκλήρωση, αρρυθμία, ενδαρτηρίτιδα)
Οφθαλμολογία (γλαύκωμα, Maculopathies)
Vet (αρθρίτιδα, μολύνσεις)
Εκτός από τα τραύματα, και τις ουλές, ως προληπτικό για το κρυολόγημα και τη γρίπη, για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, κράμπες της περιόδου, την αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων, αυξήση της γονιμότητα, για το μελάνωμα και τον καρκίνο του εγκεφάλου.


 Αντενδείξεις και προφυλάξεις
 Η θανατηφόρος δόση του δηλητηρίου των μελισσών είναι 19 τσιμπήματα ανά λίβρα για μεγάλα ζώα και ενήλικες άνδρες. Αυτά τα δεδομένα δεν μπορούν να επεκταθούν σε μικρά ζώα και τα παιδιά, που είναι πιο ευαίσθητα. 9 τσιμπήματα μπορεί να είναι θανατηφόρα για ένα ζώο λιγότερο από μισό κιλό βάρους.
Η αντίδραση στο δηλητήριο της μέλισσας ποικίλλει σημαντικά από άτομο σε άτομο, και μπορεί να εξαρτηθεί από τον αριθμό των τσιμπημάτων και την τοποθεσία (με αυτές της κεφαλής και αυχένα πιο ευαίσθητες): μπορεί να είναι βίαιη στην περίπτωση των αλλεργιών προσώπου, ή εντελώς απούσα, όπως στην περίπτωση σχεδόν όλων των  μελισσοκόμων.
 Η σημαντική περιεκτικότητα αλλεργιογόνου στο δηλητήριο της μέλισσας  είναι η φωσφολιπάση .

Μια φυσιολογική αντίδραση σε τσίμπημα μέλισσας μπορεί να προκαλέσει τοπικό οίδημα και ερυθρότητα, κνίδωση ή μερικές φορές μια μικρή ναυτία. Συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις, η εκχύλιση του τσιμπήματος είναι επαρκής.
Για να σταματήσουμε τη δράση πρέπει να εμποδίσουμε τη παροχή δηλητηρίου αρπάζοντας το τσίμπημα ανάμεσα στα δάχτυλά για να συντρίψουμε την ενέσιμη παροχή περισσότερου δηλητήριου και παράλληλα αφαιρώντας την ένεση δηλαδή το κεντρί και τον ασκό δηλητηρίου,για να γίνει αυτό θα πρέπει το τσίμπημα να ξυθεί με την κόψη ενός μαχαιριού ή με πιστωτική κάρτα σαν με σπάτουλα .
 Στην πραγματικότητα, η συσκευή για το δηλητήριο δρα ως βαλβίδα εμβόλου (παρόμοια με τις παλιές αντλίες νερού) η οποία συνεχίζει να εισφέρει το δηλητήριο ανεξάρτητα από το αν ο σάκκος αγγίζεται ή όχι. Είναι επομένως σκόπιμο να δοθεί προτεραιότητα στην ταχύτητα της εξόρυξης, παρά σε μια συγκεκριμένη μέθοδο.
Εάν τα συμπτώματα φαίνονται σχετικά έντονα, είναι σκόπιμο να πιει υγρά το θύμα,να μείνει σε δροσερό μέρος, να ξαπλώσει, και τελικά να πάρει αντιισταμινικά ή στεροειδή, ειδικά αν η παρακέντηση ακολουθείται μια επίθεση άσθματος ή βήχα.
Στη χειρότερη περίπτωση (οίδημα του λάρυγγα, αλλοίωση της φωνής), κάνουμε ένεση αδρεναλίνης στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια επείγουσα εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Σε περιπτώσεις αλλεργίας, μπορεί να ξεκινήσει η θεραπεία απευαισθητοποίησης (των οποίων η διάρκεια μπορεί να είναι μερικά χρόνια), ο μηχανισμός της οποίας είναι να αυξήσει το ποσοστό των προστατευτικών αντισωμάτων αυξάνοντας σταδιακά τη ποσότητα δηλητηρίου , όπως ακριβώς και οι μελισσοκόμοι.

Στη θεραπεία ένεσης με δηλητήριο της μέλισσας, εκτός και αν έχετε ήδη δαγκωθεί πολλές φορές χωρίς να έχει σημαντικές συνέπειες (για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει μια συσσώρευση αλλεργικής επίδρασης), θα πρέπει να προηγηθεί μια δοκιμή για να αποκλείσει να είναι αλλεργικός ο ασθενής, αυστηρά υπό ιατρική επίβλεψη.
 Ωστόσο, υπάρχουν σκευάσματα από το δηλητήριο της μέλισσας (κρέμες, ομοιοπαθητικά προϊόντα), επίσης συμβατά με τα αλλεργικά άτομα.

Ο Δρ Θεόδωρος Cherbuliez, ο κορυφαίος εκφραστής της dell'Apiterapia υπενθυμίζει, ωστόσο, πως σε επτά χρόνια είχαν κατά μέσο όρο μόνο μία περίπτωση ατυχήματος αναφυλακτικού σοκ καθέ 875.000 συνεδρίες τσιμπήματος από το σύνολο των 60.000 ατόμων. Μόνο το 0,7% του πληθυσμού θα είναι επιρρεπείς σε σοβαρή αλλεργία.

Γενικώς, η θεραπεία με δηλητήριο της μέλισσας μπορεί να ΜΗΝ είναι συνετή σε εκείνους που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα, στηθάγχη, αορτικό ανεύρυσμα, νεφρική ή πνευμονική ,οι οποίοι λαμβάνουν β-αποκλειστές (οι οποίες είναι ασύμβατες με την ινσουλίνη να χορηγηθεί σε περίπτωση αναφυλαξίας), διαβητικούς που εξαρτώνται από ενέσεις ινσουλίνης, οι έγκυες γυναίκες, στην περίπτωση της οξείας ή χρόνιας μολυσματικών ασθενειών που απαιτούν μεγάλη δέσμευση του ανοσοποιητικού συστήματος , για να αποφευχθούν περαιτέρω φορτίσεις του οργανισμού.
Πως συλλέγουν το δηλητήριο της μέλισσας;
Σήμερα χρησιμοποιείται μια συσκευή που καλύπτεται από ένα δίκτυο λεπτών συρμάτων, τα οποία είναι σχετικά με την απόρριψη ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλή τάση (20-30 βολτ), στην είσοδο της κυψέλης: οι μέλισσες, αγγίζοντας τα καλώδια, διεγείρονται για να κατεβάσουν δηλητήριο, το οποίο συλλέγεται κατά διαστήματα, για παράδειγμα κάθε δέκα λεπτά, από μια πλάκα από γυαλί όπου υποκείμενα είναι τα καλώδια.
1 γραμμάριο του δηλητηρίου  μαζεύεται σε μια ώρα έως δύο, από περίπου 10.000 τσιμπήματα.

Αυτή η μέθοδος αναστατώνει έντονα -προσωρινά όμως- τη ζωή της κυψέλης, επειδή οι ​​μέλισσες κυκλοφορούν μια φερομόνη συναγερμού και γίνεται ιδιαίτερα επιθετικό το μελίσσι.

Σε σύγκριση με το καθαρό δηλητήριο που διατηρείται στο σάκο της μέλισσας , το δηλητήριο που εξάγεται, [το οποίο παίρνει το όνομα "apitossina»] γίνεται ασταθές και χάνει μερικά από τα πτητικά συστατικά του (εστέρες, του οποίου η θεραπευτική αξία είναι αντισπασμωδική, ηρεμιστική, τονωτική, αντιαρρυθμική).

 Πώς χορηγείται το δηλητήριο της μέλισσας;
 Το δηλητήριο της μέλισσας μπορεί να προσληφθεί μέσα από κρέμες, χρίσματα και αλοιφές, δισκία, ενέσεις, εισπνοές, καθώς και απευθείας από τη μέλισσα.
Στην τελευταία περίπτωση, ενισχύοντας με προγραμματισμένο τρόπο με  τσίμπημα μέλισσας σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος (απλά πατήστε την κοιλιά για να προκαλέσει το τσίμπημα της μέλισσας).
Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται από πολλούς μελισσοκόμους, αφού βεβαιωθούν ότι δεν είναι αλλεργικοί.
Μπορούν να φροντίσουν έτσι τον εαυτό τους, όπως την αρθρίτιδα τους ή πόνο στην πλάτη. Αν δεν έχει κανείς ένα ειδικό εγχειρίδιο το καταφέρνει πιάνοντας τα πτερύγια της μέλισσας, αποφεύγοντας το τσίμπημα στο δάχτυλο πριν καν ασκηθεί η ένεση.
Πιο εύκολα μπορείτε να πιάσετε τη μέλισσα με ένα τσιμπιδάκι.
Οι μελισσοκόμοι δεν είναι γιατροί όμως, και δεν είναι σκόπιμο να τους αφήνουν να προσπαθήσουν να κάνουν στους άλλους ό, τι κάνουν για τον εαυτό τους, έστω και με επιτυχία.

Στη Ρωσία και την Ανατολή είναι επίσης μια ευρέως διαδεδομένη μέθοδος της παρακέντησης ελαφριάς, χρησιμοποιώντας τη μέλισσα και το κεντρί της μέσα από μια ύφανση του υφάσματος, το οποίο μαζεύει γρήγορα, ή χρησιμοποιώντας το ίδιο τσίμπημα πολλές φορές σε διαφορετικά μέρη.

Επίσης είναι διαδεδομένη η μελισσο-παρακέντηση σε συνδυασμό με την εφαρμογή του βελονισμού Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής.
Ο Καθ. Povlina Pochinkova (Βουλγαρία) εισήγαγε μια εφαρμογή του δηλητηρίου μέσω υπερήχων, η οποία επιτρέπει την εισαγωγή [δια της υψηλής ακουστικής ενέργειας] μέσα από το δέρμα των διαφόρων ουσιών.
Το δηλητήριο της μέλισσας είναι μέρος των ομοιοπαθητικών σκευασμάτων.

Πηγή http://coronaapicultores.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ
Το φηφιακό βιβλίο για την αριθμητική και τη γεωμετρία

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑΤΑ

Τα βασικά (37) εργαλεία (33) ΒΙΝΤΕΟ (20) έξυπνα κόλπα (18) κυψέλη (16) μελισσοκομική ιστορία (16) ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ (14) ανακοινώσεις (14) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ (13) αυτοπροστασία (12) ΚΟΦΙΝΕΛΟ (11) SKEP (10) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (10) το σύστημα μου (10) κατασκευές (9) οδηγίες (9) ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ (8) απόψεις (8) ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (7) Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ (7) ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ (7) Συσκευασίες μελιού (7) βιβλία (7) κυψελη (7) παραδοσιακή μελισσοκομία (7) Μελισσοκομική Πρακτική (6) κυψέλη άμστελ (6) περιβάλλον (6) συσκευασίες (6) το μελισσοκομείο μου (6) Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΑΝ ΕΜΠΕΥΣΗ (5) ΚΥΨΕΛΗ ΚΟΡΜΟΣ (5) βασιλικός πολτός (5) οικειακή διατροφική αυτάρκεια (5) παράξενα (5) συσκευασία (5) φυσική ζωή (5) 1.ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (4) ΓΥΡΗ (4) Γερμανική μελισσοκομεία (4) Ελληνική σοφία (4) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ (4) ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (4) ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΙΣΤΕΑΣ (4) ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (4) αποφθέγματα (4) δράσεις (4) εχθροί της μέλισσας (4) κοινωνία (4) νομικά θέματα (4) πολιτική (4) σκέψεις (4) το εργαστήρι του βασιλοτρόφου (4) ¨ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ (3) ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (3) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (3) Ελλάδα (3) ΙΣΤΟΡΙΑ (3) ΚΟΣΜΗΜΑ (3) ΚΥΨΕΛΗ ΠΟΛΗΣ (3) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ (3) Πρόσωπα της Ελληνικής μελισσοκομίας (3) ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (3) ΤΟΠΙΑ (3) ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (3) ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΗΡΗΘΡΑΣ (3) ανέκδοτο (3) βότανα (3) διεθνώς (3) ιστοσελίδες μελισσοκομίας (3) μεταλλαγμένα (3) μεταφορικό μέσο μελισσοκόμων (3) πλαστική κυψέλη (3) προιόντα (3) TOP BAR (2) ΑΝΑΣΤΟΜΗ ΚΥΨΕΛΗ (2) ΒΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ (2) ΒΟΤΑΝΑ (2) ΓΕΩΡΓΙΑ (2) ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (2) Δημήτρης Καρακούσης (2) ΕΚΘΕΣΕΙΣ (2) ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ (2) ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΗΣ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ (2) ΕΞΥΠΝΑ ΚΟΛΠΑ (2) Ηλεκτρονικό κατάστημα (2) Ημερολόγιο εμπειριών (2) ΚΗΦΗΝΑΣ (2) ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ (2) Λευκάδα (2) ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (2) ΜΕΛΙΣΣΟΚΕΡΙ (2) Μύθοι Αισώπου (2) ΝΟΜΑΔΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (2) ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (2) ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ (2) ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ (2) ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (2) ΠΡΟΠΟΛΗ (2) ΠΡΩΤΟΓΟΝΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ (2) Πρόσωπα (2) Πρόσωπα της διεθνούς μελισσοκομίας (2) ΣΥΡΜΑΤΩΜΑ ΠΛΑΙΣΙΟΥ (2) ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ (2) αλυσοπρίονο (2) βαρρόα (2) βιολογία (2) δηλητήριο μέλισσας (2) διαγωνισμοί (2) ενεργειακή αυτάρκεια (2) ενημέρωση (2) επιστήμη (2) ετήσιος απολογισμός (2) ευτράπελα (2) η μέλισσα (2) ιδιοκατασκευές (2) κοφίνια (2) κυψέλες (2) κυψέλη Αργώ (2) κυψέλη ανάστομη-τοπ μπαρ- (2) μελισσοκομική επιθεώρηση (2) νομοθεσία μελισσοκομίας (2) πλαστική κυψέλη Νικοτπλαστ (2) προμηθευτές (2) στατιστικά στοιχεία (2) τα προϊόντα μου (2) τιμές (2) τρύγος (2) υδρόμελο (2) φυλές μέλισσας (2) φυτά (2) Aσθένειες του μελισσιού (1) Huber Francois (1) Α (1) ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΑΓΡΟΤΟΣΠΙΤΟ (1) ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ (1) ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ (1) ΑΝΤΛΙΑ ΚΡΙΟΣ (1) ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ (1) ΑΣΦΑΛΕΙΑ (1) ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΚΥΨΕΛΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ (1) Αστείο (1) ΒΑΛΒΙΔΕΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ (1) ΒΑΡΕΛΙ (1) ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (1) Βαρροική ακαρίαση (1) Γ’ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ (1) ΔΙΕΘΝΩΣ (1) Διατροφή (1) ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ (1) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΦΕΣΜΟΥ ΣΕ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (1) ΕΛΙΑ (1) ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗΜΑ (1) ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (1) ΕΞΥΠΝΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ (1) ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΛΙΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ (1) ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΥΛΗΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (1) ΕΡΓΑΤΡΙΑ (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (1) ΕΧΡ (1) Επικαιρότητα (1) Εργάτης πεύκου (1) ΖΑΧΑΡΟΖΥΜΑΡΟ (1) ΖΟΜΠΥ (1) ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ (1) ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ (1) ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ (1) Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (1) Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ (1) Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ (1) Η ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΜΟΥ (1) ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ (1) ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ (1) ΘΕΡΜΟΚΥΨΕΛΗ ΒΕΕΒΟΧ (1) ΘΥΡΙΔΑ (1) Θερμοβάρ (1) ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (1) ΚΌΣΜΗΜΑ (1) ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (1) ΚΕΝΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ (1) ΚΕΡΙ (1) ΚΗΡΟΓΟΝΟΙ ΑΔΕΝΕΣ (1) ΚΟΤΕΤΣΙ (1) ΚΤΙΣΙΜΟ ΚΟΜΠ (1) ΚΥΨΕΛΗ ΚΤΙΣΤΗ (1) ΚΥΨΕΛΗ ΠΗΛΙΝΗ (1) Κωστας Χαραλάς (1) ΛΙΩΣΙΜΟ ΚΕΡΙΟΥ (1) ΜΑΚΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΒΟΣΚΕΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΦΟΡΕΙΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ (1) ΜΕΞΙΚΟ (1) ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΜΥΘΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΗΡΩΕΣ (1) ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ (1) Μανίκης (1) Μελίσσια κι άνθρωπος (1) Μελίχρυσος (1) ΝΤΑΝΤΑΝΤ (1) Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (1) Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΟΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΟΡΕΣΤΑΔΑ (1) ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (1) ΠΑΡΑΣΙΤΑ (1) ΠΗΛΙΝΑ ΣΚΕΥΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΠΗΛΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΗΛΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ ΚΑΘΕΤΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΥΨΕΛΗ APIMAYE (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΥΨΈΛΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΕΚΝΟΣΕΤ (1) ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ (1) ΠΟΤΙΣΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΏΝ ΤΕΚΝΟΣΕΤ (1) ΠΡΟΠΑΛΟΙΦΗ (1) ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ (1) ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΡΩΤΟΕΛΛΗΝΕΣ (1) Περιοδικά μελισσοκομίας (1) ΡΟΛΟΙ (1) ΣΕΡΣΕΛΟΙ (1) ΣΕΡΣΕΝΙΑ (1) ΣΙΚΕΛΙΑ (1) ΣΤΕΝΣΙΛ (1) ΣΤΟΧΟΙ (1) ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1) ΣΥΝΤΑΓΗ ΒΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ (1) ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΡΟΠΑΛΟΙΦΗΣ (1) ΣΥΣΤΗΜΑ ΖΕΝΤΕΡ (1) ΣΦΗΚΕΣ (1) ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΤΑΙΝΙΕΣ (1) ΤΑΜΠΕΛΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ (1) ΤΑΜΠΕΛΙΤΣΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΥ (1) ΤΕΧΝΗΤΗ ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑ-ΚΟΨΙΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ- (1) ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΦΕΣΜΟΥ ΣΕ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΥΛΟΥ ΚΕΡΙΟΥ ΣΕ ΠΛΑΙΣΙΟ (1) ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΣ (1) ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΑΣ (1) ΥΠΟΔΟΜΗ (1) ΥΨΕΛΙ (1) ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ (1) ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ (1) ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ (1) ΦΟΡΗΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ (1) ΦΩΛΙΑ ΠΟΥΛΙΩΝ (1) ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟ (1) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΌΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΦΟΡΤΗΓΟΥ (1) ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΚΕΡΙ (1) ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ (1) ανακαλύψεις (1) αρρώστιες (1) ασκοσφαίρωση (1) ασφάλεια (1) βαμβακίαση πεύκου (1) βασιλισσοκελιά (1) βιολογική μελισσοκομία (1) βιοποικιλοτητα και απειλές (1) γλυκά (1) διατροφικά σκάνδαλα (1) εγκλωβισμός βασίλισσας (1) εκθέσεις-συνέδρια (1) εκλογές (1) εντατική γεωρία (1) εξ (1) επίκαιρα (1) εργαστήριο μελισσοκομικό (1) η μελισσοκομία (1) η παριζιάνικη κυψέλη (1) καθαρισμός εργαλείων (1) καυσιμο νερό (1) κινηματογράφος (1) κυψέλη επίδειξης Οντάριο (1) κυψελίδιο (1) κόψιμο μελισσιού (1) μέλισσα και περιβάλλον (1) μήνας του μέλιτος (1) μελισσοκομική ορολογία (1) μελισσοκομική χλωρίδα (1) μελισσοφάγος (1) μελιτογόνα έντομα (1) μελόκρασο (1) μικρό εργαστήρι της μέλισσας (1) μινιμαλιστική κυψέλη (1) μοντέλο πρόγνωσης μελιτοεκκρίσεων (1) μύγες και μέλι (1) νέοι μελισσοκόμοι (1) νομαδική κυψέλη (1) νοσεμίαση (1) ο επιγειος παράδεισος (1) οι τροφοδότες μου (1) οικονομία (1) παράσιτα (1) πελίτι (1) πλαστική κυψέλη beehive (1) πλαστική κυψέλη Τεκνοσέτ (1) ποιότητα (1) προιόντα κυψέλης (1) σερσένι (1) σκαθάρι (1) συνταγές με μέλι (1) συνταγή ζαχαροζύμαρου (1) σφήκα (1) σύστημα Αριστέας (1) τα προϊόντα της μέλισσας (1) ταυτοποίηση (1) τιμοκατάλογος Ελληνικός (1) το εργαστήριο μου (1) τσιμεντένια κυψέλη:Μέλοικος (1) φαρμακείο σπιτιού (1) φουτουριστική κυψέλη (1) φυσική καλλιέργεια (1) φωτογραφία (1)

Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας και η δυστυχία του να μην είσαι

Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας και η δυστυχία του να μην είσαι
κάντε κλίκ για ανάγνωση του πλήρους έργου